«Розробка стане такою ж звичайною навичкою, як володіння Microsoft Office», — творець Claude Code Борис Черний

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

У найближчому майбутньому більшість людей будуть кодити так же легко, як сьогодні пишуть повідомлення. Таку думку на конференції Sequoia AI Ascent 2026 висловив розробник Claude Code Борис Черний.

«Хмарний код робить культурні зміни та демократизується. Зовсім скоро створення програмного забезпечення стане навичкою на кшталт володіння Microsoft Office — це буде робити кожен, не лише люди з технологічних галузей»

Він розповів, що у його команді вже зараз, незалежно від спеціалізації, програмують усі — не тільки інженери, але й менеджери, дизайнери, аналітики, дослідники та фінансові фахівці.

Черний вкотре порівняв поточний момент із винаходом друкарського верстата у 1400-х роках, наголосивши: як колись грамотність стала доступною для 70% населення замість 10%, так і створення ПЗ стане скілом, доступним усім.

А ви як думаєте, коли у вимогах до білих комірців з’явиться «впевнене володіння розробкою», як колись було «впевнений користувач офіс-пакету»? 😅

І що тоді залишиться головною перевагою професійного розробника?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter
У найближчому майбутньому більшість людей будуть кодити так же легко, як сьогодні пишуть повідомлення.

люди шлють повідомлення, бо людина істота соціальна і спілкування є потребою.
писати код не є людськоб потребою.
тому більшості людей написання кода — то як собаці п’ята нога ))

У найблизчому майбутньому собаки будуть бігати на п’ятьох ногах, бо Клауде пропонує п’яту ногу за 20 баксів на місяць. Купить своєму пітомцю п’яту ногу, не жлобиться!

ги, багато людей навiть не можуть спитати у чатiка, що саме вони хочуть, та надати якийсь мiнiмальний контекст

це тільки початок, чим більше людей будуть користуватися чатом, тим більше він охуїватиме і нарешті чи почне видавати якусь ахінею, чи просто замовчить. бо він же теж вчиться.

Всe говорят, что AI нас заменит, но при этом количество пользователй сайта leetcode не уменьшается, а только растет. Т.е. AI-то нас заменит, но внутри все понимают, что терять традиционные кор-скиллы не хочется и идут решать задачи.

Не знаю може це таємниця, но туди люди ходять не тільки за прокачкою скілів для співбесід. Да ніхто вже зараз по літкоду не ганяє, всі зрозуміли що толку від нього нуль.

Я би сказав що росте якраз із за АІ, що люди вирішують задачки з допомогою АІ і надрачують собі рейтинги, як чіткоди в комп. іграх.

Але є нюанс. Звичайний рівень володіння Microsoft Office це «я шось натиснула і все пропало».

Абсолютно вірно. Пересічний «впевнений користувач MS Office» це набірник тексту у Ворді, ну як машиністка раніше була, а формулами у Екселі (окрім СУММ і СУММЕСЛИ) він же користувався пару разів у житті. Про макроси чули десь 5%, а писали їх власноруч менше 1% офісників.

Чудово! Програмісти без роботи точно не залишаться. Комусь треба буде розгрібати 100500 млн. тон слопкодінга.

Ви вже про це три роки розказуєте, змініть пластинку

Не хочу руйнувати вашу рожеву картину світу, но ШІ слоп коду в продакшині в будь-якому адекватному бізнесі не більше ніж не-ШІ слоп коду. Чисто через налагодженні процеси, тести, і CI/CD пайплайни, які відфільтрують на тому чи іншому етапі. Тобто можна писати ШІ слоп код, но в 90% продакшн він не попаде, хіба що всі умови складуться: кодер криворукий і ревьювери ліниві і CI/CD пайплайн в компанії кривий і дирявий. Но в таких компаніях і звичайний, ні ШІ слоп код, в продакшн попаде.

Будь-який слоп код (ШІ і не ШІ) існує тільки там, де навмисне його допустили через зсув пріоритетів з якості до швидкості і костів. Но вас той код не покличуть виправляти, тому що навмисне зсунули пріоритети і зайві кости непотрібні.

І ще, я вже писав але повторюсь. Агентиський код обходиться дуже дешево. На порядок дешевше і швидше переписати слоп код з нуля, якщо треба, ніж платити тобі щось там правити чи переписувати.

АХАХАХА! Оце тебе припекло. Якщо ти людина то лікуйся, а якщо бот то досить генерувати слоп коменти.

стало доступним != вміти

але якщо чесно, я тут побачив певну цікавинку)

АІ-шука дуже схожа на Microsoft Word

АІ та Ворд — ніколи не робить те, що хоче юзер. Одна маленька зміна може все по**рити, поміняти документ, зїсти 100500 ресурсів, крешнути, і не зберегти прогрес)

Я думаю що масовим скілом стане встановлюння додатків для блокування новин які містять у собі назви які відносяться до АІ, наприклад «Claude Code», бо за***ли вже

Чим круче позашляховик тим довше йти за трактором.

створення програмного забезпечення стане навичкою на кшталт володіння Microsoft Office

Сподіваюсь, що кодити у «впевнених користувачів» виходитиме краще, ніж користуватись MS Office, бо інакше людству загрожує не повстання машин, а «забастовка машин» ))

Anthropic CEO Dario Amodei says AI will write 90% of code in 6 months
12 March 2025
https://www.windowscentral.com/software-apps/work-productivity/anthropic-ceo-dario-amodei-says-ai-will-write-90-percent-of-code-in-6-months

Ну дайте ще 10-25-100 мільярдів доларів на ще один дата центр, AGI вже зовсім скоро, ну пазязя!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

А що ще має казати творець нейрослоп генератору? Звісно, baryga is going baryzhyty

правильнее творец консольной утилиты дергающей апи, написанной промтом

дик офісом не володіє майже ніхто

Борис переоцінює людей і їх бажання розбиратись у технологіях. Якщо вийти за межі айті бульбашки і поспілкуватись з людьми, то більшість використовує AI на рівні попросити написати рецепт борщу

Переважна більшість їм взагалі не користоється

«Розробка стане такою ж звичайною навичкою, як володіння Microsoft Office»

Враховуючи, що рівень володіння офісом для 99.99% десь приблизно на рівні використання пробілів та табуляцій для вирівнювання і пустих абзаців для переносів сторінок — то за рівень коду можна не сперечатись.

прибирати лайно за вайбкодерами... І коштувати це буде дорожче, ніж відразу писати нормально. Але кого це коли зупиняло?

Саме так воно, скоріше за все, і буде. Тільки з уточненнями — як і володіння офісним пакетом потрібне не кожній домогосподарці, так і розробка точно потрібна не кожному. Хоча навіть не так, саме слово «розробка» тут чужорідне. Бо розробкою мають займатися розробники, зараз це величезна за обсягами капіталу та залучених людей індустрія. Вірне формулювання буде, мабуть, таке — програмна реалізація рішення задачі. Якщо людина зможе усвідомити та сформулювати задачу, то ШІ знайде спосіб її вирішити. Інші ШІ — протестують, оптимізують, виправлять, і т.д. Чи кожна людина, з тих, хто потенційно може мати в такому потребу, зможе усвідомити та сформулювати — та звісно ж ні! Чи зникнуть повністю інженери та розробники — та звісно ж ні! Чи зміниться ландшафт і обсяги індустрії розробки — безперечно так! Радикально, тектонічно, на порядки!

главный комент под видео:
Pump that stock boyyyyyyyyyyyy

Хаха, а вони рев’ювлять той код, що їм ші понаписував, цікаво? Або хоча б може тестують?
Прикиньте, вам треба написати код для робота, який робить хірургічні операції, наймаєте НЕ програміста, який це буде писати...ню ню

ну то таке. навіть якщо програміста. від тз залежить. з якісним тз (дійсно якісним) ші норм напише

Тут криється пастка: масовий вайбкодинг без запобіжників — це генератор нескінченного технічного боргу. І саме тому роль професійного розробника не зникне, а еволюціонує.

Головною перевагою професіонала залишиться те, що неможливо делегувати ШІ — монополія на архітектурний сенс та інженерію обмежень.

в них там в антропік є посадова інструкція кожен тиждень виходити з подібними заявами?

Найголовніше — згадувати верстат та те, що Черний кодить з телефону)

створення програмного забезпечення стане навичкою на кшталт володіння Microsoft Office

Враховуючи, що мені було простіше вивчити C++, ніж усі формули та фішки Excel, за майбутнє розробників я спокійний.

А нахіба ви тоді 120+ програмістів набираєте? Ексельки правити? )))

Якщо кожна бабулька може водити машину, це не значить що треба їх наймати собі в автопарк. Треба когось сильнішого, молодшого, досвідченого, швидшого, хто міг би колесо замінити, і масло якщо треба, і не тупив на розв’язках.

Дивно що ІТшникам з аналітичними мозгами треба розжовувати такі елементарні речі.

сексизм+эйджизм потужно

Донні я давно тикаю ші і не просто в чятіку мені не потрібно пояснювати що це і як воно працює, а ось тобі потрібно розжовувати сарказм.

Якщо кожна бабулька

Треба когось сильнішого, молодшого, досвідченого, швидшого, хто міг би колесо замінити, і масло якщо треба, і не тупив на розв’язках.

Дивно що ІТшникам з аналітичними мозгами треба розжовувати такі елементарні речі.

дивно, що АйТішник з аналітичними мозгами не помітив, що для сильних, молодих і швидкіх ти в свої 40+ вже дідулька

Маман, не треба свій вік і свої відчуття іншим приписувати. Всі по-різному виглядають і почувають себе в 40+. Мені ще немає 40, але скоро, но не думаю що сильно щось зміниться.

Мені ще немає 40, але скоро, но не думаю що сильно щось зміниться.

та звичайно сильно вже нічого не зміниться. ну окрім того, що з кожним роком будеш все більше і більше — в душі піонер, а ззовні пенсіонер )) мені це не страшно, бо я народилася вже в душі сторічною бабцею чи скільки там мені років

коли хочеш довго жити, треба вчасно постаріти )

Хочеш ти цього чи ні але гормони\вік роблять своє.

А Карпатий що сказав?

Через річку їхав Карпатий,
Бачить Карпатий — у річці Карпатий.
Сунув Карпатий у річку Карпатий,
Карпатий за Карпатий Карпатий — цап!

Професійний розробник буде купляти собі сир по 500 гривнів

Та ну фу їсти такі сири

Чого всі зациклились на тих сирах. Давайте краще чаї обговорювати. От гарний початкового рівня китайський чай коштує ~5000 грн / кг. Класний — вже 8000-10000 грн / кг. Люксовий ще дорожче.

Хто по яким?

Підписатись на коментарі