Чому досі відсутній чорний список ІТ-компаній
Привіт, після кожної другої гучної скандальної історії в LinkedIn, де ІТ-компанія масово затримувала зарплати своїм співробітникам, з’являються коментарі, що потрібно створити «чорний список ІТ-компаній». Свіжі історії: Gunzilla Games, Whimsy Games, PLATMA та RewiSoft.
Створення подібного чорного списку породжує багато проблем для самого автора списку, бо будуть фахівці, які захочуть анонімно додати компанію до списку, а у разі відмови — ображатимуться. Треба докласти зусиль, щоб цей список став популярним, а як тільки це станеться, компанії почнуть судитися або публічно дискредитувати список. Я, коли критикую платні ІТ-курси на DOU за брехню або накрутку відгуків, то отримую коментарі спільноти (реальні та анонімні), що я це роблю за гроші, на замовлення тощо, навіть у випадках очевидно фальшивих компаній, як Logic Craft.
Якщо вести такий чорний список компаній, то потрібно вести й список власників цих компаній, які несуть відповідальність. Але й це можна обходити, бо знаю випадки, коли компанії оформлювали на початківців або підставних осіб.
Серед публічних історій є й такі, де фахівцям затримували зарплату по пів року, і про це були відсутні публічні відгуки. Але додавати такі компанії в чорний список лише на основі анонімних історій — ризиковано, бо це дискредитує сам список.
Такий чорний список буде завжди частково застарілим. Його актуалізація в українських реаліях потребуватиме повноцінної роботи, безоплатної. А якщо за це брати гроші, то одразу з’являться вимоги до списку й ще більше сумнівів у доброчесності самого автора списку.
Попри всі червоні прапорці, початківці все одно будуть іти у проблемні компанії й писати хвалебні відгуки на прохання HR-ів. Типовий приклад — Insiders: можете почитати відгуки й мої відповіді на них.
Що тоді робити? Ви можете самостійно уникати проблем значно краще, ніж за наявності навіть найточніших чорних списків. Я про це постійно писав на DOU та в LinkedIn: формуйте списки компаній, де ви хочете працювати (ось інструмент), пишіть колишнім співробітникам цих компаній у LinkedIn, щоб розпитати про умови роботи. Ось тема, яка містить посилання на всі інші мої теми з детальними інструкціями.
Зараз у мережі дуже багато інформації про компанії, дослідження якої допоможе вам уникнути проблем: хто CEO, чи офіційно зареєстрована компанія, хто власники, чи були у цих власників інші компанії й чи виникали там затримки зарплат. Так, це потребує часу на дослідження, але як тільки навчитесь, то робитимете це швидко й майже автоматично, як дихання.
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ общем-то, реализации идеи несложная.
Список должен быть максимально децентрализован.
Как вариант, просто репа в гите в общем доступе. С 1 файлом: blacklist.md. С правом на PR для всех, а вот пермишены на мердж — у строго ограниченного анонимизированного круга лиц.
Мерджи делать по проверке фактов попадания в список: задержки ЗП, неоплачиваемых овертаймов ну и т.д. Есть факт — мердж принимается, нет — риджектится.
Это обезопасит сразу от нескольких вещей:
1. Суд. Нет овнера — не с кем судиться. Ищите fdkbvdfvhdiu_csdjchsdiuc на просторах сети. Можно, конечно, подать в суд на компанию-владельца (Bitbucket, Github и т.д.) и может через какое-то время они соизволят среагировать. Лечится наличием хард копии и переездом в новую репу.
2. Решит проблему неавторизованных изменений списка.
Зараз робота просто не існує. І люди будуть йти у ті контори все одно.
Ось це цікава думка.
Мене колись просили перед працевлаштуванням надати контакти менеджерів з останніх компаній, де я працював.
Виходить, що на подібні запити можна так само запитати надати контакти тих, з ким компанія раніше працювала.
В телега чятіках люди це постійно роблять і вже давно, списуються стосовно фідбека чи хтось працював чи ні і там вже все обговрюється. Також пишуть в лінкед ін але там більш обережно бо хто його зна шо за тіп, в телегах там часто вже окремі сформовані комьюніті із модерацією тому там найбільш забалансовані відгуки ніж наприклад рафінований доу чи лайно стрім з іваноє.іт що здохло.
Ви можете самостійно знайти колишніх співробітників компанії в LinkedIn, так само як і поточних, бо і для поточних, і для колишніх є фільтри LinkedIn.
Навіщо взагалі цей пост?
Суть проблеми в тому, що чорні списки — не працюють. Коли людині дуже потрібна робота вона проігнорує той список. Коли контора зі списку запропонує значно кращі умови, працівник проігнорує той список.
Як бонус — в топ-10 доу у більше ніж половини контор є (або були на певному етапі) зашквари, достойні потраплянняв в «чорний список», але це найбільші контори на ринку зараз.
Інший приклад — 2021, коли контори наймали людей, про яких було відомо, що вони проблемні. Дехто був в чорних списках у рекрутерів, але їх наймали.
Збирати актуальні відгуки. Колись доу був площадкою, що могла це забезпечити. Зараз хз.