Як з групи людей народжується команда

Мене звати Дмитро Нікішин. В Sciplay останні 8 років я займаюсь побудовую команд, які ефективно виконують поставлені задачі.

Зібрати сильних людей не достатньо

Зібрати сильних людей здається найкоротшим шляхом до сильної команди. Саме так виглядав Paris Saint-Germain у період, коли в атакуючій ланці зібрались Мессі, Неймар і Мбаппе. На папері це виглядало як майже готове домінування: три суперзірки, величезні очікування, один із найдорожчих складів у європейському футболі. Але реальність виявилася набагато прозаїчнішою: з цим складом PSG так і не дійшов до фіналу Ліги чемпіонів, а команда часто виглядала так, ніби її атакуюча розкіш не має нічого спільного з колективною роботою без мʼяча.

Найточніше цю історію, мабуть, описав Марко Верратті — людина зсередини. Пізніше він сказав про ту версію PSG: окремо в нас було багато великих гравців, але як команді нам чогось бракувало.

Команда — це не сума сильних людей, а окремий тип звʼязку між ними. Її не можна отримати автоматично ні з досвіду, ні з амбіцій, ні з правильного набору ролей на папері.

Щось дуже схоже свого часу сталося і з Los Angeles Lakers у сезоні 2012–2013. Склад, який перед сезоном сприймався майже як готовий претендент на титул, врешті став історією не про велич, а про тертя, несумісність і проблеми з хімією.

І важливо, що такі історії не варто списувати лише на невдалий сезон, травми чи конфлікт характерів. У сферах, де люди постійно залежать одне від одного, надмірна концентрація таланту може не підсилювати результат, а починати його руйнувати. Це описує ефект «занадто великого таланту»: у футболі й баскетболі, де командний успіх тримається на координації, балансі ролей і постійній взаємній адаптації, після певної точки більше таланту може почати працювати проти команди.

Бейсбол тут важливий як контрприклад. У більш адитивних системах, де внесок людей менш щільно переплетений у кожному епізоді, більше таланту зазвичай просто дає більше результату. Іншими словами, що сильніше люди залежать одне від одного в роботі, то важливішими стають координація, ролі, ритм і командні норми.

Цікаво, що до дуже схожого висновку прийшли і в Google. У Project Aristotle вони намагалися зрозуміти, чи можна зібрати ідеальну команду з правильного набору людей. Але відповідь виявилася іншою: вирішальним стало не те, хто саме входить до складу, а те, як люди працюють разом. Не «хто», а «як». Не зірковість, а норми взаємодії. Не лише компетентність, а середовище, в якому можна говорити, помилятися, сперечатися і не випадати з команди.

Проблема, отже, не в тому, що таланту забагато. Спільна ціль, яку красиво сформулювали і навіть розклали на квартальні задачі, лишається формулюванням, поки люди не почали приймати рішення в одній логіці. Те саме з ролями: сам по собі розподіл відповідальності не створює командність — навпаки, без спільної логіки ролі дуже швидко стають територіями, які кожен просто захищає.

У якийсь момент у сильній команді змінюється сама внутрішня формула роботи. Люди перестають мислити категорією «я зробив своє» і починають мислити категорією «чи дійшли ми до результату». Цей перехід від окремих успішних дій до спільної відповідальності і є межею між групою та командою.

Питання тільки в тому, як її переходять.

Нова команда: початок

Рік тому під час реорганізації мені поставили задачу зібрати нову команду з людей із двох різних студій і взяти до роботи чужий проєкт.

Перше рішення я приймав ще до того, як команда фактично існувала: кого з людей брати. І тут я свідомо не пішов шляхом «збираємо найсильніших». Зі своєї тодішньої команди я вибрав трьох людей не за індивідуальною ефективністю, а за тим, що вони вміють працювати в команді. Серед них був скрам-майстер, який розділяв моє бачення і мав авторитет усередині. З команди, яку мені передали разом із проєктом, я зробив непопулярний крок — поділив її. Частина пішла в нову команду, частина доєдналась до існуючої. Так я хотів побачити, де саме всередині старої групи проблема зі швидкістю, і водночас не дати новій команді стартувати з готовим, але хворим ядром.

Це і є перший практичний висновок, який для мене не змінюється від проєкту до проєкту: коли збираєш команду, ти не набираєш склад. Ти думаєш про звʼязки. До дуже схожої думки прийшли в Pixar: Ед Кетмелл сформулював її жорстко — хороша команда може виправити посередню ідею, а посередня команда здатна зруйнувати навіть сильну. Це не про знецінення таланту. Це про те, що в роботі, де люди залежать одне від одного, важливішою за окремі піки стає здатність бути в команді. І сильна людина, яка цього не вміє, коштує системі дорожче, ніж здається.

Культура, як фундамент

Другим кроком була культура. Не як декларація на стіні, а як кілька простих правил, проговорених на першій же зустрічі. Ми працюємо як команда. Ми працюємо по скраму. Ми не брешемо. Бачиш проблему — піднімай. Треба допомога — проси у тімейтів. Це звучить майже банально, поки не зрозумієш, що головне починається після того, як ці слова сказані.

Тут я багато думав про те, як працюють тренери у футболі. Хосеп Гвардіола цікавий мені тим, що будує команду не навколо окремих зірок, а навколо спільної ідеї гри. У Барселоні він добився того, що після втрати м’яча команда мала повернути його за кілька секунд. Це виглядає як тактична деталь, але насправді тут важливіше інше: правило працювало тільки тому, що його приймали всі. Воно змушувало команду діяти в одній логіці, а не кожного по-своєму. Мені це здається дуже точним прикладом того, як «ми» народжується не з декларацій, а зі спільної дії, яка повторюється знову і знову.

У Мікеля Артети інша мова. Він працює через образи, які роблять цінності відчутними. Один із найвідоміших його епізодів — коли він приніс у роздягальню Арсеналу три лампочки: одна горить яскраво, інша тьмяно, третя не горить зовсім. І просто спитав гравців: якою лампочкою ти сьогодні прийшов на тренування? Це звучить майже наївно, поки не подумати, що саме він зробив. Він не прочитав лекцію про залученість. Він зробив абстрактне питання неможливим обійти. І до цього додається ще одна проста, але жорстка перевірка: мало, щоб людина могла і знала як. Питання в тому, чи справді вона цього хоче.

У моєму масштабі це працювало в меншій формі, але за тим самим принципом. Я не вішав постер з цінностями. Я просто повертався до тих чотирьох правил діями: тим, на що звертав увагу, що проговорював на ретро, як реагував на провали і на чесні зізнання у проблемах. Культура не існує без повторення діями. Якщо ти сказав «проси допомогу», а сам не створив середовище, де це безпечно — правило мертве вже на наступному дзвінку.

Час, якого не видно

Третє, що я зробив: два місяці буквально жив у їхніх дзвінках. Ходив на кожен. Не для контролю, а тому, що бачив дуже конкретну річ: люди боялися просити допомоги в тих, з ким до цього не працювали. Не відчували одну ціль. Не підганяли одне одного, коли мали б. Найчастіше це виглядало так: задача висить два-три дні, людина не йде ні просити допомоги, ні пропонувати її, бо ще немає внутрішнього дозволу звернутись до колеги, якого вона погано знає. Абстрактне правило «проси допомогу» в такій ситуації не працює саме по собі. Між людьми ще немає каналу, по якому ця допомога може йти.

Те, що я робив на тих дзвінках: підказував, до кого піти, координував разом зі скрам-майстром, зшивав людей, які формально вже були однією командою, але фактично ще ні. Це і є той час, якого зазвичай не видно і який майже ніхто не рахує. Не тімбілдинги, не воркшопи з цінностей, а сотні маленьких втручань у щоденну комунікацію, поки люди не починають звертатись одне до одного самі.

До дуже схожого висновку прийшов хірург і дослідник Атул Гаванде, коли вивчав роботу операційних бригад. Проблема не в тому, що лікарям бракує освіти чи професіоналізму. Проблема в тому, що надспеціалізація легко розриває спільну картину, а там, де немає координації й довіри, навіть дуже сильні фахівці можуть не скластися в безпечну систему. У хорошій хірургічній команді комунікація — це не додаткова ввічливість. Це частина безпеки. Людина має встигнути сказати про ризик до того, як помилка сталася. А для цього середовище має бути не каральним, а таким, де говорити вголос нормально.

Те саме у Формулі 1. Тото Вольфф, керівник команди Мерседес, не раз повертався до думки про no-blame culture: коли команда помиляється, фокус має бути не на людині, а на механізмі збою. Це не мʼякість і не поблажливість. Це спосіб не втрачати швидкість на страх, самооборону і внутрішнє тертя. Мерседес добре показує, що високоточна командність виростає не лише з дисципліни, а й з довіри, прикладу зверху та спільного сенсу.

Дрібниці, які тримають «ми»

Паралельно ми робили дрібниці, які теж зазвичай недооцінюють. Окремі зустрічі в офісі для напрацювання колективу. Кожну пʼятницю я бажав команді гарних вихідних або дякував за досягнення за тиждень — не як ритуал, а щоб вони чули себе колективом, а не списком імен у чаті.

Через якийсь час інші почали робити те саме. Хтось дякував партнеру за допомогу публічно у каналі. Хтось підхоплював пʼятничну фразу. Це і є момент, коли культура перестає бути моєю особистою ініціативою і стає тим, що команда тримає сама.

GitLab, який працює повністю розподілено, побудував на цьому цілу систему. У них явні правила гри: public by default, blameless root cause analysis, культура, в якій людина не оберігає свою територію від чужого дотику. Те, що в моїй команді відбувалось у малому масштабі, у них винесено в робочий стандарт. Принцип той самий: командність руйнується там, де між людьми зʼявляються невидимі межі. І тримається там, де вкладаєш зусилля у дрібниці, які ці межі стирають.

У цих дрібницях є ще один сенс, який легко недооцінити: сильну команду треба не тільки зібрати, а й берегти. Basecamp у своїх книгах багато пише про те, що хороша команда — це не загін, який живе на адреналіні й гордиться вигоранням, а стабільна команда, яку вирощують, а не виснажують. Якщо команда постійно працює на межі, перебиває сама себе нескінченними чатами і тягне проєкти без кінця, вона може якийсь час виглядати продуктивною. Але це борг, який доведеться платити пізніше.

Момент зародження

Момент, коли я зрозумів, що зʼявилася команда, був не той, коли вони почали разом ходити кудись після роботи, хоча це теж було. Робочий маркер був інший і важливіший: люди почали говорити одне одному, коли щось не так. Без звинувачень, без ескалації до мене. Особливо це було видно на плануваннях, коли хтось піднімав, що ми погано спланувались, що замало взяли або забагато, що оцінка нереалістична. Раніше такі речі або замовчували, або несли мені окремо. Тепер це стало робочою розмовою всередині команди.

Це і є той перехід від «я зробив свою частину» до «ми не дійшли до результату», про який легко писати в теорії і який насправді стається тихо, в одному непомітному діалозі. В Pixar схожу культуру побудували навколо Braintrust — формату, де команда чесно розбирає сирі версії фільмів. Ед Кетмелл наполягав, що сенс не в ритуалі фідбеку, а в тому, щоб прибрати владу з кімнати і змусити людей реагувати на аргумент, а не на ранг. У моєму масштабі це сталося само — на планінгу, без формату, просто тому, що до цього моменту між людьми вже зʼявились довіра і колективна відповідальність.

Хімія почала зʼявлятися на другий-третій місяць. Я майже перестав ходити на їхні дзвінки. Механізм запрацював. Команда закрила три дедлайни поспіль.

Перевірка тиском

Але три дедлайни ще не гарантія успіху. Команду видно не в той момент, коли все вийшло, а коли стає важко.

Справжня перевірка починається тоді, коли зникає запас, а дедлайн горить. Коли вчорашнє рішення виявляється помилковим. Коли в команді накопичується втома. Тоді стає видно, що між людьми було насправді: просто ввічлива координація чи щось сильніше.

Бо тиск майже завжди вмикає в людині базовий інстинкт — захистити себе. Пояснити, чому проблема не на її боці. Відгородитися своєю зоною відповідальності. Знайти алібі раніше, ніж рішення. І якщо команда до цього існувала лише в спокійних умовах, у складний момент вона дуже швидко розсипається назад на окремі «я».

Психологічна безпека, чіткі норми взаємодії й відчуття спільної гри потрібні не для красивої атмосфери, а для моментів, коли атмосфера закінчується.

У нашому випадку тиском були не дедлайни самі по собі, а постійні зміни. Вимоги переписувались, у команду несподівано додавали нових людей, плани доводилось переробляти посеред спринту, порядок дій і виконавців — перетасовувати на ходу. Це той тип навантаження, який найшвидше вмикає захисну реакцію. Але цього не сталося. Люди трималися не за свої межі, а за спільний результат — і саме тому переживали зміни злагоджено, без внутрішньої війни за території. Між ними вже був той тип звʼязку, який тримає, коли план перестає працювати.

Команда — це не те, що видно на слайді. І не те, що найкраще звучить у презентації про цінності. Команду видно в тому, куди рухаються люди, коли щось іде не так. Один варіант — у взаємний захист, напруження і дрібну внутрішню війну. Інший — один до одного, до проблеми, до спільного результату. Ось ця різниця і є межею між просто набором людей та реальною командою.

Корисні посилання:

1. GitLab Handbook — handbook.gitlab.com
  2. Google re:Work — Проєкт «Арістотель» — psychsafety.com/...​de-to-team-effectiveness
  3. Basecamp podcast — rework.fm
  4. The Checklist Manifesto — atulgawande.com/...​k/the-checklist-manifesto
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі