Як AI стирає межі між ролями в IT. Досвід продакта-вайбкодера

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Усім привіт! Мене звати Нарек Карапетян, я R&D Product Manager в одному з бізнесів групи продуктових IT-компаній Universe Group — Guru Apps. Ми створюємо застосунки, які є лідерами в двох основних напрямках: утиліти та AI. Нашими продуктами користуються 100+ млн людей зі 186 країн світу.

Останні років двадцять продуктова розробка будувалась на чіткому розподілі ролей. PM вирішує що будувати. Дизайнер — як це виглядає. Інженер — як це працює. Кожна роль — окрема спеціалізація, окремий найм, окремий контекст. І між ними: документації, грумінги, специфікації, синки й купа інших англіцизмів. Вся ця інфраструктура існує з однієї причини — щоб люди з різними компетенціями могли створювати один продукт, не ламаючи роботу один одного.

Ця модель працює, але вона дорога й не завжди ефективна — не стільки в грошах, скільки в часі і контексті, який губиться на кожному переході між ролями. Але з появою AI варто задати питання: а чи має цей розподіл залишатись таким жорстким?

Я хочу показати на реальних кейсах, як AI вже сьогодні розмиває класичні межі між PM, дизайнером та інженером та поділитись поглядом практика на те, куди це все рухається в перспективі 2-3 років і як адаптуватись прямо зараз, незалежно від вашої ролі.

Про мій власний досвід

Я — R&D Product Manager у B2C-компанії. У мене немає інженерного бекграунду. Я не знаю як працює event loop в Python і не дебажу сегфолти на дозвіллі. Але Git, Docker, бази даних, CI/CD та інші високорівневі концепції я розумію. Не як розробник, але достатньо, щоб з AI зібрати працюючий продукт.

Пів року тому у нашої маркетинг-команди з’явилася потреба в інструменті для аналітики і моніторингу конкурентів. Класичний шлях вирішення цієї задачі: специфікація → грумінг → спринт → розробка. Але замість цього я спроєктував архітектуру, логіку обробки даних, інтеграції і зібрав першу версію, включаючи деплой. Зробив це самостійно через Cursor із Sonnet 3.7(так, це було дуже болісно) в ролі мого персонального розробника. У результаті — маркетинг почав користуватись цим інструментом того ж тижня. Потім до проєкту підключився розробник для оптимізації і масштабування. Але перша робоча версія, яка довела цінність, була зроблена руками продакта-вайбкодера.

Ось що ще пішло в реліз з моїх рук після першої версії:

AI чат-бот в Slack і на платформі. Команді потрібен швидкий доступ до даних без ручного пошуку, тому я спроєктував логіку, підключив джерела даних, налаштував інтеграцію.

UI-покращення і мінорні зміни. Пласт дрібних змін, які накопичуються і ніколи не виграють пріоритизацію. Я почав закривати їх сам без тікетів і грумінгів.

Автоматичні алерти. Моніторинг метрик з алертами в Slack. Backend-логіка, планувальники, інтеграція з даними.

Пайплайн пошуку і кластеризації апок. Повноцінний інструмент з інтеграцією third-party інструментів, обробкою даних, візуалізацією. Перший реліз повністю мій — від архітектури до деплою.

Зараз я обмежую себе internal tools і автоматизаціями. Для user-facing продукту для мільйонів юзерів — інженер незамінний, а ревʼю обов’язкове. Це чесна межа сьогоднішнього дня. Але от що важливо: це межа саме сьогоднішнього дня і вона рухається.

Як саме змінюються ролі

Є очевидне питання: якщо AI знижує поріг входу для розробки — як саме це має впливати на бізнес і класичний розподіл ролей? На мою думку — кожна роль починає заходити на територію сусідньої:

• PM отримує можливість не тільки формулювати задачі, а й реалізовувати їх. Контекст про користувачів, бізнес-логіку, пріоритети — все це вже в голові, і тепер не потрібно транслювати це через три рівні комунікації.
  • Інженери рухаються в зворотному напрямку. В моїй команді розробники все більше мислять продуктово: не просто «як реалізувати задачу», а «яку проблему ми вирішуємо і чи правильно ми до неї підходимо». Самостійно пропонують рішення, челенджать вимоги.
  • Дизайнери все частіше виходять за межі макетів, збираючи прототипи через v0 або Lovable, тестують взаємодії на реальних сценаріях і приносять розробнику майже готовий фронтенд.

Кожна роль стає ширшою. І десь посередині формується нова зона, де ці ролі перетинаються.

А тепер — що буде через 2-3 роки?

Все, що я описав вище — це початок 2026 року. AI, з яким я працюю, все ще може впевнено запропонувати архітектурно погане рішення, загубити контекст після п’ятого промпту або зламати те, що працювало, намагаючись пофіксити те, що не працювало. Процес далекий від ідеалу. І навіть з цим — PM вже здатний самостійно побудувати і задеплоїти повноцінний продукт.

Якщо подумати, що буде коли моделі стануть надійнішими, агенти зможуть тримати контекст всього проєкту, а тести, безпека і code review будуть автоматизовані на рівні, якому можна довіряти — межа «internal tools — можна, user-facing — ні» буде зсуватись. Не зникне повністю, адже завжди будуть задачі, де потрібна глибока інженерна експертиза. Але периметр того, що одна людина з правильним контекстом і AI може побудувати самостійно — буде рости з кожним кварталом.

Я думаю, через 2-3 роки ми побачимо такі зміни:

Команди стануть менші і швидші. Там де зараз потрібно 5+ людей і три тижні — буде 1-2 людини і три дні. Не тому що AI замінить людей, а тому що кожна людина зможе покривати ширший спектр функцій.

PM, дизайнер, інженер — межі між ролями не зникнуть, а розмиються. PM, який деплоїть. Дизайнер, який збирає працюючий прототип. Інженер, який сам пропонує продуктові рішення на основі даних. Я вже бачу це у власній команді — наші розробники все більше мислять продуктово, а я все більше занурююсь в технічну реалізацію. Спеціалізація нікуди не дінеться, але вона зсунеться глибше — туди, де AI поки не дотягує.

«Builder» стане реальним тайтлом. Буквально за день до початку написання статті подивився Lenny’s Podcast з Борисом Черним — він Head of Claude Code в Anthropic, і до речі, українець з Одеси. Я зловив себе на думці, що він описує рівно те, що бачу у себе в команді — тільки в масштабі Anthropic. У них вже зараз кодять усі: PM, дизайнер, фінансист, data scientist. Приблизно 50% перетин між традиційними ролями. Найсильніші люди — дженералісти на стику дисциплін. Борис прогнозує, що тайтл «software engineer» поступово зміниться на «builder».

Конкурентна перевага зміститься від execution до judgment. Коли побудувати стане дешево — головним питанням стане не «як», а «що і навіщо».

Що це означає прямо зараз?

Я думаю, що ми на початку фундаментального зсуву. Класичний розподіл «PM думає — дизайнер проєктує — інженер будує» тримався на тому, що кожна з цих функцій вимагала глибокої окремої спеціалізації. AI цю вимогу послаблює. Не знищує, а послаблює. І ролі починають рухатись назустріч одна одній. Виграють ті, хто адаптується раніше — з якого б боку вони не починали.

Адаптація починається не з вивчення нових інструментів, а зі зміни майндсету. Замість «це не моя зона відповідальності» — «а чи можу я це зробити сам?». Замість «треба створити тікет» — «спробую закрити сам, потім покажу команді». Це базова перебудова від виконавця у вузькій ролі до людини, яка володіє повним циклом для певного класу задач.

Технічна частина — другорядна, але необхідна. Не треба ставати розробником. Треба розуміти базу: як працюють API, дані, інтеграції, де можуть бути обмеження. Без цього AI-assisted робота швидко перетворюється на той самий ненависний всіма розробниками vibecoding — коли результат начебто є, але контролю над ним немає.

Найкращий спосіб все це освоїти — почати робити. Для кожної ролі точка входу буде своя:

• Інженер — почати самостійно валідувати продуктові гіпотези, а не тільки реалізовувати чужі. Подивитись на задачу не «як це розробити», а «чи правильно ми взагалі її формулюємо».
  • Дизайнер — зібрати працюючий прототип через v0 або Lovable, а не тільки макет в Figma. Принести команді щось, що можна клікати.
  • PM — взяти задачу з беклогу і довести її до деплою самостійно. UI-фікс. Slack-бот. Простий дашборд.
  • Маркетолог — побудувати собі інструмент для рутинної задачі, замість чекати на розробку. Парсер, моніторинг, автоматизацію звітів.

Не через два роки. Зараз.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

PM вже здатний самостійно побудувати і задеплоїти повноцінний продукт

хочу побачити продакта, який рекаверить куб, коли кластер красиво ліг мордою в асфальт.

який розуміє, чому поди не піднімаються, де саме помер інгрес, чому сервіси не резолвляться, і що робити, коли прод горить, а роллбек чомусь не паше.

продакта, який не просто задеплоїв через нанотулзу в три кнопки, а спроєктував архітектуру так, щоб вона не розсипалась після першого ж піку трафіку, який подумав про черги, ретраї, рейт ліміти, ідемпотентність, міграції бази, обзервабіліті норм накрутив — алерти, деградацію сервісів і нормальний дізастер відновлення.

хочу побачити ПМ-а, який розгрібає інциденти на онколлі о третій ночі: дивиться логи, метрики, трейси, розуміє різницю між високим цпу і в нас реально дедлок у базі, може знайти боттлнекі, відрізнити симптом від причини і не пропмтити рандомно кнопки в aws-консолі, молячись, щоб стало краще, бо кожну хвилину клієнт втрачає 100к на хайлоаді.

хочу побачити продакта, який зробить нормальний auth, пермішн модель, логи аудиту, ізоляцію, GDPR/PII-частину, сікрет-менеджмент, сі-айку, фіче флаги, ролбек стратегію і випадково не відкриє бакет на весь інет, бо «виглядає ок, а тестує у нас клод».

хочу побачити ПМ-а, який не просто навайбкодив крад з красивою кнопочкою, а довів це до стану, де продукт можна підтримувати, масштабувати, дебажити, онбордити нових людей і не переписувати все з нуля через два тижні, бо це нейрослоп.

зібрати демку і побудувати повноцінний складний продукт — це дві дуже різні планети.

Чи далі тим більш я бачу що не технічна складова бізнесу як не роздупляла ніхріна у технологічному світі так і не розпляє і далі, причому взагалі навіщо оці програмісти та інші інженери, що вони роблять, що робити з оцими кампуктерами...як ото гноміки що вночи лагодять і воно працює.
Причому бізнес вимагає щоб інженери вчили їх бізнес, а самі вони чогось шарахаються як чуми коли починаєш говорити про щось технологічне.

Гадаю що АІ дасть усим цим людям дууууже гарний урок з годом.

Я не розумію нащо антропік/гугл ще наймає інженерів в bay area, коли можна взяти на ті гроші десяток PM з east europe за 4-7к, вони б їм на агентах все зробили.(так само як вони зробили собі вдома пет проєкт на ші).

А, то через Х років буде, зрозумів. Дякую

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

хм, трохи «притягну за вуха» але чимось нагадує наприклад ардуіна+шилди+моделінгборд
або зібрати на дротинках в лабі щось для швидкої верифікації гіпотези і тп

тобто це необхідна умова — принципова зліплювальність компонентів в щось, що підтвердить можливість робити щось бажане, вона не може трактуватися як достатня умова, щоб очікувати подібну компрессію витрат на повний ланцюг промислового створення чогось

це перші 10% (можливо масової) продуктизації ідеї, вони пройдені нехай на порядок швидче і це добре, але вся інша частина шляху, поки вона буде підсилена ллмками там, де можливо не згорнеться на порядок, а імовірно тільки в пару разів в сумі, на протязі років (структурна аналогія — інкрементальне двукратне зменшення паливожерності двигунів — над ним працювала в сумі просто армія інженерів на протязі півстоліття, «вигризаючи» то тут то там частинки «складного відсотку»)

аналогії я притягнув не найвдаліші, але треба ж на щось спертися з вже відомого практичного досвіду

Те ж саме спостерігаємо: поки код не виходить за периметр внутрішньої команди — все добре, AI чудово справляється. Щойно намагаєшся викотити назовні, з’являються питання до якості і відповідальності за вивід, які раніше просто не ставились. Межа реальна, але дійсно рухається — причому швидше, ніж більшість команд до цього готові.

Впізнаю себе в цьому. Я не інженер за освітою, але кілька місяців тому зібрав внутрішній інструмент через Cursor — без тікетів, без грумінгу. Головне, що зрозумів: межа між «я не можу це реалізувати» і «мені просто треба більше часу» стала набагато розмитішою. Хоча ревʼю від нормального розробника після цього всього — обовʼязкова річ.

Мій основний експеримент з AI зараз — це не просто генерація тексту чи коду, а спроба зібрати AI як робочий decision layer для бізнесу, аналітики й автоматизації.

Я бачу проблему: у компаній уже є CRM, dashboards, API, BI, документи, чати, таск-трекери й десятки сервісів, але рішення часто все одно приймаються вручну, повільно й хаотично. Дані є, інструменти є, AI теж уже є — але між ними часто немає єдиної системи, яка перетворює інформаційний шум на конкретні дії.

Тому я експериментую з підходом, де AI не просто «відповідає в чаті», а допомагає збирати сигнали, аналізувати ринки, порівнювати варіанти, оцінювати ризики, будувати dashboards, формувати наступні кроки й запускати автоматизації.

З того, що вже тестував окремими частинами: Telegram / YouTube / SEO automation, trading/crypto analytics, market signals, API integrations, dashboards, data monitoring, TON/Jetton payment flows, backend-сервіси, AI-оркестрацію, RAG / knowledge base концепти.

Для себе я бачу це як AI OS / intelligence automation platform: AI-агенти + data pipelines + market/OSINT intelligence + dashboards + automation workflows + knowledge base. Не «ще один чат-бот», а система, яка допомагає швидше бачити можливості, ризики й конкретні дії.

Найцікавіший висновок: AI стирає межу між «я придумав», «я спроєктував» і «я реалізував». Якщо раніше для простого internal tool потрібні були специфікація, грумінг, розробка, ревʼю й деплой, то зараз одна людина з правильним контекстом і AI може швидко зібрати першу робочу версію, перевірити цінність і вже потім віддати інженеру на масштабування.

Мені здається, що в найближчі роки виграватимуть не ті, хто просто краще пише промпти, а ті, хто вміє мислити як builder: бачити проблему, розуміти дані, збирати систему, тестувати гіпотезу, рахувати ризики й доводити ідею до працюючого результату.

Зараз думаю, який vertical для такої системи найсильніший: enterprise automation, fintech intelligence, market monitoring, defense analytics чи AI productivity для команд.

топова стаття бро! двіжуємо в майбутнє з турбо швидкістю!

Ви про АІ можете думати все що завгодно. Нажаль реальність на загниваючому заході за акіяном така що без досвіду з використання ClaudeCode і оркестрації субагентів ваше резюме в більшості випадків має великі шанси полетіти у смітник...

Так ніхто не каже що АІ взагалі не потрібен. Це інструмент. В правильних руках АІ це дуже крута річ. В кривих руках — як в тому анекдоті про дурня і скляний член.

І це той, який ще пів року назад писав ось таку дічь якраз у відповідь на коментар що в правильних руках з правильно налаштованим воркфлоу АІ гарно бустить продуктивність

dou.ua/...​rums/topic/57846/#3054832

«А ви неправильних не оцінюйте, оцінюйте правильних!»

Йде четвертий рік активного ШІ хайпу, а євенгелісти все ще розповідають про якихось міфічних уберспеціалістів які в одне рило вайбкодять за цілий департамент, а всі хто в це не вірять — луддити-технофоби.

Ну і купа скептичних, висміюючих ШІ коментарів в подібному стилі і підтримка коментарів інших ШІ скептиків.

Короче нічого нового, чергове перевзування на ДОУ в прямому ефірі.

ти кожного AI дисидента сталкиш, чи шо?

Йому агенти вивільнили купу часу от він і займається подібним поміж вологих історій який він стоковий мільйонер та їбач малолітніх азіаток. Які вам ще потрібні докази що ШІ це емейзінг?

Мені приємно що ти колупаєшся у моїх постах. Одразу видно що тобі є чим зайнятися в житті.

Так у тебе всього 100 повідомлень, 5 хв часу. Но в той же час ти проглянув 7к моїх повідомлень за 5 років. Так це кому немає чим займатися, лол?

PS Як я і казав, не завидуй. Якщо тобі подобаються старушки, я же не проти.

Но в той же час ти проглянув 7к моїх повідомлень за 5 років.

Я в твої повідомлення навіть не заходив, не проецюй.

А, ну значить пам’ятаєш що якийсь рандомний анонім писав 5 років назад, ще краще )

Та ти в кожному треді про ШІ, інвестиції чи стосунки заводиш одну і ту ж шарманку. Це як ниття бобра — від нього нікуди не дітися, як би не хотілося.

ти кожного AI дисидента сталкиш, чи шо?

тю, ну коли щось заділо, то можна і на все життя таке запам’ятати. мене у першому класі у продльонці хлопчик штовхнув, я досі пам’ятаю його і’мя, Юра його звали

а тут взагалі х у ясє, хтось поржав з ШІ євангелістів, нє забудєм — нє простім

Мені приємно що ти колупаєшся у моїх постах. Одразу видно що тобі є чим зайнятися в житті.
Але, як би тобі сказати..
Між

В правильних руках АІ це дуже крута річ.

і

міфічних уберспеціалістів які в одне рило вайбкодять за цілий департамент

є деяка різниця.
Я ніколи не казав що від ШІ взагалі немає користі. Вона є. Але далеко не така, як у істеричних проповідях євангелістів. І в цій користі є нюанси, без розуміння яких можна натворити гівна.
Так зрозуміліше?

не така, як у істеричних проповідях євангелістів

та ШІ євангелісти дуже часто істерички, бо насправді ніяки вони не євангелісти, а просто хайпожери. а тут ще така тема болюча, що торкає за живе — усе це «через 6 місяців вас всіх звільнять», «через 7 місяців усім гаплик », «через 8 місяців наступить скайнет». уявляю скільки ці виродки заробили просто на переглядах їхнього ментального проносу на ютубах.

«через 6 місяців вас всіх звільнять», «через 7 місяців усім гаплик », «через 8 місяців наступить скайнет»

Мамка не збрехала — день пройшов зря. Хоч одне посилання де я таке заявляв. Якщо я топлю за ШІ, це не значить шо я кричу що всіх замінить, і у ж тим більше я такого ніколи явно не заявляв. Те що будуть звільнення, лейофи, укорочення штатів на половину — заявляв, без всяких таймлайнів. Це і стається, причому швидше ніж я прогнозував. В чому я був не правий?

я таке заявляв
я топлю
я кричу
я такого ніколи явно не заявляв.
я прогнозував
я був не правий

я топлю, я кричу, я завявляв, я прогнозував, я, я, я, я, я, я, я яяяяя

заспокійся, якалка
мій комент був про ШІ євангелістів, а не про тебе

Ти не спригуй, я конкретно написав про кого йде мова:

хто мінімум пів року активно програмить з умовним claude code, у якого кілька десятків команд і скілів налаштовано і ворклоу виставлений.

На що ти чітко і безапеляційно, безумовно, без всяких «або» заявив що такі спеціалісти це міф, що навіть якщо є це міф що вони працюють ефективніше. А зараз такий: «нє, я же не про всіх, я тільки про говнокодерів». П — перевзування.

Зростання супер-пупер технологій в Голлівуді не стало причиною зростання кількості культових та знакових фільмів, режисерів, акторів. Навпаки Голлівуд деградує по всім напрямкам, смердить нафталіном.

В 1990х могли знімати 2-3 культові фільми за 1 рік. Зараз добре, якщо 1 культовий фільм за 5 років. Останні два пристойні фільми, імхо, «Зелена книга» 2018 та «Засновник» 2016 (сценарії стародавні).... але їм далеко до Shawshank Redemption та Forrest Gump.

Здавалося би технології є .... кінематографа нема.

Московське (радянське, російське) кіно, яке до 1991 року було доволі адекватним .... взагалі померло в епоху великих грошей та технологій.

Просто із фільмів на серіали переключилися.

Ну і проблема в аудиторії — що аудиторія хоче те й знімають. Знімають де можна заробити грошей.

Я недавно передивися темноло лицара нолана із крістіаном бейлом, ледь відрвався, операторська робота та спецефекти просто шалені, вмикаєш зараз і взагалі...блт фільму майже 20 ароків, а виглядає наче фільм майбутнього.
Кіноіндустрія дуже багато низької якості робить, причому не просто сюжет, а взагалі і спецефекти і операторська робота, повнометражки наче якісь дубвоі серіали знімають.

Із останнього дюна друга була крутою.

і що ми маємо, осіб без розуміння факторів розробки й підтримки, що витрачають час і фокус на невластиві їх ролям задачі, вайбкодять зоопарк коду невідомої якості й безпечності, який з часом спихнуть на розробників підчищати, рефакторити й підтримувати, бо тижпрограміст, а я пм/дизайнер/маркетолог

через два роки, не зараз

вайбкодінг нічо не ново це старийдобрий ***кхуяківпродакшен

Раз ролі розмиваються, то це працює в обидва боки — пропоную пму/дизайнеру/маркетологу дотримуватися sdlc, закидувати свої ідеї в беклог, отримувати фідбек усіх стейкхолдерів включно з розробниками/девопсами/секуріті, грати в покер, нагрібати собі регулярно мішок задач на спрінт, проходити кодрев’ю ітд. Включатися в онкол ротації. Вставати о першій ночі. Не через два роки. Зараз

Можна скільки завгодно жалітись, але це і є майбутнє. Розробка змінилась і так, розробникам треба буду підчищати навайбкоджене гів.. кхм, навайбкоджений код. Кому не подобається — на вихід, бо як раніше вже не буде.

Програмісти потрібні, але проєкти для них зміняться.

Скоріш на вихід підуть ті хто не роздупляється в розробці нехай без коду але як процесів розробки та доведеться ставати занчно більш технічними.
Чорний казав про що знання програмування стане тіпа зання офісу, менді здається що вайбкодити та взагалі ставати технічним стане як оцей офіс, так його мало хто знає але там де він потрібен люди сидять і міять презентації, макроси до екселю...фінанси там взагалі багато хто дуже шанить в екселі. Ось так буде із отаким вайбкодінго.
Просто далі буде інтеграції робитись на рівні ШІ фреемворки до якихось публічних АПІ, чи інтеграції агент + агент публичній чи внутрішній...
Кожна нова абстракція в айті створювала іще більше айтішних робіт.

АІ насправді доступний для розудплянн програміста дуже легко, але не дуже швидко. Значно легше ніж вчити новий тех стек.

Чорний казав про що знання програмування стане тіпа зання офісу

Оте то кста в яблучко, недооцінювати той офіс, спитати б у черного що він знає у ворд крім того що не видно в бінокль на тулбарі, а в екселі хоча б п’ять формул чи якийсь макрос написати

Так шо хай не заліває

І взагалі ще легко робити такі проекції з багажем знань і досвіду, уявляючи що всі мають такий багаж знань і досвіду, звикли до швидкого навчання, і уявляти що там маркетолог без досвіду буде вайбкодити справді щось годне. Не всі люди мають однаково пластичні мізки до самонавчання щоб писати щось годне навіть з ші.

Може й вийде ще якийсь стопітсотий шаблонний таск менеджер чи канбан борд, ні і шо? Чи стопітсотий виклик вебхука? Чи стопітсотий неунікальний дизайн? І кому від того стане краще? :) так шо від усього щирого серця бажаю всякої удачі і маркетологам і дізайнерам. тут справді величезний потенціал /s

У подалшій перспективі так і буде. Бізнес все більш стают цифрові, не тільки через продукт а взагалі через те як відбуваютсья бізенс процеси, без компа\телефона вони вже дуже складно і дуже не всюди, і айті рішення стають складні, безпека, данні компаніх, акаунти, дуже багато компонентів бізнесу стають не як просто додаток що сам працює а ти тикаєш а як системи що потрібно тюнити налаштовувати і треба все це розмуті як інтегрувати в бізнес інфру... Усе це треба розміти як працює, і підтримуватись процесів сдлц.

Кловани що кажуть я не технічна людина я візіонер креатор ідей, самі розмбирайтесь і зробіть що б було з годом будуть мити машини.

в майбутньому маркетологи можуть скільки завгодно вайбкодити, але майбутнє точно не за неконтрольованим хаосом в розробці де кожен корч і корчеса деліверить шо кому завгодно і як кому попало

банальне shadow it, під соусом інновацій

Чи далі тим більш я бачу що не технічна складова бізнесу як не роздупляла ніхріна у технологічному світі так і не розпляє і далі, причому взагалі навіщо оці програмісти та інші інженери, що вони роблять, що робити з оцими кампуктерами...як ото гноміки що вночи лагодять і воно працює.
Причому бізнес вимагає щоб інженери вчили їх бізнес, а самі вони чогось шарахаються як чуми коли починаєш говорити про щось технологічне.

это похоже на разговоры джунов: «вот я уволюсь, тогда посмотрим как они без меня»

Ну это как сказать. Недавно видел на реддит обсуждение на тему: вот у меня есть проект который я навайбкодил, работает и есть пользователи, но несколько месяцев после запуска я не могу внести ни одно изменение, потому что например я что-то меняю и всё накрывается в другом месте, что мне делать? Показал код разработчику и у него отвисла челюсть. Дупликация кода, нет нормальной архитектуры, разбросанные функции с 10 разными способами делать одно и то же, ну и всё такое.

Це працює і приносить комусь користь. Якщо воно ще й приносить гроші — за рефакторинг будуть готові платити. Таких проєктів буде тільки більше, бо сильно простіше стало накосити PoC або MVP без розробника.

Я далека від програмування людина, але теж вайбкожу собі іноді простенькі тулзи для усякого дріб’язку типу організації файлів, ботів і тому подібного. І чим більше я в це занурююсь, тим більше розумію який це насправді великий світ і скільки всього я не знаю і як легко похерити навіть мої простенькі скрипти на 100-200-500 рядочків (мені навіть страшно уявити речі на десятки чи сотні тисяч рядків). Ні в якому випадку я не уявляю яким чином ШІ здатне замінити програмістів як професію, вибачте.

Про це якось небагато говорять, але повний день з LLM когнітивно навантажує навіть більше, ніж олдскульний кодинг. Ну якщо стежити за архітектурою та якістю

Є таке. Якийсь я більш виснажений після роботи тепер

Це те про що всі говорять, тепер ти цей самий час повинен ревьювити код, замість того щоб його писати.

повний день з LLM когнітивно навантажує навіть більше, ніж олдскульний кодинг

Так это вполне ОК в любом изучении чего-то достаточно нового и отличающегося от привычного набора навыков: новые нейронные связи требуют усилий и энергии :-)

Це не зовсім про вивчення нового, у голові доводиться тримати більше ніж звичайно. Гуд лак продактам та менеджерам довести щось до production ready state.

Інша проблема — менторинг меньш досвідчених колег при наявності деадлайну.. Поки вони роздупляються, я вже вигнав кор функціонал, покрив тестами. Їм хіба що осталося додати метрики та дашборди.

Не маючи жодного досвіду розробки, не знаючи коду взагалі я зміг за допомогою Gemini через GAS підняти телеграм бота який парсить мої робочі dashboards (9 штук) і видає красиві звіти кожні 10 хвилин, щоб сам вручну не лазив там і не думав «ну що є вже обнова чи немає»
Це настільки полегшило мою робочу рутину, що і словами не передати. Витратив на код, дебаг та деплой (значення цих слів дізнався під час розробки) 3 дні, а в перспективі зєкономив значно більше сил та часу

Якби промптами писав і більш технічнне розуміння було, може швидше б впорався. Чисто на інтуїції вивіз, так не роби, а так роби 🤭

AI, наразі, то є автоматизований StackOverflow driven development таке і раніше існувало тільки часу займало більше і додуматись треба було що так можна. Особисто знаю продактів які все те саме пиляли руками і раніше за допомогою StackOverflow, результат той самий — показати можна, в реалі робити не може, більш продвинуті продакти просто продумували в голові все докладно та малювали презентації — часу займало менше але результат в кінці той самий — хтось то все нормально робить щоб можна було нормально підтримувати і модифікувати і по часу виходу на фінал приблизно те саме якщо не краще. Продакти хто нормально може все продумати, намалювати і обгрунтувати набагато корисніші для справи ніж ті хто може все нагівнокодити, бо потім виявиться що воно не потрібно або потребує переробки. Моя особиста думка звісно. Ситуація зміниться тільки тоді коли «штучний інтелект» стане інтелектом а не «статистичною машиною» як зараз, збільшення контексту не допоможе — це може підтвердити будь хто хто давно використовує ШІ, було декілька хвиль збільшення контексту але помилки, їх характер, залишаються ті самі.

З мого досвіду (не девелоперки) насправді ефективно юзати ШІ для вузько-профільних задач (що включає розробку) може людина з профільними знаннями і досвідом. Тому мені позиція та досвід автора здаються такими, що побудовані на ефекті того, хто вижив та підкріплена когнітивними установками на підтвердження. Human-in-the-loop: будь-який ші-генерований код має перевірятись людиною і якщо людина не розуміє, що стоїть за певними рядками коду — їх краще не використовувати.

Human-in-the-loop: будь-який генерований компілятором машинний код має перевірятись людиною і якщо людина не розуміє, що стоїть за двійковими інструкціями коду — їх краще не використовувати.
:-D

Я не розумію нащо антропік/гугл ще наймає інженерів в bay area, коли можна взяти на ті гроші десяток PM з east europe за 4-7к, вони б їм на агентах все зробили.(так само як вони зробили собі вдома пет проєкт на ші).

А, то через Х років буде, зрозумів. Дякую

Або чому claude app така забагана, її ж Ші робив

Але Git, Docker, бази даних, CI/CD та інші високорівневі концепції я розумію. Не як розробник, але достатньо, щоб з AI зібрати працюючий продукт.

дефайн «працюючий продукт» :) вам не здається, що ви трошки перебільшуєте?

а ви можете ?
для мене працюючий продукт це той який має кліентів і приносить профіт, і менеджери загалом ближче до цієї теми ніж розробники. І вже не так важливі оці всі аббревіатури і архітектури якщо в цьому не має єкономічної доцільності

вже не так важливі оці всі аббревіатури і архітектури якщо в цьому не має єкономічної доцільності

Ох, як я люблю такий аргумент :) «Абревіатури», архітектура — ну так, це ж все заради приколу придумали, аби нудно працювати не було)

А завтра вайб-пеймент-гейтвей зніме з юзера гроші, але в базу не запише, тому що вайб-кодер про «абревіатуру» ACID не знав, і реквайремента такого в промпт не прописав

Тож тепер він попросить додати фікс, і буде танцювати з аішкою 3 дні, не розуміючи чому нічого не виходить. А воно ой, з самого початку архітектуру криво заклали, і тепер треба весь проект переписати :)

А взагалі прикольно, історія реально ходить по колу)

не так важливі оці всі аббревіатури і архітектури якщо в цьому не має єкономічної доцільності

це ж буквально робочий девіз Кумарів і Рамшитів з апворку, які готові працювати за 2$ на годину. От їх раніше тоже наймали, отримували «працюючий продукт що дає прибуток», а через пів року з жахом в очах шукали когось на рейт в 30$/h, щоб хоч щось пофіксити.

І навіть схема була така сама! Наймаєш Раджеша за 2$, даєш йому задачу (промпт), і чекаєш тиждень. Отримуєш рахунок на 50$, і сайт який виглядає як справжній! І навіть працює! Чим не вайб-кодинг?

в реальному світі Раджеш викотив свою бутафорію за тиждень, і має перших клієнтів, живий фідбек, і гроші на подальший розвиток якщо ідея взлетіла.
А «трушні» інженери будуть рік пилити все технічно правильно поки у них не закінчаться гроші або ентузіазм, і потім виявиться що ця ідея запізнилася у часі на пару років

Ви все правильно кажете, все завжди вирішує швидкість. Наприклад на мобільному ринку всі гроші збирають китайці і корейці зі своїми інноваціями, а от apple доїдає за ними коли через декілька років доводить їх ідеї до нормального стану. Чи ні?)

В реальному світі в Раджеша горить жопа бо через останнє його оновлення пішли скарги і відтік клієнтів.

в реальному світі Раджеш викотив свою бутафорію за тиждень, і має перших клієнтів, живий фідбек, і гроші на подальший розвиток якщо ідея взлетіла.

А потім «Ержан, вставай, на работу пора»

www.youtube.com/watch?v=-tVCjMVpSMU

І багато ви знаєте прикладів успішних компаній на базі бутафорії викаченої Раджешем за тиждень? Надасте приклади?

більше половини робочих живих проектів на яких я працював були зроблені із гівна і палок індусами на колінках...

Це ж не відповідь на моє питання.

Для менеджера — вполне себе ответ. Он же весь такой в белом и на коне.

Все это выглядит так, словно моя дочка в 5 лет прибегает и гвоорит: «папа, папа, смотри — я сама бабушке позвонила. Теперь все буду сама делать»

Я можу!
Builder.ai — фаундер 8 років успішно продавав бутафорію, коли справа запахла смаженим — звалив у Дубай, витрачати 20 мільйонів на новий проект SecondBrain.

Amazon
Facebook
Instagram
YouTube
Airbnb
Dropbox (кстати, именно бутафория была)
Uber

Это то, что сразу из головы

і першим по списку Amazon :) Серйозно? може розкажіть чому Макс Романов вважає Shel Kaphan Раджешем, що побудував бутафорію? В контексті обговорення його скоріше можна віднести якраз до «трушних інженерів що будуть рік пилити все технічно правильно».
Друга позиція — теж як на мене доволі сумнівна. Як би не оцінювали персональні якості Цукерберга, але його вважали сильним кодером та інженером. Не бачу тут нічого схожого з бутафорією.
3. Почитайте що робив Mike Krieger в порівнянні до існуючих на той час рішень.
Щось не те у вас одразу із голови

Серйозно?

Вполне: Amazon начался с очень простого сайта продажи книг. Взлетело — развились в торговую империю.

Друга позиція — теж як на мене доволі сумнівна.

Писанный на коленке Facemash показал существенный интерес к социальному онлайн-взаимодействию. Thefacebook подтвердил правильность выбора ниши, а там пошло-поехало.

3. Почитайте що робив Mike Krieger в порівнянні до існуючих на той час рішень.

И Burbn, и первый релиз Instagram были убоги и глючны. Но позволили застолбить нишу.

Вполне: Amazon начался с очень простого сайта продажи книг. Взлетело — развились в торговую империю.

І де тут «бутафорія» і де тут Раджеш?

Амазон? Сіріуслі? Ти під кайфом чи шо? Як раз Безос заклав архітектуру не технічно але саме завдяки йому вони зробили так що інфраструктуру можно була кастомізувати та продавати. Тобото вони заклали концепцію сучасинх клаудів. Це протилежність бутафорії.

А теперь смотрим с чего и когда начинался Amazon и когда там появилась

концепція сучасинх клаудів
а ви можете ?

що саме? дати визначення що таке продукт?) моє питання не лише в цьому. там цитата з тексту автора як контекст має працювати)

софтваре продукт це цілий широкий спектр від корпоративних монстрів до простого сайтику чи мобільної апки.

я не заперечую. можна запросто уявити кейс, коли технічний ПМ з класною ідеєю в голові самостійно з використанням агентів видає міні-продукт, який може принести велю.

але коли автор перелічує технічні цеглини для побудови проектів розміром від середнього, то чи не приписує він собі те, чого насправді зробити не може без допомоги команди? :)

PM вже здатний самостійно побудувати і задеплоїти повноцінний продукт

хочу побачити продакта, який рекаверить куб, коли кластер красиво ліг мордою в асфальт.

який розуміє, чому поди не піднімаються, де саме помер інгрес, чому сервіси не резолвляться, і що робити, коли прод горить, а роллбек чомусь не паше.

продакта, який не просто задеплоїв через нанотулзу в три кнопки, а спроєктував архітектуру так, щоб вона не розсипалась після першого ж піку трафіку, який подумав про черги, ретраї, рейт ліміти, ідемпотентність, міграції бази, обзервабіліті норм накрутив — алерти, деградацію сервісів і нормальний дізастер відновлення.

хочу побачити ПМ-а, який розгрібає інциденти на онколлі о третій ночі: дивиться логи, метрики, трейси, розуміє різницю між високим цпу і в нас реально дедлок у базі, може знайти боттлнекі, відрізнити симптом від причини і не пропмтити рандомно кнопки в aws-консолі, молячись, щоб стало краще, бо кожну хвилину клієнт втрачає 100к на хайлоаді.

хочу побачити продакта, який зробить нормальний auth, пермішн модель, логи аудиту, ізоляцію, GDPR/PII-частину, сікрет-менеджмент, сі-айку, фіче флаги, ролбек стратегію і випадково не відкриє бакет на весь інет, бо «виглядає ок, а тестує у нас клод».

хочу побачити ПМ-а, який не просто навайбкодив крад з красивою кнопочкою, а довів це до стану, де продукт можна підтримувати, масштабувати, дебажити, онбордити нових людей і не переписувати все з нуля через два тижні, бо це нейрослоп.

зібрати демку і побудувати повноцінний складний продукт — це дві дуже різні планети.

Гадаю, що тут справа не в демці чи неповноцінності, а в тому наскільки великий та зрілий продукт.

Якщо там до 200 користувачів в день заходить в умовний дашборд, щоб побачити якусь таблицю чи статтю чи ще кілька форм відправити. То Кубернетесом і тими всіма проблемами навіть не пахне. Не говорячи про ролбеки, аудит-логи чи навіть CI.

я не казав, що треба одразу тягнути сі-айки, куб, черги, сервіс-меш і десять рівнів абстракції для тудушки, але навіть для дашборда — фінальний продукт мають робити люди, які розуміють архітектуру, безпеку і ціну помилки, якщо дашборд може бути не просто окремою сторінкою з табличкою, а частиною більшого і зрілого продукту, тоді ситуація зовсім інша. Моє повідомлення було не про ширп-дашборди і таблиці на 200 юзерів, це дійсно був приклад з мачурного проєкту, умовний приклад різних кейсів. Навіть інтернал тулза — лендскейп, щоб пробити шоданом, знайти стек і версії сервісів, далі метасплоіт і т.п. Думаю, зрозуміло. У вас інтернал тулза, яка виходить в інет, бо інфра помилилась, а тепер у мене доступ до вашої інфри, бо інтернал тулза вайбонула вас

взагалі бачу мало сенсу розробляти дашборди і таблички під 200 людей, якщо вони не є частиною великого продукту, є повно рішень оупен-сорсних, які працюють і конфігуруються, форкаються на крайняк з коробки, але це інша історія. Може, дійсно треба внутрішня тулза тімі — може — візьмемо цей кейс, який реально є в пості

пряма цитата з поста:

Я не знаю як працює event loop в Python і не дебажу сегфолти на дозвіллі. Але Git, Docker, бази даних, CI/CD та інші високорівневі концепції я розумію. Не як розробник, але достатньо, щоб з AI зібрати працюючий продукт.

перше, я не хочу ображати автора ніяк і, можливо, він дійсно крутий чел і знає, що робить — я того не знаю. Я особисто в 2020 році адмінив лінуксовий сервак і конфігурив нжинкс партаймовим фулл-стеком-ОРкєстром, без агентів, чатиків і т.п — якщо я те міг зробити тоді, то у мене немає взагалі ніякого сумніву, що будь-хто зможе те зробити з штучкою інтєлєктом — 100%

в тексті є кілька логічних стрибків, які небезпечні не самі по собі, як я думаю, а тим, які висновки з них можуть зробити інші люди — і я на ютюбчику і лінку бачу зараз повно такого

одна справа — «я, як PM з AI, швидко зібрав інтернал тулзу і довів цінність ідеї»- норм теза.

інша справа — «AI стирає межі між ролями, PM може самостійно будувати повноцінний продукт, а через 2-3 роки 1-2 людини будуть робити те, що зараз роблять команди»- ось тут уже починається проблемний вайб.

перша помилка — автор підміняє «першу робочу версію» словом «продукт».

він пише, що сам спроєктував логіку, інтеграції, деплой, і маркетинг почав користуватись інструментом того ж тижня. Це — круто і абсолютно можливо, але це доводить тільки те, що він швидко зробив робочу першу версію простого «продукту»

це не доводить, що він зробив повноцінний продукт, бо повноцінний продукт — це не тільки «воно запустилось і люди почали користуватись», це ще підтримка, права доступу, безпека, едж кейси, моніторинг, ті самі роллбеки, документація, хтось овнить, тести, міграції, дебаг, зрозуміла архітектура і нормальне життя після першого тижня

наслідок цієї помилки простий: люди починають думати, що якщо AI допоміг швидко зібрати робочу аппку, то продукт готовий, а потім команда отримує код, який «ніби працює», але його страшно підтримувати, якщо не перехрестити 3 рази, страшно змінювати і страшно мерджити в норм прод

наступна штука — автор сам показує, що інженер таки був потрібен, але висновок робить так, ніби PM сам закрив продуктову розробку — так мені здалося з вайбу

він прямо пише, що потім підключився розробник для оптимізації і масштабування, тобто в реальному кейсі межа була така:

-PM + AI: зробив першу версію;
-інженер: доводив її до нормальнішого технічного стану.

але подається це як «продакт-вайбкодер побудував продукт».

логічна проблема тут у тому, що роль інженера ніби виноситься в постобробку: типу PM зробив основне, а інженер потім оптимізував і відмасштабував, але інженерія — це не «потім докрутити» — ну, з того, як я пам’ятаю кейс, де переписував бек з колбеків на асинк норм. Дуже часто саме інженер на старті бачить, що модель крива, доступи-гімно, джоба неідемпотентна, ретраї зламає дані, експорт може злити PII, а кривий запит покладе базу.

який бачу наслідок: бізнес може почати сприймати інженерів як людей, які «дофігачать після AI», а не як тих, хто має бути залучений там, де формується архітектурне рішення

+ автор робить загальний висновок з дуже вузького класу задач.

його приклади — це інтернал тулза, слак-бот, алерти, юайку-допиляти, яка існує і вже є норм код + пайп для внутрішніх потреб, це — не погані задачі, навпаки, це якраз зона, де AI може давати сильний буст — кайф, але з цього не випливає, що «AI стирає межі між ролями в IT» у широкому сенсі

це, типу, якби людина навчилась на елєктросамокаті швидко їздити по району і зробила висновок, що межа між водієм самоката і пілотом літака стирається. ну, обидва рухаються, але рівень відповідальності, ризику і потрібної експертизи різний.

ще ось таке помітив — автор рахує тільки час до першого результату, але не рахує повну вартість, порівнює класік:

спека -> грумнули -> спринт -> розробка

з тим, що він сам зробив інструмент за тиждень.

і так, на рівні time-to-first-демо штучка переміг — без питань, але це не повний підрахунок в з а г а л і. Треба рахувати ще:

час на рев’юшку;
час на переписування;
час на пояснення, чому так не можна;
час на сесуріті перевірку;
час на тести, час на переписати фігові навайбкоджені тести;
час на підтримку;
час на дебаг;
час на інтеграцію в існуючу архітектуру;
час на виправлення техборгу, бо якщо PM швидко нагенерив, а потім інженер витратив два дні, щоб зрозуміти, чому це не можна мержити, ще день на пояснення, ще три дні на переписування, то «економія» дуже умовна.

і тут вайбкодинг виглядає дешевим тільки тому, що частина вартості захована + ми не знаємо, яка ціна того ж клоду чи чатику реальна, а локальні моделі і близько не стоять з ними. Навіть зараз лимон токенів витрачається дууууже швидко, за ціною норм дева за годину.

ще автор ставить процес у позицію ворога.

у тексті є відчуття, що специфікації, грумінги, тікети і синки — це переважно тертя, яке AI допомагає обійти.

часто це правда — багато процесів реально тупі, повільні і бюрократичн — так

не кожен процес — це бюрократія, іноді процес існує, щоб не зламати прод, не втратити контекст, не зробити дірку в сесуріті, не задублювати логіку, не створити залежність, яку ніхто не підтримує, тобто проблема не в тому, що PM зробив щось без тікета;проблема в тому, що текст звучить так, ніби «зробити самому і показати потім» — це завжди прогрес — ммм...не думаю, воно має свою роль

ще помилка — автор перебільшує силу продуктового контексту і недооцінює інженерний

правильно каже, що PM має в голові користувачів, бізнес-логіку і пріоритети — і це реально важливо — часто саме на передачі від PM до інженера губиться сенс, але є зворотний бік: інженер має контекст системи, інженер знає, чому тут така архітектура, які були історичні рішення, де вже є техборг, які інтеграції крихкі, які запити дорогі, які доступи небезпечні, які міграції болючі, що вже падало раніше і де лежать граблі, а граблів у нас повно

автор підсвічує втрату PM-контексту, але не підсвічує втрату інж-контексту, коли PM сам реалізує задачу через AI — і можна зробити рішення, яке чудово відповідає продуктовому болю, але погано лягає на систему і створює проблеми всім навколо.

от це «межі ролей розмиваються» — подається занадто широко — так, межі справді розмиваються на краях. PM може зібрати прототип, дизайнер може зробити клікабельний фронт, інженер може краще формулювати продуктові рішення — це нормальна еволюція, але розмиття на краях не означає, що ядро експертизи зникло і я не розумію, нащо мені наймати дизайнера аз 100 баксів на годину, якщо він фулл-стек-полукровка і буде неефективно робити свою роботу, я і сам можу наспавнити харнес агентів. PM може стати технічнішим і це круто, але це не робить його всім у коробці, дизайнер може згенерити юайку, але це не робить його фронтом, інженер може думати про продукт, але це не робить його автоматично хорошим PM. Чи можуть ці люди змінити кваліфікацію чи отримати ще одну — так, 100%, з часом навіть, але не через вайбкодінг, якщо у вас є базова адекватність — ви багато чого у цьому світі можете

є страх, що компанії почнуть почати плутати T-шейп спеців з «людина тепер робить усе», а це прямий шлях до поверхневості, де всі трохи вміють усе, але ніхто глибоко не відповідає за критичні речі і нічого не вчиться — просто боти, я вже те бачив

і прогноз на 2-3 роки стоїть на дуже сильних припущеннях. Автор каже: коли моделі стануть надійнішими, агенти триматимуть контекст проєкту, а тести, безпека і code review будуть автоматизовані на рівні довіри — межа зсунеться, але це «коли» — величезне.

там одразу кілька припущень:

AI буде стабільно тримати контекст;
AI буде правильно розуміти архітектуру;
AI буде надійно рев’ювити код;
AI буде надійно ловити сісуріті;
AI буде розуміти бізнес-ризики;
AI буде достатнім гарантом якості.

це може статися, але не так скоро, і це не доказ, а ставка на майбутнє. Люди можуть уже сьогодні поводитись так, ніби ця майбутня надійність уже настала, AGI вже тут і т.п, хоча вона ще не настала, і тоді ми отримуємо не майбутнє розробки, а купу самовпевнених PR-ів, які хтось потім має розгрібати — і щось я не дуже хочу з такими людочками працювати, бо багато делюжну в дурці, а я на роботі

о, ще, приклад антропіків переноситься на звичайні команди — фіговий приклад. Ми не знаємо, чи це навіть так, люди брешуть, багато і постійно, особливо антропіки, курсори і т.п, але ок — нехай це буде приклад. До речі, ми вже бачили результати цього)))))))))))))))))))

автор згадує, що кодять усі, і що «builder» стане новим тайтлом — окей, цікаво, але антропіки — це не середньостатистична команда, яка робить sass на легасі, де половина знань у головах людей, а половина — в старих PR-ах, а ще половина на волю Божу, бо всі забули

у антропіків інший рівень технічної культури, інший ресурс моделей, і найголовніше інший рівень людей, інший контекст і, скоріш за все, сильніші запобіжники, але навіть так вони факаплять дуже і дуже багато, у них аптайм недопустимий для такого скейлу сервісу

приклад топової компанії може створити ілюзію, що «раз у них PM/дизайнери кодять, то і нам треба так само», але без їхнього рівня культури, рев’ю і технічної бази це може перетворитись не на бустер, а на фабрику техборгу, бо у мене були ПМи, які не знали, що таке pr і git

автор правильно каже «judgment стане важливішим», але сам текст недооцінює, що judgment і є головною проблемою

теза «коли будувати стане дешево, головним стане judgment» — дуже правильна, але тоді треба прямо сказати: саме тому фінальні продукти мають робити або рев’ювити люди з експертизою, бо AI може здешевити виконання, але judgment — це не просто шо будувати, а це ще й «як не зламати систему», «де ризики», «що буде при фейлі», «хто це сапортить», «яка ціна помилки»

якщо execution дешевшає, а judgment не росте, ми не отримуємо кращі продукти, ми отримуємо більше швидко зробленого лайна — imho

якщо читати текст обережно, можна винести нормальний висновок: «AI — ПОТУЖНИЙ інструмент для прототипування і внутрішніх тасок», але якщо читати його як маніфест, можна винести поганий висновок: «тепер PM-и можуть самі робити продукти, а інженери підключаться потім, якщо треба масштабувати, докрутити, фіксанути по-фасту» — ось з цим я і не згоден.

Я дуже люблю дизайнити, проектувати, кодити, ламати і думати. Кайфую від айтішки і тасок — без жартів, вчусь чомусь кожен день, але я б, все ж, навчився, а потім вже вайбив би, а не навпаки. Робіть те, що хочте, але, будь ласка, не робіть вигляд, що ви розумієте, що робите, якщо ви не розумієте

Амен бро, дочитав усе і все по ділу. Підтримую кожне слово.

Додам що додатки вже часто не просто сайтік а часто і жпдр та інші регуляції і там вже треба мізками думати бо аі може нагенерити таке що потім як у серіали кремнієва долина — штраф розміром із ввп невеликої країни.

Контора де працював прходила через аудит також потім підганяв процеси та сі\сд під регуляції.

❤️
так, тільки хотів написати це під іншим коментом. Ми з другом хотіли брати бух.проєкт європейський десь 2 роки тому і ось з прісейлу по ризикам:

83(5) GDPR, the fine framework can be up to 20 million euros, or in the case of an undertaking, up to 4 % of their total global turnover of the preceding fiscal year, whichever is higher. But even the catalogue of less severe violations in Art. 83(4) GDPR sets forth fines of up to 10 million euros, or, in the case of an undertaking, up to 2% of its entire global turnover of the preceding fiscal year, whichever is higher.

source: gdpr-info.eu/issues/fines-penalties

повноцінний складний продукт

бо це бізнес модель першу чергу, а техно базворди ідуть потім (це як деталі імплементації)

Не знаю чому, но чомусь для половини ДОУ в 2026 році таємниця, що:

1. Проекти бувають різні, від якогось таск менеджера чи тонкого клієнта до якоїсь фігні до важких ентерпрайзних проектів

2. Вимоги бувають різні, від деплоя через якийсь vercel в два кліка до своїх датацентрів по всьому світу зі своєю костюмною инфраструктурою

3. ПМи бувають різні, від тьотки 40+ «впевнена користувач ПК», до молодого продвинутого 30-літнього ПМа, який вміє відрізнити джаву від джаваскрпта, який макроси в ексельці пише і генерує токени в postman, а по вечорам перепрошиває андроїд. Про бивших інженерів які переметнулися в ПМ взагалі мовчу.

Автор нічого не уточняв, но ви відразу собі намалювали найгірший сценарій, картину що тьотка 40+ зібралася вбивцю гугла вайбкодити, і потім пишете довгий пост чому у неї не вийде.

тобто автор згадав

Але Git, Docker, бази даних, CI/CD та інші високорівневі концепції я розумію

щоб похвалитись лендінгом на чистому html?

Ну ти смішний капітан, в кожному пості про Ші простині тексту копіпастиш

Люто і скаженно підтримую, люди часто дупля не відстрелюють що далі форомочк вібудвається, та навіть програмістів таких дофіга що гадають ну залив свою апі шляпу на віртуалку і ок, чекай бабло...

я не розумію навіщо люди пишуть цей бред — у вас якісь вимоги чи бонуси за це?

Конкурентна перевага зміститься від execution до judgment. Коли побудувати стане дешево — головним питанням стане не «як», а «що і навіщо».

оцей рядок взагалі у кожному другому пості на цю тему, таке відчуття, що АІ-шка пише майже всю статтю або як мінімум редагує по одному і тому самому промпту.

я не розумію навіщо люди пишуть цей бред — у вас якісь вимоги чи бонуси за це?

обычно 50-200 дол в зависимости от компании и количества комментов в статье. но я всего 3 компании знаю, которые за это платят или платили раньше

якщо ви не хочете, щоб ваші діти були схожі на Барта Сімпсона, не поводьтеся як Гомер.

І ще забув дописати під відео: якщо ви не хочете, щоб ваш працівник поводився так, як каже людина у відео, тоді не поводьтеся як менеджер із цього відео. Все дуже просто. Я би дуже не хотів працювати з тими, хто поводить себе так, як описано у відео

Абсолютно погоджуюсь з вашим коментарем, чесно кажучи вже реально за№!%?и, ні, не самі історії хто що зробив за допомогою ШІ, а висновки про те що все помінялось, ролей немає, професій немає, досвід неважливий, навчатись не треба і т.д. і т.п.

Так і хочеться написати статтю про те як я користучись викруткою, ізолентою ну і звичайно ж ШІ, куди ж без нього сьогодні, зміг встановити лампу. Зауважу абсолютно безкоштовно взагалі! Замість того щоб заплатити 50 євро якомусь незрозумілому, зажершомуся електрику, який тут би стояв і умнічав що і як правильно зробити, я сам, абсолютно без знань і без розуміння що я роблю, зміг зафігачити лампу. І ви уявляєте, вона навіть працює, і навіть клієнти є, моя сім’я така рада що у нас тепер в кімнаті є круте світло, і навіть гості зацінили, ну все, електрикам гаплик, їх може замінити будь хто з ШІ і викруткою.

^^сарказм

І навіть з цим — PM вже здатний самостійно побудувати і задеплоїти повноцінний продукт.

это ложное утверждение, если только продуктом не называть нанотулы типа вышеупомянутого бота в слаке

Якщо подумати, що буде коли моделі стануть надійнішими, агенти зможуть тримати контекст всього проєкту, а тести, безпека і code review будуть автоматизовані на рівні, якому можна довіряти — межа «internal tools — можна, user-facing — ні» буде зсуватись

теоретически да, но только кроме расширения контекста уже ничего существенного сделать нельзя ведь новых публичных данных, на основе которых можно улучшить модель, стало в разы меньше, и усложнился процесс их получения

адже завжди будуть задачі, де потрібна глибока інженерна експертиза

а откуда она возьмется или как сохранится, если все массово переходят в промто-писатели? очевидно же, сча ветер подул в сторону ии и все бегут туда, когда понадобится балансировка будет очередной кризис и острая проблема отсеивания самозванцев

Команди стануть менші і швидші. Там де зараз потрібно 5+ людей і три тижні — буде 1-2 людини і три дні. Не тому що AI замінить людей, а тому що кожна людина зможе покривати ширший спектр функцій.

или да или нет, как-то точно будет, а унификация людей не дает буст скорости (кроме простых задач, но это вроде не наш случай)

PM, дизайнер, інженер — межі між ролями не зникнуть, а розмиються. PM, який деплоїть. Дизайнер, який збирає працюючий прототип. Інженер, який сам пропонує продуктові рішення на основі даних. Я вже бачу це у власній команді — наші розробники все більше мислять продуктово, а я все більше занурююсь в технічну реалізацію. Спеціалізація нікуди не дінеться, але вона зсунеться глибше — туди, де AI поки не дотягує.

обычно это называют «духом стартапа», на самом деле компания без процессов. я не верю что все начнут отказываться от порядка в сторону неконтролируемого хаоса. более того я вижу как сейчас растет спрос на людей, которые наведут порядок на волне быстрых изменений, которые нам дает ориентация на ии во всем

Я зловив себе на думці, що він описує рівно те, що бачу у себе в команді — тільки в масштабі Anthropic. У них вже зараз кодять усі

он просто выполняет свою работу, не стоит относится к этому как пророчествам мудреца. это маркетинговая политика. 640 КБ должно хватить каждому ©

это случилось лет 10 назад даже у разработчиков, странно такое слышать от пм, у которого это вообще должно быть мастхев изначально

AI і так може тримати контекст всього проєкту, але це створює додаткові проблеми і якраз інженер має слідкувати за розміром контекстного вікна від задачі до задачі. Чим більше шуму в контексті, тим гірша якість відповіді. Тому робота зсувається не на «як написати код», а на те, як правильно сформувати контекст для агента — що підтягнути, що винести окремо, коли почати нову сесію. Це нова інженерна дисципліна і вона вимагає глибокого розуміння системи, а не послаблює його.
Також у тексті змішані дві різні речі — побудувати і мейнтейнити. Продукт менеджер зможе написати MVP, провалідувати ідею і т. д. Якщо це проста гіпотеза. Але як тільки продукт іде в продакшн, з’являються міграції, інциденти, регресії, security, performance на реальному трафіку. Це вже не «написати код», це володіти системою у часі. Промптами не вирішується. Тому теза про 1-2 людини замість 5 працює для внутрішніх тулів і прототипів, але не для серйозного продукту.
І щодо порогу входу. Поріг самої дії дійсно впав, за вікенд можна зібрати щось працююче без бекграунду. А от поріг професії навпаки виріс, через те, що раніше ти просто мав навчитись писати фічі, а зараз ти маєш навчитись працювати з системою у часі, а це досвід в першу чергу. Раніше цей досвід накопичувався природно, ти писав код, дебажив, релізив, ловив інциденти. Зараз AI забрав ту частину, на якій раніше росли. А робота, що залишилась людині — judgment, архітектура, верифікація AI-коду — складно вчитись без бази

нарешті ми можемо говорити про повноцінний прихід крос-функціональності в SCRUM командах. коли команда з T-shape спеціалістів складається але кожен може робити любу роботу.

Мені здається, хороші спеціалісти й раніше рідко існували виключно в межах однієї ролі. Хороший PM завжди намагався розуміти технічні обмеження, а сильний інженер зазвичай цікавився тим, навіщо взагалі створюється продукт і як він впливає на бізнес.

AI, скоріше, не «створив» це явище, а суттєво знизив поріг входу в суміжні сфери. Тепер PM може швидше зібрати демо або розібратися в технічному питанні, а інженер простіше отримує контекст продукту, аналітики та користувачів.

На практиці це ще й помітно покращує комунікацію: замість абстрактних або випадкових запитань люди дедалі частіше приходять уже з базовим розумінням теми. Тому, як на мене, AI не скасовує компетенцію, а робить більш цінними людей, які вміють мислити ширше за свою вузьку спеціалізацію.

Виглядає трохи небезпечно без налаштованих процесів і окреслених меж цих ролей, бо так можна дійти до PM фіксить, але не враховує контекст який знає інженер, дизайнер оверделіверить, коли треба погодити тільки частину UI і це все буде зрештою перероблюватись, з результуючим бюджетом «класичної системи» :)
Але в малих командах, воно десь так і працює.

14198 символів рейдж-байту

Підписатись на коментарі