Які запитання на співбесідах вас дратують найбільше?

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Мене найбільше бісить питання, ким ви бачите себе через 5 років — це вже дійсно як мем. Звісно, усі ми щось плануємо, але в наших умовах взагалі не ясно, що буде через рік, про які п’ятирічки мова. Завжди хочеться спитати у відповідь, чи сама компанія знає, що з нею буде через цей час. Туди ж ідуть питання до жінок про шлюб та декрет. Я особисто з таким не стикалась, але якби на співбесіді запитали, то відразу б задумалась, чи цікава мені така компанія.

Також у соцмережах бачила багато постів, де скаржились, що зараз на співбесідах люблять лізти в особисте, яке ніяк не впливає на роботу. Як-от скільки грошей людина витрачає на місяць або чи є діти. Ну і звісно питання про знак зодіаку — ну щоб що ...😅

А які запитання на співбесідах найбільше дратують вас?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дратують несказані запитання або ті, що не етично чи не прийнято озвучувати.
Всі вимушені гратися у ввічливість і «одягати маски».

Завжди крінжував із питання: «А чим вам цікаво займатися?» Шановні, мені цікаво отримувати 10к$+ / міс. чистими, працювати, від сили, 3 години, а решту часу збирати лего, дивитись Портнікова, ввечері йти в спортзал спаррингувати із СБУшниками, а решту часу обніматися із жінкою. Ось що цікаво, а не дебажити годинами чому у вас чергова CRM не робе чи визначати, чому скрипт не може підтягнути в базу нові дані.
Якщо до вас подалася людина на вакансію сеньйора С++ девелопера, значить, він віддає собі належне, що «йому буде цікаво» 8 годин на день займатися роботою навколо розробки на С++.
Виняток — коли MAANG-like контора, яка наймає спеціаліста не на конкретну вакансію, а загалом в контору, і тільки після співбесіди починається пошук проєкту — ось тут це питання має сенс. А коли ви аутсорс або навіть продукт із конкретною потребою яку треба закрити, то це питання лише дратує і взагалі нічого не відображає. Краще вже про хоббі тоді говорити.

Усі, що прямо чи опосередковано не стосуються моїх майбутніх робочих зобов’язань.

А усі ці «ким ви себе бачите через триста років», чи «чому люки кругліші за кількість світлофорів у місті» — це для рекрутера прямий квиток на чоловічий статевий орган.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

як написати EntityFramework

А потім попасти на проект де досі місять хранімки і віндовий дотнет з разором ))))
А найбільший челендж, із котрим навіть не впорались, то наклепати репозіторі паттернів для DAL, бо потім постійно срались усі чи можна прокидувать із репозіторі IQueraible обєкти у бізнес логіку чи ні )))))

не так страшні хранімки, як спроби формошльопів писати власний ORM і з недоторканим інтелектом переконувати нам так треба на нашому унікальному і неповторному проекті.

Ой блін і не кажи! Коли інженерам нехер делать на проекті, то починають городить таке...

несколько крупных бодишопов в конце собеса сказали что оформляют по фоп и финальный вопрос шо у тебя с тцк (бронь, отсрочка, списан, болячки и тд) я так понимают это новый критерий фильтрации кандидатов

Ти у 2026 році не в курсі що ФОП оформляють вже останні 18 років мінімум?

Сорян а як іще галери оформляли окрім фоп?

По кзоту були деякі

Якщо є офіційний відкос, оформляють у штат аж бігом. Ще й податки за тебе платять так, щоб зберегти ФОП-івську зарплатню.

епам по кзоту и какой-то подвысерный договор из дия сити, есть что и параллельно бабло скидывают часть по кзоту часть на фоп с офшорки, потому что пипл ноет что в дия сити налоги 10% а права такие же как у фоп, в любой момент вышвыривают

Хотіла запитати,як вони зп виплачують. Але вже відповіли. І у податковій не було до них питань з цими схемами?

какая схема? Человек одновременно работает на 2 разные компании.
Сходите в рестораны на Хрещатике, все на фоп 2гр, например, пузата хата, у которой десятки фопов и километровые очереди, и почему у банков и налоговой нет к ним вопросов. Или в кафе прямо 5 пос-терминалов стоят на зарядке, а официант при вас на терминале выбирает на какого фоп из длинного списка прошитых фопов пробивать чек

Напевно, ви просто не чітко розписали( яка группа ФОП ітд), тому таке відчуття в мене. Не хотіла вас образити, якщо що.

Щодо ресторанів, я колись теж наймала ( рік була залучена). Там черга співробітників стояла , кого і чз скільки місяців або оформлять, або ні.
Всі в сіру працювали і щомісяця робили відкат, щоб не було перевірок .

Але якщо ви кажете, що зараз вже інша ситуація, це дуже ок. Бо тоді всі на пташиних правах були. І могли не розрахуватися даже.

І що тобі не подобається?

финальный вопрос шо у тебя с тцк (бронь, отсрочка, списан, болячки и тд) я так понимают это новый критерий фильтрации кандидатов

Необов’язково, може бути просто як додаткові анкетні дані (наймач українських ФОПів тут), і трохи як ризик.

це по-хорошому треба до собеса питати

І питати має ейчар, бо це його контора витрачає час на кандидата що фізично\юридично не може працювати із ними.

Який твій biggest weakness?
Розкажи про конфлікт у команді
Розкажи про нещодавне failure на проекті з твоєї вини

Це все навіть гірше за легендарне «5 років».

Насправді можна не дрочити цим а спитати які були процеси що подоаблось що ні, щоб змінив...Ці ж усі історії пишуться із чятіком за пару хвилин і потім розказуються як свої.
Правда накуя оці кошкі мішкі? До того ж про конфлікт ото тобі людина скаже що да затупила і розрулила як здорова людина не просто того що ну хз чого пердак згорів та посрались, бо як би була здорова та раціональна до конфлікут навіть не дойшлоб. Короч мамкені психологи вважають себе бо зна ким але по факту просто парно симулюють якусь дічь котру вичтіали у амазон про лідершіп інтервью.

Насправді можна не дрочити цим а спитати які були процеси що подоаблось що ні, щоб змінив...

Звичайно можна, але обов’язково знайдуться ті в кого і від цих питань бомбане — принципово це питання нічим не відрізняється від наведених вище.

мамкені психологи

З однієї сторони. З іншої мамкини сніжинки.

Я сам багато проводив співбесід і не технічних коли я робив перше превью, коли ти сприймаеш кандидатів як доросли людей і говориш відкритов а не в кошкі мішкі і тримаєш їх за друнів, вони значно краще реагують і співбесіда іде значно краще, бо в такому ключі люди краще розкриваютсья і показують ху із ху і свої кращі сторони.

Також це вимагає доволої емоційної та професійно зрілості від інтервьювера, а не сніжинку випускника унтазлотіейно-педагочіного із чеклістом від ліда котрий він зробив на відібісь.

Але то вже співбесіда коли ти будуєш конмаду в довгий строк, а не контрактори на 1-2 роки по фіксед рейт і твоя задача опустити кандидата бо його поступки в зп то є профіт контори.
Тож твій підйоб про сніжинок зовсім мимо.

Я сам багато проводив співбесід

І що доводить чи спростовує? Скільки співбесід які ти проходив як кандідат були подібні до тих що ти проводив як інтерв’юєр? Ризикну припустити що нуль чи близько того. І це (внєзапна) не означає, що всі вони ідіоти і не знають «як потрібно».

а не сніжинку випускника унтазлотіейно-педагочіного

Так ти теж дядя не Ivy League закінчував скоріше за все

Тож твій підйоб про сніжинок зовсім мимо.

Лолшто? Це була фігура мовлення, загальний опис ситуації, де одні задають дивні питання, а у інших пердак рве на рівному місці, бо їх щось не те запитали що вони очікували.

Edit. Забув запитати що з тих трьох питань з яких почалась ця дискусія ти вважаєш за «грати в кошкі мишки і тримати їх за дурнів» і чому

Це все щоб відсіяти «згорящі пердаки» і не пустити їх в нормальний колектив :))

задача опустити кандидата бо його поступки в зп то є профіт контори

Насправді, вони такі, як і інші. Просто для інтерв’юера важливо саме як і що ти відповідаєш, як кандидат. І більше того, питання можуть повторюватися, але вже під іншим ракурсом.
Теоретично можна надати бажану відповідь, але потім може виявитися, що людина взагалі влаштувалася не туди , куди б хотіла.

користуючись нагодою...

в які місяці/пори року найінтенсивніший найм?

Коли клієнту треба на вчора. Або каже, наприклад, у лютому, що на травень треба найняти 5-10-20. Зі свого боку процесиш кандидатів, котрі пройшли ТІ , DMC, просто тримаєш з ними зв’язок до того, як ейчар клієнта напише ,що погнали. Процесим:)

немає жодного сенсу ні задавати такі питання, ні відповідати на них. колись давно мене щось таке спитали, і я по наївності правдиво відповів, що під під постійним тиском працювати не люблю, бо втрачаю продуктивність. і що? отримав відмову із формулюванням «нам не сподобалось, що ви не хочете працювати під тиском». велика продуктова європейська компанія між іншим, а не шарашмонтаж якийсь.

я по наївності правдиво відповів, що під під постійним тиском працювати не люблю, бо втрачаю продуктивність. і що? отримав відмову

Ну звісно, було б жеж краще (ні) отримати офер і потім за кілька місяців вигоріти й зненавидіти ту роботу, бо там як раз є певний тиск якого ти не любиш.

А типу є вибір і можливість «знайти роботу своєї мрії»? Ну може й можна, десь до пенсії... якщо доживеш...

Ну звісно, було б жеж краще (ні) отримати офер і потім за кілька місяців вигоріти й зненавидіти ту роботу, бо там як раз є певний тиск якого ти не любиш.

это может кого-то перенапрячь эмоционально, но не всех, мне например все равно, как и все я тоже не буду рад получать давление, но никаких последствий я не буду от этого ощущать, я давно перестал испытывать эмоции от работы — есть работа ее нужно хорошо сделать точка. Если есть конструктивная критика — учту на следующий раз, но никаких переживаний у меня не будет

это может кого-то перенапрячь эмоционально, но не всех, мне например все равно, как и все я тоже не буду рад получать давление, но никаких последствий я не буду от этого ощущать, я давно перестал испытывать эмоции от работы

Same here.
Usually such people are first ones to be fired due to «low involvement». Managers hate the ones who are not possible to manipulate.

«нам не сподобалось, що ви не хочете працювати під тиском»

It’s a sign of incompetent management.

Так компенентий меджмент то доволі не часто особливо тим що компенентий меджмент не рідко закриває позиції через нетворкінг команди особливо зараз.

компенентий меджмент то доволі не часто

That’s the main modern problem, unfortunately.

Був момент, коли топ менеджмент зі сторони замовника, попросив їх переконати що саме мене вони повинні взяти на відкриту позицію. Класичне питання «Чому саме вас ми повинні взяти на цю позицію?». Хоч на проект цей мене тоді і взяли, я вирішив не працювати на цього замовника.

Це стандартна для США практика тест на вміння продавати і вони і справді мають вибір взяти індуса по краще або : поляка, болгара, румуна, угорця, естонця чи наприклад узбека з Ташкенту, де такий самий колишній СРСР.
youtube.com/...​VIf6Q?si=cUNorjlX04Y-Hkrb
Тут правда матка, реальність в тому що це саме їх ФРС друкує доллари і вони вам потрібні більше ніж ви потрібні ним — це слабка перговорна позиція. Так влаштована сучасна світ-система з її зміною в 1992 році.

«Скільки ви зараз заробляєте?»
Єдина причина задати таке питання — це намагатись вияснити чи не просить кандидат х2/х3 від поточного рейту. Хоча при нормальній співбесіді таке питання не задається, бо співбесіда виключно для того щоб вияснити чи відповідає кандидат потребам компанії і чи потягне компанія вартість такого працівника. Після того як мене це запитали в першу хвилину інтерв’ю — а я відмовився відповідати — розмова якось не дуже пішла. HR була досить обурена моєю відмовою називати суму.

Єдина причина задати таке питання — це намагатись вияснити чи не просить кандидат х2/х3 від поточного рейту

и что тогда?)

Це виключно психологія — в більшості реакція x2 від поточної ціни співробітника — «нічого собі він загнув», що не на користь, якщо мета прости співбесіду. Класика — прийнятне підвищення очікується в 20% від поточної зарплати.

мне кажется ты себе очень много придумал того чего нет и не может быть, чем больше зп у сотрудника, тем больше бонус у рекрутера

Відкрию секрет, огірки та помідори десь на ринку в райцентрі Херсонскої області і в супермаркеті на Подолі в Києві будуть відрізнятись по ціні від 100% до 250%. Там низка факторів, але так працює. При чому на Херсонщіні з кулінарної точки зору до : холодильників, обробкою консервантів і т.д., овочі будуть суттєво краще.
На ринках праці те саме, в тій же Долині такий самий ІТ-шник як в Нью Йорку вже дорожче мінімум на 30%. А свіжий студент українского вишу — його ще не обробили кадрові агентва, бодішопи із своєю маржою і т.д. і т.п. та згоден працювати 24/7 на будь яке лайно, аби взяли в ІТ. І більшісь саме роботи в ІТ — не на керівних посадах, вона саме така — це буденна рутина яку вищій керівник банально делегує вниз, де якраз молодь і треба яка бігом побіжить щось робити з ранку до ночі, а не вимагатиме тікета і засідатиме на 200 мітингах на день і не продаватиме замовнику самий менеджмент і посередництво.

потому что в Киев не тащат свои огурцы с грядки продавать. А там несколько крупных продуктовых баз на которых закупаются все мелкие оптовики, которые накручивают сколько угодно. А кто даже и свое выносит, ставит такие же цены, как у овощных перекупов

Ну вообще по разному бывает и турецкие и голандские в супермаркете, впрочем запросто могут быть и херсонские. Но и рынков тоже хватает с фермерским. Когда-то помню дыни покупал пока жил на Позняках с прицепа, даже дороже супермаркетов выходило но сильно лучше.
Арбузы наборот в супермаркете, видимо везли на баржах по Днепру и т.д. и дешевле выходидо, по качеству тоже самое.
Спрос рождает предложение, Адам Смит Двид Рикардо.
На рынке труда, абсоютно тоже самое и все те же законы что и на рынке овощей.

Ну саме скільки зараз заробляєте дійсно дивне питання, я ще розумію про очікування, але це вже трохи ту мач

це намагатись вияснити чи не просить кандидат х2/х3 від поточного рейту.

А вашу зп вони якось прошуть підтвердити чимось? Що заважає вам сказати що ви заробляєте х2-х3?

А ще, насправді «я заробляю Х» звучить набагато солідніше ніж «я хочу Х». Бо хотіти можеш ти що завгодно, але те що тобі вже так платять — такий собі знак якості, хтось тебе вже так оцінив й не звільняв роками.

Хоча при нормальній співбесіді таке питання не задається

При нормальній співбесіді, таке питання задається тупо першим. Уявіть що ви в магазин зайшли в якому немає цінників.

Так чекайте, більшість підписують договір про нерозголошення своєї ЗП. Ви не в курсі чи лукавите?

Подивіться що ви підписували, там майже ніколи нема такого пункту. Це відверте лукавство бізнесу, коли вони вам це кажуть, хоча так можна відповісти на таких співбесідах в перекладі з копоративного «воєнная тайна».
Справа в тому, що це анти-конкурентна дія, яка забороняється законодавством. А коли схема із ФОП то взагалі це не можна скривати, бо це звітність до податкової. Тому письмово ви не знайдете такої строки в будь якому реальному договорі де це прописане словами, і це чистої води «взяти на понт» (що каже дуже багато чого про такого работодавця, як про банального спекулянта форсофщіка). Залякувати народ що не можна казати про зарплати, чи заповнювати різні ДОУ «ананонімні опитування» стало модно в часи до ФОП коли прогрессувала сзема із мінімалкою і ЗП в конверті по усій країні і усіх галузях.
А якщо таке написане, то без консультації юриста — не вартує таке підписувати.

Ну так і на форумах тут контори, які платять меше ніж по ринку — теж пишуть що DOU ніби прибрехує.
І ніяк це не перевірити, єдине що із потім виходить дуже дивні інтервью із людьми які написали цифри сильно вище ринку про «як це вдадось» . Правда тут паливно виходить, що тайна голосування не така вже і тайна і постають відкриті питання. Та якщо Цукербергу можна — то чому іншим не можна якщо не порушується GDPR в принципі.

Стандартна відповідь — це NDA, і в переважній кількості випадків саме так воно і є. Та так можна одразу вічливо припиняти розмову, це не співбесіда а маркнтингове дослідження ринку праці на замовлення було.

Дратують несказані запитання або ті, що не етично чи не прийнято озвучувати.
Всі вимушені гратися у ввічливість і «одягати маски».

Завжди крінжував із питання: «А чим вам цікаво займатися?» Шановні, мені цікаво отримувати 10к$+ / міс. чистими, працювати, від сили, 3 години, а решту часу збирати лего, дивитись Портнікова, ввечері йти в спортзал спаррингувати із СБУшниками, а решту часу обніматися із жінкою. Ось що цікаво, а не дебажити годинами чому у вас чергова CRM не робе чи визначати, чому скрипт не може підтягнути в базу нові дані.
Якщо до вас подалася людина на вакансію сеньйора С++ девелопера, значить, він віддає собі належне, що «йому буде цікаво» 8 годин на день займатися роботою навколо розробки на С++.
Виняток — коли MAANG-like контора, яка наймає спеціаліста не на конкретну вакансію, а загалом в контору, і тільки після співбесіди починається пошук проєкту — ось тут це питання має сенс. А коли ви аутсорс або навіть продукт із конкретною потребою яку треба закрити, то це питання лише дратує і взагалі нічого не відображає. Краще вже про хоббі тоді говорити.

Ніякі не дратують. Питання будь-якої дебільності мають в голові інтерв’ювера якусь мету, якісь очікування, якусь градацію вірних та невірних відповідей. Отож відповіддю на будь-яке питання можна збільшити або зменшити свій шанс на офер. Чому б його не збільшити, винісши своє ставлення до питання за дужки?

Приймати чи не приймати офер — питання окреме і шукати на нього відповідь треба буде тоді, коли буде офер. От тоді і буде час пригадувати дурнуваті питання і зважувати рішення.

«Були уже десь на співбесідах? Де (в яких компаніях)?»
Відповідаю, що це особиста інформація і до поточної співбесіди відношення не має.

Очень стрессую от любого лайвкода. Да и от самих собесов стресс испытываю страшный, от чего допускаю глупейшие ошибки, за которые потом стыдно очень.
Еще начитался на доу статей о том, что работы нет, а как вышел на рынок, так в личку по 2-3 рекрутера приходят. Тоже, как оказалось, стресс.
Хотя лучше пусть пишут, чем не пишут :)

Це нормально стресувати, мені після майже 7 років на одному місці було важкувато йти на співбесіду (бо останній раз до цього була на співбесіді ще в 2018), але чим більше співбесід проходиш, тим потім легше.. кожна з них — це досвід і якраз коли щось не так відповів, потім є можливість проаналізувати це. Особливо цінно, коли рекрутери дають гарний розгорнутий фідбек :)

хм, трохи нетипове напишу, хз навіщо

дискримінаційні питання типу декретів для жінок вочевидь повинні трактуватися як необгрунтовано інвазійні, туди де етичний код це дозволяє краще взагалі не потрапляти, звісно якщо обставини не є неперебірними в конкретному контексті конкретної людини

але дивує, що чимало людей трактує питання про пять років з таким напруженням, це ж класичне «don’t take it too personal», його оформило просто життя, як бестпрактіс в умовах західного ринку праці, воно дуже допоміжне для компанії для початкового робочого досьє людини, щоб трактувати її як потенційний кадровий резерв та внутрішнього зростання (наприклад амбіції переходу з траекторії інженера на мідлменеджерську і тп)
тобто саме це питання не є образливим, принизливим, дискримінаційним в негативному сенсі (але дискримінуючим у карєрному, байдізайн) і регулярне підняття його в топи негативних цікаве саме по собі як явище, ризикну припустити, що тут справа не тільки в кандидатах, але й в комунікативних скілах рекрутерів

Усі, що прямо чи опосередковано не стосуються моїх майбутніх робочих зобов’язань.

А усі ці «ким ви себе бачите через триста років», чи «чому люки кругліші за кількість світлофорів у місті» — це для рекрутера прямий квиток на чоловічий статевий орган.

Дратує коли домрощені манагери питають питання тіпа зрозміти логіку чи досвід чи плани коли сук це можна спитати ПРЯМО і потім обговорити більше детально якщо ви хочете знайти матч між вашою «рога і копита» і моїм досвідом!

Ідіотске намагання притягнути відповід до правила якщо людина сказла Х то значить вона буде робити У на проєкті це настільки тупізм що просто вражає як ці люди взагалі щось менеджать.

Доречі саме питання де ви бачете себе через 5 років окей, але я хз що він дає інтервьюверам що його питають, мабуть іллюзію що вони розуміють що роблять і навіщо.

Щодо планів на 5 років, це абсолютно правильне питання. Та в конторах чи акаунтах які самі не знають, що буде через 5 років бо бізнес такий і локації такі, що планувати марно — це безмістовне питання. Це те саме, що задавати його при наймі на підрядну роботу, де мексиканців нелегалів day laborers беруть на парковці біля будівельного супермаркету на здільну роботу, бо так сильно-сильно дешевше. Це чистої води культ Карго із побудовою літака з соломи і рації з каменю та кокосів.
Відповідь нормального мекса : «Через 5 років ні в якому разі більше тут не тусоватись, легалізуватись в США відкрити бізнес чи влашиуватись на гарну високо оплачувану роботу» просто неприйнятна для винаймателя. Він одразу такого побіжить здавати в ICE бо це конкурент виходить приїхав відбирати роботу в нього і багате майбутнє у його білих дітей, ще не дай через якийсь час голосувати зможе і взагалі нігера призидентом оберуть.
Це міні діалог Гекельбері Фіна та біглого чорношкірого раба Джимма пригадало, де той із ним ділиться планами заробити грошенят в північних штатах та викупити свою родину з рабства. Білого хлопця це бісить, бо біла хозяка була така добра до раба, а він із нею так погано.
Крім жартів, в США зараз приймають анти аутсорс закон GILTI, який в сутності буде цвяхами в кришку труни аустсорсу. При чому демократи там перші в строю, бо «віднімаємо роботу» ми в першу чергу у їх виборців. Орієнтовно в 2028 році, аутсорс в Україні перестає буди екрномічнр доцільним взагалі, галузь припиняє існування орієнтовно к 2031. Каторстрофічні виходи великих галер з України як локації вже почались, орієнтовно літом 2027 через GILTY про великий аутсорс в Україні можемо забути взагалі. 16% народу, вже без роботи. К 2031 не буде вже і фрілансу і дрібного аутсорса (Frontend верстка, PHP тощо).

анти аутсорс закон GILTI

Придумають схему обходу цієї проблеми.
Що сказано у тексті:
Who is Subject to GILTI
GILTI rules apply to “U.S. Shareholders” (individuals, C corporations, S corporations, and partnerships) who hold a 10% or greater interest in a Controlled Foreign Corporation (CFC). A CFC is any foreign company that is more than 50% owned by U.S. persons.
Окей, будуть володіти не напряму, а через найнятих іноземців, які не є U.S. persons.

Там усе продумано комраде, собівартість ще додатково росте через додатковий рівень посередників зїдаючи маржу. Насправді усе дволі погано і як бачите по статистиці від DOU Брайтон вже почав системно діяти, щоби не втратити бізнес тобто переходити на інші бізнес моделі. 16% українскких ІТ-шників вже безробітні, при чому це якраз самий поганий тип безробіття — структурене і циклічне. dou.ua/...​loyees-who-were-laid-off
Понад 19% процентів випадків втрати роботи middle+ ІТ-спеціалістів, це вихід замовника з української локації і закриття контрактів із скороченням штатів, тобто на мороз.
Це перестає бути вигідним і також є безпекові ризики зривів строків та перевищення бюджетів через форсмажори. Коли США доопадтковуватиме аутсорс на рівень власних податків — це повний крах атсорс індустрії як курки яка несла золоті яйця. При чому підтримка американских конкурентів на ринку праці в конкретно цьому випадку, двопартійна. Не подобаються індійці та приховання податків в офшорах як от Ірландія чи Кайманові острови, але вдасть найболючуше якраз по українцям.
Якщо українскій уряді і дипломатія негайно не діятиме на співробітництво із урядом США і Конгресом, з виключенням України з GILTI на певний час принаймні військових дій, ми втратимо ІТ індустрію атсорсінгу до 2031 повністю. Вже к 2028 року більше ніж на 80%. А там уряд Дональда Трампа, тобто діяти буде вкрай важко. Ще є варіант податкових відкатів, тобто податки нараховуються в процентах але списуються автоматично скажімо коли компанія робить освіту і практику студентів і т.п. Інакше крах дуже і дуже швидко.

Одного разу рекрутерка, що сама напросилася на розмову в лінкедіні, запитала мене серед іншого «чому ви хочете працювати саме в нашій компанії». Раніше я думав що це прикол. Тепер не думаю. Це ж вже не людина, а тупий інтерпретатор скрипту.

Ось в цьому якраз є сенс. Ви могли не іти на linkedin взагалі. Ви могли вибрати іншу пропозицію з тих, що прийшли на linkedin. Іншу з тих, де рекрутер благав прийти на інтервʼю; навіть якщо зараз на ринку мало пропозицій, були періоди, коли за кожним, хто міг відрізнити Java від JavaScript, ганялись з пачкою грошей. Ви прийшли на інтервʼю, значить, чимось вам компанія здається привабливою, хоча б на перший погляд. Так ось чому саме? Я вважаю, цілком нормальне запитання.

— Чи готові ви розглянути нашу вакансію?
— Роботу наразі не шукаю, дякую за пропозицію.
— Давайте поговоримо, є цікаві бонуси, що не описані у вакансії.
— Ну давайте.
...
— Чому ви хочете працювати саме в нашій компанії?

Тоді проблема в розумінні слова «саме». Чи це дійсно єдина компанія, в якій кандидат хотів би зараз працювати. Чи це тільки одна з, наприклад, 5 чи 10 (з 100+ існуючих в IT в найближчому доступу і міліона будь-якого напряму), але таки в топі побажань.

Я завжди розумів «саме» в другому сенсі. Якщо рекрутер має у питанні перший сенс, то це вже його проблема. Але я чесно відповім, чому вони для мене в топі.

Чи це дійсно єдина компанія, в якій кандидат хотів би зараз працювати.

чи це просто єдина компанія яка саме тут і зараз запропонувала бодай щось узагалі? ))

Але я чесно відповім, чому вони для мене в топі.

ой всьо ))

— Чому ви хочете працювати саме в нашій компанії?

ну така робота просто бізнес )) тож тобі просто треба вигадати дуже дипломатичну відповідь яка би показувала «бізнесові пріорітети» хоча буквально би означала «ви мене дістали запресували своєю пропозицією тож я погодився подивитися до чого то є може вийти лише тільки тому саме»

... але ж знову ж таки ти (тут узагальнення) не погодився же ж лише тільки тому що _саме_ ця компанія тебе саме пресувала? тобто ж має бути ще якийсь власний стимул? ти (тут узагальнення) перед інтервью ж чи просто перед прийняттям рішення узагалом усе почати то ж ознайомився же ж з компанією позицією тощо і взагалі?

youtu.be/TJh5wdvdfVE?t=47

Коли одна аутсорс гелера переманює гребця у іншої, це абсолютно беззмістовне питання. Відповідь очевевидна — «Ви щойно мені самі запропонували більше грошей». Обьєктивно між ними не дуже багато різниці, через тип бізнесу.
Так що правильно написали, там ведуть холодні продажі по скрипту, масс рекрутинг схема яка взагалі не стосується HR (і що каже що ніякого HR як процессу в конторі нема, через стан її розвитку).
Взагалі ніколи не треба звертати увагу тільки на проміжний персонал, завжди треба звертати увагу саме на наймаючого менеджера. Якщо його взагалі нема на співбесідах бо не прицмає участі бо «ми винаймаємо в компанію, а не на проект» оце якраз це ред флаг.

питання де ви бачете себе через 5 років

загалом не має ніякого сенсу в контексті найму, хоча б тому, що середня тривалість співпраці з однією компанією в аутсорс реаліях менша.

Так для аутсорсу то взагалі діч. Я навіть хз нашо там оці питання на першій розомві. Тупе контракторство іщей й контора зазвичай знає скільки людей та на стільки їм потрбіно. Для цього доречно просто спитати офрмлення, дати виходу та іншу бюрократію, рейт та інше.
На заході там просто кажуть — ініт контракт 3-12 міс потім видно буде. Наші місцеві кловани із усих сил намагаються якусь діч городить коли вже всі давно зрозуміл що вони роблять і як )))

для аутсорсу то взагалі діч. Я навіть хз нашо там оці питання на першій розомві

Карго культ. Потуги слідувати топовим фаангам-маангам у своїх «корпоративних стандартах», в тому числі найм персоналу. Шоб все було «як в лучших дворах сіліконової долини», з отими модними Google-style interview questions, які там задизайнили як brain teasers / estimation-guesstimate questions — про круглі люки, кількість вікон у вашому місті, як вас засунули у блендер, який включиться дуже скоро, і звісно ж легендарне про 5 років.

Не ходжу на співбесіди, от і ніщо не дратує ;)

Ну поліграф ще ладно, академія наук США вважають аппарат сам по собі не науковим методом — детектором стрессу а не брехні. Та хтось типу ФБР визнають, що менталіст підсилений аппаратом дає до 95% точності, що достатньо для їх роботи.
Але гороскопи на сумісність, гадання і т.д. o_O
Невільне стає питання — чому це саме ці люди мають грощі та повноваження наймати людей ? Там як в анекдоті, що син зі школи присилає матері SMS :
" - Мамо, а який точний час мого народження ?
— Тримайся по далі від цієї дівчинки !"

One cannot imagine what happens inside the head of a top managers.
There are leaked reports that former President Office Chief consulted with fortune teller to decide whom to promote.
The situation when top managers had to adapt to demands of engineers due to lack of ones, was relatively safe.
Nowadays, when we have the “employers market” all the stupidity breaks loose.

Мабуть класичне чого обрали нашу компанію. От ким ви себе бачите через n років помітив що питають менше, а от це ще є
Ну ще «що в тебе з ТЦК» бува прямо питають.

Ну насправді «чому обрали компанію» досить ок питання для мене, звісно усі шукають в першу чергу роботу, щоб за щось жити.. Але в будь-якому разі, важливо і що це за компанія, чим вона займається, які цінності

що це за компанія, чим вона займається, які цінності

От я колись працював у компанії, цінності якої я не поділяю в принципі по життю. Але мені банально треба були $$$$$$, а у них їх було до біса. А їм потрібно було трохи моєї молодечої енергії, запалу, та мозку. Так і зійшлися. Але то ще ладно, там індустрія була хоч і дещо зашкварна, але терпима. А мій друг працював деякий час у adult індустрії (ІТ сектор).

Ким ви бачите себе через 5 років, я ляпнув що бачу себе вирощуючи троянди біля власного будинку. Вчора посадив перший кущ, щоправда пройшло 7 років, але пам’ятаю ту компанію і її всрату будівлю до сих пір. (plvision) Сподіваюся СБУ колись ними займеться

Як відношуся до вегетаріанців?Або загадки колись розгадувала на співбесіді.

Який був точний час вашого народження, нам треба для натальної картці скинути Вероніці Феншуй

В 2002 році отримав першу роботу давши «вірну» відповідь на це питання )

це раптом не був один відомий алкогольний бренд?

Років 7 тому в компанії Binariks напряму спитали чи готовий овертаймити. Співбесіди проводили тоді ще офлайн а я намагався отримати роботу джуна і сказав що готовий, але офер таки не отримав.

Тут хоча б одразу спитали, тому можна і для себе висновок зробити, гірше, коли це виявляється уже після працевлаштування

Співбесіда в bodo подарувала емоції, бо власник бізнесу дозволяв собі запитувати дівчат про сімейний стан та «А чи утримує вас хлопець?».

«Вас кто-то спонсирует?» — це теж про bodo.

Я після цього вирішив назавжди відмовитися від bodo.

Я і без цього від них давно відмовився. Політика продажу в коробочки по кілька сотен гривень це жесть. Без коробочки оффлайн купити не можна.
Ну, а тепер з такими цікавими питаннями- все логічно 🙂

Колись подавалась туди, але не отримала запрошення на співбесіду, значить — це до кращого..

«Коли ти збираєшся померти?»

Вгадайте, хто з ефективних менеджерів Зеленського таке задає на співбесіді.

«та хоч зараз» — і показуєш, що від руки під кофту йдуть дроти

Питання, які змушують виправдовуватися, типу: «Чому ви пішли з попереднього місця роботи?»
Та яка вам різниця? Пішов, бо не зійшлися інтереси, не було перегляду зарплати, можливо, навіть був конфлікт із кимось у команді.
Більшість кандидатів усе одно не скаже повну правду, бо знає, що будь-яку «незручну» відповідь можуть сприйняти негативно. У результаті люди просто дають шаблонні відповіді.
Я ніколи не розумів цінності таких питань. І що саме рекрутер очікує почути?

Самі рекрутери рекомендують брехати у відповідь на такі запитання. Можливо, це певний тест на сумісність із корпоративною культурою.

Я ніколи не розумів цінності таких питань

цінність в тому, щоб перевірити чи вмієте ви політкоректно відповідати на незручні питання. взагалі кандидат теж може використовувати це як фільтр компаній. задають тупі питання => чи варто там працювати. хіба іншого вибору немає, тоді доводиться)

чи вмієте ви політкоректно відповідати на незручні питання

Все це можна зрозуміти у випадку, якщо це тест на посаду адвоката, політолога, чи бодай HR директора/менеджера. Але якого дідька рядовий розробник має виправдовуватися і

відповідати на незручні питання

такого характеру.
У їх роботі напевно найбільш незручні питання від керівництва це щось типу «який естімейт на задачу?», «коли закінчиш цю задачу?», але не оце все.

бо ніхто не хоче отримати токсіка, який буде токсичити в команді з перших днів. і кожна компанія детектить це по своєму) я ж не кажу, що це «правильне» питання. власне написав, що коли вам здається, що питання від контори не ок, то фільтруйте її в мінус якщо можете відмовитися і йти далі шукати :)

Я ніколи не розумів цінності таких питань. І що саме рекрутер очікує почути?

Тут все очевидно і зрозуміло. Поставте себе на місце наймаючої сторони.
По-перше, якщо ви почнете розповідати, що всі там на попередньому місці були мудаками, то майже 100%, що мудак тут саме ви і вас не варто наймати. Ну і перехід на особистості теж не буде плюсом для вас.
По-друге, коли ви розповідаєте про причини, то роботодавець буде розуміти чи тіж самі проблеми релеванті і для поточної позиції. Типу «не було перегляду ЗП», або «були овертайми», або «були регулярні відрядження». І якщо на новому місці будуть аналогічні проблеми, то ви так само підете, і нащо тоді намагитася вас наймати?
Тому

Та яка вам різниця?

дуже незріле питання. Різниця є

Моя основна думка була не в тому, що це питання «не можна ставити», а в тому, що воно часто не дає об’єктивної інформації.

Кандидат знаходиться у позиції, де будь-яка чесна відповідь потенційно небезпечна для нього. Тому люди й говорять шаблонними фразами про «нові виклики» або «розвиток».
І тут складається дивна ситуація, бо усі розуміють, що відповідь часто нещира, але всі продовжують питати одне й те саме.
Плюс є ще проблема з тим, що багато компаній хочуть бачити ідеального кандидата без негативного досвіду, хоча в реальності токсичні проєкти, слабкий менеджмент або проблеми із зарплатою існують майже всюди.
У підсумку роботодавець отримує не «правдиву інформацію», а просто рівень навичок кандидата в корпоративній дипломатії або вміння збрехати, де це потрібно.
Висновок: Одна й та сама відповідь для одного рекрутера буде виглядати нормально, а для іншого вже як ред флег.
Наприклад, відповідь щодо ЗП для одних означатиме, що це «кандидат, який знає собі ціну», для інших «меркантильність». Тому більшість розуміє, що відповідати потрібно максимально правильно, що ≠ правді.

просто рівень навичок кандидата в корпоративній дипломатії або вміння збрехати, де це потрібно.

Во-во. Супер «цінні» скілли для рядових розробників. Теж вважав і вважаю це повною нісенітницею на співбесідах на такого роду посади. Ми ж не С-левел наймаємо, де реально потрібно вести комунікацію з сотнями гравців і вміти викручуватися.

Причини зміни місця роботи звісно різні бувають, але я теж в свою чергу задавала на співбесіді питання — чому позиція відкрита, чому пішов попередній співробітник. Звісно кожна з сторін може збрехати у відповіді на такі питання, але з часом все рівно все випливе

Питання про декрет — це взагалі дискримінація. У відповідь можна спитати, чи дає компанія декрет чоловікам (і чому ні).
Мене такі ситуації обходили, але від знайомих чула.
Також був кейс у компанії, яка взагалі змусила дівчину (мою колегу) звільнитись на час декрету (по ФОПу була співпраця) і щоб повернутись, вона б мала заново співбесіду проходити 🤡

Розумію, що ніхто не хоче працювати за якоюсь мутною людиною, але інколи бувають питання, які просто жорстоко порушують моє privacy (хоча дуже рідко особисто зі мною таке було, але чув таке часто).

Стосовно інших питань, зазвичай мене, як і багатьох, дратують ті питання, на які я не зміг дати гарну відповідь. Коли щось схоже питають наступного разу і ти вже підготовлений — зовсім інша справа. А стосовно того, наскільки воно релевантне для майбутньої роботи і що воно виявляє, то можна вічно сперечатися.

Підписатись на коментарі