Sandbox, в якому ми живемо: пісочниця зі скляними стінами
Ми звикли сприймати ігри з відкритим світом як символ свободи. «Роби що хочеш, йди куди заманеться» і з різним успіхом продаємо це гравцям. У реальному житті ми часто користуємося тією самою метафорою: світ нібито є великим простором, де кожен сам обирає власний шлях. Але якщо уважно придивитися до того, як все влаштовано то будь-які системи — ігрові, соціальні чи природні, демонструють що ми ототожнюємо внутрішню волю, яка є бажанням або прагненням по суті своїй, із зовнішньою архітектурою можливостей.
Ми вважаємо себе вільними, бо здатні прагнути, бажати, хотіти. Але ця здатність не гарантує отримання бажаного. Воля може бути безмежною, тоді як кількість доступних варіантів дій — жорстко обмеженою. І саме в цьому розриві між бажанням та набором дозволених сценаріїв прихована головна ілюзія свободи.
Уявіть себе в грі, де ви стоїте перед могутнім супротивником на самому початку шляху. Ваше бажання перемогти — реальне й сильне. Але які варіанти дії у вас є насправді? Ви можете спробувати атакувати й одразу загинути. Можете втекти. Можете сховатися. Але якщо творці гри не заклали у систему автолевелінгу, можливість переговорів, саботажу чи хитрощів — цих дій для вас просто не існує. Не тому, що вам бракує волі, а тому, що сам простір можливостей не містить відповідної команди.
Саме тут проходить межа між свободою волі та свободою вибору дії. Людина може хотіти чого завгодно, але вибирати здатна лише в межах доступного інтерфейсу.
Ми не робимо вибір з необмеженої кількості варіантів — ми лише обираємо один із підготовлених варіантів.
Прихильники класичного уявлення про свободу часто заперечують: мовляв, свобода не означає всемогутності. Якщо людина може діяти відповідно до власного бажання без прямого примусу — цього вже достатньо. Але така логіка підміняє питання. Раб, якому дозволили обрати між трьома видами праці, теж формально «вільний» у межах доступного набору рішень. Питання не в наявності вибору як такого, а в походженні самого набору варіантів.
Якщо всі можливості заздалегідь визначені чужою архітектурою — природою, державою, економікою, біологією чи кодом системи, — тоді наша свобода зводиться лише до руху по уже побудованим коридорам.
Часто кажуть, що обмеження стимулюють творчість. Якщо ворога неможливо перемогти чесно, ми шукаємо лазівки, використовуємо баги системи або терпляче виснажуємо його там, де він не може нас дістати. Але чи є це справжньою свободою, а не адаптацією до замкненого середовища.
Іноді нам здається, що ми «вийшли за межі системи», хоча насправді ми лише знайшли помітили ще один, передбачений системою механізм, який в цій точці часу та простору ще не задіювали, а в іншій, можливо, вже і забули.
У цьому сенсі реальність дуже нагадує інтерфейс. Ми не взаємодіємо зі світом безпосередньо — лише через обмежений набір дозволених дій, як гравець через кнопки контролера. Неможливість певної дії часто маскується як «нестача здібностей» або «нереалістичне бажання», хоча справжня причина може полягати в тому, що сама система не передбачає відповідної команди.
Якщо перенести це на реальність, картина стає ще чіткішою. Ми постійно впираємося в невидимі стіни. Іноді вони фізичні: закони природи, біологія, смертність, нестача часу. Іноді — соціальні: економічний клас, походження, доступ до освіти, політичні інституції. Хтось прагне до зірок, але стикається з фізикою. Хтось мріє про власну справу, але зупиняється перед браком капіталу чи бюрократією. Хтось хоче змінити суспільство, але наштовхується на системи, створені саме для збереження статус-кво.
Ми називаємо це «реальністю», але фактично йдеться про структуру дозволених дій.
Можливо, саме тому існування концепції рабства є настільки важливою. Людина, яка здатна уявити рабство, вже знає, що свобода не є природною й гарантованою. Сам факт існування поняття «раб» означає, що воля може бути обмежена кодом системи.
Але й тут є парадокс: людина, яка ніколи не чула про рабство, не обов’язково є вільною. Вона може бути настільки глибоко інтегрованою в систему примусу, що просто не має уявлення про можливість існування поза цією системою. У такому випадку незнання концепції рабства не є свободою — воно є лише відсутністю усвідомлення існування меж системи.
Тому усвідомлення рабства одночасно руйнує ілюзію абсолютної свободи й дає інструмент для розпізнавання несвободи. Це схоже на момент, коли людина вперше помічає стіни лабіринту. До усвідомлення вона просто рухалася «коридором», сприймаючи його як природний порядок речей. Після усвідомлення — починає бачити, що є інші коридори.
Проте навіть це усвідомлення ще не дарує свободи. Раб, який знає, що він раб, усе ще залишається в клітці. Людина, яка розуміє механізми маніпуляції, усе ще змушена жити всередині них. Працівник, який усвідомлює залежність від системи, усе ще потребує її для виживання.
Система може дозволяти свободу волі і вибору в середині самої себе доти, доки ця свобода волі та вибору не фокусується на зміні архітектури самої системи.
Філософи по-різному описували цю проблему. Гоббс бачив свободу як відсутність зовнішнього примусу. Але це визначення руйнується вже на рівні природи: холод змушує нас шукати тепло, голод — їжу, хвороба — лікування. Людина еволюціонувала саме як істота, що постійно реагує на зовнішній тиск. Примус — не виняток із життя, а його фундаментальна умова.
Сартр стверджував, що людина «засуджена бути вільною», бо не може уникнути вибору. Але така свобода теж виявляється пасткою. Ми не можемо не обирати, навіть коли всі варіанти погані. Це не всемогутність волі, а неможливість втекти від відповідальності всередині вже заданих умов.
Фуко пішов ще далі й показав, що сама людина формується структурами влади, дисципліни й знання. Наші бажання, страхи та уявлення про нормальність виникають не поза системою, а всередині неї. У такому світі свобода — це не незалежність, а лише маневр у межах поля силових відносин.
Сучасні демократичні суспільства додають до цього ще один рівень ілюзії. Нам кажуть, що свобода — це право голосу, право вибору професії, право на економічну діяльність чи самовираження. Але більшість цих свобод функціонують як вибір усередині вже створеної архітектури. Ми голосуємо за підготовлені списки. Працюємо в системах, правила яких не встановлювали. Конкуруємо в умовах, де стартові позиції нерівні ще до початку гри.
Гасла про «рівність можливостей» часто приховують той факт, що сам набір можливостей розподілений нерівномірно.
Найефективніша та невидима форма несвободи — це не заборона руху як такого, а переконання людини, що доступний їй коридор можливостей і є безмежним.
Абсолютної свободи, ймовірно, не існує взагалі. Але це не означає, що всі системи однакові. Існує принципова різниця між світом, де правила можна переглядати, і світом, де їх можна лише виконувати.
Умовний світ свободи — це система, де примус не зникає, але існують механізми його оскарження. В в цьому світі людина не є всемогутньою, але вона здатна впливати на архітектуру можливостей. Вона може пофарбувати стіни коридору в свій улюблений колір, згладити кут повороту, пересунути стіну, поставити під сумнів її необхідність або створити новий коридор у лабіринті.
Світ несвободи — це простір, де правила є односторонніми й недоторканними. Тут воля існує лише як внутрішня напруга без інструментів реалізації. Людина може бачити межі, але не може їх змінити. Може мріяти про інший шлях, але змушена знову й знову рухатися чужим маршрутом.
Система не мусить забирати волю. Достатньо залишити людині лише ті варіанти, які не здатні змінити саму систему.
Можливо, саме тому найзручніший раб — це не той, кого закували в ланцюги, а той, хто почав сприймати власний коридор як природний горизонт світу.
Справжня свобода означала б можливість створювати нові варіанти там, де їх раніше не існувало. Але ми не маємо доступу до «вихідного коду» реальності. Ми не переписуємо фундаментальні правила — лише рухаємося в межах уже наявних механік.
Тому ми не живемо у відкритому світі.
Ми живемо в лабіринті.
І свобода в ньому — це не вихід назовні, а лише ступінь впливу на форму коридорів.
Світ свободи — це лабіринт із рухомими стінами.
Світ несвободи — це лабіринт із зацементованими проходами.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВи мені нагадали 2 цікаві моменти життя, про які я вже давно не згадував.
Ситуація 1: ми з братом гуляємо по місту, обговорюємо комп’ютерні ігри і я кажу: «Слухай, мене в іграх часто бісить обмеження свободи персонажа, коли, наприклад, розробники гри перед якимось коридором просто поклали купу сміття чи поставили невеликий парканчик, який у реальному житті можна легко переповзти/перестрибнути, а персонаж гри не має такої можливості і обмежений у своїй здатності досліджувати світ». А далі найцікавіше — ми з братом в реальності бачимо невеликий дерев’яний не стаціонарний парканчик перед якимось цікавим місцем і поводимося так само, як і персонаж в грі — не йдемо туди, хоча нам хочеться, хоча ми навіть можемо фізично це зробити, але розуміємо, що це буде порушенням правил і теоретично може призвести до негативних для нас наслідків, тож ризик не вартує того. Виходить, що навіть маючи фізичну можливість щось зробити, ми в реальності поводимо себе так само, як і персонаж гри — не йдемо туди, куди «не можна», навіть якщо шлях перегороджений всього лиш невеликим парканчиком.
Ситуація 2: у певний момент життя я опанував усвідомлені сновидіння — це коли уві сні ти розумієш, що спиш і можеш силою думки змінювати уві сні абсолютно все: свою форму, здібності, локацію, інших персонажів, сюжет і т.д. Ти буквально стаєш головним архітектором свого сну і практично богом, бо зникають всі обмеження, навіть фізичні закони. Телепортуватися на Марс за долю секунди — легко. Скинути на москву ядерку — та хоч 100 штук. Побути не людиною — обирай кого завгодно, хоч котика, хоч єдинорога, хоч чаєчку. Але в якийсь момент, коли у тебе вже були сотні таких снів з абсолютною свободою, тобі стає просто нудно. Тобі починає знову хотітися обмежень, челленджу, невідомості. Тобі хочеться, щоб не все йшло за твоїм планом, щоб сюжет сну мав сюрпризи, щоб ти НЕ міг робити все, що тобі хочеться. І тоді наступає дуже цікавий момент — ти все ще можеш усвідомлювати себе уві сні, але ти більше не втручаєшся в сюжет, локації і т.д. Ти перестаєш бути архітектором і стаєш просто глядачем, який з цікавістю дивиться сон і питає себе: «Цікаво, а що буде далі? Який цікавий сценарій мій мозок згенерував для мене цього разу?» Дуже цікаво, що цей досвід психологічно дуже сильно допоміг мені більш спокійно відноситися до всього, що відбувається і в реальному житті (як позитивне, так і негативне), бо я вже знаю, яке це відчуття — коли все на 100% йде за твоїм планом і підкоряється твоїй волі. Набагато цікавіше, коли є сюрпризи, хай навіть ці сюрпризи і не завжди позитивні. Головне щоб був баланс, як у реальному житті, так і уві сні, між fantasy dreams та nightmares. Бо коли баланс сильно зміщується у сторону fantasy dreams — стає дуже нудно, а коли у сторону nightmares — то занадто страшно і в обох випадках починає хотітися, щоб все скоріше завершилося.
Згоден що стіни і паркани додають сенсу та невизначеності бо їх відсутність це пустеля абсолютно прозора, вільна, але нецікава.
А ще ми кіборги — скільки з того що ми робимо продиктовано тілом? Під тілом я маю на увазі все. Ось ви відчули гнів — але це просто програма тіла. Або захотіли їсти — знову програма. Задоволення від їди — також програма. Що тоді насправді свобода і що є ми? Навколишній світ контролює ззовні, тіло контролює з середини. Навіть мозок — це не ми — це просто пристрій управління тілом. Які мої справжні бажання, а не бажання навязані суспільством, дрежавою чи тілом?
Медитуй ) і можливо почуєш їх
Негативно відношусь до медитації ) Самоаналіз, самоусвідомлення != медитація. Хоча напевно треба було б погодити, що ви маєте на увазі під медитацією
Так ) З термінами важко. Я про той стан коли навколишній світ не контролює і тіло не контролює — тіло, емоції, думки врівноважені. Як його називати все одно. Можно спостерігачем. І як його досягати теж все одно — методів безліч. Імхо тільки десь там можно почути себе справжнього — бо інакше занадто багато шуму і хрін розпізнаєш від сигналу.
Ну я не помилився — і от я категорично проти такого. Буддизм — це найбільша брехня після атеїзму ))) Але це вже довша дискусія )))
А до чого тут буддизм ) я про нього нічого не знаю ) Ти спитав де твої справжні бажання ? На мою думку в рамках системи їх не знайти, бо багато шуму, а якщо вийти за рамки системи, то можно іх переобрати чи принаймні побачити і самоусвідомити Якщо в тебе є свій варіант — запропонуй. Для мене працює цей.
Ну так я запропонував майже те саме — самоаналіз, самоусвідомлення. Для цього не треба медитувати чи переходити у стан, чи за рамки системи (якої системи?, які рамки? який шум?) Краще зошит — і записати — що я відчуваю, чому. Які в мене бажання — чому. Подумати, проаналізувати і т.д.
Нехай буде зошит. Якщо в тебе так легко виходить вийти із будь якої ситуації і неупереджено її аналізувати, то вітаю. В мене повернення в рівновагу займає час. Під вийти я маю на увазі повернутись в рівновагу, бо наприклад в стані гніву не розумію що саме ти аналізуєш крім самоусвідомлення самого факту гніву. А чому гніваюсь, бо на ногу наступили ?
Здається тебе зачепило слово медитація. Проте я написав про стан рівноваги з якого можно аналізувати чи обирати. І ти про нього ж пишеш.
На мою думку самоусвідомлення і самоаналіз потребує відповідного стану рівноваги, наприклад, я відпустив гнів повернувся в емоційну рівновагу і тепер можу це поаналізувати.
Можливо ти від природи такий врівноважений, що можеш спокійно сідати з зошитом. Не всі такі. Комусь треба і час на це.
Чи ти заперечуєш що для аналізу і самоусвідомлення потрібна рівновага.
Ну те що самоаналіз не потрібно робити, коли емоції вирують — тут згоден. Проте поняття система, рамки, шум не розкриті. Ну шум можна прийняти за емоції. Залишається прояснити рамки і система.
Під медитацією зазвичай розуміють саме медитацію —
Суть процесу: це не про те, щоб «вимкнути» думки, а про те, щоб спостерігати за ними, не занурюючись у них. Коли ви відволікаєтесь, фокус свідомо повертається до об’єкта спостереження.Головні інструменти: найчастіше увага зосереджується на власному диханні, тілесних відчуттях, мантрах (звуках) чи візуальних об’єктах.
Медита́ція — це група ментальних вправ, яка застосовується як у духовно-релігійній, так і в оздоровчій сферах, задля досягнення особливого стану свідомості[1].
uk.wikipedia.org/wiki/Медитація
Шум — емоції або думки що крутяться самі по собі. Наступили на ногу — гнів та подумкові діалоги.
Система і рамки — це в твоїх термінах системи контролю зовні і зсередини ( тілесні і зовнішні — соціальні наприклад).
Вийти за їх межі — в моєму розумінні врівноважитись і неупереджено подивитись на ситуацію збоку (я це називаю за рамками).
Звідси можно запускати свої думки і те що ти описав.
По терміну що ти дав я не роблю медитацію, не знав як по інакшому це назвати. Шкода що тебе на це тригерить.
Проаналізуй це )
В такому контексті підтримую. А тригерить, тому що неодноразово згадка медитацій завершувалась духовними практиками, йога-ретритом, управління енергією, раджа-йога і т.д.
Якщо припустити повне занурення твоєї особистості в суспільство, державу та тіло (або іншу сутність) то можна припустити що їх бажання тотожні твоїм бажанням. Але це потребує повної рівноваги тих сутностей, які на твою думку управляють тобою, по відношенню до тебе. Дійсно, медитація як спосіб занурення та розчинення себе в сутностях, а може і навпаки відокремлення себе від них, може розглядатися як метод досягнення рівноваги між сутностями та тобою.
Медитація може тільки пошкодити мозок. В інтернеті сотні таких «просвітлених». Не раджу навіть підходити — не знаю жодної людини, якій би це принесло користь.
Гарні глибокі думки. Плюсую