2,5 роки сабатікалу: як піти з full-time роботи, а не з карʼєри
Мене звати Аліна Бєлкіна. Я HR з 11+ років досвіду в різних індустріях: tech, ритейл і металургія. І 2,5 року тому я зробила крок у карʼєрну невідомість: я взяла сабатікал без кінцевої дати і «без зворотного квитка» в компанію, де працювала. І сьогодні я б хотіла поділитися своїм досвідом, як прийняти рішення про паузу, менеджити її та повернутися в карʼєру.
У мене, як у багатьох HR-спеціалістів, календар завжди був заповнений дзвінками на годин 7 уперед. Робота давала структуру, ритм, відчуття контролю. Особливо в HR, де ти постійно живеш між людьми, проблемами, рішеннями й контекстами, які змінюються швидше, ніж ти встигаєш оновити one-on-one notes.
Тому рішення взяти сабатікал на 2,5 року не виглядало для мене як «романтична пауза». Навпаки, це була зустріч із найбільшою професійною тривогою: а що, якщо я випаду з професії?
Мені здається, що український tech загалом дуже погано дає собі право на паузу. Ми навчилися жити в постійному режимі resilience — і часто плутаємо його зі здоровою нормою. В мене стабільно було 55+ накопичених днів відпустки, і я навіть пишалася цим. Жінок досі шеймлять за довгі декретні відпустки, а перерва в карʼєрі часто сприймається як ознака втрати амбіцій або «ринковості». Якщо ти не повернувся/повернулася через кілька місяців — ніби вже вилетів/вилетіла із контексту.
Особливо в tech. Особливо в HR.
Я пішла не тому, що «вигоріла й більше не могла». Швидше тому, що після років інтенсивної роботи захотіла зупинитися.
Я попередила компанію про своє рішення за два місяці до звільнення. За цей час завершила проєкти, закрила річні цілі й передала все, за що відповідала. Для мене було важливо піти не «зникнувши», а екологічно завершивши свій етап, тривалістю майже 7 років.
Паралельно я планувала свій сабатікал. Буквально вела нотатку задач: що я хочу зробити, чому навчитися, де побувати і що завершити.
Порожній календар
Перші два місяці сабатікалу я планувала собі календар. Не тому, що не могла організувати себе. І не тому, що прагнула бути продуктивною навіть у паузі. Це був мій шлях поступово відпустити контроль і не відчувати себе людиною, яка випала з життя.
Тоді в мене були куплені декалька професійних курсів і підписки на професійні спільноти, і я, здається, передивилася майже все, що виходило в спільнотах за роки їх існування. Я записувала в календар лекції, вебінари, focus-time для роботи над двома книжками, які тоді писала.
Мені здавалося, що якщо календар порожній, то я більше «не в контексті». Що я перестаю бути кимось важливим і «діловим».
Зараз я бачу, що насправді це був дуже м’який спосіб привчити себе до думки: я є більше, ніж моя робота.
Через кілька місяців потреба заповнювати календар поступово зникла. Але той перший етап дуже допоміг пройти адаптацію до нового ритму життя.
Сабатікал — це не тільки про йогу й красиві ранки
У сабатікалу є дуже романтизований образ. Ніби раптом з’являється нескінченний час на навчання, спорт, творчість і slow living. Насправді побут нікуди не зникає.
Ти все ще втомлюєшся. Все ще вирішуєш рутинні задачі. Все ще іноді відкладаєш «важливе для себе» на потім.
Іноді я ловила себе на панічній думці: як зрозуміти, що сабатікал закінчився, і от я повернуся на роботу, і я знову опинюся в тій самій точці — перед питанням «навіщо це все було, якщо я там, де зупинилася?». Тоді доводилося зупиняти себе й нагадувати: за цей час я навчилася новому, побувала в місцях, про які мріяла, реалізувала свої мрії і хотілки.
Є ще одна річ, до якої мене ніхто не готував: у сабатікалі в тебе немає команди. Мені дуже бракувало команди. У попередній компанії ми раз на кілька місяців зустрічалися офлайн у різних містах. І я зрозуміла, наскільки сильно люблю не тільки свою роботу, а й сам процес бути серед людей, які думають із тобою в одному напрямку.
Як не піти з професії разом із full-time роботою
Ще під час роботи я активно доєднувалася до українських і міжнародних HR-комʼюніті. Але під час сабатікалу ця активність зросла в рази. У мене з’явився ресурс бути корисною.
В українських спільнотах я більше ділилася досвідом, контактами, думками, практиками. У міжнародних — більше слухала й спостерігала. Ставила питання, порівнювала підходи, дивилася, що зараз у колег «на повістці дня». Для мене це стало важливою формою професійної валідації.
Саме під час спілкування з міжнародними колегами я вперше по-справжньому оцінила масштаб українського HR. За 11+ років карʼєри я бачила різні HR-команди. Комплектуючи свою команду, я відспівбесідувала 50+ людей, і я точно можу сказати, що українські HRBP — це дуже недооцінена експертиза. У продуктовому tech в Україні HRBP часто є одночасно партнером для команди, менеджера і
Це постійне перемикання контекстів між рутиною й стратегією. І при цьому — необхідність залишатися trusted partner на всіх рівнях. Це ще я не говорю про досвід супроводу команд в стані повномасштабного вторгнення, який ми переживаємо з початку 2022 року.
Саме тому мене дуже здивував кейс на одному міжнародному мітапі, де HRBP побачила провал команди по цілях, зарепортила це manager’s manager — і вважала свою роботу завершеною, бо далі це вже «не її зона відповідальності».
Тоді я вперше дуже чітко відчула: український HR часто працює значно ширше, глибше й адаптивніше, ніж нам самим здається. Це допомогло валідувати та відрефлексувати свій досвід, що було однією з моїх задач на перерву.
Staying relevant без full-time ролі
За ці 2,5 року дуже змінився сам контекст роботи. Наприклад, ШІ з цікавого експерименту перетворився на робочий інструмент. Я намагалася використовувати його у своїх особистих проєктах, щоб залишатися up-to-date.
Також я продовжувала робити те, що для себе називала paying back to community:
- допомагала колегам із проєктами
- підключалася на консультації
- менторила в зонах своєї експертизи
- ділилася шаблонами й практиками.
Безкоштовно або за донат на Сили оборони України.
Це давало мені відчуття, що я залишаюся всередині професії, навіть якщо не маю full-time ролі.
В мене, на жаль, не вийшло потрапити на Unleash Conference, хоча дуже хотіла побачити, як змінюється HR tech ecosystem. Але натомість активно доєднувалася до безкоштовних вебінарів, virtual conferences і community events від HR tools.
І це, до речі, мій великий лайфхак: майже кожен сучасний HR tool будує власне комʼюніті. Це безкоштовний спосіб залишатися в контексті ринку, чути реальні кейси й знайомитися з людьми.
Співбесіди як тренування
Я не шукала роботу активно всі 2,5 роки. Але була відкрита до розмов, якщо мене рекомендували. Загалом за цей час у мене було п’ять повноцінних процесів. Ще на
І це, мабуть, одна з найнеприємніших частин sabbatical experience: пояснити паузу на співбесіді значно легше, ніж правильно «упакувати» її в резюме так, щоб тебе не відсік ATS.
У резюме я чесно написала career break і додала проєкти, якими займалася в цей час. Наприклад, видала кілька дитячих книжок. На співбесідах я теж була максимально прямою: я взяла паузу, тому що хотіла взяти паузу. Це і була основна причина. Для мене реакція компанії на цю відповідь теж ставала перевіркою взаємного метчу.
І хоча сам факт перерви не був причиною відмов в тих компаніях, з якими я спілкувалася особисто, іноді він ставав причиною перемовин про компенсацію. Я чула фрази на кшталт: «З урахуванням твоєї паузи, які твої salary expectations?» або «Ми думаємо, тобі потрібен буде час, щоб розкачатися після перерви, тому наша пропозиція нижча».
Внутрішньо я була готова це почути. Але це все одно неприємно. Бо пауза не робить мене менш сильною спеціалісткою. І точно не має автоматично означати lower market value.
Повернення
У березні-квітні цього року я зрозуміла, що готова повертатися у full-time. В мене зʼявилося відчуття завершенності паузи і готовність пірнати в бізнес-контексти.
У результаті я прийняла офер від компанії, з якою стався метч по цінностях, баченню й внеску в розвиток України. Для мене це було одним із ключових критеріїв.
Чи боялася я карʼєрного step back? Так. І думаю, важливо чесно говорити: сабатікал потенційно може означати карʼєрне плато або навіть крок назад у карʼєрі.
Але з власного досвіду я зрозуміла ще одну річ: it’s absolutely okay. Карʼєра може бути нелінійною. Успіх може існувати й у part-time форматі. А пауза не означає втрату професії.
Озираючись назад, я не думаю, що сабатікал «змінив моє життя». Він навчив мене, що моя цінність не закінчується там, де закінчується full-time контракт. Можна піти у сабатікал — і не піти з HR. Можна поставити карʼєру на паузу — і не втратити себе. А потім повернутися. Не «після перерви», а з ширшим розумінням того, як хочеться жити, де і як працювати далі.
До речі, зі свого списку справ на відпустку виконала все, окрім одного пункту. Курси водіння авто чекають на мене тепер у вихідні.
Замість висновків: мій playbook для сабатікалу
- Не йти в паузу «в нікуди». Ще до звільнення я виписала для себе список речей, які хочу спробувати, вивчити, завершити чи зробити. Не як KPI на сабатікал, а опори в момент, коли звичний ритм життя зникає.
- Не ізолювати себе від професійного комʼюніті. Саме комʼюніті допомогли мені не випадати з контексту, аналізувати ринок, бачити реальні кейси й памʼятати, що я все ще частина професії, навіть без full-time ролі.
- Не намагатися монетизувати кожен професійний прояв. Частина моїх консультацій, менторства й допомоги колегам була безкоштовною або за донат на Сили оборони України. І це теж підтримувало відчуття професійної цінності й актуальності.
- Не вигадувати «красиву версію» свого сабатікалу. У резюме й на співбесідах я чесно говорила, що це був career break. Без consulting і легенд про «пошук себе». І реакція компанії на цю чесність теж ставала для мене перевіркою взаємного метчу.
- Не очікувати, що ринок зустріне паузу тільки підтримкою. Можуть бути lower offer, питання про «розкачатися» чи сумніви у вашій актуальності. Це неприємно. Але пауза не робить вашу експертизу меншою автоматично.
- І головне — не стигматизувати свою перерву самостійно. Сабатікал — це не «дірка» в резюме й не доказ втрати амбіцій. Це один із можливих етапів життя й карʼєри. І чим спокійніше говорити про свою паузу, тим менше потреби комусь її виправдовувати.
94 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДіти є?
Якщо жерти ніхто не просить то можна жити в коробці під пальмою в постійному сабатікалі.
діти можуть збирати молюсків під час відпливу та лазити за кокосам, клянчити в туристів гроші, тому скоріше не мінус, а плюс
Я робила «а» не тому що... і не тому що...
Також зробила «б» не тому що...
Дорогий всесвіте, обіцяю ніколи не писати тексти з ШІ, якщо колись захочу щось писати. Бо це кров з очей і пекельні борошна.
Могу описать свой опыт, мож кому-то пригодится.2014-м, но «патамуша нада» тянул до ноября 2021-го. На момент ещё 2020-го, мог работать в режиме «открыл ноутбук, не написал ни одной строчки, закрыл ноутбук, но за***лся так, как будто написал винду за день» примерно 2 дня из 5-ти. Иногда — 4/5. За счёт огромного опыта в AQA мог за то время, когда выходил хоть как-то в относительно работоспособное состояние, решать задачи, скопившиеся за это время. По самодиагностике тестов выгорания — 3.5/5, ближе к 4. 5 — это чтоб встать с кровати- надо долго себя уговаривать )21-го проект, на котором я тогда был, закрывают и так совпало, что я нахожу приглашение в трансат на парусном кате ) И я такой «а почему бы и нет? Работу искать? Та гори она, найду потом )))». И ушёл под парусом. 54 дня. Без даты возврата. Ничто не давит, никому ничё не должен ))))22-го, начал искать работу, почти нашёл — уже были 2 финальных собеса 24.02, но тут война и собесы отменяются )))22-го, через 5 месяцев релоцировался в Испанию, проработал ещё месяца 4, потом разошлись- не сошлись во мнениях, кто и как должен покрывать испанские налоги. Я такой «ну окей. Найду работу на местном рынке». Нашёл. А потом накрыло. Переезд + новый проект — и мозги вскипели. И я понял, что нихуяшеньки мне того полугода отдыха не хватило )))
20 лет опыта в QA, 23 в IT в целом.
Выгорел до состояния, что работа не приносила никакого кайфа, ещё в
И вот в ноябре
Начало отпускать примерно через месяц. Это когда ты перестаёшь просыпаться с мыслью «ещё пару дней- и опять за весло», и когда ты понимаешь, что — нихуяшеньки, есть и другие в мире опции. В общем, вернулся в январе
В общем, работу нашёл только к лету
Ушёл через 3 месяца просто в никуда. И не делал нихрена. Вообще. Никакого комьюнити или там пет-проектов или не дай боже фриланса. Вообще нихуя не делал. Вылазки, обработка фоток после вылазок, а между ними прогулки и валяние в кровати. Были дни, когда с кровати вставал раза 3 — и то в туалет ) Остальное время — читал книжку и спал )
Так прошёл год. И вот только через год я почувствовал интерес к работе, когда идея «разослать CV» не вызывала ядерной мигрени, а за идеей «глянуть, что там нового в плейрайте придумали» — не следовала мысль «mañana».
Ну вот уже почти полтора года работаю — пока полёт норм, отвращения к задачам нет, как было много лет )
Мораль сейчас басни такова: не допускайте, люди, выгорание в сильные минуса. Если чувствуете, что жопа — не надо на характере её тянуть, просто уходите без обратного билета (это главное. Если есть обратный билет, особенно фиксированная дата — хуюшки организм выйдет из состояния ебошинга и не расслабится) и отдыхайте, пока не появится добровольный интерес к работе. На характере тянуть можно долго. Я сам — тому пример. 7 лет тянул, патамуша а как же это — уйти и нухуя не делать? Что люди скажут?
А підкажіть, по фінансах як воно відчувалося в той час?
А то, признаюся чесно, мені абсолютно пох, що там
(вже не той вік, щоб про це думати)
А то що сім’я скаже і голодна дитина, оце мені не пох :)
Дякую за цей пречудовий опус. Прочитав і чуть не просльозився, у буквальному сенсі, без сарказму. Настільки радий за вас, що вдалося вирватися на якийсь час і забути це все. Я мрію не те що про півроку чи рік, мені навіть 54 дні були би в такий кайф, що я би напевно всю планету облетів на радощах.
Перебуваю точнісінько у такій ситуації, як ви описали себе у ті дні, коли доводилося на горло собі наступати, щоб примусити щось зробити. Але поки у пастці, не можу отак просто «кинути все і піти», бо як кажуть, чрєвато — мене разом з сім’єю вмить випердоляють з країни і з компанії (іміграційний статус). Не ті часи зараз на моєму поточному життєвому етапі, щоб так зробити.
Спасибо )
Если финансы позволяют — попробуй мож поговорить насчёт неоплачиваемого длинного отпуска. В месяц длиной, к примеру. Или 2. Иногда получается :)
Ещё как вариант (не знаю твои конкретные расклады, так что советую что в голову придёт )) ) - уехать на несколько месяцев с семьёй в какую-нить недорогую тропическую локацию и поработать оттуда ремоутом. Поможет ограниченно, но better than nothing.
Ещё 1 вариант (работает не везде, знаю про Швецию и Испанию кейсы) — взять больничный по выгоранию. Да, выгорание в цивилизованном море считается заболеванием ))
Есть ещё вариант записаться к психологу и попробовать выйти из этого состояния таблетками. Лично не проверял, так что ничё не скажу. Но чтоб использовать вариант с больничным — все равно придётся сходить, так что может быть скомбинировать больничный с таблетками или сеансами психолога — тоже норм идея.
О, годний варіант з лікарняним. Я таке нещодавно утнула в ЮК — 3 тижні на mental health leave. Можна було б і більше, але добре відпочила від думок про роботу і від самої роботи. Для себе на майбутнє вирішила особливо не соромитись, коли треба — буду йти на лікарняний, і що ви мені зробите)
Місцеві, як я зрозуміла по постам у реддіті, соромляться брати лікарняний і вважають, що треба тягнути лямку аж до останнього, але я таких упереджень не маю)) моє здоровʼя для мене пріоритет. Якщо я про нього не подбаю, то більше нікому.
Денег хватало вполне )14-го года — ну мож не оч много было, но полгода точно мог себе позволить не работать, на момент 21-го и с учётом своей квартиры в Киеве — лет на 5 хватило бы без проблем ))
На момент
За время в Испании подушку подъел, да ))
Ну как бы и да, и нет )
Если мы говорим о бабе Глаше с соседней квартиры — то естессно пох. А вот насчёт мнения друзей — тут могут быть варианты ))
так багатьом не пох )) це і є мотивація майже всіх людей, що працюють, а не якась там міфічна любов до роботи чи те що ютубі розповідають в стилі «знайди справу, що подобається і ти ніколи не будеш працювати»
Якщо прибрати эмоційний склад, чужий бізнес і рутинні монотонні завдання з дня в день. Насла «ми міняємо світ» — на ліоі ми ішачим під имскрм менеджмента, щоб воасник і купа прсередників заробили грощі просто здійснюючи на виконавців психологічний тиск, а потвм без усяких відравлялись розважатись типу в регаті на яхті.
Ага, факт.2-й, а на 3-й мозг её даёт просто по факту того, что ты пришёл в офис / открыл ноутбук, поскольку считает твоё нахождение тут вредным.
Ещё можно добавить постоянные смены требований и прочее, что не даёт мозгу понять, что задача закрыта, и получить вознаграждение дофамином через цепь обратной связи. И получается состояние «делал, но не сделал», в результате чего мозг трактует это как потраченную в никуда энергию и даёт по обратной связи кортизол как фиксацию негативного опыта. Раз кортизолка,
Вот это реальная история, а не все эти ретритики на сказочное Бали
the number one world problem...
коли мене запитають чому між досвідо А та В 2 місяці пробіл, я просто відправлю посилання на цей пост.
шо реально таке питають ? особливо зараз коли роботу по пів року шукають ?
декільки разів у мене запитували по всім місцям за 15+ років, і це виглядало дуже дивно. звісно в таких конторах нормальній людині робити нічого, можна сказати це перший ред флаг :)
але за паузи, та ще й в 2 місяці... треба підготувати якусь булшітну відповіть в стилі оцієї статті якшо дуже потрібна люба робота
Ваша стаття не відповідає терміну сабатікал. Сабатікал, це коли ви повертаєтесь на теж місце де раніше працювали, а ваш роботодавець настільки Вас цінує, що готовий притримати місце. А коли ви повертаєтесь, на вас знаходять бюджет, бо ви — класні. А коли +2,5 роки ви займались «саморозвитком», а потім повернулись в те чим займались 11+ років, це будь, що але не сабатікал. Якщо ви з Full Time роботи перейшли на «я допомогала по роботі», то ви вже порушили термін сабатікал.
PS На майбутнє, коли пишите текти через ШІ видаляйте з тексту
а то дуже палитесь.
Мушу зауважити, що АІ тут може бути ні до чого (тобто, нема гарантій, що то був він), бо comments editor на ДОУ самостійно перетворює звичайний дефіс на такий символ.
Ось я напишу тут звичайний дефіс, і дивіться, що буде:
це mini-retirement
На майбутнє: цей критерій ніколи реально не працював і тим більше зараз не працюватиме.
Я жодну статтю зі своїх не писав з ШІ, але тире явно підставляв окремим проходом редагування, бо вважаю, що так правильно.
Не треба вважати, що якщо текст гарно відформатований, то це обовʼязково ШІ. Бувають ще люди, що вміють і хочуть в пунктуацію:)
З рештою (про значення терміну «сабатікал») повністю згоден.
“очень affordable” ©
Фааабрік діітейлз
Несмотря на то шо цены у него очень affordable
Аліно, вітаю вас, ви перейшли з фул-тайму на фріланс, а потім повернулися на фул
це не сабатікл
як на мене, сабатікл — це якраз переключитися взагалі з роботи на інше. Тут було просто менше рутини і більше навчання
Cтаніславе, дякую.
я не переходила фріланс, я не консультувала компанії, а менторила колег на благодійній основі.
Усе частіше серед українців проскакують вже американскі тренди із «я ловив/а єдинорога сачком нічого не було спіймано та ми вигоріли».
Причина — червоний океан конкуренції. В ІТ народ бачачи на величезний успіх тих хто заходив в певні теми під час блакитного океану конкуренції, типу : Білла Гейтца, Стіва Джобса, Ілона Маска, Марка Цукерберга, Джефа Безоса і т.д. були створені міліардні статки, власне і ті хто відкрив аутсорс компанії в нульві в Україні чи продукти по СНД теж мали значний по українским міркам успіх. Багато хто поїхав за кордон працювати у BigTеch та навіть збудував не погану карьєру, при цьому прикладуючи середні зусилля.
Але пропозиція зросла сильно бо попит її народжує, а попит навпаки впав чи змігився із когьюктурою ринку і можна працювати 24/7/365 або в культурі 996, та всеодно отримувати результати не дуже. Народ це дістає і вони йдуть в довгу відпуску, та звільняються по факту.
«Бігати з сачком за єдинорогами» і описання якраз способу життя, де купа над зусиль не приносить бажаного результату ніби йде від Пола Гремма, засновника Y-Combinator. Більше за те була написана книга Distrupted Деном Лайонсом, де навіть був введений термін токсично-позитивної культури, де дорослі люди граються в «зміну світу», на ділі переслідуючи алчні цілі розбагатіти, поки реальні мільярди тихо собі роблять венчурні капіталісти старими добрими методами в стилі : Форда Моргана і Рокфеллера.
Це працює абсолютно так само, як і купа напроду, що щімиться в Голлівуд щоби стати новими Мерлін Монро і Елвісом Преслі. 99% з них ніколи не отримують навіть ролі із словами. Серед стартаперів менше 1% булуть компанії з капіталізацією більше мільярда. Фактично зараз епоха не цифрових бізнесів де можна було просто усунути порсередника зп допомоги технології, аля : Uber, Airbnb, Spotify і т.д. добігла свого кінця, ринок перенасичений.
Культура «войти в айти» це повна калька з цього.
сам з собою переписуєшся
Мій колишній босс в США потрапив під роздачу, скоротили у 2022, то ледве бідолага знайшов роботу у 2025. Вийшло навіть чуток більше, ніж Аліна (автор теми) — 2 роки 9 місяців. Шукав роботу, з ніг збивався, ледве втрапив у якийсь стартап у Долині. Вийшов такий неслабий саббатікал, канєшно, ето вам нє ето.
А він оце пробував?
може в цьому справа?
Та ні, не реалізовував. Сидів шукав роботу. А в проміжках між тим пробував писати новий стартап з друзями.
Аліна, дякую за статтю. Тут , зазвичай, люди дуже прагматичні і рахують одразу витрати, тому я би порадила прописати або додати інформацію щодо коштів, фін подушки на саббатікал.
Саму по собі ідею саббатікалу вітаю, але ,якщо не має фін грунту, то це , скоріш, стрес, а не відпочинок для більшості. Плюс ,зараз для чоловіків ця тема може бути нервова чз те, що часто саме вони забезпечують родину.
Все дуже просто, назбирайте подушку до саббатікалу, також зробіть декілька деверсифікованих пасивних доходів щоб не нервувати )))
І не забувайте НЕ хворіти, бо і грощі і час підуть коту під фіст )))
ну тобто просто треба бути багатим і здоровим, а не бідним і хворим)
Так і не зрозумів за які кошти можна от так собі спокійно жити 2.5 роки.
це тема для іншого блогу, чи, навіть, фінансової консультації.
Так, було би цікаво побачити такий пост. Але ми мабуть не побачимо
Заробляєш, тратиш все в трубу, коли на рахунку залишається менше N грн, отримуєш буст мотивації зберегти кар’єру і повернутись до роботи в найменші терміни, успіх.
Мені виглядає так що авторрка вджобувала 11 років нонстоп і нікуди не витрачала взагалі. Потім просто відпочивала. Таке собі життя.
Чисто суб’єктивно, коли ти працюєш з людьми , то брати відпустки — це обов’язково для свого ментального здоров’я і оточуючих
Всі ми працюємо з людьми. Дехто більше, дехто менше
Як варіант вийти заміж. Можуть бути накопичення, капітал з якого можна бути раньтє, 5 квартир у метро здавати і т.д.
Ситуація дуже сильно залежить від стилю життя та витрат. Можу привести приклад з особистого: я в середньому витрачаю близько $15k на рік, тобто 2.5 роки без роботи обійшлися б мені у мінус 15+15+7.5 = $37.5k. Із зарплатної статистики DOU можна дізнатися середню зп для сеньйор розробників і приблизно порахувати, який у мене річний дохід та скільки я відкладаю, витрачаючи на життя лише 15к. Тобто заробити на 2.5 роки безробітного життя це питання буквально 1 року роботи.
У людей інших спеціальностей та грейдів в ІТ інші зп, але якщо жити не на широку ногу, то за декілька років цілком можна заробити достатньо, щоб потім 2.5 роки не працювати. Вся справа лише у фінансовій дисципліні. Навіть з зп $1500-2000 можна досить непогано відкладати, якщо вміти тримати себе в руках.
Якась дивна математика. Якщо умовний сіньор отримує 5к у місяць то це мінус 60к у рік.
Цікаво, бо мені навпаки здається дивною ваша математика)
Ви рахуєте упущену вигоду, а я рахую — скільки реально грошей треба мати, щоб жити 2.5 роки безробітним життям, бо саме про це було ваше перше питання:
З вашої логіки (про мінус 60к на рік) виходить, що для безробітного життя протягом 2.5 років треба 60+60+30=150к, а це дуже далеко від правди. Прожити без доходу 2.5 роки можна на набагато менші гроші. Так, ви будете спалювати запаси і нічого не відкладати, але ж питання й було саме про це, а не про те, які будуть сукупні втрати з урахуванням гіпотетичних незароблених грошей.
це мінус 365 днів з яких 200 потрачені «на дядю», а решта «так собі»
Формула не покриває декількох моментів. Собівартості, якщо ти за кордоном то $15 на рік, це можливо що : Грузія, Сербія чи Молдова. Навіть Румунія чи Угорщіна вже малувато буде.
Якщо Україна то з 2022, ви або донатите волонтерите і т.д. або йдете в армію, або прайси в ТЦК та на кордоні вже публічно озвучені навіть в залі Верховної Ради вже.
Ну форум називається Developers of Ukraine, я живу в Україні, тож і виходжу з українських реалій. Мені озвученої суми на життя вистачає. Живемо вдвох з дівчиною та собакою, дітей немає, обоє працюємо в ІТ, працюємо з дому, 5 днів на тиждень — лише робота та прогулянки з собакою, всі розваги по вихідних. Живемо у Чорноморську, це поруч з Одесою. Власне житло, на оренду не витрачаємося. Дешеве надійне авто, на його ремонт не витрачаємося, їздимо мало (бо work from home), тож і на бензин йде мало. Практично всі наші хоббі та розваги коштують або 0 грошей, або дуже мало. І не тому, що ми жадібні, а тому, що не женемося за статусом і пусканням пилу в очі сусідам)
Дозволю собі трохи колючого коментаря.
Теж колись використовував такі формулювання, як
але з часом, коли починаєш дивитися на речі реально і називати все своїми іменами (бо життя навчило), то розумієш, що за цим ховається банально жорстка брутальна економія на всьому і відмова від будь-яких витрат, окрім «бази» для життя.
Я знаю, що говорю, сам так живу уже декілька років, тому мені відомо, що цей евфемізм значить.
Дозвольте з вами не погодитися. Вся справа в пріоритетах та способах отримувати задоволення від цього життя. Ми з дівчиною живемо у Чорноморську в 5 хвилинах пішки від моря. І нам цілком ок радіти життю у таких форматах: йога біля моря, будування піщаних замків, прогулянки з собакою, поїздки на велосипеді, настільні та комп’ютерні ігри, читання книжок, секс і т.д. Ми займаємося цим зараз, займалися б при доході в 100$ на місяць і так само б займалися при доході $100к на місяць. Не тому що економимо, а тому що нам подобається ця активність. І все це — або безкоштовне, або коштує дуже мало.
В той же час, у мене є колеги, які купують собі спортивні авто та мотоцикли і практично всі гроші спускають на такі хоббі. Мені це не цікаво, хоча фінансово й по силах. От і вся різниця.
Мабуть я дійсно невірно висловився. Справа не у триманні себе в руках, а в тому, які у людини інтереси — дорогі чи дешеві. У мене — дешеві і мені за них не соромно) Я вважаю, що фраза «з ростом доходу зростають і витрати» — це найбільша у світі маркетингова брехня для того, щоб люди були у вічному фінансовому рабстві. Є багато речей, які можуть доставляти однакове задоволення що студенту з доходом 100 баксів на місяць, що долларовому мільйонеру. Багаті люди не просто так кажуть, що не в грошах щастя, бо реально найцінніші речі в житті за гроші не купиш — кохання, довіру, дружні стосунки, внутрішній спокій, відчуття гармонії і т.д.
це під Одесою? де порт, який щодня розносять ракетами?
I live here in the neighborhood as well. So what? I neither live nor work in the port. Missiles are mainly ballistic ones. They usually land around 50 meters of intended targets.
It feels like nothing more than acoustic effects.
и шахеди, які збивають щодня, не падають де попало?
If Shahed drone falls more than 80 meters away from you, you’re safe. Odessa with the suburbs is over 200 sq kilometers. Drones mostly follow the very same routes and are hit along those routes. Do some maths if you have a time and inspiration.
please,
on my account
є люди, які просто не витрачають багато незалежно від рівня доходу. у мене брат такий, йому не цікаво витрачати і він такий завжди був. він ходить в одних штанях що зимою, що влітку, їси дуже просту їжу, ніколи не ходить по ресторанах, знімає дешеве житло. це виглядає фріково, але він повністю задоволений своїм життям. йому ще нема 30, виходячи з його рівня витрат, на FIRE він вже собі назбирав.
це собі назбирав, а «кровосісі», а «личинкам»?
в нього нема і скоріш за все не буде, бо йому і так добре
А якщо на $170 в місяць, при умові що є власне житло є і дача в Україні?
fi202x.blogspot.com/2026/04/169-2026.html
А якщо добратись до Філіпін, то можна і в $100 вкластись
Це не життя😁
Ваша думка дуже важлива
Якщо «не життя», то «так і не зрозумів». Л — логіка
у вас можна повчитися фін грамотності, у мене на родину менше 4$K/місяць зараз не виходе ніяк...
а що вам це дасть?
є реальна потреба — зараз я витрачаю в 2 рази більше ніж заробляю, десь за рік всі заощадження згорять і буду змушено перейти в такий режим)
почніть з родини, вріжте осетра на половину кожному, поспостерігайте з пару місяців
Де там фінансова грамотність? Це аскетизм повний.
аскетизм це менше $120, тупо на комуналь і хавчик
У вас велика родина? Ви в Україні живете? Працюєте віддалено? Просто знаю сім’ї, які складаються з3-4 людей (тато, мама і 1-2 дитини), які цілком комфортно живуть на 1.5-2к на місяць. Правда не в Києві, Львові чи Одесі, а у Миколаєві, Черкасах та Вінниці. Переїзд у менш дороге місто може бути першим хорошим кроком для зменшення щомісячних витрат. Другий важливий крок — навчитися казати тверде НІ собі та іншим членам сім’ї — дружині, дітям і т.д. коли мова заходить про якісь імпульсивні/емоційні покупки, від яких не залежить базовий комфорт вашої сім’ї. А також важливо вміти не піддаватися на вмовляння оточуючих людей. Скажімо, у мене є знайомий, який вже давно мене агітує купити авто, яке коштує як моя зп за 2 роки) При цьому я вже не перший рік їжджу на авто, яке коштує як мої 2 місячні зп і не планую його змінювати, бо воно повністю перекриває всі наші потреби (мене, моєї дівчини і нашої собаки) Фінансова можливість є, але сенсу чи потреби у цьому немає. Так само як немає сенсу чи потреби у багатьох дорогих речах, які багато хто вважає must have для комфортного життя, а насправді цілком можна обійтися і без цього.
2 дітей, дружина в дикреті, орендуємо квартиру, приватний садок.
основні статті витрат — оренда+обов’язкові платежі(1$), їжа(1$), садок+секціі(1$), приватна медицина(1$, хворіємо всі майже кожен місяць і так по колу + різні дитячі обов’язкові процедури + наші вже «вікові» проблеми )
Дорогих покупок не маю, авто і все інше купив ще давно, як і шкідливих звичок
Чудово, що у вас вийшло! Дуже цікавий досвід. В мене зараз така ступінь вигорання, що, боюсь навіть до кар’єри назад повернутися не зможу. Мені зручніше буде підготуватися та звільнитися «в нікуди», ніж брати сабатікал.
Дякую! Бажаю і щоб у вас все вийшло, найкращим для вас чином!
Алла, який досвід? ви там обережно з цими методичками про успішний успіх. У Аліни є ресурси 2.5 роки тусити і хотілки свої реалізовувати, а у вас є? зберіться, сплануйте що хочете, що можете і зробить тверезі висновки що робити далі. Бо ви потім на вулиці будете будете шукати роботу джуна в поточних умовах, а Аліна запостить статтю на тему «що краще брати на Сейшелли — луі вітон, бо це +3 до реалізації мрій, або біркін бо це +4 до реалізації хотілок». Але ви це вже не прочитаєте, бо інши проблеми у вас в житті будуть
В мене є ресурси. Я вже давно не джун, я в IT ще з тих часів, коли воно не було ще таким мейнстрімом. Якось справлюсь я думаю). Плакати за втраченим навряд чи буду.
Стаття в дусі «як я провів літо».
Більш ніж впевнений що у авторкині є сирний сіньйор в якості чоловіка, завдяки якому можна було почілити пару років.
Слухайте, ну радий за вас, але не те щоб від чистого серця. Про що взагалі стаття? про те, що у вас є можливість не працювати 2,5 роки? Ну круто, у 99% такого нема.
Ось все це
Це класно, коли тебе є гроші. Можна ще написати тут «гайд по вибору бентлі в автосалонах монако» теж буде цікаво дуже почитати, але на тому й все.
Швидше 99.9%
Та й тема якась міфічна. Вигорання скоріше настає від відсутності роботи на фоні війни, нестабільності та розширення впливу ШІ. Про можливість сабатікала в Україні говорити — це як обговорювати меню ресторана мішлен в голодній африканській країні.
А що сталися з тими сінйорами які ще 5 років назад гордилися своїми зарплатами яким після податків інженери ФААНГів завидують, а європейські сінйори взагалі бомжі на фоні київських і львівських? Де ті сінйори, які квартири в Києві за 2 роки купували і досі розказують про це в сусудніх топіках?
Це ти до чого умнічаєш? Поки є кешфлоу, купують квартири. Хтось мабуть замість купівлі вирішив відкласти на відпочинок. Після якого буде нуль на рахунках
Відпочинок 2 роки це $50к, ну максимум 100к якщо гуляти так гуляти. А тракторні теми почитати 5 років назад, українські сінйори за рік більше заробляли.
война показала что ценность бетонометров не сравнима ни с чем, по сравнению со свободой, и что лучше жить в странах, где группа безнаказанных титушек в балаклавах из буса не вваливается в двор твоего частного дома, а полиция даже на такой вызов не приезжает
Да ну в США если тебе не повезло и под выборы демократы тебя срочно не натулизировали, отобрав гринкарту и вручив ID гражданина то есть свой ТЦК, назывется ICE. Те уже могут засунуть в бус отделать в дубинками и отобрать любую визу и любую гринку, и депортировать а то и годами держать в тюрьме — шелтере, где условия иногда хуже Гуантанамы, в какой штат повезет попасть.
В самой Долине, кроме шикарных мест для топов, типа Пало-Альо и то не всего с частной охраной, бомжатня и наркомания, вплоть до уровня что реально опастно. Уже народ валит из Калифорнии миллионами в те же Техас и Флориду, и мигрирует в глубь самого штата (он огромный) где хотябы не так дорого. Стоимость и доступность жилья, медицыны и образования отдельные разговоры.
Короче в каждом контексте полный собсвенных список трудностей. И тоже еще большой впрос что дает больше стресса, перспектива получить Шахед под зад (статистика менше чем смертей от ДТП на дроге, но от тебя тут почьти ниченго не зависит) или быть ограбленым пырнутым ножом, ударенным дубинкой или камнями наркоманами на улице которых там море. Или быть сокращенным и понять что за месяц будет нечем платить за квартиру и по долгам, а суммы астрономические.
youtu.be/...gayPw?si=Bd1Xwk4pz_p55OaH
ICE борется с гражданами, имеющий паспорт своей страны?! Это иммигранты, балласт который не может работать легально либо пашет вчерную, или вообще дилером крэка стоит на улица, а те кого повязало имели проблемы с гринкой или с полицией и туда им и дорога, если у них криминальные наклонности. Они очищают страну от нелегального биомусора, который в большинстве ничем не занимается, кроме просиживания на фентаниле и где сообразить бабки на него него любыми способами
Містер Президент, перелогіньтеся
Ти скажи тим сінорам що попрели із фану і тепер вони їдуть додому бо візу не продлили ))) Або що робити із іпотекою чи арендою котра не просто 500-1К баксів а десь так трьошечка чи більше, ну і кости в топових локаціях просто жесть. Ну якщо твоє сімейне життя то підписка на порнохабі а житло гараж і безкімнатна студія то канешн можна протягнути але коли сімя то це жере подушку просто жесть як. А найм на заході значно довше тягнеться ніж у нас дома ну і запити в контор дууууже різні.
Так вони вже давно на грінці. В любому випадку, їх життя за останні 5 років не сильно погіршилось, лише у тих хто попав під layoff. А вот в українських сінйорів, бачу, сильно, причому у всіх.
Так а до чого тут сіньйори? жоден з них не казав, що для нього ок 2.5 роки мати прибуток нуль, при цьому, як ти пишеш нижче, злити ще й від 50до100к. А Аліна відкрито каже — 2.5 роки нічого не заробляла, тільки витрачала, при цьому явно не мівіну їла, а свої «мрії і хотілки» реалізовувала. Тобто50-100 витрати, плюс втрачена зп за 2.5 роки. Висновок — Аліні можна тільки позаздрити, грошей у неї дофіга. А для «сінйора» ці 50-100 та ще 50-100 втраченого заробітку це суттєвий удар
То хіба для фейкового сінйора.
Як казав Шварцнегр:
«У мене зараз 50 мільйонів, і я так само щасливий, як і тоді, коли у мене було 48 мільйонів».
Вони вклались в нерухомість, ETF, бонди з акціями і «на ті два відсотки пасивного доходу» субатікують
Та щось по цьому топіку не скажеш це. Да і я пам’ятаю розмови про інвестиції, вкладаються одиниці і в основному трактористи, українські сінйори лишу шуточки шутять про мамкіних інвесторів і про те, що ніхто на фондовому ринку не заробляє.
заробляють на роботі,
на ФР зберігають, або спекулють
так а хто вам доктор шо ви не вмієте в фін грамотність, заощадження, пасивний дохід... айтішники мають всі можливості для цього
2.5 років без ЗП та витрачаючи гроші ще й на «хотілки і мрії» це вирішуєтиься пасивним доходом?? оуууукей
набереш коли пасивний дохід почне працювати. куплю твої курси
мені там відповіли що треба хотілки підлаштувати під свої реальні можливості...
один із реальних кейсів — сдача своєї хати в оренду, а на ці гроші жити і подорожувати в дешевших локаціях (зараз мені не підійже бо є малі діти)