ШІ змінює нашу мову
Щойно ШІ увірвався в наше життя — ми одразу отримали нові слова та терміни:
Prompt engineering, vibecoding, enshittification/GPTification, AI slop, hallucination.
Моїм улюбленим був jobpocalypse — масова втрата робочих місць, особливо серед молодших спеціалістів, через ШІ.
Улюблене не тому, що я хочу звільнень. А тому, що його фіг вимовиш, але воно зараз на всіх шпальтах.
Ось тут Financial Times розповідають детальніше про це.
Віднедавна Mythos та занепокоєння кібербезпекою через все той же штучний інтелект популяризували ще одне слово — bugmaggedon.
Це наплив багів та вразливостей, які допомагають знаходити новітні моделі.
Тепер це мій фаворит.
Якщо серйозно, то те, що відбувається — це наочний приклад того, як адаптується мова відповідно до зміни світу навколо.
Уявіть ваш подив, якби в
Prompt engineering and vibecoding our way into bugmaggedon.
Але зараз це речення розуміє ледь не кожен школяр, а не лише люди «в темі».
Яке слово тепер ваше улюблене? 😅
Мій основний ресурс — це Telegram-канал. Підписуйтесь аби не пропустити нові пости!
Також на DOU є й інші мої дописи.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯкась трійка нових слів? Навіть не сотні як з появою мобільних чи тисячі з появою Інтернету? Наша мова не тільки не змінилась, а навіть не помітила, що хтось десь хайпує на тому ШІ.
А от років через 20, коли виросте покоління, яке споживало швидко-мутуючий ШІ-контент під виглядом органічної інформації, то й мова може так кардинально змінитись, що оці усі ультразумерскі «вайби», «кринжи», «краши» та інші «сикс-севени» будуть як тепле ностальгічне нагадування про старі часи «нормальної мови».
там насправді більше, ніж я перерахував. Я лише вибрав найбільш цікаві чи смішні.
Але ви звісно праві, мова міняється постійно. Пост більше про нещодавні зміни, бо ШІ з нами лише 4 роки, а мобільні телефони чи інтернет 20+.
Раніше було — «загугли»
Зараз — «запитАІ»
Bugmaggedon поки мій улюблений — дуже точно описує ситуацію, коли моделі знаходять реальні вразливості швидше, ніж команди встигають їх патчити. Цікаво, що такі слова зазвичай народжуються як жарт, а через рік перетворюються на серйозний термін у звітах аудиторів.
так і є, той самий vibe coding був просто жартом Андрія Карпати на початку
«Vibe coding» — теж зайшов. Бо добре передає те відчуття, коли пишеш код не через розуміння, а через інтуїцію і підказки моделі. Іноді виходить, іноді ні, але з’явилась нова категорія помилок: ти не знаєш що зламалось, бо не знав, як воно працювало.