Toolbox BA: улюблені iOS та macOS додатки. 2026 edition
Мене звати Олексій Лунков. Я старший бізнес-аналітик в EPAM. Паралельно з клієнтською роботою викладаю, виступаю, веду подкасти і менторю у сферах бізнес-аналізу, digital commerce, продуктивності та AI.
Це продовження моїх польових нотаток. Минулого разу я писав про AI-стек для BA — Claude, NotebookLM, Notion та інші інструменти, з якими ми вибудовуємо особисті і робочі воркфлоу. Цього разу — про іншу частину моєї роботи: застосунки на iPhone та Mac, з якими я живу від ранку до вечора.
Стаття буде корисна IT-фахівцям, які працюють в Apple-екосистемі (хоча більшість застосунків має Windows/Android-аналоги) і хочуть переглянути свій сетап. Це не «топ-10 найкращих застосунків 2026 року» — це конкретний підхід однієї людини. Можете адаптувати під себе, надихнутись або розповісти в коментарях — як вам.
Правила гри
Перш ніж перейти до списку, кілька слів про методологію.
Я свідомо обмежив себе простими критеріями. Для iOS до улюблених зараховую ті застосунки, що знаходяться на одному з моїх Home Screens, у Dock, або їхній віджет — на Home Screen чи Lock Screen. Це фільтр від упереджень: якщо я не виніс застосунок на головний екран — отже, він не настільки важливий, щоб про нього говорити.
Є нюанс: не всі застосунки на моїх головних екранах — улюблені. Microsoft Outlook і Microsoft Teams живуть у мене на телефоні через корпоративні вимоги, але я б не назвав їх улюбленими 😁. Вони не потрапляють у цей огляд [ніколи].
Для Mac критерію Home Screen немає, тому правило простіше: ті застосунки, без яких мій Mac відчувався б зламаним, — я ставлю на новий Mac першим ділом.
iOS
Контекст
Я використовую iPhone 17 Pro Max з iOS 26.5. Оновлююся в день релізу, навіть якщо нова версія iOS традиційно містить багато багів (особливо це стосувалося iOS 26 із його редизайном Liquid Glass). Мені подобаються нові речі, подобаються редизайни, подобається, коли застосунки оновлюють іконки. Зараз чекаю, поки Google оновить іконки всього свого пакета в новій градієнтній стилістиці — Google Maps уже оновлено, Gmail і Chrome поки що ні.
Для шпалер у мене два сетапи. У будні — стандартні шпалери iOS 26 Shadow. На вихідних активується Focus Mode «Weekend», який ховає корпоративні застосунки, перемикає шпалери на live weather wallpaper і змінює кілька віджетів на Lock Screen. Focus Modes — недооцінений інструмент в iOS: 15 хвилин на налаштування економлять багато контекст-перемикань протягом тижня.
Dock
У моєму доку чотири іконки: Phone, Chrome, Telegram, Spotify. Лише одну з них я б назвав справді улюбленою — це Spotify.
Spotify живе в доку, бо я відкриваю його разів 50 на день. Пошук тут на голову [дві] вищий за Apple Music — особливо коли я виходжу з кінотеатру і хочу знайти плейлист із саундтреками щойно переглянутого фільму. Spotify знаходить, Apple Music — як правило, ні. Рекомендації працюють так, що коли я слухаю свій плейлист і Spotify пропонує «схожі треки» — мені часто подобається те, що грає. На Apple Music у мене зворотний досвід: я завжди помічаю, коли вмикаються рекомендації, і хочу їх вимкнути. UI Spotify можна було б покращити — наприклад, додати Liquid Glass — але тут функціональність переважає над зовнішнім виглядом.
Home Screen
Fantastical — мій календар. На головному екрані стоїть його віджет з найближчими подіями. Це платний застосунок (близько $5/місяць), і він того вартий. Найголовніше для мене — він підключається одночасно до корпоративного Microsoft і кількох Google-акаунтів, тобто збирає в одному вікні все, що в інших календарях було б розкидано. У підписку входить функціональність Openings — аналог Calendly: я ділюся посиланням, людина бачить мої вільні слоти і бронює зустріч. Це економить мінімум один-два круги листування на тиждень. Застосунок — native iOS з Liquid Glass дизайном, виглядає і працює саме так, як ти очікуєш від нативного Apple-застосунку.
Things — мій task manager уже близько семи років. Я перепробував десятки альтернатив за цей час, але повертаюсь до Things. Він простий, з продуманою філософією роботи зі списками (Inbox → Today → Anytime → Someday), нативний для iOS, з Liquid Glass у новій версії. Things — приклад застосунку, який добре робить одну річ. У моїй системі це місце, куди приземляється задача після того, як я зрозумів, що з нею потрібно щось робити.
Apple Notes — цей додаток займає в моїй системі дуже специфічне місце: це не процесинговий інструмент, а інструмент захоплення (capture). Моя система побудована на принципі inbox — інформація надходить у вхідні скриньки, а потім розподіляється по інструментах (календар, to-do, wiki). Apple Notes — один із ключових інбоксів.
Чому саме Apple Notes? Тому що це найшвидший спосіб щось зафіксувати в Apple-екосистемі. Я налаштував Quick Note як shortcut у кутку екрана Mac, як shortcut на iPhone. Прямо зараз, коли я диктую цю статтю, я роблю це в Apple Notes — аудіо записується у фоні, навіть якщо я заблокую екран чи переключуся на інший застосунок. Все працює офлайн — будь-яку нотатку я відкрию без інтернету (на відміну від Notion). Apple Notes не має нормального структурованого пошуку, складних шаблонів, можливості побудувати базу знань. Але для capture-фази це ідеально.
Notion — мій інструмент для всього, що потребує структури. У мене широка база знань, яку я веду з 2017 року: робочі проєкти, особистий wishlist, нотатки з книжок, щоденник, бази контактів, документація.
Що мені подобається в Notion — він добре масштабується і вгору, і вниз. Це нечасто зустрінеш у сервісах. Obsidian, наприклад, має дуже високий поріг входу: щоб користуватися повноцінно, треба розібратися із плагінами, форматуванням, vault-структурою. Notion ж можна відкрити, створити сторінку і почати писати — безкоштовний тариф цілком достатній для старту. А потім, у міру того, як ви заглиблюєтеся, відкривається складніший функціонал — бази даних, формули, інтеграції, AI. iOS-застосунок раніше був повільним, але за останні роки сильно прискорився. Пошук працює добре. Інтеграція з Claude через MCP — окрема історія, бо тепер AI має доступ до моєї бази знань прямо на iOS (про це писав у попередній статті).
Claude — мій основний AI-асистент. На iPhone я перейшов з ChatGPT приблизно в лютому 2026 року, після кількох років активного використання GPT. ChatGPT досі має чудовий iOS-застосунок з нативним Liquid Glass дизайном, але я залишився на Claude через якість відповідей та інтеграції. Підписка $100/місяць окупається, якщо ви активно працюєте з AI у кількох сценаріях одночасно: chat (як ChatGPT), агенти і файлові операції (як Gemini), глибокі дослідження (як Perplexity), створення презентацій (як Gamma). Замість чотирьох підписок — одна, у межах якої я перемикаюсь між режимами в одному застосунку.
Здоров’я, контент, медіа
Whoop — це і застосунок, і трекер на руці. Я не приймаю щоденних рішень на основі його даних (тобто не «Whoop сказав, що сьогодні не тренуватись» — я орієнтуюсь на власне відчуття, а точніше на дисципліну). Але є один сценарій, де він дає реальну цінність. Я використовую його тривалий час — наприклад, пів року — а потім експортую всі дані і прошу Claude проаналізувати. Так, я отримую інсайти не за один день, а за тривалий період.
Sequel — застосунок для трекінгу серіалів. Дуже прикольний дизайн.
Letterboxd — те саме для фільмів, плюс рев’ю та оцінки. Це соцмережа для кіноманів, і якщо ви любите кіно, тут дуже круті списки фільмів на різні смаки, а їх концепт «four favourite» — топ.
Apple Podcasts — мій основний застосунок для подкастів. На Spotify подкасти теж є, але саме в Apple Podcasts мені подобається інтерфейс, chapter art та інтеграція з Apple Watch і CarPlay. Я знаю, які шоу хочу слухати, тому пошук тут не критичний.
NotebookLM — про нього я детально писав у попередній статті — ідеальний інструмент для роботи з великими обсягами власних документів, плюс автоматична генерація подкастів на основі завантаженого матеріалу. Мобільний застосунок дозволяє слухати ці згенеровані подкасти у дорозі — на пробіжці, в авто, в дорозі назустріч.
Honourable mentions
Day One — застосунок для ведення щоденника. У мене там кілька: щотижневий рев’ю, free-form, стоїчний. Дані шифровані локально, можна експортувати і прогнати через Claude для рев’ю свого року.
1Password — менеджер паролів. Якщо ви досі не використовуєте менеджер паролів — будь ласка, почніть з будь-якого. 1Password — золотий стандарт. Інтегрується з Chrome і Safari, має нативні застосунки на всіх платформах.
macOS
Cross-platform: те саме, що і на iPhone
У моєму Mac dock — Claude, Things, Fantastical, Apple Notes, і Notion. Це core-стек, який я ношу з собою з iPhone.
Mimestream — нативний Mac-клієнт для Gmail. Це не Electron-обгортка, а саме нативний застосунок, який працює швидко, виглядає як частина macOS і повністю замінює веб-Gmail. Якщо ви живете в Gmail і працюєте на Mac — спробуйте, повертатись до браузерного клієнта вже не захочеться.
Freeform — нативний whiteboard від Apple. Я знаю, що Miro, FigJam, Mural — кращі для робочих сесій з командою. Але для особистих brainstorm-сесій, mind map-ів, візуалізації ідей мені достатньо Freeform. Він нативний, не перевантажений рекламою преміум-тарифу, синхронізується через iCloud між Mac та iPad. Для роботи з клієнтом — Miro, для роботи з собою — Freeform.
Mac-only утиліти, без яких Mac відчувається зламаним
Тепер до утиліт, які я ставлю на новий Mac у першу чергу.
Paste — менеджер буфера обміну. У macOS 26 додали вбудований clipboard manager (доступний через Spotlight), але Paste все одно зручніший. Він зберігає історію всього скопійованого, дозволяє пошук, теги, snippets. Я з ним маю стару підписку за низьку ціну (нові підписки коштують значно більше), але навіть за повну ціну це must-have. Якщо ви ще не користуєтеся менеджером буфера обміну — спробуйте будь-який. Це одна з тих утиліт, після якої повертатися назад не хочеться.
Xnip — застосунок для скріншотів. Що в ньому є такого, чого нема в нативних скріншотах macOS? По-перше, після того, як ви зробили скріншот, ви можете перетягувати область захоплення. По-друге, scrollable screenshots: я можу почати скрін веб-сторінки і просто скролити її, а Xnip збере один довгий скріншот усього, що я проскролив.
Hidden Bar — застосунок, який ховає іконки в menu bar. У macOS 26 з’явилося трохи більше можливостей кастомізації menu bar, але Hidden Bar усе одно корисний — він просто прибирає зайве і залишає видимими лише ті іконки, які мені дійсно потрібні зараз.
1Password — згаданий вище у iOS-секції. На Mac він критичний так само.
Філософія: чому це працює саме так
Хочу підкреслити: цей сетап — результат багатьох років експериментів. Я не пропоную копіювати його повністю. Я пропоную взяти ідею ролей і застосувати її до власного набору застосунків. Можливо, у вас Todoist замість Things, Obsidian замість Notion, Google Calendar замість Fantastical — і це нормально. Питання не в назві, а в тому, чи розумієте ви, навіщо вам кожен інструмент.
Найгірший варіант — мати п’ять застосунків для нотаток і не розуміти, чому кожен з них у вас встановлений.
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПросто опініонейтед набір софта — так і не зрозумів, чому це називається Toolbox BA.
Сподіваюсь, своїм mentee в сфері АІ ви цього не рекомендуєте?
привіт! в мене немає менті по AI і це дійсно просто opinionated список додатків.
починати треба з raycast
100% 😀
Олексію, стаття хороша і багацько гарних застосунків. Всі що ти озвучив, я всі пробував, деякі залишилися зі мною, інші пішли. Але у мене питання, а де тут Raycast або Cleanshot X? Як мінімум якщо додаси в стек Raycast, то необхідності від Paste буде мало.
Ти згадав ще і про dictation, певно використовуєш Whisper flow, як окремий додаток. В новій беткі Raycast додав ще й dictation (тільки для pro юзерів). Тобто вже 2 додатки можна замінити 1.
Також не бачу щоб ти розповів щось про браузер, яким користуєшся. Здається, я читав один із твоїх постів раніше, і ти казав, що використовуєш Google Chrome, бо не зміг змиритися із Safari. Тут можу порекомендувати перейти на Helium, ungoogled-chromium альтернативу, яка не збирає 100500 даних щодо твого персонального профілю щодня. Але, в більшості юз кейсів, навіть швидший ніж звичайний chrome.
З приводу Fantastical, особливо не бачу чому за нього треба платити 7$/місяць коли є Notion Calendar з абсолютно офігенною інтеграцію з твоїм № 1 по knowledge базі — Notion. Погоду можна окремо перевірити, а openings, підтримка декількох аккаунтів, ну і звичайно має віджети 😊
1Password, там, здається, власники або шейрхолдери р*шисти, тому я принципово його не використовую. А й навіщо загалом, якщо є новий застосунок Passwords на Mac. Майже все те саме що і в 1Password, але без необхідності платити $3 на місяць.
Також декілька нових класних додатків які нещодавно знайшов, думаю такому гіку як ти буде цікаво дізнатися:
1. Набір тексту ніколи не був ще таким приємним: tryklack.com
2. Якщо треба сфокусуватися і послухати звуки природи (для українців дають безкоштовну lifetime підписку): portal.app
3. Якщо треба швидше друкувати: www.typotab.com
Ну і загалом, ось класний сайт де можна трекати і покращувати/розширювати свій tool стак: macfolio.com
Мені подобається більше Paste, Raycast дублює вбудований спотлайт, не знайшов йому застосування, а буфер в Paste зручніший і по ціні Paste дешевший.
у Raycast майже все, що не стосується AI — безкоштовно. також є купа плагінів, window management, хоткеї, сніпети, інтеграція з календарями і ще купа всього
Я не вірю що автор не знав про Raycast, просто не вірю :)
В безкоштовному Буфер обміну обмежений по часу як мінімум.
З приводу інших фіч, не всім вони потрібні. Особливо ШІ який пхають в платну підписку.
Dictation додали на Pro версію, це великий плюс.
Я не чув про Cleanshot X, по фічам бачу, що є сенс спробувати. По Raycast — моя підписка на Paste коштує $10/рік і в комбінації з дефолтними фічами macOS (window management, calculator, etc), закриває все, що закриває безкоштовний Raycast. А ось Pro версія Reycast виглядає цікаво — спробую.
Для dictation, ти будеш сміятись, але я використовую Voice Memos в Apple Notes — крос-девайс, локально, і англійську транскрибує чудово.
По браузеру — юзаю Chrome, але я ж тут про улюблені додатки говорив, тому Chrome сюди не потрапив))
Fantastical — дві причини а) підтримка Microsoft б) Openings (як Calendly)
Теж думав перейти на Apple Passwords, але це в backlog
А взагалі хочу сказати, що такі коменти як твій — це причина по якій я писав цю статтю. Я сам дізнався про купу нових додатків — дуже тобі дякую!
Клас, дякую!
Hide Bar хороша штука, користуюся.3-му чи 4-му макбуку...
За XNip дякую — як раз шукаю заміну покійному плагіну в Хромі.
Можу порадити HyperDock (bahoom.com/hyperdock) — розширяє можливості по керуванню вікнами. Він зі мною вже на