Інженера Atlassian звільнили після 8 років роботи, а він показав на ютубі архітектуру Jira, Confluence та Bitbucket

Інженер Васіліос Сіракіс вісім років працював у Atlassian — компанії, що розробила Jira, Confluence, Trello, Bitbucket — а потім його звільнили. Після цього розробник виклав відео на 40 хвилин на YouTube, де підбив підсумки роботи в корпорації, а також детально розповів про архітектуру певної частини інфраструктури Atlassian, а саме про її Edge-рівень та платформу для внутрішніх розробників.

Які аспекти висвітлив Сіракіс

Централізовану Edge-інфраструктуру. Сіракіс описав перехід від базових індивідуальних налаштувань для кожного сервісу до єдиної системи, через яку тепер проходять запити до всіх основних продуктів (Jira, Confluence, Bitbucket тощо).

Систему балансування навантаження на базі Envoy. Інженер розповів, що замість закритих корпоративних рішень було впроваджено архітектуру на основі Envoy Proxy. Вона включає керуючий рівень під назвою Sovereign, який динамічно генерує конфігурації для проксі-серверів на основі шаблонів та контексту.

Платформу самообслуговування (Open Service Broker). За словами розробника, архітектура включає API-сервіс для розробників, який дозволяє їм самостійно замовляти ресурси (DNS, CloudFront, балансувальники) через конфігураційні файли. Технічно це реалізовано через FastAPI, SQS для черг завдань та DynamoDB для зберігання стану.

Глобальне масштабування в AWS. Автор розкрив архітектуру розгортання, яка охоплює близько 2000 проксі-серверів у 13 регіонах AWS. Для цього використовувалися CloudFormation та стандартизовані образи, створені за допомогою Packer та SaltStack.

Модель Sidecar-контейнерів. Сіракіс пояснив, що для розширення функціональності архітектури Edge використовуються sidecar-сервіси — наприклад, сервіс автентифікації на Rust — що дозволяє виносити спільну логіку (авторизація, лімітування запитів) з бекенд-сервісів на рівень проксі.

Інженер не просто згадав назви інструментів, а пояснив логіку взаємодії компонентів, обґрунтував вибір технологій та показав, як ця архітектура допомагає економити ресурси та пришвидшувати роботу розробників усередині компанії.

За тиждень його сповідь набрала мільйон переглядів та викликала дискусії у соцмережах. Частина користувачів сприйняла відео як злив внутрішньої архітектури Atlassian, хоча це скоріше технічна ретроспектива, а не розкриття комерційних таємниць.

У коментарях сперечаються про межу між підсумками роботи та розкриттям внутрішньої інформації. Одні вважають, що говорити про загальні архітектурні підходи, стек та масштаб системи — нормально, адже такі речі часто обговорюють на співбесідах, в техблогах тощо.

Інші кажуть, що це може виглядати ризиковано для майбутніх роботодавців — бо компанії можуть обережніше ставитися до кандидата, який після звільнення публічно розповідає про внутрішню архітектуру на минулій роботі.

А які ваші думки щодо цієї історії: чи ризикує розробник, чи навпаки — може зацікавити майбутнього роботодавця своїм значним досвідом?

Ви самі б розповідали публічно про архітектуру систем, які будували на попередній позиції?
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Інженери Google, META, Netflix, Micorosoft, Intel і т.д. тому і викладуть в OpenSource інструменти, бібліотеки і подібне що потрібно для загального використання. Щось радикально бізнес не страждає, зато так можна зробити свій інструмент типу : Kubernetes, React, Bootstrap і т.д. дефакто індустрійним стандартом, по повній аналогії із Linux. Чистий Win-Win як для компанії так і для інженерів, особливо коли можна працювати над загальним інструментом усі разом.
Сьогодні інструменти Atlasian це маркетингово розкручений бренд та користувацька звичка. Без 100500 плагінів, це усе безнадійно застаріле і не зручне. Не в останню чергу через от таку політику компанії. Так десь в 2006-2007 Jira була сильно краще ніж скажімо BugZilla а Confluence йшов в довісок.Зараз взяти Rally, ClickUp, Uspacy і т.д. — Jira це буде якийсь конструктор лего.

В технічному плані дуже цікава розповідь, але чи унікальна тут інформація — та ні. Чи означає, що на основі цієї інформації будь-хто зможе зробити свою Джиру на мінімалках і заробити на цьому, або скласти конкуренцію Atlassian? Теж ні. Чи порушив чувак NDA? На мій погляд, теж ні, але я не можу знати, що в нього там прописано у контракті.

Треба буде вкати в маркетинг суттєво.Насправді Jira це індустріальний стандарт просто, альтернатив їй валом і без цього. Наприклад OpenProject www.openproject.org
А така штука як Bamboo то і взагалі екзотика, народ перейшов на GitHub, GitLab чи користувався Jenkins/Hadson.
Confluence альтернатив так само повно той же GitBook або MediaWiki

Явно щось шарить, на відміну від багатьох кандидатів з конями в вакуумі, думаю він без проблем знайде роботу. Він лише розповів про кубіки з яких то все складено, колись деякі компанії самі розповідали на конференціях так про свою архітектуру і це було круто. Принципово нового і секретного тут немає.

Та нема ніяких порушень, навіть нда не порушив.

«Згорів сарай — гори і хата!»
Скоріш, наступний роботодавець підпише з ним 100500 NDA і ще купу аналогічних документів про нерозголошення, але найме попри все.

або не найме) уявіть коли буде вибір між ним і схожим кандидатом чи буде плюсом такий його виступ) у нього ще відео називається «Мене звільнили з...», а розказує про систем дизайн) багато фірм мають свої тех блоги і там можна зустріти схожу інфу, але зазвичай туди добавляють пости співробітники. швидше за все це просто загубиться і не буде фактором взагалі, але на перший погляд виглядає як образа на звільнення.

У всіх дуже коротка пам’ять, тим паче між такими гігантами.
Я не знаю,чи вони підписують між собою документи про те, що не можна наймати колишніх співробітників протягом якогось строку. Але , здається, що зараз- ні. Ви подивіться по новинам даже тут: кожні 2-3 місяця масово звільнили купу людей, і так вже рік точно. Тому, щось в мене віри в якесь святе ставлення до таких епізодів не має. Але я також припускаю, що ви теж може мати рацію.

Я не знаю,чи вони підписують між собою документи про те, що не можна наймати колишніх співробітників протягом якогось строку

no-poach agreements Це в ЄС та США, власне як і в Україні зветься монопольне об’єднання — картелі і синдикати, з метою контролю закупівельних цін на ринку праці. А також порушенням законодавства щодо захисту праці. Такі речі стануть компаніям у багато мільярдні штрафи, а тіх хто це робить типу Еріка Шмідта по тихому звільняють з посади CEO, хоча це зам’яли справу він мав би сісти.
В США Sherman Antitrust Act — Починаючи з 2016 року (після публікації спільного керівництва DOJ та FTC), Міністерство юстиції США відкриває кримінальні справи проти топменеджерів та компаній за укладання «no-poach» угод. Це загрожує мільйонними штрафами для корпорацій та реальним ув’язненням для фізичних осіб.
В ЄС діє аналогічний жорсткий підхід, який базується на Статті 101 Договору про функціонування ЄС (TFEU), що забороняє антиконкурентні угоди та картелі. В тюрму не саджають, але величезні штрафи за це на сотні мільйонів євро.
В Україні так само стаття 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», забороняються антиконкурентні узгоджені дії.,та Стаття 22 КЗПП. Та поки за це просто не карають через корупцію.

Ну це чергове нагадування, що будь-яка контора може тебе перетравити і виплюнути в будь-який момент.
Чувак, очевидно, не був найнятий просто так на хайпі ковіду, так як його найняли 8 років тому.
Також очевидно, що він не був просто джуном, так як має розуміння та експертизу по всій архітектурі продуктів компанії.

робота ніколи не буде любити робітника як від нього вимагають любити її

ти мабуть комуніст )) зараз я згадаю де ж це було...

Ну і нагадування конторам як про BusFactor так і про те що робітники теж чогось варті, а не тільки ціна акцій на біржі від якої залежать особисті бонуси і комісії топ менеджмента та брокерів із маклерами.
Навіть Дональд Трамп був змушений заборонити указом поки що оборонним компаніям просто викупати свої акції штучно збільшуючи капіталізацію. До відміни цього Рональдом Рейганом, це вважалось не законним шахрайством на біржі і каралось.
От тепер ради цього, тобто заради бонусів конкретних людей які обіймають топ посади і їх посібників на біржах, під егідою «ШІ» компанії роблять масові скорочення, ставлячи індустрію раком. І ШІ тут ні до чого, ШІ справді потрібен.

От саме із-за таких звільняють моментально, так що приходиш а двері не відкриваються, комп не логіниться. А потім тут плачуть що як же так, скотське відношення, навіть звільнити по-людські не можуть. Тому що один такий розлючений Васіліос, забере з собою парочку документів і піде на ютюб.

таких відео мільйон від різних контор і різних девів

я недавно бачив схоже відео від чувака з нетфлікса і чомусь ніхто не підіймав кіпішу

звичайний тех-талк де чувак робить огляд архітектури

З його відео хоч стало відомо чому Jira така тупа?

то вже корпоративні таємниці ))

Який саме ШІ написав цю статтю?

В новому відео він вже сам пояснив, що там ніяких деталей не було розкрито. Зазвичай вони постять навіть більше детально в Atlassian блозі, а також це планувалось розповідати на конференції: youtube.com/watch?v=OjQEctZx2vk?t=373

Сам факт, що відео досі доступне на YouTube і не було масових новин про DMCA чи injunction, натякає, що Atlassian поки не пішла в агресивну юридичну атаку

Можливо, там готується масштабний позов, на який треба час) Але мені теж здається, що цього розробника не будуть чіпати

Той випадок, коли сам собі зробив гірше. Навіть якщо там немає особливих секретів, то все одно не варто розказувати про закритий софт на публіку після того як тебе звільнили.

Але з іншого боку, це розробник із однієї з глобальних компаній, який у відео продемонстрував свою експертизу. Повинні найтися ті, для кого переваги найму такого досвідченого фахівця переважать ризики його балакучості)

Може він вирішив послати нафіг те айті і розводити курей в селі, чому б й не піднасрати мегакорпорації на останок.

Ну це явно порушення NDA, тому я б не назвав це плюсом для розробника. Скоріше навпаки. Зазвичай Big Tech не пробачає такого. Побачимо чи подадуть тепер на нього Atlassian в суд за таке

Ніби він розповів не дуже чутливі речі про архітектуру, тож не повинні засудити. Хоча все залежить від того, які саме умови підписував — може, там дуже жорстка угода, і тоді так, порушив

Дякую за оновлене відео. В такому випадку все-таки тепер погоджуюся з тим, що NDA було дотримано

Підписатись на коментарі