Вищий рейт чи соцпакет: що оберете?

Загалом це вічна дилема — погнатися за високим рейтом чи обрати умовний спокій із класним соцпакетом. З одного боку, коли бачиш солідну суму в офері, відразу думаєш, що сам собі все купиш. Навіщо мені той корпоративний абонемент у спортзал на іншому кінці міста або нав’язані курси, на які я ніколи не матиму часу. Краще просто дайте грошима, а я вже якось самостійно розберуся, куди їх витрачати.

Але з іншого боку, коли ти раптово злягаєш із температурою на тиждень, ось цей голий рейт починає сильно бити по кишені. Ти лежиш, дивишся в стелю і розумієш, що кожен день хвороби — це мінус реальні гроші з твого гаманця. І тут вже починаєш трохи заздрити тим, у кого є оплачувані лікарняні, повноцінні відпустки та нормальне медичне страхування, яке без проблем покриє похід до лікаря чи ліки. Також часто чую від людей, які працюють за контрактом і не мають соцпакету, що вони потім просто вигоріли, бо шкодували брати вихідні за свій рахунок.

Звісно, іноді той соцпакет — це просто дуже красиві слова про чай з печивом в офісі, настільний теніс та умовну знижку в барбершоп. Таке точно не замінить нормальної фінансової компенсації. Але якщо компанія дійсно дає круту страховку та оплачувані дні на перезавантаження, це вже зовсім інша розмова.

А що для вас зараз у пріоритеті та чому обираєте саме цей варіант?
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А воно не зрозуміло,як краще саме вийде.
Тобто, якщо пропонують соцпакет — не відмовляйтеся

Мені насправді важливіше, що саме це за компанія, яка посада і обов’язки та найбільш важливо для мене — які люди там працюють. Був досвід роботи з меншою зп, але з йогою, страховкою, обідами в офісі і англійською, але і маленькою ЗП, був і досвід з більшою ЗП, але без жодних бенефітів.
Не можу сказати, що бенефіти для мене аж такі важливі, купити обіди чи сходити на спорт я і сама можу, а от що сильно важливіше, це щоб подобалось що ти робиш і з ким ти це робиш, це не в кожній компанії можливо :)
Такі собі трохи філософські роздуми вийшли 😅

EU контракти часто взагалі без будь яких бенефітів. Скільки відпрацював годин стільки отримав. І рейти зовсім не європейські. Тому коли кажуть що в EU контракті є відпустки 12 днів в рік і паблік холідей то це жир!) а якщо якісь healthcare, або інші відшкодування то же жирний жир)

Всё же просто. Нужно взять калькулятор и посчитать.

Оберу контору, де 24+дні відпустки, державні вихідні, відсутня різниця в ЗП чоловіків та жінок на ту ж посаду (будь це 10-30% чи щось подібне), 4х денний робочий тиждень, відстутність токсично менедменту та мікроменеджменту, штрафи за булінг і нецензурну лайку.
Ну і саме собою — високий рейт ;)

Навіщо мені той корпоративний абонемент у спортзал на іншому кінці міста або нав’язані курси, на які я ніколи не матиму часу.

Абсолютно резонне питання. Після того як мене так раз вигнали бо третя контора нічого не заплатила спортзалу — а психологічний тиск отримав я, став платити виключно зі своїх бо там не та сума через котру я хотів терпіти таке. Просто якісь бариги нав’язали не існуючі послуги компанії і усе.
Працює як «безкоштовний проїзд» пенсіонерам і інші льготи, які навіть в федерації монетизували. Ті же селяни просто не мають міськ транспорту на якому вони можуть «безкоштовно» їздити, а в містах той самий електротранспорт який не створює вихлопу і під який створена інфраструктура із фундаментальними інвестиціями як то побудова зупинок і т.д. стає банкрутом. І так далі і тому подібне.

Залежить від поточних потреб. Іноді хочеться заробляти якомога більше. А як уже заробив достатньо, то більше хочеться unlimited PTO, fully flexible schedule та інше, чого за гроші не купиш.

Комерційні опції можна просто порахувати. Вихідні рахуються з річної компенсації і далі відсоток. Медичне страхування дивимось комерційні пропозиції з госпіталізацією, те ж з цивілкою і так далі. Харчування, спорт — так само.
Але є «соцпакети» які не купиш за гроші, або баланс буде в іншу сторону. Наприклад відрахування в 401К або регіональний аналог якщо він існує. Це безкоштовні 100% доходу згори ще на інвестиційні відсотки. Або якісь державні пільги зав’язані на специфічний склад сім’ї. Або пільгові умови в банку на послугу яка вам потрібна. Або наприклад проживати в найпершій країні третього світу, де медичне страхування хоч і можна купити, але навіть зі страховкою можна збанкрутувати як раз плюнути. Або крайїна вже в ЄС де просто неможливо купити аналог повний державного страхування приватно, якщо сидиш на якомусь ремоуті і не маєш локального контракту. Такого роду бонуси треба рахувати окремо, кожен для себе.
Зазвичай грошова компенсація краща, але є рідкісні винятки, як на мою думку.

Загалом це вічна дилема — погнатися за високим рейтом чи обрати умовний спокій із класним соцпакетом.

Так це ж поєднано. Якщо у компанії є гроші на вищі рейти, ніж по ринку, то у компанії є і класний соцпакет

Страховка не вартує тих грошей які компанії платять. Це брудний бізнес, в якому ціль — НЕ заплатити тобі. Мій досвід показує що покриття чогось мілкого, типу ГРВІ, не викликає проблем зазвичай. Але як тільки щось більш серйозне — це лотерея і тебе майже напевно пошлють, зсилаючись на «нестраховий випадок». Тому це точно має бути опціональним.
Оплачувана відпустка і лікарняний мають бути за трудовим договором або контрактом.

Порвав ахілове сухожилля коли грав в теніс. Страхова покрила операцію, обстеження, 2 доби у стаціонарі. Сумарно на 60+к грн
Але навіть при ГРВІ це вже хороший бонус. Візит до лікаря зараз 1к грн. Ліків виписала на 800грн. Плюс аналіз крові безкоштовний.

Повністю згоден, соплі-кашлі-висипи на ізі, але коли два рази літав з лісапєда та ламав руки-плечі, то в перший раз покрили лише перший візит до травматолога + тиждень «прогрівань», а в другий — лише перший візит і все. І то, в обох випадках лікар їх трохи найо..вав із причинами травм, щоб не було деклайнів. Коли треба було робити операцію септопластики і чогось ще («рихтувати шнобель» щоб не наркоманити ксилометазоліном) — то деклайнули.
З іншого боку, що завжди працювало в усіх страхових — це окремий ліміт на стоматолога та комплекси-чекапи, там клініки самі пнуться з шкіри щоб страхову розкрутити на допи.

Окремий головняк — це покриття курсу масажів, у к-ті 10-20 на рік. Зазвичай, щоб їх отримати треба виконати приблизно такий квест: невролог->МРТ(конкретно яке порадить невролог)->невролог->...опціонально ще кардіолог чи терапевт...->призначення масажів. Ну і завжди є можливість, що страхова не покриє якийсь із цих кроків.

Були б страхові формату «травма тім платінум», то була б інша справа))

Коли треба було робити операцію септопластики і чогось ще («рихтувати шнобель» щоб не наркоманити ксилометазоліном) — то деклайнули.

Давай розбий авто. Піди в страхову застрахуй і попроси поремонтувати. Цікаво яка відповідь буде.

«Коли треба було робити операцію септопластики і чогось ще („рихтувати шнобель“ щоб не наркоманити ксилометазоліном) — то деклайнули.»

Ну це всюди деклайнуть, бо зазвичай вроджене і частина твого застрахованого стану — до укладення договору. Ну хіба вже тобі застрахованому зламали носа і треба було цю операцію, тоді може й покриють.

P.S. минулого року робив септопластику

ну розкатати ж губєнь мені не забороняють)

Спробувати однозначно варто було)

В Німеччині механізм працює. В українському ІТ це чистий культ Карго з США, де медична страховка це дуже і дуже вагомий аргумент соц пакету.
Реально медицина працює по суті за радянським зразком, під час COVID-19 жодна приватна клініка не бралась нічого робити.
Це питання яке можна вирішити лише на загально державному рівні і за зразок треба брати Німеччину. Страховка державна або акредитованих страхових, ціна залежить від доходу і є обов’язковою (по факту це практично податок, але не так як в Україні коли усе в один котел держ бюджету). Половину платить роботодавець половину робітник. Далі самостійно можна обирати врача наприклад. Покривається усі базові послуги і необхідні ліки які прописав лікар. Якщо треба щось «по краще» наприклад фотополімерні пломби в зуби, то треба платити додатково.
Натомість умови страховщіка — обов’язковий медичний огляд раз на рік, обов’язкові планові вакцинації, обов’язкова реабілітація після операцій.
Не покривається — пластична хірургія, окуляри та лінзи і лазерна корекція зору, будь яка альтернативна медицина.

В моєму випадку, на останньому місті роботи нам вирішили не давати надбавок до зп у кінці року, а краще пустити гроші на страхову. Страхова Uniqa тільки покрила консультацію яка коштувала приблизно 600 грн. Операцію мені довелось оплачувати за власні кошти.

так это же кратно дешевле, за 60 грн купили страховку на год, вот она и покрыла только консультацию

Декілька разів бачив бенефіт $300-500 на рік саме на медичні випадки. + 4500 грн на місяць на спортзал , але компенсація звичайно менша 😅

Тут точно залежить від типу страховки і суми покриття. Минулого року чоловік зламав руку на тенісі — все покрили, потім апендицит — також покрили все повністю, палата індивідуальна, операція і т.д (для цікавості запитали в лікаря в скільки б обійшлось, сказав більше 80К, це Добробут). Ну і зручно, що коли є страховка, можна при будь-якому питанні піти до лікаря, навіть в випадках, коли так би не йшов. Тому, як на мене, то страховка класний бонус. Мені також чоловік оформив як для сім’ї, правда за мою ми самі платимо, але все одно це вигідно, оскільки в неї вже включено 7тис на стоматолога (навіть чистка) та 10 масажів.

З досвіду Українських контор: контора яка дає вищий рейт зазвичай мае гарний соц пакет ...

Підписатись на коментарі