«Слони, трекінг та ШІ»: у Meta розпочався бунт через масові скорочення та тотальне стеження за працівниками
Як ми вже писали раніше, керівництво планує найближчим часом звільнити десяту частину працівників, а також перевести ще сім тисяч спеціалістів на нові напрямки. Усі ці процеси загалом зачеплять близько двадцяти відсотків персоналу технологічного гіганта, що складає понад 15000 людей.
Деталі
Внутрішній документ компанії розкриває деталі запланованої перебудови. Директорка з персоналу Джанель Гейл повідомила працівникам про неминучий перехід до нової організаційної моделі та попередила про подальші кроки топменеджменту.
Тепер Meta відмовляється від великої кількості керівних посад на користь компактних команд. Головним пріоритетом стає глибока інтеграція ШІ в усі робочі процеси корпорації.
«Поки керівники організаційних підрозділів працювали над змінами, багато з них впровадили принципи первинного орієнтування на ШІ у свої нові організаційні структури. Зараз ми знаходимося на етапі, коли багато підрозділів можуть працювати з більш пласкою структурою, з меншими командами або когортами, які можуть рухатися швидше та мати більше відповідальності», — пояснила Джанель Гейл логіку таких радикальних рішень.
Новий розподіл команд, маустрекінг та бунт в команді
Тисячі співробітників переведуть у нові підрозділи для створення та вдосконалення віртуальних агентів. Спеціалісти компанії відтепер працюватимуть у новостворених групах інженерії прикладного ШІ та прискорення трансформації агентів. Багато працівників сприймають таке примусове переведення на нові посади досить негативно і навіть називають сам процес «Призовом».
Керівництво також суттєво розширює відділ центральної аналітики для вимірювання продуктивності нових розробок. Мета всіх цих кроків зводиться до максимальної автоматизації роботи самої корпорації та значного скорочення витрат на персонал.
Такі різкі зміни та масові звільнення викликали бунт серед персоналу. Працівники розклеюють протестні листівки в офісах та масово публікують гнівні повідомлення на внутрішньому комунікаційному форумі компанії. Особливе невдоволення спричинило таємне впровадження софту для маустрекінгу. Цю технологію використовують для збору логів та навчання
Люди відкрито звинувачують керівництво у грубому порушенні приватності та тривалому замовчуванні інформації про реальні масштаби скорочень. Цілий місяць працівники публікували фотографії слонів у робочих чатах у відповідь на дописи керівників, натякаючи на величезну і очевидну проблему масових звільнень, яку боси компанії вперто відмовлялися помічати та обговорювати з колективом протягом тривалого часу.
Нагадаємо, що також скорочення в себе проводять Cisco, Block, Cloudflare та GitLab. Загалом, за даними сервісу TrueUp, у 2026 році в технологічному секторі було скорочено 138 947 працівників.
26 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів«Первинне орієнтування на ШІ» для організаційних структур компанії це абсурд, бо це не може бути основною метою жодної структури комерційної компанії. Але я не думаю, що в Мета всі дурні та не розуміють цього. Отже, сенс є і він мені бачиться прозоро. Мета — підняття вартості акцій та залучення інвестицій. Поки ці шалені кошти будуть перекривати реальну користь від продуктів компанії, вона піде на такі ризиковані кроки. Але чим далі, тим більше така компанія ризикує надто далеко відійти від своїх основних продуктів.
Фейсбук по суті монополіст, як і дуже забаганий лінкдин. Але, інших немає.
Але люди відчувають, що монополіст починає заграватися з монополією, бо користувачів вже зовсім не цінують. Людям не подобається таке і гнів буде накопичуватися.
На днях налаштовував рекламу у фейсбук та інстаграм... та всіх їх треба звільнити, той софт що у них є це тупо знущання над людьми
Зате threads топчик, порівняно з ним твіттер виглядає і відчувається як торозне, старе говно. І це при тому, що я не мав проблем з твіттером до того як на тредс підсів. Це як не бачити недоліків 60гц екрана поки не спробуєш 120гц.
ну з цієї статті можна зрозуміти пару речей
Якщо б АІ була десь на 50% від того, що пишуть всі «євангелісти» — то не потрібно було б трекати роботу людей. А так як завжди... хайпу кілотонни, потім дійшло до діла, а результати лайно + токени закінчились на 15 хв роботи. Почали чесати репу шо не так.
Я думаю всі памятають меми, що Зак — це lizard-people. Ну він так і веде свій бізнес)
А що пишуть? Давайте на конкретні факти і посилання. І на якісь поширенні тезиси, які отримують значиму підтримку, а не рандомний твіт чи коментар рандомного чувака.
Ціль корпорацій якась автоматизація без human in the middle щоб можна було звільнити 90% народу і при цьому не висушувати озера охолодженням датацентрів. До цього ще далеко, і ніхто із ШІ євангелістів такого не обіцяв і уж тим більше не зараз.
Короче не треба тобі в аналітику. А то по твоїй логіці, розвиток автомобілей треба було зупинити на початку 19 сторіччя, тому що для людей це було великим кроком порівняно з конями і про краще годі було думати, і Інтернет треба було зупинити на початку2000-х.
Як трекати інтелектуальну роботу ? Ну окрім або мікрочіп вживляти до нервової системи, або під різними аппаратами моніторити які ділянки мозку задіні.
LLM реально класний прискорювач рутини, та слідкувати за рухами мишки по монітору — це те саме що фільмувати як він копає лопатою, щоб потім поміняти інженера проектквальника каналу — на екскаватор.
Це добре, що від сім’ї завжди можна очікувати нормального ставлення.
ну, кайдашева цілком можлива..
Все по плану, спочатку такі: «гиги, слоп, галюцинує, бульбашка, хайп, ніколи замінить людей», а потім сльози, бунти, протести, плакати. Більше того, самі кидали компанію ради sign up бонуса в іншій (і ради +500 зверху в Україні), а зараз такі: «компанія — це люди», «компанія без людей це ніщо».
І головне потім в перерві розсилки резюме, будуть заходити на реддіт і писати: «ви вже 5 років обіцяєте що ШІ замінить людей». Ну да, саме тому ти резюме розсилаєш.
Короче треба добирати акції МЕТА.
Рекомендую на всі
Це точно виграшний квиток! 😂
Так, не скаржусь, 5х за три роки, ще й дивіденди платять. І зараз по метрикам найбільш привабливо із бігтеха виглядає
Дякую що переживаєте за моє фінансова благополуччя!
Інструменти відомі — ліві профспілка чи страйк, праві створення конкурентного бізнесу. Он Ілану Маску наприклад, Марк Цукерберг сильно не подобається.
Співробітники самої аморальної компанії світу скаржаться на аморальність компанії.
Та ти шо.
Сьогодні вирішив пробити через ШІ, які кроки можна зробити, коли Мета повністю ігнорує повальний «hate speech» російською, та й не тільки, в сторону українців. У FB жоден коментар не видаляється, не дивлячись на скарги. Тредс — то взагалі трешак, там просто немає модерації, пиши, що хочеш наразі, і цей їхній план, як розкрутити нову соцмережу, спрацював.
Жах, який жах. Тобто людина може зайти в iнтернет i написати що хоче? I нiчого за це iй не буде? Не знаю чи зможу я жити у свiтi де таке може статися.
Для того, щоб усвідомити загальні + реальні проблеми українців ... імхо, я би чесно та самокритично поцікавився думкою поляків, чехів, словаків, швейцарців, німців про українців, які живуть та працюють в їх державах на різних посадах в різних індустріях....
росіяни — в 95% це дикий, злий, брехливий та цивілізаційно відсталий народ...орієнтуватися на їх точку зору — це самого себе не поважати для будь-кого, хто читає їхній шлак, бо вона сповнена пропагандою, злобою та брехнею...
А от що відверто думають про нас українців (як народ, як український стиль поведінки та життя) чехи, поляки, словаки, німці, швейцарці — це дуже було би цікаво...
Але чомусь жорсткі, конкретні та критичні думки чехів, поляків, словаків про українців (переважну більшість) ніхто не звертає уваги... а там же стільки корисної (болісної) інформації для усвідомлення проблем українського суспільства.
Спочатку треба бути впевненим, що це написано саме чехами, поляками чи словаками. Наприклад німці намагаються жити по закону і зазвичай хню не пишуть. Але я періодично бачу коментарі німецькою на кшталт «Щоб у нас бензин став дешевше, треба щоб Росія швидше захопила Україну, а для цього треба припинити їм допомагати». Я не вірю, що це написав німець, бо це відверте порушення закону (у Німеччині легко потрапити у в’язницю за hate speech). Але коли я подаю скаргу у FB на подібний коментар, то у 100% випадків отримую відповідь, що FB не знайшов проблем з коментарем і вони розуміють, що я можу бути засмучений цим рішенням. Я почав ось копати і знайшов інформацію, що модератори у FB це не ШІ, а цілком можливо якісь росіяни чи індуси, які і виносять своє рішення на користь рашки, завжди.
Загалом погоджуюсь з вами. Добре, що ви так серйозно підходите до критичного аналізу соціальних мереж та їх контенту.
От нахер ця ксенофобія знову ?
Ну взагалі їх на п’яте місце ставлять рейтинги ICIJ у світі. Там на першому місці нафтові компанії за фінансування заперечення глобального потепління і забрудення канцирогенами з вихлопних газів із1970-ї років минулго століття. На другому місці Nestlé через низку звинувачень зокрема в рабстві на плантаціях какао в Африці. На третьому компанії що обходять різні санкції і фінансують війни. На четвертому тютюнові компанії та деякі фармацептичні компанії які підробляли результати дослідів. Мету звинувачують у свідомому ігноруванні фактів негативного впливу на психіку дівчат підлітків в Instagram та ігноруваня пропаганди ворожнечі в М’янмі.
Тим не менше в цьому і купі інших анти. рейтингів вони виходять за межі тех гігантів взагалі, і фігурують поряд із тютюновими компаніями. З відривом на другому місці йде X.com. Після них TikTock.
Щодо рейтингів як работодавця Glassdor, то лідер Amazon , Meta друга в антирейтингу. Лідери же рейтингу: Nvidia, Google та Salesforce.
Звісно я мав на увазі саму аморальну серед іт компаній.
Ясна річ що по аморальності фейсбук не може конкурувать з, наприклад, наркокартелями чи торгівлею секс рабами і тд.
Американці пишаються своєю конституцією, ось там, наприклад, у самій першій поправці додали право на протест:
— свобода слова
— свобода зібрань
— працівники можуть публічно скаржитися
— можуть протестувати
Але! При цьому, у США компанія має право звільнити тебе одним днем за «токсичну поведінку» або «порушення політик», куди відносяться і внутрішні протести.
В більшості штатів employment / termination at will — в тому сенсі що їм навіть не обов’язково пояснювати «за що». Тим більше, якщо ти не емплої, а контрактор
У випадку массового скорочення штатів, за законом мають попередити за 60 днів інакше доведеться сплатити віхідне. Також не можна скорочувати людей старше 40 років із інваліднісю і вагітних без вихідної допомоги. Також скорочені громадяни США мають право отримувати державну допомогу по безробіттю. Це FLSA 1838 Франклін Рузвельт та демократи.
Fair Labor Standards Act (FLSA), який підписав Franklin D. Roosevelt у 1938 році, не про допомогу по безробіттю. Цей закон встановлює: мінімальну зарплату, оплату понаднормових та правила дитячої праці. А допомога по безробіттю — це інша система, створена раніше в межах Social Security Act.
Теж Рузвельт 1935, дякую.