Затишний світ ІТ проти реалій Defence tech: записки з «фронту» найму

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Я Денис, керівник бізнес-юніту автономності у The Fourth Law — компанії, що займається автономністю робототехніки для Сил Оборони України. Останні місяці провів багато часу за резюме і на інтерв’ю кандидатів, і за цей час назбиралося чимало спостережень, якими хочеться поділитися.

Це запрошення до розмови. Не з претензією. Тут радше хотілося б обмінятись думками. Напишу, як це бачу зі свого боку я — наймач, у якого вакансії висять відкритими місяцями, а заявок на них катастрофічно мало.

Контекст нашої роботи простий: ми будуємо модулі автономності для українських БПЛА — те, що дозволяє дрону самостійно знаходити, утримувати і вражати ціль під перешкодами РЕБ і у швидкозмінному середовищі. Це поєднання computer vision, ML, real-time систем контролю і фізики польоту. Наша мета — щоб українські дрони мали мізки, які роблять його ефективнішим у рази. Команду під це треба збирати швидко, інакше вікно можливостей закриється.

Що кажуть цифри

За перший квартал 2026 року в українській оборонці відкрилось близько 3 000 вакансій. При цьому тільки на DOU за той самий період опублікували майже 23 000 ІТ-вакансій. Пропозиція робочих місць є — і в ІТ, і в оборонці.

Питання в попиті. Середня ІТ-вакансія в Україні збирає близько 26 відгуків. Оборонна — 9. Майже втричі менше, втричі, Карл!

Що рухає тих, хто все-таки йде в оборонку? За даними Forbes, серед стимулюючих чинників за п’ятибальною шкалою найбільший бал у конкурентної зарплати (3,8), а сенс і внесок в оборону — 3,4. Різниця невелика, але вона є.

Топ причин не йти в оборонку: побоювання щодо безпеки — 67%, високі вимоги до компетенції — 44%, зарплатні очікування — 41%, локація офісу — 37%, незрозумілі кар’єрні перспективи — 33%. Безпеку можна зрозуміти: в офіс оборонної компанії ймовірніше щось прилетить, але стандартні заходи безпеки ніхто не відміняв. Я очікував, що основною причиною буде навантаження, складність процесів — але про це мало хто думає.

Пишу цей текст, коли за вікном літають ворожі дрони, — чи цього не достатньо, щоб захотіти це змінити?

А тепер чесно

Запитайте себе: чому я не працюю в оборонній галузі? Що може змусити умовного архітектора з аутсорсу — у якого за плечима десять років на тому самому проєкті, крісло Herman Miller і повний імунітет до питання «коли релізимо», — перейти в мілтех? Спойлер: ні премія, ні бронювання, ні плюшки від компанії. Тільки бажання.

Тим часом одна з найгарячіших тем на форумах DOU зараз — релокація у 2026 році. Серйозний топік на пару тисяч повідомлень. Шановна спільнота обговорює, де краще жити. Нещодавно на DOU Day, одній з найбільших ІТ-подій року, на головній сцені брали інтерв’ю у CEO великої дефтех-компанії. Зал був повний. На запитання «підніміть руку, хто працює в мілтеху?» я нарахував чотири руки. Багатьом цікаво — але на цьому й усе.

І знаєте, в чому парадокс? Найкращі інженери планети залишають зону комфорту, щоб робити щось значуще. А частина інженерів в країні воліють залишатися в зоні комфорту, бо за вікном уже відбувається занадто значуще.

Але є й інші. Ті, що приходять самі — без рекрутерів і великих офферів. Коли питаєш чому, відповідь завжди схожа: «Я все більше замислююсь, чи не хєрньою займаюсь» або «Не хочу заробляти гроші закордонним компаніям — хочу приносити користь тут». Саме такі люди будують індустрію.

Це не якась окрема каста «героїв». Це звичайні інженери, які зробили нормальний дорослий вибір — направити свої скіли туди, де вони найбільше потрібні. І, що цікаво, серед них дуже високий відсоток сильних спеціалістів. Простіше кажучи, мотивовані люди тягнуться до мотивованих людей — і це створює середовище, в якому ростеш швидше, ніж у будь-якому продуктовому стартапі.

Чому оборонка — це не про «героїзм» і «патріотизм»

Я навмисне не апелюю до патріотизму. Бо це не дуже працює. Тоді спробую раціональні аргументи.

По-перше, це найшвидше зростаючий сектор економіки України. Це не «поки що», це структурний зсув. Україна вже є світовим лідером у низці напрямків галузі. Тут формуються компанії, які визначатимуть її вигляд на десятиліття вперед. Хочете побудувати кар’єру до пенсії? Вона тут.

По-друге, ви маєте можливість працювати з найновішими технологіями і зразу перевіряти їх в реальних умовах.

По-третє, ваші користувачі особливі. Я не знаю, як це сказати без перебільшення, але спробую. Коли ваш користувач — оператор БПЛА на нулі, ставки трохи інші, ніж «не конвертнувся в платну підписку».

По-четверте, це не благодійність. Ринкова ЗП, бронювання, бонуси, гнучкий графік, медстраховка, навчання. Все є. Згідно з даними Forbes, основні джерела мотивації, які пропонують роботодавц в дефтехі:

• бронювання — 74%;
  • бонуси і премії — 59%;
  • гнучкий графік — 56%;
  • навчання — 47%;
  • медстраховка — 19%.

Тобто компанії дають усе, що тільки можуть дати. А кандидатів все одно мало.

По-п’яте, ви будуєте індустрію з нуля. Стандарти, протоколи, інтерфейси, інженерні практики — все це формується прямо зараз, і рішення, які ви приймаєте сьогодні, стають еталоном завтра. Це інший рівень впливу, ніж писати ще один сервіс у компанії, де все вже визначено на десять років уперед.

Чого очікувати від defence tech

Це інший темп. Тут менше місця для чотирьох місяців «адаптації», для «пройду ще два спрінти і скажу, що estimate був неточний», для «у Q3 не встигаємо, перенесемо в Q4». Тут є жорсткі дедлайни, зумовлені гострою потребою, державними контрактами і особистими комітментами.

Українська оборонна галузь зараз — це Кремнієва долина у її найкращі роки. Темп, амбіція, ставки. Треба швидко, якісно, інколи понаднормово. Але воно того варте — і це не гучні слова, це банальна арифметика сенсу.

Що робити, якщо ви все-таки хочете в defence tech

Окей, припустимо, я вас якщо не переконав, то хоча б зацікавив. Що далі? Ось простий план.

Крок 1. Зануртесь у контекст.

Почніть із профільних медіа: DOU Defense, Мілітарний, Оборонка, Defense Express тощо. Дослідіть різні теми — РЕБ, FPV, перехоплювачі, автономність, виробництво. Перші 20 годин ресерчу зекономлять вам потім місяці.

Крок 2. Зберіть дрон.

Серйозно. Витратьте 25 000 гривень, пройдіть курс Victory Drones або аналог. Навіть якщо ви не хочете йти в напрям БПЛА. Це для того, щоб ви фізично зрозуміли, що таке сучасна зброя. Це складна система з багатьма компонентами, де один неприкручений болт може призвести до втрати борта. Це інший рівень відповідальності за код, ніж «забув додати null check, користувач побачив 500».

Крок 3. Поговоріть з військовими.

Зараз неможливо не мати знайомих військових. Вони із радістю розкажуть, з чим вони мали досвід, чого їм бракує, що працює, а що ні. Це фактично безкоштовне UX-research від найвимогливіших користувачів у світі — варто цим скористатись.

Крок 4. Дізнайтеся, хто гравці.

Через інтернет, через військових. Хто робить FPV, хто — антишахедні системи, хто — РЕБ, хто — софт для управління роєм, хто — наземні платформи. Розберіться в ландшафті, виберіть свою нішу.

Крок 5. Якщо хочете в дрони — навчіться літати.

Хоча б у симуляторі на Steam (Liftoff). Краще — пройдіть курс пілота. Те саме для інших напрямків: курси з РЕБ/РЕР, схемотехніки, зв’язку тощо. Усе доступно, усе порівняно дешево, усе дає реальне розуміння домену.

Крок 6. Почитайте про хард і виробництво.

У нас усі люблять софт. Софт чистий, софт елегантний, софт можна закомітити з кав’ярні. У мілтеху софт без харду мертвий. Зрозуміти, як ваш код потрапляє з ноутбука на плату, що летить на 80 км/год під вогнем. Як ця плата виробляється у промислових партіях, як її тестують — це must-have, а не nice-to-have.

Не обов’язково виконувати всі шість пунктів одразу. Достатньо почати — навіть з першого. Більшість людей, які заходять у домен, починають саме з ресерчу. А далі затягує саме — бо стає очевидно, скільки тут реальних, нерозв’язаних, дорослих інженерних задач.

Замість висновку

Я не закликаю вас покинути все і йти в дефтех завтра. Кожен робить свій вибір — і це нормально. Але якщо у вас є інженерні мізки і час подивитись у цей бік — варто хоча б подивитись.

І ще одне: те, що ми зараз будуємо, працюватиме не тільки на війну. Логістика, агро, енергетика, медицина — всюди, де потрібні автономні рішення в реальному світі. Якщо вас цікавить «мирне» технологічне майбутнє кар’єри — варто розуміти, що значна його частина починається саме тут.

І так, у дефтеху ви реально можете змінити щось навколо. Це, виявляється, не метафора з мотиваційного постера, а просто job description.

Про нас можна дізнатися тут. А наші вакансії тут.

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Если специалисты на рынке есть и они к вам не идут, значит вы не предлагаете им достойные условия, соответствующие объективным реалиям рынка.
То, что тут пробегало на DOU, напоминало предложения поработать за идею, еду и бронь.
Похоже, что ценность этого предложения несколько преувеличена у вас в головах. И никакие псевдопатриотические статьи вроде этой в реальности не будут иметь никакого эффекта.

Ото мене ще не шеймили що хочу працювати за нормальні гроші.

«Найкращі інженери планети залишають зону комфорту, щоб робити щось значуще» -
Антропік дає 500к на рік, Сіньор позиція, дефтек дає 10к на рік і бронювання аж цілих 74%

Уявіть що замість пропаганди можна просто бронювати і платити ринкову зп. І я скоріше про 3к на місяць а не «найкращі інженери» унікальні випадки

Що кажуть цифри
За перший квартал 2026 року в українській оборонці відкрилось близько 3 000 вакансій. При цьому тільки на DOU за той самий період опублікували майже 23 000 ІТ-вакансій. Пропозиція робочих місць є — і в ІТ, і в оборонці.

Питання в попиті. Середня ІТ-вакансія в Україні збирає близько 26 відгуків. Оборонна — 9. Майже втричі менше, втричі, Карл!

Мені лише здається, що коментатори переважно мають протилежну думку? — питання не в попиті, а в пропозиції. А якщо пропозиції є і в ІТ і в оборонці — питання ще й в конкуренції.

deftech.dou.ua/jobs — 1142 jobs, ну, це сьогодні ніяк не близько 3000 вакансій.
City:
Kyiv 950
Lviv 74
Odesa 18
Dnipro 14
...
Гадаю, відсотки Києва і решти міст порахуєте, кому цікаво, але на око видно.
Мені вже деякі роботодавці відверто казали: «Усе, Київ увесь повигрібали», маючи на увазі вільних досвідчених фахівців, гостро потрібних у мілтек.
Віддалених посад майже нема — усіх кандидатів женуть через поліграф в офіс в Києві. Релокація — це проблема релоканта.

Запитайте себе: чому я не працюю в оборонній галузі? Що може змусити умовного архітектора ... перейти в мілтех? Спойлер: ні премія, ні бронювання, ні плюшки від компанії. Тільки бажання.

Не тільки. Це ваше припущення, яке в контексті нав’язано як єдине. Причому подано так, ніби той умовний архітектор не бажає йти в оборонку, бо він не патріот.
Але:

Я навмисне не апелюю до патріотизму. Бо це не дуже працює

Тобто маємо картину небажаючого патріота, що не хоче йти працювати в офіс в Києві попри премії, бронювання, плюшки і шанс пройти поліграф і ще якусь перевірку служби перевірок небажаючих патріотів.

Топ причин не йти в оборонку: побоювання щодо безпеки — 67%, високі вимоги до компетенції — 44%, зарплатні очікування — 41%, локація офісу — 37%, незрозумілі кар’єрні перспективи — 33%

Денисе, ну що тут ще додати? Додайте хіба кілька топ-причин відмов компанією тим кандидатам, що подаються. Бо

Це запрошення до розмови. Не з претензією.

ще вісті з полів
відписала рекрутер з всім відомої мілтек платформи
відповідь:

Загалом все окей, але шукаємо актуальний досвід з реактом як основна вимога :(
Буду вдячна залишатися на зв’язку

за 15+ років в вебі я працював зі всіма можливими фреймворками і мовами, але те що саме зараз у мене ангулар а не реакт виявилося стоп флагом в очах юної 20 річної хрюші...

Ви шукаєте досвідчених фахівців, але тут є одна проблема. Досвідчені фахівці ймовірно вже стикались з поганим керівництвом у цивільній праці, а хтось може навіть і напряму з армією. І маючи досвід, вони прекрасно розуміють реальність поза маркетинговими обіцянками. А реальність така, що армія це натоксичніші ієрархічні стосунки з майже усіх можливих, за одним виключенням. Мета військового керівництва внести максимальну кількість непрогнозованості в життя і працю підлеглих. Праця в армії це постійне очікування, що тебе кудись переведуть чи перевезуть, змінять твої обов’язки, змінять графік, змінять твої законні бенефіти (напр. відпустка), змінять тобі зарплату простим усним зауваженням і що завгодно ще, цілі книги є що описують всі опції впливу, називається статут:). І цим всім вас будуть шантажувати кожну секунду служби з безкінечним контрактом. Ну а єдине виключення, це коли людину власне вже позбавили всього вищепереліченого і допереміщали до найгіршого рубежу і всі важелі тиску закінчились.

Передбачаючи коментарі типу «ми не армія», тут немає власне жодної різниці. Цивільна оборонка це просто +1 крок в армійській схемі і шантаж там буде в такому ключі, що або виконуй наші неадекватні вимоги і погоджуйся на всі овертайми, на штрафи і пониження в зарплаті, на переїзди і на загальний абьюз щоденний, або поїдеш в армію вже з прохідної підприємства. І всі хто мав досвід в житті з вітчизняним управлінням це прекрасно розуміють. Людина може навіть не сформулює сходу красиво в чому проблема, але розуміє це прекрасно. Дурних сіньорів мало :) .

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо у вас дефіцит, чому не має жодної джуновської вакансії?

читаю пост і в мене всередені виник «легкий» дисонанс) я один з небагатьох кандидатів, який все ж таки роздивляється вашу компанію у якості роботодавця, очікую першого зідзвону с вашим HR більше 2х тижнів... більше двох тижнів Карл.... то певно вам так потрібні співробітники.

порада: краще займіться питанням покращення HR процесів, набором компетентних HR`ів які вміють працювати з айтівцями, а вже потім починайте когось шукати.

А міг би на Djinni завести обліковий запис і чекати коли самі напишуть

так вона пише, тільки на пошту. вже декілька разів домовлялися, з’являється, потім знову пропадає на декілька днів. ось таке відношення до кандидатів, які за словами автора статті так мало відгукуються

спостерігає, чи «покльовує» (бере «на ізмор»)
перефразовуючи класика: «Чим кандидата більш ігнорим, тим краще в нього інтерес»
www.tiktok.com/...​video/7059693779325832450

Три питання:

Українська оборонна галузь зараз — це Кремнієва долина у її найкращі роки.

1. Так може тоді шукати кандидатів по всьому світу, не лише в Україні? Які причини обмежуватись Україною? Наскільки вони не-знімні?

2. Там нижче хтось згадав, що якісь там вузькі критично дефіцитні embed спеціалісти на війні (частина із 20 спеціалістів на всю Україну, що були до війни) — так може створювати «шарашки» (не в негативній конотації тут — як військові частини, куди розпорядженням вищого командування прикомандируються чи переводяться спеціалісти з діючої армії) — при умові а) прямого наказу і б) матеріального забезпечення, рівного цивільним працівникам — я так думаю, що є шанси, що військові будуть зацікавлені? Тим більше — реальний військовий досвід у miltech явно не буде зайвим.

Що робити, якщо ви все-таки хочете в defence tech

Чудово розписано, дякую. Може зробити такий онбоардинг-курс? Навчальний заклад коротко-строкових курсів?
З мого досвіду найму і формування команд — я орієнтувався завжди на «толковість» людини і результати тестових завдань та випробного періоду, а не знання чи досвід на момент співбесід у першу чергу. Якщо людина delivers result — не має особливого значення — чи знала вона щось на момент співбесіди чи найму, чи просто змогла сама розібратись (і друге — в рази краще).

Тобто теоретично — ви могли б набрати бажаючих на курси, найняти на випробувальний термін тих, хто показує результат за підсумком курсів — як по здатності до навчання, так і по здатності надавати кінцевий готовий результат.

Мова, звичайно, про домени, які піддаються опануванню за reasonable термін у декілька тижнів чи місяців.

Так може тоді шукати кандидатів по всьому світу, не лише в Україні?

$8K8 B2B (аналог ФОП), гібрид
justjoin.it/...​-embedded-linux—krakow-c
$6K6 B2B (аналог ФОП), віддалено
justjoin.it/...​e-developer-f-m-x—lodz-c
$7K8 B2B (аналог ФОП) або $6K6 КЗпП, віддалено
justjoin.it/...​nior-c-developer-krakow-c

Десь така «ринкова зп» у найближчих сусідів, без поліграфів, обстрілів, облав, блекаутів, неоплачуваних овертаймів та інших «тягот і лішеній ВС»

p.s.
«ближній космос» (по «ринковій зп»)
$10K B2B (аналог ФОП), гібрид
justjoin.it/...​ems-programming—krakow-c

Чудово розписано, дякую. Може зробити такий онбоардинг-курс? Навчальний заклад коротко-строкових курсів?

для чого, якщо простіше прикинутись мороженим окунем або завести черговий плач Ярославни, що «нема ніхто», а якщо і є, то «недостатньо зацікавлені в індустрії»

так може створювати «шарашки»

давно вже створені, участь за попереднім записом після військомату ;) Кого не наймають на ДОУ/Джінні, ті вже там. «Усі там будемо»

матеріального забезпечення, рівного цивільним працівникам

ШО???? Ви точно в цирку ще смієтеся!

Може зробити такий онбоардинг-курс? Навчальний заклад коротко-строкових курсів?

БЗВП вам в допомогу! :)

ви могли б набрати бажаючих на курси, найняти на випробувальний термін

Міша-Трансформатор вже відкрив прийом на 2000 цифрових трансформаторів. Записуйтесь — швидко станете трансформатором цифровим.

Мова, звичайно, про домени, які піддаються опануванню за reasonable термін у декілька тижнів чи місяців.

Стрілець — домен що піддається опануванню. Легко. Ну, не зовсім легко, але швидко. За місяць-півтора! Ще й нагодують безкоштовно. Точно знаю, бо в цирку не сміюся... :(

До 10к як в фаангах дорости можна за притомний час просто як інженеру? Нє? Ну тоді допобачення — перспектива виїхати та розвиватись закордоном якось краще виглядає ніж взаємодія з державою

Бачу автору вже напихали, це добре, так і має бути. Але не перестає дивувати ось це намагання виправити репутацію помийки, яка склалась про український дефтех, ура-патріотичними статтями на доу. Зробіть конкурентні умови, приберіть всратий, псевдонауковий поліграф, і інженери самі будуть відгукуватись на ваші вакансії.

зп і ремоут — база, бронювання — бонус

Немає кому відгукуватися. Потрібні стимули для розширення кола тих, хто може відгукнутися. Щоб людина, яка десь набула специфічних знань, хотіла свічнутися: або на роботу, або зі своїм проєктом з нуля, або як підрядник. Але навіть після цього потрібен буде ще час. Під це комплексно умови треба і це набагато ширше насправді треба мислити, щоб потім не було, що виявилось, війна йде у 2028 і далі а профільних інженерів як було, так і є.

Тонни формошльопів, яких протягом 20 років створював український аутсорс — і це теж був процес не на 2–3 тижні, — здебільшого не потрібні дефтеку зі зрозумілих причин. А потрібних спеціалістів щоб обирати серед них стільки немає. Є поодинокі випадки, в тому числі з коментарів тут, але цього явно недостатньо.

Всі погоджуються, що робота в оборонці зараз це як додаткові суттєві ризики так і зменшення комфорту (лише офіс) так і потенційне зменшення доходу.

Бачу тут єдине суттєве рішення, яке чомусь не побачив нів статті ні в коментарях — пропонувати працівникам частку, долю в компанії! Це ж очевидно!
Окрім додаткової фінансової мотивації, це б мало посилити відчуття патріотизму, адже ти допомагаєш не тільки своїй країні, а ще й своїй в усіх сенсах компанії!

Я майже гарантую, що це суттєво збільшить потік кандидатів, якщо вони будуть знати, що створюють продукт для компанії, яку потенційно може викупити близькосхідний принц за мільярд $ і у нього буде 0,25% від цього мільярду.

може вже хто і не чув про «приватизаційні сертифікати»

Ті, хто не провтикав і не проміняв їх на пляшку горілки, щось та й заробили.
Якщо «на Заході» це працює, чому у нас не буде? Викорінюй вже комплекс меншовартості.

у нас нема інституцій і законодавства під таку модель,
шанси отримати реальні гроші за опціони в україні близькі до 0
ви думаєте співвласники FirePoint в лиці умовного (а може і реального) Міндіча вам просто так віддасть щось якщо можна не віддавати і просто втекти за кордон з грошима...

Це сумно, якщо дійсно нема реалістичного способу дати частину працівнику і провести це все в білу.
В такому випадку бачу, що асоціація виробників зброї (а вона у нас є?) або навіть окремі компанії, мають виступити із пропозицією по внесенню відповідних норм в закон аби створити такі умови.
Саме виробникам зараз критично не вистачає людей, одже вони й мають виступати з проактивною позицією.

У нас немає структури бізнесу та законодавства для таких фінтів.

Чому?
АІ мені накинув такі варіанти:
1. Частка в українському ТОВ (Прямий вхід у капітал).
Як це оформлюється: Складається Корпоративний договір (згідно із Законом України «Про товариства з обмеженою відповідальністю та додатковою відповідальністю»). У ньому прописується опціон — право або обов’язок працівника викупити (або отримати безкоштовно) певну частку у статутному капіталі у разі виконання KPI або після відпрацювання конкретного терміну (vesting).
Результат: Данні розробника вносяться до ЄДР (Єдиного державного реєстру). Він стає офіційним учасником ТОВ, має право голосу на зборах та право на отримання офіційних дивідендів.

2. Фантомні опціони (Phantom Shares / Віртуальна частка).
Це найбільш популярний та гнучкий інструмент в Україні для мотивації команди.
Замість реального внесення змін до реєстру власників, працівнику обіцяють грошовий еквівалент частки.
Як це оформлюється: Укладається договір про надання фантомних опціонів (як додаток до гіг-контракту в Дія.City, договору з ФОП або трудового договору).
Результат: Працівник не має права голосу в управлінні компанією. Проте, у разі настання певної події (ліквідність компанії, виплата дивідендів засновникам, продаж бізнесу (Exit) чи IPO), він отримує офіційну грошову премію, яка дорівнює ринковій вартості його «фантомної» частки на той момент.

3. Опціони в іноземній материнській компанії (Holding Company).
Більшість українських продуктових IT та Defense Tech стартапів мають холдингову структуру: юридична особа у США (Делавер), Великій Британії, Кіпрі або Естонії, яка володіє українським ТОВ (де оформлені розробники).
Як це оформлюється: Працівник підписує Stock Option Agreement (угоду про опціон на акції) безпосередньо з іноземною материнською компанією.
Результат: Українське валютне та корпоративне законодавство повністю дозволяє громадянам України володіти акціями іноземних компаній та укладати такі договори без додаткових ліцензій НБУ.

P. S. Я вам не скажу за всю Одесу Прогнозую, що як тільки у нас настане ± затишшя, чимало нині існуючих дефтек компаній буде поглинуто великими монстрами індустрії типу Рейнметалу, Боїнгу, Northrop Grumman і подібними. Частково через технології, але переважно через зібрані дані й накопичений досвід, і ось тоді сума угод буде вимірюватися багатьма мільйонами, якщо не мільярдами.
І ось це вже може бути адекватною винагородою для сумлінного працівника, який має долю і чесно розвивав компанію, а на виході отримав свій мільйон вічнозелених до податків.

1. Не можна отримати акції, на вартість яких ти впливаєш безпосередньо своєю роботою
2. Нічим не захищено взагалі, тебе звільнять і що ти з цим договором зробиш? До суду підеш? Бугога!
3. Ну для початку тоді материнської компанії треба вийти на IPO, а ще є Liquidation preferences — вершки знімуть інвестори з фаундерами, а працівника порокатють по губі

Це сумно, якщо дійсно нема реалістичного способу дати частину працівнику і провести це все в білу.
В такому випадку бачу, що асоціація виробників зброї (а вона у нас є?) або навіть окремі компанії, мають виступити із пропозицією по внесенню відповідних норм в закон аби створити такі умови.
Саме виробникам зараз критично не вистачає людей, одже вони й мають виступати з проактивною позицією.

Була колись IT-Гільдія, у найкращих традиціях України зібрала донати та звалила
Якби виробникам реально не вистачало — то брали б не «по ринку», а по «півтора по ринку».

Бачу тут єдине суттєве рішення, яке чомусь не побачив нів статті ні в коментарях — пропонувати працівникам частку, долю в компанії! Це ж очевидно!

Це не воно?
deftech.dou.ua/...​s/?search=опціони&descr=1

Схоже на те, але, по-перше за посиланням лише вакансії двох компаній, а по-друге, написана фраза «Додаткова мотивація для найкращих (опціони та інші бонуси).»
Тобто сьогодні тебе хайрять і обіцяють, а завтра вже шкода давати.

Хотілося б на старті зрозумілих і чітких критеріїв, типу як це є у ФААНГах, де певний обсяг розбитий на 4 роки і за кожен рік роботи у тебе реалізується 25% обіцяних акцій.

Тобто сьогодні тебе хайрять і обіцяють, а завтра

звільняють і видаляють з таблиці твій рядок з опціонами.

На тему опціонів — в UK, US на опціонах в стартапах регулярно кидають і розводять, чому в Україні не так?

Гарантовані саме акції, і вони даються в тих компаніях які вже пройшли IPO, але це топ ринку.

Приклад напівкида — Revolut. У них недавно був новий раунд збору грошей і вони своїм співробітникам давали можливість продати свою частку за 30% від ринкової вартості.

Акции в Украине не стоят ни чего, завтра эту компанию отожмут и реорганизуют и предложат выкупить за копейки, но более вероятнее компания и сама скоро поймет что за границей лучше и откроется там, а здесь внезапно обанкротится и сотрудники не получат ничего

Але ж більшість українського IT це «гуру Web формачьок» (можливо трохи утрірую) де ж ви стількі спеціалістів очікуєте брати? Можливо отой архітект із аутсорса не іде у мілтех, тому що там він трейні максімум?

Ви шукаєте досвідчених фахівців, але тут є одна проблема. Досвідчені фахівці ймовірно вже стикались з поганим керівництвом у цивільній праці, а хтось може навіть і напряму з армією. І маючи досвід, вони прекрасно розуміють реальність поза маркетинговими обіцянками. А реальність така, що армія це натоксичніші ієрархічні стосунки з майже усіх можливих, за одним виключенням. Мета військового керівництва внести максимальну кількість непрогнозованості в життя і працю підлеглих. Праця в армії це постійне очікування, що тебе кудись переведуть чи перевезуть, змінять твої обов’язки, змінять графік, змінять твої законні бенефіти (напр. відпустка), змінять тобі зарплату простим усним зауваженням і що завгодно ще, цілі книги є що описують всі опції впливу, називається статут:). І цим всім вас будуть шантажувати кожну секунду служби з безкінечним контрактом. Ну а єдине виключення, це коли людину власне вже позбавили всього вищепереліченого і допереміщали до найгіршого рубежу і всі важелі тиску закінчились.

Передбачаючи коментарі типу «ми не армія», тут немає власне жодної різниці. Цивільна оборонка це просто +1 крок в армійській схемі і шантаж там буде в такому ключі, що або виконуй наші неадекватні вимоги і погоджуйся на всі овертайми, на штрафи і пониження в зарплаті, на переїзди і на загальний абьюз щоденний, або поїдеш в армію вже з прохідної підприємства. І всі хто мав досвід в житті з вітчизняним управлінням це прекрасно розуміють. Людина може навіть не сформулює сходу красиво в чому проблема, але розуміє це прекрасно. Дурних сіньорів мало :) .

за одним виключенням

пригадується вже не вперше в останні дні старий і як тепер зрозуміло несмішний анекдот:

- Кто? 
- Вам повестка. 
- Так я уже отслужил! 
- Ну, ничего, теперь еще и отсидишь ... 

ну і іронія, в контексті цитати

то як у фізичному світі нема категорій і понять, є фази і градієнти, так і тут, фази одного і того самого в принципі («во зло, чи во благо» то інша справа, просто констатація явища)

Яким боком армія відноситься до приватного підприємства? Армія лише кінцевий споживач, чому в компанії має переноситись армійська «невизначеність»?

ще вісті з полів
відписала рекрутер з всім відомої мілтек платформи
відповідь:

Загалом все окей, але шукаємо актуальний досвід з реактом як основна вимога :(
Буду вдячна залишатися на зв’язку

за 15+ років в вебі я працював зі всіма можливими фреймворками і мовами, але те що саме зараз у мене ангулар а не реакт виявилося стоп флагом в очах юної 20 річної хрюші...

Вісті з полів: вакансія в неньці, автомотів, ембедед, full віддалено, бюджет маx. $5к5 грос сенйору, нема нікто.
Якщо у вас 9 відгуків, то це в порівнянні маєте «фул-хаус», а 26 то «роял-флеш».

ГлобалЛоджік?

ну плюс мінус один із лідерів ринку

Та які 9 відгуків, ось же статистика:

dou.ua/...​ob-market-1-quarter-2026

Embedded — 3,6
Hardware — 3

Це не фронтенд, де по 100+ відгуків на вакансію. Людей тупо немає, бо сформувати спеціалістів — це час. І є ті, кому було або цікаво як хобі, або десь попрацював. Тому вирощувати нових (це потрібно, але довго), або стимулювати тих, хто є чи донавчати, для кого це було більше хоббі або колись работа давно. Повертати з-за кордону (ніяк без гарантій «залізних», а не тільки стандартна бронь, яка завтра злетить з якоїсь причини). Стимулювати стартапи, яким можна аутсорсити не найкритичнішу частину роботи (але я писав про це і в результаті ніхто не відповів, бо там одні проблеми, але типу у нас ті хто працює над розробками для оборони критичні — та НІФІГА, це галіма брехня, критичні ті, як в совку, хто тільки піде в правильну компанію/місце, виходить, а не робить для неї та інших свій продукт, чи не дай боже робить щось нове і конкурентне. А великі компанії хочуть самі все, виходить, при цьому оплачуючи роботу людини, яка розуміє схемотехніку+PCB+ще Ембедед на рівні Джаваскріпт мідла. І це типу ринкова. Ну, може, так якщо порівнювати — то ринкова.

Як з довбаними платами ініціації (які, якщо вони звичайні, вже не треба перевинаходити, але люди роблять цей велосипед). Кожна компанія хоче свою, ну типу нафіга чужі. І вони шукають під таку (давайте скажемо чесно, але мяко — не дуже круту розробку) людину, а інколи 2х. І вони ото подібне по пів року розробляють. Хоча було б набагато ефективніше, щоб цим займались окремі малі компанії. И мотивації у розробників було б більше і якість виробів і розробників на ринку, які працюють ефективно.
Приклад дуже абстрактний, але частково описує ситуацію теж.

Так війна, це якесь виправдання обмежень, але держава ж сама наробила дірок, що простіше дати хабаря та виїхати, ніж щось робити в мілтек, це якийсь сюр. Бо робити треба ось правильно і займатись правильною хернею. Це ви ще не в курсі який крінж у державних виробників умовної бронетехніки. Там ефективність якомусь початковому рівні. Зато воно все критичне капець, на відміну від малих команд, якими теж були всі великі теперішні приватні виробники ще 2-3-4 роки тому, які розказують зараз, що треба попрацювати на Перемогу. Так, треба, але треба працювати ефективно, а не так, коли одні заробляють, а з інших зробили рабів. Ну тут або поділитись з найманими інженерами, а іншим, які мають ресурси та бажання дати паралельно шанс працювати конкурентним стартапам (щоб їх не виловлювали як злочинців, коли людина поїде на полігон тестувати щось). Або тоді, шановні, великі виробники, зніміть вже той хрестик, бо не гарно звучить, коли ви в одні ворота граєте на себе, прикриваючись лозунгами.

Та які 9 відгуків, ось же статистика:

тому привів «ідеальну сферичну віддалену ембедед вакансію» на $5k5 з трьома just for fun відгуками і нуль реальних кандидатів

тому написав, ящо 9 відгуків, то це як зібрати фул-хаус

Це не фронтенд, де по 100+ відгуків на вакансію. Людей тупо немає, бо сформувати спеціалістів — це час. ...

Словами БГ «рокенрол (ембедед) мертв, а я іщьо нєт ....»

знайомий фронтендер зараз вчить С, зробив тестове — сказали все ок, але найняли іншого (вакансія трейні). На трейні в ембедед також зараз черга з кандидатів...

і це ж сенйору ще за тими трейні дивитися ...

Всі через це проходили, спочатку дивилися за нами, потім дивилися вже ми.
якось у мене в глобалі було 2 трейні одночасно
Якщо у проекта є гроші на найм сініорів, то мають бути і на навчання трейні...

мова не про «проекта є гроші», мова про сенйора, якому крім тасок які йому зробити на вчора ще дивитися за тим кіндергартеном, умовно, щоб хто пальці пропелером не посічкарив чи літієм між ногами щось не підсмажив

В эмбедде работаю давно.
И дроны первые как хобби начал собирать в 2018, с тех пор и летаю. Летал, точнее, до войны. В гонках участвовал.
Лет 5 работал с камерами на проприетарном ПО и железе. Причем от низкоуровнего бринг-апа и настройки пайплайнов, до определения пешеходов, дорожных знаков и т.д. и т.п. Кучу времени отработал в голом железе — аврки, стмки, нрфки, еспшки.
Короче, я прям релевантен для оборонки.
Так вот:

Запитайте себе: чому я не працюю в оборонній галузі?

— Максимально неадекватные требования ходить в ОФИС во время войны. Не хочется лицом поймать искандер, кинжал или что там сейчас модное. Паяльник от пособников ФСБ в Киеве ощущать тоже не хочется. Сколько раз я говорил об этом. Даже на доу писал. Ощущение, что ребята из укр-милтека живут в своем мире с розовыми пони, где все вокруг любят Украину только за паспорт. Убежище в офисе свое вы сверните трубочкой, и в попу себе засуньте, от прямого попадания не спасет;

— Относительно вышеописанного риска — чудовищно неадекватно низкая зарплата. Она не то, что не в рынке, то, что вы предлагаете, надо согласившимся стажерам платить, а не опытным инженерам;
— Неадекватный процесс найма — привет полиграф и Ко. Вы б еще на таро расклад делали, не знаю. Нумерологиню наймите за компанию!

В Европе предлагают больше, условия лучше, процесс найма быстрее, требований меньше.
Се ля ви.

В Европе предлагают больше, условия лучше, процесс найма быстрее, требований меньше.

так можна сказати за любу сферу і роботу. але в IT у нас (було) краще по співвідношенню доходів до витрат.
зараз в війну за кордоном краще навіть бомжом, але хто ж тебе випустить =)

Убежище в офисе свое вы сверните трубочкой, и в попу себе засуньте, от прямого попадания не спасет;

бомбосховища різними бувають, як і ракети... якщо це не відверта бутафорія то не розумію проблеми, ті що будувалися в єпоху холодної війни на підприємствах переживуть і ядерний вибух бо були розраховані на це...

в ОФИС во время войны

ну це залежить від вводних, конторам так простіше периметр безпеки організувати.
Питання тільки наскільки це РЕАЛЬНО необхідно для звичайної розробки(бидло кодінг) де інновації немає, а є свій скопіпасчений «велосипед із гівна і палок».
Я думаю десь в 1% це може бути дійно необхідністю, але не в 100% випадках по дефолту як у нас люблять робити просто тому що

UPD: але з висновком про те що ринок Европи, Північної Америки дійсно у всьому краще погоджуюсь на 100%

ті що будувалися в єпоху холодної війни на підприємствах переживуть і ядерний вибух бо були розраховані на це...

тільки замість збанкрутіли підприємств ВПК давно ТРК або щось в тому дусі, а не стартап

Я думаю ви в деталях праві, але чомусь упускаєте просту очевидну причину. Якраз в коменті нижче написали:

Може тому що більшість айтішніків працює з вебчіком і тупо не підходять під 3+ років роботи з embedded?

З того що я бачу, працюючи в індустрії не один рік, людей знаходять навіть дуже посередні контори. Так, це частіше за все молодь з мінімальним досвідом, але якщо такі спеціалісти закривають потреби, то чому б і ні.
Упевнений, ваша проблема саме в специфічній для української індрустрії потребі. Вихід — імпортувати готових спеців з-за кордону (якщо це дозволено звичайно) і наймати тих, хто хоче вчитись і вчити.

Ну і ви написали про Silicon Valley. Я правильно розумію, що в The Fourth Law кожен співробітник отримує equity?

Запитайте себе: чому я не працюю в оборонній галузі?

Може тому що більшість айтішніків працює з вебчіком і тупо не підходять під 3+ років роботи з embedded?

Є вакансії не тільки в категорії embedded, наприклад:

8 вакансій в категорії .NET
deftech.dou.ua/jobs/?category=.NET

5 вакансій в категорії Copywriter
deftech.dou.ua/...​jobs/?category=Copywriter

30 вакансій в категорії AI/ML
deftech.dou.ua/jobs/?category=AI/ML

11 вакансій в категорії DevOps
deftech.dou.ua/jobs/?category=DevOps

6 вакансій в категорії Front End
deftech.dou.ua/jobs/?category=Front End

5 вакансій в категорії Node.js
deftech.dou.ua/jobs/?category=Node.js

20 вакансій в категорії Python
deftech.dou.ua/jobs/?category=Python

Також є 87 вакансій з досвідом менше року:
deftech.dou.ua/jobs/?exp=0-1

8 вакансій в категорії .NET
deftech.dou.ua/jobs/?category=.NET

в реальності їх сім, там одна дублююча від хрю-агенції. із цих 7-ми п’ять(!) — це windows desktop. я власне проти десктопу нічого не маю, і навіть сам в нього добре вмію, але в теперішню епоху розвиненого вебмакакінгу відкопать престарілого десктопника — та іще задача))

Ринкова ЗП, бронювання

Лише бронювання імхо. І то потім цією бронею можуть тикати в лице і казати, ну ти ж заброньований, тому овертайми — не оплачувані, або по х1 рейту. За ринкову зп — вже була стаття та статистика, що в більшості випадків йде по низу середньої медіани. Імхо — це не ринкова. Особливо враховуючи як ви відмічали що ціна помилки — кратно вища і жорсткіша. І що тому ж ПМу треба знати окремо від базових ІТ штук, ще флоу виробництва, специфіку продукту , ризики і т.д. Тобто людина повинна знати більше ніж ІТ позиція, а зп буде по нижчій медіані?

Це і відповідь про ваш досвід з наймом. Адже якщо є пропозиція адекватна, буде і попит. Якщо немає попиту — або релевантні зайняті, і тоді треба хантити пропонуючи дійсно круті умови, або як вже відмічали раніше — передивлятись свій підхід до напрямку.

По-п’яте, ви будуєте індустрію з нуля. Стандарти, протоколи, інтерфейси, інженерні практики — все це формується прямо зараз

Тут повністю не погоджусь. В світі є звичайний домен і він називається Aerospace&Defence. вгадаємо чому? і там всі ці стандарти, протокли, флоу і т.д. — існують роками і прописані давно.
Те що більшість компаній зараз з рівня гаража намагаються виродитись в щось серйозне — то так. І це бажання дуже правильне. Або можливо в когось приходить розуміння, що постачання ЗСУ і сертификація проходить за сильно спрощенними правилами ніж повинні бути. І що колись війна скінчиться, і вони вийдуть на світовий рівень, зустрінуть реалії сертифікації військової, за стандартами НАТО і т.д.

Українська оборонна галузь зараз — це Кремнієва долина у її найкращі роки.

Тут взагалі імхо мимо каси. Кореляція в чому? в великій кількості стартапів?

Крок 2. Зберіть дрон.

Серйозно. Витратьте 25 000 гривень, пройдіть курс Victory Drones або аналог.

що б що? А якщо проект в майбутньому знадобиться типу крило? або діпстрайк?

Крок 4. Дізнайтеся, хто гравці.

Через інтернет, через військових. Хто робить FPV, хто — антишахедні системи, хто — РЕБ, хто — софт для управління роєм, хто — наземні платформи.

ти будеш попадати на дуже вузьку виборку, адже люди дадуть фідбек з ким вони та їх підрозділ співпрацює , і з ким (з усього пулу виробників / постачальників) співпрацювати визначають не вони. Тому імхо це не релеватно. А якщо один знайомий і вони юзають конкретного виробника, то це значить він єдиний на ринку?

Зрозуміти, як ваш код потрапляє з ноутбука на плату, що летить на 80 км/год під вогнем. Як ця плата виробляється у промислових партіях, як її тестують — це must-have, а не nice-to-have.

до чого це знов не зрозумів, а якщо ти пм? або продакт чи програм менеджер? або UI/UX дизайнер?
І знов ж таки, до софту є конкретні MIL — вимоги, якщо ви їх виконали — то і результат буде відповідний.

Те саме і за релокейт. Релокейт куди? Більшість пост ІТ контор, які зробили собі дочку-фірму мілтех, навіть не пропонують адекватний релокейт пакет. Або на «стадії формування». З останнього що бачив, пропонували 500$ за релокейт у Львів.

Окремо ще ви не розкрили тему з полгірафами і потенційними потрібними поїздками на полігон / 3-2гу лінію лбз.

Як і питання «чи співпрацювали ви раніше з військовими?» не розкриваючи потребу і/та контекст цього питання зачасту.

Взагалі дякую статтю, цікаво було почитати думку з іншого боку.

А мені до вподоби стаття Дениса. Не погоджусь із коментарями щодо «неринкової» оплати праці та умов — ми агентство, яке вже 20 років займається IT, а зараз багато працює з DefenceTech, і можу сказати, що пропозиції та рівень оплати в багатьох компаніях є абсолютно ринковими. У defence зараз є гроші — як з точки зору замовлень, так і інвестицій. Ключовим фахівцям часто платять вище ринку, а недосвідчених не завжди готові брати, бо ціна помилки та ризики тут можуть бути фатальними — і для компанії, і в людському сенсі.
Так, є хаос — як у будь-якому стартапі під час масштабування. Дуже часто менеджмент повністю сфокусований на розробці та виробництві, а всі допоміжні процеси не є пріоритетом. Але це типова історія для стартапів: або ти віриш у те, що робиш, і дивишся на це більш компромісно, або розумієш, що просто не готовий до такого середовища.
Факапів у людей, які працюють із людьми, — мільйон. Вони болючі репутаційно, але якщо є можливість поспілкуватися з основною командою, то зазвичай зрозуміло, що це операційні недоліки, а не питання культури чи ставлення.
Як на мене, велика кількість фахівців все ще живе у чудовому світі «сервісних» та аутсорсингових компаній. Але, враховуючи глобальні скорочення та поступове винесення розробки за межі України, це вже не така стабільна історія, як раніше. Так, можна ще якийсь час підтримувати відчуття, що «все буде як було», але реальність уже змінилася — і зміниться ще більше.
І цікаво, що в Європі зараз багато розробників самі шукають можливість приєднатися до defence — через перспективи та сенси. А ми часто шукаємо причини, чому «там щось не так».
Для мене це трохи схоже на ситуацію, коли ти в Україні — або тому, що це твій свідомий вибір і цінність, або тому, що вважаєш, що просто не можеш виїхати. Реальність одна й та сама, а життя та сприйняття — абсолютно різні.
І це не про звинувачення. Скоріше про те, що коли живеш у сталому та знайомому середовищі, то все поза його межами здається неправильним або «не таким». Може, щось і не ідеальне — але це реальне життя, яким зараз живе країна.
І Денис, як на мене, якраз пропонує більш комфортний спосіб заглянути у світ, який багатьох лякає, але який при цьому забезпечує нам усім перш за все життя .... а ще роботу: ціннісну й перспективну. А вибір — за кожним із нас і "fully respected’.

Якщо так чудово, то для чого постійно оці плачі Ярославни? Пробити на жалість? Стати труъ менжчиною? Доказати що готовий нести тяготи і лішенія? Що можеш пересидіти ще одну зиму в холодній квартирі із замерзлою каналізацією без тепла, водопостачання та електоенергії?

велика кількість фахівців все ще живе у чудовому світі «сервісних» та аутсорсингових компаній.

Звучить, ніби роблять щось погане. Це вже віктім блеймінг чи тільки заклик бути патріотичним?

А мені до вподоби стаття Дениса

Це якось збільшість кількість відгуків на вакансію?

Якщо так чудово, то для чого постійно оці плачі Ярославни? Пробити на жалість? Стати труъ менжчиною? Доказати що готовий нести тяготи і лішенія? Що можеш пересидіти ще одну зиму в холодній квартирі із замерзлою каналізацією без тепла, водопостачання та електоенергії?

як на мене це більш запрошення кожного подивитись на дефенс через сприняття та думки людини там працюючої , а ваш текст — не тільки про роботу , а просто про реальність України , і поряд з тягостями і лішеніями -є радість бути в своїй культурі , родині , колі друзів, неймовірна весна , вибір ... і тоді можна і ще одну зиму пережити ...

Звучить, ніби роблять щось погане. Це вже віктім блеймінг чи тільки заклик бути патріотичним?

Скоріше, це про розуміння реальності — просто чесно подивитись, що навколо, що все сильно змінилось не лише в Україні, а й у світі. А що з цим робити — вже особистий вибір кожного. Який тут блеймінг.

Це якось збільшість кількість відгуків на вакансію?

Є вірогідність, але є сенс перепитати Дениса про це через місяць. Мене зацікавив текст:. ви включились, хтось перейшов на компанію, глянув список вакансій.

Ви буквально кажете: «Я не згодна, що у оборонних підприємствах погано! Зараз скрізь погано, але у них хоч не так погано». ))

«Погано» — це більше про сприйняття та особисте ставлення. Я взагалі не використовую слово «погано», це не суть — це відношення.
Але ринок жорсткіший, операційніший, менш передбачуваний, з високими очікуваннями щодо ефективності праці. Все одно, незважаючи на дефіцит талантів, — вимогливіший і менш екологічний до людей.
Ця зміна дуже показова на бізнесі в Україні, але й у Європі вона вже добре відчутна — просто більше у форматі «сьогодні ми звільняємо ще 1000 людей».
На мою суб’єктивну думку, defence та dual-use зараз виглядають як перспективний напрямок із великою доданою вартістю для досвіду фахівця. Не найкомфортніший, але реальний і живий, не говорячи про патріотизм та сенси.

Ну так я ж так і сказав!
«Чи курі переходять дорогу, чи дорога рухається під лапами у курей — залежить від точки погляду» ©

І цікаво, що в Європі зараз багато розробників самі шукають можливість приєднатися до defence — через перспективи та сенси

Ага, якщо розказую як в Польщі, то відповідь «в нас не Польща (закрий писок)»

десь вам наболіло:)

ми агентство, яке вже 20 років займається IT, а зараз багато працює з DefenceTech

А як вам дозволили працювати з DefTech якщо ви раніше з ним не мали досвіду? По блату? ;)
От з кандидатами тут жорсткший відбір :)

У defence зараз є гроші

Гроші є, але не для усіх... :)

ціна помилки та ризики тут можуть бути фатальними — і для компанії, і в людському сенсі.

У мене проєкти Automotive Safety рівня ASIL-D — це рівень, де теж ціна помилки розробника може бути фатальною. Але більшість рекрутерів і оборонців про це навідь не питають.

але якщо є можливість поспілкуватися з основною командою

Це ви уточніть, будь ласка, для кого саме є така можливість?

Денис, як на мене, якраз пропонує більш комфортний спосіб заглянути у світ, який багатьох лякає

це як саме пропонує?

Денис:

Я не закликаю вас покинути все і йти в дефтех завтра. Кожен робить свій вибір — і це нормально.

Миколо, не знаю, чи ваші коментарі та питання передбачають відповіді чи зворотний зв’язок, але все ж відповім.

А як вам дозволили працювати з DefTech якщо ви раніше з ним не мали досвіду? По блату? ;)
От з кандидатами тут жорсткший відбір :)

Поступово. Десь 50% — через рекомендації технічного менеджменту, який уже працював із нами. Але це дуже закритий ринок, і навіть маючи 3+ роки досвіду та нормальні проєкти, «достукатися» складно. Працює це переважно через комунікацію з керівництвом. У нас не було жодної історії, коли співпраця ініціювалася внутрішнім HR чи рекрутером, тому вірю, що кандидатам ще складніше, особливо коли ключові слова в пошуку та резюме не співпадають:)

все одно в defence зараз більше грошей, ніж у більшості індустрій.

Це ви уточніть, будь ласка, для кого саме є така можливість?

У більшості нормальних компаній кандидатів на ключові позиції інтерв’юють decision makers. У нашому досвіді — це саме так, боремся за це.

це як саме пропонує?

пропонуючи план занурення в контекст та просто задаючи питання , для початку.

Поступово. Десь 50% — через рекомендації технічного менеджменту, який уже працював із нами. Але це дуже закритий ринок, і навіть маючи 3+ роки досвіду та нормальні проєкти, «достукатися» складно

Щось не збігається, бо пишуть на Djinni кожні 2 тижні. Не встигаю реджектити.

Щось не помітно. Пропонують умови нижче ринку.
А якщо взагалі, то на DOU регулярно донатять на екіпування, бо хлопцям доводиться придбати за свої кошти.

Миколо, не знаю, чи ваші коментарі та питання передбачають відповіді чи зворотний зв’язок

Передбачають.

У більшості нормальних компаній кандидатів на ключові позиції інтерв’юють decision makers

Повторюю, не зрозуміле ваше ствердження про

але якщо є можливість поспілкуватися з основною командою

це можливість поспілкуватися з командою до рекрутингових інтерв’ю чи вже в процесі?
Якщо в процесі, то це вже не можливість, а виклик.

і можу сказати, що пропозиції та рівень оплати в багатьох компаніях є абсолютно ринковими. У defence зараз є гроші — як з точки зору замовлень, так і інвестицій.

То напишить скільки конкретно? Аналітика цього не показує.
Ні, щоб написати «у нас є вакансії на $6000 й на $10 000...»
Ви пишете «ринкові», та хтозна що це означає з точки зору більшості.

Компаніі не напишуть, бо це внутрішна політика та загальна практика . По нашим наймам за 2026 по Україні , інженерні $ 3900-6000 ( середня 5025), менеджерські 4000-5000 ( середня −4567)

Если специалисты на рынке есть и они к вам не идут, значит вы не предлагаете им достойные условия, соответствующие объективным реалиям рынка.
То, что тут пробегало на DOU, напоминало предложения поработать за идею, еду и бронь.
Похоже, что ценность этого предложения несколько преувеличена у вас в головах. И никакие псевдопатриотические статьи вроде этой в реальности не будут иметь никакого эффекта.

Що кажуть цифри

Мені лише здається, що коментатори переважно мають протилежну думку? — питання не в попиті, а в пропозиції. А якщо пропозиції є і в ІТ і в оборонці — питання ще й в конкуренції.

deftech.dou.ua/jobs — 1142 jobs, ну, це сьогодні ніяк не близько 3000 вакансій.
City:
Kyiv 950
Lviv 74
Odesa 18
Dnipro 14
...
Гадаю, відсотки Києва і решти міст порахуєте, кому цікаво, але на око видно.
Мені вже деякі роботодавці відверто казали: «Усе, Київ увесь повигрібали», маючи на увазі вільних досвідчених фахівців, гостро потрібних у мілтек.
Віддалених посад майже нема — усіх кандидатів женуть через поліграф в офіс в Києві. Релокація — це проблема релоканта.

Запитайте себе: чому я не працюю в оборонній галузі? Що може змусити умовного архітектора ... перейти в мілтех? Спойлер: ні премія, ні бронювання, ні плюшки від компанії. Тільки бажання.

Не тільки. Це ваше припущення, яке в контексті нав’язано як єдине. Причому подано так, ніби той умовний архітектор не бажає йти в оборонку, бо він не патріот.
Але:

Я навмисне не апелюю до патріотизму. Бо це не дуже працює

Тобто маємо картину небажаючого патріота, що не хоче йти працювати в офіс в Києві попри премії, бронювання, плюшки і шанс пройти поліграф і ще якусь перевірку служби перевірок небажаючих патріотів.

Топ причин не йти в оборонку: побоювання щодо безпеки — 67%, високі вимоги до компетенції — 44%, зарплатні очікування — 41%, локація офісу — 37%, незрозумілі кар’єрні перспективи — 33%

Денисе, ну що тут ще додати? Додайте хіба кілька топ-причин відмов компанією тим кандидатам, що подаються. Бо

Це запрошення до розмови. Не з претензією.

Різні ситуації бувають: я, наприклад, навпаки, шукаю роботу в miltech, але нікому не потрібен. Хоча майже 10+ років у computer vision, deeep learning і зараз AI.
Деякі компанії шукають працівників тільки у Києві та Львові. Я з Харкова, наприклад. Віддалено немає посад.
Деякі пропонують тільки full-time. Навіщо мені втрачати існуючу роботу, коли я невпевнений у перспективах нового роботодавця. Може мій досвід буде не цікавий або ще щось.
Якось так...

1142 jobs, ну, це сьогодні ніяк не близько 3000 вакансій.

Ви дивитесь на кількість вакансій на зараз, а я писав про квпртал.

Віддалених посад майже нема

Це ваше припущення, не всюди так.

усіх кандидатів женуть через поліграф

Якщо людина боїться поліграфа, то, як показує досвід, більшість цих тем не є блокером для найму. Звісно, якщо це не критисні питання, які всі розуміють.

Це ваше припущення, яке в контексті нав’язано як єдине. Причому подано так, ніби той умовний архітектор не бажає йти в оборонку, бо він не патріот

Я задаю питання до читачів, у кожного своя відповідь. А приклад з архітектором — питання, яке може поставити кожен. Моя відповідь на нього — бажання. Тут не йде мова про патріотизм.

Денисе, ну що тут ще додати? Додайте хіба кілька топ-причин відмов компанією тим кандидатам, що подаються.

З радістю: недостатня кваліфікація на відповідні ролі, відсутність інтересу до індустрії

Я усвідомлюю, що 3000 — то була статистика DOU на початок 2026 року; на сьогодні 1181 вакансія, тож прогрес найму в оборонці існує. Майже 2000 вакансій закрито за пів-року, деякі міністри мають позаздрити! Найм в оборонку є!

Віддалених вакансій 85 від 1181 становить приблизно 7,2%. Я казав, що їх майже нема, відсоток невеликий. Припущення коректне навзаєм — не всюди так.

Фраза «усіх кандидатів женуть через поліграф» мала дещо жартівний контекст. Я розумію необхідність такої процедури.

Про бажання архітектора — я читач, я відповів, моя відповідь є такою :) . Але тут скорше треба розглядати мотивацію того архітектора, спричинену обставинами, його попитом і вашою пропозицією. Аналіз не складний. Причини індивідуальні.
Ваша мета запитання була в отриманні різномаїтних, але конструктивних відповідей на поданий приклад, я так припускаю.

Про відмови (топ-причини).
Відмова «Недостатня кваліфікація» — це не відсутність такої взагалі. Тут є сенс розширити висновок. Інша зовсім профільна кваліфікація — це один випадкок. Кваліфікація є, але «він не знає ті наші ноу-хау, які ми хочемо, щоб готовий кандидат знав» — це другий випадок. Третій випадок — це наявна кваліфікація, але кандидат не ідеальний, або не сподобався нам і не хочемо з ним перейматися донавчанням. Гадаю, ще є інші цікаві випадки.
Тут вже рішення і наслідки роботодавця, галузь динамічна, процеси не побудовані, дедлайни і усе таке, готові брати «тільки такого як я».
За досвідом, у 98% випадків кандидату не надається чітке формулювання відмови (непрозора відмова). А це призводить або до пошуку принципово інших способів «вайті» в оборонку, або до створення у кандидата «Відсутність інтересу до індустрії».

Відмова «Відсутність інтересу до індустрії» — цікава причина для відмови. Мене трохи вона здивувала, бо якщо кандидат подається на вакансію, то має певний професійний інтерес до домену/індустрії. Як це виглядає на практиці? Запросився кандидат на співбесіду, а йому інтерв’юер заявив: «тобі це не цікаво»? Скорше такі кандидати просто не подаються на вакансії, тож, як на мене, це сумнівна причина відмови.

Отже ті кандидати, що подалися, попри

побоювання щодо безпеки — 67%, високі вимоги до компетенції — 44%, зарплатні очікування — 41%, локація офісу — 37%, незрозумілі кар’єрні перспективи — 33%

частіше за все отримують загальну відмову «Недостатня кваліфікація» (формальний текст-відписка без жодних подробиць). Реальна причина не вказана. Мотивація кандидата йде куди?
Маєте власні думкина це?

PS: Знов лунає сирена повітряної тривоги...

Як вараіанти відмов:

кандидат не виконав «домашку: Крок 1, 2 ...N»,

Витратьте 25 000 гривень, пройдіть курс Victory Drones або аналог

отже

«Відсутність інтересу до індустрії»

кандидат «на вчора» не працював в укр. дефтех (не польскому дефтех, чи україснькій оборонці 9х), отже:

«Недостатня кваліфікація»

думаю, основна причина інша: кандидат очікує «ринкову винагороду» по верхньому квартилю, а бюджет закладено по нижньому. В результаті рандом генератор відмов з певним байас до шаблонних варіантів.

Денисе, ну що тут ще додати? Додайте хіба кілька топ-причин відмов компанією тим кандидатам, що подаються.
З радістю: недостатня кваліфікація на відповідні ролі, відсутність інтересу до індустрі

Що, за рівнем запрошеної кандидатом зарплати не було жодної відмови? Чи відповідали не по правді, а як завжди «ми вирішили рухатися з іншими кандидатами»?

Що стосується заліза... За моєю спеціалізацією в Україні було умовно, може, людей 20, здатних зробити повноцінний MW RF девайс + розробка антен + Embedded C до війни Частина з них виїхала ще до або на початку війни (напрям тоді не був особливо грошовим), частина потрапила на фронт. Решта до 2025 року вже розійшлися по DefTech-компаніях, які почали активно підійматися. Далі — експоненційне зростання кількості компаній.

Протягом останнього року кількість бажаючих найняти таких спеціалістів виросла в рази. Але потрібні не джуни і навіть не мідли, а інженери, які можуть самостійно створити все — від ідеї до гвинтика й антени. А де їх взяти? Це не програмування, де можна стати мідлом за 2 роки. Тут поріг входу дуже високий — 5–10 років.

Чарівної палички немає. Тим, кому не пощастило переманити таких людей (а таких більшість), доведеться або закривати ці напрямки розробки, або переходити на part-time + remote, щоб хоч якось рухатися далі. Третього не дано.
Це єдиний шлях, окрім спроб переманювати спеціалістів у конкурентів великими грошима. І чим раніше керівники це зрозуміють, тим краще буде для компаній.

Вже пройшло 4 роки, але треба було стимулювати, а стимулювалось інше : або дати хабаря, чи щось подібне. Підозрюю, не спеціально, але як є. Попит був на початку менший, приорітети ніхто не розставляв по потребам навіть як зараз. В результаті ми багато подібних людей або втратили через виїзд, або просто не простимулювавши та не показавши перспективу/спонукавши. Тим паче, було людей з базовими знаннями відносно багато, наприклад, хтось цікавився та розумівся на електроніці і йому треба було б менше часу, не 10 років.

З оутсорсу дорога закрита, бо
dou.ua/...​rums/topic/59592/#3083153

Зараз рекрутинг Мілтеку продовжує наймати за шаблонними практиками десятирічної давнини. Рекрутерів переважно не хвилює мотивація кандидата і його бекграунд — важлива шаблонна відповідність: кандидат мав вчора працювати на аналогічній посаді, має бути досвід вибудовування промислового виробництва, досвід заміни траків в танку, і інші подібні кейси. В результаті у замовників вакансії висять місяцями... тими місяцями, якими кандидати могли б прийти і адаптуватися. А кандидатам відмовляють

навіть, якщо ти колись займався чимось подібним, але не «вчора», твої навики вже «нерелаватні» і ти «ні в тин ні в ворота».

P.S.
І це ще тема контексту поліграфів з полігонами не розкрита.

... В останньому речені, ви мали на увазі «Полігони», котрі з 3D graphics, чи щось інше ?

Неправда, мені постійно приходять пропозиції з міл/дефтеху і в жодній не було таких вимог. Приходять, бо в профілі вказано що в 2019му працював із Computer Vision, а в 2006-2013 із різними embedded штуками)

Приходити то приходять, а до чого діло доходить?

Ну, тут нічого сказати не можу, бо зайнятий на найкращій роботі в світі)

я ось такий інженер і до біса такі вакансії
знати потрібно дуже багато, відповідність чимала. прив’язаність до місця та апаратури (яка теж коштує грошей і з нею потрібно вміти працювати) і це все за смішні гроші.

від початку повномаштабки допомагав та намагався та щось шукати паралельно, думав може реально вийде знайти і працювати з тим що подобається, як раз нарешті дійдуть руки з розробкою антен та радіомодулів розібратися не тільки теоретично, та прибрати пил с закинутих десь FPGA
але на практиці нічого не змінилось сильно — ціни може виросли (не на багато) але і загони також (фултайм тільки в київ/львів з поліграфами, кабальними договорами і нульовими гарантіями). Набираюсь зазвичай студентів за їжу які все опановуюсь самостійно на практиці за 500-1000$ на місяць

я ще розумію війна і все таке, але працювати з такими мінусами за гроші що мені навіть звичайні трати не покриють, при тому що на бек-енді я отримую в 10 разів більше за 4-10 годин праці на тиждень з майже нульовою відповідальністю і складностями.
остаточно я закопав ідею с embedded коли дізнався порядок цін для проходження держаної сертифікації виробу як мілтек. сильно вбиває бажання робити хоть шось розуміння, що «прийняття до озброєння» це лише питання відкатів, причому пхати можна що завгодно тільки гроші плати.
хоча ні, остаточно я закопав ці думки тоді коли дізнався що загинув призначений бойовий офіцер на це все, котрий не брав грошей і вимагав шоб продукт реально працював, шоб люба сертифікація починалась з тестового виїзду в поле. такий дивний біг — так мало на посаді пробув, ше навіть не всі дізналися шо змінились порядки і тут бац русня «випадково» вбила. зато ті хто не заважають заробляти прям безсмертні на своїх посадах, деякі вже 4 рік без змін (зараз перевірив).

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

А я запитаю в ОПа чому він ще не в ошп Скеля? І не треба стандартну відмовку про «корисніший на своєму місці» — не корисніший,якшо на ринку працедавця не можете знайти собі працівників, бо за власними словами

у якого вакансії висять відкритими місяцями, а заявок на них катастрофічно мало

Може досі ухилятися в «бізнес юнітах автономної автономності», та зробити щось значуще??
Вийти із зони комфорту і долучитися до лав найкращих підрозділів ЗСУ таких як 425 ОШПб 225 ОШП, 33 ОШП.
Це не якісь «супер герої», ще вчора вони були айтівцями, робітниками, будівельниками, а зараз вони їб**шать русню і просто по-дорослому роблять наш всесвіт краще

Banderlei зайшов зразу з козирів

Шановний Banderlei Silva, судячи з ваших коментарів на цій платформі, ви активно шукаєте людей в ошп Скеля.
Якщо це ваша задача, то без питань. У мене є своя задача і я над нею працюю.

Туди не шукають. Звідти просто не виходять.

Так, єдиний мінус, що усіх цих —

були айтівцями, робітниками, будівельниками

Могілізують за пару тижднів, максімум місяць.
І в тих підрозділах вже пікуй, як ти добре чи погано React чи embedded знаєш.

... В мєнє є підозра, що ці штурмові полки і розголос про ці «катівні смерті» був створений навмисно, щоб чоловіки (які досі вагаются) самі бігли до рекрутера ЗСУ, «аби не в скелю».

Що може змусити перейти в мілтек?

Я переконаний, що пан Денис і так про це вкурсі, але на про всяк випадок:

Ринкова оплата і ринкові умови роботи. Люди не йдуть в мілтек, бо мало грошей і погані умови. Зробіть нормально грошей і нормальні умови, буде багато людей.

У нас ринкова оплата та умови. І це не тільки у нас.
Проблема не в умовах. Звідки люди знають про умови, якщо вони навіть не подаються на вакансії?
Якщо б наша проблема була в тому, що люди відмовляють, це була б інша розмова.

Двічі подавався на ваші вакансії (джині), жодного разу не отримав відповіді протягом кількох днів. Звідки мені знати про умови? І це не лише у вас...

Звідки люди знають про умови, якщо вони навіть не подаються на вакансії?

1. Подаються
2. До них пишуть HR та інші хідхантери.
3. Читають вакансії.
4. Читають відповідні теми ДОУ

Робиш те саме — отримуєш те саме.

А вимоги? А ризики? А незручності?

Ще не бачив жодної вакансії щоб десь давали «під’йомні» на релокацію.
Те саме щодо сайн бонуса.
Зато є відгуки «на випробувальний період зепе менша» (знаєм-плавали).

Суслика (місматч) не бачите? А він є.

І яке рішення? Пафосна політінформаційна лекція.

Ви берете «ринкову оплату» для середньої ІТ-вакансії в Україні яка збирає близько 26 відгуків, чи як?
А що там в Адама Сміта про невидуму руку ринку попиту і пропозиції?

років парудесять тому, щоб рухатися далі початкових фаз співпраці з оборонкою треба було отримувати допуски і повязаний негативний пейлоуд — обмеження нп виїзд

зараз мабуть з цим не так все сурово чи все ж таки ключові ролі теж мають допуски і обмеження?

це було в опитуваннях?

Я та людина яка перейшла з IT до оборонки саме через мотивацію робити щось корисне і змінити домен. Моя зп на вході понизилась майже в 1.5 рази, і при найми казали що бронювання не буде.
Через пів року раптово з’явилось бронювання, але через 2 роки моя зп все ще нижче ніж на попередньому місці, з урахуванням інфляції можна вважати що так і залишилась в 1.5 рази меньше.
Зараз не впевнен що повторив би цей шлях.
Ніякої удальонки або гібріда. Багато чого зарегульовано безпекою, причому іноді до маразму. Про трекер тут ніхто не скаже, бо це само собою.
Оплата курсів по роботі або підписок напряму від компанії неможлива щоб не світити оплату, а інший шлях через бюджети і компенсації поки пройдеш, вже і не хочеться.
Дивлюсь на інші вакансії в оборонці і бачу там ± теж саме, не конкурентно по грошам і плюшкам по зрівнянню з IT.
Defthech — це зазвичай виробництво чогось фізичного, а це означає що тупо меньше грошей, бо інше співвідношення доданої вартості в порівнянні з розробкою софта, ну і виробництво не таке гнучке як IT.

Тільки на мотивації далеко не поїдеш, виявляється ще й їсти хочется.

Можливо мені так «пощастило» з компанією. Хоча це одна з 100 найкращіх по дронам у світі (рік назад був такий список).

Я можу здогадуватимь в якій компанії ви працюєте. Але я знаю топ українмьких компаній і там умови дуже хороші. Питання безпеки звісно пріоритетні, але їх адекватність залежить від адекватності менеджменту і вони зазвичай не серйозніші ніж, наприклад, в банку.

Якщо у вас вже є досвід в дефенс тех, то вам буде легко перейти в іншу компанію з цієї сфери, на хороші умови.

Гарно написано по крокам, особливо кроки 3 та 4, вони спонукають до свого продукту, і правильно, бо саме стартапи часто народжують іновації, і це підтверджене війною. Це роблять окремі люди і це окремий напрям, бо тут і часу більше, і гроші треба, і ризики зостатись ні з чим.

АЛЕ (велике таке) — держава чомусь про це геть забула. Тобто зі всіх пунктів для таких компаній важливий один — бронювання, але нормального внятного механізму для цього не має. Це умовних тисячі 2-3 людей максимум на всю країну, хоть може і хотів би і навряд він піде кудись, наприклад. Тобто 200к+ «псевдостудентів» 25+ критичні, а це ні. Так ці люди вже багато хто виїхав, бо люди, які можуть дозволити працювати на себе довго мають якісь фінанси та інші можливості. А так вже є приклади розробників, які потім потряпляли до ТЦК і їх витягували звідти, бо доходило до когось, що людина корисна, а те, що немає контракту з МО/частинами на моменті для бронювання, ну так не одразу можна це зробити, не всі збираються робити якісь «плати ініціації», котрих вже на ринку мільйон, а більш суттєві розробки поки вона дійде до бюрократичного оформлення, половину тієї команди з 2-4 чоловік переловить ТЦК на шляху до полігону. Хоча, підозрюю, ніхто на полігон і їздить не буде и робити щось в такому разі.

Тому написано гарно, але справжні іновації зароджувались там, де є вибір. І держава якщо хоче користуватись кнутом, то вже треба і витягти пряник. Бо виходить, що краще «купити» інвалідність, перейти кордон чи ще подібне і не бути нікому винним послати всіх куди подалі, а не робити щось корисне. Хоча можна писати про те, як не вистачає деяких інжинерів і де ж їх взяти, при цьому роблячи критичним десятками тисяч 30-40 річних студентів з якогось туризму.

Якщо компанія дійсно виготовляє чи розробляє важливі для країни продукти, то отримати критичність зараз не є проблемою.
Механізм простий і зрозумілий. Тому не бачу тут проблеми.

Пробачте, Денисе, але це не так. І я знаю це з прикладів і на своєму досвіді зараз. Я розумію, що не всі працюють над балістикою та подібним стратегічним стеком, але ж я не просто так привів приклад зі «псевдостудентами» і це лиш одна з категорій, де причина «критичності» абсурдна в більшості своїй, а там де треба, там це отримати ой як не просто.
Якщо ти розробляєш (розробляєш, а не маєш вже контракти з МО / частинами) продукти, чи вже маєш щось але продаєш їх без контрактів (шлях до яких хоч і спрощенний, але ще той), то ти просто не маєш ніяких прав і можливостей. І є вже випадки коли одного такого «відбивали» у ТЦК тиждень і таки відбили (прифи скину, якщо потрібно і покажу хто це), а іншого просто забрали коли той пішов до ТЦК оформлювати документи.
Так, є варіант, але він для всіх і виглядав як «дірка» і туди полізлі хто не повинен там бути, тому наприкінці 2025го там закрутили гайки. І щоб отримати критичність треба взяти 25-30к долл заморозити і, скоріше, витратити якраз на час критичності для її підтримання на класичну команду 2-3 людини просто в нікуди на бухгалтера та податки. І це ще треба чекати майже півроку (чому — я теж можу розписати). Зараз якщо починати, то отримаєте на рік десь, супер! Чи будуть у вас контракти за цей час- ну невідомо, можливо, але потужний Вирій робить свого «Славіка» вже скільки?
Про те, що робити люди будуть за свій рахунок та купувати обладнання і компоненти я мовчу — це Ок, але ось такий шлях і чомусь держава замість не те що стимулювати, а дати нормально срану критичність — забила болт і змушує це робити як всім.

Якщо країні дійсно потрібні профільні інженери, так країна повинна, на мій погляд, стимулювати їх у різних вимірах, а то це було вже в ссср, коли людей на вулиці ловили через те, що людина не працює. В нас же це дуже викривлено, людина якраз працює на оборону — але якось не там на думку чиновників, її ловлять, зате купа дірок і рішал, де очі закриваються якраз на них, хто не робить нічого.

Тільки зразу прошу, не кажіть про Брейв1, то лотерея. Знаю приклад, коли туди заходили ще на початку за % для помогайок. Накупили НВЧ обладнання та просто проїли грант без результату (хоча якийсь проміжний отримали). А є команди, де подавались з гарною ідеєю, яка потім стала однією з пріоритетних, але тоді Брейв сказав що грошей немає, хоч розробка набрала гарні бали, пробачайте. І команда розпалась. По Брейв ще можу приклади навести, але сподіватись на нього дуже не ефективне рішення, хоча ініціатива гарна, але думки я чув різні.

Ось офіційно, якщо мені не вірите:

Вони можуть робити важливий продукт для війська, але формально не проходити під критерії, які дозволяють отримати статус критичності. Це важке питання для всієї tech-екосистеми, і воно досі системно не вирішене,
— наголосив Федірко.
Виконавчий директор Ради зброярів також уточнив, що статус критичності є окремою адміністративною процедурою, прив’язаною до виконання оборонних контрактів і відповідності чітко визначеним критеріям — і не є автоматичним для всіх оборонно-технологічних команд.

24tv.ua/...​u-chomu-problemi_n3065106

все правильно, але далі якісь проценти полізли
головним чином потрібно забезпечити бронювання + можливість перетинати кордон (не лише «відрядження» для ceo)
думаю, це допоможе залучити мізки, які вже переїхали, в перспективну галузь

Можливість перетину часто є насправді далеко не тільки для директора.

Бронювання є, можливість відрядження є, залучати мізки, які вже переїхали теж є можливість. А чому проблема?

Якщо є можливість наймати тих хто виїхав, то про що взагалі цей пост ?

Ніколи не чув від знайомих, що рекрутери з deftech до щось пропонували.

Я і не уявляв навіть, що deftech може наймати людей що виїхали.

Я не уявляю якісь умови повернення, щоб заманити когось із фахівців назад. Депутатська бронь?

заманити когось із фахівців назад

Нагадало історію радянських часів, коли відомий фізик Капиця жив і працював у Англії, але іноді приїжджав у СРСР навістити рідних. У 1934 р. він останній раз приїхав із дружиною до Ленінграда і взяв участь у конгресі, а наприкінці вересня йому офіційно повідомили, що повернутися до Англії він не зможе: «повернення Капиці до СРСР продиктовано запланованим у п’ятирічному плані прискореним розвитком радянської науки та промисловості».

Загалом з тих часів глобально нічого і не змінилося: держава понад усе, вільна особистість — задніх пасе..

у ваашому пості відчувається «тлєтворноє вліянія загнівающєго запода»

так! о як ми загнивали в доковідні часи, користуючись безвізом і «пресмыкаясь перед западом», щоб я так жив!)

тепер «Хвортеця!»
Не треба скиглити. Треба брати (лопату) дрона і (годувати) захищати свою сім’ю. ©(тм)

«Криївка» і «Остання Барикада»! :-)

Роман, з особистого досвіду -люди не часто повертаються, але долучаються до проектів за кордоном.

Зберіть дрон

Якщо дуже приперло, краще купити готовий дрон, і розібрати / зібрати. ЧатЖпт підкаже, якщо щось незрозуміло. Але ж ще треба паяльна станція, пульт, відео приймач, батка, зарядка. І ще

Збери телефон

Якщо хочеш займатися мобільною розробкою.

Збери ігрову консоль

Якщо хочеш розробляти ігри.

Збери сервер

Тру адміни так і роблять, тут іронія не вийшла

Насправді, якщо хочеш робити щось для дронів, то це ближче до «тру адмінів». Все дуже залежить від того, що саме. Для розробки, наприклад, онлайн-мапи дронів — напевно не дуже не потрібно. Для розробки заміни якихось компонентів китайських — бажано, особливо, якщо до харду ближчий. Та і коли ембедед розробник не розуміє заліза, ну це такий собі розробник в цьому стеку.

насправді, «лідери ринку» при недостачі «ресуру» відкривали «курси вайті», але «то ж бодішопний аутсорс, а це тру хардкор продакт», тому тільки шлях самурая:

Витратьте 25 000 гривень, пройдіть курс Victory Drones або аналог. Навіть якщо ви не хочете йти в напрям БПЛА

...

Та не скажіть, курси вайті були в основному платними і коштували не так вже й мало, при цьому ніхто нічого не гарантував. Тут питання в тому, що формошльопа простіше зробити, ніж того, хто буде спеціалістом в потрібному стеку. І мантри «люди, знайдіться, чого ви не йдете» недостатньо. Та і не всі хочуть витратити купу часу на щось нове, що потім по закінченні війни буде не потрібне їм (хоча, я так не думаю і може статись так, що якраз формошлеп буде менш затребуваний, ніж той, хто має більш складний досвід роботи залізо чи залізо-код, попереду ще може бути розквіт робототехніки (а може і не бути).

Та не скажіть, курси вайті були в основному платними

свєжо прєданію, но вєрітся с трудом
галєрні курси ще й стипендію платили

Ой, тільки не треба. На цьому сайті було ще більше ниття про всілякі курси і як тяжко в це ваше вайті. Набагато більше, ніж в цьому топіку про мілтек. Це як спогад пенсіонера про «найсмачніше в світі морозиво», щось собі придумали. Насправді майже весь час розвитку аутсорсу все будувалось на тому, що треба схантити чи найняти готових спеців, а потмі вже худо-бідно щось хтось почав робити і то далеко не кожен туди міг потрапити. Доречі, той же ембедед э у ГЛ, але все зайнято : www.globallogic.com/ua/gl-basecamp (та й інші, але туди мало хто може потрапити, думаю, але ж типу є. ХЗ що там за умови)

Джунам в вайті було дуже важко насправді, а зараз в рази важче. Думаю, якраз в мілтек джуну зайти набагато простіше. Але я розумію компанії, що джунами вони ситі не будуть і потрібні більш досвідчені люди, а взяти з фронтенд чи фін.легасі мідла чи сеньора і зробити з нього ембедед розробника, та ще гарного (а це якісь знання заліза насправді потрібні, хто щоб вам не казав) — це далеко не місяць-два. Про світчінг в якесь FPGA чи тим паче НВЧ я звосім мовчу. Тому тут потрібен інший підхід, треба стимули для людини піти на ці кроки, якщо вона вже так потрібна державі.

Ото мене ще не шеймили що хочу працювати за нормальні гроші.

«Найкращі інженери планети залишають зону комфорту, щоб робити щось значуще» -
Антропік дає 500к на рік, Сіньор позиція, дефтек дає 10к на рік і бронювання аж цілих 74%

Уявіть що замість пропаганди можна просто бронювати і платити ринкову зп. І я скоріше про 3к на місяць а не «найкращі інженери» унікальні випадки

«Сіньор позиція, дефтек дає 10к на рік» — це зовсім неправдива інформація. 74% компаній — це близько 95% вакансій.
Ніхто не каже вам працювати за меншу зп. Люди і на більшу зп не йдуть.

Мені здається ви принципово ігноруєте відповіді в цьому дописі. Якщо це пропаганда то просто не відвідайте, якщо реально зацікавлені в наборі то хоч спробуйте дослухатись.
Якщо 10к не правдива то яка правдива? Зп в доларах(по курсу) чи грн?

Денисе, стаття мені сподобалася. «Води» нема. Мотивація зробити щось значуще вже найважливіша, на мою думку. Які кроки робити — влучно: багато хто не знає, з чого братися, на що досі є попит. Єдине що прокоментую

ви будуєте індустрію з нуля

Індустрія якась була в тому закритому, обмеженому вигляді оборонних підприємств, а зараз вона прискорено перебудовується, і нові компанії будуються з нуля.
Тому логічно, що у нас в Україні на ринку праці переважає кількість софтверних розробників — з розвинутої роками галузі, куди раніше йшли працювати фахівці з «оборонки».
Зараз рекрутинг Мілтеку продовжує наймати за шаблонними практиками десятирічної давнини. Рекрутерів переважно не хвилює мотивація кандидата і його бекграунд — важлива шаблонна відповідність: кандидат мав вчора працювати на аналогічній посаді, має бути досвід вибудовування промислового виробництва, досвід заміни траків в танку, і інші подібні кейси. В результаті у замовників вакансії висять місяцями... тими місяцями, якими кандидати могли б прийти і адаптуватися. А кандидатам відмовляють, бо "

жорсткі дедлайни, зумовлені гострою потребою, державними контрактами і особистими комітментами

"
Замкнуте коло.

кандидат мав вчора працювати на аналогічній посаді, має бути досвід вибудовування промислового виробництва, досвід заміни траків в танку, і інші подібні кейси.

труъ

Ідеальних кандидатів, скажу так, дуже переважно — вже нема.
Далі в діалозі з рекрутером (якщо діалог усеж таки відбувася), після того, як ви озвучите ваші зарплатні очікування (згідно вашого вже чималого досвіду, а не на перспективу зростання), вам рекрутер відповість: «ми шукаємо дуже специфічний набір навичок під поточні завдання, і цього разу продовжимо спілкування з кандидатами, чий досвід краще збігається з нашими технічними потребами на сьогодні». СерЬйозно? СлабО відкриту відповідь надати?
Це особливо цікаво чути у випадках, коли засновники деяких нових мілтек-компаній пару років тому самі нічого не знали про мілтек, про армію, і працювали геть в інших цивільних галузях.

Підписатись на коментарі