CEO Bolt Financial заявляє, що звільнення всього HR-відділу допомогло позбутися «зайвих проблем»
Генеральний директор американського фінтех-стартапу Bolt Financial (далі Bolt) Раян Бреслоу публічно виступив на захист радикальної реструктуризації компанії, яка включає повну ліквідацію HR-відділу та масові звільнення. Відповідні заяви він зробив 19 травня під час саміту Fortune’s Workforce Innovation.

Наразі компанія намагається оговтатися від падіння оцінки з $11 млрд (у 2022 році) до приблизно $300 млн. Бреслоу, який повернувся на посаду CEO на початку року, заявив, що зараз Bolt працює в режимі «військового часу».
«HR створював проблеми, яких не існувало»
Одним із найрадикальніших кроків стало повне розформування відділу кадрів. Бреслоу заявив, що традиційні HR-структури підходять для великих стабільних корпорацій, а не для стартапів, які потребують швидких рішень.
«У нас була HR-команда, і ця команда створювала проблеми, яких не існувало. Ці проблеми просто зникли, коли я їх звільнив», — зазначив керівник Bolt.
Замість повноцінного відділу компанія створила компактну команду People Operations, яка займається виключно базовим навчанням та підтримкою, щоб не заважати менеджерам ухвалювати оперативні рішення.
Боротьба з привілейованістю та скасування бенефітів
Окрім ліквідації HR, стартап нещодавно провів чергову хвилю скорочень, звільнивши близько 30% персоналу. Бреслоу пояснив це не лише переходом до AI-орієнтованої бізнес-моделі, а й необхідністю зламати стару корпоративну культуру.
За його словами, в роки стрімкого зростання серед працівників укорінилося відчуття привілейованості, і багато хто насправді не працював наполегливо. Після повернення в компанію CEO дав керівникам 60 днів на адаптацію до жорстких умов ощадливого стартапу. Зі слів Бреслоу, 99% менеджерів із цим не впоралися і їх довелося звільнити.
Також Bolt офіційно скасувала політики, що раніше були візитівкою її корпоративної культури, а саме чотириденний робочий тиждень та необмежену оплачувану відпустку.
Що з компанією зараз
На сьогодні штат Bolt скоротився до приблизно 100 співробітників, більшість із яких — junior-спеціалісти. Бреслоу стверджує, що нова, менша команда працює набагато інтенсивніше і швидше реагує на запити клієнтів.
Що думаєте про такий радикальний підхід? Чи справді настав час повертатися до хардкору, де немає місця ані
38 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЦе просто ліл) Тік насправді не джуни, а контрактори зі сходу
Так їх продали як не джунів але вони джуни )))) Ти наче не знаєш як продають контракторів зі сходу? )))))))))
Не зовсім, то ж не ерат.
Там одні менеджери в еміграції допомагали новим людям працювати в США і вони не були джунами)
Бреслоу сказав, що вони не бояться «забруднити руки», тобто працюють по вихідних
Оці всі ефективні менеджери вони ж не міняються, це все було показано в Офісному простірі ще 27 років тому. Вони не роблять нікуя, просто звільняють людей, показують, що витрати зменшилися і отримують бонус. Що там буде надалі з компанією, їх не цікавить.
десь років 7 потому спостерігала смішне
там прийшов ефекривний менеджер і через 2 роки берлінське відділення однієї контори закрили. ефекривний менеджер поїхав у відпустку, відпочив 3 місяці і потім написав у себе в ЛінкідІн, що добре відпочив і тепер ready for new challenges.
тепер коли я десь нафакаплю, то я завжди пригадую того чувака і знаю, що то не факап, а
пройдений челлендж
Я думаю зеркало в повний зріст в кабінеті генерального коштувало б компанії дешевше.
Ну що ж... . Правильно. Навіщо чути про тих людей. Хай собі просто працюють. 9/18 по домам. Думаю, це скороченні «зайвих проблем» це крок до плинності і пов’язаних з цим зайвих проблем. HR — це не про підбір, це про стратегію і вектор руху компанії, це розвиток. Але .. .
Геніально. Звільнення всього HR-відділу допомогло позбутися «зайвих проблем».
Аналогічно, якби в Bolt ще звільнили всіх розробників — позбулися б «зайвих багів». Звільнили б усіх таксистів-партнерів (ну, в їхньому випадку — усіх, хто взагалі щось продає) то позбулися б «зайвих скарг клієнтів».
А ще краще було б просто оновити парк авто, замість влаштовувати цей цирк з чистками. Але ні, навіщо вирішувати реальні проблеми клієнтів, коли можна героїчно звільняти людей і називати це інноваціями.
Це не той болт.
Та шухна просто іде на дно, а нових грошей не дають, от і все.
Правильно, так їх! Канєшно якшо більше всіх ї*ати і менше кормити, то діла підуть на лад!
Сподіваюсь цей новий СЕО знає анекдот про три конверти )
То це ж не таксі, фу такі статті писати
Щось звучить не як стратегія розвитку, а як розпил цукрового заводу у нас в 90 роки, ми все оптимізували, купу народу позвільняли, лишили тільки самих мотивованих(дешевих джунів яким нікуди йти), довелось мені в житті побувати на таких потопаючих човнах, і щось я цьому хлопу не вірю, що в режимі виживання у них там все прямо так круто працює.
Думаю якщо зробити вибірку запитів до ШІ асистентів третина будуть запити на генерацію і перевірку, CV а інші 2/3 запити на аналіз ринку праці
все так і було :) включно з розпилом
колишні колеги кажуть шо з березня вже й зарплату почали затримувати
Давай більше жовтої журналістки. Більше клікбейтних заголовків.
Красата ваще! Додайте іще туда анлім клод коду! Нехай горить! ))))))
Гадаю що краще що можна зробити із цієї контори якийсь рієл тайм шоу на ютубі )))) Я б глянув
Мені також подобається така подача інформації, 99% не впорались і ми обрали 1% найкращих, але по факту 99% просто забили на цю конторку, а оишились ті хто лишились
Цікаво яке було б охоплення статті, якби вказали повну назву компанії — Bolt Financial
Думала це Bolt Taxi от понапридумають назв
журналістика від ДОУ на яку ми заслужили(
Я додав апдейт і логотип компанії в текст, щоб більше не виникало плутанини. Не зразу врахував цей момент
Що не дозволяє додати уточнення в заголовок? Релігія, KPI, совість?
Все дозволяє, як можете звернути увагу. Додав і туди
от жалко пацана
Схоже не варто робити річну підписку на Bolt Plus.
Редактори трохи ***, бо новина про Bolt Financial, а не Bolt (естонський стартап таксі і доставок). Це взагалі інша контора....
Сорі, май бед. Додали логотип компанії в текст, а також уточнення в першому абзаці, аби було більше ясності
Хотілось би більше конкретики.
Які саме проблеми були створені.
І як звільнення HR допрмогло їх вирішити.
проблеми: витрачалися гроші на людей 😵
звільнили HR: гроші більше не витрачаються ✅
Він в інтрерв’ю казав що вони просто працювали традиційними методами як у великих корпораціях, ніхто нічого назло не робив
Чому мене не дивує, що більшість тих, хто залишився — джуніор спеціалісти? :)
Це якийсь Нетфлікс навпаки :)
райан дуже хоче керувати як ілон маск, проблема тіки в тому що він і близько не ілон маск
це якраз добре, не треба нам ще одного такого як ілон
Вони не встигли вигоріти
Так по суті, вони перерозподіл функц. обов’язків зробили і нову назву дали HR відділу.
Але мета зараз, як я зрозуміла, і скорочення витрат на зп, бюджети ітд.
як пролюбити 11 ярдів? ок деякі HR мудаки. але вони приймають бізнес рішення щоб просрати 11 ярдів? 4 денний робочий тиждень також у цьому винен? 4денка можлива тільки якщо встигають робити роботу 5 днів за 4. інакше херня в тайм-менеджменті а не робочих днях. а топ менеджмент також скоротили?
топ-менеджмент сам звільнився на***
Так їх і не було ніколи це макс оцінка контори в абсолютно друні часи в2022-му коли держави роздавали гроші а вони текли у айтішку.
Це як програмісту кидає ейчар вакансію на 500К баксів в рік, він пройшов інтервью але офер не отримав і тепер вважає що інщі тепер мають давати йому 500К в рік.