Як я поєднав IT та бджільництво

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Всім привіт. Мене звати Олег, я Senior Technical Architect в компанії SoftServe. Маю вже понад 13 років досвіду в IT-індустрії і встиг трохи надивитись та попробувати того «айтішного життя»: в моєму доробку веб-проєкти, геймдев, купа мобільних застосунків в різних сферах: e-commerce, healthcare, adtech, retail, інтернет речей та багато іншого добра. Можливо, ви навіть читали мої статті тут на DOU про «Давай займемось текстом», який я розробляв. За плечима — різні сертифікації, конференції в Україні, за кордоном, а ще два успішно завалені стартапи. Мій основний профіль — мобільна розробка, але трохи наївся різного. Фактом, є певний досвід в текнолоджіях.

Бджільництво

Як і кожен поважаючий себе айтішник я слідую чіткому кар’єрному розвитку:

Trainee / Associate —> Junior —> Middle —> Senior —> Tech Lead —> Architect —> Farmer (сюди можна раніше, але я собі так вибудував roadmap’у).

Позаминулого року ми з дружиною повертались з відпочинку в горах (а я завжди туди їжджу на своє день народження і хай хоч світ горить — я не працюю в цей день) і зупинились купити меду десь між Івано-Франківськом і Львовом. Слово за слово і я запитав в продавця скільки живуть бджоли:

— Приблизно 45 днів в цей період, — відповів він мені.

— Ого! Я думав довше. А чому так мало? — поцікавився я.

— Вони зношуються: приносять нектар та випаровують його, перетворюючи в мед, який ви придбали. Одна бджола приносить приблизно 1/12 чайної ложки меду за все життя. Десь пів грама.

Залишаючись враженими, ми попрощались та й рушили далі додому. Буквально за місяць ми відвідували родину дружини на Рівненщині і як виявилось тесть мого швагра має декілька вуликів. Я напросився з ним на огляд. Запалили димаря, мені урочисто наділи маску та й наказали стояти поряд. Там я ще більше дізнався про біологію бджолиного суперорганізму. Тоді-то я і вирішив, що хочу зайнятись пасічникуванням. Дружина подарувала мені першу книгу «Бджільництво» В.П. Поліщука і я захопився її читати. Далі багато YouTube відео, розмови з досвідченими бджолярами, консультації з ШІ, відвідини ще декількох пасік.

Минулого року, 30 квітня, я купив три відводки (це спеціально відібрані рамки з необхідною конфігурацією бджіл, розплоду, кормом та поточною маткою — королевою сім’ї) і створив власну пасіку, яка з трьох вуликів протягом сезону зросла до п’яти. Зібрав в результаті 40 літрів меду, що по загальних мірках є небагато, але враховуючи коли почав та інші нюанси, то це хороший результат.

Більшість врожаю залишив для себе, але друзі та колеги цікавились, то ж продав трохи співробітникам, сусідам, і також мав солодкий гостинець на відвідини до друзів та рідних. Навіть трохи пилку зібрав, потестити. В моно маю банку «Бджоли заробили», зараз там 7000 грн. Навіть ексельку веду з усіма витратами та надходженнями (для простоти рахую собі, що весь цей мед я хоч і не продав, зате зекономив, бо не купив).

В результаті я відбив половину вартості пасіки за перший сезон. Зараз в мене 8 вуликів: в один недавно заселив рій бджіл, який сам зловив, в одному пробую нову породу, також хочу спробувати ще в одному сім’ю-виховательку і збирати маточне молочко. Якщо все буде добре, то після цього сезону маю вийти в нуль, а то й плюс.

Мій перший підхід до моїх вуликів

Це мій перший підхід до бджіл після заселення

Зібраний врожай

Врожай меду після одної з відкачок

Незапечатаний ще мед, але дуже вже хотілось сфотографуватись!

Пошук існуючого рішення

Дякую вам, якщо дочитали до цього моменту, бо звідси починається те, що стосується заголовку статті. Більшість пасічників, принаймні в Україні, ведуть свої записи в блокнотах або на вуликах чи спеціальних роздруківках, які кладуть всередину під дах вулика. Крутіші з них тримають то все в голові. А я ж айтішник, мені таке не підходить. Відповідно я почав шукати застосунок, який мені підійде. Що ж там має бути? Ось неповний перелік моїх вимог:

1. Зручний і функціональний — бджільництво величезна сфера, тому якісний UX та наповнення топ-1
  2. Інноваційний — AI, IoT, hands-free, автоматизація та інші модні штуки
  3. Красивий та сучасний — не хочеться вертатись на пару років назад, деякі підходи в пасічництві в Україні й так відстають
  4. Локалізований — не всі поняття в бджільництві я знаю англійською
  5. В ідеалі, щоб був mobile + web — зараз я на пасіці, потім в дорозі, потім вдома — хочу мати доступ всюди
  6. Активно підтримувався — бо як мені бути впевненим в майбутніх фічах і баг фіксах?

І точно ще якісь були вимоги. Фактом шукав-шукав — не знайшов (або не трапилось те, що хотів). Є якісні розробки, як-от i-bee IoT-центричне рішення від українських розробників, але там мова більше про графіки і останнє оновлення 2024 року. ApiManager — по факту CRM-like система пасік, занадто попахує «облік і аудитом», незручно мені, ApiNote — функціональне, некрасиве як на мене, нелокалізоване, HivePal, ApiLog і багато інших. До речі, HivePal фактично open-source, клонуєте, піднімаєте контейнери і маєте своє рішення up-and-running. З цікавого — ApiLog має голосові огляди, як і моє рішення, але воно в мене нормально так і не запрацювало :( .

Приклад застосунку від i-bee

Як ви здогадуєтесь — яжпрограміст, тому, так і не знайшовши того, що мені підходить, вирішив написати своє рішення, про яке і розкажу нижче в статті.

P.S. Коли я починав розробку — застосунків було значно менше, аніж зараз, що дає відчуття і дух конкурентності.

Своя розробка

Перші напрацювання з UI/UX дизайну були ще задовго до старту власної пасіки, бо це був ще один зі способів дізнатись більше про бджільництво. Його розробляти погодилась Христина, з якою ми вже працювали над декількома проєктами. Перший коміт зі структурою я зробив в березні 2025 року. Тоді я вирішив чомусь заодно погратись в технології і написати все на Dart’і, cloud-agnostic і т.д. Фактом, вирішив побавитись в жорстку архітектуру на одній мові. Також я вирішив погратись в embedded і розробляв прототип датчика мікроклімату всередині вулика та ваги. В цілому я люблю попрактикуватись з технологіями на власних ідеях.

Десь так спочатку це все було: Dart API в контейнері, AI-двіжок в контейнері, Postgres як база, IoT пишуть в BigQuery (тут я не встиг заморочитись Parquet, Iceberg та іншими прилягаючими). Відверто це все діло так туго йшло, що просто капець, а коли починав, то Claude/Codex/Copilot ще не були мейнстрімом і я неактивно це юзав (хоч і юзав копілота). Згодом почалась пасіка, сімейні турботи, додаткові залучення в SoftServe і було якось не до того всього, то ж проект заморозився до осені 2025-го року.

Дослідження

Повернувшись з новими силами я вирішив змінити фокус з IoT частини на те, чого мені бракувало в існуючих застосунках і втілювати. Дизайнерка зробила свою роботу чудово — застосунок був красивим, сучасним та зручним. Крос-платформенність забезпечував Flutter, відповідно на мені залишились інноваційність і локалізація, а останню зробити дуже просто, оскільки я початково цілився в український ринок та закордонний in-general, тому англійської було достатньо.

З цього моменту стартували, як-то кажуть «глибинні інтерв’ю», де я активно опитував досвідчених бджолярів, долучився до товариства пасічників «Рій», спілкувався з наставниками. Ось ключові проблеми та болі:

1. Кліщ Варроа — найбільший ворог бджіл глобально. Є ще інші паразити, але цей є найгіршим та наймасовішим.

2. Недобропорядні фермери, які кроплять пестицидами свої поля і не повідомляють про це, через що відбувається масова загибель бджіл. Та і в цілому взаємодія з фермерами швидше схожа групу ОСББ, ніж на щось централізоване.

3. Нотатки губляться, забуваються, історія втрачається, завдання на візити чітко не прописуються, відповідно якась частка роботи на пасіці не відбувається.

4. Асистент — чи ШІ, чи не ШІ, неважливо. Потрібен помічник, а не просто записник.

З гугл формами, відповідями та натхненням я продовжив розробку. Першим, що я зробив — це викинув свої амбіції модної архітектури, відсунув в сторону IoT-частину і тому все стало значно простіше.

Так, OpenAI API, які гарно загортаються на бекенд частині в нейтральні контракти на випадок зміни AI-двигуна. Чому OpenAI? Найкращий transcribing service, що я знайшов, добре себе поводив при тестах в агентному режимі, велика база general-purpose знань, які доповнені деякими пасічницькими даними та ресурсами.

Дещо з функціоналу я запозичив в інших застосунках, не без цього. Зробивши alpha-версію я рушив до тих же пасічників з тестом. Найбільш помічним мені стала зустріч з президентом об’єднання маткарів України. Завдяки одному блогеру-бджоляру я отримав його контакт:

— Добрий вечір. Я Олег, телефоную вам з приводу платформи для пасічників, хотів би почути вашу думку, показати, чи варто це робити чи ні тощо.

— Добрий вечір. Приїжджай до мене в Броди на пасіку.

Приїхав, слово за слово, випили подолянської кави з канапками з ікрою (я думав будуть з медом), показав застосунок і на мою думку найбільшу killer-фічу: запускаю голосовий огляд, диктую спостереження, AI транскрибує, аналізує, вертає мені json, який заповнює дані огляду, натискаю «підтвердити» і всі згадані вулики в мене оновили показники, на базі чого тригернулось створення чек-листа на наступний візит (фактично todo-list з нагадуваннями). Цей пан є чоловіком поважним, був дуже здивованим і каже: «То взагалі бомба! Не знаю, як воно так робить, але то супер. Чим я можу помогти?».

В результаті він був одним з бета-тестерів включно з декількома знайомими молодими пасічниками. Я звісно теж є користувачем мого ж застосунку. В результаті я відполірував ще трохи продукт та й випустив його в світ 1 квітня (смішно).

Нижче демонстраційні екрани з маркетів застосунків:

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення

Що зараз і що далі?

Чому платформа, а не застосунок? Бо буде ще сайт і, можливо, десктоп та компанйон застосунки під wearables, IoT (відклав, але не забув). Веб-частина є відмальована, але поки не в пріоритеті. Що ж вміє застосунок на даний момент, після декількох релізів?

• Облік вуликів, маток та корпусів на пасіках, історія обробок та сили колоній, тобто ви чітко бачите скільки чого у вас є і в якому стані.
  • Записувати дані про огляд пасіки вручну або ж можете надиктувати голосом, а ШІ це розшифрує в текст і занотує там, де треба. (я іноді це роблю на пасіці, а іноді за кермом, надиктовуючи спостереження)
  • Можна створювати собі завдання, календар з важливими подіями (включно з календарем медоносів). Також застосунок може створювати автоматичні нагадування по стану ваших вуликів тощо.
  • ШІ-помічник, який зможе відповідати на питання, що стосуються даних про вашу пасіку та виконувати дії за вашим запитом в чаті чи голосом. (створи вулик, познач матку тощо)
  • Сповіщення від фермерів про обробку чи запилення полів. Фермери зможуть повідомляти через спеціальний телеграм бот на Python. Тут поки ще не дуже активно, але фундамент закладено.
  • Інтегровано це все з сервісами погоди (ще багато є ідей щодо покращень та фіч в цьому напрямку)
  • NFC-мітки, по яких можна вибрати дію над вуликами — прийшов до вулика, тицьнув телефоном по тегу і запустилась відповідна дія в застосунку через deep-link’у.

Над чим зараз йде робота:

• Знайшов досвідчену людину по IoT і з бджолярським бекграундом. Він розробляв пристрій для підрахунку бджіл у вулику (counter на льотку (вході) у вулик). Вже почали працювати в цьому напрямку.
  • Покращення до AI, рекомендації, автоматизації та більше hands-free плюшок.
  • Глибша інтеграція з погодою, локацією, іншими пасічниками, сезоном та календарем бджоляра (ага, такий існує)
  • Підтримка більшої кількості use case’ів для користувачів згідно відгуків та сфери (кочові пасіки, селекція маток тощо)

Бізнес модель

Економіка ШІ запакована в застосунку під Нектар — внутрішній замінник «токенів», але не зовсім. По факту це «кредити» і є певна внутрішня розцінка запитів до ШІ: текстовий — 5 нектарів, медіа — 20 нектарів, 1хв аудіо — 3 нектари. Застосунок безкоштовний до 10 вуликів. Також користувачеві надається 50 нектару на місяць. Вони накопичуються до певного максимуму.

Далі є три рівні підписки:

1. Хобі — 2.99$ за місяць, до 50 вуликів, 500 кредитів, максимум 2000 кредитів.

2. Про — 9.99$ за місяць, безліміт вуликів, 2000 кредитів, максимум 10000 кредитів.

3. Бізнес — pay-as-you-go модель

Також в преміум користувачів є певні розширені можливості зі сторонніх сервісів: календар медоносів (рослини, що виділяють мед, коли цвітуть), графік та динаміка історії сили сім’ї (безкоштовний має лише поточне значення), розширені погодні можливості та інші.

Зараз практично 1000 реєстрацій всього, 80% з України і нижче буде пояснення чому так. 1% платних користувачів (небагато, та все ж!), а що ще цікавіше — це все українці, а українські пасічники в народі чомусь вважаються бідосями (в що я категорично не вірю).

Маркетинг

Аудиторія додатку — пасічники — дуже вузька. Згідно зі статистикою, в Україні ~700 тисяч бджолярів. Глобально, чесно, не дивився, але Україна топ-1 по експорту меду в Європі, топ-5 в світі, тому можна собі «прикинути». ШІ каже, що до 5 мільйонів, думаю більше.

Пасічники — це дуже «реферальна» аудиторія — вони активно діляться між собою усім, про що чують чи бачать (тут є дві сторони — про погане теж говорять). Вони доволі активні, тобто не просто реагують на пости чи новини, а обговорюють їх, дискутують, часто сперечаються :D

Середній вік пасічника зменшується глобально, тобто це вже не «старі діди» в своїй більшості, відповідно комунікувати про технологічні рішення — простіше.

Де комунікувати? Провівши трошки дослідницької роботи, я побачив, що в сфері бджільництва відбувається багато тематичних заходів, є достатньо спільнот в соціальних мережах, тематичних інформаційних ресурсів, а також блогерів-пасічників, які щоправда поки не дають зворотнього звʼязку. Крім того, є спеціалізовані магазини, як онлайн, так і офлайн, з якими можна співпрацювати.

Що я вже зробив:

• Додався у групи в Facebook (як українські, так і закордонні), Telegram. Там найбільша і найактивніша спільнота. Продовжую це робити надалі. Саме з Facebook я отримав найбільше завантажень. Рекламний кроспостинг між групами у Facebook (сумарно біля 150 тисяч учасників) + 1 pinned пост коштував мені 1700 грн (виявляється, можна було хоч кожен день постити, а я думав, що то разова акція :( За ці гроші я отримав понад 1000 завантажень.
  • Пости на особистих сторінках (threads взагалі вогонь заходить), поширював серед моїх колег-бджолярів. Конверсія з поста в районі 0.5-1%.
  • Надрукував флаєри і відвіз в магазин «Гарбузовий Вулик» у Львові. Є ще 2 магазини, ніяк не можу доїхати, але туди теж так планую, там найбільш прямий контакт з цільовою аудиторією. Хотів би надіслати в схожі магазини в інші регіони, але ще руки не дійшли. Тут конверсія набагато менша, як виявилося, але на днях поїду розбиратись чому так, можливо аудиторія офлайн-магазину — старша і ще так би мовити не достатньо «оцифрована».

Також планую відвідувати події пасічників, щоб там же ж піарити (знову ж таки прямий вихід на потенційних користувачів) та вийти таки на TikTok/YouTube блогерів-бджолярів.

На закордонну аудиторію не роблю нічого поки, бо просто не вистачає часу. Лише іноді пости в Facebook групах.

Ця стаття на DOU теж може вважатись свого роду маркетингом, але думаю, що ІТ-вців, які займаються бджільництвом не так багато. Нижче аналітика за 2 місяці, поки продукт на ринку.

Чітко видно, коли я робив пости в групах :D . В середньому DAU 15-20 користувачів зараз. Подобається retention — 15% з циклічністю кожні 2-4 тижні, тобто використовується як задумано — тоді, коли відбувається візит на пасіку чи оновлюються записи.

Користувачі

Я вже казав, що потенційна аудиторія платформи — доволі активна, зокрема ще й активно критикуюча і не завжди це тактовно підібрані слова :) Це треба витримати, я фільтрую, на деякі коментарі не зважаю, а щось беру до уваги.

Бджільництво — це неймовірно широка сфера, яку охопити MVP релізом нереально. Її в принципі охопити повністю, на мою думку, нереально. Але очікування в користувачів інші. Було дуже багато відгуків різного ґатунку, але найбільш цінним був конструктив людей з досвідом. Приклади різних відгуків і мої думки, як розробника і як бджоляра:

• Нащо мені на головному екрані пасіка? Коли я підходжу до вулика я маю бачити що? Правильно, вулик, з яким я працюю і всю інформацію по ньому.

Валідно? Валідно. Головний екран має бути про календар бджоляра, а на початку вийшло як dashboard. Нічого, працюємо і є ідея вирішити це в стилі ПриватБанку — модульно. Щодо другої частини — чи можу я автоматично відкрити в застосунку вулик? Можу, якщо вліпити бікон чи NFC-мітку на вулик (і то треба натиснути на сповіщення на iOS).

• Чому ви не кажете, що застосунок платний?

Кажу. Кажу, що безкоштовний до 10 вуликів чи якщо вам бракує іншого. Але хто ж читає :)

• Додайте Х, заберіть Y, покращте W, стабілізуйте AI і т.д.

Оце найцінніше, бо тут можна подумати і втілити, але було й таке:

• Має бути можливість додати запис, в яку сторону дивиться вулик.

А навіщо? Так, це впливає на роботу бджіл, тому що вулики бажано розташовувати льотком на схід/південь, щоб раніше сонечко зустрічали і летіли працювати, проте що це дасть з точки зору аналітики? Кореляцію між зібраним медом і розташуванням вулика? Якщо це вже відомий факт, навіть для початківців, то для чого це в застосунку? Я не зміг знайти вагомий аргумент.

Найцікавішим було побажання визначати феромонний фон у вулику. Якщо хтось це зробить — скажіть мені.

Найкорисніше для платформи, як на мене, це те, що її розробник — пасічник, відповідно я знаходжу дефекти, невідповідності, незручності та багато іншого, коли сам використовую його на пасіці. Мені «пощастило», що в мене інтернет «стрибає» від 1 позначки LTE до 2 позначок 3G, до 4 позначок EDGE :) краса!

Висновок

Плюси:

• Я розробив застосунок, яким користуються пасічники. Надіюсь, він полегшить їм роботу з вуликами.
  • В процесі розробки та релізу я дізнався більше про бджільництво, ніж якби просто читав чи дивився відео. Хочеш щось зрозуміти — спробуй це пояснити іншим. А тут ще й закодити.
  • Вперше побудував свого прикладного AI-агента, який справді спрощує життя. І як на мене цікавий AI-pipeline, який вирішує реальну проблему.
  • Приєднався в багато груп, тепер бачу інфо про бджіл ще частіше :D
  • Познайомився з крутими людьми зі сфери.

Мінуси:

• Роботи ще мільйон. Надіюсь, буде ресурс і підтримка, я не планую зупинятись. Може хтось грант дасть?
  • Маркетинг страждає, але «батя, я стараюсь». З активнішими діями справи могли б іти краще.
  • Виходити на інші ринки буде боляче, але цікаво, бо кожна країна, а тим паче континент, унікально займається бджільництвом.
  • З чотирьох стартових проблем я поки вирішив половину. З фермерами ще треба спілкуватись і залучати їх використовувати бота, протестувати та відполірувати це все. Як боротись з кліщем Варроа? В застосунку є лікування та скоро появляться рекомендації щодо «час перевірити та обробити». А ще я десь бачив дослідження щодо осипання кліща під дією певного спектру звуку. Треба знову це знайти і скинути IoT-шнику.

Завантажити застосунок можна тут, дізнатись більше можна на сайті.

Дякую за увагу!

👍ПодобаєтьсяСподобалось19
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

**Тема**
У цій розмові та статті обговорюється інтеграція сучасних IT-технологій та традиційного бджільництва. Головний герой ділиться власним досвідом створення стартапу — мобільного застосунку для бджолярів. У тексті детально розглядаються проблеми автоматизації обліку на пасіці, використання штучного інтелекту для розпізнавання голосових нотаток та управління процесами. Обговорюється поточний стан бджільництва в Україні та перспективи його поступової цифровізації. Учасники бесіди активно діляться своєю думкою щодо зручності мобільних застосунків для фермерів. Також порушується питання про те, чи є пасіка способом «детоксу» від роботи в IT, чи вона все ж потребує інтеграції гаджетів. Обговорюється вихід на міжнародний ринок та монетизація подібних вузьконішевих продуктів. Наостанок зачіпаються юридичні та побутові аспекти розміщення вуликів у населених пунктах. Читачі аналізують поведінку сусідів та можливі конфлікти через укуси бджіл. Загалом діалог охоплює як технічні аспекти розробки ПЗ, так і практичну біологію бджолиних сімей.

**Аргументи**
Олег Новосад розповідає про свій шлях у бджільництві та розробку застосунку на Flutter з інтеграцією OpenAI API для голосового введення даних безпосередньо на пасіці. Він стверджує, що автоматизація замінює незручні паперові блокноти та допомагає боротися зі шкідниками, наприклад, кліщем Варроа. Геннадій Омельченко попереджає про важливість дотримання законів, нагадуючи про необхідність встановлення паркану навколо пасіки для безпеки сусідів. Ендрю Стругалюк погоджується, що бджільництво — це чудовий спосіб відволіктися від IT-рутини, та висловлює бажання протестувати застосунок Олега. Іван Грицьків пропонує розширити функціонал застосунку датчиками феромонів, трекінгом польоту бджіл та аналізом якості меду. Владислав Либачевський радить автору одразу орієнтуватися на закордонний ринок, оскільки вважає український ринок малоперспективним для монетизації. Олег Новосад заперечує йому, наводячи статистику, що перші платні користувачі застосунку — саме українці. Марина, колишня заступниця голови Харківського товариства бджолярів, підтримує проєкт та ділиться історичним досвідом розвитку бджільництва в країні. Юрко стверджує, що для відпочинку на пасіці краще взагалі відмовитися від гаджетів, аби не перетворювати хобі на ще одну IT-задачу. Гліб Зайцев зазначає, що старшому поколінню бджолярів буде важко опанувати застосунок, оскільки вони наразі з труднощами користуються навіть базовими месенджерами.

**Ключові моменти**
1. Створення голосової функції застосунку, яка розпізнає мовлення бджоляра під час роботи з вуликами та автоматично заповнює звіти.
2. Особиста поїздка автора в Броди до президента об’єднання маткарів України, який схвалив концепцію та став одним із перших бета-тестеров.
3. Успішний запуск реклами в тематичних Facebook-групах, що приніс проєкту першу тисячу активних користувачів за мінімальних фінансових витрат.
4. Дискусія учасників про необхідність «цифрового детоксу» та доречність використання смартфонів під час відпочинку на пасіці.
5. Обговорення проблеми адаптації складного інтерфейсу для літніх бджолярів, які звикли до традиційних паперових методів роботи.
6. Рішення автора тимчасово відмовитися від складної початкової IoT-архітектури на користь швидкого випуску мінімально життєздатного продукту (MVP).
7. Обговорення юридичних нормативів встановлення парканів навколо пасік у селах для запобігання можливим конфліктам із сусідами.
8. Аналіз статистики монетизації, який показав несподівану готовність саме українських користувачів платити за спеціалізований софт.
9. Пропозиції аудиторії впровадити передові наукові методи аналізу, такі як моніторинг феромонного фону та складання карт польотів комах.
10. Розгляд проблеми отруєння бджіл пестицидами та способів своєчасного оповіщення пасічників фермерами через телеграм-ботів.

**Ключові терміни**
1. Застосунок для бджолярів / beekeeping app
2. Розумний вулик / smart beehive IoT
3. Кліщ Варроа боротьба / Varroa destructor control
4. ШІ в сільському господарстві / AI in agriculture
5. Розробка на Flutter / Flutter mobile development
6. Календар медоносів / honey plants calendar
7. Бджільництво в Україні / beekeeping in Ukraine

**Учасники**
1. Oleg Novosad (Олег Новосад) — Senior Technical Architect в SoftServe, автор статті та творець застосунку.
2. Христина — UI/UX дизайнерка проєкту.
3. В.П. Поліщук — автор книги «Бджільництво».
4. Hennadii Omelchenko (Геннадій Омельченко) — коментатор.
5. Andrew Struhalyuk (Ендрю Стругалюк) — Project Manager, бджоляр-початківець.
6. Ivan Hrytskiv (Іван Грицьків) — коментатор.
7. Vladislav Lybachevskiy (Владислав Либачевський) — коментатор.
8. Регрессолог Марина — колишня заступниця голови Областного товариства бджолярів Харкова.
9. Yurko (Юрко) — коментатор.
10. Glib Zaycev (Гліб Зайцев) — Lead Frontend Developer в Brightgrove.
11. Ющенко — колишній Президент України (згадується в коментарях).

**Підсумок**
Розмова завершилася конструктивним обміном думками між автором застосунку та IT-спільнотою, яка цікавиться бджільництвом. Автор отримав цінний зворотний зв’язок щодо покращення інтерфейсу користувача та додавання нових функцій, таких як інтеграція з IoT-датчиками. Було окреслено плани щодо розвитку проєкту, включаючи розробку вебверсії, пристроїв для підрахунку бджіл та покращення інтеграції з прогнозом погоди. Учасники дискусії зійшлися на думці, що бджільництво молодшає і поступово оцифровується, попри консерватизм старої школи. Автор підтвердив свій намір продовжувати роботу над застосунком, поступово готуючи його до виходу на закордонні ринки. Обговорення показало, що застосунок має реальний retention серед активних бджолярів України. Кілька учасників висловили готовність протестувати продукт на власних пасіках у поточному сезоні. Взаємна підтримка колег по IT-цеху зміцнила впевненість творця у корисності його стартапу. Дискусія допомогла виявити слабкі місця проєкту в плані маркетинга та роботи з офлайн-магазинами. Зрештою, діалог продемонстрував високий інтерес до поєднання агротехнологій та мобільної розробки.

Лонгрід для тих, кому влом читати лонгріди))) який ШІ аналізував?

тест уневерсального парсера, а суммаризацию делал Gemeni 3.5L, может конечно это лонг грид но может кому и будет интересно.

Чи планує автор встановлювати паркан навколо пасіки в населенному пункті відповідно до вимог?

Гарно підмітили. Так, планує, поки є усні домовленості з сусідами на дачі, вони не проти. Надіюсь, ви не натравите на мене інспекцію :(

Too little too late! Хоча не здивуюся, якщо у сусідів виникне раптова тяга до інсектицидів на власному подвір’ї

Не всі люди такі злі, як ви вважаєте. Та й сусід лише один і той помагав роя ловити :)

Також купив цією весною 2 вулики. Дуже круте хоббі, особливо після колів цілими днями.
Протестую вашу аплікуху, бо шукав щось краще ніж Apinote.
Тож вітаю в клубі колего)

Клас! Бажаю вам вдалого сезону та медозбору! Це справді неймовірний «детокс» від айтішки.

П.С. Рекомендую почати з трьох вуликів, бо якщо у вашому випадку 1 сім’я не переживе зиму — ви втратите половину пасіки (чисто математично). Але думаю, у вас все буде чудово!

В мене вже 4)) зробив один відводок бо роїтися хотіли, і один рій сам залетів.
Наразі ціль усилити, і вирівняти сім’ї.

Супер! Дуже гарно 👏

Це дуже класно, що молодь теж про це думає і рухається в цьому напрямку! Треба поговорити з цим малим мені)) дуже класний є український продукт AmoHive, там прям купа людей з науковим підходом до розумного вулика.

Відстеження бджіл ще потрібно зробити.
Рівень феромону можна визначати .
Аналіз меду з кожного вулику.
Карту польотів бджіл .
Не тільки погоду, але ще і інші дані про атмосферу і т д , які пов’язані з поведінкою бджіл.
Є ще багато ідей , є багато знайомих пасічників .
Цікава та корисна тема.
Потрібно за кордон іти з нею .

Так, тут велике неоране поле роботи. Карта польотів (принаймні радіус, пересічення тощо) є в планах, інші погодні аспекти теж в перспективі.

А як визначати рівень феромону підкажете? І було б класно якби ви познайомили, розповіли чи залучили цих знайомих пасічників, дуже цінно.

Закордон будемо, але там трохи сильний competition, проте і платформі Pasika є чим потягатись. Не знаю як краще вийти закордон невеликими зусиллями =/

Мав розмову з пасічниками за кордоном. То в них є прилади, які ці феромони визначають .

Газова хроматографія з мас-спектрометрією (GC-MS). на виході фіксує точну масу та кількість кожної речовини в мікрограмах.
​Окремо є прилад для вимірювання маточного феромону (9-ODA).
​Є ще аналіз повітря (Dynamic Headspace Analysis). У вулик пускають чисте повітря. Потім повітря з вулику викачується через сорбційні трубки з активованим вугіллям. Сорбент показує феромон тривоги або Насонову залозу ройових бджіл. Далі ці речовини змивають і аналізують на GC-MS.
​Ну і є зрештою практичні проби від пасічників . Наприклад хто розуміється на такому, той використовує смужки QMP. І також феромони пасічники аналізують по поведінці бджіл . Тобто досвідчені пасічники розуміють що і як і коли бджоли роблять , якщо змінюється той чи інший загальний феромон у вулику. Бджоли починають рухатись по іншому і т д.
І це теж записують на відео спец камерами і потім є аналіз відео і висновки про феромони.

Красавчик. Но сразу совет от бывалого ит-пчеловода — сразу делай на зарубеж, тут ловить нечего.

Дякую за відгук! Буду на закордон активніше виходити. Щодо України, то як показує статистика — платять зараз в застосунку українці. Тут два моменти: або це тому, що їх більше в застосунку і той відсоток платних таки набігає, або таки є що ловити :)

Здравствуйте, Олег✨. Какой полезный продукт вы придумали. Да, раньше такого не было, мало кто вообще про продукты пчеловодства что-то знал. Рекламы и информации в массах- никакой. В свое время, лет ..надцать назад, когда еще существовали Общества пчеловодов в каждом районе города, мы, Областное общество пчеловодов Украины г.Харькова, занялись вплотную этим вопросом. У нас был Всеукраинский журнал, племенная пасека, первый Дом меда на Украине. Деятельность большая: юридические консультации и сопровождение в судах и спорах, благотворительные акции под патронатом Президента, организация ярмарок и выставок, помощь пчеловодам по всем вопросам, курсы пчеловодов и даже помощь реализации меда за границу. Было очень интересно, нам даже лично Ющенко вручал награду за вклад в отрасль пчеловодства и за внедрение на государственном уровне программы, пока был тестированный вариант и несколько школ получали мед на завтраки бесплатно. Но власть переменчива. Увы, этого общества уже не существует, только коммерческая организация и у руля нет этих людей. Продвигаться очень сложно, так как мед не продукт первой необходимости, не смотря на колоссальную пользу для здоровья. Но мы не опускали руки.
Возможно, мой рассказ, прожитый опыт, наведет на свои размышления.
Не вздумайте бросать это дело, что бы вам не говорили. Пчела- здоровье. А оно нам очень нужно. И то, что вы придумали такую классную идею и воплотили ее в жизнь- гениально и так инновационно👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻. Это будет востребовано, как бывший зампредседателя Областного общества пчеловодов Украины г.Харькова, скажу вам точно💯

Дякую вам за коментар :) порекомендуйте цей продукт по старих зв’язках, чим більше людей знатиме — тим краще!

Дякую. цікаво було почитати і пригадати що батько колись тримав пасіку і я бувало допомагав йому. Але ящо займатись цим для отримання максимального прибутку — можливо користування тими застосунками і має сенс, якщо ж для відпочинку — я би не тягнув ще й туди це айтішне «лайно», адже мабуть програмісти еволюціонують у фармери, як ви зазначили на початку, щоб відпочити від цього

Дякую вам за коментар. Не зрозумів ваше

я би не тягнув ще й туди це айтішне «лайно»

Можете пояснити, що ви мали на увазі? Як на мене технології допомагають в процесах, і не має різниці, чи це 3 вулика, чи 100. Дуже багато користувачів схвально кажуть про потребу цифровізації інформації і впевнений, що айтішників серед них меншість.

Жодного негативу в бік вашої розробки, застосунок якраз виглядає круто! Під «лайном» (спеціально взяв у лапки) я мав на увазі саму ІТ-рутину, роботу з інтерфейсами та даними, і загалом всеосяжну цифровізацію від якої інколи хочеться тотально втекти.
Для мене пасіка з дитинства асоціюється з повним детоксом від технологій: коли з інструментів лише стамеска для рамок, димар і щітка, а телефон лежить десь далеко в хаті.
Але я згоден з вами, що для людей не з IT, або для тих, хто любить максимальний порядок у всьому, такий інструмент — це велике полегшення.

Зрозумів вас! Так, щось в тому таки є :) краще дивитись на бджіл, ніж в телефон))

Дуже круто, дякую за статтю. Не знав, що Україна такий медхаб в світі бджіл.

В дружини батько бджоляр в N поколінні, але старої школи (я не певен, що існує якась «нова школа»). Враховуючи, що він ледь може впоратись з вайбером, важко уявити, як би він користувався таким застосунком, і, здається, таких більшість. На жаль.

Можливо, колись дійдуть руки до його пасіки, тоді буду мати на увазі, що в нас вже існує класне рішення проблем, з якими тільки доведеться стикнутись))

Дякую вам за відгук! До речі, ще з часів Київської Русі ми були найбільшим експортером меду та воску в регіоні.

«Нова школа» існує, але деякі підходи та технології бджільництва ще тягнуться з радянських часів. Щодо вашого тестя — я чудово розумію і справді такий застосунок може бути заскладним, відповідно, аудиторією будуть більш «просунуті» люди або молодші, як було сказано в статті — середній вік зменшується.

Я вам дуже рекомендую спробувати, це супер класна медитація. Чи побудуєте ви медову імперію — дай Бог :), але як мінімум відпочинете від того айтішного життя))

Підписатись на коментарі