Ми хотіли, щоб AI писав як людина, але тепер люди пишуть як AI
Привіт, мене звати Олександра Серебрянська, я Senior Business Analyst в EPAM, а також є БА ком’юніті лідеркою та ко-овнером каналу з БА мемами. У цій статті я хочу поговорити про AI-канцелярит та феномен AI-стилю.
Колись ми думали, що тексти, написані штучним інтелектом буде легко розпізнати, бо ще у 2022 році вони були сухими та трохи схожими на інструкцію до мікрохвильовки, яку переклали з китайської через три інші мови. А потім сталося дивне, бо AI навчився писати не як робот, а як дуже старанний студент, який прочитав декілька мотиваційних постів в LinkedIn, одну колонку про лідерство, два дешеві романи, і тепер дуже хоче здатися всім глибоким аналітиком.
Він не просто відповідає, він «занурюється». Він не описує проблему, він «розгортає гобелен контексту». Він не каже «це складно», він пише, що «це не просто виклик — це дзеркало нашої епохи». І десь у цю секунду хочеться закрити ноутбук, піти на кухню і подзвонити комусь телефоном, поговорити за життя.
У AI з’являється акцент
Ні для кого не секрет, що в людей є акценти. Хтось розмовляє з розкішним одеським акцентом, у когось він італійський, а у когось «я три роки працював з американським замовником і тепер кажу, який details, який fabric». У AI теж з’явився акцент, але не фонетичний, а стилістичний.
Його можна впізнати по словах, конструкціях і ритму. В англомовних текстах це вже майже мем: delve, tapestry, realm, nuance, meticulous, seamless. Довгі тире, тріади, формула «це не X, це Y». Нескінченні «not only... but also...». Текст ніби добре відполірований, але від нього віє чимось абсолютно стерильним. І це вже не тільки враження людей, які занадто багато часу проводять поруч із ChatGPT, дослідники аналізували великі масиви відео і подкастів та помітили, що слова, характерні для ChatGPT, після його запуску почали частіше з’являтися навіть у живому мовленні.
В одному дослідженні йшлося про сотні тисяч академічних YouTube-відео та сотні тисяч подкастів; автори описують це як емпіричні ознаки того, що люди поступово переймають мовні патерни LLM. (arXiv) І ось тут стає по-справжньому цікаво, бо AI не просто навчився імітувати нас, але цей процес став всебічним — ми теж починаємо імітувати AI у відповідь. Ми навчилися жити в симбіозі і це зайняло у нас до смішного мало часу.
Як виглядає типовий AI-текст
Якщо ви хоч раз читали згенерований пост у LinkedIn, ви вже бачили цей стиль. Він починається з дуже впевненого вступу, де вам пояснюють, що світ змінився, правила гри більше не працюють, а ми стоїмо на порозі нової епохи. Потім, як правило, іде структура. Завжди структура! AI обожнює структуру так, як менеджер обожнює статус-мітинг без адженди.
Далі починаються знайомі патерни:
- «Це не просто X — це Y»
Це не просто інструмент — це нова парадигма.
Це не просто автоматизація — це переосмислення людської праці.
Це не просто текст — це дзеркало нашої цифрової епохи. - Тріади
Швидше, дешевше, масштабованіше.
Глибше, точніше, людяніше.
Дані, контекст і довіра.
Ніби якщо сказати три слова підряд, думка автоматично стає стратегічною. - Занадто гладкі протиставлення
Не заміна, а партнерство.
Не загроза, а можливість.
Не кінець професії, а її трансформація.
Я сама так іноді пишу, тому маю моральне право нервово сміятися. - Абстрактна поетичність
Тіні, шепіт, ехо, гобелени, ландшафти, горизонти, текстури, «простір між».
Усе звучить так, ніби корпоративний блог випадково впав у збірку постмодерної прози. - Порожня емпатія
«Я розумію, що це може бути непросто».
«Ваше занепокоєння абсолютно валідне».
«Це важливе і багатошарове питання».
Дякую, дорогий, я теж рада, що мої емоції пройшли модерацію.
Окремо варто згадати довге тире! Воно, звичайно, існувало задовго до ChatGPT чи Claude, але AI примудрився зробити з нього стилістичний бейджик. Тепер кожне друге довге тире виглядає підозріло, хоча винне не тире, а надмірне бажання звучати значуще.
Чому AI пише саме так
Тому що він не «пише» у людському сенсі, він не сидить перед порожньою сторінкою, не ненавидить перший абзац, не згадує дивну розмову в маршрутці, не соромиться власної банальності і не намагається витягнути з досвіду щось чесне.
Він прогнозує та складає відповідь із патернів, які статистично виглядають доречно. Якщо в мільйонах текстів хороша думка часто подавалася через контраст, AI теж буде подавати її через контраст. Якщо професійний тон часто включає слова про трансформацію, майбутнє і цінність, він буде сипати ними як конфеті на весіллі вашого кращого друга.
Плюс є ще один важливий момент: AI дуже часто оптимізований на helpfulness, тобто на те, щоб бути корисним, ввічливим, структурованим, обережним і приємним. Це добре, коли треба швидко скласти лист, підсумувати мітинг або пояснити різницю між Kafka і RabbitMQ людині, яка вже шкодує, що спитала. Але для письма це проблема, бо хороший текст не завжди ввічливий, авторський текст може бути різким, незручним, нерівним, смішним у неправильному місці, мати свій характер. А характер погано масштабується.
AI намагається бути дуже якісним і тому часто стає усередненим. Він не хоче ризикувати, він не хоче бути дивним, і у результаті виходить текст, який нікого прямо не ображає, але й нікого по-справжньому не чіпляє.
Чому це всіх так дратує
Бо ми відчуваємо імітацію. AI-текст поводиться як людина, яка занадто активно показує, що вона слухає: киває, повторює ваші слова, каже «о, дуже цінний поінт», але очі в неї трохи скляні. Формально все правильно, але довіри немає.
Це схоже на корпоративну комунікацію в її найгіршому прояві. Коли компанія закриває офіси та пише: «Ми знаємо, що це може бути важко почути, адже це не просто локація, а місце, вплетене у ваш щоденний ритм». І ти розумієш: ніхто там не плакав над твоїм ритмом, просто хтось попросив AI написати human-centered announcement, а ти, давай працюй вдома.
Свіжий приклад такого занепокоєння вже обговорюють і медіа: AI не лише допомагає писати, а й стандартизує те, як люди пишуть і говорять. Axios, зокрема, цитує дослідників, які вказують на зменшення варіативності мови та ризик того, що люди починають копіювати ідеалізовану передбачувану AI-манеру, бо вона здається впливовою і професійною. І ось це, на мою думку, найнеприємніше: згенеровані тексти починають здаватися нормою.
Чи можна точно зрозуміти, що текст написав AI
Не можна. Так, існують AI-detectors, які обіцяють сказати, скільки відсотків тексту ймовірно згенеровано. Вони аналізують передбачуваність фраз, рівність стилю, повторювані конструкції, словникові патерни. Іноді це може бути корисним сигналом.
Проблема проста: людський текст теж може бути дуже шаблонним, а AI-текст, навпаки, можна трохи відредагувати, додати деталей, прибрати зайве, і більшість детекторів уже не почуватимуться так впевнено.
Тому я б не ставилася до сервісів із результатом «87% AI-generated» як до судової експертизи. Це більше схоже на підозру, можливо, текст справді згенерований, а можливо, автор просто пише як людина, яка занадто довго читала Лінкедин. Набагато надійніше дивитися не тільки на стиль, а й на походження тексту (якщо є така змога): чи є чернетки, правки, нотатки, джерела, версії в Google Docs, коментарі, власні приклади автора. Бо живий текст зазвичай має історію створення, в той час, як AI-текст часто з’являється одразу красивим.
AI-стиль як новий корпоративний діалект
У нас уже був корпоративний діалект до AI, ми й раніше писали «давайте зафіксуємо next steps», «потрібно align expectations», «це не blocker, а dependency». Ми вже давно живемо в мовній реальності, де «я не встигаю» перетворюється на «є певний capacity constraint». AI просто взяв цей діалект, відполірував його, додав трохи фальшивої поезії і повернув нам у промисловому масштабі. Особливо добре це видно в професійних текстах, постах про лідерство, та анонсах подій, описах вакансій, фідбеках на колег та селф-рев’ю.
Ви відкриваєте текст і вже на другому абзаці відчуваєте: зараз буде «у світі, що стрімко змінюється», потім буде «важливо не лише адаптуватися, а й переосмислити», і одразу три булети. І фінал: «майбутнє належить тим, хто...» Далі можна не читати, бо ви вже читали це сто разів, навіть якщо бачите конкретний текст уперше.
Для бізнес-аналітиків тут є окремий професійний біль, адже ми багато пишемо, і нам AI насправді корисний, оскільки він може швидко структурувати документ, витягнути action items, зробити нормальний перший драфт листа, переформулювати різку думку так, щоб не зламати політичний баланс на проєкті, перевірити граматику. Але якщо бездумно приймати його стиль, ми дуже швидко отримаємо документацію, яка ніби виглядає професійно, але ніяк не передає реальність. Це вже не естетична проблема, а прямий операційний ризик.
Де AI-письмо реально корисне
Було б дивно писати статтю про AI-стиль і удавати, що AI треба просто викинути (ага, і ніби він не допомагав писати її). Я користуюся AI постійно і не планую повертатися в печеру, де кожен фоллоуап після мітингу пишеться з нуля, це нікому не потрібно, це економить надто багато часу та душевних сил.
Ви всі і так це знаєте, але — AI дуже корисний, коли треба:
- швидко навести порядок у сирих нотатках;
- перетворити transcript у summary;
- знайти дірки в структурі;
- зробити перший драфт листа;
- адаптувати текст під аудиторію;
- перекласти або спростити складне пояснення;
- прибрати зайву агресію з повідомлення, яке ви написали після третього «just checking in».
У цьому сенсі AI чудовий редактор, асистент і sometimes therapist for your angry Slack message. Але він поганий автор, якщо ви віддаєте йому право думати замість вас, бо тоді він не допомагає сформулювати вашу позицію, а підміняє її статистично найбільш прийнятною. І тут різниця принципова.
AI-assisted writing — це коли ви маєте думку, досвід, позицію, а AI допомагає їх краще оформити.
AI-generated slop — це коли думки немає, але буде гарна структура, три булети і гобелен можливостей.
Як AI-стиль заражає людей
Ми завжди переймаємо мову середовища. Після кількох років в IT людина може сказати «я тебе почув» таким тоном, ніби зараз буде сувора ескалація. Після кількох років у міжнародній компанії можна почати думати англійськими шаблонами навіть українською. Після кількох місяців активної роботи з AI можна раптом помітити, що ти сам пишеш «це не просто інструмент, а...» і десь у кімнаті тихо падає твоя самооцінка.
Дослідження про зростання GPT-подібних слів у живому мовленні якраз про це: AI перестає бути окремим інструментом і стає частиною мовного середовища. Scientific American описував це як ситуацію, коли слова на кшталт delve і meticulous частіше з’являються у розмовах після масового поширення ChatGPT. (Scientific American)
І якщо раніше ми боялися, що AI навчиться говорити як людина, то тепер трохи страшніше інше: люди навчаться говорити як AI.
Чому людям подобається AI-текст
Ось неприємна частина, адже AI-текст часто працює, бо він зрозумілий, та не вимагає від читача великого зусилля. Для багатьох задач цього достатньо. Не кожен лист має бути літературою, не кожен опис процесу має мати авторський голос. Зрештою, ми технарі, а не поети. Мало того, для людей, які пишуть не рідною мовою, AI може бути величезною підтримкою. Він допомагає з граматикою, тоном, структурою, впевненістю. Він може зняти бар’єр «я знаю, що хочу сказати, але не знаю, як це нормально сформулювати англійською».
Тому проблема не в самому використанні AI, а в тому, що «нормально сформулювати» дуже швидко перетворюється на «сформулювати як усі». А «як усі» це найкоротша дорога до тексту, який ніхто не запам’ятає. Треба думати над тим, як же повернути в текст речі, які важко імітувати: власний досвід, конкретику, контекст і нормальну людську інтонацію.
Про письменників (не юзер сторей)
Ця тема стає ще цікавішою, якщо вийти за межі фоллоуапів після мітингів. Нещодавно польська письменниця та нобелівська лауреатка Ольга Токарчук на Impact у Познані сказала, що її нова велика проза, ймовірно, буде останньою, бо писати довгі складні історії сьогодні економічно майже невигідно: читачі часто дізнаються, чим закінчуються великі романи, уже зі стислих переказів.
І це звучить не як «ой, люди перестали читати книжки», а як дуже знайомий нам продуктовий сигнал. Складний довгий текст має високу вартість виробництва: час, концентрація, дослідження, переписування, редактура, фізична втома. А споживання все частіше рухається в бік summary, short version, TL;DR, bullet points і «поясни мені це за 30 секунд». Тобто ринок винагороджує не завжди глибину, а швидкість доступу до змісту.
Для IT це взагалі дуже впізнавано. Ми вже живемо у світі, де довгий документ часто програє короткому summary, а архітектурне рішення слайду з трьома бу. І AI ідеально лягає саме в цю економіку. Він не просто пише тексти, він здешевлює виробництво «достатньо нормального» тексту майже до нуля.
Токарчук, до речі, не говорить про AI тільки як про загрозу. Вона описує радше симбіоз: письменники можуть швидко «зв’язатися» з такими інструментами, бо літературне мислення і так працює через асоціації, розгалуження і несподівані зв’язки. Але поруч із цим вона прямо згадує і ризик галюцинацій: у прикладі з історичним контекстом AI міг запропонувати для старого дансингу пісню гурту Golec uOrkiestra, що очевидно не підходить за епохою.
І от тут для нас, людей з IT, починається найцікавіше. Бо це дуже схоже на те, як ми маємо використовувати AI в роботі з текстами: не як автора замість нас, а як інструмент для розгону думки, структурування, пошуку варіантів і чорнової роботи. Але якщо ми не перевіряємо факти, контекст і причинно-наслідкові зв’язки, то отримуємо не прискорення мислення, а дуже красивий генератор помилок.
Можливо, майбутнє письма справді буде симбіотичним. Але тоді головне питання не «чи можна користуватися AI», бо це вже трохи запізніле питання. Головне питання — хто в цій парі відповідає за сенс, пам’ять, факти і стиль. Спойлер: поки що все ще ми.
Що з цим робити ІТ командам
Для компаній і команд питання ще практичніше. AI-тексти вже в документації, комунікаціях, knowledge bases, Confluence-сторінках, Jira-тікeтах, performance reviews і customer updates. Тому я б не починала з політики «AI заборонено», це не працюватиме і цього ніхто не буде вимагати.
Наприклад, можна було б ввести для себе правила:
- AI може допомагати з формою, але оунер тексту відповідає за зміст.
- Усі фактичні твердження мають перевірятися.
- Для вимог, рішень, ризиків і customer-facing комунікацій потрібне людське ревью.
- Заборонено вставляти AI-generated текст без перевірки контексту.
- Для важливих документів треба явно фіксувати джерела, assumptions і open questions.
- Якщо AI використовується для summarization, варто зберігати посилання на першоджерело: transcript, meeting notes, ticket, page.
І це не бюрократія, а гігієна, так само як ми не приймаємо user story без acceptance criteria, не варто приймати «гарний текст» без перевірки, чи він взагалі щось означає.
БA-висновок: AI-текст це артефакт з екстраризиками
Якщо дивитися на це очима бізнес-аналітика, AI-текст це не просто «драфт», а вже артефакт, який має походження, якість, власника та ризики.
Поганий AI-summary може змінити акценти після мітингу.
AI-generated requirement може приховати двозначність за гарним формулюванням.
AI-лист клієнту може звучати ввічливо, але стерти важливу відповідальність.
AI-стаття може виглядати експертно, але бути просто акуратною компіляцією очевидного.
Тому в майбутньому нам, можливо, доведеться ставити до текстів ті самі питання, які ми ставимо до даних:
- Звідки це взялося?
- Хто це перевірив?
- Що тут факт, а що інтерпретація?
- Які припущення заховані всередині?
- Чи є тут позиція автора, чи тільки статистично прийнятна форма?
Бо AI виробляє мовний інтерфейс між людьми, і якщо інтерфейс поганий, система рано чи пізно починає давати збої. До того ж, БА створює міцні зв’язки між командами, отже у нього має бути власний, впізнаваний голос.
Людський стиль стане конкурентною перевагою
Мій прогноз (а я та ще Ванга): чим більше буде AI-контенту, тим ціннішим стане впізнаваний людський голос. Не обов’язково голос геніальний, не обов’язково ідеально грамотний. А такий, де видно досвід, сумнів, роздратування, смак, професійну деформацію, локальний контекст і неочікуваний висновок. Ми вже бачили це в інших сферах: коли чогось стає надто багато, люди починають цінувати дефіцитне. Якщо контенту безмежно багато, дефіцитом стає не тексту, а довіра.
Але я, звісно, не кажу про те, що ваші АСшки, написані ручками, будуть цінитися більше, ніж АСшки, нагенеровані ШІ. Треба мислити глибше.
Як я тепер перевіряю власні тексти
Звісно ж, я використовую АІ-паттерни, але тепер я намагаюся після кожного AI-assisted тексту ставити собі кілька неприємних питань.
Чи сказала б я так уголос? Чи є тут хоч одна думка, за яку я не готова відповідати? Чи можна замінити автора на будь-кого іншого і нічого не зміниться? (особливо боляче, до речі!) Чи не звучить це як «важливий крок на шляху до безшовної трансформації»? Чи не намагається текст бути глибшим, ніж він є?
Фінальна фраза
Я не думаю, що AI знищить письмо як таке. Люди писали погано та шаблонно задовго до сьогодення: канцелярит, мотиваційні цитати, корпоративні листи з «Dear all, hope this message finds you well». Тобто проблема не нова, просто тепер вона отримала дуже швидкий лакмусовий папірець.
Що справді змінюється, так це наше відчуття тексту. Ми вже інакше читаємо: швидше підозрюємо фальшиву експертність, легше помічаємо абзаци, за якими нічого немає, і частіше питаємо себе: це людина справді так думає, чи просто хтось попросив ChatGPT «зробити професійно, але human-like»?
Можливо, через кілька років ми будемо впізнавати AI-стиль з першого абзацу так само легко, як зараз впізнаємо поганий переклад або рекламний текст, який дуже старається бути не рекламним. А можливо, навпаки, звикнемо настільки, що самі почнемо писати «це не просто інструмент, а нова парадигма» і навіть не здригнеться нічого всередині.
Це мене і лякає найбільше. Не те, що AI колись напише кращу статтю за мене — ну напише, буде неприємно, але якось переживу. Мене більше лякає інше, що я сама почну писати як AI і не одразу це помічу. Що мій текст стане дуже правильним, дуже структурованим, дуже ввічливим і зовсім не моїм. В чому тоді сенс.
Питання до вас: як ви впізнаєте AI-тексти з першого абзацу? Які у вас ознаки того, що людина тут майже нічого не зробила? І чи погано це?
53 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів@Oleksandra Serebrianska: Що ви використовуєте для написання текстів за допомогою ШІ? Чи підтримує ця система семантичну пам’ять, RAG? Я ппробував об’єднати всі свої взаємодії з різними ШІ в єдиний інтерфейс, який зберігає семантику, і результат мене здивував. ШІ почав мене наслідувати(а може як ви кажете я його); ми стали однодумцями. Важко позбутися підлабузництва ШІ. Але у нас є так званий «Брутальний режим». Це коли я або ШІ можемо критикувати одне одного, якщо не дотримуємося домовлених правил. Коли я бачу, що ШІ починає підлабузнюватися, я набираю «Брутальний режим». І все змінюється — я критикую його, він критикує мене, іноді(ну як іноді, майже завжди, у промті написано що ми два товарища що сидять у барі не за першою склянкою пива) не надто ввічливими словами, але мені подобається результат.
Я починаю підозрювати AI тоді, коли текст звучить занадто ідеально. У живих людей зазвичай є дивні приклади, емоції або навіть трохи хаосу.
Якщо йдеться про роботу бізнес-аналітика, то головне в ній — якісні спеки. А це — чітка структуризація та однозначність формулювань. Мета — мінімізувати ризики нерозуміння чи неправильного розуміння вимог як людиною, так і ШІ-агентом. Якщо для того, щоб докопатися до суті проблеми або розв’язати завдання, доводиться продиратися через частокіл художніх образів, метафор, порівнянь та багатозначних натяків, то особисто мене це сильно дратує в «людських» текстах. Ось як так...
Я вас підтримую, але якщо ми кажемо про імейли, наприклад. Там хотілось би чогось більш «людського», чи шо
Так, є таке. Але цю проблему досить легко вирішити. Я, наприклад, завжди намагаюсь розділяти службове та позаслужбове листування. Коли мова про техніку, мені чомусь зовсім не хочеться чогось більш «людського»... :) «Я — солдат и не знаю слов любви!» © пам’ятаєте? :)
Проблема в тому, що навіть в умовно ділових доках шіішки примудряються понаписувати купу зайвого. Звісно, все залежить від якості промпту, але
Окрім промптів існує багато речей, які примушують агента писати так, як вам треба...
Я тут обговорював з LLM ChatGPT одну концепцію і ось що помітив:
Зверніть увагу на ось цей кортеж: (огида / надлишок / помилка)
Тут мені LLM запропонувала вибір з найвірогідніших варіантів, але я здивувався — у мене власні ідеї про довжину цього кортежа, про те, які у ньому повинні бути слова.
Справа тут у тому, що мої побажання щодо того, які слова там мають бути — не є найпоширеними зв’зками. Навпаки — є унікальними, секретними, таємними. Тим, чим я хочу поділитися з усім світом. Є моїми най НЕ вірогіднішими відкриттями. Частота використання тих слів, що волів би я побачити у тому кортежі — була б МІНІМАЛЬНОЮ у світі і не пройшла б фільтр передбачуванності.
Ідентифікатори це не про найчастіше — навпаки — вони (ідентифікатори) ідентифікують, вони унікальні відносно контекстів. Вони як перлини у сіточці.
Якщо відфільтрувати перлини — залишиться лише сіточка.
За допомогою перехрещення embeddings моделі намагаються отримати ідентифікатори — але марно, бо вони отримають найчастіше використовувані визначення щодо контексту, але сенс несуть найрідші, тобто унікальні визначення.
Якби я хотів створити автоматизованого письменника, що хоче щось конкретно донести до свого читача — мені треба було б мати у баз знаннь такого письменника дуже жорсткі прив’язки щоб дуже точно обирати слова.
А LLM моделі не можуть зараз запропонувати саме перлини. Можуть сіточки — і за це я їх люблю. Мені дуже потрібні сіточки, але перлини я сам вставляю поки що. Хоча й роздумую над тим, як би запрограмувати автоматичне створення перлин.
Офігенний коментар, дякую!
Поки що думаю так: те, що використовується найчастіше є до певної міри невизначенним. Визначає його те, що використовується найрідше. Ще думаю, що такі ідентифікатори перлини можуть бути між собою жорстко зв’язані через логіку предметної області.
Тут треба пояснити, що я вважаю, що логіка може бути різна у різних предметних областей. Наприклад, у шахів одна логіка, у фехтування інша, у програмування на Java своя. У Prolog теж власна — хоча і намагається моделювати якусь іншу.
Логіка для мене це правила, обмеження. Наприклад, у шахах логіка крокування пішака — тільки на одну чи дві клітинки.
І до чого це я веду? До того, що перевіряти логіку відповідей LLM моделей — а це робити треба тому що це і є початок процессингу — можна автоматично. Але скільки ж це займе бізнес-часу...
Ну а якщо не перевіряти логіки відповідей LLM то ми просто кожен раз будемо отримувати ще більше розгорнутий промпт. Той же самий. Якщо побачимо у ньому відповідь на своє запитання — ну значить пошук спрацював. Але там не буде крутих висновків. Буде лише те, що і так знають всі.
P.S.
Після перевірки логіки — віддавати/повертати користувачу як відповідь? Ніт. Я ж сказав: «початок процессингу»
Далі, треба побудувати OWL (чи на іншій мові) образ здобутого розширеного промпту.
Цей образ можна по всякому крутити — наприклад, робити незаперечні висновки — генерувати нові незаперечні гілки рішень узгоджені з логікою предметної області.
OWL — це сила з майбутнього.
думка цікава але ні
ви загубились у трьох соснах мені здається
Ну так нічого дивуватись що ваш текст звучить як айслоп бо це не ваш текст
Якщо люди знають вас, то вони підсвідомо або свідомо помітять відмінність між написаним вами і не вами.
Взяти хоча б це
По перше форма — частина змісту, хотя тут редукціоністів на форумі вагон. продемонструвати елементарно, але без доказів, бо й так довго. По перше ШІ — це класичний порчений телефон. І ставитись треба відповідно
Хочете щоб написане вами звучало як ваше — пишіть ви, ізі
її проблема що вона думає про продажі, а не про історії, що затягують читача. Дивно що таким взагалі дають нобелівки. Толкієн от чомусь без нобелівки
Часи графоманів проходять, а не письменників, бо письменник який пише прозу не зможе когерентно пояснити що писав і що хотів сказати, якщо текст не його. І текст буде нецілісний стилістично.
ви плутаєте бізнес спілкування з іншим спілкуванням, і з читанням.
Якщо я дізнався сюжет володаря перснів, я не буду казати що я його читав, і читання не буде від цього менш цікавим. Я деякі книжки й фільми по десять раз передивлявся й перечитував і завжди цікаво, хоч вже знаю все наперед
А якщо я дізнався що мені хоче сказати кумар крішнамурті в 3 ночі, отримавши самарі й булет пойнтс, то я зекономив час йому й собі. І краще якщо це будуть його самарі й булет пойнтс, а не пережований слоп. Третій зайвий.
Так шо я дуже не погоджуюсь що люди спілкуються як ші, просто вони користуються ші щоб спілкуватись. Є різниця
ПиСи
Ніяк, це неможливо
Якщо я людину не знаю — ніяк, це неможливо. Якщо знаю, то легко. От уявіть що ви проходите на роботу раптом в мініспідниці, а не наприклад в (уявимо що зазвичай) джинсах, невже ніхто не помітить? Погано чи ні — it depends
Впізнати — це порівняльне поняття, а не абсолютне. Неможливо маючи окремий текст сказати що це слоп. Треба мати багато іншого слопу, і багато людського тексту
Зараз може бути складно розпізнати шіішні тексти, особливо якщо той, хто згенерував, викупає дефолтний стиль шіішок (з ознаками на кшталт тих, що наведені в статті) та якісно натренував свою модель.
Але багато хто не йде далі найпростішого промпта «а напиши мені про це», отримує стандартний варіант — і ось це впізнати ну прямо дууууже легко
Так промптом можна будьякий стиль нагенерувати, нема дефолтного стилю.
Якби це було так просто, не було б такого кіпішу про всякі ліцензування, копірайти й цифрові лички про «мейд віз ейай»
Нмд проблема не в цьому і навіть не в тому що подається в статті.
Суспільство в будьяких проявах це відносини й спілкування між людьми. Коли люди стають нездатні на це без того щоб вставити промпт, і знецінюють це бо з ШІ все harder, better, faster, stronger, а ваші людські нотатки й булет пойнтс це раптом так неефективно, непідходяще й взагалі немоднонемолодьожно, то неважко передбачити що поступово але невідворотно, через якийсь десяток другий років на всіх чекає добровільнопримусова унормована дегуманізація, в інтернеті, ЗМІ й мистецтвах буде 99.9% слопа, на роботі ніхто не зможе відповісти чому і як щось працює, а чому і як щось не працює, де і чому зламалось.
За буквально якісь п’ять років люди що вкладали десятки років у власний розвиток тепер чують що їх замінить чатжпт, а люди що ще не встигли отримати якийсь досвід змагаються за місце біля висихаючого корита.
Яка така користь від ШІ для людства, якщо буквально це привід для скорочення штату в усіх секторах економіки, і лунають обіцянки знищення сотень тисяч і мільйонів робочих місць? Де обіцяні створені нові професії й нові робочі місця для нової епохи чи принаймні натяки на це? Ось питання над яким варто б посушити мозок
Чому людство добровільно крокує у прірву? Навіщо всі ці сотні гігават майбутніх електростанцій та датацентри в космосі? Шобишо? Щоб один агент робив нотатки для іншого? Щоб мільйони лікарів, учителів, юристів, програмістів сиділи без роботи? Людству точно непотрібні мільйони малярів, штукатурів і чебуречних. Стільки «роботи руками» просто не існує і не буде ніколи існувати
А використання слів delve чи meticulous це херня на палочці
Не погоджуюсь щодо дефолтного стилю — він існує, принаймні поки що. Якщо нехитро попросити у чистому, щойно відкритому чаті з джпті, щоб той написав статтю, він напише її саме у такому стилі та саме з такими ознаками, які зазначені у статті Олександри. Там будуть і тріади, і розмазування думки, і спам оцими дуже «місткими» короткими фразами тощо. Ви бачили їх дофіга у тому ж фейсбуці. І це дуже поширено, бо багато хто досить правомірно вважають, що шіішка повинна прискорювати процеси та економити час, а тому просто не стануть працювати над промтом, та напишуть банальне «Напиши, покращ, відредагуй».
Але звісно, є меншість, яка надасть контекст, згодує референси та пропише детальний результат, і отримає щось, що буде важко розпізнати як згенероване.
Щодо іншого я притримуюсь більш оптимістичного погляду, хоча б тому, що моделі — це платна історія, і це деякий час буде обмежувати їх поширення. Хоча вже зараз через них люди втрачають деякі навички та стають все лінивішими, ліміти на токени будуть це стримувати
ну впізнаєте дефолтний, недефолтний не впізнаєте. Ну бог з ним з тим стилем
залишу стиль в спокої, але про оптимізм проілюструю це з статті що свєркнула на доу
> Найцікавіше тут те, що ШІ трохи вирівнює правила гри. Раніше величезну перевагу мали люди з десятками років досвіду у вузькій сфері. Тепер ця різниця частково нівелюється. Виграє той, хто швидше вчиться, краще розуміє ці інструменти і вміє їх застосовувати.
Читай: Ваші десятки років досвіду нам не потрібні, важливо щоб ви вміли в клод/чатжпт
> Навіть для простого завдання часто було потрібно щонайменше п’ять людей. Зараз із ШІ вистачає двох
...
А найпростіші зміни іноді може зробити й одна людина. Якщо, умовно, треба змінити колір кнопки, це може зробити продакт-менеджер разом із ШІ. Потім інженер просто переглядає результат.
> Ми не знаємо, чи може через ШІ в майбутньому зменшитися кількість інженерів. Водночасу у нас немає мети скорочувати інженерів лише тому, що з’явився ШІ
dou.ua/...erviews/aviran-mordo-wix
Не пройшло і місяця як
> WiX глобально скорочує приблизно 20% штату — близько 1000 працівників.
Говорим одне, думаєм друге, робим третє.
Можливо ліміти щось тут змінять колись, але здається колись ще не настало, і очевидно що ліміти не змінять нічого для wix
Пройшло п’ять років, і ваш досвід вже нікому не потрібен, що буде через10-20?
Я не кажу про ефективність wix чи це добре для wix. Топи вікс турбуються щоб у їх топів та шерхолдерів в кишенях вітер не гуляв.
Я про соціальний аспект. Я кажу що для суспільства загалом, ШІ додав ще +1000 безробітних, а не створив +1000 робочих місць. ШІ для wix це нет позітів (в тч через дешеві токени), а для суспільства — це net negative. Бо від того що десь побудують гігават датацентрів, 1000 робочих місць не з’явиться. В датацентрах працює дуже мало людей і це в основному охорона
Не думаю. Вона загалом офігенна авторка, мені здається, їй дали Нобелевку за діло. Просто дивно, що вона задумується про використання ШІ(
ПС: Толкієн ван лав
Я не знаю нічого про неї. Як на мене нічого дивного що люди осмислюють ШІ.
Але мене дивує позиція. Прям от уявив Коцюбинського, що каже «це буде мабуть остання моя довга проза, бо довгі прози не купляють».
Це просто показує рівень деградації мислення людей з «інтелектуальної еліти». Мані мані мані
я колись переживаючи якусь чергову трансформацію в голові раптом виловив скіл майже миттєвого розпізнання менеджерів і сейлзів коли вони починали говорити про щось навколоайтішне, ну просто таки «вгадаю мелодію з 4 нот», ага
і замислився чому воно так, як повстав отой «булшіт бінго», який вочевидь не тільки я от так вльот розпізнавав (і спочатку дратувався, як воно завжди і буває, отой максималізм юнацький)
потім вже дійшли паралелі з необхідністю армії процесменеджерів і тп
потім дійшли аналогії з геть іншого боку — наприклад форми тіла самиць у сапієнсів і невідповідність і брак (майже) біологічної потреби в наявних (плюс зміна форматів привабливості в культурах і тд)
потім мода, потім тяга до тарантінізації культури, коли масінг комунікаційних засобів малтіпоінт-малтіпоінт привів в неперервний онлайн некогнітаріїв (ця гумова бомба ще стрибає набираючи амплітуду до речі)
ну тепер от дефолтний стиль чата навчився булшіт бінго (і мабуть геть 95% інших стилів, але поки не практикує)
причина тут — селективний тиск, іноді штучний, здебільшого «обставинний», твою форму, твій стиль, і тп обирає протилежна сторона від якої ти залежиш протокольно, поки вона дає більше шансів примагнититися до грошей тим, хто от так комунікує, ну от туди і дріфт
до речі стиль розмовляння трампа вже навіть професійних пояснювателей почав замислювати, якось він скукожився вже до бази елочки і це тисне в очі %)
і це є процесом аналогічним наприклад до зменшення біодиверсіфікації нашими монокультурами і моносвинокуролососями, от такі от паралелі, саме так ринок все регулює, як оті мавпи/миші з електродом стимулюючим центри винагороди в голові
хехехе
аналогія з монокультурами тут дуже влучна, ринок ніби і оптимізує, але часто оптимізує до одноманітності та втрати всього
Багато у чому відгукується стаття, пані Олександро. Мені пощастило, що моя команда надала фідбек на АІ сторі як на менш зрозумілі, і відтоді мій агент відповідає виключно за чернетки. Люди звикають до стилістики людей, АІ пише красиво, занадто красиво, не настільки точно. А як для мультинаціональної команди, то нам дуже важливо щоб стиль мовлення був усім зрозумілий, без meticulous та інших рюшиків.
Повністю да, Марічко. Це така уровніловка(
Не бачу проблем із АІ текстом взагалі, і здебільшого він мені значно більше подобається аніж людський особливо якщо це текст про інформацію та факти. Чого? Ну коли я хочу почитати новини я хочу лише голі факти, коли це аналітика я хочу оцінки, цифри, факти та структуру, котру я можу читати по діагоналі якщо я вже знаю що це чи бачу що воно мені не важливе. І Я НЕ ХОЧУ читати чиїсь ємоції! Мене вони взагалі вже задовбали що всди додають клікбейт та провокацію щоб зібрати перегляди, лайки та репости а особливо срачі в коментарях!
Ємоційному та живому тексту місце там де люди проходять за спілкуванням, як от тут в коментарях, чатах, соц мережах. Там де люди пишуть про почуття та ємоції.
В корпоративному спілкуванні мені також аі текст подбається бо я не хочу його мішати з емоціями, це лише про факти, цифри та структуру, і тут аішка супер, бо робота є робота, відпрацював і пішов жити своїм життям.
А от на кухні або неформальних колах\чатах то раді бога можете писати від чого у вас там пригорає чи чогов ви там щасливі.
Коли розділяєш мух від котлет стає значно краще.
Стосовно генерації тексту, коли ти просиш проптом генерувати текст із своїми ідеями то АІ генерує дуже слабенько. Краще коли ти сам збираєш структуру, ідеї, деталі, пишеш драфтову версію і потім із АІшкою вже структуруєш це. Тоді виходить значно краще і інформативніше аніж коли віддаєш все свободу АІшці. Тобто не АІ робить першу версію а ТИ сам, тоді добре, АІ все іще ко-пайлот, головні все іще шкіряні мішки.
А щодо художніх творів?
Давно не читав їх взагалі, нажаль.
Художні твори краще залишити людим творцям та поціновувачам їх творчості. Хоча, якщо бізнес будується навкруги художнії творів, то — так, з цим має сенс працювати... :)
Але є один нюанс :)
в неті крутилась цитатка по типу (і я точно зробив тут помилку):
... they thought that training AI on corporate management datasets would make it sound human
... they forgot that corporate managers are not humans
corporate speak — це не про людей але АІ-шка натренована на кілотоннах цих даних. На даних де люди замість конкретних рішень, висновків, чи відповідальності — писали50-сторінок PowerPoint води щоб уникнути роботи або відповідальності.
цитуючи іншого чувака
this stuff was written so that nobody under any circumstances gets accidentally excited
тому в якісь мірі, у великих корпорація вже всі писали як АІ до появи АІ
з іншого боку) я можу зрозуміти чому люди використовують і будуть використовувати АІ для написання текстів 24\7 — білішість з них розуміє, що це і так ніхто не читає) Тому який сенс витрачати зусилля якщо твій менеджер чи колега закриє твій «гарний» лист так само як і АІ згенерований лист?
для прикладу, в нас є стандартизований документ для бізнес кейсів. Його ніхто ніколи не читає бо там 30 сторінок. Все зводиться до2-3 рядків з цифрами які пишуть руками в чаті, апрув \ не апрув) можна вже і АІ віддати цю роботу.
Це точно давно пора прибрати цих зайвих апруверів :)
Ну а хіба не можна було відкрити останні пʼять сторінок і все передивитись і до такого переказу. «Просто» треба писати так, щоб було нецікаво дивитись тільки такий переказ. Розумію, це значно складніше.
Тут LLM нічого принципово не змінив.
Ну а стиль це специфіка конкретних моделей. Ми тут зараз експериментуємо з ботом (на букву V) для Slack. Якщо сказати боту підлаштуватись під стиль конкретного учасника, він миттєво втрачає всі ці ретельно розраховані структури; спитали його максимально відобразити стиль декого — він почав наводити дивні аналоґії, матюкатись, ображати інших учасників, і все таке. Знайомий те ж саме отримує в discord серверах, де спеціально зробити канали з ботами, що імітують інших учасників. Цікаво і навіть корисно, як він за тебе відповідає іноді краще, ніж ти сам, а інші не відрізняють:)
Підтверджую. AI ще не існує. Ви розповідаєте про особливості використання LLM. Що таке LLM? Для мене LLM це інтерфейс користувача. До речі, чи є нативна мова для людей просто інтерфейсом? При тій умові, що мова це набір embeddings, статистично накопичених людьми у певній місцевості.
Якщо у цьому є хоча б зерно правди, LLM не можуть виконувати роль процессорів інформації, або можуть виконувати з великими труднощами. На розум приходить ідея, почухати своє вухо але крізь потилицю. Можно, але складно.
Ось дивиться, є промпт, на який відгукуються нейромережеві сплетіння будь якої LLM і так ми отримуємо ехо, відзеркалення, reflection, доповненість...
Але саме цю повну сумму і треба процессорити. Чого не робиться.
Користувачу просто повертають більш повний промпт.
Немає поки що процессингу цього більш повного промпту...
Овва! Цей процессинг зараз виконує сама людина!
Тепер, зробіть висновок — чи можна звільняти людей — якщо саме вони є процессорами для LLM?
Не хвилюйтеся, ми вам допоможемо:
---
---
---
---
Абсолютно не погоджуюсь. Наприклад, серед прикладів тріад ви знайшли лише 2 справжні тріади. Уявіть собі, люди теж вживають заперечення «не ..., а ...», але різниця з АІ у тому, що воно вживається доречно і не через кожен чих.
Абстрактна поетичність — взагалі мимо: автор використала не «поетичні», а «простолюдинські» протиставлення. «Кофетті на весіллі» — це взагалі не поетично.
Перший приклад порожньої емпатії — повз, я ви взагалі не бачу там емпатії. Другий приклад суб’єктивний, як на мене це не емпатія, а просто пояснення зі свого досвіду.
Як висновок, «не все те золото, що блищить». АІ, може і пише людськими паттернами, але не треба усі людські паттерни приписувати АІ
Раз заходить неприкритий нейрослоп, котрий навіть детектиться як нейрослоп на87-92%, то їште це далі.😉
Цей нейрослоп ще й ботами підсилили:
dou.ua/...rums/topic/59644/#3084159
У авторки лише одна стаття на DOU, а у бота лише 1 коментар.
А ми же запитаємо у авторки: Олександра, ви писали текст самі, або набросали загальні тезіси і відправили генерувати на ШІ?
Впевнений, що авторка відповість чесно, бо саме від чесністі її відповіді буде залежити подальше сприйняття її як авторки значною частиною аудіторії.
А звідки їй взяти одразу 10 статей? Ну ви теж дивні... А якщо ви про коментар «бота» (не берусь стверджувати це), то як би DOU не єдина платформа, де можна писати статті
Очевидно, що ШІ використовувався для деякого редагування, але це не відвертий АІ slop
А от покажіть, я хочу це побачити. Може це просто не chatGPT, Claude чи Gemini
Філіп, не треба всіх підозрювати в ботстві, а то вам здається, всі ми тут боти — і я, і моя джун Віка, у якої один коментар. Я бачу, що у вас два підписники, чи це робить вас ботом теж?
Якщо ви читали статтю, то бачили, що там написано, що звісно я юзала АІ в написанні статті, було б тупо не юзати його в статті, яка тупо про це. Але я раніше працювала журналістом і була досить успішна, я вмію писати, бачите, і вас на коментарі забайтити вийшло.
Вы відповіли чесно, не іскажаючи і не викриваючи фактів: ви використовували ші, Віка — ваш джун.
За це — моя повага.
Щоб я без вас робила, дякую) більше ніяких АІшних текстів)
«Куплю два квитка та назло кондуктору піду пішки?» :) Пишіть як заманеться — з ШІ або без нього. Аби тема, або питання були цікаві та чипляли. :) Серед читачів завжди будуть «товарші майори», які будуть пильнувати. Тож хай вони йдуть собі лісом! :)
Дуже цікавий допис, читав на одному подиху) Все по факту!
Я зараз при написанні листів через АІ, стараюсь максимально викладати свою думку, як є, з купою помилок і тд, так наче я просто в слух це диктую і тоді прошу це прорефайнити. У результаті виходить ідеальний текст який точно передає мою думку, а після цього я дуже «лестливі» слова заміняю трішечки різкішими, щоб не виглядало так наче дупу цілую, але і щоб не образити. Поки що мені цей підхід подобається)
Але мабуть найкращий варіант, це написати5-10 листів на різну тематику повністю самому, сісти добряче подумати, якраз таки з чернетками та «історією» документу, а тоді скормити це АІшці і зробити так, щоб АІшка теж користувалась словами паразитами, та притаманними саме автору текстовками. У такому випадку і текст буде цікавіше написаний і часу все ще не займатиме багато
Як junior-спеціаліст, завжди після твоїх статей виношу для себе щось нове. Подобається, що ти пишеш не поверхнево, а даєш реальне розуміння професії, підсвічуєш важливі нюанси та змушуєш задуматись ширше. А твої BA-меми — окремий бонус 🔥 Дуже цінний контент і для мотивації, і для розвитку.
Дякую!
Користувався довгими тире (і «французькими» лапками) ще 10 років тому, на вікі привчили. Мабуть, LLM тренувалися на вікіпедійних текстах — звідси й результат. Але я тільки радий, мене дефіси дратували після «вікі-промивки мозку» 😅
А щодо pure organic художнього письма скажу, що в ідеалі взагалі не залучати LLM до генерування фінального тексту, тобто не просити підкоригувати, написати абзац чи тому подібне. Авторський стиль втрачається миттєво. А от використовувати його як рецензента, критика, шукача помилок (не виправителя!) — дуже корисно. А якщо вже й просити «напиши для мене таку-то сцену» — то використовувати результат лише як референс, приклад, не копіювати звідти цілі словосполучення і речення. Тоді і продуктивність росте, і голос автора живе.
А мене навпаки, довгі тире бісили ще з часів роботи в газеті — через якісь вимоги типографії за цим дуже слідкували та сварилися. Мене це травмувало, а потім ще й шіішки цим добили)
А щодо іншого — підтримую, більшість правок від моделей дійсно позбавляють текст оригінальності
До речі, як не крути, а довгі тире виглядають естетичніше, проте повністю спаплюжені чат-ботами для нас.
Щодо художнього письма згодна повністю
Мене якось заm-dash (довге тире) колишній колега смикнув нещодавно, з тією ж аргументацією. Я звик їм користуватись, бо колись працював дизайнером, там це мало сенс. Зараз вже засумніваєшься, чи варто його ставити наступного разу, чи ні.
Щось сам текст схожий на нейрослоп, вода-водою. Каюсь мене самого лають за таке.
Може ми з вами вже стали трошки нейро за роки в айті)
Чому ви називаєте це АІ. АІ ще не існує, це LLM
Архітектура — Trasformer.
Немає чіткої границі, з якої переходить до реального інтеллекту.
Якщо сучасну LLM всунути, наприклад, в ворону і задати головні цілі і умови, LLM буде поводитись розумніше, ніж початковий птах.
Інтелект це здатність діяти в умовах не визначенності, умовно щдатність самосиійно посиавити собі задачу. Адгоритми штучного інтелекту доки такого не вміють. З іншого боку мислення яке вирізняє інтелект це менше 20% людей. Чи може автомаьика замінювати «Копать траншею от заблра и до обеда», так 100%. Нещодавно Білецький лавав інтервью, що НРК термінатор тримає оборону на позиції значно краше і дешевше за піхотинців.
В сенсі AI ще не існує? AI існує з1960-років. AI — це будь що, що машина робить, що типово пов’язують з людським інтелектом: навчання, прийняття рішень, обгрунтування. Перші AI це були ігрові рушії для шашок і шахів, і це були 1960-ті роки.
Нам в університеті чітко давали розділення AI, machine learning і neural networks. LLM є підвидом neural networks, що в свою чергу є видом machine learning, яке в свою чергу є одним із видів AI.