Чому красивий інтерфейс не знімає напругу користувача

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Мене звати Ніна Войтович, я Product Designer в Involve.software. Працюю з цифровими продуктами у сферах фінтеху, investment platforms, health та civic tech сервісів, collaborative AI systems та automation platforms. Це стаття про те, що я побачила в таких продуктах, і що змінило мій підхід до дизайну. Буде корисною junior UI/UX дизайнерам, які проєктують продукти з відповідальними сценаріями.

Чому красивий інтерфейс не знімає напругу користувача

Одного разу на ревью я розбирала екран підтвердження платежу. Все виглядало добре: охайно, приємні кольори, анімована кнопка. Але після натискання «Підтвердити» нічого не відбувалось, не було жодного підтвердження — просто головний екран.

Хоча продукт виглядав емоційно, людина виходила зі сценарію з питанням, а чи пройшов платіж?

Ось про що ця стаття — про різницю між інтерфейсом, який виглядає добре, і тим, який справді підтримує користувача в потрібний момент.

Ілюстрація — це не емоція

Розмову про емоції в продукті часто зводять до візуалу. Вважається, що якщо додати ілюстрацій, анімацій, трохи гумору, продукт стане кращим. Але цього майже ніколи недостатньо.

Частенько ілюстрація додає настрою, але не дає ясності. А без ясності залишатиметься напруга, і рішення даватимуться важче. Те саме стосується й анімації — вона має сенс, лише коли пояснює, що відбувається. Наприклад, плавний перехід між екранами допомагає відчути логіку навігації, мікроанімація підтвердження дає швидкий зворотний зв’язок. Але у важливих моментах зайві рухи більше створюють шум, ніж допомагають.

Я ніколи не думаю про стан користувача, як про щось окреме від UX. Те, що людина відчуває в процесі, є наслідком рішень, а не додатком до інтерфейсу. Якщо процес прозорий, у користувача з’явиться впевненість, передбачувана система зніме його напругу та зменшить страх помилки. Це і є емоційний дизайн в практичному сенсі.

Три запитання, які я ставлю перед кожним екраном

Щоб не покладатися лише на інтуїцію, я сформулювала для себе три запитання. Вони допомагають зрозуміти стан користувача в конкретному сценарії та перевірити, чи дизайн його підтримує. І жодне з них не про візуал.

1. У якому стані користувач заходить у сценарій?

Це може бути рутинна дія, або ж напружений момент зі страхом помилитися. У другому випадку зайві анімації або декоративні елементи відволікають більше, ніж допомагають. Водночас інтерфейс має давати відчуття фокусу й впевненості.

Тут немає єдиного рецепту. У фінтеху або сервісі з високою ціною помилки стриманість часто спрацьовує краще. Але в health-застосунку, де людині важливо відчувати підтримку, ілюстрації або м’які анімації можуть знижувати тривожність. Все залежить від контексту й того, що людина несе з собою в цей момент.

2. У якому стані користувач приймає рішення?

Чи бачить він, що відбувається зараз і що станеться далі? Чи відчуває контроль? На цьому кроці гумор або надто милий тон можуть заважати ясності або створювати відчуття несерйозності. У менш критичних сценаріях м’який тон може зменшити тривогу. Але стиль комунікації не повинен суперечити серйозності дії.

3. У якому стані користувач виходить зі сценарію?

З відчуттям завершеності чи із сумнівом, що щось пішло не так? Якщо після дії залишається невпевненість, користувач повертається назад, перевіряє ще раз, шукає підтвердження. Якщо виходить зі спокоєм, продукт отримує довіру, яка накопичується з кожної взаємодії.

Три моменти одного флоу: користувач перевіряє дані і може нервувати — чи все правильно? Бачить, що відбувається і відчуває контроль. Виходить з підтвердженням і спокоєм.

Три продукти, три різних підходи

Зазвичай контекст визначає все. Наведу приклад із трьох продуктів з різними підходами до емоційного дизайну. Всі з них правильні.

Фінтех-застосунок. Я працювала над екраном обробки платежу. До редизайну користувач бачив лише текст «Обробка...» на темному екрані без жодного уявлення, що відбувається і скільки чекати. Система працювала, але людина цього не відчувала. Після редизайну з’явився кільцевий індикатор з покроковими статусами: два виконані кроки позначені галочкою, третій ще в процесі. Нічого функціонально не змінилося, але змінився стан користувача. Замість тривоги «а чи пройшло» він отримав відчуття контролю і передбачуваності.

Зліва — процес іде, але користувач цього не відчуває. Справа — два кроки пройдено, один залишився.

Health-застосунок. Після першого раунду юзер-тестувань я отримала фідбек, який мене здивував. Користувачі казали: «хотілося б якогось маскота-хелсі помічника, щоб нагадування були більш персоналізованими» і «можливо додати трохи акцентів, щоб зробити апку веселішою, хоча розумію, що це медичний застосунок і яскраві акценти можуть бути зайвими».

Це типовий момент, коли не знаєш, як реагувати. З одного боку, люди самі кажуть що хочуть тепліший тон. З іншого — самі ж зупиняють себе, бо контекст серйозний. Я вирішила спробувати: додала маскота з короткою корисною підказкою у верхній частині екрана. Не як декор, а як спосіб подавати медичну інформацію в менш офіційному тоні.

Відгуки після змін були інші. Продукт став відчуватися ближчим, не лікарняним бланком, а чимось, що справді піклується. При цьому я не додала жодної функціональної зміни, лише тон і один візуальний елемент.

Зліва — функціональний, але холодний екран. Справа — той самий екран з маскотом і підтримуючою фразою.

Civic tech застосунок. Схожа ситуація була з картою укриттів. Людина відкриває її під час повітряної тривоги та не розглядає інтерфейс, вона шукає конкретну адресу якнайшвидше. Я додала пошукове поле — здавалося б, очевидне рішення. Замовник сприйняв це інакше: головний запит був максимально розгорнути мапу, без великого хедера. Поле на весь екран одразу відпало. Я нервувала, бо така комунікація завжди складна, і буває важко пояснити, чому це потрібно користувачу. Замовники часто мають чітке бачення того, як має виглядати продукт, але не завжди — того, як ним користуються в реальних умовах.

Зрештою пошук згорнули в іконку лупи. Я не була в захваті, оскільки хотілося зберегти поле видимим одразу. Але іноді компроміс — це єдиний спосіб зберегти функцію взагалі. Головне, що користувач під час тривоги може знайти укриття за адресою, а не тільки скролити по карті. Я видихнула.

Захищати рішення означає не наполягати на своєму, а пояснювати, як саме людина буде користуватися цим екраном. І іноді — погоджуватися на менше, щоб не втратити головне.

Зліва — поле пошуку займає окремий рядок, хедер великий, мапи менше. Справа — пошук згорнутий в іконку на карті, мапи більше, всі фільтри видні.

Різниця не в тому, який підхід правильний, а в тому, що потрібно людині прямо зараз.

Коли емоційний дизайн шкодить

Якщо не враховувати контекст на початку роботи, можна непомітно нашкодити.

Наприклад, анімація у критичному моменті, де користувач чекає швидкої відповіді, сприймається як перешкода. Тоді замість відчуття підтримки з’являється роздратування. Гумор у повідомленні про помилку з грошима виглядає як знецінення проблеми. Бо у цьому випадку людина шукає не жарт, а чітке пояснення того, що сталося, і як це виправити.

Емоційний дизайн шкодить тоді, коли він ставиться вище за ясність. Іноді найкраще рішення — не додати більше, а прибрати зайве. Бо коли дизайн ігнорує стан користувача, він перетворюється з підтримки на джерело стресу.

Як зрозуміти, що рішення працює

Найкращий індикатор, який я бачила, це коли користувач перестає повертатися назад перед підтвердженням. Тому що з першого разу зрозуміло, що відбувається і що буде далі. Якщо після змін у підтримку перестають писати, чи точно все пройшло — це і є результат.

Але дизайнер не завжди може об’єктивно оцінити власне рішення. Те, що виглядає вдалим у макеті, на практиці може викликати сумнів або нерозуміння. Я не раз стикалася з тим, що була впевнена в рішенні, і помилялася. Користувачі відчували зовсім інше, ніж я очікувала.

Тому будь-який сценарій варто перевіряти на реальних людях. Юзер-тестування, поведінкові метрики, відгуки швидко показують слабкі місця, які в макеті непомітні. Якщо люди повертаються назад, довго думають перед підтвердженням або пишуть у підтримку, це означає, що десь у сценарії не вистачає ясності. Без цих даних не можна до кінця бути впевненою, що дизайн справді працює, а не просто добре виглядає.

Якщо проходять флоу спокійно і без зайвих перевірок — дизайн підтримує користувача, а не створює додатковий стрес.

Підсумок

Емоційний дизайн — це про те, в якому стані користувач приймає рішення. Я не раз ловила себе на бажанні зробити екран красивішим, але щоразу поверталася до питання, чи допоможе це людині прямо зараз?

Якщо ви тільки починаєте працювати з продуктовим дизайном, раджу ставити собі ці три запитання перед кожним екраном: що зараз відчуває користувач, чого він боїться і що допоможе йому відчути контроль. Це не гарантія ідеального рішення, але це точно кращий старт, ніж питання «а як це виглядає». Якщо відповіді на ці питання нечіткі — дизайн ще не готовий.

👍ПодобаєтьсяСподобалось15
До обраногоВ обраному8
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Класна стаття, дуже жива і без переливання з пустого в порожнє. Прям на 100% згоден щодо ілюстрацій та анімаці іноді в гонитві за красивим UI забуваєш, що юзеру в цей момент може бути тривожно, і йому потрібна тупо ясність і розуміння статусу, а не щоб кнопочка прикольно пружинила.

Кейс із мапою укриттів це взагалі жиза. Дуже знайома історія, коли доводиться боротися з бажанням замовника зробити «чистенько» і ховати пошук, хоча в реальних умовах людям абсолютно плювати на естетику, їм треба швидко знайти адресу.

Ну і ці три питання до кожного екрана забрав собі. Це справді працює краще, ніж просто дивитися на макет і думати «чи достатньо тут емоцій». Коротше кажучи, дуже правильний продуктовий підхід. Мотивує робити інтерфейси, які реально вирішують проблеми і знімають стрес, а не просто класно виглядають на дрібблі.

Дякую за фідбек, рада що зацікавіло.

Я рада, що вам сподобалось. Дякую за фідбек☺️

Людина відкриває її під час повітряної тривоги та не розглядає інтерфейс, вона шукає конкретну адресу якнайшвидше

Так на карті набагато зручніше побачити де найближчий пукт поблизу від свого поточного місцезнаходження, а не вбивати адресу. І адресу чого вводити? Свою чи укриття? Треба знати по яких адресах знаходяться укриття чи як?

Дякую за думку. Але поточна геолокація зручна коли шукаєш укриття для себе, але уявіть інший сценарій: перевірити чи є укриття в районі де зараз знаходиться ваша дитина або інша людина. Тут пошук за конкретною адресою має сенс.

Уявляю. Я можу ще уявити з десяток сценарріїв, але наскільки вони актуальні?

Припускає, що у дитини немає телефону, інакше б він сам подивився або ви б побачили на своїй карті де він знаходиться і куди йому йти. Якщо у дитини немає телефону, то цікаво як вона шукатиме адресу яку ви їй скажете.

Не всі діти можуть повноцінно користуватись телефоном. Наприклад в мого сина батьківський контроль і він може лише дзвонити чи приймати дзвінки. Також є діти з особливими потребами яким складно дається певний функціонал. Ну і не забувайте , що кнопкові телефони досі існують і велика кількість старшого покоління ними користується. Тому тут не можна бути категоричним і пропонувати лише за одне рішення. Потрібно знайти рішення яке працюватиме в різних сценаріях.

Замовник молодець що не пішов у вас на поводу і настояв на своєму.

Дискусії з замовником це нормальна частина роботи, а не «пішов на поводу» чи ні. Одного разу замовник хотів текст в інпуті емейла вирівняти по центру бо так вирівняно в кнопці під ним😅. Тому замовник не може бути в усьому правий чи компетентний.

В даному кейсі він хотів прибрати пошук взагалі, йому пояснили чому функція потрібна користувачу в критичний момент. Було знайдено компроміс який влаштував обидві сторони.

Це і є робота дизайнера — не наполягати на своєму і не здаватися без аргументів, а шукати та пропонувати рішення.

Давайте розглянемо цей сценарій. У вас є телефон з мапою, у дитини кнопковий. Вам потрібно дізнатися, де дитина. Він вам каже адресу свого місцезнаходження чи як?

1. Так, він каже. 2. Я завжди в курсі де моя дитина .

Наприклад завезла на гурток. І я зочу бути спокійна і знати , що поруч є укриття — шукатиму за адресою.

Але ми ж не лише дитину повинні враховувати. Нехай це буде дідусь який похав на базар наприклад. Є безліч різних сценаріїв насправді.

У вас цей гурток і так буде на мапі помічений як і базар. Чи ви адреси запамятовуєте?

Я не запам’ятовую адреси всіх місць де буває моя родина, саме тому пошук і потрібен. GPS маячок це окремий інструмент, не функція мапи укриттів. Пошук за адресою закриває конкретний сценарій і саме тому він залишився в продукті.

Я завжди в курсі де моя дитина

Таку категоричну впевненність вам може дати тільки GPS маячок, хоча в наявній ситуації з GPS зараз ні.

Чому таке байдуже ставлення до місця на екрані. В Health-застосунку бачимо тестові дані, у реальних списків буде більше пуктів і екран буде зі скролом. Навіщо така велика висота рядків, навіщо кнопка + окремим рядком, коли її можна помістити праворуч від заголовка. Стандартне меню ... теж нервує, в більшості випадків можна кнопки з того меню розмістити безпосередньо замість кнопки цього меню і прибрати зайвий клік.

Ну і марний заголовок («Ласкаво просимо») знову з’їдає місце на екрані.

Дизайнери плутають презентаційний сайт (багато «повітря» та все таке інше) з реальнім застосунком.

Вибачте, накипіло.

Тут ми не оцінюємо реальний продукт.Ці ілюстрації є лише прикладом того як змінився емоційний стан користувачів після юзер-тестувань. Висота рядків, кнопки і заголовок тут не в фокусі. Суть кейсу була про трохи інше.

Ну в мене як у потенційного користувача емоційний стан погіршився в новій версії. Тому що та блямба ще більше відргризла корисного місця екрану.

grumpy.website

На жодній з картинок немає красивого. Блювотний плаский дизайн.

Включивши недавно свій старий iPhone 7 я усвідомив що сьогоднішній стан UX нажаль такий що здається він помер зі смертю Джобса.

З сучасним UX все частіше треба гуглити або питати чат що за херня відбувається. Такі справи що вже простіше все робити з AI і не бачити того страшного UI

На жаль це правда. Коли інтерфейс змушує гуглити що відбувається то це вже не UX, а якась головоломка. Проблема часто в тому, що дизайн оцінюється на ревью в ідеальних умовах, а не в реальних зі стресом, поганим інтернетом або просто втомою в кінці дня.

Включивши недавно свій старий iPhone 7 я усвідомив що сьогоднішній стан UX нажаль такий що здається він помер зі смертю Джобса.

Відкриєш MacOS Lion охрінієш від життя, а старі IMac з ніжкою habrastorage.org/...​fenaoxrqu0hhsi8y0sqs4.png це мабуть пік інженерії та дизайну Мабуть найкраще до чого додумалось людство. Народ досі їх скупає і апгрейдить на сучасне залізо. Добре що зараз існує Mac mini M4 який туди можна впихнути

Може, було й легше, але тоді було набагато менше функціоналу: подзвонити, написати, створити подію в календарі. Сьогодні телефон виконує сотні функцій, які не так легко помістити в одному девайсі без інструкції, тому завжди буде щось, про що ти й не знав, що воно існує. Найлегше, якщо AI-агент просунеться настільки, щоб можна було легко голосом виконувати будь-які дії.

Не погоджусь. Це не від — багато функцій. Функцій побільшало це так — але їх і було немало, і більшість ви не користуєте. А навіть якщо і так то це не привід щоб вивалювати на вас все що вам не потрібно, — це якраз це то раніше відрізняло iPhone від Android, і це не пояснює велетенську купу багів і не зрозумілостей. Єдина різниця це те що коли ринок вже сформований і люди звикли і купують тебе просто тому що бренд — вже нема стимулів робити щось краще. Агенти потенційно це хоча б гнучко — про те і в них є дизайн

«Не привід вивалювати все», тоді я вас не розумію, про що ви. Сьогодні все так само: подзвонити/написати легко в застосунку, і не потрібна інструкція, щоб це зробити. Можете навести приклад функції, яка стала гіршою з iPhone 7, і не через те, що додалися нові функції? Може, я не права, але поки не можу з вами погодитись 🥺

Бо схоже я чую від батьків і коли я питаю, що саме, то все через те, що раніше їм не потрібно було відправляти фотографії через Viber, а як подзвонити вона знала, і це було легко. Або телефон не був раніше ще гаманцем, і не потрібно було розбиратися, як ним платити. І виходить, з базовими функціями у них немає проблем, є проблеми з новими функціями. І, думаю, ви погодитесь, що додати в гаманець картку, щоб це було безпечно, не дуже легко зробити «простим».

Тому дуже цікаво почути приклади, щоб вас зрозуміти

таких прикладів багато — вони дрібні — але це якраз про дрібні моменти. Старіші версії IOS були побудовані на принципі Джобса що ідеальний UX це одна кнопка яка робить те що юзер хоче. Не сприймайте букавльно одну кнопку — але це про те що кількість дій в UX має бути мінімальна. Цей принцип а також принцип що UI має пояснювати себе сам в IOS зараз просто забули.

Конкретні приклади:

Найбільші проблеми — для мене я це виявив в IOS 26 у додатку Пошта на Files —
— не можливо доєднати декілька файлів до повідомлення, по крайній мірі я не знайшов спосіб, хіба по одному.
— files browsing (при виборі файлу десь в системі — на прикладі тієї ж пошти) — для того щоб відкрити всі свої файли а не тільки недавні або поширені я якось мав здогадатись що кнопку Browse внизу яка веде по замовчуванню в Downloads — треба натиснути 2 рази — і тоді воно тобі покаже всі папки, Нормального способу як це зробити я не знайшов — ну бо і не шукав — вирішив краще подивитись інші телефони :)

Інші моменти:

В Сафарі тепер треба зробити 2 натискання кнопки щоб відкрити вкладки — хоча це базова операція, — свайп є але він не зручний, не очевидний і не самоописує себе.

Налаштування Apple Account — тут налаштування їздять туди сюди з версії в версію — не можливо запамятати де вони — немає лоадерів — натискаєш Personal Info — нічого не відбувається 30 секунд — потім відкривається.

Пошук по IOS так і по MACOS. — це річ яка працює вибірково, шукаєте речі які в системі точно є — вони не шукаються, точніше не завжди. І насправді ці пошуки всюди зявились якраз через складність UX — в старших версіях вони просто не були потрібні — але не тільки через те що менше функцій — старші версії розкривались по мірі того як ти користуєшся інтерфейсом — на верхньому рівні тільки базові налаштування — які працюють для більшості користувачів і мають сенс для всіх — далі глибше більш просутуні налаштування — які знайдеш тільки якщо вони тобі дійсно потрібні — в нових версіях все разом — тому і потрібен пошук.

Вбудовані додатки — Камера наприклад але і інші також — частина налаштувань в самоу додатку — частина в налаштуваннях, Хотіли зробити камеру простішою — перестарались.

Сканування коду — просто інколи зависає, допомагає перезагрузка iPHone — і це так не тільки в мене

Apple Ingeligence — взагалі тут нічого не працює — apple додає функціонал який працює гірше ніж у дешевого андроіда — і він увімкрений по дефолту- треба вимикати.

Вбудовані додатки — це було найкраще до давав iPhone — прості зрозумілі — інтегровані між собою — зараз просто не оновлюються... Дуже мало оновлень для Пошти — яку користуєш кожен день — вона практично залашилась такою як була з iPhone 4s — і тут знову ж таки налаштування розкидані по всій системі. В пошті бракує робота зі спамом, редагування.

Це все дрібниці — але це те що ламає UX до якого ти звикаєш — і за який на початку якраз готові були плитити екстра гроші.

Я вже мовчу про IOS26 — шрифти величезні для підсліпуватих. — прозорість якої ми не просили — не вимикається — анімації суттєво гірні — не пророблені, повільніші. IOS 12 який в мене стоїть на старому апараті — працює на прочуд добре з 60 hrz старим екраном він відчувається плавно. В старій осі — 4 найзатребуваніші операції завжди в одному зрозумілому місці, А дизайн тебе легко вчить що Сині кнопки — це action кнопки — це те на що треба натискати.
Ну там моментів дрібних просто вагон, це треба відео робити щоб все порівнювати

Дякую, було цікаво почитати!

Не впевнена, що з них усі назвала б прям базовими, але згодна, інколи надбудова ламає простоту.

Про сині кнопки цікаве спостереження, напевно воно так і було б, якби працювала одна команда, але чим більше стає продукт тим складніше підтримувати його консистентність :(

Але це звісно не виправдовує нічого з цього

Тому дякую, що виділили час і розписали!

щодо ваших батьків — і в моїх так само. Щодо нового функціоналу — їм треба просто час. Але все частіше вони стикаються з тим що ламається старий UX, і вони звонять мені.

Щодо того що картку не можливо додати простим способом — тут не погоджусь — це технічно складніше тому що тут задіяний банк — а банки не дуже просунуті як правило — але вцілому будь-яку задачу можна виконати простим способом — питання того скільки ви в це інвестуєте зусиль.

Коли тільки зявились і розповсюдились перші iPhone — то головна причина чому їх купляли (окрім статусу) — це була простота і зрозумільть. В цій простоті було вже тоді упаковано багато складності. До прикладу до сих пір на Android ставлять програми очистки диску в основному від шлакових файлів. В IOS цього практично не було — нічого не треба робити система просто працює завжди швидко і стабільно. За цією простотою стоїть інженерна складність самої операційної системи. Надзвичайна складність упакована в простоту — це і є хороший UX.

Це один приклад це монобанк — це інженерна і доменна складність упакована в простоту. Хоча в них там вже теж почались проблеми через те що перший дизайн не був продуманий для масштабування і додавання нових фіч — їм довелося його змінити, але для користувачів це мінус по UX, також скоріш за все через розпорошування ресурсів на все більшу кількість фіч — UX стає все менш продуманним — і той же самий момент з тим що ви вже відомі і дохідні — UX на цьому етапі вже не приносить максимального доходу на вкладення — тому що ваші юзерам вже легше адаптуватись ніж шукати щось інше

Не впевнена, що в банках перша проблема, думаю сама в безпеці. Чим простіше під’єднати, тим легше це повторити зловмисникам

Я спочатку хотіла сперечатися про монобанк (коли не дочитала), а потім дочитала :D Так повністю згодна і радує, що ви розумієте, що дизайн змінився в мінус по юх, через те, що перший продукт не був продуманий для масштабування.

Тому якраз монобанк, хороший приклад того, що я хотіла донести. Що більшість девайсів / додатків, були простими, бо вони не були передбаченні для такої кількості функціоналу, а з часом стає все складніше, тому й приходиться користувачам адаптовуватися.

Але згодна з тим, що все ще можливо створювати прості додатки і що цього треба прагнути.

але тоді було набагато менше функціоналу: подзвонити, написати, створити подію в календарі

Тобто наявність більшого функціоналу це виправдання щоб зробити менш доступним базовий? Впевнений що купа людей досі юзає смартфони для календаря, подзвонити, послухати музику (для чого IPhone і створили)
Я доречі серед таких Юзаю SE 2022 і ХЗ не що переходити бо не хочу дорогу лопату із функціоналом що юзати не буду.

Я уточнила, що з базовим функціоналом немає проблем, що він так само легко доступний. Тому я й прошу приклад, щоб я зрозуміла, про що саме ви.

Бо я з вами цілком згодна, що базовий повинен бути так само легким, але не бачу, щоб його міняли.

Немає телефону для референсу. То може автор що з сьомим підкаже :-)
Але саме мені не подобається що немає iPhone з маленьким екраном. Екран Iphone5 був ідеальним для всіх задач що на нього поклали. Розмір девайсу доречі теж важлива UX характеристика

На жаль, iPhone 7 також не маю для тесту. Але погоджуюсь що розмір девайсу це реальна UX характеристика, і дизайн завжди має враховувати різні екрани. Але 10 років тому і застосунки були простішими.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Найкращий той дизайн інтерфейсу, який користувач може вимкнути, а воно продожить працювати. І не важливо, у тебе тремор рук, поганий інтернет, проблеми з зором, проблеми з самоконтролем і ти ненавидиш анімацію.... Якщо дизайнер примає, що його інтерфейс може бути немрийнятний для конкретного користувача і це — «ок», але воно продовжить виконувати поставлену ціль — тоді інтерфейс гуд. Нажаль, я таких дизайнерів майже не зустрічав.

Так і є. Надійність і доступність — це фундамент. Якщо продукт не виконує свою задачу, емоційний дизайн вже не допоможе. У статті я скоріше хотіла показати, що після закриття базових потреб користувача варто думати ще й про його емоційний стан

А тепер перейдіть на сайт який ви проектували, відкрийте панель розробника, а там вкладу axe DevTools і продивіться, як би емоційно оцінив ваш дизайн користувач з якимись особливими потребами. Дизайн це завжди про домовленості...

Наведені у статті екрани — це спрощені ілюстрації для демонстрації принципу, а не реальні інтерфейси продуктів. Щодо accessibility повністю погоджуюся

крім емоцій важливо ще думати про технічну сторону, не завжди в пристрої присутній 10Гбітний інтернет. Ні новус, ні сільпо ні інші не здогадуються, що в супермаркеті не завжди є зв’язок, і пошук QR-коду на касі перетворюється просто в живе подразнення, після чого хочеться просто видалити додаток, який бісить рекламою, але ніколи не може бути використаний за призначенням.
Черги повідомлень? localStorage? буфери? збереження авторизації після оновлення? ні, не чули, зато наш додаток займає 300Мб і показує QR код. Найс, стей стронг!

Дякую за вашу думку. Повністю погоджуюся. Емоційний дизайн не замінює базову функціональність і технічну якість продукту. Якщо QR-код не відкривається через відсутність зв’язку, користувачу байдуже, наскільки гарний інтерфейс. Хотіла закцентувати на тому, що відбувається після того, як базові потреби вже закриті, як дизайн може зменшувати невизначеність, стрес чи роздратування під час взаємодії з продуктом

Підписатись на коментарі