В IT ти сеньйор. На дзвінку англійською — вже «недосеньйор»
Звідки береться страх говорити англійською, навіть якщо ти роками працюєш у міжнародних командах і все одно ловиш mini panic attack після фрази: «Could you briefly introduce yourself?».
Привіт! Я Євген, IT Lead в Englishdom. Разом із вами розберемося, як хакнути мовний бар’єр та впевнено почуватися на демо й колах із клієнтами. Гарна новина: отримувати рівень C1 чи вчити 1 млн слів нам не доведеться. Погнали!
Уявіть типову ситуацію: ви без проблем читаєте кілометри документації в оригіналі, дивитеся технічні туторіали на YouTube без субтитрів і впевнено листуєтеся у Slack, розкидаючись влучними фаховими термінами. Але варто менеджеру на Zoom-дзвінку вимовити ваше ім’я — і всередині все стискається. Мозок гарячково підкидає рятівні фрази: «you go first», «sorry, поганий інтернет» або безнадійне «можна я напишу в чат?».
Контраст вражає: ваша технічна англійська — на висоті, а speaking confidence — на рівні котика, який ходить підлогою й помуркує. І найголовніше: проблема тут зовсім не в «низькому рівні» мови. Це лише психологічний і професійний баг, добре знайомий щонайменше половині українського IT.
Чому читати документацію легше, ніж говорити на Zoom
Давайте чесно: пасивне знання мови зовсім не дорівнює активному. Наш reading muscle і speaking muscle — це дві абсолютно різні «м’язові групи», які тренуються окремо.
Коли ви читаєте або пишете код, у мозку є розкіш — час. Можна перечитати речення двічі, підглянути слово в Google Translate, подумати над структурою. На дзвінках цього часу немає. Будувати речення доводиться в режимі реального часу, буквально на льоту.
Оскільки айтівці зазвичай читають і пишуть у сто разів більше, ніж говорять і слухають живих людей, виникає класичний синдром: «Я точно знаю це слово... але саме зараз не можу його згадати й вимовити».
Саме тому банальне запитання від колеги-іноземця «How was your weekend?» викликає більше стресу, ніж фатальний production issue. Ви можете письмово розписати архітектуру Kubernetes, але на етапі small talk раптом перетворюєтеся на русалоньку, яка втратила здатність говорити.
Головна проблема — страх звучати непрофесійно
В IT панує культ компетентності. Сеньйори, ліди, архітектори — усі вони звикли знати правильні відповіді, бути експертами у своїй ніші й у жодному разі не помилятися публічно. Статус зобов’язує, як то кажуть. І тут з’являється англійська, яка миттєво й безжально повертає дорослого досвідченого розробника у стан безпорадного джуніора, що ледве зв’язує два слова.
Цей внутрішній блок зазвичай тримається на трьох «китах» страху:
Я боюся свого акценту
Чомусь нам здається, що всі навколо розмовляють як диктори BBC. Насправді в більшості міжнародних команд чиста британська англійська — рідкість. Indian English, Polish English, German English, український акцент — це абсолютна норма сучасного tech-світу. Усі до цього звикли.
Я боюся говорити повільно
Під час speaking мозок працює в екстремальному режимі. Робити паузи, підбирати слова чи брати кілька секунд на роздуми — це нормально. Світ не розгнівається на вас, якщо ви не будете сипати словами, ніби скоромовками.
Я боюся, що мене не зрозуміють
Спойлер: на робочих дзвінках усім все одно на ваш Present Perfect Continuous або випадково пропущене закінчення -s. Клієнтам і команді важливо швидко вирішити технічний таск, а не оцінювати вашу шкільну граматику.
Впізнали себе? Вітаю, ви нормальний айтівець, а не робот-перекладач.
«Я інтроверт» — не головна причина
Коли йдеться про мовчання на мітингах, найпростіше виправдання — «Ну, я просто інтроверт, мені важко спілкуватися». Але це міф, який варто зруйнувати.
Серед інтровертів є безліч людей, які чудово й упевнено спілкуються англійською. Проблема не у вашому типі характеру, а у відсутності банальної speaking practice, страху від оцінки інших та шкідливої звички відсиджуватися в тіні.
Якщо людина два роки поспіль заходить на всі дзвінки в режимі mute only, її мовний бар’єр сам собою нікуди не зникне. Коронна фраза «I’ll just type it in chat» — це не інтроверсія, а звичайний механізм уникнення стресу, який щоразу лише консервує ваш страх.
Як IT-компанії підсилюють цей страх
Будьмо відвертими: наша локальна IT-культура інколи сама підливає оливи у вогонь. Існує негласне, трохи токсичне переконання: "усі навколо already know English за замовчуванням«.Через це людям банально соромно попросити компанію про додаткову speaking practice, корпоративні курси чи допомогу. Здається, якщо ти натякнув про проблеми з мовою — ти вже «недосеньйор».
Додайте сюди хаотичні мітинги, де іноземні колеги говорять швидко, перебивають одне одного й сиплють локальним сленгом або специфічними жартами. Людина кілька разів випадає з контексту — і поступово перестає брати активну участь у розмові.
Як це впливає на життя? Максимально погано. Це буквально створює штучну стелю для кар’єри. Можна бути богом коду, але якщо ви не здатні захистити своє рішення перед замовником, то автоматично втрачаєте:
- роботу в топових міжнародних продуктових компаніях;
- promotion на позиції Tech Lead / EM / PM;
- leadership roles, де комунікація становить 80% роботи.
Англійська для IT — це вже не nice to have
Давайте без пафосних промов про «розширення світогляду». Якщо прагматично, то сьогодні англійська — це базовий інструмент для виживання й масштабування на ринку. Це ваш прямий доступ до іноземних рейдів, сильних міжнародних команд, потужного нетворкінгу та профільних конференцій.
Дуже часто стелю вашої кар’єри й доходу створює не брак hard skills, а саме мовний бар’єр. Подивіться на свої останні кілька місяців роботи. Скільки разів ви:
- не подалися на круту внутрішню вакансію чи promotion, бо там «треба багато спілкуватися з клієнтом»;
- технічно «злилися» з виступу на загальному демо, перекинувши таск на колегу;
- усіма силами уникали тет-а-тет дзвінка з англомовним PM;
- відмовилися від лідерської ролі в міжнародному кроскомандному проєкті.
Кожна така мікроситуація — це недоотримані гроші, репутація й професійний ріст.
Що реально допомагає заговорити (а що — ні)
Проговорімо базу. Спочатку — про те, що НЕ працює:
- «Я ще трохи повчу граматику, пройду тести й тоді заговорю». Не заговорите. Ви просто навчитеся краще проходити тести.
- Намагання ідеально перекладати фрази в голові перед тим, як заговорити. Поки ви побудуєте бездоганну конструкцію, тема розмови на мітингу вже тричі зміниться.
- Passive consumption. Прослуховування подкастів на фоні дає крутий passive vocabulary, але жодним чином не вчить ваш мозок і мовленнєвий апарат самостійно генерувати вимову.
А ось що реально працює
1. Регулярні, нехай і короткі діалоги
Краще
2. Використовуйте мовні патерни (shortcuts) замість складних речень
Не намагайтеся закручувати літературні вирази. Використовуйте короткі, наві з кліше, але дуже ефективні фрази-конструктори, які автоматизують мовлення:
- «Makes sense» (Логічно / Має сенс);
- «I have a question here» (У мене тут питання);
- «Could you clarify?» (Можеш уточнити?);
- «Let’s double-check this» (Давайте перевіримо це).
3. Додайте до свого стеку фраз «буфери обміну»
Конструкції, які легально дають вашому мозку
- «That’s a good point, let me think for a second...» (Поки ви це вимовляєте, мозок встигає підвантажити потрібний термін).
- «How can I put it into words...» (Як би це сформулювати...).
- «Let me double-check if I got you right...» (Чудова фраза, щоб перекинути м’яч на поле співрозмовника й змусити його повторити питання простішими словами).
4. Звичка перехоплювати перші фрази на дзвінку
Перестаньте вмикати мікрофон лише під час свого статус-апдейту. Зайдіть на мітинг на хвилину раніше, скажіть банальне «Hi everyone, how’s it going?», перекиньтеся парою слів про погоду чи каву. Це зніме первинну напругу, і коли дійде до технічної частини, вам уже буде психологічно легше говорити.
5. Створіть свій MVP (Minimum Viable Product) у мовленні
Коли ви пишете першу версію фічі, ви ж не намагаєтеся одразу накрутити туди складну архітектуру, мікросервіси та ідеальний рефакторинг? Ви робите так, щоб воно просто працювало й виконувало базову функцію. З англійською те саме. Ваше MVP-речення має донести думку до клієнта. Замість вигадливого: «If we had implemented that architectural pattern earlier, we would have avoided current latency issues» (що є граматичним оверінжинірингом), скажіть простіше: «We have lags because our architecture is old. Let’s refactor it». Вас зрозуміли? Таск виконано, прод не впав, комунікація відбулася
6. Юзайте метод гумової качечки (або self-talk)
Коли ви закриваєте задачу у Jira або пишете комміт, спробуйте проговорити вголос (самому собі, без свідків), що саме ви зробили. Буквально три речення: «I fixed this bug. The problem was in the database config. Now it works fine». Це безкоштовний, безпечний і максимально наближений до дейлі-мітингів тренажер, який виводить слова з пасивного словникового запасу в активний
7. Безпечне середовище
Знайдіть простір, де помилятися — нормально. Це можуть бути внутрішні або зовнішні speaking clubs чи профільні курси English for IT, де збираються точно такі самі айтівці зі схожими страхами й болями. Коли бачиш, що навіть досвідчений сеньйор поруч так само плутається в простих часах, страх осоромитися в очах колег з часом зникає.
І під кінець — не про English, а про страх.
Більшість українських IT-фахівців чудово знають англійську. Їхня справжня проблема — страх помилитися, прозвучати неідеально чи смішно. Через це вони щоразу обирають звичне й комфортне мовчання.
Але на певному етапі кар’єри англійська перестає бути предметом вивчення. Вона стає інструментом сміливості. Сміливості говорити — хай навіть із помилками та акцентом.
Межа між «я все розумію» та «я вільно спілкуюся» — це не кількість вивчених слів. Це готовність практикувати, попри будь-який страх. Почніть вже сьогодні, з кількох речень, ваша англійська хоче комунікувати.
34 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ статті дуже побіжно це сказано, а про решту написано дуже багато, але все навпаки
Читати й слухати — пасивні навички
Говорити й писати — активні
Рот повинен звикнути швидко говорити й розвинути м’язову пам’ять. Мозок повинен звикнути швидко витягувати потрібний вокабуляр і фрази.
Тому потрібно говорити й писати. Писати (від руки) теж допомагає з говорінням бо вимагає формулювати думки. Від руки тому що мозок бачить всі ваші закреслення, на компі так не працює на жаль. На листочку неможливо прибрати з очей свої помилки
Але щоб говорити треба говорити
Це найголовніше
ЗЫ: чи звертали чи на справді увагу що більшість пунктів цієї «статті»
(тут «більшість» як мій assumption виходячи з того що «я список кораблів прочитав до половини»)
... вони так само відносяться і до того самого рідної чи національної української
люди (тут українці тут українські айтішники) на справді не вміють чітко і зв’язно і по ділу розповідати що він вона зробив зробила чи то як саме то відноситься до того що саме там треба було зробити і чи який узагалі прогрес як то «треба зробити 10 вже зробив зробила 3 роблю 4 виходячи з чого як так далі буде зроблю усі 10 за нн наступні днів»
ЗЫ: це звісно стосується не тільки українців
ЗЫ: але як ти вмієш внятно і чітко доносити саме таке ти вже точно маєш конкурентну перевагу
я перевіряв ))
зі свіжого якогось чергового переліку «як дійти американської від В1 до С1» один з пунктів що треба робити то є було «читати книжки»
... а нащо вам узагалі мова власне якщо цілі нема «читати книжки» саме як ціль а не «інструмент вивчення»?
ЗЫ: але я думаю таких «матеріалів» українською буде надалі з’являтися більше «українська школа» планомірно скочується до рівня рівномірного країн третього світу дикунів
... власне «скочується» у прогресії вже не точний термін вже скотилася і лише питання чи далі
селяві просто бізнес
not again ))
Пловина людей застопориться і рідною мовою на запитанні розказати про себе. Ми вчили студентів на тренінгах записати це на папарці, визубарити і видавати на гору за першої потреби. Та і цього замало вже. Англійці роблять так само, але читають завчену інформацію про себе не як стихи в молодших классах — а як якісний стендап камеді. Роблять інтервали вставляють : жарти, іронію, іллеїзм тощо. Задача відкривашки, виділітсь з товпи інших шукачів і запам’яьтатись приємною емоцією. Веселий і дотепний випускник Кембріджу, що поводиться як його викладачі та лідери студенских груп в цьому сенсі уділує будь якого нервово індуса чи Українця в ступорі.
Це просто тому, що у типового випускника Кембриджу заможні предки, і він зможе собі дозволити профакапити пітчинг через жарти. А у типового індуса — множення його та сім’ї на нуль від голоду.
Та ХЗ половина з ким я працював хоч були коричневі але народились в навчались безпосередньо в Англії. Девопс Масуд з Бангладеш по кличці клроль — в нас був колись душа компанії. І було безліч англійців із з тех посад, з якими не можливо було спілкуватись. Так там чітко видно, що різниця в освіті.
Я орендував колишню квартиру у принцеси у вигнанні однієї дрібної країни, у неї була чудова англійська і вона мені розплющила очі на багато аспектів політики в Німеччині. Статус та гроші не вирішують, а лише розширюють можливості. Можливо, що кличка виникла не на порожньому місці :)
Де в Бангладеш чи Пакістані королі ? Королі якраз Англії, і сімейка в них юморна (як кажуть від принца Альберта історично) не гірше Монті Пайтон.
BTW Гумор особливо дотепність вважається на інстинктивному рівні проявом інтелекту. Звісно не на рівні поганих скетчів Бенні Хілла (є і чудові), і не гри на роялі не тими органами. Поліцейска Академія і т.п. це з розряду зачепити максимальну адіторію щоб і Квінс і Бруклін і за кордоном сходили в кіно. В американському стендапі мат і т.п. — низкоякісний камеді клаб.
Українців як ми знаємо — пре зі скетчів з політики.
Ну окей, хай не королі, а шейхи. Можуть собі дозволити. Не важливо.
У индусов было много махарадж.
Многие роды до сих пор богатые и влиятельные. Принцев там завались.
Не раджу називати мусульманина махараджею, або Іраландця чи Шотландця англійцем, останнє це взагалі хібащо ви Усік. Ще була така команда, індійця який до них прилетів запросили на бізнес ланч і там був стейк — телятина з кровью. Щоправда сказав «Нічого я жив в Америці, там теж коров ріжуть. Та звісно їсти я це не буду, тільки фіш або чікен». А казати що Рекбі дуже схожий на Американскій футбол, а Бейсбол на Крікет може бути небезбпечно. Зате усі цікавляться що існує австралійській футбол, та що існує чемпіонат зі снукеру.
бо 146% українців не знають це питання як то чисто ідеологічно вони не навчені «розказувать про себе» ні чого окрім старої доброї дресированої радянської біографії
... тож буквально 146% українців просто не розуміють питання селяві просто бізнес мова там справа десята
а це і є «якісний стендап камеді» по научному зветься пітч
навіть тут за коменту ші бота вже помилка ))
ніт то є не зовсім так на справді виглядає десь так
youtu.be/PlOx9obQ2yg?t=43
Відос виходе саме як треба !
Що я бачу, один ботанік, одна попригунья стрекоза яку носить по світу , виєбщік і стильна вдуваєма діваха. Усе що вони несли про свої лички і т.д. — насправді похер, головне як вони це казали. Усі вони шукачі, а не лиця які приймають рішення як кервник, що просить усіх представитись.
Зигмунд Фрейд рулить. Власне я завжи казав менті, що співбесіда це чистої води пікап Метод Містері : «Як таскати в ліжко красоток».
Де треба купа личок і іншого формалізму — це в СV, щоб воно не полетіло в треш одразу.
А що можна без англійської робити в ІТ?
1С, «компьютерний майстр допомога по встановленню вінди», PHP сайти на локальний ринок (хоча вже спірно, еоли ріаень тієї же «Розетка» або «Нова Пошта» і нижче) і т.д.
Не плутайте ІТ сам по собі і зарплату від іноземного замовника.
Тож все це несерйозно ) якщо ж не на держ контрактах
працювати
тільки жарт в тому, що опція «працювати за нормальні гроші без обов’язкових англійських зідзвонів» відриється тільки після того як вивчиш мову
неодноразово попадав на вакансії з «обов’язковим мовним англійським» і за весь час праці говорив на англійській я тільки під час співбесіди
зброю Перемоги!
Швидше здивування — чому в епоу AI, який може розмову нарізати на тасочки в Jira — потрібно бути розробникам на дзвоні із замовником?
Вперед та з піснею, якось тестували утіліту яка мітінг ноти запише — там була ахіння. Тпм і люди часто не в змозі записати результати.
Я вже давно протестував і користуюсь — tldv.io
Прекрасно все робить, нарізає таски для Jira та багато іншого
Якщо що — допоможу інтегрувати
Якже Ви «дiстали» — англомовники... Все — Ваша эпоха закончилась: AI-real time translate и забудьте про «мову взагалi». Переходите на взаимоотношения смыслов а не форм его передачи
Так не працює докищо, крім примітивного рівня розмовника аля : «Як заказати таксі в готель?». Це вже насправді прорив, бо десь в Угорщіні ви на другий день сідаєте вчити мову і якісь числа і елементарні якісь фрази. Англійський вам там не сильно допоможе, наприклад в автобусі.
Досить вигадувати дані. Чи є у вас статистика?
Так курси з англіської мови збирають статистику із проходження тестів і там чітко видно ассиметрію. ІТ-шники мають рівень читання 85% на рівні С1, письмо на рівні B2 85%. Але мовлення у 85% на рівні B1 та нижче. Так само слухання аудировання і т.п. теж суттєво више за говоріння. Про це знають усі виклалачі на курсах, тому ті курси які роблять задля саме ІТ шників роблять упор саме на говоріння та сприйняття речі на слух, особливо поза каліфорнійськими і американськими акцентами. Так що у Ірландців наприалад не ясно з30-40% чого влни кажуть заросто. Пам’ятаю навіть в готелв навмисно навчана жінка була яка говорила з каліфорнійським акцентом із постояльцями.
брехня ))
По собі інших не судять.
асиметрія звісно є, але розуміти на рівні c1, і говорити b1 неможливо. Коректніше було б сказати що слухання розвивається швидше за розмовне. Але прям такий розброс це нонсенс
просто об’єм вокабуляра c1, зворотів і граматики значно більший. Ти або знаєш слово і зворот, або не знаєш. Або вмієш хитрожопу конструкцію або ні. І нема чого видумувати собі c1 коли його нема
я тут якраз стикнувся з тестами місцевої native школи від початкової до старшої тож з цікавості (curiouser and curiouser) пройшов для спроби і сам
... тож як судити інших по собі та по американськім тестам Lexile Levels то принаймні прохідний рівень старшої школи американської я проходжу без попереднього тренування ще проходжу ))
У Englishdom досі мізерні зарплати у вчителів?
треба ж себе порекламувати, хоча-б і граючи на комплексах.
Досить вигадувати дані. Чи є у вас статистика?
то є типу риторичне узагальнення )) там же ж нема уточнення що українською є то саме ))