Питання про IT-контракт

Спільното, всім привіт!

Переглядаючи контракт від IT-компанії виявив пункт, що notice період складає 3 (!) місяці, та у випадку дострокового розривання договору передбачаються штрафні санкції у розмірі 3 попередніх місячних зарплат.

Виникло запитання, наскільки такий штраф є законним у випадку співпраці через ФОП, і які механізми впливу компанії на контрактора у випадку порушення цього пункту договору?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це прям забагато. Штраф за дострокове розірвання... дуже погано. І також зверніть увагу чи нотіс діє в обидві сторони. Чи компанія може вас звільнити попередивши за день, а ви повинні відпрацювати 3 міс?

перепитайте чи то не є помилкою, та скажіть, що вважаєте 1 місяць абсолютно реалістичним терміном і Ви з радістю б обговорили партайм додаткові години для передачі проєкту в разі термінації контракту. Досить часто закорджонні компанії дають «драконну» версію одразу бо «може людинка і підпише», а як ні — то скажуть що у Вас гарна увага до деталей та змінять =)

тебе никто не запрещает заключить еще один контракт. а этот обязательно доработай

Виникло запитання, наскільки такий штраф є законним у випадку співпраці через ФОП, і які механізми впливу компанії на контрактора у випадку порушення
цього пункту договору?

Якщо це у рамках Цивільного Кодексу то вимога законна. А щодо механізмів впливу — Ви як ФОП відповідаєте усім своїм майном. Тож механізми у компанії є.

Якщо далі будете працевлаштовуватися в Україні й усе ж дотримуватиметеся контракту, то вам буде складно знайти роботу. Ви прийдете на співбесіду в іншу ІТ-компанію, вас запитають, коли ви готові вийти, і після відповіді «через 3 місяці» вам відмовлять — ІТ-компанії в Україні не готові стільки чекати. Та й компанія, яка пропонує вам контракт із тримісячним notice period, сама не готова чекати так довго, якщо при наймі ви скажете, що зможете вийти лише через 3 місяці.

​Якщо складно з роботою, то приймайте умови й факт того, що будете «тікати» звідти, порушувати договір і, можливо, втратите відпустку.

Компанія працює по аутстаф моделі і представництва в Україні у них немає, відповідно ніяких позовів теж.

Мене цікавить практичний момент, наскільки ймовірно, що вони будуть позиватися в суд у випадку порушення цієї умови контракту, бо 3 місяці це неймовірно довго.

Гаразд, ви додали більше деталей про ІТ-компанію, що вона закордонна.

В мене відсутня можливість порахувати ймовірність того, що вони будуть позиватися до суду через те, що ви вже плануєте порушити цю умову контракту.

Моя рекомендація — пошукайте серед колишніх працівників цієї ІТ-компанії українців, ось є інструмент для цього: там додаєте посилання на LinkedIn-профіль компанії і далі натискаєте на лінк «Former employees». Це мій інструмент, якщо переживаєте за анонімність, то додайте 10–15 компаній.

Також, якщо там гарна винагорода, вища за медіану, то тримайтесь, а паралельно робіть свої проєкти.

Я знаю фахівців, які підписували контракти з 6-місячним notice period у закордонних компаніях і потім звільнялись без проблем, відпрацювавши пару тижнів. Залежить від адекватності компанії.

без сніпету контракту у частині Termination важко щось коментувати. Плюс який Governing Law контракту, завжди є нюанси. По досвіду з боку компанії, хоч у нас є 30 days notice, але є upon the mutual written consent of the Parties, що завжди і вживається. Подати в суд в Штатах на якогось ФОПчика в Україні буде коштувати мінімум 5к, бо це треба не звичайного корпюриста, а міжнародника, 600-800 за годину, якщо нема представника on the US soil, то це не звичайний районний суд, а вже суд штата. Що там в інших країнах хз. Так що запропонувати поставити 30 днів, наприклад можна, але якщо ні, нічого страшного у contract breaching нема.

Notice period у 3 місяці — це забагато, перегляньте договір детальніше, зазвичай там є ще якісь проблеми.

Можете знайти профіль цієї ІТ-компанії в Opendatabot і глянути, чи є там судові справи, а потім ще пройтися по власниках/директорах цієї компанії та пов’язаних із ними компаніях.

Такі пункти — це більше залякування, бо мені складно згадати реальні приклади, коли компанії вдавалося стягнути таку суму, хіба що контрактор сам віддасть її під тиском.

Можуть не виплатити за останній місяць, не компенсувати відпускні.

А ще, якщо компанію оформили на «фунта», то навряд чи зможуть переконати цю підставну особу подати на вас до суду.

Підписатись на коментарі