Квест від банку: знайди свій динамічний IP заднім числом, або як ІТ-підтримка грає в хованки
Хочу висловити щире захоплення ІТ-департаменту Сенс банку. Поки весь світ будує наскрізне логування та налаштовує SIEM-системи, вони винайшли унікальний спосіб боротьби з інцидентами: перекласти розслідування на клієнта.
Суть факапу: Днями система авторизації банку вирішила влаштувати мені цифровий детокс і просто відмовилася пускати в кабінет (стандартний «білий екран» або
Замість того щоб відкрити свої лог-аналізатори, вбити туди мій унікальний ID клієнта, точний час інциденту і подивитися, яка саме політика безпеки заблокувала запит, підтримка гордо заявила: «Ми нічого не знаємо, зафіксованих багів нема. Дайте нам вашу IP-адресу, з якої ви намагалися увійти, тоді подумаємо».
Шановний банку, відкрию вам страшну таємницю: у 2026 році більшість мобільних операторів та провайдерів використовують динамічні IP (і навіть CGNAT). Вимагати від клієнта заднім числом надати конкретну IP-адресу з пулу, який уже тричі змінився — це технічний геній вищого пілотажу. Спроби пояснити, що для предметного аналізу у вас є мій логін, таймстамп і тип помилки, розбилися об залізобетонне: «Ви не даєте дані, ми закриваємо тикет».
Висновок: Якщо у вас впаде авторизація в цьому банку — не забудьте перед цим розгорнути на телефоні Wireshark, записати повний дамп трафіку, зафіксувати координати супутника і здати аналізи. Бо інакше місцеві ІТ-гуру просто не зможуть знайти кнопку «Пошук» у своїй базі даних. Чекаю на вашу чергову скриптову відповідь про те, як «нам шкода» і як «ми передали інформацію колегам».
Колегам привіт, нехай почитають, як працюють логи.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДоречі. Додаток і сьогодні не працює.
Как будто тредс зашёл почитать. Инфантильный пост.2-3 таких цикла и может быть запрос дошел бы до ИТ отдела. Дальше уже если б бабушка была дедушкой.
Что вы ожидали от поддержки 1 линии — одному Богу известно. В лучшем случае перекинули бы дальше, ещё
С таким успехом пойдите в отделение тогда с этим запросом. Расскажите лично проблему. Будем фиксить всем селом
Було таке з авторизацією в LifeCell. Повʼязано було з тим, що в мого домашнього провайдера один айпі на усіх абонентів та цей айпі багато років в спамлистах. В мене без VPN половина інтернету не працює. Пітримка провайдера не відповідає, підтрика LifeCell відповіла так само як і вам: «В нас все працює».
Максимум що може зробити перша лінія — це перечитати вам FAQ з сайту, який ви й самі могли би прочитати.
В них немає доступу до цього.
Я вирішую це або перемиканням між вай-фаєм на мобільний інтернет, або вмиканням VPN.