Чемпіонка світу, яка не розуміла, що таке API
Привіт! Мене звати Ганна. Я Project Manager, яка почала свою карʼєру в IT після професійної карʼєри в спорті. У цьому блозі я розкажу про свій шлях.
Заслужений майстер спорту України
Я виросла у світі, де спортивні танці були основою життя. Мої батьки — заслужені тренери України, відомі у всій країні та за її межами як танцівники. Все їхнє життя було присвячено розвитку власному та розвитку учнів. З дитинства я фактично жила в залі. Спочатку просто з батьками на роботі, потім почала робити перші кроки на паркеті, а пізніше вже тренування, збори, змагання.
Для багатьох було очевидно, що я піду кроками своїх батьків. Хоча моя сімʼя ніколи не змушувала наслідувати їх справу, навпаки, завжди давала можливість обрати мою стежку самостійно. Саме тому зараз я маю три вищі освіти, дві з яких не повʼязані з танцями.
Жодного дня не проходило без тренування. Я ходила в зал не тому, що треба, а тому, що інакше не могла. Спочатку це було захоплення, потім звичка, а в певний час я зрозуміла, що це мій кисень життя. Я дуже рано усвідомила, що успіх — це нелегко, а спорт — це важка праця.

Але навіть попри те, як мені було важко, я все одно залишалася і досягала. І тут, мабуть, вірно поставити питання «чому»? Відповідь така — справжній спортсмен розуміє, що якщо важко, то ти йдеш вгору, до успіху, а коли тобі легко, то ти просто котишся вниз.
2019 рік став піком. Ми виграли Чемпіонат світу, а після того і Кубок Європи. Переживши це один раз, воно назавжди залишиться з тобою як незабутні спогади. Як ми стояли на п’єдесталі, як лунав гімн нашої держави, як підіймався синьо-жовтий стяг. У той рік ми отримали найвищі звання в спорті в Україні. Заслужений Майстер Спорту України. Більших нагород просто не існує — ми вибороли максимум.
Це був той самий момент, коли я зрозуміла, що зробила все, що могла. А потім настала тиша, в якій раптом стало дуже чітко чути одне питання: а що мені робити далі? І ось тут вперше у мене з’явився вибір.

Школа танцю та Product Owner
Ми завершили карʼєру, і треба було вирішувати, куди рухатися далі. Я переїхала на Близький Схід. У якийсь момент стало чітко зрозуміло, що в Україні, на жаль, не вміють берегти тих, хто віддав себе спорту. Людина, яка ще вчора стояла на п’єдесталі, сьогодні має доводити свою цінність у розмовах, де на неї дивляться зверхньо.
Я ризикнула відкрити свою школу танцю в іншій країні, без знайомств, грошей чи впливу. Це вдалося завдяки комунікації і моєму професіоналізму. Я почала з того, що зустрічалася з тими, хто вже викладав там, розмовляла, збирала інформацію, щоб зрозуміти, що саме важливе для місцевих, на що вони можуть реагувати і які є культурні особливості. Потроху визначилася з напрямком і домовилася з одним із партнерів викладати разом. На перше заняття прийшло аж троє учнів.

Але школа швидко росла. За пів року ми стали одними з найсильніших і найбільших у регіоні. А потім усе зупинилося. 14 березня 2020 року я прилетіла в Україну на пару тижнів побути з сімʼєю. 17 березня закрили кордони через COVID — цього разу це була пауза без гарантій повернення. Відчуття було, що все це — за пару тижнів — і закінчиться, і я зможу повернутися назад і продовжити розвиток. Але, на жаль, цьому не судилося статися.
Пів року нічого не відбувалося, збереження почали закінчуватися, і мені треба було починати працювати. Я почала тренувати знову в Україні. Але рівень ставлення, оплати та поваги колосально відрізнявся, і це дуже сильно демотивувало. Треба був план Б та інша сфера.
Я почала шукати роботу. І тут вперше стало по-справжньому складно. Через сайт пошуку роботи я знайшла вакансію: Hand-made master. Я прийшла в діджитал-компанію, яка займалася створенням візуального контенту під монетизацію. Поняття не мала, на що погоджуюсь, бо це достатньо нішева позиція. Задача такої людини — бути руками (обличчям, тілом, ногами, волоссям) в кадрі.
Вже пізніше найкрутіший ролик, який створила, набрав 175 млн переглядів. За два роки в цій компанії я змогла досягти рівня Product Owner і відкрити три нові напрямки для створення відео. Але всередині знову з’явилося знайоме відчуття, що мені тісно.
Перші кроки в IT
Я почала шукати, куди далі розвиватися. Зʼявилася думка про проджект-менеджмент. Хоча IT було для мене іншим виміром, мене завжди приваблювали челенджі. Треба було з чогось починати, і я записалася на курс Project Management у Web Academy.
Я памʼятаю, як відкрила перші матеріали — і не зрозуміла нічого. От абсолютно нічогісінько. Я сиділа перед екраном і відчувала, як зникає опора. Я злилась, плуталась, поверталась назад, плакала і знову злилась. Іноді — просто закривала ноутбук, бо більше не могла дивитись на те, що не розумію.
— Може, не твоє? — сказали мені. І це звучало дуже логічно. Я могла б зупинитись і не продовжувати. Але не могла кинути все, коли важко, бо спорт дав мені вміння долати перешкоди і йти напролом. Мій викладач підказав, що мені потрібен ментор. Я знайшла таку людину, засипала його питаннями, робила всі домашні завдання з курсу, читала додаткову літературу, дивилася відео, робила все можливе і доступне з того, що було.
Я залишилась у нерозумінні набагато довше, ніж хотілося. І десь у цьому «довше» почали з’являтися перші зв’язки. Я все ж таки змогла закінчити курси, але чесно собі сказала, що, мабуть, все ж таки не моє. Технічну частину на той час я так і не зрозуміла, хоч як і не старалася.
Потім був дзвінок від людини, з якою я певний час пропрацювала на проєкті «Танці з зірками». От що означає бути послідовним, бути професіоналом і показувати якість роботи. Люди до тебе звертаються навіть через 10 років.
— Ми шукаємо project manager в компанію IoT. Підеш?
Я погодилась. Було дуже страшно, було дуже незрозуміло і нереально складно. На онбордингу мені показали документацію, розказали про продукт і дали час на ознайомлення. Я була в паніці. Бо все, що вчила на курсах, не мало ніякого значення.
Я відкрила документацію і спробувала сама встановити платформу. Ну що сказати... Я з тріском провалилася на першому кроці. Далі було більше, моєю задачею було комунікувати з клієнтами і розв’язувати їх питання. Ну, як ви розумієте, питання були в більшості технічні. А це означало, що я і поняття не мала, що їм треба і про що вони питають.

Один випадок мені особливо запамʼятався — коли я вперше зустріла слово API. Клієнт звернувся з проблемою: девайс був підключений до платформи, але дані або не доходили, або не відображалися у дашборді так, як очікувалося. Для команди це була звичайна робоча ситуація. На дзвінку почали звучати слова «API», «request», «response», «telemetry», «JSON». А я сиділа і ловила себе на думці, що не розумію майже нічого. Я чула ці слова до того, але це були просто терміни без сенсу.
Після дзвінка я пішла до розробників з питанням:
— Поясніть мені, будь ласка, що таке API. От прям нормально.
Мені пояснювали декілька разів, різними методами, різні люди, але я все одно не розуміла. І в якийсь момент мені стало страшенно соромно. Бо всі навколо сприймали це як щось базове й очевидне, а я почувала себе людиною, яка випадково потрапила не в ту професію. Такий собі комплекс самозванки.
Як у мене все вийшло
Я пішла розбиратися сама. Відкрила документацію, почала дивитись, як девайси взагалі взаємодіють із платформою, як виглядають запити, як приходять дані. Малювала собі схеми: девайс — запит — платформа — відповідь — дашборд. І в якийсь момент мене просто переклинило на дуже простій думці: API — це не «страшна технічна магія». Це просто спосіб, яким системи між собою спілкуються.
Скоріше за все, мені так і пояснювали до того, але саме малюнки дали мені можливість розібратися. Пізніше, коли мені потрібні були більш глибинні знання, я пройшла курси «Tech skills for managers». Це дало мені значно більше розуміння технічної частини, але, якщо чесно, то справжнє навчання все одно відбувалося не на курсах. З кожною новою задачею, яку я зустрічала, я могла дізнаватися більше, копати глибше, розбирати детальніше. Я залучала команду більше, питала, шукала, читала, дивилася відео, поки не розбиралася до кінця.
Я дуже добре запам’ятала один момент у моїй кар’єрі. Мені прямо сказали: між мною — РМ’ом із сильними софт-скілами, хорошою комунікацією, відчуттям процесів і команди — та іншим РМ’ом, який значно сильніший технічно, але значно слабший у софт-скілах, виберуть саме його. І це був дуже болючий момент.
Особливо тому, що на той час я вже побудувала команду майже з нуля: налаштувала процеси, комунікацію, атмосферу, культуру роботи. Команда росла, люди розвивались, проєкти рухались вперед. Я реально вкладала в це дуже багато себе. І почути після цього, що твої сильні сторони — недостатньо важливі, було важко і боляче.
Але з часом я зрозуміла, що проблема була не в мені. Я просто потрапила в середовище, де технічна експертиза цінувалася значно вище за все інше. Пізніше вже в іншій компанії, ще на співбесіді керівник сказав мені фразу, яку я пам’ятаю досі: «Ганно, головне, що ти володієш дуже сильними софт-скілами, а технічку ми підтягнемо...». І, чесно кажучи, оце «ми» вартувало набагато більше. Бо вперше це було не: «або розбирайся, або не підходиш». А: «ми допоможемо тобі вирости». І дійсно так і сталося. Коли тебе не пушать, дають час і пояснюють, хочеться вчитися і робити більше, для компанії, для проєкту, для свого розвитку.
Не знаю, в який момент стало легше. Я прийняла одну дуже просту річ: я не буду знати всього. Я можу зараз відчувати себе впевненою, сильною, «на своєму місці», а через годину сидіти над новою задачею і знову відчувати себе найбільшим гальмом у всесвіті. Що важливо — це не зупинятися і постійно вчитися, копати, малювати схеми, читати, шукати відповіді і питати. Питати дуже багато, коли ти щось не розумієш, щоб не залишалося сірих зон.
І от багато проєктів, п’ять років та три компанії по тому... Я все ще іноді відчуваю себе тундрою. Сиджу над новою задачею, дивлюсь у той самий екран — і думаю: «Ну от знову». Але тепер у цьому вже немає паніки. Бо я знаю, що це частина процесу. Що за цим «я нічого не розумію», завжди приходить «а, стоп... здається, починає складатися». Я вже не намагаюся знати все. Не доводжу собі, що я «достатньо хороша». Просто роблю свою роботу, підтримую людей, з якими працюю, і процеси, які будую.
Мабуть, головне, що я перенесла зі спорту в IT: великі перемоги народжуються з маленьких кроків, які ти робиш навіть тоді, коли страшно, важко і взагалі нічого не зрозуміло.
18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівСтаття мотивуюча, так тримати 💪🏻
Дуже дякую!
Звучить як дешеві книги з мотивації де людина все одно іде шляхом найменшого супротиву. Я люблю танці але їсти я люблю більше тому я йду в айті.
Ця історія наглядно показує рівень українського та і усього айті зараз. Коли 70% айті компаній це оці вигадані позиції на які беруть навіть майстра спорту по танцям. І тому коли зараз в час ші звільняють тисячі людей то це насамперед стосується оцих фейкових позицій.
Якщо людина не знає що таке апі і її взяли на роботу продактом в айті то в мене дуже багато питань до компетенції і мотивації людини яка приймала таке рішення. Але звісно я шуткую, в мене нема до неї питань. Риночок усе порішає, він вже почав.
Ну і вишенька на торті це фотки в цьому пості. Особливо релевантні ті які не про танці.
Хочеться запитати, а на вашу думку в айті якійсь окремий конкурс? Типу якщо є в людини відповідний ген з народження — беремо? Ну і хобі взагалі небажано, або лише спеціалізовані — лише щось на кшталт конструкторів: збери/розбери компʼютер.
Дуже дивує момент що думка про те що пройти курси або додаткове навчання це не варіант особливо в наш час. І якщо в школі обрав одну професію, то до кінця життя треба нести її крізь роки
Це дуже складно коментувати. Те що тут написано це емоційна каша з глибоко інфантильним поглядом на речі. Тому я відповім вибірково.
Що це означає? Так, на мою думку, в айті окремий конкурс. Як я в любій іншій професії. Чи щоб бути офтальмологом достатнью бути хорошим танцюристом? Чи може щоб бути хорошим журналістом достатньо бути хорошим танцюристом? Чи може будівником? Чи бухгалтером? Чи водієм автобуса? У всіх професій окремий конкурс.
Це не питання гену це питання здібностей людини які вона набувала протягом усього свого життя. І саме курси або додаткове навчання це варіант тільки якщо оці ваші здібності хоч якось дотичні до нової професії. Наприклад, середній випускник мехмашу, фізики, електроніки після курсів програмування зможе стати поганим програмістом. Але середній випускник журналістики, мовознавства, медицини чи спорту не зможе після курсів стати поганим програмістом. Середній випускник менеджменту, системного аналізу, маркетингу може, інформаційних систем, бізнес адміністрації зможе після курсів стати поганим проджект менеджером в айті. Але людина яка жила спортом? в якій реальності ви живете? Чим далі ваша основна професія від професії на яку ви хочете переключитись тим більше вам треба надолужувати. Тому фізику достатньо курсів, а журналісту треба спочатку вивчити фізику щоб курсів стало достатньо. Або програмування щоб курси не потрібні були :).
де в тому що я казав можна зробити такий висновок? Хобі це хобі і нічого поганого в хобі немає. Якщо людина все життя займалась спортом, жила в залі по6-8 годин на день, готувалась до мільйону різних змагань, потім відкривала школу танців і все те що описано в статті вище. Яка визначає себе через призму танців, судячи з кількості фоток саме про танці. Ви впевнені що це хобі? Ще раз, досягти успіхів в любій професії залежить від того як довго в своєму житті ваша діяльність була дотична до цієї професії — чим ближче тим краще. Чим далі — тим більше треба наздоганяти.
Ну і про статтю знову. Більшість статті це розповідь про танці. Багато фоток з танців. Навіщо вони тут? Навіщо їх так багато? Танці, тренування, змагання, досягнення. Все що я бачу це людину яка почала продавати себе в айті через призму досягнень в спорті. Яка намагається каналізувати свої досягнення в танцях як якісь досягнення в айті. Але те що її взяли в айті це не досягнення, це глибоке везіння. І незнання що таке апі підсвічує тільки це. Мені б за таке було соромно і я б ніколи публічно про таке не розповідав. І дурна та людина яка це хаває.
Тому дуже добре що з’явився ШІ який по великій мірі зараз є приводом для того щоб трохи встряхнути індустрію і щоб на технічних форумах було менше статей накшталт «Як я пропєтляв в айті не знаючи що таке апі».
Мені радісно, що моя стаття не залишила вас байдужим.
На щастя, життя завжди ширше за наші уявлення про те, хто на що здатний.
Щиро бажаю вам щастя і успіху.
Ви абсолютно правильно підсвітили всі проблемні місця, розклали по поличкам. Шкода лише, що для того, щоб зрозуміти це, треба мати певний рівень зрілості мислення. Тому реакція авторки цілком передбачувана — захист через жарти.
І останні дві фото є відповіддю на закономірне питання, як її взагалі взяли. Сумно.
От читаю вимоги до PM:
In-depth experience with Cloud & IT Infrastructure.
Extensive demonstrated experience in Information Technology, working on technology related Project Management.
Demonstrated experience with planning, managing and tracking multiple complex and major impact projects.
Solid experience with managing stakeholder expectations, implementing service improvement initiatives and communicating effectively with Senior Management.
Leadership of technology workstreams within strategic programmes, for instance Mergers & Acquisitions.
Тобто танці взагалі ніяк, там нема transferable skills.
Про API взагалі сором. Це як брати на роботу медсестру, яка не знає, що таке катетер. А загалом, я бачу тенденцію в саме Україні до захоплення профанами ролей, до яких вони взагалі ніяк не придатні, не дотичні і некваліфіковані. Так, це я не лише про айті.
Анна, дуже крута історія!
Дякую, Даріє!
Дуже дякую за вашу надихаючу історію! Я думаю люди, які вже давно в ІТ і це єдина сфера, у якій вони працювали, можуть отримати з цієї історії ще одну надихаючу думку — не обов’язково все життя працювати в одній сфері, кардинально змінювати напрямки протягом життя — це нормально і цілком можливо. Так само як Ганна спочатку купу років була спортсменкою, а потім її спортивна кар’єра закінчилася і вона перейшла в ІТ — так само і ми, айтішники, хто з часом втратить роботу через АІ — зможемо опанувати якісь нові професії та світчнутися у щось кардинально нове. Часи «одна професія раз і на все життя» вже пройшли, тож нам вже потрібно готуватися (фінансово, ментально, скілово) до того, що ІТ це не назавжди і навіть не до пенсії, якщо вам менше 55 років.
Не можу погодитись.
Як на мене, дуже сумно, що в нашій країні не цінують спортсменів такого рівня. Всі знають про Усика, про Шевченко (бо це бізнес великих грошей і ставок), а про людину що в не такому прибутковому напрямку робить імідж країні, ніхто не попіклувався. А таких людей одиниці.
Перехід в ІТ в даному кейсі — це скоріше рятівний круг від безробіття, а не подальший професійний розвиток.
Welcome to IT!30-40 років в індустрії :)
Тут відчувати, що ти нічого не знаєш, — нормально навіть після
Тому воно й цікаве.
Удачної вам кар’єри і цікавих проектів!
Олександре, безмежно вдячна за ваші слова і підтримку!
Тепер і я знаю про цю суперсилу, коли в один момент ти круто вирішуєш якісь питання, а в інший просто випадаєш в осад від розуміння нерозуміння!
Ганно щиро Вам дякую, Ви мене замотивували продовжувати рухатись, я на жаль вже не 1 та не 2 роки намагаюсь розпочати кар’єру в IT і проходжу курси та навчання, але бувають моменти коли здається що весь світ тобі каже та зупинись це не твоє, але я продовжую можливо це тупість але я впертіший 😅
Романе, ні в якому разі не зупиняйтесь!
Впевнена, що завдяки вашим старанням і важкій роботі над навчанням буде довгоочікуваний успіх. І неважливо, в якій ви сфері опинитеся, ваша навичка доводити розпочате до кінця, дожимати до фіналу, бути стійким, коли дуже-дуже важко, і переборювати складнощі буде вам дуже сильним бекграундом в будь-якій справі!
І, можливо, для вас зараз це дається надзусиллями, але коли ви це подолаєте, в першу чергу будете себе поважати й цінувати за те, що змогли, а по-друге — просто будете вже знати алгоритм дій, коли складно, і вмітимете долати труднощі дуже достойно!
Вірю, що у вас все вийде!!!
Щиро Вам вдячний за такі мотивуючі та теплі слова ❤️
Ганно, ви велика молодець!
Я вас максимально підтримую: починати все з нуля декілька разів, особливо після успішної спортивно-творчої карʼєри — не всі можуть це подолати емоційно. Плюс ця сфера кардинально відрізняється від ІТ (знаю на власному досвіді).
І також плюсую до команди та атмосфери. Люди доволі швидко можуть вчитися і давати результати, якщо оточення цьому сприяє.
Нехай у вас все вдається💛
Катерино, дуже дякую за ваші теплі слова та підтримку.
Важливо ділитися своїм шляхом, а особливо складнощами. Це дає розуміння, що ми всі живі люди і «успішного» успіху не буває.
І я 100% погоджуюся з вами, що оточення може як допомогти і надихнути, так і вбити бажання рухатися далі.
Бажаю всім шукати і знаходити дійсно своїх людей, керівників і команди!!!