Чи буде Україна в топ-10 у результатах Stack Overflow 2026? Залежить від тебе, вривайся в опитування!
Вітаю тебе! Є дуже багато сильних аргументів, чому тобі варто пройти це міжнародне опитування. Читати всі ці аргументи — це година часу, а пройти опитування — усього 15 хвилин, тож проходь stackoverflow.com/dev-survey/start
Ще тут? Гаразд, а чи знав ти, що назва DOU пішла з серіалу «Сімпсони»? Там Гомер із Іліади постійно казав «Д’оу!». У нас для цього є інші слова з трьох та чотирьох букв, а у поляків то взагалі з п’яти. Макс про це ніколи не зізнається. В «Сімпсонах» Гомер завжди чомусь душив Барта. Барт — це син, і коли Барт виріс, то подякував батьку: «Дякую тобі, що замість психологічного насилля ти обирав фізичне!». Поки українські Збройні Сили смажать окупантів фізично, ми можемо пройти опитування, щоб Україна знову потрапила в топ-5, і підсмажимо їх психологічно. Смаж: stackoverflow.com/dev-survey/start
Ще тут? Тоді давай поговоримо про наболіле: про те, як складно знайти роботу, і ще складніше — знайти прямий контракт у закордонну компанію. Давлю тобі на мозоль — у мене такий контракт є, і знайшов я його на Djinni у березні 2022 року. Ймовірно, це сталося тому, що продуктова компанія з UK якось дізналась, що в Україні можна доступніше наймати контракторів. Тож про це треба кричати: що ми в Україні працюємо, знаємо мову й активні на міжнародній арені. Кричи stackoverflow.com/dev-survey/start
У 2024 році Україна увійшла в топ-5, у 2025 році — у топ-10. Давайте не доводити цього року до топ-20. Не доводь stackoverflow.com/dev-survey/start
Д’оу! stackoverflow.com/dev-survey/start
Якщо опитування пройдене — дякую. Зроби ще один маленький крок: пошир цю тему, посилання на опитування, зроби репост у LinkedIn. Ця додаткова хвилина в рази збільшить шанс того, що опитування пройдуть більше українців і що Україну будуть згадувати на світовій арені у позитивному ключі. Це важливо.
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівОпитування завершене, що добре. Дякую всім, хто взяв участь.
Результати вже редакція DOU буде публікувати й нагадувати у себе на www.youtube.com/@DOU_youtube
Пройшов опитування. Кількість питань здалася значно більшою, ніж у минулому році. Дякую за нагадування!
Цього року активність української ІТ-спільноти відчутно нижча, ніж у 2025 році, і тим паче, ніж у2024-му. Поширень і реакцій у LinkedIn значно менше. У цій темі також лише троє відписали, що пройшли опитування.
Або це навмисний ігнор, бо в опитуванні багато запитань про ШІ, або це банальна лінь — намагаюся розібратись.
Бо побачили що вихлопу з цього ніякого
Отже, давайте поговоримо про віддачу aka «вихлоп».
Чи має бути віддача миттєвою у випадку командного проходження міжнародного опитування від StackOverflow? Коротка відповідь: ні, але давайте порівняємо, що ми досягаємо й як це впливає на нижні рівні.
Впізнаваність української ІТ-індустрії на міжнародній арені — це глобальний рівень, віддачу від якого я й очікую від результатів цього опитування.
Нижче знаходяться ІТ-компанії та команди, для яких бренд роботодавця (впізнаваність + репутація) дає змогу витрачати менше ресурсів на пошук кандидатів, які погодяться працювати в цій компанії — це також віддача.
Далі йде особистий бренд, який також спрощує працевлаштування або ж залучення інвестицій — це теж віддача.
І фактично, сильний кандидат нашаровує на себе особистий бренд, бренди компаній, в яких працював, і все це підсилюється впізнаваністю країни.
І я, і редакція DOU (можливо, тільки Євген), вважаємо, що проходити опитування варто, і воно однозначно йде в плюс українській ІТ-індустрії!
Я теж пройшов.
Опитування пройшов. Довжина/кількість питань, десь, по середині, не мало і не задуже))
Пройшов опитування. Дякую, що піднімаєш цю тему щороку.
Дякую, що пройшов. Цього року значно менше активності, поширень у LinkedIn.
Я цього тижня написав багатьом українським ІТ-ютуберам (публічно та в особисті повідомлення) та авторам українських телеграм-каналів про ІТ, але поки що жодної реакції від них.
Також створив окремий телеграм-канал, де опублікую результати, коли вони будуть, а поки що публікую там посилання на пости про це опитування stackoverflow.com/dev-survey/start