Ще одна фальшива ІТ-компанія у Львові — Pixel mindIT
Привіт! Пару років тому сталася дуже ганебна історія. Керівництво однієї львівської ІТ-компанії наступного ж дня після звільнення співробітниці опублікувало на сайтах інтим-послуг її фото з соцмереж, з її номером телефону та номером телефону її мами. Тоді ця ІТ-компанія називалась «NextOne Technologies», а зараз уже наймає під новою назвою «Insiders». Про це є детальна тема на DOU, ось.
Ця ганебна історія — одна з причин, чому я оглядаю ІТ-компанії, тож спершу проаналізую Pixel mindIT, а потім опишу, які можливі ризики є в роботі з такими компаніями й що варто розпитувати у рекрутерів цих компаній, щоб зменшити ризики.
Про ІТ-компанію Pixel mindIT я дізнався з посту в українській ІТ-спільноті на Reddit.
Я погуглив Pixel mindIT і не знайшов юридичної особи ні в Opendatabot, ні в YouControl. Торговельної марки Pixel mindIT також не існує. Враховуючи це, Pixel mindIT є фальшивою ІТ-компанією.
У компанії Pixel mindIT немає профілю на DOU.
У Pixel mindIT є профіль у LinkedIn, але не вказаний рік заснування. Вказаний розмір компанії —
Також невідомо, хто власник Pixel mindIT, чи дотичний цей власник до затримок зарплат в інших ІТ-компаніях, чи є він у базі корупціонерів. Це легко гуглиться, коли компанія юридично зареєстрована або хоча б є профіль CEO у LinkedIn у списку співробітників.
У компанії є профіль на Djinni, й компанія наймає початківців: Trainee/Junior. У таких випадках треба запитувати електронну копію договору й аналізувати її з допомогою ChatGPT/Gemini/Claude, вказуючи контекст, що ви кандидат на працевлаштування.
Тепер ризики. Коли ІТ-компанія (аутсорс або аутстаф) — дно, то у договорі замість роботи може бути вказане стажування, де ви маєте виплатити штраф $200+ за кожен місяць, якщо пропрацювали менше року. Також вас можуть звільнити одним днем або затримувати зарплату скільки завгодно, якщо затримує замовник. Вам можуть дати договір на підпис, при чому договір не буде підписаний з боку ІТ-компанії, й вас будуть тримати на гачку. Ось є тема про це: «Звільнився в перший робочий день, бо керівництво відмовилось підписувати свій же договір». При звільненні вас можуть лякати штрафами й не заплатити, ось приклад такого у відгуку про Insiders.
Ще один із ризиків — це коли компанія просить вас здати в оренду або продати ваш Upwork-профіль. Якщо таке є — це дно, ось розписував про ризики такого на DOU. Працювати з чужого Upwork-профілю, який надасть ІТ-компанія, буде ще стресовіше. Ось ще один приклад із відгуків про Insiders.
Про адекватні або хоча б нормальні компанії ви майже завжди нагуглите всю потрібну інформацію: хто власники, де зареєстрована компанія — в Україні чи Естонії — бо немає сенсу таке приховувати. Інформацію складно знайти, коли компанія зашкварилась і наймає під вигаданим ім’ям, або власники затримували зарплату, або планується, що кинуть на зарплату, або це азартні ігри (iGaming, Gambling), де кидають на гроші і клієнтів, і співробітників, або ж це якийсь московський проєкт.
Ось ще список фальшивих ІТ-компаній, які я аналізував: Logic Craft, Xceed Development.
Рекомендація на майбутнє: розпитуйте про компанію у її колишніх співробітників у LinkedIn.
І під кінець — ще щось корисне. Можете глянути на YouTube «Що робити джунам у світі ШІ» та критику цих рекомендацій у темі на DOU: «Мої зауваження до відео Діми Малєєва „Що робити джунам у світі ШІ“».
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ цей список можна додати компанію AiMerch, така ж сама «фільчина контора» на djinni мають профіль AiMerchendaising, просто не виплачують зп, пропонують перепідписувати договір, умови можуть змінюватися на ходу і т.д. Тому варто розробникам звернути на це увагу і не витрачати навіть час на спілкування.
Я до вашого відгуку про AIMerch додав спеціальні посилання на профіль компанії AIMerch у LinkedIn та профіль засновниці Anna Vladymyrska на випадок змін назв.
Чергове нагадування спільноті,
що потрібно проводити обов’язковий ресерч, з’ясовувати усі деталі і робити роботу ретельно.
Бо інакше буде як з автором.
Спочатку пости були у топі і теми актуальні, а зараз вже не сприймають серйозно, й коменти вже в захист студії.
Я, коли не знаходжу інформацію про ІТ-компанію, пишу, що не знайшов, і тому треба бути обачними.
Дуже прикро, коли спільнота не сприймає серйозно ситуації, коли в ІТ-компанії, яка наймає, не вказано, хто власник/CEO, а в списку співробітників є лише HR-менеджер.
Щось зламалось в електриці офісу, визвали електрика. Той за хвилину усе полагодив, каже ціна 500 гривень.
— Це ж звилинна справа, чому так дорого, налайте квитанцію
— Будьласка, " - Ткнути виверткою ₴1, — Знати куди ткнути ₴499″.
А взагалі так можна адвокський бізнес відкривати разом із детективним агенством.
З тією же 13 річною ментально, що виклала анкету суперниці на сайти повій, чисто справа під судовий позов.
Думаю попит має бути, просто пробити куди влаштовуєшся, а при умові що 16% ІТ-вців зараз без роботи і багато хто переїхав в інший регіон і може банально не знати куди йде. Так замовив за умовні 10 грн комплексний звіт щодо контори воно його витягло із наскрамлерного рееєстру і баз данних, принаймні ясно що воно за звір. Собівартість треба порахувати із запитами до платформи реестрів і т.д.
Раніше таке тільки через сарафанне радіо.
Я не хочу робити на цьому бізнес. Ця інформація гуглиться за5–10 хвилин (якщо є практика), її цінність саме в публічності — щоб не кожен початківець окремо досліджував сумнівні компанії, а щоб уже був готовий аналіз, який зберігає час і вберігає від проблем.
Ну багато-ходовка вона ясна, от прозорий нібито фріланс «прямі контракти», от посередники з великої дороги які пропонують рівно те саме, але беруть за це від 30 до 75%.10-50 грн де можна комплексно за годину дві пробити інформацію структуровану про конт агента (бакграунд чек), це напевно цікава штука.
При цьому від посередників насправді нема ні жодної криши ні вед держ дорганів типу ТЦК, внепланових перевірок маскішоу і т.б. Не від клієнта, коли той просто не став плати за проблену роботу. (А таких випадків буває до .. і ще більше, наприклад чувак який роюив замовлення пішов собі в інший стартап, а цей закрився).
Момент в тому, що я не купив. Із іншого боку якусь «функцію дії», за умовні
Якщо для вас сюрприх, сама методика — це продукт. Його можна втоматизувати якщо буду доведено, що є попит і отримувати маржу.
Ярославе, ви плутаєте такі речі як:
1. Офіційна реєстрація юрособи.
2. Наявність торгівельної марки, що не є обовʼязковою в Україні.
Якщо є ФОП Василь Пупченко, та він оперує під комерційною назвою «Baselsoft», і в нього немає торгівельної марки Baselsoft, то це не робить його фальшивою айті-компанією.
Ви можете мабуть скласти якийсь ваш особистий стандарт «доброчесності айті-компанії», та влключити туди наявність торговільних марок, фото СЕО на сайті та посилання на лінкедін. Але не пишіть, що компанія «фальшива».
Володимире, це ви плутаєте такі речі, як юридична особа і ФОП.
Комерційна організація:
А це опис з LinkedIn:
І що? ФОП може створити собі сайт компанії, агенції або навіть освітнього центру — наприклад foxminded.ua/offerta-1
Це абсолютно законно
У наведеному тобою прикладі FoxmindEd все чітко: є і торговельна марка, і ТОВ, і сайт, де вказана юридична інформація — три ФОПи.
А тепер спробуй знайти все те саме про Pixel mindIT: ФОП, ТОВ або торговельну марку.
Це означає, що власник сайту не бажає її опублікувати. Може це взагалі замаскована кадрова агенція.
Так, якщо це замаскована кадрова агенція, то це вже не ІТ-компанія, і кандидатам варто про це знати — для цього й створена ця тема.
Ну так це чиста формальність через допотопні вимоги до реєстрації компанії на DOU/Djinni.
На Djinni є фільтрація за типами компаній: Agency, Outsource, Outstaff, Product, Startup. Вакансії Pixel mindIT фільтруються як Outstaff.
Є інші заперечення того, що Pixel mindIT є фальшивою ІТ-компанією?
Не можу підтвердити або спростувати цю тезу
ТОВ також саме як і ФОП може користуватись комерційною назвою «BaselSoft», не реєструючі торгівельну марку, і це 100% законно в Україні.
Так знайдіть цей ФОП, пов’язаний із Pixel mindIT, на який ви посилаєтесь.
Це ваше хоббі, а не моє. Якщо ви не можете знайти, то це не робить компанію фальшивою.
Я, коли знаходжу хоча б якусь юридичну інформацію про ІТ-компанію або дані про власника/CEO, не називаю її фальшивою — ось приклад Appexoft та Inforce Digital.
Давайте ваші правила перевіримо відносно вашої компанії ReadyToTouch. На LinkedIn ви вказали, що заснували цю компанію. Також ви зазначили, що компанія заснована у 2020 році, та що в компанії працює 2 співробітники.
www.linkedin.com/.../readytotouch-rust/about
1. Чи є в вас реєстрація торговельної марки ReadyToTouch?
2. Чи є юрособа ReadyToTouch?
Я колись хотів заради забави створити тему «Аналіз публічної інформації про ReadyToTouch».
ReadyToTouch — це проєкт, а не компанія, я про це публічно пишу:
Є ще зауваження до ReadyToTouch? Бо там усе прозоро — можна знайти мене як засновника цього проєкту.
Навіщо ви тоді «проєкт» додали в розділ профілю, де зазначається робота в компаніях? Для цього є відповідний розділ «Projects»:
І ви ніде не зазначаєте на сторінці компанії, що це «проєкт, а не компанія», чим вводите в оману користувачів LinkedIn, та порушуєте terms of service: «Creating an account with false information is a violation of our terms».
ReadyToTouch — це проєкт, а не компанія. Якщо хочете покритикувати, то створіть окрему тему, щоб, якщо хтось ще почне критикувати ReadyToTouch, я міг посилатися на вашу тему.
В нас з вами мабуть лінкедіни різні, бо в моєму ReadyToTouch опубліковано як компанія в розділі компаній, а не проєктів, та на сторінці ReadyToTouch ніде не зазначено, що це проєкт, а не «бізнес чи компанія».
У нас із вами однаковий LinkedIn. Ще раз: ReadyToTouch — це проєкт, у посиланні вказано «/company/», бо я зарезервував назву ReadyToTouch у LinkedIn на майбутнє.
Я вказав у досвіді ReadyToTouch, щоб фахівці, які переглядають Go/Rust сторінки, могли мене легко знайти за потреби — це для прозорості.
Ви чітко знаєте, хто стоїть за ReadyToTouch, і можете це уточнити — я вам відповідаю. Ви отримали всю потрібну інформацію, ви обізнані, тож досить зайвих запитань. Якщо хочете дізнатись щось ще — створюйте окрему тему.
Більшість компаній, які ми знаємо мають дивні юридичні назви, часто не співзвучні з вивісками і медіа.