Озвучування зарплатних очікувань

Як ви вважаєте, під час пошуку роботи кандидатові варто озвучувати свої зарплатні очікування відразу? Чи є у вас якісь поради з цього приводу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Правильно звичайно відразу озвучувати, щоб зекономити всім час.
Але мені на початку «кар’єри» якось завжди було некомфортно просити відчутно більше ніж є. Якась психологічна травма, можливо від цієї ще радянського виховання — правильно бути скромним. Згодом просто казав, що в принципі норм на поточному місці роботи і маю стільки то грошей. Можу ризикнути перейти за + стільки-то, якщо проект цікавіший/кращий. Ще на початку дивувався, що завжди знаходився бюджет на контрофер. ))

Бути найнятим на занижені на цікавий проект — набагато більша помилка, ніж не бути найнятим на завищені очікування на той самий цікавий проект 😀

психологічна травма, можливо від цієї ще радянського виховання — правильно бути скромним

Це не травма і до скромності не має відношення, скромність не має відношення до радянського виховання, а радянське виховання — це для людей за 50. Подивіться якось скільки серед них скромних людей і хай буде прозріння. Скромність — це чеснота, або риса характеру як мінімум

А описаний психологічний бар’єр — це просто страх почути відмову. Люди роблять і набагато гірші речі через страх відмови

Я б сказав навіть не страх відмови, а страх бути засудженим/висміяним.

Ким? Уявіть, умовно, в рекрутера в день 3-4 інтерв’ю *5 в тиждень. Плюс, паралельно ще є робота по процесингу вже існуючого пайпу.

Тобто, рекрутеру буде не до того, чи ви попросили забагато, чи ні.

Більш того, коли даже джуни в пошуку роботи просять такі малі гроші, а в тебе є зп вілка . Даже тут ти кажеш, що , ви маєте можливість більш просити і вам заплатять.

Щодо відмови. Вам можуть відмовити не чз те, що ви просите,як вам здається, забагато, а чз вже наявність кандидата, або ще чз 100500 причин( не підійшли по софт скіллам, чи нотіс, чи ще щось).

Ким?

Власним підсвідомим. Суперего по фройду

Я би сказала, що корисно мати вміння витримувати маніпуляції і тиск. Тобто, розуміти, що в таких сенсетив питаннях, вміти реагувати спокійно або взагалі ігнорувати- це дуже непогано.
Але я не психолог, порад не надам , на жаль.

Оо, це якраз ближче до того що я мав на увазі про амплітуду:) дай п’ять 🖐

От щоб не бути абстрактнии хвілософом

Взяти оце опитування

dou.ua/forums/topic/48934

очевидно що 70% готові засунути свої очікування подалі щоб одягнути бронєжилєт від мобілізації

То яка питається взагалі різниця коли бляха озвучувати ті зарплатні очікування... це ні про що, що топік, що коментарі. Чергова буря в стакані. Але хоч привід побренькати є

Ну, а при , гіпотетично, жіночий мобілізації було б теж саме. І я би теж погоджувалася. Бо страшно. Тому, які часи ,такі і рішення.

Отож, страшно. Страх це тваринне й підсвідоме, скромність людське. Не треба одне з іншим змішувати. Страх керує нами без зусиль, для нього нічого не потрібно, а скромність вимагає зусиль і виховання від нас. Як і здатність долати страх до речі

Томки хай свіксо скромність свою береже, а не спихує на «радянське» виховання.

uk.wikipedia.org/wiki/Чеснота

Ну теж таке, в кожного своє, це для психоаналітиків уже ) воно в принципі пов’язано. Мені відмовили, і от я буду сам себе засуджувати потім, лазити на форумах питати незалежної валідації. Тут такі топіки були.

Це і в сторону попрацювати на занижену зп працює. Чому би не погризти себе що задешево продався. В цьому випадку це вже мотивація шукати іншу роботу

У Алекса можна повчитися стану внутрішнього балансу між роботодавцями, до речі. Це хороша звичка в житті.

нуу, мейбі, не сперечатимусь

Це більше про світогляд. Якщо дуже спрощено, то там де в когось баланс, у мене межі амплітуди. Сама постановка питання про баланс створює проблему без вирішення.

я таких переконань що балансом і гармонією люди самі себе заганяють у шизу, у будьякому популярному розумінні це класичний пошук темної кішки в чорній кімнаті, коли її там нема.

Хоч це вже якось далекувато від зарплат пішло, але думаю саме тому ТС переживає про коли озвучування зарплатних очікувань імєєт мєсто бить, а я якось ні 😀

Зразу після добрий день чи зразу після розуміння що очікується?

Зазвичай якщо це явно не піднімається, то озвучую десь між після загального уявлення що за робота там чекає і що там за п****ць на проекті але до всяких тестових і раундів

Людська компанія не буде тягнути з цим питанням, якщо тянуть і мнуться — це мінус цієї компанії. Це прояв відношення до команди яка вже є і звісно майбутнього відношення до тебе. Не deal breaker і не показник але мінус і прапорець. Скажем так якщо замовчать, то вони тобі дадуть среднєпотолочне яке ти й сам можеш знайти в інтернеті або й менше. Компанія яка готова платити вище ринку за хорошого спеца і якщо ти такий то тобі одразу про це просигналять. Це і називається зацікавленість. Зарплатні очікування нецікавих і одного з сотень нікого не хвилюють.

Так само якщо ти в двері заходиш з ноги і показуєш зразу чек, це показник як ти ставишся до людей ;)

Так шо можна зразу, але можна й не зразу

Беремо свою поточну зп за Х, формуємо діапазон від 120%X до 150%X і кажемо, що хочемо працювати за гроші з цього діапазону. У найкращому випадку (малоймовірно) отримаєте +50% до поточної зп. У «найгіршому» випадку (найімовірніше) отримаєте +20% до поточної зп, а роботодавець буде думати, що вас нагнув-прогнув та зекономив.

0 на скільки не множ буде 0, порада так собі, хіба для зайнятого «літуна» (джобхопера) який ще не вдарився потилицею до «скляної стелі»

Звичайно одразу обговорити суму. Навіщо витрачати час на співбесіди якщо ви тупо не сходитесь в ціні.

просто як апельсин.
відкриваєте доу зарплатний ресурс.
якщо дуже хочеться кушать, то виставлаєте хотілку по нижньому квартилю
якщо ще є запасів мівіни і тушняка на півроку, то по верхньому

Якщо ви , умовно, у Польщі шукаєте, то тут є зобов’язання роботодавця озвучувати вілку зп. Даже коли я публікую вакансію, то я вказую, на якому з етапів я озвучу зп вілку.

Щодо України, тут по- різному. Але це скоріш вже буде залежати від того, як у вас зараз з пошуком роботи.

Зазвичай, можна казати так: я розглядаю наступний діапазон зп і відкритий до діалогу.
Якщо ви- овербаджет, але роботодавець зацікавлений, то рекрутер/ сорсер вас запитає, чи ви будете гнучкі щодо очікувань, чи ні.

Зазвичай, можна казати так: я розглядаю наступний діапазон зп і відкритий до діалогу.

Як Ви вважаєте, якщо в такому випадку роботодавець вирішить зробити офер, то навіщо йому вказувати суму більшу, ніж найменша сума діапазону?

А ви ніколи не дізнаєтеся, які кости у конкретного роботодавця. Подивиться, по зп опитуванням, скільки по ринку заробляють кандидати з +/- аналогічним досвідом і стеком. Це буде ваша середня зп.
Перед офферами кандидати завжди дорожчають, тому ще додайте до середній зп +25-30% .Це приблизно і буде сума в оффері. Плюс, можуть вам сайн- он бонус докинути, щоб ви швидше приняли оффер ( зазвичай, це в кінці місяця, бо треба закривати вакансії ). Але це розмірковування. Бо зараз не знаю, хто ви за тайтлом, який у вас стек ітд.

Я не впевнений, що Ви правильно зрозуміли моє запитання, бо воно було заплутано сформульовано. Тому опишу його по іншому.
Допустимо, кандидат сказав роботодавцю, то розглядає оплату в діапазоні 0.8X — X (де X — сума грошей) і відкритий до діалогу.
Допустимо, що сума грошей Х покривається бюджетом вакансії, яку роботодавець на неї виділив.
Потім була співбесіда і роботодавець вирішив зробити офер кандидатові.
Який сенс роботодавцю вказувати в офері (який він хоче запропонувати кандидату) суму оплати більшу за 0.8Х, якщо кандидат сам озвучив суму 0.8Х як прийнятну (оскільки вона ввійшла в діапазон)? Чи тут є якісь нюанси?
Стосовно

Перед офферами кандидати завжди дорожчають, тому ще додайте до середній зп +25-30% .Це приблизно і буде сума в оффері.

можете пояснити, що тут мається на увазі? Як це кандидати дорожчають? Чому?

Щодо першого питання, то можемо припустити, щоб швидше найняти кандидата ,якщо в нього є ще пропозиції;
Або кандидат має унікальну експертизу і роботодавець просто піде на умови кандидата.

Щодо іншого питання ( подорожчання зп очікувань перед оффером):
Уявимо кандидата з зп на старті 5.000у.е .
Він проходить в компанії А 2-3 етапи, а також має етапи інтерв’ю в компанії В, де він заходив зі старту з зп 5200 у.е.

Він бачить, що їм цікавляться ітд.Буває так, що як зайшов кандидат з зп 5к, так і заофферили з зп 5к.

Але ж, кандидат розуміє, що він вже пройшов 70-80% всіх етапів і вже роботодавець теж зацікавлений його довести до офферу. Тому, на оффер колі часто буває так, що кандидат каже, я хочу проговорити знов зп очікування . Маю ще пропозиції , і готовий розглянути не 5к, а 5500 у.е. І тут вже роботодавець думає, чи він в рамках бюджету, чи треба додатково узгоджувати, чи є ще пайплайн ітд.( Я перепрошую,якщо написала сумбурно. Але, сподіваюсь, поінт змогла описати ясно).

я хочу проговорити знов зп очікування . Маю ще пропозиції , і готовий розглянути не 5к, а 5500 у.е

Вже кілька разів так робив, завжди отримував норм +.

Краще відразу вибити вищу зп ніж потім офігівати чого ЗП навіть на кілька % за рік не піднімають

Називати бажану суму +10% і казати, що готовий до обговореня. В процесі торгу скидаєш ці 10% і всі щасливі.

Так, це спрощує найм.

Визначте суму з якою будете хепі і називайте її

Ні, не варто. Краще вибивати ’вилку вакансії’. Якщо відмовляються озвучувати — слати лісом!

Якщо відмовляються озвучувати — слати лісом!

а який у цьому сенс?

Підписатись на коментарі