Як я створив кросплатформений буфер обміну ClipFlow із нульовими витратами на сервери та E2E шифруванням

Привіт, DOU!

Як розробнику, мені щодня доводиться працювати на кількох пристроях одночасно. Думаю, багатьом знайома біль, коли треба швидко перекинути шматок коду, лог або посилання з десктопа на телефон, і ти починаєш спамити у свої особисті чати в месенджерах.

Існуючі хмарні рішення або зберігають твої дані на своїх централізованих серверах (що для конфіденційних робочих даних — величезний ризик), або вимагають складної синхронізації в локальній мережі, яка відвалюється, варто лише вийти з дому.

Тому я вирішив розробити власну утиліту — ClipFlow. Головна ідея продукту — абсолютна приватність даних у поєднанні зі зручністю хмари.

Архітектура без серверних витрат

Замість того, щоб піднімати та утримувати власні дорогі серверні кластери (що для соло-розробника зазвичай є фінансовою ямою), я реалізував zero-knowledge архітектуру.

Додаток створює єдину приватну мережу, використовуючи особистий Google Firebase конфіг користувача одночасно на всіх його пристроях. Що це дає:

1. Нульове навантаження на мою інфраструктуру: Мені не потрібно платити за сервери чи бази даних. Продукт масштабується без фінансових витрат з мого боку.
  2. Повна незалежність: Кількість підключених пристроїв у користувача взагалі нічим не обмежена.

Наскрізне шифрування

Безпека тут зашита на рівні клієнта. Уся мережа працює на одному спільному паролі, який користувач вводить вручну всередині програм на кожному пристрої.

• Пароль фізично вписаний всередині додатка, він ніколи не зберігається у вигляді файлу і не передається мережею.
  • Якщо паролі на пристроях не збігаються — розшифрувати повідомлення фізично неможливо. Дані передаються через Firebase вже в повністю зашифрованому вигляді.

Стек та поточний статус

Проект повністю готовий до продакшену (MVP запущено):

• Desktop/Mobile: Інтеграція нативних OS-функцій для фонового моніторингу та кастомних плиток швидких налаштувань.

Зараз утиліта 100% безкоштовна для безлімітного обміну текстом та посиланнями. У майбутньому, під час залучення інвестицій або масштабування, я планую додати платну Pro-підписку на передачу файлів через буфер (наприклад, скопіював фото на ПК — воно миттєво з’явилося в буфері іншого ПК чи телефона). Але базовий текстовий синхрон залишиться безкоштовним назавжди, щоб не було відтоку користувачів.

Сьогодні я виводжу ClipFlow на Product Hunt. Мені дуже цікаво почути думку українського ком’юніті: що думаєте про такий підхід до архітектури, коли користувач сам володіє своєю інфраструктурою? Які потенційні «вузькі місця» чи баги ви бачите в такій схемі?

Посилання на лендинг та документацію з налаштування: webclipflow.vercel.app/uk

Буду вдячний за конструктивний фідбек та обговорення в коментарях!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі