Чи реально AI-інструменти вже замінюють частину роботи джунів, чи це перебільшення? Які AI tools ви реально використовуєте в продакшені, а не просто тестите?
Але й геморня ще та, в основному через те, що ту користь хибно розуміють та інтерпретують усілякі не дотичні до розробки персонажі. Обжеруться своїм маркетинговим буллщітом на оте от саме один одного в ср... Ні про який буст розробки на сотні відсотків мова не йде, бо, трясця, у нормальних сініорів власне процес написання коду і до АІшок не був ані основною задачею, ані головним прожирачем часу, ну хіба лише у зовсім вже формошльопів. А тепер на АІшному хайпі деякі особливо впороті менеджери і навіть замовники самі собі придумали якісь відірвані від реальності висновки і самі ж в них повірили; бодатися з цим повальним ідіотизмом подекуди не так щоб прям легко, і часом зжирає навіть більше ресурсів, ніж та нещасна АІшка заощаджує.
та воно і сіньорів вже заміняє — ну тих, що раніше умовно кажучи тиждень витрачали, щоб колір кнопки змінити. я не знаю добре це чи погано, але за джунів абідно.
В принципі так ще треба трохи слідкувати за ним, але вже не так уважно як колись і його вихлоп вже запускається навіть від безкоштовних і локальних ллм. Можливо вартує сфокусуватися на тому, в чому ші вас не замінить, як каже Стів Возняк.
Це вже рік як сталось, тепер навіть легасі проекти підключають агентів.
Заміняє це людей нижче середнього, не залежно джун це чи сіньор. Толковий, допитливий і працьовитий джун з АІ набагато корисніший за потухшого сіньора який продовжує все робити руками.
Майже рік юзав cursor, вже пів року юзаю codex і claude code. Codex топ бо зручніше українською диктувати. Юзаю Opus хіба щоб робити код або план рев’ю.
Толковий, допитливий і працьовитий джун з АІ набагато корисніший за потухшого сіньора який продовжує все робити руками.
та хай би робив собі руками, але ж таки робив. крінжово спостерігати, як у одних колег продуктивність за останні місяці вирісла в рази, а інші як комітили 5 строчок коду за день, так і продовжують чіллити, сподіваючись, що і надалі можна буде втирати менеджменту, що добавити два поля у форму чи поміняти іконку потребує два тижні часу.
мені в приниципі пофігу на цей баласт, якби воно не жрало гроші, які теоретично можно було б віддати на кращі підписки та підвищення зарплатні (звичайно мені)
які теоретично можно було б віддати на кращі підписки та підвищення зарплатні (звичайно мені)
так никогда не было и не будет, сэкономленные деньги никогда не распределятся среди других работников ни в каком виде, в отличие от нагрузки вот те петь строчек каждому по одной навалят без компенсации
як у одних колег продуктивність за останні місяці вирісла в рази
Маман переметнулась, сама всі ці місяці називала мене божевільним за такі слова. а тепер сама на власні очі спостерігає
мені в приниципі пофігу на цей баласт, якби воно не жрало гроші, які теоретично можно було б віддати на кращі підписки та підвищення зарплатні (звичайно мені)
А потім такі з сотнею комітів за рік, перед лейофом постять пафосні пости що вони будували компанію, і що ніяка машина їх не замінить, і що компаніє пожалкує що проміняла їх на ШІ
я як використовувала ШІ, так і використовую, як угорала з ШІ крикунів — так і угораю, як казала, що ШІ в перспективі глобально не покращить життя більшості людей, а погіршить його і привнесе багато нових проблем — так і кажу. тому я і натякаю постійно ШІ крикунам — не треба радіти як дура у першу шлюбну ніч, бо вас просто виїбли.
Все прямо як я казав в одному із постів рік назад, що всі ці ШІ скептики, будуть потім казати: «нє, я завжди використовував(ла), ШІ, я просто був(ла) проти безвідповідального використання ШІ і проти слоп кода написаного з допомогою ШІ, а так я завжди був(ла) за ШІ»
як угорала з ШІ крикунів — так і угораю
ти угорала зі всього, зі всіх згадок ШІ в будь-якому позитивному контексті, з кожного успішного кейса чи як хтось ділиться своїм позитивним досвідом = ШІ скептик
Зараз будеш спригувати що просто тролила, приписувати людям слова, які вони не говорили, а ти з них угорала, давай, вперед )
я прям не вірю))) після стільки років донні щось таки запідозрив )))))
ти угорала зі всього
з тебе не поугорати, то день пройшов зря
ти угорала зі всього, зі всіх згадок ШІ в будь-якому позитивному контексті, з кожного успішного кейса чи як хтось ділиться своїм позитивним досвідом = ШІ скептик
Джуна він ще рік назад замінив. А зараз мідла і навіть деяких сінйорів. Не в тому плані що він буде робити роботу end-to-end джуна, мідла, сінйора (а то тут на ДОУ люблять додумувати і приписувати слова), а в тому плані, що деяких сінйорів в команді я би замінив на безлімітну клодовську підписку, тобто якби мені поставили питання найняти тобі в напарники такого сінйора чи дати гарну клодовську підписку, я би вибрав підписку. Но якщо це крутий, самостійний, мотивований, проактивний сінйор з горящими очима — не відкажусь від такого.
а в тому плані, що деяких сінйорів в команді я би замінив на безлімітну клодовську підписку, тобто якби мені поставили питання найняти тобі в напарники такого сінйора чи дати гарну клодовську підписку, я би вибрав підписку
если бы мне предложили выбирать между 50 граммами арахиса и 500 лучшими в мире синьорами я бы выбрал арахис, но это не потому что я так сильно люблю арахис, а потому что мне синьоры не нужны. это считается что синьоров ai заменил или арахис?
замена синьора на синьора не замена, а текучка. и даже если ты считаешь что сможешь работать вместо нескольких это глобально неважно, заказчику что-то в голову придет и вылетишь, потом наймут нескольких, которые не будут из кожи вон лезть и все. индусы на этой схеме все свое айти построили, которому теперь все наши аутсорс компании завидуют
Ніколи в аутсорсі не працював, не знаю. Но продуктові компанії зараз навпаки офіси в Індії та інші аутсорсні офіси розганяють, так як простіше і дешевше купити своїм сінйормам підписки, ніж мати головняк з тими офісами і індусами на ремоуті.
Тому коли чуєте страшні цифри що фейсбук чи амазон ча клаудфларе розігнав 50% офісу, то 80% з них це індуси, а не ключові люди, на яких трималася компанія і тепер, на думку місцевих експертів, обов’язково розвалиться. Не розвалиться. Позбулися від друго-третьо сортного баласту і тих сінйорів, які «колір кнопочки тиждень міняють».
Мені здається, це якраз хороший аргумент не про «заміну людей», а про зростання продуктивності.
Якщо ти готовий обрати Claude замість частини сінйорів, значить інструмент уже створює достатньо цінності, щоб конкурувати з людською працею на окремих задачах. Ще кілька років тому така постановка питання взагалі не мала б сенсу. І тут головне не те, що Claude став сінйором, а те, що один сильний інженер із Claude може закривати більше роботи, ніж раніше.
Тут діло що самі бізнеси інфраструктура не готові до зростання продуктивності. Наш CI/CD захльобується від пулл реквестів, продукти не встигають ревьювити функціонально, сендбокси лежать по пів дня. Продукти не встигають оформляти фічи.
Короче зараз надостаток продуктових спеціалістів, які глибоко знають домен, предметну область, які вміють спілкуватися з клієнтами і розуміти що їм потрібно, що потрібно бізнесу. Цікаво коли я про це писав пів року назад, що продукти з знаннями домену будуть набагато більш цінні ніж сінйори, не говорячи вже джуни, мене тут в божевільні записували.
Тому компанії намагаються підтримувати стару продуктивність з меншою кількістю народу, ніж нарощувати продуктивність.
AI теперь пишет код, местами хороший, местами гавно. Если твой единственный скил — писать код, то ты уволен. Если умеешь что-то ещё — теперь за это будут платить больше, ведь этого не может сделать крутой AI.
Проблема в тому, що більшість розробників ніколи не заробляли гроші просто «написанням коду». Основна цінність завжди була в розумінні предметної області, архітектурі, прийнятті рішень, комунікації та відповідальності за результат. Код — це лише один із інструментів.
Чи реально AI-інструменти вже замінюють частину роботи джунів, чи це перебільшення?
реально
ситуация с джунами катастрофическая — в связке с агентами они выдают ужасные результат из-за нехватки опыта, а менторить их при этом не выгодно — они не растут и не учатся, потому что мотивацию убивает соблазн получить все готовое через агентов
Дуже простий експеримент, який може поставити кожен: 1. посадіть когось шось робити з AI 2. рівень його знань має бути нищий за рівень завдання 3. включаємо секундомір 4. насолоджуємось процесом
Так от вангую, що на 5 хв ви будете здивовані, через 10 хв почне сіпатись спочатку одне око, через 15 хв наступить злість, а якщо витримаєте хочаб пів години, то прийде розуміння, що ніхто нікого не замінить
Тю... Та достатньо самому спробувати зробити з АІшкою щось поза добре відомою предметною областю. Результат також здивує. Ну, наприклад, в мене з останнього — реставрація столешні зі штучного каменю, переклейка бортиків, тощо. Як результат — те що робив сам на інтуїції та здоровому ґлузді вийшло помітно краще, аніж зроблене по порадам нейронки, після яких довелося ще й морочитися з середньої глибини перешліфовкою.
ви помітили як на DOU розширили фічі редактора повідомлень? скільки років DOU, а сталося це лише зараз. які вам ще докази потрібні, що це не лише хайп?)
мені здається, що ця аналогія з джуном не дуже вдала. LLM + агенти справді корисний інструмент, але вони поки нікого не заміняють, хоча потенційно можуть скорочувати headcount на певних проектах. при цьому чим досвідченіший розробник, тим ефективніше він зазвичай може їх використовувати.
Власне, це і є одна з ознак впливу технології. Не обов’язково чекати, поки ШІ повністю замінить розробників. Якщо інструмент дозволяє команді з 10 людей робити роботу, яку раніше виконували 12–15, це вже змінює ринок.
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівБез сумнівів — користь.
Але й геморня ще та, в основному через те, що ту користь хибно розуміють та інтерпретують усілякі не дотичні до розробки персонажі.
Обжеруться своїм маркетинговим буллщітом на оте от саме один одного в ср...Ні про який буст розробки на сотні відсотків мова не йде, бо, трясця, у нормальних сініорів власне процес написання коду і до АІшок не був ані основною задачею, ані головним прожирачем часу, ну хіба лише у зовсім вже формошльопів. А тепер на АІшному хайпі деякі особливо впороті менеджери і навіть замовники самі собі придумали якісь відірвані від реальності висновки і самі ж в них повірили; бодатися з цим повальним ідіотизмом подекуди не так щоб прям легко, і часом зжирає навіть більше ресурсів, ніж та нещасна АІшка заощаджує.та воно і сіньорів вже заміняє — ну тих, що раніше умовно кажучи тиждень витрачали, щоб колір кнопки змінити. я не знаю добре це чи погано, але за джунів абідно.
В принципі так ще треба трохи слідкувати за ним, але вже не так уважно як колись і його вихлоп вже запускається навіть від безкоштовних і локальних ллм. Можливо вартує сфокусуватися на тому, в чому ші вас не замінить, як каже Стів Возняк.
Це вже рік як сталось, тепер навіть легасі проекти підключають агентів.
Заміняє це людей нижче середнього, не залежно джун це чи сіньор.
Толковий, допитливий і працьовитий джун з АІ набагато корисніший за потухшого сіньора який продовжує все робити руками.
Майже рік юзав cursor, вже пів року юзаю codex і claude code.
Codex топ бо зручніше українською диктувати.
Юзаю Opus хіба щоб робити код або план рев’ю.
та хай би робив собі руками, але ж таки робив. крінжово спостерігати, як у одних колег продуктивність за останні місяці вирісла в рази, а інші як комітили 5 строчок коду за день, так і продовжують чіллити, сподіваючись, що і надалі можна буде втирати менеджменту, що добавити два поля у форму чи поміняти іконку потребує два тижні часу.
так никогда не было и не будет, сэкономленные деньги никогда не распределятся среди других работников ни в каком виде, в отличие от нагрузки вот те петь строчек каждому по одной навалят без компенсации
Маман переметнулась, сама всі ці місяці називала мене божевільним за такі слова. а тепер сама на власні очі спостерігає
А потім такі з сотнею комітів за рік, перед лейофом постять пафосні пости що вони будували компанію, і що ніяка машина їх не замінить, і що компаніє пожалкує що проміняла їх на ШІ
знову ти зі своїми фантазіями
де я переметнулася?
я як використовувала ШІ, так і використовую, як угорала з ШІ крикунів — так і угораю, як казала, що ШІ в перспективі глобально не покращить життя більшості людей, а погіршить його і привнесе багато нових проблем — так і кажу. тому я і натякаю постійно ШІ крикунам — не треба радіти як дура у першу шлюбну ніч, бо вас просто виїбли.
Все прямо як я казав в одному із постів рік назад, що всі ці ШІ скептики, будуть потім казати: «нє, я завжди використовував(ла), ШІ, я просто був(ла) проти безвідповідального використання ШІ і проти слоп кода написаного з допомогою ШІ, а так я завжди був(ла) за ШІ»
Зараз будеш спригувати що просто тролила, приписувати людям слова, які вони не говорили, а ти з них угорала, давай, вперед )
я прям не вірю))) після стільки років донні щось таки запідозрив )))))
з тебе не поугорати, то день пройшов зря
а ще я угораю з форумного трампа = трамп скептік
Джуна він ще рік назад замінив. А зараз мідла і навіть деяких сінйорів. Не в тому плані що він буде робити роботу end-to-end джуна, мідла, сінйора (а то тут на ДОУ люблять додумувати і приписувати слова), а в тому плані, що деяких сінйорів в команді я би замінив на безлімітну клодовську підписку, тобто якби мені поставили питання найняти тобі в напарники такого сінйора чи дати гарну клодовську підписку, я би вибрав підписку. Но якщо це крутий, самостійний, мотивований, проактивний сінйор з горящими очима — не відкажусь від такого.
если бы мне предложили выбирать между 50 граммами арахиса и 500 лучшими в мире синьорами я бы выбрал арахис, но это не потому что я так сильно люблю арахис, а потому что мне синьоры не нужны. это считается что синьоров ai заменил или арахис?
Проблема аналогії в тому, що арахіс не виконує роботу сінйора.
А Claude виконує частину задач, за які раніше платили сінйору. Саме тому їх взагалі ставлять в один ряд для вибору.
у слова «замена» одно значение. и подписка на клод никого не может заменить как и арахис
получается и комп заменил синьора и интернет, а теперь и клод заменит, а профессия так и остается и без человека ничего не будет вообще
Клод не замінить, а ти з клодом — заміниш. Ну ти то ні, все-таки руки кривуваті, і терпіння немає, но ось я і пару чоловік тут на доу — да.
замена синьора на синьора не замена, а текучка. и даже если ты считаешь что сможешь работать вместо нескольких это глобально неважно, заказчику что-то в голову придет и вылетишь, потом наймут нескольких, которые не будут из кожи вон лезть и все. индусы на этой схеме все свое айти построили, которому теперь все наши аутсорс компании завидуют
Ніколи в аутсорсі не працював, не знаю. Но продуктові компанії зараз навпаки офіси в Індії та інші аутсорсні офіси розганяють, так як простіше і дешевше купити своїм сінйормам підписки, ніж мати головняк з тими офісами і індусами на ремоуті.
Тому коли чуєте страшні цифри що фейсбук чи амазон ча клаудфларе розігнав 50% офісу, то 80% з них це індуси, а не ключові люди, на яких трималася компанія і тепер, на думку місцевих експертів, обов’язково розвалиться. Не розвалиться. Позбулися від друго-третьо сортного баласту і тих сінйорів, які «колір кнопочки тиждень міняють».
по такому принципу никогда не увольняют
кто такое пишет?
Мені здається, це якраз хороший аргумент не про «заміну людей», а про зростання продуктивності.
Якщо ти готовий обрати Claude замість частини сінйорів, значить інструмент уже створює достатньо цінності, щоб конкурувати з людською працею на окремих задачах. Ще кілька років тому така постановка питання взагалі не мала б сенсу. І тут головне не те, що Claude став сінйором, а те, що один сильний інженер із Claude може закривати більше роботи, ніж раніше.
Тут діло що самі бізнеси інфраструктура не готові до зростання продуктивності. Наш CI/CD захльобується від пулл реквестів, продукти не встигають ревьювити функціонально, сендбокси лежать по пів дня. Продукти не встигають оформляти фічи.
Короче зараз надостаток продуктових спеціалістів, які глибоко знають домен, предметну область, які вміють спілкуватися з клієнтами і розуміти що їм потрібно, що потрібно бізнесу. Цікаво коли я про це писав пів року назад, що продукти з знаннями домену будуть набагато більш цінні ніж сінйори, не говорячи вже джуни, мене тут в божевільні записували.
Тому компанії намагаються підтримувати стару продуктивність з меншою кількістю народу, ніж нарощувати продуктивність.
AI теперь пишет код, местами хороший, местами гавно.
Если твой единственный скил — писать код, то ты уволен.
Если умеешь что-то ещё — теперь за это будут платить больше, ведь этого не может сделать крутой AI.
Проблема в тому, що більшість розробників ніколи не заробляли гроші просто «написанням коду». Основна цінність завжди була в розумінні предметної області, архітектурі, прийнятті рішень, комунікації та відповідальності за результат. Код — це лише один із інструментів.
реально
ситуация с джунами катастрофическая
— в связке с агентами они выдают ужасные результат из-за нехватки опыта, а менторить их при этом не выгодно
— они не растут и не учатся, потому что мотивацию убивает соблазн получить все готовое через агентов
Дуже простий експеримент, який може поставити кожен:
1. посадіть когось шось робити з AI
2. рівень його знань має бути нищий за рівень завдання
3. включаємо секундомір
4. насолоджуємось процесом
Так от вангую, що на 5 хв ви будете здивовані, через 10 хв почне сіпатись спочатку одне око, через 15 хв наступить злість, а якщо витримаєте хочаб пів години, то прийде розуміння, що ніхто нікого не замінить
Тю... Та достатньо самому спробувати зробити з АІшкою щось поза добре відомою предметною областю. Результат також здивує.
Ну, наприклад, в мене з останнього — реставрація столешні зі штучного каменю, переклейка бортиків, тощо. Як результат — те що робив сам на інтуїції та здоровому ґлузді вийшло помітно краще, аніж зроблене по порадам нейронки, після яких довелося ще й морочитися з середньої глибини перешліфовкою.
ви помітили як на DOU розширили фічі редактора повідомлень? скільки років DOU, а сталося це лише зараз. які вам ще докази потрібні, що це не лише хайп?)
мені здається, що ця аналогія з джуном не дуже вдала. LLM + агенти справді корисний інструмент, але вони поки нікого не заміняють, хоча потенційно можуть скорочувати headcount на певних проектах. при цьому чим досвідченіший розробник, тим ефективніше він зазвичай може їх використовувати.
Власне, це і є одна з ознак впливу технології. Не обов’язково чекати, поки ШІ повністю замінить розробників. Якщо інструмент дозволяє команді з 10 людей робити роботу, яку раніше виконували12–15, це вже змінює ринок.
у тебя очень разработчико-центристский взгляд на мир