«Ні листа, лише заблокований ноутбук»: Webflow провела масові скорочення, не попередивши працівників
Компанія Webflow, що спеціалізується на розробці вебсайтів та оцінювалася у чотири мільярди доларів, нещодавно оголосила про масштабну реструктуризацію та звільнення частини персоналу через, як не дивно, переорієнтацію на ШІ. Проте гучна заява керівництва про а-ля нову еру розвитку супроводжувалася жорстким підходом до скорочень. Багато працівників дізналися про втрату роботи не з офіційних листів, а через раптове блокування робочих ноутбуків.
Генеральна директорка Webflow Лінда Тонг пояснила цей крок необхідністю адаптуватися до стрімких змін на ринку. За її словами, компанія перебуває в точці перелому, оскільки ШІ вже дуже сильно впливає на ІТ-сферу та розробку. Керівництво вирішило зосередитися на розробці агентної веб-маркетингової платформи, де ШІ-агенти працюватимуть як повноцінна частина маркетингових команд. Щоб реалізувати цю стратегію, компанія переходить до менших та більш сфокусованих команд.
«Ми не можемо досягти цього бачення лише шляхом зміни пріоритетів. Ми маємо змінити напрямки наших інвестицій, а також розмір і структуру команди. Саме тому сьогодні я приймаю це рішення», — заявила Тонг у своєму зверненні.
Однак амбітні плани керівництва зіткнулися з хвилею обурення з боку персоналу через сам формат проведення звільнень. Замість особистих зустрічей чи завчасних електронних листів компанія просто закрила доступ до корпоративних систем. Один із розробників, який працював із Канади за робочою візою, публічно розкритикував Лінду Тонг у LinkedIn.
Він розповів, що рано вранці просто не зміг увійти до свого ноутбука, хоча до цього моменту компанія офіційно не повідомляла йому про розірвання контракту.
«Я насправді казав: „Я не думаю, що Лінда знову звільнятиме людей, не попередивши їх заздалегідь, особливо якщо вони перебувають за закритим дозволом на роботу в чужій країні, і це означатиме необхідність переїзду для всієї їхньої родини. Я впевнений, що вона матиме гідність повідомити людей кращим чином, враховуючи минулий провал“», — написав розробник, тегнувши керівницю.
Цей випадок виявився масовим. Інша колишня інженерка-програмістка компанії дізналася про своє звільнення під час тренування в спортзалі, коли її несподівано викинуло з робочої пошти.
«Я спробувала увійти знову, але мій пароль не спрацював, — сказала вона. — Один із моїх колег надіслав скриншот повідомлення, яке наша генеральна директорка відправила в Slack, повідомляючи команду про звільнення та зазначаючи, що до цього часу всі вже мали б отримати електронні листи зі своїм статусом. Я перевірила свою пошту, і там нічого не було».
Офіційний лист, за її словами, надійшов на її особисту скриньку лише через п’ятнадцять хвилин. Тим часом колеги ділилися в месенджерах скриншотами повідомлень від гендиректорки, поки інші марно намагалися підібрати паролі до власних робочих комп’ютерів.
Офіційний речник Webflow Пол Чалкер згодом спробував виправдати ситуацію вимогами кібербезпеки. Він підтвердив, що блокування пристроїв відбулося за кілька хвилин до розсилки листів на особисті пошти працівників, назвавши це стандартним протоколом для захисту даних клієнтів компанії та корпоративної інформації. Попри такий формат звільнення керівництво пообіцяло надати скороченим працівникам солідну підтримку, яка включає вихідну допомогу в розмірі шістнадцяти тижнів базової оплати з додатковим тижнем за кожен відпрацьований рік та покриття медичного страхування на пів року для працівників із США.
Ситуація у Webflow загалом відображає ширшу тенденцію в техсекторі, де гіганти на кшталт Oracle, Cisco, GitLab, та Meta також масово скорочують штат під приводом інтеграції ШІ-інструментів. Проте самі розробники часто ставляться до оптимізації процесів ШІ відверто скептично.
«Топменеджмент думає, що мене замінить ШІ, але вони насправді не розуміють, що саме робить ШІ. У якийсь момент вони зрозуміють, що насправді нічого не замінили, а лише влаштували безлад. Ви не можете замінити людей штучним інтелектом, тому що ШІ так не працює», — підсумував один зі звільнених інженерів Webflow.

21 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНова універсальна відмазка на всі випадки життя
Переорієнтація та зміна бізнес процесів у великих (та і малих) компаніях одним днем не відбувається
Менеджмент хоче бонус — грощі які прийдуть в їх особистий карман через те, що росте або падає ціна акцій на біржі. Якщо для цього з кожної празки треба щоб гучно усюди кричало, що ШІ усіх і усе замінить — будуть кричати. Або те що нема альтергатив офісу, бо падає критично ціна на комерційну нерухомість в Сан-Франциско — будуть казати те саме. І так далі — з розряду паління та вихлопні гази не шкідливі і т.п.1995-2015.
Скажуть завтра пропагувати пиття крові немовлят — побачите те саме і розмови в стилі : «А що тут такого? Між іншим так було у цивілізації Майя і багатьох до християнских народів».
При цьому ШІ — це корисний інструмент і набор анлгоритмів. Не тільки LLM і взагалі штучні нейронні мережі. Наприалад є ще логічне програмуаання, експертні системи та бази знаннь.
А так це реально штовхає і індустрію до створення профспілок, так і народ до голосування і підтримки лівих. І є з чим порівняти — КНР, комуністична країна (хоч на папері). Комуністичниц СРСР здійснив ривок від най відсталішої в Європі російської імперії до країни над досягнень із космічними польотами за 40 років.
Але є приклад ще швидшого стрибка в технологіях, це internet революція
not bad at all
Топменеджмент думає, що мене замінить ШІ, але вони насправді не розуміють... що я вже замінив сам себе ШІ
вимикати людей, нажаль, окей через вимоги безпеки
буквально на днях читав статтю про чувака в держ-органах США. Його звільнили але не вимкнули доступу — чувак просто поклав купу баз, бекапів, сервісів, вимкнув людей з систем і зробив собі копію якихось доків на флешку. Ну це типу дужееее великий ризик.
інша проблема, що такі масові звільнення зазвичай йдуть без здорової комунікації. Людей звільняють без привіт\пака\дякую за роботу. Просто висилають шаблонний АІ лист.
загалом у великих корпораціях або компаніях де велику частку мають Private Equity — це «норма», ну не норма але для них «норма».
в того чувака такий послужний список, що з його бекграундом його взагалі не мали наймати кудись в держоргани, тому там багато питань до того як взагалі його наймали на роботу
На жаль, ШІ просто підсвічує реальні комунікації при екзітах, а , вірніше, їх відсутність.
Не знаю, скорочення перед літніми канікулами — саме те! От хто хоче працювати улітку ? Тепер люди можуть провести цей час на морі, горах або на городах! Може хтось відкриє стартап, хтось прочитає купу кгиг та тренінгів. А хтось просто поїде в Іспанію і знайде собі мужика ))
Яке у вас позитивне ставлення до неприємностей)
Це звичайно все добре, але деякі люди, такі як Марк, допис якого я згадував вище, працювали в компанії за робочою візою. І тепер через те, що їх раніше не попереджали про скорочення, він та інші, хто опинилися у схожій ситуації, мають асапно щось думати і, в разі чого, взагалі переїжджати сім’ями. А це вже звучить не так прикольно :(
«Якщо у них не має хліба, то нехай тоді їдять тістечка!» © Невмираюча класика.
Багато хто з них буде затримано ice та поїде сім’єю у в’язницю чекати на депортацію.
тобто їм більше не потрібно буде витрачатись на житло, іжу та шукати роботу ?! ;) Значить варто затаритись книгами та тренінгами по ШІ, щоб вийти прокачаним спеціалістом ;) Коли ще випаде нагода щось читати без поспіху ?
«Смішно все те, що трапляється не з нами» ©
Всі трагедії «чисто в голові» в сприйнятті ситуації. Просто біологічні моделі натреновані сприймати певні ситуації негативними, бо ніхто інший до цього не сприймав їх по-іншому
Ой, так всі кажуть, поки не попадають в дійсно погану ситуацію. Ви ще не попадали, я впевнений. Як попадете, потім згадаєте мої слова, і зрозумієте яку туфту раніше писали. Буде соромно.
Ні, не буде. Ситуаціям, в яких я побувала, важко позадрити. Та й жінкам в українському ІТ (особливо розробницям) теж важкувато зазрити ;)
Між іншим більш соромно має бути тим, хто хотів втекти від війни, побудувати своє ’красиве життя’ в чужій країні. Ок, якщо це було зроблено заради дітей — вони хоч трохи побачили світ. Але платити шалені податки іншій країні, в той час, коли своїй платив 5%, а наша армія досі на донатах! (не можу вичавити з себе краплю жалю, пардон! Може ті, кому клепки стануть на місце, повернуться і вже почнуть будувати не american, а ’ukrainian dream’ )
Ох ти Боже! Оце полилось Марафоном, аж очі ріже! ))
ой це так позитивно: тато без роботи в іншій країні, до нього потенційно може доколупатись відділ по емігрантах. і є шанс «присісти». це така можливіть прочитати всі книги. а ще є діти.
сподіваюсь, в середині червня почнеться цикл зниження облікової ставки ФРС, омріяний трупмом, і без якого респам кірдик на осінніх довиборах.
почекаємо пару тижнів
от думаю найти мужика в Іспанії, але є нюанс. 2.