Вигляд першого електрокару Ferrari розкритикували — до його дизайну долучався Джоні Айв
Днями Ferrari представила Luce — свій перший повністю електричний автомобіль. Але головною темою обговорень стали не технічні характеристики, а вигляд машини, над яким працювали колишній головний дизайнер Apple Джоні Айв та Марк Ньюсон зі студії LoveFrom.
А що все-таки з характеристиками
Luce — чотиридверний п’ятимісний електромобіль, зовсім не схожий на класичний низький суперкар Ferrari. Він має чотири електромотори, понад 1000 к. с., розгін до 100 км/год за 2,5 секунди, максимальну швидкість понад 310 км/год та запас ходу близько 530 км.
Також машина отримала

Хоча компанія назвала Luce новою главою для бренду, реакція на електрокар була скоріше негативною. Соцмережі швидко заповнилися мемами, машину порівнюють зі старим Fiat Multipla з дивним дизайном, а пастельно-блакитний колір презентаційної версії викликає асоціації з Nissan Leaf, який коштує в рази дешевше.

Більшість коментарів зводяться до думки, що покупці авто за $640 тисяч зазвичай хочуть, щоб усі бачили, що це машина, яка коштує купу грошей. А Luce не може похвалитись таким виглядом — для багатьох вона схожа на дешевші китайські електромобілі. Ось кілька цитат користувачів:
«640 000 доларів за2,3-тонний седан із синтетичною душею, створений людиною, яка вбила роз’єм для навушників».
«Нічого в цій машині не кричить про Ferrari».
«Машина не така вже й жахлива, як кібербайк, але серйозно, хто купуватиме це за пів мільйона?!»
При цьому частина оглядачів все ж схвально відгукнулися про дизайн салону. Деякі також оцінили, що компанія принаймні не повторила класичний силует суперкара.
Водночас ринок відреагував на анонс нервово. Наступного дня після презентації акції Ferrari в Мілані впали на понад 8%, а у Нью-Йорку — на понад 5%. Один з інвесторів сказав, що компанію покарали за естетичне розчарування. Колишній гендиректор Ferrari Лука Кордеро ді Монтедземоло теж не стримався і розкритикував авто.
«Якби я сказав те, що насправді думаю, я б зробив Ferrari ведмежу послугу. Ми ризикуємо знищити легенду, і мені щиро шкода про це. Сподіваюся, вони хоча б приберуть гарцюючого коня з тієї машини»
А ви як вважаєте, чи помилились у Ferrari з таким експериментальним дизайном? Чи тут більше питання до аудиторії, яка чекає класичний для компанії вигляд?
44 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ Ферарі має бути італійська душа а не американська жадібність
youtube.com/...brOM0?si=2O-ybc6k1dwXalzw
чуваки просто додали 4 колеса
Допоки ферарі не закуповуєтсья державний кошт, най роблять що хочуть, хоч перевипуск жигулів. Реальний покупець проголосує бабосіком
це як зайти в бутік луі віттон чи прада, покритикувати, висказати свою дуже важливо думку, потім пійти в дискаутнер купити футболку за 5 доларів та джинси за 15 доларів в H&M — таке насичене подіями життя
Ти реально бачиш, що молоді плейбої побіжуть купляти оце чудо за 600к, щоб дівчат возити? Чи може бізнесмен у віці сяде в це?
в житті молодих плейбоїв та бізнесменів у віці не розбираюся і тобі не раджу
Ти реально думаєш, що шариш у молодих плейбоях чи у бізнесменах у віці? Дивно читати оті всі коментари уриганів з дивану, які у своєму житті наврядчи навіть поряд зможуть постояти чи потримати у своїх руках черговий предмет їх диванної критики.
А звідки ви знаєте, в кого які кошти із відвідувачів і поціновувачів електрокарів?
Можливо, такий дизайн зробили в контексті того, ну хоч не куплять, але чз хейт запам’ятають цю модель.
ну от тут на доу декілька людей відписалися щодо вигляду цієї автівки включаючи вас. люди усюди однакові.
Ні, не однакові. Бо, по- перше, ви не знаєте, скільки у кого коштів). Даже серед доучан.
По- друге, ви же знаєте самі, що європейці( а саме, скоріш ,вони користувачі таких спорткарів у більшості) не настільки сфокусовані на брендах, але можуть надавати перевагу іншим речам. Умовно, в житті безхатько- стайл, але власна квартира, престижна робота ітд.
В цілому ,я до того, що ви дуже упереджені в контексті цієї ситуації
я живу в європі давно і за ці роки бачила спорткари на дорогах може разів10-15. половина цих випадків — це коли беруть покататися. і це не просто аренда автівки, там той спорткар привозять на у спеціальному боксі у місто та вигружають на дорогу. людина катається, робить фотки, авто загружають в бокс та увозять. зазвичай це 2-3 години. я живу навпроти сервісу, який надає таку послугу. тому я не раз бачила цей цирк.
в чьому я упереджена? люди заходять і кажуть свою дуже важливу думку про те, що вони ніколи собі не куплять. і це не залежить від рівня доходу )) це як люди критикують баленсіага чи ріккі оуенса, хоча вони ж геніальні у своєму сенсі ) чи коли критикують Винсента Ван Гога — ну що там ті подсолнухи, кожен може таке намалювати, банальщина якась, бєбєбє
Упереджені в тому, що ви одразу оцінюєте «купить чи ні». Я і кажу, що звідки ви знаєте, бо ви не в курсі, хто ці люди ітд.
Це, як в свій час в Києві в бутіки заходиш, Chanel і аналогічні. І продавчині одразу з кислим обличчям становляться зайнятими, в противагу ситуаціям, коли ти заходиш в , умовному, Парижі.
Те, що така марка спорткара має історію, вона унікальна — ніхто ж під сумнів не ставить.
Критикують зовнішній вигляд, даже не технічні характеристики.
Раз ви затронули тему спорткарів і їх оренду/ продаж, то я маю із близько спілкування людей, котрі в контексті спортивних машин, концернів, Ф1( тут технічні фахівці ). Так от, дорогі автівки ,як правило, покупають люди в звичайних футболках, шортах ітд. І є ті, хто беруть ,дійсно, в оренду. В Дубаї це непоганий бізнес був до війни.
ну от я і кажу — дуже насичене життя
а ви мені про продавчинь з києвського шанелю та покупців спорткарів у футболках за 1.99$
Тому що аналогія вірна.
Попри те, що ви маєте можливість спостерігати, хто купить чи візьме в оренду той спорткар. Ніхто ж не ставить під сумнів історію марки машин , інші моделі ітд
Більш того, це теж монетизується, маю на увазі, фідбек щодо зовнішнього виду автівки,як і якщо б вона була шикарна з зовнішній сторони.
я не знаю про яку аналогію йде мова і взагалі що ви від мене хочете, але хай буде по вашому — я не знаю хто скількі заробляє, тому критикани ферарі включаючи тут на доу можуть собі дозволити ферарі.
Без проблем.
В Швейцарії є відоме місто Цуг. Воно відоме тим що там відбувається найбільша в Швейцарії виставка дорогих і люксових спорткарів і SUV (типу Urus і подібних) останньої моделі. Вона відбувається з 1 січня по 31 грудня кожного року на всіх центральних вулицях міста.10-15 топових спорткарів можна побачити за перші 5 хвилин вже на парковці SBB на вокзалі.
Європа вона різна
365 днів на рік виставка спорткарів?
та невже? а я і не знала. думала, що усюди однаково. дякую, що розповіли про місто Цуг і про виставку спорткарів.
Якщо жарт про виставку з 1 січня по 31 грудня треба пояснювати, то він, мабуть, був не сильно смішний. Це не виставка, в Цуг кожен день як виставка спорткарів, ними користуються кожен день і Lamborghini, Ferrari чи Bentley це звийчана машина. Це як в Берліні побачити Volkswagen Polo
дякую, що пояснили. я ж зі Берліна нікуди не виїжджаю, от тепер знаю, що в місті Цуг живуть люди, що 365 днів на рік їздять на спорткарах. треба поїхати подивитися, це ж така дивина і так цікаво дізнатися, як там живуть оті багаті люди в Швейцарії, що замість поло їздять на спорткарі. може тоді проникнуся темою і теж почну писати коментарі щодо вигляду нових феррарі.
Є місця де їх багато, зазвичай це найбагатші міста, або якісь окремі райони. У Монако чи Гамбурзі в центрі завжди буде багато спорткарів.
вот, припам’ятала — раніше декілька спорткарів стояло в підземному гаражі де мій тракторний завод знімає офіс. офіс на2-3 поверхах, а зверху там апартаменти, багаті люди живуть. і от прикинь ми з ними в одному ліфті їздемо і навіть вітаємося, в ще я можу паркувати свій брудний старий лісапет в тому гаражі і автівку якщо пощасти і буде паркомісто, звичайно не поруч з тими спорткарами бо вони стоять в спеціальному місті за гратами, але це все одно один гараж.
треба буде зробити селфі на фоні тих спорткарів і поставити замість аватари тут на доу. хай усі бачать, яка я крута — бачила спорткар.
Досить вже цього комплексу меншовартості й унтерменша «я ніколи це не куплю», «я занадто бідний для цього».
Ну ти може й не купиш)) Але багато інших могли б купити, але тепер не куплять бо продукт виглядає як УГ.
Тачка відверто виглядає як кузен Zeekr, але в 11 разів дорожче.
Купуючи ферарі ти купував статус, купував міф, а тепер будеш купувати клоунаду.
В попередніх тачках був стиль, тут стилю нема.
ой да, купив би ферарі і багато інших купили би (щоб їздити в супермаркет чи на дачу), а так не куплять, бо виглядає як УГ, саму у цьому причина )))))))
(цей коммент зробив мій день, щиро дякую ))))))) )
Звертайтесь))
Удачі в культивуванні своєї меншовартості)
а якщо стати на табуретку, то будеш казатися на півметри вишчим ))
Чисто візуально — не дуже подобається. Була нещодавно в одному із польських міст, так там прям біля ТЦ стоять декілька спорткарів під благодійній аукціон і вони набагато візуально привабливіші.
res.cloudinary.com/.../b3xhvahh37vkiq9g0byk.jpg
Ще припарковані біля ТЦ, але вже інші.
один запит у чатЖПТ і враження зовсім інші:
i.ibb.co/...481-a46c-00156f9e1b9f.png
i.ibb.co/SDG2tY6z/image.png
А вони показали на презентації червону, а також жовту версію — додала у слайдер, але це їх не дуже врятувало
res.cloudinary.com/.../kqfqvpnrbkovqyefkgys.png
Це авто не купить ніхто, хіба що пару блогерів для лайків. Підозрюю, що американський дизайнер спеціально це зробив, може він ще й мага :)
Я не великий автомобіліст, але вона виглядає жахливо навіть без привʼязки до бренду Феррарі
Машина має право на існування з усіх ракурсів крім заду. 😵💫 Це лего-машинка серії SpeedChampions де просто бракує місця для чогось іншого крім чітко вертикального блоку ще і з наліпкою яка імітує фари
(Хоча навіть в лего є можливості для візуально вигнутих форм)
Якщо в дизайнерів Феррарі цільова аудиторія були багаті бумери з ностальгією по молодості і олдскульним тачкам то вони все зробили правильно. 99.9% коментаторів навіть близько не підійдуть до володіння цією машиною, а отже їх думка нерелевантна.
Чекаємо на дорогах Києва)
Теж не подобається, але в мене нема 650т. Може, як буде стіко грошей, то буде подобатись, хз як гроші впливають на смаки.
подивіться на особисті машини Уоррена Баффета, які він купляє зазвичай раз на 10 років і зі знижками
Що фераррі, що ягуар випускають нестандартні машини під не тими брендами.
Ці зализані холодильники і мак-миші можна випускати під брендами, на які всім насрати: MG, BYD, Geely, Citroen, Opel, etc.
Їх не можна випускати під преміальними брендами зі столітніми історіями.
Особисто мені не подобається дизайн цього електрокару, але не може ж компанія вічно випускати лише впізнавані моделі
Ще й як може і має, на прикладі Range Rover
Або порше :)
Коли замовляв Ferrari через інтернет, а приїхав Nissan з Temu