Нова стара шахрайська схема з «легким працевлаштуванням» на remote-вакансії для початківців

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, раніше ті, хто переїжджав у Канаду та США, натрапляли на типову шахрайську схему з працевлаштуванням, пов’язану з банківськими чеками. Красива remote-вакансія, відгук, проходження співбесіди й офер, а також потреба купити техніку на $1000+ у партнерів. «Компанія» відправляє чек, кандидат-жертва вносить його на свій банківський рахунок, банк тимчасово показує гроші як доступні, кандидат-жертва купує техніку, а далі через 2–3 дні чекові гроші зникають.

Зараз ця шахрайська схема мігрувала онлайн, і тепер треба зареєструватись на сайті, оплатити доступ за ціною підписки на якийсь стрімінг — ~$7, а «компанія» обіцяє це повернути. Звісно, за тими $7 потім ідуть спроби списання $50, $20 тощо.

На цю схему повелися українські дизайнери. Спершу ця історія стала популярною в Threads, потім у LinkedIn, а потім про неї написали на dev.ua.

Маю віддати належне dev.ua — вони почали шукати юридичну інформацію про «компанію» «CarrotDevs», але не знайшли. Найімовірніше, її ніколи й не існувало.

Моя рекомендація для тих, хто хоче оминати проблеми: почніть гуглити юридичну інформацію про компанію, її власників, пов’язані компанії. Шукайте CEO у LinkedIn, дивіться, чи має CEO верифікований LinkedIn-профіль, верифікований ID/документами. Це навіть не OSINT, це просто вміння користуватись Google/ChatGPT. Наявність сайту, сторінки в LinkedIn і корпоративної пошти не є доказом того, що така компанія справді існує. Домен — $15/рік, хостити сайт можна безкоштовно, сторінка в LinkedIn теж безкоштовна, корпоративна пошта також безкоштовно робиться через Cloudflare.

Сайт thefamoso.space, де потрібно було оплатити підписку, зареєстрований 19 травня 2026 року згідно з WHOIS — менше ніж 10 днів тому!

Гугліть компанії, пишіть відгуки про затримки зарплати на DOU (видалити зможете), пишіть відгуки про нікчемні договори.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
фейкова компанія CarrotDevs публікувала вакансії на Work.ua

Знаю, що Work.UA перевіряють документи роботодавця. Потерпілому треба було просто написати заявку до прокуратури, а там би вже вирішили — кіберполіція/суд/ітд

За її словами, фейкова компанія CarrotDevs публікувала вакансії на Work.ua, проводила співбесіди та надсилала офери, після чого намагалася отримати доступ до банківських даних кандидатів через «онбординг-платформу».

За пошуком site:robota.ua CarrotDevs знайшов видалені сторінки, а за пошуком site:work.ua CarrotDevs — ні.

Скоріш за все, журналісти/редактори переплутали robota.ua з work.ua.

robota.ua — це бракована помийка: не можна навіть нормально зробити копію у веб-архіві.

Це як раз — чистий кейс для кіберполіції. Фейкові послуги, онлайн оплата, постраждалі.

У мене кіберполіція асоціюється з переслідуванням онліфанс-моделей. Можливо, щось уже змінилось, і це варто дослідити: успішні випадки, коли кіберполіція справді допомагала, підсвітити в статтях на DOU та інших медіа. На це потрібен час — можливо, цим займусь, але хотів би все ж, щоб цим займались ІТ-медіа: DOU та інші.

Думаю, змінилось, але в іншу сторону. Я пам’ятаю їх наприкінці 10-х. От тоді ще намагались щось реальне робити. А зараз, підозрюю, їх зелена влада, м’яко кажучи, зіпсувала.

дякую за статтю, в нас час це дуже корисно

Підписатись на коментарі