Поради звільненим від ексінженерки Meta: готуйтесь до року без роботи та ставте дедлайни

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Колишня працівниця Meta Брітні Болл поділилась порадами для звільнених. Її головний висновок полягає у тому, що не варто розраховувати, ніби робота у великій технологічній компанії автоматично гарантує швидке повернення на ринок.

«Не очікувала, що залишуся безробітною понад рік після звільнення. Я припускала, що працюючи в Meta з моїми навичками, навряд чи довго буду шукати роботу, але недооцінила ринок праці»

Болл працювала у Meta понад чотири роки як інженерка з документації та глобальна керівниця групи підтримки Black@Pride. Після звільнення в лютому 2025 року вона створила та продала стартап, запустила розсилку та подкаст, але все ще продовжує шукати повноцінну роботу.

Що радить інженерка

Планувати бюджет так, ніби пошук роботи може тривати рік. Болл шкодує, що не почала одразу жорсткіше контролювати витрати, не переглянула житло та не заклала довший період без стабільного доходу. Її лофт у Вашингтоні вписувався в зарплату Meta, але вже не підходив під підприємницький бюджет.

Зробити пошук позиції своєю повноцінною роботою. Болл пише, що на нинішньому ринку недостатньо просто надсилати резюме та чекати на співбесіди. Конкуренція висока, сильних кандидатів багато, тому важливо залишатися професійно видимим.

Не зникати з професійного поля. Треба писати про свою експертизу в LinkedIn, виступати публічно, запускати подкаст, будувати стартап відкрито або будь-яким іншим способом показувати, що ви продовжуєте розвиватися. За словами інженерки, після того як вона почала публічно говорити про свій стартап, до неї почало приходити більше можливостей.

Продумати альтернативні джерела доходу. Наприклад, Substack Болл, де вона перевіряє інструменти ШІ та ділиться дослідженнями, допоміг їй сформувати образ експертки з етики ШІ. Згодом у неї з’явилися платні підписники, а компанії почали звертатися напряму із запитами на аудит ШІ-платформ та консультації.

Дати собі час пережити звільнення, але не застрягати в цьому стані. Болл каже, що взяла кілька тижнів, щоб прийняти втрату того життя, яке уявляла собі після Meta, а потім склала план дій. Вона радить звузити фокус до того, що у вас виходить найкраще, і подумати, як це можна упакувати в цінність для інших.

Ставити собі конкретні дедлайни. Наприклад, для себе Болл вирішила, що якщо вона справді хоче розвивати стартап та стати помітною експерткою у своїй сфері, за шість місяців має бути відчутний прогрес. Для цього вона відстежувала метрики в різних соціальних мережах, щоб бачити, що працює, а що ні.

Не ізолюватися. Болл наголошує, що у цей період важливо залишатися в спільноті, говорити з людьми, які проходять через подібний досвід, та не дозволяти звільненню повністю визначати самооцінку.

А які б ви додали поради для людини, яку щойно звільнили? Можливо, у вас є підказки для інших із власного досвіду?
👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Думаю, що в цій історії пропущено здоровенний пласт контексту.
А саме: яку роль шукала авторка і які цінності вивалювала на інтерв’ю. Готовий сперичатися, що саме в цьому основні причини.

Black@Pride це відділення для просування DEI всередині компанії, не дивно що вона не змогла знайти роботу

Читав про її колег-грантоїдів, котрих звільнити, а фонди, де вони працювали, позакривали. Отримували по 300к в рік, і половина коштів цих фондів йшла власне на зарплати. Звісно, жили вони на всю котлєту, а після звільнення купують їжу по талонах.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як показує практика, бенчу в 2022 — попит породжує пропозицію. Знижуєш усі типи очікувань та запитів і робота знаходится, різна переважно така яка в минулому би не пройшла первинний фільтр. Звісно є альтернатива — підти в Банзай! на посадку. Та як включити систему мислення 2 — камікадзе війну не виграють, вони її програють. Вже першу світову вигравали створючи креслення бойвих машин та зброї нового типу і направляючи зусилля і фінанси в потрібному напрямку.
В загалі же масса тез про ринкову економіку підвердєується. Скажімо працювати на Цукерберга з його брендами, значно більший ризик статистично ніж надавати фахові послуги 3+ постійним клієнтам і залучати нових. Один відвалюється ще є 2, відвадюється Цукерберг і ви преїзджаєтк в інший райн шукаючи житло дешевше.
Який би модний не був бренд Meta, це усього лише бренд який належить : Цукербергу, Тілю і компанії. Там є усі недоліки корпорацій — як то вилки доходу, скляні стелі як по дохрдах так і по карєрі, видимість та фокус задач для керівництва яка не однакова, навички маркетингу і нетверкінгу які ціняться вище за інші і т.д. і т.п.

3+ постійним клієнтам і залучати нових.

Якби це було так просто, то все так і робили б.

Не складніше ніж влаштуватись в BigTech. Питаня було в тому, що вигідніше, до усіх цих звільнегь і т.д. і монопольному становищу у BigTech, влаштоввватись тужи було значно краще по фінансам ніж стартуавати якись дрібний біщгес та фріланс. Зарплатня 200-600 тисяч баксів на рік і усі клієнти у : Facebook, Apple, Netflix Google, Oracle та Mirosoft і т.д..
От є звільнений звідти той же дата аналіст — і тепер робить те, що робив ранвше для BigTech для 2-3 клієнтів типу через засетаплений on demand сервер компанії та llma та опен сорний PyTorch. І ці 2-3 клієнта більше не платять Цукербергу 10 кратну націнку за роботу.

Не складніше ніж влаштуватись в BigTech. Питаня було в тому, що вигідніше, до усіх цих звільнегь і т.д. і монопольному становищу у BigTech, влаштоввватись тужи було значно краще по фінансам ніж стартуавати якись дрібний біщгес та фріланс. Зарплатня 200-600 тисяч баксів на рік і усі клієнти у : Facebook, Apple, Netflix Google, Oracle та Mirosoft і т.д..

Так може сказати тільки той, хто реально не пробував отримати тих замовників.

От є звільнений звідти той же дата аналіст — і тепер робить те, що робив ранвше для BigTech для 2-3 клієнтів типу через засетаплений on demand сервер компанії та llma та опен сорний PyTorch. І ці 2-3 клієнта більше не платять Цукербергу 10 кратну націнку за роботу.

У мене по сусідству мешкає Дата-Аналіст, 7 років досвіду, C1 німецька + англійська, вже рік шукає роботу та сидить на соціалі. Може порадиш, як йому знайти замовників?

Так може сказати тільки той, хто реально не пробував отримати тих замовників.

Так а хто їх отримував — сам Цукерберг листувався з усіма, їздив по відрядженнях, підписував контракти і т.д. Чи може скорочена жінка з відділку підтримки, яку ніби можна замінити на ШІ ?
Звідки в неї тепер по статті взалось 3-5 клієнтів ? Насправді у BigTech великі неприємності їх чекає те саме що IBM та AT&T в минулому. Тоді усі теж вважали, що такого не може бути.

Може порадиш, як йому знайти замовників?

Пункт 1 — викорастити нетверкінг, напевно же 7 років з кимось працював. Часто елементарно кинути кудись в Linkein, що не проти надавати якісь послуги. Пункт 2 — сформувати портфоліо, наприклад оптимізував витрати на AWS на 60%, сам працював на Amazon. Пункт 3 — вихід на тергетовану аудиторію.

та сидить на соціалі

В цьому і реальна проблема, так можна роками ніхера не робити що приносить ресурси. По жрать по пить — є, жити де — є, не голову бомби не летять — пограв в доту випив копійчане пиво, трахнув баскетбольний м’яч в ніпель і спать, завтра важикий день.

Якщо ліньки читати, то подивися фільм соцмережа як усе починалося
І так — це вже не можна повторити:)

Звісно я дивився і читав. Я в курсі хто такі Цукерберг та Тіль. Один намацав Зігмунда Фройда і треба визнати зумів створити і випустити софт за супер мінімальну ціну. Інший чудово знав як це монетизувати. Уся ця штука працює на теорії 6 рукостискань, яку запросто можна відтворити без Facbook будь якою іншою технології комунікації типу ICQ. Ніхто не заходить в соц сіті дивитись рекламу, туди йдуть «тусоватись» як в клуб. А Instagram це банальна жіноча сексуальна конкуренція, через демонстарціїю — раніше на бали та піри званні ужини і т.д. наряджались девиці на видання, тепер херачуть сторіз та луки.

Там мова не про софт — його тобі може AI нагенерувати зараз
Питання в тому, як ти його зможеш вивести на ринок

так пусть аи и выводит, он во всех сферах применения примерно одного уровня качества результат дает

І як він тобі виведе? Ти йому маєш дати базу контактів потенційних клієнтів, а тебе її немає

ну все же откуда-то берется, значит можно просто не сразу

Ну десь і депутати беруться, але навіть згодом ти їм не станеш

это голубем стать нельзя если родился человеком, депутатом стать можно

это не 15 минут дело и я не хочу быть депутатом

Facebook це теж не стільки про сам софт це саме, соціальна сіть тобто про людей які залучені в цю сіть. Звісно виводити на ринок ще один нема сенсу станом на 2026, навіть Google провалились із своїм Google+. Питання в тому яку потребу інших людей ми можемо закрити, або що набагато краще створити. Так от потреба клієнтів соціальних сітів це — продажі, збільшення конверсії. Що може продати екс співробітник — правильно, уход від монопольної над ставки яку йому виставляють Цукерберг та Тіль, те саме улюблене усіма ІТ-шиниками : «усунення посередника». Зараз щоб продавати якись товар з червоного ринку конкукренції типу велосипедів треба влитити в рекламу величезні бабки, що зїдає маржу та бюджет. Продамо алгоритм який дозволить витрачати на це на 30% менше і це золота жила. А там підозрюю звільнені знають як і на 7000% змінити коверсію бо бачили як воно працює, та звісно не казали про це клієнтам бо це бабки.
З таких от дрібнот як скажімо коли спраювала розсилка емейлів замовникам на закази які не були формлені бо у покупця виявилось мало грошей на карті, можна зробити бабки не слабі. Різниця там в 3000% може бути по виторгу, за один місяць. В додаткову рекламу на соц сіті витрачано при цьому — 0 фунтів.
Те саме якщо дівахам дадуть не стремних парубків там типу фанклуба футболістів і т.д. — той інстаграм та походи в ресторан з додатковим пляттям щоб в уборній перевдянутись на фоку, їм бігом стане не треба. А сервера розробка та підтримка софта, електика і т.д. — хай Цуеребарг за то платить, маржу з клієнта можна забрати собі.

А алгоритм захищений патентом компанії. Жаль, так добре все починалося.

У мене інше мислення — мені не треба повторювати усе те саме, що робить Цукерберг. Це культ Карго який нічого не принесе, це статистино не можливо близько до нульової верогідності.
Мені порібно перехопити фінансові потоки від клієнтів — рекламодавців. Фішка в тому, що обібрати Facebook в сенсі перехоплення фін потока і маржі, можна використовуючи саму софт та хард Цукерьерга та мільони людей яких він зібрав сітьовим маркетингом на свій сайт. При цьому це не буде коштувати не копійки на рекламу і не порушувати жодних правил. Наприкдад надаючи консультації клієнтам як зменьшиьи кости нп рекламу, без втрати ефективності. Скажімо припинити показувати товар при певних умовах в зберігти тисячі долларів.
Теоретично продати можна і повітря — головне де і в яких обставинах. Для водолазів або космонафтів — повітря коштує багато.

Реквестую в тред Дрожко і Кузьміна — настав їхній час

глобальна керівниця групи підтримки Black@Pride

Який цінний кадр!

для звільнених

в америці. В нас через значно нижчу кількість населення проблема не така гостра, принаймні я не чув щоб хтось рік без роботи сидів. Кілька місяців — так.

так а кому ж працювати? ви вже бусифікуєте всіх підряд

В дефтеку купа вакансій.

Це ви про той, де платять в рази менше ринку?

А також той чиї вироби дають мені щоб кацап швидше дох.

Все ще 1 в ∞ разів більше за 0.

0*100 = 0

А також той чиї вироби дають мені щоб кацап швидше дох.

Це досить сумнівний аргумент в користь дефтеку. Компанії буквально зловживають своїм становищем, а ви їх рекламуєте

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Дуже смішно. Сумнівно, що без грошей з ЄС Україна б зараз існувала. Мабуть, таки не треба так зневажливо про неї писати.

У вас дивна концентрація на «ухилянтах» і ЛГБТ. Вас щось тривожить?

Ну якщо такі як ви — це тепер герої й моделі поведінки, то це дуже сумно.
Сьогодні трішки прохолодно, дякую, що цікавитеся погодою.

Дефтек зараз — дно. Абсолютно неадекватні умови (судячи з коментарів і історій, а також вакансій), сумнівно, що дуже корисна штука для карʼєрного росту.
Загалом, раджу вам мушку спилити. Уявляєте себе бо-зна ким, розкидаючись дитячими дражнилками на кожного, хто обрав не те, що обрали ви.

І в Україні з 16го не живу. хз, з чого ви вирішили, що я взагалі маю якийсь стосунок до національних змагань з ТЦК

І в Україні з 16го не живу.

То сиди і не відсвічуй.

Уявляєте себе

Ні, це ви уявляєте себе бо зна ким щоб відкривати хлібальника на оборонну промисловість та оборонців.

То сиди і не відсвічуй.

Не хочу

Ні, це ви уявляєте себе бо зна ким щоб відкривати хлібальника на оборонну промисловість та оборонців.

Щось забув, коли це стало святим і недоторканим. Нагадаєте?
А в який момент оборонка стає святою? В той момент, коли умовний Вася закуповує мавіки і продає державі в три дорога чи в той момент, коли ця оборонка живе на гроші платників податків ЄС?

ЭТАДРУГОЕ, мы нипанимаем просто 😁

В той момент коли люди кидають сите життя і йдуть захищати країну

Колись через них у тебе з’явилася можливість звалити, але ж тобі це недоступно для розуміння, то який сенс щось нагадувати, ти ж звісно з тих хто «сам усього досяг»

Так шо батрач собі там, і листай свій штойер з гордістю. Державі потрібні мавіки і багатоще чого, вся надія на тебе

В той момент коли люди кидають сите життя і йдуть захищати країну

Скільки таких? Один із 100? І то мабуть, надивився телемарофонів і увірував що зараз за пів року москву палити буде, нагороди отримає, лайки в соцмережах, і вернеться назад до ситого життя. Якби знав що розтягнеться на 4+ роки пішов би через кордон а не захищати.

Із всього мого прямого і непрямого оточення:
— або мали не сите життя (тут є парочка ідейних патріотів, і їх скромне життя якраз із-за цього, тому що все життя займалися патріотизмом і активізмом, а не здобуттям знань і роботи)
— або бусифікували
— або по кайфу воювати, знайшов себе

Я також патріот якщо що, але держава для мене не на першому місці. А у тих у кого на першому, ну що ж, їм до спеціаліста.

Колись через них у тебе з’явилася можливість звалити,

Будь-ласка, не треба цього пафосу. Ви це робите для себе а не для когось. Інакше не було б такого зневажливого і хамського ставлення до тих, хто не воює.

Скільки б їх не було, і хто б з них як туди не потрапив, і добровольців і мобілізованих, кожен заслуговує на повагу і увагу нескінченно більше ніж зрадойоби що знецінюють їх заслугу

А за що тебе поважати? За колупання в носі й розмазування 4 роки тонкімі слоямі зрадойобні про телемарафони, бусифікацію і запливи через тису

Війна не ведеться виключно добровольцями, дивно що дорослим людям це не досяжно. І кожен день хтось гине

А ти сволота приходиш тут шоб зєвая попіздєть що це все вони роблять для себе

А у тих у кого на першому, ну що ж, їм до спеціаліста

Ну саме тому ти справді просто довб***б, якщо так ставишся до людей які добровольцями вже роками йдуть захищати країну. Очевидно твоєму світогляду це незрозуміло, недосяжно і чуже.

Совість нада мати, тоді відношення буде не хамське. Чи яке таке інше відношення ти чекаєш за свої «заслуги»?

Скільки б їх не було, і хто б з них як туди не потрапив, і добровольців і мобілізованих, кожен заслуговує на повагу і увагу нескінченно більше ніж зрадойоби що знецінюють їх заслугу

Не бачив такого, тільки коли самі починають розказувати про зрадойобів і зйобиків

А за що тебе поважати? За колупання в носі й розмазування 4 роки тонкімі слоямі зрадойобні про телемарафони, бусифікацію і запливи через тису

Так ніхто ж не просить поважати. Просто подвійні стандарти, спочатку пафосні промови про те, як серце болить за Україну і за народ, і що тільки ради них пішли воювати щоб у них було все добре, а потім погрожуєте всім, хто не воює рядом з вами (тобто тим, за кого ніби-то воюєте).

Ну саме тому ти справді просто довб***б, якщо так ставишся до людей які добровольцями вже роками йдуть захищати країну. Очевидно твоєму світогляду це незрозуміло, недосяжно і чуже.

Я в ІТ, щоб допомагати людям, щоб вирішувати їх проблеми, а не тому, що мені це подобається і добре платять.

Скільки таких? Один із 100? І то мабуть, надивився телемарофонів і увірував що зараз за пів року москву палити буде, нагороди отримає, лайки в соцмережах, і вернеться назад до ситого життя. Якби знав що розтягнеться на 4+ роки пішов
би через кордон а не захищати.

не суді по собі

більшість пішла через це www.pravda.com.ua/news/2026/06/04/8037813 і так кожен день

«Через російську атаку по Запоріжжю загинула жінка, кількість постраждалих зросла до 11»

а не патріотизм чи якусь міфічну державу.

Будь-ласка, не треба цього пафосу. Ви це робите для себе а не для когось. Інакше не було б такого зневажливого і хамського ставлення до тих, хто не воює.

І до тебе прохання — сиди тихо

А щодо ставлення, — тут не питання в тому що воює/не воює.
Якщо людина намагається підвіщити свою самооцінку за рахунок знеценння інших людей — то хиба така людина заслуговує на повагу?

Плюсую до автора вище. З великого оточення 70% паканули з них 50% СЗЧ і зараз вільні в вільних країнах. 20% нажаль загинули і не пройшло 2 місяці з моменту бусифікації.

далі 20% пішли з перших днів
далі 10% пішли з фразою «шось скучно»

А і да з них ніхто не кричить і не виступає громко за пропаганду і той вітер шо несуть зараз в маси. А домашньо диванні пітомци максимально уникаючих виконання та захисту за що топлять і ховаючись за штабами і різними видами форми то да їх тіпає аж коли чують шо бендера просто пацюк і т.д

Плюсую до автора вище. З великого оточення 70% паканули з них 50% СЗЧ і зараз вільні в вільних країнах. 20% нажаль загинули і не пройшло 2 місяці з моменту бусифікації.

далі 20% пішли з перших днів

далі 10% пішли з фразою «шось скучно»

Це тіпа пост щоб зневажити 65% з твого оточення які не потікали? Ну вітаю, ти досяг цього

Ну це свойстєно зеленим патріотам говорити за інших. Питань немає, але так як ми спілкуємося і думки всіх відкриті то про зневагу це до зелених.

Ну це свойстєно зеленим патріотам говорити за інших.

я не фанат Зеленського, хоч зараз то вже не важливо хто за кого голосував у 2019

яка краса.
1. ні, не через них, а через моїх батьків і роки роботи, що ви знецінюєте
2. ні, більшість не йде захищати. більшість їде безкоштовним Убер-бус
Ви виправдовуєте чужу нахабність і, обʼєктивно, жахливе ставлення до інших апелюючи до цілком примарного «вони ж тебе захищають». Та і власну нахабність тим же і виправдовуєте

Росіяни атакували Конотоп безпілотниками: поранено п’ятьох людей, серед них троє дітей

www.pravda.com.ua/news/2026/06/05/8037837

І тут питання, яку мету переслідує людина яка проти реклами компаній українського дефтеку?

Це досить сумнівний аргумент в користь дефтеку. Компанії буквально зловживають своїм становищем, а ви їх рекламуєте

хочеш щоб болотам було проще вбивати українців? Тіпа «холопи осмілєлі настолько что решілі защищаться і рєшілі создать свой дефтек»?
Якщо будуєш своє життя за кордоном, то будуй собі спокійно, нащо полівати брудом дефтек? чи ти переживаєш що продукція українського дефтеку на болота стала долітати регулярно?

Ви вигадуєте якісь нісенітниці про те, що я хочу і що не хочу.
Дефтек експлуатує ситуацію в країні й заробляє на війні досить таки непогано, при тому не забезпечуючи навіть ринкову зарплату.
Чи ви вважаєте, що критикувати подібне ставлення не можна?
І це не поливання брудом, адже сказано було лише, що вони не платять нормально.

Дефтек експлуатує ситуацію в країні й заробляє на війні досить таки непогано, при тому не забезпечуючи навіть ринкову зарплату.
Чи ви вважаєте, що критикувати подібне ставлення не можна?

«попит породжує пропозицію», — не знайомий з цим правилом ринку? то ж дефтек пропонує умови праці залежно від попиту, це основа капіталізму

і знов таки людина для якої виготовлення зброї українським дефтеком є сумнівним аргументом на користь дефтеку

Це досить сумнівний аргумент в користь дефтеку.

якого ставлення заслуговує? «панять і прастіть»?
чи ти дійсно не розумієш ланцюг «більше зброї -> меньше втрат (в тому числі і серед цивільних)»?

Коли у тебе не має вибору, це не попит, це монополізація ринку! Дивно це пояснювати дорослій людині.

Коли у тебе не має вибору, це не попит, це монополізація ринку! Дивно це пояснювати дорослій людині.

як це немає вибору? ніхто ж не змушує ідти у дефтек, сидіть вдома та шукайте роботу мрії

і знов таки людина для якої виготовлення зброї українським дефтеком є сумнівним аргументом на користь дефтеку

це ви вигадали.
як і казав — я не проти дефтеку. тут ніхто не проти. тут проти того, що вони навіть по ринку не платять, хоча самі прекрасно себе почувають. це бізнес, а не патріотизм.

а це не твої слова?

Дефтек зараз — дно.

я просто нагадаю, що завдяки цьому «дну» як ти сказав збивається 30% шахедів із болот. (можливо і якісь що на голову твоїм родичам/друзям в Украні летів)
Неподобаються тобі умові праці у дефтеку, ну так і не влаштвовуйся на туда на роботу? А щодо критиці — коли щось критикуєш, то треба писати як це виправити, інакше це не критика а просте обливання брудом, не навчили тебе ще цьому на роботі?

Дефтек як місце роботи не просто дно, а нижче дна і розвивається зараз лише через війну і шалені вливання грошей. Сумнівно, що хоча б 50% компаній і робочих місць залишаться після завершення війни.
Так я й писав — хай піднімають оплату праці. Це впливає на загальний ринок в Україні.
Знову ж, ми не знайомі з вами й на ти не переходили.

Якось без твоїх прогнозів обійдемось

Сумнівно що хоча б 50% твоїх прогнозів збувалися

Дефтек як місце роботи не просто дно, а нижче дна і розвивається зараз лише через війну і шалені вливання грошей. Сумнівно, що хоча б 50% компаній і робочих місць залишаться після завершення війни.

та якби не війна і дефтеку би не було, це ж очевідно

Так я й писав — хай піднімають оплату праці

нехай краще масштабуються; бо якщо на болотах таки дійсно оголосят мобілізацію і фронт розтягнуть до Бресту то як у 2023/2024 (коли дефтеку не було) доведеться питання вирішувати піхотою (людьмі)

Це впливає на загальний ринок в Україні.

А зарплата вчителя у школі не впливає на ринок праці?) Чи вона вище ніж у дефтеку?

Шо за брєд

Купа статей де показується що хтось заробляє більше а хтось так, менше

Купа статей де розжовуються причини

Хтось заробляє менше, хтось більше. Це не експортні галєри, які продають жопомісця

Приходить німецька квітка і заявляє про «експлуатацію ситуації в країні і заробляння на війні»

Райнметаль теж експлуатує ситуацію в країні та заробляє на війні? Мабуть

Жоден проданий чобіт не продається собі в збиток, це заробляння грошей звісно. Що тут поганого?

Тобі хочеться щоб всі були взуті й ракета полетіла в небо, але при цьому щоб всі працювали собі в збиток і не «заробляли на війні»?

Як там твій амазон? Досі трекає час на походи в туалет для працівників складів?

Дефтек зараз — дно. Абсолютно неадекватні умови (судячи з коментарів і історій, а також вакансій),

Сумніваюсь що ти в індустрії щоб заявляти подібні речі.

Але є два типа людей: ті що верещать і ті хто щось роблять.

Ти верещиш, а вони щось роблять. Якісно/неякісно успішно/неуспішно етично/неетично — це вже інша площина для вирішення проблем. А вереском проблеми не вирішуються

Райнметаль теж експлуатує ситуацію в країні та заробляє на війні? Мабуть

Райнметал існував до війни, буде існувати й після. І його критикують і в хвіст, і в гриву, тільки ось чомусь УА дефтек критикувати не можна.

Як там твій амазон? Досі трекає час на походи в туалет для працівників складів?

скільки років ще будуть носитися з історією про одного неадеквата?

Ти верещиш, а вони щось роблять. Якісно/неякісно успішно/неуспішно етично/неетично — це вже інша площина для вирішення проблем. А вереском проблеми не вирішуються

я критикую 1. їх зп, бо це нормально. 2. рекламу від тутешнього перемогослава.

Досить мабуть не бачити слона в кімнаті:
Зараз ідуть в дефтек в більшості через бронь від мобілізації. Дефтек цим користується і просто експлуатує ситуацію. Заробляти на війні != експлуатувати мобілізаційну ситуацію в країні.

І великих патріотів там куди менше, ніж очікується. Більше звичайних ІТшників, які цілком логічно не хочуть бути мобілізованими.

Патріотизмом ситий не будеш і власний комфорт для більшості людей важливіший, ніж держава.

Також дуже весело читати як будь-яке слово проти святого дефтеку і лінії партії перетворюється на «сиди і не відсвічуй». Є реальні проблеми і їх треба озвучувати.
Це вже не кажучи про проблеми як індустрії, так і життя в післявоєнний період.

тільки ось чомусь УА дефтек критикувати не можна.

Я ще не бачив від тебе критики

Є реальні проблеми і їх треба озвучувати.

Ти ще не озвучив жодної проблеми.

Я весь увага

скільки років ще будуть носитися з історією про одного неадеквата?

та невже, ви тільки послухайте й оцініть це облизування дупи святого амазона...

Ок
1. Низькі ЗП
2. Тотальна залежність від іноземних компонентів
3. Багато різних стартапів (як раптово всім захотілося робити бізнес в цьому напрямку) і жодної уніфікації розробок
4. Розробки на основі інформації, наданої іноземними компаніями (той же Палантір)
5. Неможливість використання дійно передових AI, так як їх просто немає в Україні власних, а іноземні — дорого
6. Дефтек все ще в Україні — бюрократія і корупція теж
7. Більшість дронів — вузькозаточена технологія, яка ефективна проти шшахедів. як тільки зʼявиться щось нове — технологія буде уже застаріла і непотрібна. Ракети — в більшості на основі радянського мотлоху.

та невже, ви тільки послухайте й оцініть це облизування дупи святого амазона...

ми тут не про амазон наче говорили. компанія далеко не свята і проблем там більше, ніж можна уявити

все це не нове, щось взагалі брєд і все це озвучено давно і не тобою.

на рахунок низьких зарплат, є навіть не одна стаття що показує що дефіцитний спеціаліст отримуватиме більше за ринок.

Чи ти не розумієш значення поняття «в середньому» і «медіана»?

Чи ти не розумієш що далеко не всі в галєрному айті отримують медіану теж?

Здається жінки стабільно заробляють менше за чоловіків. Ти от зара якраз схожий на класичну фемку.

Просто хтось не дефіцитний спеціаліст, ізі. Хтось не знайшов кращу зп. Айтішечка вже не та що була раніше

Дефтек теж дуже молода галузь що працює на внутрішній ринок, а не на експорт

То що ти пропонуєш? Давай спробуємо вирішити цю проблему низьких зарплат. Пропонуєш виробнику дронів платити зарплату не нижче за жопомісце в офісі софтсерва? З якого такого вибач хyя

А чому ні? Дрони продаються державі за немаленькі кошти
Та й носяться з тими дронами.
Що по іншому? Чи треба уже переназвати на dronetech?

А чому так?

Давай я тобі допоможу, я знаю ти можеш!

чому компанія з десятка осіб що робить скажімо в гаражі НРК для фронту, не платитиме системному інженеру як софтсерв?

Ви ціни на НРК бачили?
чи компанія продає один комплекс на рік? чи собівартість там дуже висока?

Мабуть це залежить від нрк, наявності замовлень, собівартості звісно, як і все в цьому світі

Ти продав хоч один нрк? Чи це так лішбипопіздєть?

Ти ж навіть не відповів на питання. Чому так? Скільки системних інженерів, формошльопів і куа потрібно виробникам НРК? Здається мені логічно що вони будуть отримувати менше, навіть за умови що фінансування є, що теж під питанням.

лішбипопіздєть

звісно, це ж форум, а не маркетплейс

А чому так?

чому так що? ЗП? ціна? купа виробників?

все ж просто — хочеш висококваліфікованих ІТшників — плати як відповідно.
і, в темі про Meta і реальні пошуки хорошої роботи, радити піти працювати за пів ЗП і долю патріотизму — ну досить таки тупо.
Та і сперечатися вже не потрібно — ви самі кажете, що є малі виробники, де ЗП нижче ринку. Тобто з точки зору заробітку — це таки дно.
тепер перейдемо до іншого пункту: з точки зору професійного росту там теж не те, щоб дуже багато опцій: автономна навігація цікава, протидія реб через різні меш-мережі, спуффінг і умовні frequency hopping — можуть бути корисними.
й то це все дуже вузькі сфери й сидіти потім в дефтех між кількома компаніями, які виживуть без донатів і державного вливання європейських коштів.

і, в темі про Meta і реальні пошуки хорошої роботи, радити піти працювати за пів ЗП і долю патріотизму — ну досить таки тупо.

це якщо ти живеш у країні де немає війни і твому життю нічого не загрожує, — то так це можливо і тупо.
А якщо ти живеш у країні де ти можеш не прокинутися після ворожего обстрілу — то піти працювати у деф. тек (тим більш за умови втрати роботи) то вже норм ідея бо як би завтра може і не настати.
p.s. можливо це суб’єктівно але помітив, що люди які пожили трохи у умовних Куп’янську або Білопіллі більш активно долучаються до деф. теку. Мабуть розуміють що гроші важна річ у житті але не основна

Невмєняємий.

Чому в дефтек системний інженер має отримувати не менше ніж на галєрі?

хочеш висококваліфікованих ІТшників — плати як відповідно.

вже котрий раз кажу що так і є.

Просто ти не з тих висококваліфікованих, які в дефіциті

Гонорових системних інженерів, куа і формошльопів з претензіями на власну високоваліфікованість зара хоч лопатою загрібай

Ви ціни на НРК бачили?
чи компанія продає один комплекс на рік? чи собівартість там дуже висока?

а ціни на отелі у Буковелі бачив?))) Куршевель відпочиває; за твоєю логікою там у прибіральніц дізайнерські швабри від Луі Вітон мають бути))) ти соціаліст/комуніст?

А чому ні? Дрони продаються державі за немаленькі кошти
Та й носяться з тими дронами.
Що по іншому? Чи треба уже переназвати на dronetech?

це як у Шарікова — «атнять і паділіть»!!!! Буржуіни кляті))) дайте галерному гребцю який через скорочення опинився на вулиці стільки ж скільки він отримував у доковідні часи!!! У вас же є гроші)))

То сиди і не відсвічуй.

Пане, відчутно що ви почали працювати на внутрішній ринок)

Ось через таких кадрів як ти дядя тільки Ной допоможе деяким 3-м країнам адже вони так схожі з різницею в розвитку диктатури...

Що забув в обговоренні справ України?

А це заборонено?

Навряд чи спам заборонений, але спам заважає

Щось мені здається що у військових є чатики, де вони обговорюють як будуть пздити на цивільці типу ухилянтів (насправді всіх підряд хто без медалей), і це мабуть мало не єдине, що гріє їх душу і дає мотивацію

Сюди ви вже ніколи не повернетеся

Сюди «повернуться» індуси з пакистанцями, треба ж буде комусь відбудовувати країну, платити з чогось пенсії ветеранам, бо всім зйобкам і ухилянтам треба заборонити в’їзд по причині непатріотичності.

Щось мені здається

На ухилянтську наволоч ніхто часу не витрачає — є чим зайнятися.

Я тут у вільний час балансую суспільну думку в правильний бік. Тому що зараз це не ДОУ а УОУ — ухилянти оф Україна.

Ухилянтсво глорифікується, ухилянти — герої сучасності. За невеликими виключеннями тут немає тих хто дотримується протилежної думки.

Тому я маю за мету регулярно нагадувати всім дірявим їх місце.

Тому я маю за мету регулярно нагадувати всім дірявим їх місце.

що може бути краще русссського тюремного жаргону?
косоворотку напялите і товаріщ майор й сумніватися не буде

А потім — до концтаборів, так?
Подарувати тобі люльку? Вуса сам зможеш відростити.

гейропі
Бий ухилянтську наволоч!
дірявий
Х8×8л
парад дирявих ухилянтів
Бажаю вам всім згнити у добровільному ув’язненні вдома ✌️
хохол-смузіхльоб момент

Зайве нагадування, що з певної кількості українців можна зняти вишиванку і надіти кокошник — не зміниться майже нічого.

Цікаво, чому вас адміни до сих пір не забанили?

Such authors are comfortable for current administration which is affiliated to the goverment.

То кнопка «не показувати мені коменти цього дебіла». Звісно, це дуже корисна кнопка! Але це не те, що заблокувати неадеквата на форуму. Чи думаєте тепер адміни не потрібні?

думаю что это «хохол». но таких шифровальщиков надо в больницу сдавать на обязательное лечение...

О, відразу відчувається рука ТЦКашника!

Я вже 3 роки без роботи)

Ембеддед с++ дуже потрібен в дефтеку але я так розумію ти не народжений для дефтеку

А крім того що, вакансії немає? По рейтингу джині С++ активно наймається.

Ну я лише минулого тижня ядро книжки доробив і почав серйозно щось шукати. Зараз подивимося, але поки що більшість контор, котрі там постять вакансії, ігнорують резюме.

Тому що ти не готовий товкти кругле і котити квадратне. Без цього в армії — ніяк.

Ну мілтех то інша справа — я працював на російські контори до 21 року. А в них доступ до держтаємниці, котрого таким не дають.

та ладно, от головний ракетчик країни і нічо

З вашою експертизою напевно тільки нетворкінг — пишіть напряму в Лінкедін. HR буде страшно з вами контактувати. ІМХО

То я не знаю, кому писати. С-левел інвайти на конект не приймає. В чатіках програмісти та архітектори також нічого не пропонують. Себто, нетворкінг не з тими людьми, котрі керують.

С-левел інвайти на конект не приймає

Якщо це не мегакорпорація, то ще й як приймає.

Може в мене профіль недостатньо розкручений...

занадто шмузіхльобний в теплій ванні оутсорсингу

Не знаю. Останню декаду був на продуктах.

вседно то на їх думку «неправильний» досвід на «неправильних» продуктах:
www.youtube.com/watch?v=_g1axVUe7Z0

якась гомеопатія, а не поради

І де ж візьметься час на пошук роботи, якщо постійно сидіть в сабстак і соцмережах, писать на бізнесінсайдер

За словами інженерки

Вона не інженерка

Читав про її колег-грантоїдів, котрих звільнити, а фонди, де вони працювали, позакривали. Отримували по 300к в рік, і половина коштів цих фондів йшла власне на зарплати. Звісно, жили вони на всю котлєту, а після звільнення купують їжу по талонах.

Болл працювала у Meta понад чотири роки як інженерка з документації та глобальна керівниця групи підтримки Black@Pride.

так вона баласт. Чого її взагалі так пізно звільнили. ну мабуть за активізм, ще трошки і продержалась.

Планувати бюджет так, ніби пошук роботи може тривати рік

Моя непопулярна думка для наших реалій — 5 років. Якщо ви живете в Україні і працюєте в ІТ, та маєте фінансову подушку яка не дозволяє вам жити безробітним життям як мінімум 5 років — значить ви забагато собі дозволяєте і недостатньо відкладаєте. Треба зробити аудит історії доходів та витрат хоча б за останні 3 роки і зрозуміти, де можна себе обмежити та де ви собі дозволяли зайвого. Я не кажу, що пошук роботи буде тривати 5 років, я кажу, що якщо за 1 рік ви не знайдете іншу роботу в ІТ, то у вас буде ще 4 роки, щоб опанувати нову професію.

професії опановуються в середньому за 3 місяці. Що ти там 4 роки зібрався опановувати, невідомо.

професії опановуються в середньому за 3 місяці

Лол

що лол? щоб безрукого айтішнічка навчити робити ламінат на заводі мдф, потрібно якраз 3 місяці, щоб вивчити його на зварювальника також 3 місяці, крутить гайки на сто також 3 місяці, на електрика окей тре вчитись півроку, плитку класти можна навчитись за два тижні, штурмовиком у нас стають за 2 місяці. Будь яка робітнича професія освоюється за декілька місяців, і ти будеш отримувати свої заслужені 24 тисячі після податків, а на більше після десятиліть в айті ти не заслуговуєш, бо нічо не вмієш, крім як кнопки топтати. І заодно проблем з ринком праці в європках не буде, бо робітничих вакансій там багато, і люди всюди потрібні.

Твій коментар має сенс для людини, яка, умовно, вийшла на плато сініор-заробітку, купила житло, авто, та закрила інші базові потреби і вступила у фазу накопичення капіталу.
Ось тоді можна питати, чому не відклав собі на чорний день і, бажано, ще й на пенсію.

Такі люди, звісно, є, але навряд їх більшість.

Та чого так скромно. Відкладай одразу на усе життя. А поки не відкладеш — максимально себе обмежуй.

Власне FIRE (Financial Independence, Retire Early www.investopedia.com/...​nce-retire-early-fire.asp) фактично про це і є. Правда слово «максимально» це перебільшення, бо це не обовʼязково має бути максимально.

Моя непопулярна думка для наших реалій — 5 років. Якщо ви живете в Україні і працюєте в ІТ, та маєте фінансову подушку яка не дозволяє вам жити безробітним життям як мінімум 5 років

Завжди було цікаво чому мати власні інвестовані накопичення (капітал) в Україні вважалось чимось непопулярним, навіть поганим тоном чи майже злочином.

В США 401k відкривають з першої ж зарплати (в 20 років, ще до того, як можна законно самому купити пляшку пива в магазині), задовго до купівлі власного першого житла (в 40 років). Навіть більше, зараз з новими Trump accounts це від 0 років.

В Швейцарії pillar 2 і pillar 3a відкривають так само з першої зарплати в близько 20 років, задовго до одруження (приблизно 32), дітей (десь 33 роки) і першого житла (десь 45 років). І це при тому, що в країні доволі сильний соціальний захист у випадку втрати роботи.

У Франції PEE/PERCO відкривають на другий фіскальний рік після початку роботи.

У всіх країнах ці індивідуальні «пенсійні» накопичення можна розблокувати достроково якщо мати фінансові негаразди (наприклад втрату роботи і відсутність інших накопичень). В Україні ж до фондової біржі, ринку капіталу, бюджетування і інвестицій відношення іноді як до казино, шахрайства чи чогось, що вимагає десятків мільйонів зі старту. А морально дозволити собі інвестувати може лише людина, що закрила всі «базові потреби», що включає квартиру, дачу, авто собі і родичам, техніку, щорічні відпустки на Мальдівах всією сімʼєю, тощо.

Завжди було цікаво чому мати власні інвестовані накопичення (капітал) в Україні вважалось чимось непопулярним, навіть поганим тоном чи майже злочином.

Бо в радянські часи у всіх були накопичення, і усі ці накопичення миттєво зникли.

А в 90і дітей тих, в кого були накопичення, ловили й на ці накопичення обмінювали.

А в 2010і накопичені квартири раптово змінювали власників, а накопичені компанії виявлялися переоформленими.

тобто фактично це зводиться до

— відсутність верховенства права

— штучні фінансові обмеження держави з метою тримати населення в бідності (як от неможливість диверсифікації через інвестиції на міжнародних ринках)

як правильно зазначали переможці Нобелівської премії з економіки в своїй книжці «Чому Нації Занепадають» — нестабільність і екстрактивна природа (та яка по факту грабує населення) державних інституцій — це основна причина занепаду цілих країн і націй і вона одна може помножити на 0 будь-який потенціал — людський, географічний, науковий, кліматичний, тощо

>>готуйтесь до року без роботи
А також паралельно пишіть свого ШІ-бота, котрий буде проходити співбесіди замість вас, поки скачете між компаніями чи просто відпочиваєте на морі, поки рекрутери хоч яеогось дева хосуть знайти на літо )

Було б ще непогано розумітися, як в тих компаніях все налаштовано. Маю на увазі, скільки тих департаментів, чи то команди займаються просто підтримкою вже існуючого продукту, чи навпаки; хто там перформери ітд. Само по собі звільнення — це прям не дуже ок історія. Але , знову-таки, звільнення 1 людини із 10.000+ людей- це інакше сприйняття йде, але коли додається Гугл, Амазон ітд- відчуття, що все пропало.
Можливо, звільнення йде самих звичайних по показниках співробітників, що може відбуватися в будь-якій компанії без префіксу Гугл, Амазон ітд. І тоді якось спокійніше на душі, і сонечко яскравіше:).
Тобто, тоді вже не має такого стресу від новин : ну, раз в гуглі масово звільняють, значить, і ми все будемо без роботи.

Думаю, що в цій історії пропущено здоровенний пласт контексту.
А саме: яку роль шукала авторка і які цінності вивалювала на інтерв’ю. Готовий сперичатися, що саме в цьому основні причини.

www.linkedin.com/in/brittney-ball
Bachelor of Arts, Document Engineer
Здавалося б, до чого тут IT

угу, там підкреслюють слово інженерка, але для розуміючих траекторії в великих організаціях вона швидше «людина від процесів», без технічної експертизи, а атітюд зрозумілий з її порад це тільки підтверджує, її траекторія — сервисдеск і тп -> мідлменеджмент в корпо, або якийсь свій бізнесок, тобто трохи нерелевантно для більшості, але пізнавально так чи інакше

Ці моменти авторка (або інсайдер) пропустили, але там є фраза, що «вона хоче, щоб наступна компанія відповідала її цінностям щодо AI» та «чекає на ідеальну посаду». Хоча це не подається як причина довгого пошуку, але цілком можливо, що це вона і є

Готовий сперичатися на пляшку віскі, що

компанія відповідала її цінностям

Це, мінімум, на 50% корелюється із

Black@Pride

Із приходом Трампа повісточка розвернулась і більше нема сенсу в це бавитись.

Дивно, при тій вартості, яку зараз мають акції Meta, це не мало б становити для інженера жодної проблеми. Продавай собі їх потроху і у вус не дуй.
Може тим чорним пантерам з документації просто акцій навіть не дають?

4 роки наврядчи було достатньо щоб накопичити достатньо навіть для Coast Fire

Мова йде про долину. Якщо це стартова позиція, або не SWE позиція, а щось суміжне (як документація) то ймовірніше людина просто продавала всі акції одразу після vesting щоб оплатити всі рахунки. А якщо ще й мала соціальне життя — то може ще й в кредит трохи.

Мова йде про долину

Про лофт у Вашингтоні.

в LinkedIn написано Palo Alto. Щось тоді в історії не сходиться

Бо порадниця підтримує професійну видимістьімітує бурхливу діяльність

Чи ти думаєш вона й справді аж запустила й вже навіть продала стартап? ;)

Стартапи бувають різні.

Відкрити юр особу не сильно складно, а стартап може бути і ФОП, що дає індивідуальні консультації, навіть якщо їх провести з 10-20 за рік, стартап всеодно можна продати за 20-30 доларів, бо є база клієнтів з даними. Стартап як, наприклад, свій власний Фейсбук, мабуть все ж таки ні.

Ой боже, яка ще пл юрособа

Я тут стартап зробив зранку, продам за 10 баксів, і в подарунок дам тобі навіть амазон картку на 25

До вечора думаю справимся

Ну ти поки там думай, а я напишу собі в резюме що продав успішний стартап

Я мав на увазі, що стартап може бути не лише технічний з мільйонними раундами інвестицій. Власне такі маніпуляції з формальними визначеннями і без зазначених порядків чисел і є причиною чому до таких заяв ставляться скептично.

А я мав на увазі що стартап може взагалі існувати як сторіночка в лінкедін з одним постом... і в уяві того хто читає резюме звісно

Як то кажуть

Стартапи бувають різні.
як інженерка з документації та глобальна керівниця групи підтримки Black@Pride

лол, успіхів в пошуку )

А потім тут на ДОУ розказують, яких цінних спеціалістів звільнили і як твіттер, мета, блок, клаудфларе посипляться після цих layoff і що інженерам, які залишились, доведеться працювати в три рази більше

PS якби не використовували фемінітиви, зберегли б трохи грошей для Іщенко на токенах

Black@Pride це відділення для просування DEI всередині компанії, не дивно що вона не змогла знайти роботу

Підписатись на коментарі