Чому після скорочення важко навіть відкрити LinkedIn: що відбувається з психікою після layoff і як з цим працювати
Ця стаття — не про «мислення переможця» і не про «5 кроків до нової роботи». Вона про те, що відбувається всередині, коли система, якою ти був, раптово повертає тобі access denied.
Якщо ти читаєш це і впізнаєш себе — ти не зламаний. Ти в режимі, який мозок запускає автоматично. І з цього режиму є вихід.
Layoff — це не просто «втрата роботи»
Коли senior developer із шестирічним стажем у продуктовій компанії отримує листа о 9 ранку з корпоративної пошти, яку через годину вже не відкрити — для його нервової системи це не «організаційна зміна». Це загроза.
Не метафорична. Буквальна. Мозок не розрізняє «мене звільнили» і «мені загрожує небезпека» — він запускає однаковий каскад реакцій. Тому те, що ти відчуваєш після layoff, — це не слабкість і не «надмірна реакція». Це еволюційно закладена програма, яка просто не оновлювалась під корпоративні реалії 2024 року.
Давай розберемо, що саме відбувається на рівні психіки та поведінки.
Три фази, які проходить психіка після скорочення
Фаза 1. Freeze — система зависає
Перші дні або тижні після звільнення багато людей описують однаково: «Я сидів перед ноутбуком і нічого не робив. Просто дивився в екран». Це не лінощі. Це freeze-response — захисна реакція нервової системи, коли загроза сприймається як нездоланна.
У КПТ ми називаємо це поведінковим заморожуванням. Мозок буквально знижує активність у префронтальній корі — тій частині, яка відповідає за планування, прийняття рішень, логічне мислення. Саме тому в цей період так важко зробити навіть прості речі: оновити резюме, написати в рекрутера, відкрити LinkedIn.
Це не прокрастинація. Це нейробіологія.
Фаза 2. The loop — думки йдуть по колу
Після заморожування часто починається те, що розробники впізнають одразу: infinite loop. Думки крутяться по колу без виходу.
- «Може, справа в мені — я недостатньо хороший спеціаліст?»
- «А що якщо я більше ніколи не знайду таку роботу?»
- «Інших не скоротили, значить я гірший»
- «Треба вже щось робити... але навіщо, якщо все одно нічого не вийде»
У КПТ це називається руминацією — нав’язливе прокручування негативних думок без конструктивного виходу. Головна проблема руминації не в тому, що вона болісна. А в тому, що вона маскується під «аналіз ситуації». Здається, що ти «думаєш над проблемою» — насправді ти просто споживаєш ресурс без жодного output.
Фаза 3. Identity crash — хто я тепер?
Це найменш очевидна і найбільш недооцінена фаза. IT-фахівці — особливо ті, хто довго працював в одній компанії або в одній ролі — часто глибоко ідентифікують себе зі своєю роботою.
«Я — senior backend engineer у компанії Х — це не просто посада в LinkedIn. Це відповідь на питання «хто я є». Коли цю відповідь забирають, виникає екзистенційний збій. Не тому що людина слабка. А тому що вона побудувала свою ідентичність навколо однієї точки опори — і ця точка зникла.
Саме тому після layoff так важко писати cover letter або розповідати про себе на співбесіді. Це не страх відмови. Це страх того, що відповідати «хто я» — нема чого.
Чому LinkedIn — це тригер, а не просто сайт
Якщо ти помічав, що відкриваєш LinkedIn, дивишся секунд 10 — і закриваєш, то знай: це класична поведінка уникнення. І вона абсолютно логічна з точки зору психіки.
LinkedIn у момент пошуку роботи після layoff несе в собі одночасно кілька загроз:
- Соціальне порівняння. Колеги ростуть, отримують промоушени, пишуть про успіхи. Мозок автоматично запускає downward comparison — і ти програєш у кожному раунді.
- Ризик відмови. Написати до рекрутера = отримати мовчання або «ні». Мозок, який вже в режимі загрози, намагається уникнути будь-якого додаткового болю.
- Необхідність само-презентації. «Розкажи про себе» — коли ти в identity crash, це питання паралізує.
- Видимість. Оновити профіль = стати видимим = потрапити під оцінку. А оцінки зараз страшно.
Уникнення дає миттєве полегшення — і саме тому воно так добре «працює». Закрив LinkedIn — тривога трохи спала. Мозок запам’ятав: «уникнення = менше болю». І наступного разу зробить те саме ще швидше.
Проблема в тому, що кожне уникнення підсилює переконання, що ситуація небезпечна. Коло замикається.
КПТ-інструменти: як виходити з цих режимів
Добра новина: всі три фази — freeze, loop, identity crash — добре піддаються роботі. Ось конкретні техніки, які використовуються в когнітивно-поведінковій терапії.
1. Поведінкова активація: дрібні дії проти freeze
Freeze підтримується бездіяльністю. Але «просто почни діяти» — порада, яка не працює, коли ти в заморожуванні. Натомість працює мікро-активація.
Принцип: не «оновити весь LinkedIn», а «написати одне речення в заголовку профілю». Не «розіслати 20 заявок», а «відкрити одну вакансію і прочитати до кінця». Дія настільки мала, що мозок не встигає запустити захисне уникнення.
Кожна завершена мікродія дає невеликий дофаміновий викид — і поступово виводить систему зі стану freeze. Це не мотиваційний спіч. Це нейробіологія поведінкового підкріплення.
2. Запис думок: як зупинити infinite loop
Руминація живе в голові — і саме там вона безкінечна. Щойно думку записати, вона стає об’єктом, який можна розглянути. Це базова техніка КПТ — щоденник думок.
Простий формат для тих, хто любить структуру:
- Ситуація: що сталось
- Автоматична думка: що я подумав (буквально)
- Емоція: що відчув і наскільки інтенсивно
(0–100%) - Перевірка: які є докази «за» і «проти» цієї думки?
- Альтернативна думка: що більш реалістично?
Наприклад: думка «мене скоротили, бо я гірший за інших» при перевірці часто виявляється когнітивним викривленням — персоналізацією. Рішення про скорочення приймалось на рівні бізнес-процесів, бюджетів, стратегії — і рідко є персональною оцінкою конкретного спеціаліста.
3. Робота з ідентичністю: хто я поза роллю
Це найглибша і найважливіша робота. Суть: розширити відповідь на питання «хто я» за межі однієї ролі.
Практична вправа: намалюй (або запиши) «карту ідентичності». У центрі — ти. Навколо — всі ролі та характеристики, якими ти є: батько/мати, друг, людина яка читає sci-fi, хтось хто розбирається у кухні, велосипедист, той хто вміє пояснювати складне просто. Layoff забрав одну точку на цій карті. Не всю карту.
Ця вправа звучить просто — і виявляється несподівано складною для тих, чия ідентичність роками будувалась навколо кар’єри. Саме тому вона важлива.
«Просто зберись» і інші шкідливі поради
IT-культура — раціональна і орієнтована на продуктивність. Це велика сила. І одночасно — джерело особливого виду самокритики після невдачі.
«Мені не можна розкисати — треба вже щось робити», «Інші справляються, значить справа в мені», «Я займаюсь дурницями замість того, щоб шукати роботу» — ці думки не допомагають. Вони додають до тривоги ще й провину та сором.
Парадокс КПТ: прийняття того, що зараз важко, — це не капітуляція. Це перший крок до того, щоб рухатись далі. Мозок не може ефективно планувати майбутнє, поки він у режимі загрози. Спочатку — стабілізація, потім — дія.
Коли це «нормально важко», а коли варто звернутись по допомогу
Те, що описано вище — freeze, руминація, уникнення — нормальні реакції на ненормальну ситуацію. Вони минають. Але є ознаки, при яких варто поговорити з фахівцем:
- Стан не змінюється більше
3-4 тижнів, незважаючи на спроби щось робити - Порушення сну або не можеш заснути, або спиш по 12+ годин і все одно не відпочиваєш
- Різке зниження або підвищення апетиту
- Відчуття повної безнадії — не просто «зараз важко», а «завжди буде погано».
- Ізоляція — перестав виходити з дому, відповідати на повідомлення, зустрічатись з людьми
- Думки про те, що «краще б мене не було».
Ці симптоми — не ознака слабкості. Це сигнал, що система перевантажена і потребує підтримки. Так само як зламана збірка потребує не «просто перезапустити», а подивитись на логи і знайти причину.
Замість висновку: що насправді відбувається після layoff
Layoff — це не вирок і не оцінка тебе як спеціаліста. Але це подія, яка бʼє по трьох фундаментальних потребах одночасно: безпека, приналежність, ідентичність. Саме тому реакція на неї може бути непропорційно сильною відносно того, що «логічно» мало б статись.
Якщо ти зараз у цій точці, знай: freeze мине. Loop можна зупинити. Ідентичність можна перебудувати на ширшому фундаменті.
І так, LinkedIn теж можна буде відкрити. Просто не сьогодні, якщо сьогодні ще не час.
21 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЦе залежить ще, де саме людина перебуває. В Україні — це додається ще фактор просто вижити, і мобілізації ( якщо ми про чоловіків), в інших країнах — це наявність візи, дозволи до ринку праці/ як не попасти під депортації і довгий рекрутмент процес.
Серед тих знайомих, що зараз закордоном, то не чула таке, що взяв / взяла паузу на відпочити ітд. Одразу всі починають шукати роботу, бо нотіси можуть бути і відсутні.
Найкраща порада це піти гуляти, бігати, поїхати в гори, на море чи озеро.
Фізична активність фіксає мозги.
Якщо є норм запас грошей то розглядати це як відпустку.
А якщо немає то пора відкладати)
Це якщо є запас, а якщо немає, то важко сконцентруватися на відпочинку знаючи що тебе чекає. І я дивлюся в якому стресі колеги до і після layoff, і як швидко обновили лінкедін профайли і аватарку «open to work», дуже мало народу має хоч якусь фінансову подушку.
Ніколи цього не розумів, завжди відкладав20-30% від ЗП навіть коли джуном був.
Прийшла ЗП, те що ± залишається закинув в стоки чи просто на $ поміняв, на решту живеш.
Люди якось живуть на $500 в місяць, хз в чому проблема вижити на $1500.
Пам’ятаю як одногрупниця втратила стипендію і плакала як тепер платежі за айфон робити.
Супер! Не всі мають фінансову грамотність
Я наприклад навіть маю на пару років, але це гібло якщо ти в закритому середовищі. Психіка в такому випадку анульована
А потім згадуємо шо ми в азкабані. Шо робити тоді?
Чому, зазвичай так і є якщо звільняють вибірково.
Думаю що більшість може оцінити себе порівняно з колегами, якщо ти нижче середнього по продуктивності, впливу на результат, то й ймовірність бути звільненим висока.
Ну а якщо це кілька команд звільняють чи проект закривають, то очевидно що справа не в мені.
За моїм досвідом, вирішує чи ти погоджуєшся з начальством у всьому, а не продуктивність.
Це софт скілл, вести себе так щоб максмимізувати собі користь від проекту)
В мене ЕМ тупий і дуже хариться коли хтось розумніший за нього.
Приходиться прикидатись тупішим
На мій погляд реакція на звільнення дуже сильно залежить від розміру фінансової подушки. Я розумію людей зі звичайною не-айтішною роботою, які живуть від зп до зп і нічого не можуть відкласти, для них втрата роботи це майже кінець світу у багатьох сенсах. Але в ІТ ситуація сильно інакша, бо окрім тих, хто також живе від зп до зп (просто на широку ногу), є й ті, хто раціонально розпоряджається фінансами і в разі звільнення може жити безробітним життям5-10 чи навіть більше років. От саме такі люди згадують, що слово «звільнення» походить від слів «вільний/воля» і навпаки відчувають полегшення, що нарешті їхнє життя належить їм і додаткові вільні 40 годин на місяць вони можуть направляти на ті справи, які давно відкладали.
Повторюся, але якщо спеціаліст живе в Європі, в не в Азії і знімає житло 1500 євро + має інші фінансові зобов’язання, то це про стрес і втрату опори
ШІ-слоп заважає читати.
у тебе ШІ шиза, вічно ШІ і слоп мерещиться
ти такий злий тому що вже втратив роботу чи ще ні но вже жим-жим?
1. Схема «це не Х, це Ж» — типова конструкція для слопогенераторів
2. Боятися, що оператори слопогенерації зможуть створити щось робоче на нинішній момент і осяжне майбутнє не доводиться
по тому як у тебе полихає, таки боїшся
Можна не читати все.
Перейдіть в кінець статті до кпт інструментів. Там лише конкретні дії
Вітаю ! Дякую за статтю
Дякую за увагу
Треба просто знайти, чим зайнятися. Не пов’язаним з роботою. І довести це до кінця. Процес перерозподілить пріоритети.
Дякую за коментар!
В моменті це важко. Особливо спеціалістам, які за кордоном і в яких є зобов’язання