Захід забув, як створювати речі. Тепер він забуває, як писати код

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

У 2023 році президент компанії Raytheon, виступаючи на Паризькому авіасалоні, розповів, чого вартувало відновити виробництво ракет Stinger. Їм довелося повернути 70-річних інженерів, щоб ті навчили молодих працівників збирати ракети за паперовими кресленнями, створеними ще за часів адміністрації Картера. Випробувальне обладнання роками припадало пилом на складах. Носову частину ракети все ще доводилося кріпити вручну — точнісінько так само, як і сорок років тому.

Пентагон не купував нових «Стінгерів» двадцять років. Потім росія вторглася в Україну, і раптом вони знадобилися всім. Виробнича лінія була зупинена. Електроніка застаріла. Головка самонаведення більше не випускалася. Замовлення, розміщене в травні 2022 року, могло бути виконане не раніше 2026-го. Чотири роки. І не через брак грошей. А тому, що люди, які знали, як їх створювати, вийшли на пенсію десять років тому, і ніхто не прийшов їм на заміну.

Я керую командами інженерів в Україні. Мої люди опинилися по інший бік цього рівняння. Не в заводських цехах, а на стороні тих, хто приймає. Поки Raytheon з усіх сил намагалася відновити виробництво за кресленнями сорокарічної давнини, США відправляли в Україну тисячі «Стінгерів». Генеральний директор RTX Грег Хейз зазначив, що за десять місяців війни було спалено стільки «Стінгерів», скільки вироблялося за тринадцять років. Я вже бачив цю закономірність раніше. Саме зараз це відбувається і в моїй галузі.

Мільйон снарядів, які ніхто не міг виготовити

У березні 2023 року ЄС пообіцяв надати Україні мільйон артилерійських снарядів протягом дванадцяти місяців. Виробничі потужності Європи становили 230 000 снарядів на рік. Україна витрачала від 5000 до 7000 боєприпасів на день. Будь-хто з калькулятором міг зрозуміти, що це не спрацює.

До дедлайну Європа поставила близько половини. Макрон назвав початкову обіцянку необачною. Розслідування, проведене одинадцятьма медіа з дев’яти країн, виявило, що реальні виробничі потужності становили приблизно третину від офіційно заявлених ЄС. Позначки в мільйон снарядів не було досягнуто аж до грудня 2024 року, тобто із запізненням на дев’ять місяців.

Проблема була не в одному «вузькому місці». Вони були всюди. Франція зупинила внутрішнє виробництво пороху у 2007 році. Сімнадцять років простою. Єдиний великий виробник тротилу в Європі був у Польщі. Німеччина мала запаси боєприпасів на два дні. Завод Nammo в Данії був закритий у 2020 році, і його довелося запускати з нуля. Оборонна промисловість усього континенту була оптимізована під виробництво невеликих партій дорогих продуктів під замовлення. Ніхто не планував масових обсягів. І ніхто не планував криз.

У США ситуація була не набагато кращою. Один завод у Скрентоні, одне підприємство в Айові для спорядження вибухівкою, відсутність внутрішнього виробництва тротилу з 1986 року. Навіть після мільярдних інвестицій виробництво не досягло й половини цільового показника.

Об’єднуйся або помри

Це не було випадковістю. У 1993 році Пентагон заявив керівникам оборонних компаній об’єднатися або згорнути діяльність. П’ятдесят один великий оборонний підрядник стиснувся до п’яти. Кількість постачальників тактичних ракет скоротилася з тринадцяти до трьох. Суднобудівників — з восьми до двох. Робоча сила впала з 3,2 мільйона до 1,1 мільйона. Скорочення на 65%.

У ланцюгу постачання боєприпасів повсюди були єдині точки відмови. Один виробник гільз для 155-мм снарядів, розташований у Коачеллі, штат Каліфорнія, прямісінько на розломі Сан-Андреас. Одне підприємство в Канаді з виробництва порохових зарядів. Усе оптимізовано для мінімізації витрат із нульовим запасом для різкого нарощування виробництва. На папері ефективно, але на практиці — за один невдалий день до колапсу.

Коли знання вмирають, вони вмирають назавжди

А ще є Fogbank. Засекречений матеріал, що використовується в ядерних боєголовках. Його виробляли з 1975 по 1989 рік, після чого підприємство закрили. Коли уряду знадобилося відтворити його для програми продовження терміну служби боєголовок, вони виявили, що не можуть цього зробити. У звіті Рахункової палати США зазначалося, що майже весь персонал із досвідом виробництва вийшов на пенсію, помер або покинув агентство. А записів майже не залишилося.

Після витрат в 69 мільйонів доларів та років невдалих спроб вони нарешті виробили придатний Fogbank. Але потім виявили, що нова партія була занадто чистою. Оригінальний процес покладався на використання домішку, який був критично важливим для функціонування матеріалу. Ніхто цього не знав. Ні інженери, які намагалися його відтворити, ні навіть ті працівники, що створювали його десятиліття тому. У Лос-Аламосі це назвали «несвідомою залежністю» від оригінального процесу.

Програма ядерної зброї втратила здатність створювати матеріал, який сама ж винайшла. Знання не просто пішли разом із людьми. Їх взагалі ніхто ніколи до кінця не розумів.

Той самий сценарій

Я прочитав історію про Fogbank і одразу ж впізнав її. Не ядерний матеріал, а сам патерн. Нарощувати потенціал десятиліттями, знайти дешевшу заміну, дозволити конвеєру кадрів атрофуватися і насолоджуватися економією. А потім спостерігати, як усе руйнується, коли криза вимагає того, що ви «оптимізували».

В оборонній сфері замінником були дивіденди миру. У розробці програмного забезпечення — це ШІ.

Я вже писав у себе в блозі про колапс кадрового потенціалу. Дані про найм та проблема переходу від джуна до сеньйора задокументовані. Як і криза розуміння. Чого в мене не було, так це правильної історичної паралелі. Тепер вона є.

І вона говорить те, чого не розкажуть дані про найм: скільки насправді часу займає відновлення.

Відбудова займає роки. Завжди

Кожне велике нарощування оборонного виробництва займало від трьох до п’яти років для простих систем і від п’яти до десяти — для складних. Stinger: мінімум тридцять місяців від замовлення до поставки. Javelin: чотири з половиною роки до менш ніж подвоєного виробництва. 155-мм снаряди: чотири роки і досі не досягли цілі, незважаючи на п’ять мільярдів доларів інвестицій. Франція відновила виробництво пороху лише у 2024 році, через сімнадцять років після його зупинки.

Гроші ніколи не були обмеженням. Обмеженням були знання. Дослідження RAND показало, що 10% технічних навичок для проєктування підводних човнів потребують десяти років практичного досвіду, іноді після отримання ступеня доктора філософії. Стажування в оборонних професіях займає від двох до чотирьох років, і від п’яти до восьми років потрібно для досягнення компетентності на керівній посаді.

Тепер перенесіть це на розробку програмного забезпечення. Джуніору потрібно від трьох до п’яти років, щоб стати компетентним інженером рівня мідла. Від п’яти до восьми років, щоб стати сеньйором. Десять і більше, щоб стати principal-інженером або архітектором. Цей часовий проміжок неможливо стиснути, просто закидавши його грошима. Його не можна стиснути й за допомогою ШІ.

Рандомізоване контрольоване дослідження METR показало, що досвідчені розробники, використовуючи ШІ-інструменти для кодингу, насправді витрачали на 19% більше часу на виконання реальних open-source завдань. Перед початком вони прогнозували, що ШІ зробить їх на 24% швидшими. Розрив між прогнозом і реальністю становить 43 відсоткові пункти. Коли дослідники спробували провести повторне дослідження, значна частина розробників відмовилася брати участь, якщо це означало роботу без ШІ. Вони не могли уявити собі повернення до минулого формату роботи.

Рахунок завжди доводиться оплачувати

Індустрія програмного забезпечення перебуває на третьому році тієї ж самої оптимізації. Salesforce заявила, що не найматиме нових інженерів-програмістів у 2025 році. Опитування LeadDev показало, що 54% інженерних керівників вважають, що ШІ-помічники зменшать найм джуніорів у довгостроковій перспективі. Опитування CRA серед університетських факультетів обчислювальної техніки засвідчило, що 62% з них звітують про зниження кількості студентів цього року.

Я бачу це на код-рев’ю. Тепер перевірка коду стала ботлнеком. ШІ генерує код швидко, але люди перевіряють його повільно. Відповідь індустрії передбачувана: нехай ШІ перевіряє код ШІ. Я цього не роблю. Натомість я переробив наші шаблони pull request-ів і тепер кожен PR має пояснювати, що змінилося, чому, який це тип змін, і містити скріншоти «до» і «після». Структурований контекст, щоб рев’юер не вгадував. Я додаю виділених рев’юерів для кожного проєкту. Більше очей — більше шансів зловити те, що пропустила модель.

Але навіть це не вирішує глибшої проблеми. Навички, необхідні для ефективної роботи зараз, змінилися. Самій лише технічної експертизи вже недостатньо. Потрібні люди, які можуть брати на себе відповідальність, комунікувати компроміси, відкидати погані пропозиції від машини, яка звучить дуже впевнено. Лідерські якості. Наш останній раунд найму показує, наскільки це рідкість: 2253 кандидати, 2069 дискваліфіковано, 4 найнято. Коефіцієнт конверсії 0,18%. Поєднання технічних навичок і здатності розуміти, коли ШІ помиляється, на ринку майже не існує.

Ми документуємо все. Site Books, SDD, звіти RVS, шаблонні модулі з повним покриттям. Сьогодні це працює, бо люди, які читають ці документи, мають інженерну експертизу, щоб діяти на їх основі. Що станеться, коли вони її не матимуть? Чесно кажучи, я не знаю. Можливо, через п’ять років ШІ буде настільки хорошим, що це не матиме значення. Можливо, проблема залишатиметься керованою. Я не можу передбачити можливості моделей у 2031 році.

Але кризи не розсилають запрошень у календар. Ніхто не очікував повномасштабної сухопутної війни в Європі у 2022 році. Оборонна промисловість мала тридцять років на підготовку і не зробила цього. Навіть у випадку з Fogbank були записи. Але їх було недостатньо. Навіть перші працівники не до кінця розуміли свій власний процес.

Через п’ять-десять років нам знадобляться сеньйор-інженери. Люди, які розуміють системи від початку до кінця, які можуть налагодити розподілені збої о 2-й ночі, які носять у собі інституційні знання, котрих немає ніде в кодовій базі. Цих інженерів ще не існує, тому що ми їх не створюємо. Джуни, які повинні вчитися прямо зараз, або не наймаються, або розвивають те, що в дослідженні робочої сили, фінансованому Міноборони США, називається «компетентністю, опосередкованою ШІ». Вони можуть написати промпт для ШІ. Але вони не зможуть сказати вам, у чому ШІ помилився.

Це Fogbank для коду. Коли джуни пропускають етап дебагу та не роблять помилок, на яких вчаться, вони не формують неявний, глибинний досвід (tacit expertise). І коли моє покоління інженерів піде на пенсію, ці знання не передадуться штучному інтелекту.

Вони просто зникнуть.

Захід вже одного разу зробив цю помилку. Рахунок довелося оплачувати в Україні.

Я знаю, як це звучить. Я знаю, що вже писав про кадровий конвеєр раніше. Приклад з оборонкою — це не повторення аргументу. Це демонстрація того, що станеться, якщо очікування індустрії не справдяться. Stinger, Javelin, Fogbank, мільйон снарядів, які ніхто не зміг виготовити. Це ціна помилкової ставки на оптимізацію. Саме зараз ми робимо таку ж ставку у розробці програмного забезпечення.

Можливо, ШІ стане достатньо хорошим, і ставка зіграє. А можливо й ні. Оборонна промисловість теж думала, що мир триватиме вічно.

P.S: З оригіналом статті можете ознайомитися у моєму блозі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось26
До обраногоВ обраному8
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

за 5 років кризи айтішка втратила відчутну частину існуючих програмістів і величезну кількість «ненароджених» — люди просто пішли в інші сфери.

колись я працював на заводі, і бачив як непросто виростити кваліфікованого спеціаліста — станочника, слюсара. Їх десь взяти або навчити з нуля неможливо. Потібне середовище, де вони будуть спочатку вчитись а потім зростати, і колись замінять тих, хто відпрацював своє.
Айтішка це теж про механіку, але вона віртуальна.

Якщо бути перекупом, таксистом, онліфанщицею, баристою чи формошльопом шанованіше вигідніше, ніж людиною праці, то нема чого дивуватись, що нікому клепати зброю, лікувати, вчити людей і взагалі чесно і наполегливо працювати.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Націонал шовіністичні статті на DOU? Прикольно. Весь світ вам заздрить. То вам просто через закриті кордони і тотальну пропаганду війни не видно

С о к р а т. Так от, я чув, що неподалік від Навкратіса в Єгипті жив один із стародавніх тамтешніх богів. Йому був присвячений птах, якого називають ібісом. Сам же бог звався Тевтом. Він перший винайшов число, лічбу, землемірство і зорезнавство, відтак гру в шашки й кості, а також літери. Царем усього Єгипту був у той час Тамус, який засідав у горішній частині країни у великому місті, котре греки називають єгипетськими Фівами, а тамтешнього бога — Аммоном. До того от царя й прийшов Тевт, ознайомив із своїми винаходами, стверджуючи, що їх треба розповсюдити між усіма єгиптянами. Цар запитав, яку користь може принести кожен із винаходів. Коли Тевт заходився пояснювати, цар, відповідно до того, які пояснення Тевта вважав доречними або недоречними, одне хвалив, а інше ганив. Кажуть, що Тамус наговорив Тевтові багато й доброго, й поганого. Коли ж, нарешті, черга дійшла до літер, Тевт сказав: «Ця наука, царю, зробить єгиптян мудрішими та пам'ятливішими, бо винайдено засіб для запам'ятовування й мудрості». На це цар відказав: «Найвченіший Тевте, одна людина здатна виконувати твори мистецтва, інша — оцінювати, якою мірою вони шкідливі або корисні для тих, хто буде ними користуватися. Як творець літер, ти з батьківської любові приписав їм протилежне до того, що вони насправді можуть учинити. Бо цей винахід вселить у душі учнів забутливість внаслідок занедбання вправ для вироблення пам'яті. Адже, покладаючись на письмо, вони будуть пригадувати за допомогою зовнішніх знаків, а не завдяки внутрішній силі. Отже, ти винайшов засіб не для запам'ятовування, а для пригадування. Своїм учням ти даси лише видимість мудрості, а не справжню мудрість. Вони будуть багато пізнавати з чужих уст, але без глибокого засвоєння, і їм буде здаватись, ніби вони багато знають, натомість здебільшого залишаючись невігласами, ще й нестерпними в спілкуванні. Тож вони стануть не мудрими, а лжемудрими»
Знайома історія з діалогу Платона «Федр» (у перекладі Йосипа Кобова)
Один виробник гільз для 155-мм снарядів, розташований у Коачеллі, штат Каліфорнія, прямісінько на розломі Сан-Андреас.

так я у кіно бачив так і зветься san andreas ))

... імхо у Carla Gugino цицьки якось не так виразітєльно як були раніше і у порівнянні з свіженькою (кіно 15-го року) Alexandra Daddario то програють якось так не порівняти просто

... правда потім я знайшов що я просто плутаю вже по старості певно цицьки ще молодих Eva Green та Carla Gugino тож в принципі норм я розібрався ))

чомусь коли бачу назву топіку не можу втриматися від пригадування іронічного з нульових:

— Я скачала файл из Интернета, а он мне оказался не нужен. Как его
теперь закачать обратно?
— Вот, из-за таких как вы скоро в Интернете вообще файлов не останется!

безодня коннотацій, ага..

я использую ИИ каждый день и целый день пишу тексты при чем не с нуля а набора тезисов и заготовок таким же объемом как сам текст. так вот надо 5-6 итераций что бы из бреда сгенирированного ИИ получился приемлемый результат. Я пишу код с помощью ИИ вчера вечером уже дал задачу расписаную на два листа в ворде мелким шрифтом модели Opus 4.8 он доло думал и выдал, а не поленился интегрировал его код в свой и что ? Ничего не заработало, на вид UI уродство, бек не работает. Нет ИИ ни кого не лишит работы и не захватит мир.

капиталистическим миром правит экономическая целесообразность.

согласен с тем, что LLM агенты сегодня беспощадно убивают все последующие поколения джунов и за эту ошибку индустрия будет очень дорого расплачиваться.

сюди ще можна додати F1 двигун для Saturn 5 — самий потужний двинуг на світі який «майже» нереально зібрати знову. Є креслення, є копія в музеї але кожен двигун мав багато «фіксів у проді» які робились інженерами одразу. А інженерів які мають схожий скіл-сет вже нема. До речі, сучасні двигуни менш потужні ніж F1, а Super Heavy від SpaceX — досі не літає. Тому F1 далі топ після 20 чи 30 чи 40 років з моменту випуску)))

Origin USA — хотіли відтворити класичні джинси з 100% пошиттям у Штатах. Зрозуміли, що в штатах дуже мало людей які памятають як це робити + дуже мало заводів або приміщень які мають старі технології. Їм пощастило знайти 1 з останніх заводів який не встигли вивезти в китай + у селі збоку жив 1 дід який працював на цьому заводі) З цього діда був відновлений ланцюжок для пошиття джинсів за старим методом. 100% виробництво в США.

а взагалі в США ситуація з виробництвом зброї дуже цікава, мені здається там зараз є 1 завод який виробляє Томагавки (в Арізоні) і він робить їх там менше 10 на рік. Тобто враховуючи як штати роблять залпи по 20-30 штук за раз, їм треба буде років 10 на відновлення запасів. А новий завод просто так не поставиш.

F1 двигун для Saturn 5 — самий потужний двинуг на світі який «майже» нереально зібрати знову. Є креслення, є копія в музеї але кожен двигун мав багато «фіксів у проді» які робились інженерами одразу. А інженерів які мають схожий скіл-сет вже нема.

інженерно то є працює не зовсім так як то це пише людина за визначенням без engineering mindset

Origin USA — хотіли відтворити класичні джинси з 100% пошиттям у Штатах. Зрозуміли, що в штатах дуже мало людей які памятають як це робити + дуже мало заводів або приміщень які мають старі технології.

... тобто зання за то як то робити існувало у єднім екземплярі як то артефакт і було втрачено як то американські капіталісти придумали експлуатацію дешевої сили у мексиці вє’тнамі бангладеш і то не самі американські капіталісти збудували фабрики завезли машини навчили шваців то воно само ))

З цього діда був відновлений ланцюжок для пошиття джинсів за старим методом. 100% виробництво в США.

таке враження як дежавю )) на ваньку нашого росіянина похож точно ))

Нічого не станеться, все буде ок.

Приклад з мого досвіду.
Складний легасі проект, десятки окремих сервісів, якось через кафку все поєднано, оракл база і т.п.

4 роки тому в клієнта дуже серйозні проблеми з фінансами, вони звільнили 2/3 інженерів і повністю вендора де сиділи оті толкові інженери-мамонти.

І нічого. Пережили. В якийсь момент стало зрозуміло що ніхто не знає як воно працює, продукти не знають як має працювати.
Написали нове, дуже спрощене, і воно працює. Старе забули, з часом видалили.

І тут так само буде — як тільки софт стане занадто складний то напишуть новий.

А приклад з військової сфери — fpv для знищення техніки. Дешева заміна джавеліна, де з часом кількість перейде (чи вже перейшло) в якість

Спробуйте так замінити Oracle чи MS SQL в банку чи великій корпорації — відкриєте багато нового для себе.

Тому що замінити ГАЗель на Mersedes Sprinter для хлібзаводу, щоб розвозити хліб — це трішечки не те саме, що замінити виробника ППО для авіаносців. Там не просто «витягнути одні пускові ракет, встановити інші», нажаль. Да б-г з ними, з авіаносцями. Ви спробуйте у великому ДЦ переїхати з Cisco на Juniper чи навпаки...

Замовлення, розміщене в травні 2022 року, могло бути виконане не раніше 2026-го. Чотири роки. І не через брак грошей. А тому, що люди, які знали, як їх створювати, вийшли на пенсію десять років тому, і ніхто не прийшов їм на заміну.

але рф нічого не забула і за місяць може з гівна та палок виробляти кілька ракет

колись рф знищила виробництво високотехнологічної продукції,
без якої вона не має нових Ту-шок, наприклад.
І це вже не повернеш. Можна лише з нуля почати, на сучасній базі. Але щоб почати, потрібні кадри у великих кількостях, а їх втрачено.
Там довгий, дорогий і складний технологічний ланцюг.
Тільки на виробництво гіроскопів, наприклад, треба чимало різних спеців, і дослідницька база, і совок, доречі, так і не навчився їх робити якісно. С3.14здити зміг, а якісно виробляти- ні.

колись рф знищила виробництво високотехнологічної продукції,
без якої вона не має нових Ту-шок, наприклад.

колись у нас у ссср існувала така собі організація називалася CoCom

en.wikipedia.org/...​tilateral_Export_Controls

... ну тобто вона існувала у капіталістичному світі за часів ссср )) щоб не дати у нас у ссср запроваджувати вот єто всьо

виробництво високотехнологічної продукції

без якої у ссср на справді ніх не було як то зокрема певно відоміший прецедент де у ссср його потужні і не зламні ядерні підводні човни плавали так чутно що їх було чути навіть у кабінетах і пентагоні бо ссср не мав ніх

виробництво високотехнологічної продукції

яке би дозволяло зробити обробку гвинтів підводних човнів аж такої точної щоб вони тупо так не шуміли у воді

... тож довелося трохи вкрасти західної технології ну а шо такого ))

en.wikipedia.org/...​Toshiba—Kongsberg_scandal

Between December 1982 to 1984, Toshiba Machine supplied eight «machine tools», NC devices, and associated software to control the machine tools to the Soviet Union’s Technical Machinery Import Corporation through Wako Trading, a dummy company of Itochu Corporation. Exported via route was a high-performance model capable of simultaneous 9-axis control, for which exports were prohibited through the Coordinating Committee for Multilateral Export Controls (CoCom). Despite these controls, Toshiba Machine and Itochu Corporation exported the machines to the Soviet Union from 1982 to 1983 and modified associated software in 1984.

тож історія за те як у ссср кращі у світі технології трохи так би мовити перебільшена

... як то зокрема саме ця історія а ні яка інша дісталася також і окремо взятій Україні вже незалежній тож селяві ))

так,
«гарні митці копіюють — великі крадуть» © Пікасо :)))

у срср через неспроможність конкуренції з західними технологіями було офіційно впроваджено створення власних копій на основі західних і також дозволено офіційно піратство софта бо власно нічого не було конкуретноспроможного, усе крали від мікроелектроніки до мов програмування.

на що вони відповідають «іспользуєм ваше оружіє протів вас саміх»

UPD

на виробництво гіроскопів, наприклад, треба чимало різних спеців, і дослідницька база, і совок, доречі, так і не навчився їх робити якісно. С3.14здити зміг, а якісно виробляти- ні.

зараз якраз промайнула новина, що з гіроскопами у рашки все погано
nv.ua/...​ilya-kiyeva-50616825.html

У переписці йдеться про втрату технологій та обладнання, необхідних для регулювання, калібрування і випробування гіроскопічних вузлів
У переписці йдеться про втрату технологій та обладнання, необхідних для регулювання, калібрування і випробування гіроскопічних вузлів

та убога брехня там скрізь йдеться і так до України як Радянської Республіки України воно так само відноситься

там прямим текстом

Російський ВПК дедалі частіше стикається не лише з проблемою імпортозаміщення. Набагато небезпечнішою для нього може виявитися втрата технологічної школи.

та то є брехня не було у ссср ні якої «технологічної школи» на кінець самого ссср і власне то вже тривало десь з кінця 70-ті а розпочалося вже в повний рост уже з кінця 60-ті

Радянська оборонна промисловість спиралася не тільки на креслення та виробничі майданчики. Її фундаментом були спеціалізовані стенди, технологічні процеси, конструкторські школи, виробничі компетенції та покоління інженерів, які забезпечували відтворення складних систем.

(почувши рідні звуки встає по стойкє смірно і починає заспівати героїчну радянську пісьню «ми піонєри дєті рабочіх»)

... цей текст писали такі самі пост радянські дебіли які так само усе втратили ще тоді тільки ці вже як нащадки про то вже і не знають і догадатися вже не можуть бо ж вони як є дебіли за медицинским визначенням

не було у «радянської оборонної промисловості» ні які «креслення та майданчики та стенди та процеси та школи на компетенції» ніх. уже не було

... але «покоління» так були )) були уже саме як «покоління» у кого цього всього вже нах. не було так само як ви сьогодні бачите вже наступні «покоління» які за то вже ніх. не знають

... як то зокрема що у Радянської Соціалістичної України (незалежної) ніх. не було ресурсів утримувати усю ту стратегічну зброю «які підступні американці змусили віддати а то би ми зараз показали би кузькіну мать»

привіть чорнобиль і те що саме він собою індикував

у серіалі американці чудово показали цю суцільну брехню саме то як уже технологічну та конструктивну by design останнє як то виходячи з того «бо так дешевше»

це у ссср де «гроші» було буквально ніщо тіко от у атамана вже не було золотого запасу просто не мало достатньо ресурсу то усе просто підтримувати а тим більше утримувати на рівних загальний рівень технологічної гонки як «гонки озброєнь»

Якщо така система поступово руйнується, її неможливо швидко відновити ні адміністративними рішеннями, ні додатковими бюджетними вливаннями.

не було у пост радянського ссср ні якого «поступово руйнується» все уже було зруйноване до нас (к) (тм)

... тут так само зі свого боку показує дуже дуже дуже цікаве як то повну відсутність вже українського вже національного будь якої саме _реальної_ експертизи по стану і російського пост радянського і «російського» радянського як то відомо «колоніального»

на мою не скромну думку та ідея цілком походить оригінально також зі простої думки аби у такій експертизи уже саме радянського при цьому не вийти на самих себе ))

... що у свою чергу так само просто забулося вже поколіннями нових «українців» уже пост радянських тому тепер у нових радянських українських газетах вже можна писати про велич радянської науки та про «поступову втрату його росією»

Але водночас дедалі більше ознак свідчить про інший процес — накопичення технологічних обмежень, залежність від радянської спадщини та поступову деградацію критично важливих інженерних компетенцій.

українцям як прямим радянським так само не хочеться визнавати що ні якої «поступової деградації (радянської) компетенції» не відбувалося а все що відбувалося у 90-ті то був просто сплеск місцевої адаптації іноземних технології які несподівано хлинули на «радянський» «ринок»

а от тільки на відміну від азіатів корейців та японців радянські люди цим скористатися повної міри так і не змогли селяві просто бізнес

просто брехня ))

Захід забув, як створювати речі.

може я помиляюся але більшість речей зараз створює Китай тобто схід

кетай переважно копіює і відтворює дешево, така модель.
взагалі, це така ментальна азіатська фішка, де критичне вільне мислення не заохочується на культурному рівні.
японці теж цим колись страждали, читав, сам не бачив.

Ніби в нас воно заохочується

але без нього — кірдик.
Ви ж самі бачите це на прикладах.
Якби можна було тихо сидіти в ентепрайзі і пиляти круди, то хто-б був проти?
щоб вижити треба постійно крутити мізками і не давати нас*ати собі в рота.

На прикладі Китаю?

на прикладах, що навколо нас.
ну, в принципі, так, воно не заохочується, але без нього сумно жити.

Реплікацію всі робили. Японці за допомогою неї побудували автомобільні компанії і не тільки. Зараз продають найбільше авто в світі. На початку це було копіювання але потім вони почали переосмислювати корії і вносити свої інновації. Те саме зробив і Китай, і те що ви про нього пишете це було давно. Зараз Китай випереджує Європу в інноваціях, в виробництві, в науці — це статистика. Його товари більше не дешеві репліки, це ви на Алі замовляєте дешеві репліки коли вам треба щось дешеве. А так то Китай давно робить складну інженерію і дорогі товари, став лідером по електромобілям, і в багатьох інших галузях. Копіювання це завжди перший етап, який Китай давно пройшов.

І не думаю що є якась азіатська фішка з критичним мисленням. Критичне мислення не заохочується в жодній країні, тому що немає сторін зацікавлених в цьому заохоченні

Японці за допомогою неї побудували автомобільні компанії і не тільки. Зараз продають найбільше авто в світі.

Зараз Китай випереджує Європу в інноваціях, в виробництві, в науці — це статистика.

так китайська статистика )) як виявилося не всі азіати однаково корисні (к) (тм)

А так то Китай давно робить складну інженерію і дорогі товари

так особливо по дорогі товари там цікаво окремо як вони узагалі того добиваються бо минулого року якось мені вдалося (мімо крокоділ) посидіти у «китайській ауді» майже точно «електро»

став лідером по електромобілям

мене це неймовірно вразило бо також я і раніше знав за китай і мав ті самі «уявленя навіяні анти комунстичною західною пропагаднаю» але як саме чіни вдалося зробити luxury car щоб він відчувався і пах і взагалі саме як «китайське авто» то є для мене загадка і на мою думку варта окремого дослідження

Копіювання це завжди перший етап, який Китай давно пройшов.

воно то й так але потім щоб пішло не так і на сьогодні чіни надзвичайно тупі саме як принцип на якому треба засновувати узагалі взаємодію з ними саме «на державному рівні» як то «государство чінів» (імхо українське «держава» не точно передає термінологію)

І не думаю що є якась азіатська фішка з критичним мисленням.

і так з «критичним мисленням» у них так само ще окремо але у тій самій системі ще окрема якась аж надто критична жопа на яку почали спотикатися навіть «споріднені комуністам анти американські ісламські терористичні течії» бо ж не можна бути такими тупими щоб не можна було ні чого від них запропонувати від слова взагалі як то «а що таке чіни»

Типу багато слів про те які херові китайські авто. Але яке це має значення? Geely купує Volvo а не навпаки.... І так далі.... Ці херові авто стають з кожним роком краще. Та в якість їх насправді немає значення. Fiat володіє Alfa Romeo а не навпаки. І взагалі чим дорожчі і якісніше авто тим його менше і воно мало впливає на загальний ринок.

Хіба не чули що Volkswagen вже вкотре скорочується. І немає в Європі виробників що не скорочуються. Ця статистика не китайська, це статистика самої Європи. Саме тому ввели 50% мито на Китайські авто. І навіть це не допомагає, тому що BYD відкриває і розширяє виробництво в Європі. А не навпаки. І навіть якби Європа дуже захотіла — є фундаментальна проблема нестачі рідкозксельних металів для батарей. І навіть ті авто що робляться в Європі вони з китайськими батареями і електронікою.

Європа ту програла все що можна було програти і наступні роки цей відрив тільки збільшиться.

наступні роки цей відрив тільки збільшиться.

Вже є усвідомлення цього, тобто зміни вже відбуваються. Особливо після випадків, коли КНР скупили стратегічні активі в Греції і довели її до фінансового краху, що довелось фіксити колективно. Як відомо усвідомлення проблеми, перша фаза її виправлення.

Європа ту програла все що можна було програти і наступні роки цей відрив тільки збільшиться.

тоді нащо Україні «приєднуватися» до європи? ціль яка?

чи не краще домовитися на пряму з китаєм щоб Україна підпорядковувалася на пряму під китаєм а не через його «проксі» путіна?

Критичне мислення не заохочується в жодній країні, тому що немає сторін зацікавлених в цьому заохоченні

Учёный, сверстник Галилея,
Был Галилея не глупее.
Он знал, что вертится Земля,
Но у него была семья.

Завжди дивувало те, що всі ці азіати та африканці буквально не здатні в креативність, не здатні створити щось унікально нове.

Завжди дивувало те, що всі ці азіати та африканці буквально не здатні в креативність, не здатні створити щось унікально нове.

я не вважаю, що там бракує креативності або інтелекту.
порох, шовк, порцеляну вони винайшли.

Я мав на увазі інтелектуальну розкутість.
Cпробую навести мєлкоскоп на зернятко думки...
Візьмемо середньoвічну британську музику. Згадайте без гугла, а хоч і з гуглОм титанів середньовічної британської музики — британських паганіні, моцартів, вівальді, баха...
Я вам скажу як є — там хyй ночував в середнoьвічній британській музиці, кухня не та. Там Генрі Персел і ще хтось, і все.
А потім з’явився LSD, і понеслось: ELO, Beatles, Deep Purple, Robert Plant, Rainbow, Queen, Annie Lennox, Depeche Mode, David Bowie, Elton John, Dire Straits, Pink Floyd, Alan Parsons ...
От, можуть же? коли захочуть.

Це як на корпоративі, бачиш як мекнувший суперстар рве буху контору,
і такий: опа, а я ж цього задрота знаю,

але від нього крім ’драсьте’ і ’пока’ нічого й не чув досі.

Порох було винайдено чисто випадково. Шовк та порцелян — так, але це було тисячі років тому. На кожен з цих матеріалів європейці придумали сотні альтернатив за 2000+ років свого існування.

Одне діло сотнями років місити глину руками, бо тобі потрібен посуд для їжі, і в кінці ти отримуєш порцелян. І зовсім інше діло придумати, скажемо, прядильний станок, друкарську машину чи навіть ДВЗ. Такі речі випадково не придумаєш.

Якби ті ж азіати мали хоч соту частину європейської креативності, то вони б не залишалися жити в середньовіччі ще до середини минулого століття.

Щодо вашого запитання про композиторів, то тут варто зробити дві поправочки:
— середньовіччя закінчилось з падінням Константинополю в середині 15-го століття;
— всі названі вами композитори жили значно пізніше і практично більшість великих музикантів тої епохи жила та творила в 18-му столітті.

Ну й ще додам, що Британія ніколи не могла похизуватися своїми артистичними досягненнями. Ні в музиці, ні в мистецтві, ні в кулінарії. Навіть британська література в більшості своїй це завуальовані політичні рефлексії на події тих часів, навідміну від класичної європейської літератури.

Порох було винайдено чисто випадково. Шовк

шовк за легендою так само випадково

Можливо, ШІ стане достатньо хорошим

Ну статтю він тобі погано написав.

Так покритикуй статтю, в чому проблема?

Для цього її треба читати...

Багато що забули — як будувати піраміди та інші мегалітичні споруди, роботу з мармуром примітивними інструментами , виплавляти чисте залізо... Та всякі інші штуки на які спекулюють прихильники ’альтернативної ’ історії Але питання чи це було дійсно потрібно ?

Весь посил статті що замість розвитку технологій, створення духовок, мікрохвильових печей, кавоварок, краще б відтачували скіли готовки на кострі, на випадок якщо прийде якийсь диктатор з ядерною дубинкою

А замість розвитку будівництва, створення сучасних, низько-висотних ЖК, міст з парками і загальними зеленими просторами, краще б вчилися рити окопи і жити в землянках.

Цікаво це іронія чи ви реально так зрозуміли статтю.

Дурник не розуміє що відновити скіл готування на кострі чи риття землянок це не зовсім те що відновити високотехнологічний ланцюжок виробництва зброї чи іншої хайтек продукції.

Наступного разу можеш високоінтелектуально висрати щось в дусі «ви що, хочете сказати що людям не треба використовувати автомобілі бо вони розучаться ходити ногами??» з оцим виразом обличчя

Головне показати усім як ти мислиш «проти стада».

за 5 років кризи айтішка втратила відчутну частину існуючих програмістів і величезну кількість «ненароджених» — люди просто пішли в інші сфери.

колись я працював на заводі, і бачив як непросто виростити кваліфікованого спеціаліста — станочника, слюсара. Їх десь взяти або навчити з нуля неможливо. Потібне середовище, де вони будуть спочатку вчитись а потім зростати, і колись замінять тих, хто відпрацював своє.
Айтішка це теж про механіку, але вона віртуальна.

Мені це нагадало стару байку.
В 90-х «новий рускій» придбав радянську швейну фабрику за контейнер горілки.
На фабриці працювала сотня швей і один сонний дідок, який увесь день сидів на стільці та читав газети, іноді встаючи та підкручуючи щось в тій чи іншій машині.
Новоспечений хазяїн фабрики сказав «навіщо мені годувати цього дармоїда, він майже нічого не робить» і звільнив дідка.
Як згодом вияснилося, цей дідок по звуку працюючих машин розумів де яка деталь потребувала підкручування та заміни до її поломки яка пошкоджувала усю машину.
В результаті багато машин поламалося і «новий рускій» попав на великі гроші аби їх відновити.

цей дідок називався наладчик технологічного обладнання, я ним і був.
Начальник казав, що задоволений, коли бачить, що я нічого не ремонтую.
Бо коли наладчик колупає обладнання, то воно, відповідно, простоює.

а загалом, по темі топіка я от що подумав:
знищення погромістів тимчасово низькими цінами н.м.п, прораховується як дешевий трюк, як «перша доза — безкоштовно».
Логіка наступна:
просто рахуйте від результату- згодом розробники знадобляться, їх буде бракувати, от вам і попит на ллм. Тоді хош-нехош — плати за токени, а розробникам будуть доручати тільки ту роботу, яку не доручиш ллм — верифікація, робота з вимогами.
А виростити нових буде важко, бо середовище зміниться, практики кодінгу буде мало.

«Фах» (англ. Profession) — науково-фантастична повість американського письменника Айзека Азімова, вперше опублікована у липні 1957 року

тобто? )) воно навіть українським перекладом ще у ссср було

воно навіть українським перекладом ще у ссср було

але не у всіх.
книжки тоді, самі пам’ятаєте, треба було «доставати»

Зараз, на жаль, вже не маю наснаги, щоб читати фантастику,
а «по діагоналі» там не виходить — жанр не той.

давайте вже наливайте ту аллюзію.
не мучьте.

Тепер згадав, дякую.
Мені пощастило прочитати це в дитинстві.
Зараз би воно так не зайшло, як тоді.

прочитав бо вже вдруге згадують — вміло жме тригери з̶а̶д̶р̶о̶т̶с̶ь̶к̶і̶ хлопчачі в

Я тону в ревью, теперь у нас очень жесткие требования к ревью по документированию и описанию логики изменений и тестированию.
если человек не может объяснить сути изменений или защитить изменения ревью пр не проходит.

Дякую. В мене те саме в голові крутиться, коли дивлюсь на цей ШІ вайб.

Якщо бути перекупом, таксистом, онліфанщицею, баристою чи формошльопом шанованіше вигідніше, ніж людиною праці, то нема чого дивуватись, що нікому клепати зброю, лікувати, вчити людей і взагалі чесно і наполегливо працювати.

Якщо бути перекупом...

Коли суспільство з 17го століття перебуває в різних моделях формального рабства (кріпосне право, примусова служба в армії 20-25 років, табори, комунізм, колгоспи) .... то важко здобути досвід (навіть негативний) свободи діяльності.

Українці — це один з небагатьох народів світу, які століттями жили рабами на своїй же землі. Такого «досвіду» не мав жоден народ Європи (можливо ще білоруси та росіяни). Звідси коріння різноманітної дикості, відсталості, взаємної суспільної недовіри та пофігізму на рівні громад різних рівнів.

До 1991 року українці (наприклад, з Волині / Львівщини / Закарпаття) не мали можливості навіть поїхати подивитися як живуть в Польщі чи Чехословаччині (це соціалістичний табір).

Загальний рівень грамотності (здатність писати та читати на рівні 2-3 класу сучасної школи) українського суспільства станом на кінець 19 — початок 20 століття був десь на рівні 10%.

Дикість та відсталість українського народу має як свої об’єктивні, так і суб’єктивні причини.

Іспанці, американці та британці — століттями були крадіями, бандитами, рейдерами, ґвалтівниками, злочинцями за мірками сучасного світу. Це такий собі негативний досвід свободи. Але зараз про це ніхто сильно не згадує... наче не було столітніх злочинців, грабунків, рабства, вбивств, примусу тощо.

По всій західній цивілізації така фігня відбувається, сабжове псто саме про це.
Нічого, скоро мігранти або перетворять захід в вонючий кішлак, або боляче цивілізують понаєхів.
Причини дикості та відсталості нікого не цікавлять. Або ми наберемося ума і вистоїмо, або нас нежалко. Втім, тупість і жадібність властива всім народам.

Десь так єгиптяни ставилися до євреїв

Не зрозумів аналогії

Ну в Біблії в купі місць наказують не ображати мігрантів. Тому що самі євреї були мігрантами і знають, наскільки це важко.

Чи ці закони й досі діють для тих, хто каже, що вірить в Бога?

Мігранти в Старому Заповіті не мали повноцінного статусу, але було заборонено їх пригнічувати. Їм було заборонено ідолопоклонство і богохульство, вимагалось дотримуаатись основних норм Ізраїлю та поважати Закон. На них розповсюджувався тогочасний кримінальний кодекс. Використовуючи сучасні терміни, ніякого мульті-культі не мало бути і близько.
Варто сказати, що коли цар Соломон таки це дозволив, для єврейського народу все закінчилося погано і наслідки не подоланні посьогодні.

Хіба зараз кримінальний кодекс не розповсюджується? Оно останніми тижнями з Польщі двох українців депортували за погану поведінку.

То Польща, там мульті-культі не переймаються, на відміну від старої Європи.
Ось на днях мігрант з Індії зарізав білого і зігравши на нових правилах майже уникнув відповідальності. І це не поодинокий випадок, місць, де білим заходити небезпечно в Європі вистачає.

Варто сказати, що коли цар Соломон таки це дозволив, для єврейського народу все закінчилося погано і наслідки не подоланні посьогодні.

Тут також трохи не вся інформація.

Аарон робив золотого бичка ще за життя Мойсея.
В часи суддів, скільки там сторіч вони були, розповсюдився як мінімум культ Ваала (Гідеон рубав його дуба). І гірші речі робилися.
І перший правитель Ізраїля в Самарії, котрий знов биків поставив, також не був з мігрантів.

Тому звинувачувати мігрантів у всіх бідах не зовсім чесно.

На момент створення тельця, ще небуло ні Книги Левіт, ні Второзаконня, які і визначали правила для приходнів але вже тоді була заборона на ідолів.
У часи суддів проблеми були не від приходнів, а від залишків ханаанських народів і не було падіння на найвищому рівні.
Соломон же, маючи сотні дружин та наложниць з язичницьких народів дозволив язичницькі капища. Коли після його смерті Ізраїль розділився, цар Ізраїлю Єровоам з політичних міркувань фактично віддав перевагу іншим богам. Трохи пізніше Іудея теж пішла тим шляхом.

Але в усіх цих проблемах все одно винуваті мігранти.

Якщо брати сучасну Європу, то там давно пробзділо — чому і як, це вже інша тема.
Але бажання робити щось з кількістю мігрантів і їх стилем життя не спостерігаю.
В принципі, не дивно, якщо вони вдарились у нездорові практики лгбт.

Українці — це один з небагатьох народів світу, які століттями жили рабами на своїй же землі. Такого «досвіду» не мав жоден народ Європи (можливо ще білоруси та росіяни). Звідси коріння різноманітної дикості, відсталості, взаємної суспільної недовіри та пофігізму на рівні громад різних рівнів.

ну так ну так товариш сталін сам особисто написав мільони доносів ))

До 1991 року українці (наприклад, з Волині / Львівщини / Закарпаття) не мали можливості навіть поїхати подивитися як живуть в Польщі чи Чехословаччині (це соціалістичний табір).

ну так ну так тож доводилося писати історичні роботи на тему

«Робітники Бориславсько-Дрогобицького нафтового басейну в другій половині XIX — початку XX ст.: Формування, становище, класова боротьба»
Загальний рівень грамотності (здатність писати та читати на рівні 2-3 класу сучасної школи) українського суспільства станом на кінець 19 — початок 20 століття був десь на рівні 10%.

ну так ну так але потім прийшли більшовики і зробили безкоштовну загальну освіту ))

... до речі ще за часів вже пізднього ссср повна середня освіта 9-10 класи не були обов’язковими як такі і то я навіть не пам’ятаю точно чи встигли вони його передати вже після ссср... там же ж ще десь ввели 11 класів замість 10 тож я вже можу плутати точні переходи

... як то батько мій просто шофер мав «довчати» свої 9-10 класи та відповідні екзамени до «повної середньої» щоб отримати «водія першої категорії» чи якось так

тож так комуністи зробили освіту безкоштовну і загально доступну )) селяві просто бізнес

Дикість та відсталість українського народу має як свої об’єктивні, так і суб’єктивні причини.

але українці у цьому процесі участі не приймали ага ага )) якось так історично мімо крокоділ сиділи собі у резерваціях тощо

Іспанці, американці та британці — століттями були крадіями, бандитами, рейдерами, ґвалтівниками, злочинцями за мірками сучасного світу.

і французи )) і португальці )) за чутками з історії європи «шото не так» пішло тіко з голанців які перші здогадалися за спільні правила як то зокрема торгівлі та зокрема захисту саме правил з чого виходило що мати справу саме з голанцями у питаннях «торгівлі» було вигідно просто виходячи з простого принципу що голанці не вкрадуть не пограбують не згвалтують просто коли їм спаде на думку заволодіти майном замість «торгівлі»

... пишуть якоби з цього почалося процвітання окремої території як голанського королівства потім

Це такий собі негативний досвід свободи.

ну так свобода узагалі зло (( кляті ухилянти! ((

Але зараз про це ніхто сильно не згадує... наче не було столітніх злочинців, грабунків, рабства, вбивств, примусу тощо.

Рахунок завжди доводиться оплачувати

але

Рахунок довелося оплачувати в Україні

тож

Індустрія програмного забезпечення перебуває на третьому році тієї ж самої оптимізації

і це правильне рішення!

А ось

Наш останній раунд найму показує, наскільки це рідкість: 2253 кандидати, 2069 дискваліфіковано, 4 найнято. Коефіцієнт конверсії 0,18%. Поєднання технічних навичок і здатності розуміти, коли ШІ помиляється, на ринку майже не існує

показує вас як слабку компанію, яка не вміє рости.

Або навпаки, як дуже хитру компанію, яка наймає мідлів на зарплату джунів.

То ви як — слабкі чи хитрі?

показує вас як слабку компанію, яка не вміє рости.

Це реальність в яку ми зайшли із минулою економікою, ситемою освіти і т.д. Минула система набагато більше цінувала навички продажів та меркетингу, володіння іноземними мовами і т.д. усе що було дуже потрібно в торгівлі. Навіть серед робітничих спеціальностей до 2014
Бьюті майстр в гарних салонах в Києві заробляли $800-1500 на місяць. А Оператор ЧПУ / Зварювальник — $500-900. В 2020 — вже $1000 — $1800 та $900 — $1500. 2026 — $600 — $1100 та нестача клієнтів, бейбі та «лісоруби» поїхали до ЄС і в салони краси та барбершопи не ходять. Оператор ЧПУ $1 600 — $2800. Зварювальник (Аргон/Титан/Алюміній) — $2000 — $3 500+.
Звісно бьюті майстри в дорогих салонах краси, це теж кваліфікація при чому тут на перших ролях — софт скіли, психологія, продажі і т.п. Але і терба знатись на атомії, бути в курсі трендів матеріалів і т.д. Як не дивно вчитись на обидва типи спеціальностей на мінімальний ревень кваліфікації приблизно один і той самий час і гроші. А от щоб дістатись рівня Senor технарію треба в два рази більше часу. Так само можна порівняти інжереа механіка або технолога чи юриста. Здобуття мінімальної і сініор кваліфікації потребує приблизно одних і таких самих зусиль, але ринковий попит визначає хто буде більше заробляти.
А як ми знаємо за Адамом Сміттом та Карлом Марксом — Нема іншого джерела виникнення капіталу, крім людської праці, теорія трудової варторсті. Це вплив на усю економіку в кінцевому.

А як ми знаємо за Адамом Сміттом та Карлом Марксом — Нема іншого джерела виникнення капіталу, крім людської праці, теорія трудової варторсті. Це вплив на усю економіку в кінцевому.

Є. Автономні роботи.

Ну а кому продавати тоді ? Припустимо усе роблять роботи, тоді 8 мільярдів людей або усе мають отримувати безкоштовно і займатись мистецтвом, науками вивчанням всесвіту і т.д. Або, що більш верогідно за історією — це крища перевиробництва через крнцентрацію капіталів у вузькому колу лиць над багатих, далі імперіалістичні війни та переділ зон впливу і т.д. За історію людства короткі періоди матріархатної за сутністю економіки, довго не протягують.
От зараз типу умає програмувати ШІ а не індійці з Бангалору, що маємо — кризові явища та статрап бум та гіг здільні замовлення серед звільнених з Big Tech, по факту фріланс. Сам ШІ сильно потрібен військовим для дуже багато чого.
Власне — роботи і алгоритми не сворють додаткової вартості, вони лише переносять власну вартість на кінцевий продукт.

Ну а кому продавати тоді ?

Тим, хто сплачує гроші. А гроші можна заробляти, а можна й наслідувати.

От зараз типу умає програмувати ШІ а не індійці з Бангалору, що маємо — кризові явища та статрап бум та гіг здільні замовлення серед звільнених з Big Tech, по факту фріланс.

А умовно завтра — роботи все робитимуть і люди стануть не потрібні. А тут і війна зручно намалювалося, куди їх скидати.

Сам ШІ сильно потрібен військовим для дуже багато чого.

Досить робокопів у ТЦК, вони стежитимуть і хестатимуть батогами айтішників щоб програмували.

Ну а кому продавати тоді ? Припустимо усе роблять роботи

Іншим роботам ;-)
У Станіслава Лема в одній з подорожей Йона Тихого була планета, де все автоматизували, а щоб багатії не втратили прибутки — навчили роботів вдягати одяг, смалити дорогі сигари і таке інше..

тоді 8 мільярдів людей або усе мають отримувати безкоштовно і займатись мистецтвом, науками

Це буде складно збалансувати. DeepState зробить щось простіше і поганське — може насиплють у їжу якісь біодобавки, щоб знизити тривалість життя та не давати людям занадто розмножуватися.

США не забули робити зброю буквально, а подались у фінансові махінації які свого часу легалізував Рональд Рейган, бо це було і є шахрайство — викуп власних акцій компаніями з метою підднятя ринкової ціни (і бонусів та коммісій відповідно том менеджменту та біржовим ділкам).
Навіть така одіозна фігура як Дональд Трамп вимушена була нещодавно підписати указ про заборону цього, для оборонних компаній. Бо так скільки грошей не давай оборонці — результат з того лише такий, що ціна летить в захмарні показники а реальне виробництво стає економічно недоцільне. В ІТ ця маханація діє по повній программі.

Захід вже одного разу зробив цю помилку. Рахунок довелося оплачувати в Україні.

Отже, наплювать. А потім можна буде ще й Украхні виставити рахунок за борги.

В кращіх традиціях Римскої Республіки, а потім імперії — Vae victis. Самі програли першу Холодну війну.
А взагалі поточна ситаація наступна. Pax Americana що утворився в 1992 році, настав кінець, не можливо мати глобальний центр проекції сили фінасуючи це лише державним боргом, необхідна реальна індустріальна економіка, а не деревативів. То формуються одрузу 5 нових центрів проекції сили.
1 — КНР та ферація і сателіти.
2 — США та коаліція : Британія, Австралія, Канада та Мексика з якими пішли миритись та допомагати.
3 — Японія — повертається, підєднує : Фліпіни, Індонезію, Південну Корею і т.д. регіон Океанії.
4 — ЄС на франко-німецький союз і 27 держав.
5 — Туреччина формує неоосмаснкий центр проекції сили.
Що це означає економічно ? В наступні 50 років мінімум ми повертаємось в стан більше схожий до 1992, а ще більше схожий на 19 сторічча. Це також змінить попит на ринку праці. Робочі та інженери знову станвть затребуваними ринком в тому числі ростиме зарплатта, так само професійні військові та силовики знову війдуть в ціну. По паперовим спеціалностям типу юристів та фінанситів буде подвійний удар. Instagram/TikTok економіка взагалі впаде через ефект надлишку — особливо індустрія краси, візажисти, спа салони, косметика і т.д.

Ні, буде 3 центри: США, Китай, та ЄС. При цьому США та Китай не дружать, а ЄС посередині, і тому ЄС нададуть обов’язок контролю за порядком.

Зрештою, ми вже ці три центри бачимо на графіках світового ВВП — всі інші країни утворюють менше половини світової економіки.

А по технологічному відставанню як і по відставанню по ВВП в динаміці залишається тільки США і Китай

Війна ЄС з росією може багато перетасувати.

І через 10 років група «невідомих» китайских хакерів положить всю інфраструктуру Європи без жодного пострілу :)

а якщо інфраструктури немає — то ніхто її не зможе положити!

через 10 років ШІ-агент відтворить код збитої інфраструктури за кілька хвилин! правда вийде на кілька терабайт об’ємніше і повільніше)

Але це неточно

Так, може вийти не так або так що нам не сподобається..
Чогось згадав старий анекдот:
— А це у нас нова роботизована перукарська машинка для створення зачісок без втручання перукаря!
— Клас! Стоп, але ж у кожної людини свій унікальний розмір голови?!
— Так, до першої стрижки..

Підписатись на коментарі