Від QA Engineer до засновника стартапу: як я за 2 місяці створив MVP застосунку для сімейної історії
Мене звати Владислав Марченко. Я маю понад 5 років досвіду в ІТ як QA Engineer. Близько 3 років працював в аутсорсинговій компанії над продуктами для ринків США та Канади, де отримав досвід роботи з міжнародними командами та різними бізнес-доменами.
Останні понад два роки працюю в українській фінтех-компанії, де зміг глибше зануритися у продуктову розробку та зрозуміти, як будуються й розвиваються цифрові продукти від ідеї до масштабування.
До переходу в ІТ близько 8 років працював у сфері продажів у великих міжнародних компаніях. Цей досвід навчив мене працювати з клієнтами, будувати довгострокові партнерські відносини, вести переговори та знаходити можливості для розвитку бізнесу. Саме ці навички сьогодні допомагають мені розвивати Memoria Global — застосунок, про який я розповім нижче, — залучати партнерів та будувати міжнародну мережу співпраці навколо продукту.
Окремо варто сказати про роль QA в продуктових командах. Із мого досвіду, QA часто виходить далеко за межі простого тестування.
У різних проєктах мені доводилося брати участь в аналізі вимог, уточнювати бізнес-логіку, виявляти прогалини в технічних завданнях, пріоритизувати задачі разом із командою та брати участь у плануванні релізів. Фактично частина обов’язків часто перетинається з роботою бізнес-аналітика або навіть проєктного менеджера.
Коли я почав працювати над власним стартапом, саме ці навички виявилися одними з найцінніших. На ранньому етапі в нас не було окремого бізнес-аналітика чи проєктного менеджера, тому ці ролі довелося закривати самостійно.
Я займався збором та формалізацією вимог, описом функціоналу, пріоритизацією задач для розробки, плануванням релізів та комунікацією між усіма учасниками процесу. По суті, досвід QA допоміг мені не лише контролювати якість продукту, а й організувати весь процес його створення.
Саме тоді я зрозумів, наскільки QA може бути хорошою базою для запуску власного продукту. Ти вже звик працювати на стику технологій, бізнесу та користувацького досвіду, а для фаундера це одна з найважливіших компетенцій.
Як з’явилась ідея
За весь час коли я працював в ІТ і тестував різні мобільні та веб-продукти, завжди хотів створити щось власне.
Ідея Memoria Global з’явилась після того, як я зрозумів просту річ: більшість сімейних історій просто зникають. Фотографії залишаються на телефонах, спогади не записуються, а після втрати близьких людей багато інформації втрачається назавжди.
Я почав шукати рішення на ринку і помітив, що більшість існуючих сервісів або зосереджені лише на генеалогії, або виглядають застарілими для сучасного користувача. В цілому, завжди знав, що українські продукти або іноземні продукти, які розробляла українська команда, вважаються якіснішими в порівнянні наприклад з європейськими.
Так з’явилась ідея створити мобільний застосунок, який поєднує родинне дерево, особисті історії та AI-інструменти для збереження сімейної пам’яті.

Як формується команда
Оскільки Memoria Globalє повністю bootstrapped-проєктом, на початковому етапі я вирішив інвестувати в нього власні кошти.
Для розробки продукту я знайшов Full-stack розробника, який допомагає реалізовувати технічну частину проєкту. Також до роботи долучилась знайома UI/UX дизайнерка, яка займається дизайном інтерфейсів та користувацьким досвідом.
Сам я продовжую працювати QA Engineer, паралельно займаючись розвитком продукту: спілкуюся з користувачами, збираю зворотний зв’язок, формую бачення продукту, тестую новий функціонал, шукаю партнерів та займаюся просуванням Memoria Global.
На сьогодні проєкт розвивається без зовнішніх інвестицій — усі витрати на розробку, дизайн та інфраструктуру покриваються за рахунок власних коштів. Це не найшвидший шлях, але він дозволяє зосередитися на створенні продукту, який дійсно потрібен користувачам.
Валідація ідеї
Перед початком розробки я не хотів витрачати час і гроші на продукт, який нікому не потрібен.
Тому провів:
- кількісне опитування та провів глибинні інтерв’ю;
- спілкування з користувачами з України, США, Канади та ЄС;
- аналіз конкурентів: MyHeritage, Ancestry, FamilySearch.
Результат здивував: понад 80% респондентів сказали, що хотіли б зберігати історію своєї родини в цифровому форматі, а ще понад 60% були готові платити за подібний сервіс. Після цього я вирішив починати розробку MVP.
Який стек ми обрали
Для першої версії продукту було важливо максимально швидко вийти на ринок. Тому ми обрали:
Frontend
- React Native;
- TypeScript.
Backend
- Node.js;
- PostgreSQL.
Інфраструктура
- Hetzner Cloud;
- Firebase Authentication;
- Firebase Push Notifications.
AI
- OpenAI API (поки що тільки базово, кнопка, яка може виправити орфографічні помилки в тексті).
Основна причина такого вибору — швидкість розробки та можливість запускати iOS та Android з однієї кодової бази.
Найскладніші технічні проблеми
1. Побудова родинного дерева
На перший погляд здається, що родинне дерево — це просто набір зв’язків між людьми. Насправді все виявилось значно складніше. Потрібно було коректно відображати батьків, дітей, кілька шлюбів, братів і сестер, а також різні покоління. Навіть незначна помилка в алгоритмах призводила до «ламання» структури дерева.
2. Імпорт GEDCOM
Однією з ключових функцій став імпорт GEDCOM — стандартного формату для генеалогічних даних. Проблема була в тому, що різні генеалогічні програми експортують GEDCOM по-різному. Тому довелося реалізовувати додаткову логіку обробки та валідації файлів.
3. Генерація PDF-книг
Ми хотіли дати користувачам можливість отримати готову книгу про свою сім’ю. Здавалося б, потрібно просто зібрати текст і фото, але на практиці виникли проблеми з різними розмірами фотографій, розривами сторінок, продуктивністю на великих деревах. Також треба було налаштувати коректне форматування українських та інших мов.
4. Генерація готового до друку родинного дерева
Однією з функцій, яку користувачі почали активно використовувати, стала генерація родинного дерева, готового до друку. На перший погляд це виглядає просто: взяти дані з дерева та відобразити їх на одній сторінці. Але виникло багато нюансів.
Потрібно було врахувати різну кількість поколінь, коректне розташування родичів, масштабування великих дерев, відображення фотографій та читабельність при друці на різних форматах паперу. У результаті користувач може в один клік отримати PDF-файл свого родинного дерева, який можна надрукувати або зберегти як сімейний архів.
Що дав бекграунд QA
Найбільша перевага для мене як засновника — досвід тестування. Ще до запуску продукту були продумані:
- логування помилок;
- аналітика подій;
- сценарії тестування;
- контроль якості релізів.
Це дозволило уникнути багатьох критичних помилок на ранньому етапі.
Перші результати
На момент написання статті маємо майже 200 користувачів, понад 3200 створених профілів членів родини, а також партнерів-генеалогів в Україні, Польщі, США та Греції. Застосунко вже є на iOS та Android. А ще — у 2026 році Memoria Global була відібрана Українським фондом стартапів для представлення України на Panathēnea 2026 в Афінах.

Пітчинг в Греції
Для мене це стало несподіваним результатом, адже на той момент після запуску продукту минуло лише близько двох місяців. У складі української делегації були стартапи, які розвивали свої продукти по
Крім того, проєкт пройшов інкубацію KSE Startup Ecosystem в Київській школі економіки.
На цьому етапі розвитку продукту для нас важливіше отримувати зворотний зв’язок від користувачів, ніж заробляти на підписках. Тому зараз застосунок повністю безкоштовний для всіх користувачів.
У майбутньому ми плануємо додати платні функції, пов’язані з AI-інструментами, професійними генеалогічними сервісами та додатковими можливостями збереження контенту. Водночас базовий функціонал — створення родинного дерева, додавання членів родини, фотографій та історій — планується залишити безкоштовним.
Що б я зробив інакше
Озираючись назад, я б раніше почав спілкуватися з потенційними користувачами. Багато функцій, які спочатку здавалися важливими, виявилися другорядними після реальних інтерв’ю. Головний урок — спочатку говорити з користувачами, а вже потім писати код.
Що далі
Зараз ми продовжуємо розвивати продукт, працюємо над новими AI-функціями, покращенням роботи родинних дерев та інструментами для збереження сімейної історії. Для мене Memoria Global — це не просто стартап, а спроба вирішити проблему, з якою рано чи пізно стикається майже кожна родина: як зберегти свою історію для наступних поколінь.
І мені було б дуже цікаво почути думку спільноти DOU.
Який функціонал ви хотіли б бачити в такому застосунку? Які можливості для збереження сімейної історії або цифрової спадщини були б корисними саме для вас?
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівРозкажіть про організаційну складову, наприклад, де реєстрували компанію які з цим особливості, адмінистрування, податки
В нашому випадку все просто, це тільки ФОП
але Ваш застосунок опублікован під компанією Memoria Tech — це ж Ваша компанія?
Це планується бути компанією Memoria Tech
Минулої зими я створював своє родинне дерево. Сервісів для цього існує безліч, але за зручністю мені найбільше сподобався ancestry.
Після створення дерева я почав шукати способи перевести його в друкований формат. І саме цей етап виявився доволі цікавим. Річ у тім, що можливості експорту в популярних сервісах для створення родинних дерев, таких як ancestry/myheritage/etc дають досить дивні результати.
Наприклад, у випадку з myheritage я отримав pdf файл на 14 сторінок. Як таке друкувати, а потім зберігати для мене досі загадка.
Тому я вирішив створити власний сервіс. У процесі розробки я зрозумів, у чому полягає основна проблема: алгоритм експорту дерева в pdf/svg/etc чи інший формат може чудово працювати для одного дерева, але видавати абсолютно непридатний результат для іншого. Через це я зрештою поставив на паузу розвиток цієї ідеї.
Втім, судячи з аналітики, рішення все ж має попит. Без реклами та з мінімальним поширенням сайт регулярно наповнюється новими користувачами і досить добре індексується пошуковими системами.
Якщо цікаво, можете подивитися www.family-tree.store
Щодо Memoria
1. Акцент на мобільну версію
Як на мене, орієнтація саме на мобільний досвід створення дерева не найкраще рішення.
Для прикладу, у моєму родинному дереві 13 поколінь і близько 300 людей. Створити щось подібне з телефону або планшета в Memoria я, найімовірніше, фізично не зміг би або витратив би щонайменше в 10 разів більше часу порівняно з вебверсією.
Те саме стосується заповнення біографій. Набирати довгі історії та описи з телефону, на мою думку, у десятки разів менш зручно, ніж із комп’ютера.
2. Проблеми з імпортом .ged
Імпорт .ged файлів працює некоректно.
Я спробував завантажити різні файли які набув в процесі тестування свого алгоритму, і в усіх випадках отримав досить дивний результати:
• після імпорту потрібно вибрати себе зі списку людей, але список містить лише 10 осіб без можливості пошуку (жодного разу після імпорту я не знаходив людину від якої хотів б побудувати дерево)
• хоча підсумкова статистика після імпорту показує коректну кількість людей і зв’язків, на самому дереві майже всі із них відсутні.
• людина яка обирається після імпорту якось рандомно закладається в дерево і ламається як хронологічність так і коректність зв’язків
Також повторне завантаження іншого .ged файлу ніяк не впливає на вже існуюче дерево. Щоб повністю очистити дані та завантажити новий файл, мені довелося видаляти аккаунт і реєструватися заново.
Тож експорт в pdf/svg до кінця протестувати не вдалось, якщо проблему з імпортом .ged виправите пінганіть, цікаво подивитись результати
Вітаю, дуже дякую за такий розгорнутий зворотній зв’язок
1. Так, спочатку був акцент тільки на мобільний додаток, але веб вже в розробці
2. Імпорт файлів GEDCOM працює просто трішки по іншому ніж в стандартних додатках, ви обираєте себе і отримуєте своє дерево найближчих родичів, але всі інші родичі також завантажується, але щоб їх подивитись вам потрібно перейти на їх родинне дерево (наприклад: у вас є в файлі GEDCOM брат і його сімʼя, то у вашому дереві буде тільки брат, а щоб подивитись його сімʼю, потрібно зайти на його сімейне дерево), так логіку я робив для мобільного додатку, тому що на інших платформах мені не подобалось що постійно потрібно було шукати в безкінечному дереві, скролити вверх і вниз і не розуміти хто кому хто, до речі один із наших юзерів завантажував свій файл в якому було майже 1000 родичів, і від них побудувалось все коректно відповідно нашій логіці.
Спробував поки що поверхнево вашу платформу, цікаво виглядає, постворюю пізніше ще більше родичів, зручно і інтуїтивно зрозуміло.
Єдине що, не зміг завантажити GEDCOM, отримую 500 {"error":"Bad Request"}
Користуюся myheritage та іншими сервісами, про Memoria Global чую вперше)
З власного досвіду, чого бракує мені:
— інтеграції фотогалереї з пристрою з додатком ( або хоча б можливості заливати всі фото на яких позначена певна особа з пристрою у додаток).
— можливість додавати архівні справи КГБ як архіви або PDF-документи, оскільки у нас в країні немає тих, чиї родини не постраждали від терору кремля.
— мабуть, якась інтеграція з можливість зберігати днк родичів (зараз через війну це стало ще критичнішим)
— зберігання цифрових звукозаписів (дружина зараз створює записи про предків у формі сімейного подкасту, записуючи бабусю). Тут ,можливо, можна зберігати не лише телефонні розмови, а й записи, і навіть потім генерувати голоси за допомогою АІ?!
-
Дякую за ідеї, деякі з них вже є в нашому беклозі, будемо покращувати додаток разом з нашими користувачами
Успіхів!
Молодці, ви дуже круті! Впевнена, у вас все вийде!
Дякую, будемо старатись 💪
Владиславе, дуже крута ініціатива. Дякую за старання та поширення 🙌
Бажаю успіху Memoria Global 👏
Дякую за підтримку 🙏
Дякую, пізніше плануємо впроваджувати можливість друку родинного дерева, друк книги про історію сімʼї, також АІ-функціонал який допоможе легко та красиво написати свою біографію та своїх рідних, реставрація старих фото та інші можливості для полегшення збереження важливих історій