«Для роботи у нас вам потрібно відкрити ФОП» — норм чи не норм?
Думаю, багатьом знайомі ці слова.
Ви пройшли три (дай Боже :)) кола співбесід, витратили час на тестове завдання, сподобалися команді й нарешті отримуєте довгоочікуваний офер. Аж тут дізнаєтеся, що для початку роботи вам треба відкрити ФОП.
З одного боку, це вже щось на кшталт класики. Усі до цього звикли, а багато компаній навіть надають свого бухгалтера для ведення звітності.
З іншого боку, ФОП — це не трудові відносини, а співпраця за договором. Тобто ви юридично не працівник компанії, а надавач послуг. Відповідно, на вас не поширюється значна частина гарантій, які передбачає трудове законодавство. (якщо я не правий — виправте мене в коментарях)
Також варто пам’ятати, що умови припинення співпраці визначаються насамперед договором. У деяких випадках сторони можуть розійтися досить швидко і без тих гарантій чи виплат, які зазвичай асоціюються з класичним працевлаштуванням.
Окремий момент — відповідальність за податки та звітність. Навіть якщо компанія допомагає з бухгалтерією, юридично відповідальність за діяльність ФОПа все одно лежить на самому підприємцеві.
Особливо дивно це виглядає, коли ФОП просять відкрити ще до початку випробувального терміну. Якщо ви не підійшли компанії через місяць, доведеться закривати ФОП або підтримувати його далі, паралельно шукаючи нову роботу. І навіть якщо між проєктами виникає пауза, то адміністративні питання нікуди ж не зникають.
Чи вважаєте ви вимогу відкрити ФОП нормальною практикою, чи це все ж таки редфлаг і компанія просто намагається зменшити свої витрати та ризики?

Найкращі коментарі пропустити