Як я зрозумів, що найдорожчий ресурс — не гроші і не час, а увага

Довгий час я був переконаний, що головний ресурс у житті — це час. Усі навколо говорили про тайм-менеджмент, про те, як правильно планувати день, як не витрачати години даремно, як встигати більше. Я читав книжки про продуктивність, вів календарі, ділив день на блоки, намагався «оптимізувати» кожну годину. І якийсь час мені здавалося, що я рухаюся в правильному напрямку. Але потім я помітив дивну річ: часу ставало більше, а результатів — не додавалося. Я встигав багато всього, але відчуття, що щось важливе рухається вперед, майже не було.

Пізніше я вирішив, що проблема в грошах. Що якби в мене було більше фінансового ресурсу, я міг би делегувати, найняти людей, купити правильні інструменти — і все запрацювало б інакше. Частково це було правдою. Гроші справді відкривають можливості. Але я досить швидко зрозумів, що і це не вирішує головної проблеми. Бо навіть маючи і час, і ресурс — можна витрачати їх на все підряд, і в результаті не просуватися туди, куди насправді хочеш.

Момент, який змінив моє розуміння, був досить простим. Я сів і чесно подивився на те, куди насправді йде моя увага протягом дня. Не час у календарі, не гроші в таблиці витрат — а саме увага. На що я реально думаю? Що займає мою голову вранці, вдень, перед сном? І виявилося, що більша частина моєї розумової енергії йде не на те, що я вважав пріоритетами. Вона йшла на тривоги, на дрібні операційні питання, на нескінченний потік повідомлень, на речі, які не мали жодного стратегічного значення. Я був зайнятий — але не тим.

Увага — це не просто те, на що ти дивишся. Це те, про що ти думаєш, коли ніхто тебе не смикає. Це напрямок твого внутрішнього фокусу. І якщо цей фокус постійно розпорошений — не важливо, скільки у тебе часу і грошей. Бо найважливіші рішення, найцінніші ідеї, найглибше розуміння ситуації — все це приходить тільки тоді, коли увага по-справжньому зосереджена. Не коли ти переключаєшся між десятьма вкладками. Не коли ти відповідаєш на повідомлення між задачами. А коли ти справді, повністю в одному місці.

Я почав помічати, що найбільші помилки в бізнесі я робив не тоді, коли не мав інформації чи ресурсів. Я робив їх тоді, коли моя увага була в іншому місці. Коли я приймав рішення на автопілоті, між справами, не занурюючись по-справжньому в суть. Коли підписував щось, не дочитавши. Коли погоджувався на щось, не подумавши. Коли реагував на ситуацію, замість того щоб її осмислити. І навпаки — найкращі рішення, які я приймав, майже завжди були результатом моментів справжньої концентрації. Коли я відключався від усього зайвого і давав собі час справді подумати.

Зараз я ставлюся до своєї уваги так само, як до грошей на рахунку. Я питаю себе: куди я її витрачаю? Чи окупається це? Чи варта ця зустріч, ця розмова, цей контент, ця задача — моєї справжньої розумової присутності? Бо витратити годину часу і при цьому бути думками в десяти інших місцях — це не година роботи. Це ілюзія роботи. А справжня увага, навіть двадцять хвилин, але повністю зосереджена на правильному питанні — може коштувати більше, ніж цілий день зайнятості.

Найскладніше в цьому всьому — це те, що увагу дуже легко вкрасти. І роблять це не завжди очевидно. Соціальні мережі — зрозуміло. Але є ще тривога за майбутнє, незрозумілі ситуації, накопичена втома, нескінченне споживання контенту — все це тихо займає місце всередині і не залишає простору для справжнього мислення. Людина може виглядати зайнятою, активною, продуктивною — але при цьому її увага буде розпорошена настільки, що жодної глибини в роботі просто не буде. І це стан, який дуже важко помітити зсередини, бо ти весь час щось робиш — просто не те, що справді важливо.

Я не думаю, що є якийсь ідеальний спосіб вирішити цю проблему раз і назавжди. Але те, що точно працює — це чесність із собою про те, куди насправді йде твоя розумова енергія. Не куди ти хочеш, щоб вона йшла. Не що написано в твоєму планері. А куди вона йде насправді. Бо саме звідти починається розуміння того, що потрібно змінити. І саме там — не в тайм-менеджменті і не в бюджеті — часто ховається відповідь на питання, чому щось не рухається так, як ти хочеш.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я згоден з автором про важливість уваги, фокусу та ментальної енергії, але не згоден, що це треба ставити на перше місце. У всіх трьох векторах повинен бути баланс, бо навіть якщо думати правильні думки хоч 16 годин на добу (весь вільний від сну час), але при цьома мати таку роботу, яка не дає вільного часу ці правильні думки втілити в дії, плюс не мати фінансів, щоб втілити задумане — то правильні думки та увага в вірне русло самі по собі у вакуумі мають цінність близьку до нульової. Недарма кажуть «ідеї нічого не варті, цінна лише реалізація цих ідей». Просто коли є гроші та час, але увага направлена не на те, тоді здається, що гроші та час неважливі, але це ілюзія від профіциту цих ресурсів. Якби було багато вільного часу і правильних думок, але не було б грошей — то саме вони здавалися б головним ресурсом. Тобто це буквально фундамент всієї економічної теорії: що в дефіциті — те й цінується найбільше.

Коли почав читати, думав, що це про увагу до мене. Коли хтось до мене уважний, хіба це не найдорожче у світі? Потім зрозумів що це про концентрацію та трансовий стан, у який входиш, коли щось важливе робиш. Теж непоганий варіант.
Зауважу, що не завжди трансовий стан корисний. Оскільки великі речі роблю невеликими кроками, що продумую спочатку і фіксірую у онтології проекту.
Мозок у таких мікроподіях зайвий. Він відволікає ідеями, мріями, переплутуванням мувів, степів, кроків і навіть шляхів..

Ну популяні книжки по продуктивності про це пишуть — що основне обмеження — когнітивний ресурс та воля, а не час. Дивно що ви дійшли до цього самі.

Про це колись була популярна книжка «Думай и богатей». Здається, вона вбила на одну контору.

Якщо не вистачає уваги на денну активність — схоже на симптом вигоряння

Підписатись на коментарі