У соцмережах проходять НМТ з математики — долучайтесь та діліться своїми результатами в коментарях!
Після новини про законопроєкт, який пропонує зробити математику необов’язковим предметом на НМТ, у соцмережах почалася активна дискусія. Користувачі критикують цю ідею та наголошують, що математика — не вузький предмет лише для майбутніх інженерів, а базова навичка мислення.
Суперечки перейшли від теорії до практики. Люди почали проходити демонстраційні тести з математики, ділитися результатами та порівнювати, наскільки складними насправді є завдання.

Давайте перевіримо — чи тест дійсно непосильний для обов’язкового іспиту чи це базовий рівень, який має бути у випускника школи? Пройдіть демонстраційну версію НМТ з математики — вона є за цим лінком, або за цим.
І діліться в коментарях: скільки балів набрали, скільки часу витратили та чи змінилася ваша думка про обов’язкову математику на НМТ після проходження тесту?
Нагадую, прохідний бал НМТ з математики у 2026 році становить 5 тестових балів із 32 можливих. Цей поріг дозволяє отримати 100 рейтингових балів з 200.
18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯ здав математику на 200 в 2025, але я вважаю тут має бути компроміс, зараз математики в школі та в університеті преподносять як найважливіший предмет, на мою думку в школі треба прирівняти до інших і зробити легше, зробити більше теорії і менше практики, бо все що я пам’ятаю що вчив похідні і знав як їх брати, а що то таке і нащо воно було я не знав, хоч математику і здав, але так не має бути, треба щоб контрольні були не приклади постійно розв’язувати, а теорію знати й застосовувати. Що мені подобається, це те що якщо не помиляюсь то недавно зробили що звичайні школи до 9 класу, а далі10-11 з напрямом, що як по мені дуже хороший хід, ти починаєш виділяти більше часу і зусиль на цікаві тобі предмети замість нецікавих. Так само й в університетах, для багатьох спеціальностей вишмат взагалі не треба, але його вчать обов’язково і часто сурово.
Кароче, математику на нмт відміняти не треба, але треба зробити менші коефіцієнти, та легше, плюс трохи більше теорії і менше прикладів.
Кажу вам як кандидат фізико-математичних наук з індексом Хірша 28. Дуже хороший закон, щоб математика була необов’язковим екзаменом. Вона не потрібна в тому обсязі для 95% учнів, особливо в умовах ШІ. Не варто їх мучити заради 5%. Математика в обсязі того іспиту не розвиває логічне мислення, а лише злобу до системи, школи й ботанів.
Ще раз: я к.ф.-м. н. з h = 28.
Ви або дуже товсто накидуєте, або дуже вузько дивитесь
(я теж к.ф.-м.н. але не дуже розумію при чому тут індекс Хірша до теми, яка обговорюється O_o)
Авторитетна думка, не сіра маса.
Спробуйте мене переконати для чого синуси-косинуси водію фури? Зарплата 1.5-2к, на хвилиночку.
Нафіг не потрібні синуси-косинуси водію фури.
Добре, зайду здалеку: учнів можна поділити на три групи — ті, хто завжди буде вчитись, ті, хто ніколи не будуть вчитись, і ті, хто може вчитись, може не вчитись.
Перші — це умовні 5%, про які ви пишете. Другим вища освіта і не потрібна, напевно. А от треті можуть стати або посередніми блогерами або посередніми інженерами, в залежності від зовнішніх чинників.
У нас шкільна програма перевантажена. Це обіцяли змінити, але все ніяк. Діти тупо не вигрібають вчити всі предмети. Звісно, що за першої ж можливості вони будуть йти найпростішим шляхом — не вчити те, що можна не вчити.
Обов’язкові екзамени є тим мотивуючим фактором, щоб не забивати на предмет. Якийсь час таким фактором були також міфічні «айтішні зарплати», алеLLM-ки трохи посунули це все.
Зрештою, якщо дітей не мотивувати (примусом) вивчати точні/природничі науки, то вони й не будуть цього робити. Це закриє їм потенційну можливість для вступу на технічні спеціальності (бо усвідомлення, що треба щось робити зазвичай приходить не в 17 років).
Є багато «середнячків», яким «нав’язані» знання допомагають отримати технічну освіту.
А якщо не буде потоку студентів, то не буде й вузів. Залишаться три кафедри для 5% унікумів і все. І потім їх закриють, бо викладачам по 90 років.
Поцікавтесь, який зараз дефіцит кадрів для високотехнологічних виробництв. Посередній інженер зможе стати водієм фури, а водій фури інженером уже малоймовірно.
Ваш індекс Хірша 28 став можливим частково тому, що були 1000 учнів, яким не потрібні синуси-косинуси, але які чомусь вирішили (і змогли!) вступити до вузу в якому ви спеціалізувались.
Знання математики це як колективний імунітет!
Ніхто ж не відміняє математику, вона залишиться як предмет у школі, але екзамен не примусовий. Я про те, що в людей психологічно виникає негатив до примусового. Математика прекрасна, але не з-під палки.
Так, я памʼятаю їх в університеті, може, вони і хороші люди, але як вони страждали всі ті 5 років. І ви кажете, що це тільки щоб я мав індекс хірша 28? Як на мене, це зависока плата. Я тоді не розумів, що вони роблять в університеті: вони могли би відразу йти в торгівлю, сервіс, логістику і вже робити карʼєру, не спалюючи тих 5 років.
і на неї не заб’ють рівно ті 5%, які б і так не забили ))
Я теж за розвиток професійно-технічної освіти, гуманізацію і мир у всьому світі. Але на практиці відміна обов’язкового екзамену з математики в нинішніх умовах дуже ймовірно призведе до ще більшої деградації. Це стратегічна помилка
Так это проблема системы образования, а не математики.
У нас вся система на этом работает, нет? Детям впихивают, как можно больше за короткое время, чтобы, возможно они были теми особенными и смогли дальше в чем-то разобраться.
А экзамен в принципе, как минимальный отсев, там не такие и сложные задания. У нас и так система образования(репутация и регалии) на уровне половой тряпки, добивать ее тем, что будут еще сильнее распространять невежество, ну, я думаю, плохая идея.
Це пережиток соціалізму. При капіталізмі ніхто нікого заставляти не буде.
для чого українська мова і історія України водію фури?
аналогічно
Я математику не любив в школі, навіть 2 в чверті було. Але зараз вважаю що вона необхідна, і злочин прибирати її з нмт.
Пройшов для цікавості тест, 150 балів, здивований
Не знаю зачем, но ради прикола прошел вариант 27
По итогу гіліва біліт решать такие задачи в голове
Максимальна кількість балів: 32
Тестовий бал: 30
Рейтинговий бал: 189
Відсоток правильних: 94%
Витрачено часу: 47 хв.
postimg.cc/sQVcpf7L
Хвилин 35, проходив нмт у 2024
Тут нічим вихвалятись, але повний гуманітарій я, не надто вникаючи у завдання та пропустивши останні найскладніші, набрала прохідний бал 😅
res.cloudinary.com/.../nazi6aqrkcysdlxqef6e.png
140 балів
19 хвилин
Проходив ЗНО 11 років тому
Вітаю, ви пройшли) Я теж проходила ЗНО дуууже давно — у 2009 році