«8 запитів і 43% місячного ліміту просто зникли»: користувачі масово скаржаться на нову тарифікацію Copilot

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Перехід GitHub від фіксованої оплати за запити до тарифікації за фактичне використання змушує багатьох розробників зіткнутися з тим, що вони здебільшого ігнорували: скільки токенів споживають їхні щоденні звички в написанні коду і скільки це використання насправді коштує.

Зміни в тарифах

Ще у квітні компанія заявила, що з 1 червня переведе всі тарифні плани Copilot на систему оплати за використання, яка стягуватиме плату з користувачів на основі фактичного споживання ШІ, що вимірюється в токенах. За старої системи підписники працювали з пулом «запитів» та «преміум-запитів», незалежно від того, чи ставили вони швидке запитання, чи змушували Copilot годинами працювати над складним рефакторингом. І от нещодавно настав день Х, коли зміни офіційно увійшли в силу.

GitHub зазначив, що попередня модель означала, що сервіс брав на себе левову частку витрат на обробку запитів від найактивніших користувачів. Але тепер лафа закінчилася. Натомість користувачі стикаються з лічильником, який безпосередньо прив’язаний до розміру їхніх промптів, довжини відповідей Copilot і, що найважливіше, обраної ними моделі.

Реальні витрати на моделі

Перехід на нову систему викликав вибух обурення. Розробники масово скаржаться на втрату передбачуваності та приховані витрати на контекст.

@Pitiful_Cream1872:

«Мій прогнозований рахунок наступного місяця: $847. За АБСОЛЮТНО такий самий патерн використання. Це не підвищення ціни — це націнка у 22 рази. [...] Моя квітнева квитанція становила $38. За AI Credits вона прогнозується на рівні $847. Те саме використання. Ті самі патерни».

Схожими цифрами діляться й інші соло-розробники, для яких навіть рутинні завдання стали обходитися надто дорого.

@JBusu:

«Мій поточний прогноз використання за квітень: поточний білінг PRU — $28.12. Новий білінг за використання AIC — $746.01. Який жарт. [...] За таку ціну мені дійсно вигідніше орендувати власні хмарні обчислення, особливо з огляду на те, зі скількома обмеженнями швидкості (rate limits) я вже стикаюся щодня. [...] Це навіть не розробка софту, я просто використовував VS Code, щоб перенести свій поточний сетап на нову інфраструктуру через Ansible та Terraform для моєї домашньої лабораторії».

Проблема не оминула й корпоративний сектор. Команди, які планували свої бюджети на основі старих тарифів, тепер змушені переглядати доцільність використання цього інструменту.

@Due-Attorney-2101:

«Наша компанія щойно зіткнулася з жорсткою реальністю після переходу на новий тарифний план. Донедавна ми в середньому витрачали близько $3000 на місяць. Але після оцінки нової структури білінгу... наші останні підрахунки показують мінімум $15 000 на місяць. Перехід від $3 тис. до 5-кратного збільшення у $15 тис. лише через оновлення тарифного плану здається повним божевіллям за того ж самого обсягу розробки».

Головною причиною таких сум стало те, як саме списуються кредити. Розробники втратили передбачуваність витрат, адже Copilot тепер бере плату за весь прихований контекст проєкту, що робить кожну дію потенційно дуже дорогою:

@Cristian_VG:

«Сьогодні 1 червня. Мій місячний цикл буквально щойно почався. Я зробив близько 8 запитів, використовуючи Codex 5.3 medium, і Copilot вже показує, що використано близько 43% моїх місячних кредитів. Це божевілля для продукту за підпискою. У цей момент він перестає відчуватися як передбачувана місячна підписка і починає здаватися прихованим лічильником, підключеним до моєї IDE. Інструмент для розробників не повинен змушувати вас гадати, чи забере невеликий рефакторинг 2% ваших місячних кредитів, 10% чи майже половину від загальної кількості».

Є тут ті, хто користуються Copilot? Розкажіть, як сильно зросли ваші прогнозовані витрати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я для персональної підписки свічнувся з копайлота на кодекс, спочатку на 20$ попробувати чи можна жити з кодексом в 2026, а то сильно нахвалюють і багато народу світчаться навіть з claudecode. Виявилося що навіть 20$ кодекса хватає для персональної підписики і немає смислу апгрейдитись до 100$. Для повноцінної роботи треба 100$ звісно, а так щоб по вечорам і на вихідних покодити, і 20$ достатньо.

Тестовий період пройшов, інвестори потребують ROI, гої прогріті достатньо та підсаджені на АІ, пора виписувати фул прайс. Ера дешевої кодогенерації уходить в минуле.

Туди їм і дорога! Керівникам, які вирішили, що ШІ замінить розробників.

Не так, раніше просто у копайлота було сильно дешево, практично безкоштовно, особливо коли сабагентів використовуєш які вони не черджили. А зараз просто стала нормальна ціна як у всіх.

Але кому той копайлет тепер здався коли за таку ж ціну можна клод код використовувати напряму, а кодекс взагалі дешевше. Єдина його перевага була це ціна, тепер переваг не залишилось.

Я більше року назад сидів на віндсьорфі, в них тоді був гарний та продвинутий агент, але потім підтягнулись норм функції і в кодекса, а клод опус став вижирати токени просто неймовірно швидко а головне що вони не респавняться у віндсьорфі як це у клод кода, тобто ліміти\тарифікація дуже по різному працюють...Короч я оці курсори копайлоти взагалі не розмуі нахріна вони потрібні, особливо зараз, забив іще в 2025-му на них і не бачу в них взагалі якогось майбутнього. Був дуже здивований що курсор купили за такі шалені гроші.

Схоже, що сьогодні підняли в рази розміри контексту і запити стали в рази дешевші.

Цікаво. Можливо скарги юзерів були почуті

Так це ж вина провайдерів моделей, а не копайлоту. Раніше опус був доступний в про підписці за 3х токенів, потім підняли до 17х а ще пізніше взагалі прибрали з про плану.

Сам витратив чверть токенів за кілька запитів, але поки не планую відмовлятись від копайлоту через його інтеграцію в VisualStudio і автокомпліт коду (мені ця фіча більше подобається, ніж агенти)

Ну хз, мені сказали користуйся скільки хочеш, перевищення лімітів оплатимо

«Ми не з такої сім’ї, ми з багатої» :)

аналогічна ситація
на одному акаунті токени закінчились учора
на другому, який використав сьогодні під пару простих ендпоінтів вже 15% нема
активні підписки ще тримали за цей інструмент, але перейшов на клод остаточно

якщо вирішили вистрілити собі у мізки, ну що ж, лет іт бі

За два дні використав ліміт, раніше хватало на місяць якщо акуратно. Відписався, зараз думаю про підписку Claude.

Переходьте вже, ліміти нещодавно збільшили вдвічі завдяки партнерству з маском

У нього є та сама проблема, коли якись промпт став «задачею із відкритим профілем».

Copilot Max — 200$ кредитів за 100$

Підписатись на коментарі