Як кур’єр навайбкодив навігатор у топ-22 App Store
Привіт, DOU! Я Саша, працюю кур’єром. Щодня розвожу замовлення, а вечорами сідаю за комп’ютер і разом з Antigravity пилю свій застосунок «Під’їзди (3D-карта, навігація)». За два місяці цей простий пет-проєкт виріс із утиліти «для себе» до топ-22 в App Store.
Проблема: Біль кур’єра та вакуум після блокування 2ГІС
Я працюю кур’єром. Щодня моя робота — це квест із доставки замовлень. І якщо знайти потрібний будинок за допомогою Google Maps чи Waze відносно просто (але не завжди!), то знайти правильний під’їзд — це справжнє випробування, особливо у великих ЖК чи старих панельках на
Раніше в Україні багато кур’єрів та служб доставки користувалися російським сервісом 2ГІС, який мав детальну інформацію про під’їзди та входи. Після його цілком логічного та правильного блокування на ринку виник величезний інформаційний вакуум. Google Maps та Waze орієнтовані на автомобільну навігацію: вони приведуть вас до будинку, але де саме розташовані потрібні двері — шукайте самі.
Для кур’єра кожна втрачена хвилина — незадоволений клієнт і втрачений заробіток. Втомившись щодня бігати навколо будинків у пошуках потрібних дверей, я вирішив створити рішення сам.
Реалізація: «Вайб-кодинг» у парі з Antigravity
Я не є професійним мобільним розробником із багаторічним досвідом. Проте зараз, в епоху генеративного ШІ, все докорінно змінюється. Мій підхід до розробки — це чистий **«вайб-кодинг»**. Я виступав архітектором і постановником задач: описував логіку, інтерфейс та бізнес-вимоги, а Antigravity допомагав писати код, налаштовувати базу даних і виправляти баги.

Технологічний стек
- Фронтенд**: React Native / Expo (швидкий запуск на iOS та Android).
- Бекенд та хостинг**: FastAPI (Python) у Google Cloud Run (Serverless).
- База даних**: PostgreSQL у Google Cloud SQL.
- Карти: 3D-візуалізація на базі MapLibre GL та робота з PMTiles (через OpenFreeMap) для підтримки офлайн-режиму під час відключень світла та перебоїв зі зв’язком.
Вибуховий старт і безкоштовний піар
Спершу я випустив додаток під Android. Чесно кажучи, планував, що ним користуватимуся я та ще з десяток колег-кур’єрів. Назва проста й зрозуміла: «Під’їзди (3D-карта, навігація)».
Тема виявилася настільки гарячою та актуальною, що в перший же день релізу про застосунок написали провідні українські медіа: The Village Україна, dev.ua, delo.ua, та навіть Вісті Черкащини (хоча Черкас ще немає в застосунку😁)
Потім підхопили кур’єрські пабліки і тік-ток. Цей вибуховий старт дав величезний органічний буст. Застосунок отримав першу тисячу користувачів без жодної копійки витрат на маркетинг. Люди почали активно просити версію під iOS.
Популярність принесла не лише користувачів, а й конкурентів. Оскільки ідея лежить на поверхні, а запуск був дуже помітним, інші розробники швидко спробували застрибнути в цей поїзд. І навіть кілька днів назад була публікація застосунку з таким функціоналом. Дякую, дякую? що валідуєте цю ідею😊
2 місяці проєкту в цифрах
Сьогодні рівно 2 місяці з моменту першого релізу застосунку на Android. За цей короткий час мені вдалося:
1. Випустити повноцінну версію для iOS. Були сумніви платити 100$ за App Store, але велика кількість запитів змотивувала зробити цю інвестицію.
2. Запустити систему краудсорсингу— тепер користувачі можуть самостійно додавати під’їзди на карту.
3. Додати підтримку найбільших міст України: Київ, Одеса, Львів, Харків і Дніпро.
Статистика проєкту в цифрах
- 1520 активних користувачів. 58% андроїд, 42% iOS/
- Понад 100 людей щодня користуються додатком (DAU).
- 269 користувачів зареєструвалися, щоб додавати нові адреси.
- 119 контрибуторів додали хоча б 1 під’їзд.
- 4598 під’їздів додано силами спільноти!🤯 Це неймовірна цифра, яку я один ніколи б не зміг заповнити вручну.
Застосунок стабільно тримається в топ-100 (а іноді піднімається в топ-22) в App Store та в топ-180 Google Play Market у своїй категорії навігація в Україні.

Що далі?
Попереду багато роботи. Найближчі плани: додати всі обласні центри України на карту.
Замість висновку: QA-відділ на 59 людей та абсурдний хейт
Для пет-проєкту такого масштабу окремим відкриттям став Telegram-чат підтримки. Зараз там 59 учасників, і це надзвичайно активна команда тестувальників. Баги репортяться миттєво, а фікси я викатую практично «у прямому ефірі». Також майже щодня я отримую запити на додавання нових міст.
Звісно, не обходиться й без специфічного хейту. Деякі коментатори на повному серйозі заявляють, що я мав спочатку особисто об’їхати всі міста України, вручну внести кожен під’їзд і лише після цього розповідати про застосунок.
Але саме цей абсурдний закид і підкреслює силу цієї моделі: одна людина ніколи не зможе оцифрувати країну самотужки, а от спільнота, де кожен додає під’їзди свого району, може зробити це швидко та якісно. Тож якщо у вас є ідея, яка вирішує реальний біль — не бійтеся починати. Сила ком’юніті здатна перетворити звичайний пет-проєкт на популярний продукт, який щодня допомагає тисячам людей.
Буду радий відповісти на ваші запитання в коментарях! Завантажити додаток можна в App Store та Google Play за назвою «Під’їзди (3D-карта, навігація)».
Android: play.google.com/...ps/details?id=entr.finder
iOS: apps.apple.com/ua/app/id6762627528
Лендінг: pidiizd.web.app
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВітання тим хто перестав користуватись ШІ хаха
Хіхі😁
Потрібна інтеграція з Новою Поштою, Glovo, Uklon.
Я не проти. Але треба спочатку масштабуватись
Так за рахунок інтеграції і буде масштабування