Топ 5 крипто-карт під ФОП у 2026: тестував пів року, чесні цифри і висновки
Привіт, я Влад. 5 років у B2B демгені для IT-аутсорсу. На DOU читач давно, активно пишу вперше.
Контекст. Майже всі мої знайомі ФОПи на іноземних клієнтах отримують частину або всю оплату в USDT. І в кожного болить одне і те саме питання: як виводити це в євро або злоті без втрат і без ризику для карти.
Пів року тому я взявся серйозно потестити крипто-картки. Не маркетингові огляди, а реальне користування. Поповнював, витрачав, рахував комісію, дивився як банк реагує на чарджі.
Тестував пʼять карт. Кожна жила в моєму гаманці
1. Crypto.com Visa Card
Найвідоміша на ринку. Доступна в багатьох країнах, гарний застосунок, рівні картки з різним кешбеком.
Плюси: впізнаваний бренд, добре працює в подорожах, є кешбек
Мінуси: кешбек у CRO який треба ще конвертувати назад в EUR. Ліміти на безкомісійну конверсію маленькі. Стейкінг CRO для кращих рівнів виглядає як пастка: заморозиш токени на 6 місяців, а вони впадуть на 30%. Підтримка USDT в Європі обмежена, переважно через ETH.
Реальна комісія, яку я бачив:
Для кого: для тих, хто вже глибоко в екосистемі Crypto.com.
2. PayPilot
Плюси: EU VASP-ліцензія в Польщі (RDWW-1697), MiCA-compliant з 2026 року. Конверсія USDT та USDC в EUR за 0.8% — це найнижча з усього що я тестував, і без прихованого спреду в курсі. Поповнення з гаманця одразу, картка випускається за
Мінуси: бренд молодший за Crypto.com або Wirex, для частини людей це психологічний барʼєр. Поки не всі альткоїни підтримуються (BTC, ETH, USDT, USDC точно, решта додається поступово).
Комісія, яку я бачив: стабільні 0.8% на конверсію, без сюрпризів у курсі.
Для кого: для українських і польських ФОПів, які отримують в USDT від іноземних клієнтів, живуть в Україні або ЄС, хочуть EU-регулювання і не хочуть платити фіксу щомісяця.
3. Bybit Card
Картка від великої біржі. У
Плюси: інтегрована з біржею. Поповнення з трейдингового балансу одним рухом. Нормальна підтримка USDT, без надмірних мінімалок.
Мінуси: фізична картка приходить довго в деякі країни. Не EU-ліцензована напряму, працює через партнерських емітентів. Це додатковий рівень посередників і ризик якщо біржа отримає санкції або проблеми. Кешбек обмежений.
Комісія, яку я бачив:
Для кого: для активних трейдерів на Bybit.
4. Wirex
Один з ветеранів ринку, працює з 2015 в Європі.
Плюси: повноцінна EU-ліцензія (Литва), FCA-регульована в Британії. Кешбек в WXT, добре працює в Польщі і Чехії. Стабільна підтримка яка реально відповідає.
Мінуси: щомісячна плата на безкомісійні рівні від €10 до €30 в залежності від плану. Конверсія USDT не зовсім нативна, проходить через ETH в основному. Інтерфейс трохи застарів. Підтримка USDT TRC20 додалась пізно і працює нерівно — інколи зависає на годину.
Комісія, яку я бачив:
Для кого: для тих, хто платить за стабільність і регулювання, і кому окей раз на місяць віддавати фіксу.
5. RedotPay
Гонконгський проєкт. Набрав популярність в Україні і Азії в останній рік.
Плюси: швидка реєстрація, простий KYC, добре працює з TRC20, на папері низька конверсія.
Мінуси: не EU-ліцензована. Юрисдикція ризикова: Гонконг плюс Британські Віргінські Острови. Якщо ваш банк побачить чарджі з невідомого процесора, може поставити питання. Підтримка повільна, в Telegram повно скарг на тимчасові блокування рахунків і затримки виводу. Прихований спред у курсі конверсії інколи зʼїдає те що економиш на комісії.
Комісія, яку я бачив: декларована
Для кого: для тих, хто хоче дешево і готовий ризикувати юрисдикцією.
Підсумок
Коротко по кожній номінації:
- Найдешевша конверсія без сюрпризів: PayPilot.
- Найнадійніша юрисдикція: PayPilot або Wirex.
- Найкращий для трейдерів: Bybit.
- Найкращий бренд: Crypto.com.
- Найризикованіша але часом найдешевша: RedotPay.
Я в підсумку лишився на PayPilot. Не лише через те, що там працюю — спочатку я був юзером, потім вирішив, що хочу долучитись до команди. Чесно: 0.8% без щомісячних плат плюс польська EU-ліцензія плюс відсутність KYC-капкана — це для мого профілю краще, ніж усе інше, що тестував.
Розкажіть свій досвід. На якій картці ви зараз, чому саме на ній, що в ній не подобається? Можливо, щось пропустив у списку, тоді теж напишіть, потестую.
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівА до чого тут фоп? Фопу ж треба отримувати кошти на рахунок українського банку, хіба ні? Чи ви зі своєї картки оплачуєте собі ж на ФОП?
ти правий, трохи змішано вийшло, зараз поясню
для активного ФОПа на 3 групі картка не замінює
український рахунок, ясна річ. USDT від клієнта по
закону має зайти через ліцензованого обмінника на твій
ФОП-рахунок у банку, інакше це не ФОП-дохід
Реальний кейс для картки:
1. Релокант в ЄС, який вже не на українському ФОПі.
Це мій сценарій
2. Крипта отримана не як ФОП-дохід, а як, напримклад, інвестиційний
результат або особисті перекази, freelance поза спрощенкою.
те, що usdt проходить через обмінник не робить це легальним варіантом для фоп. згідно закону фоп може приймати оплату лише у фіаті, тому в якщо в контракті з клієнтом прописано оплата в usdt на рахунок у обміннику, то через це 100% будуть проблеми з податковою у разі перевірки
А де можна з банкомату гроші знімати?
100% можна зараз у Crypto.com.
Запитав у PayPilot, можна буде у липні
за інших дізнаюсь та дам відповідь)
Я чекаю коли буде на Trusty Plus Обіцяють зробити
я зараз користуюсь PayPilot, але не було питання зняття готівки, тому так