Розбір WWDC26: Siri AI, Liquid Glass, Apple Intelligence, Google, трохи болю, сміху та дякую, Тім

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

З вами Капітан Андрій з каналу «Затишна Галера» та розбір WWDC26 від Apple! Підписуйтесь на канал — там щодня ще багато цікавого.

Ось і минула та частина WWDC26, яку дивляться не тільки розробники, а й інші люди, яким просто цікаво, що цього року Apple назве «магією», «революцією» та «найбільш персональним досвідом в історії людства». Далі вже почнуться сесії для розумних програмістів, де будуть API, SDK, Frameworks, чудові слайди з кодом і люди, які справді розуміють, що відбувається.

А ми поки розберемо хайлайти того, що у нас буде з точки зору ОС цілий рік. Спойлер: цього року було багато ШІ (Джобс, пробач нас), багато Siri, але теж з ШІ, багато «ми все зробили приватно» і один великий слайдер, який змінює все!

Liquid Glass тепер вже не Glass і не Liquid

Почалося все доволі прикольно. Apple, як завжди, вміє в продакшн, перебивки, красиві ролики, жарти, музику, монтаж і відчуття, що зараз тобі покажуть майбутнє. Тут питань немає. Презентації Apple досі виглядають краще, ніж 90% презентацій у інших великих гравців.

Але якщо прибрати красиву обгортку, то WWDC26 вийшла дуже кумедною. Apple рік розповідала нам, який Liquid Glass неймовірний, живий, глибокий, рефракційний, красивий і майже революційний. А цього року дала можливість зробити його менш прозорим, щоб воно знову стало трохи схожим на нормальний інтерфейс. А може, і не трохи.

І ось тут я зняв капелюха, прям моя повага! Це справді Apple-way: спочатку створити проблему на мільярд доларів, потім героїчно додати слайдер, щоб її можна було частково прибрати.

Якщо коротко, Apple почула користувачів, дизайнерів, людей з очима і всіх, хто минулого року дивився на прозорі частини інтерфейсу та думав: «Красиво, але читати як?».

Тепер у нас є слайдер прозорості. Можна зробити Liquid Glass більш прозорим, менш прозорим, майже непрозорим, тобто фактично привести систему до стану «до Liquid Glass». Додали кращий контраст, більш рівномірну рефракцію, іконки зробили чіткішими.

З одного боку, це добре. Бо якщо інтерфейс заважає користуватися пристроєм, це не дизайн, це декоративний саботаж. З іншого боку, смішно, що Apple витратила рік, щоб прийти до висновку: користувачі хочуть бачити, що написано на екрані. Дякуємо.

Тепер, мабуть, можна й оновлюватися, бо я через Liquid Glass досить не оновлювався ніде на останню версію (ну це ж лайно реально).

Тепер все стало швидше, а ще пофіксили пошук, але це не точно

Ще Apple сказала, що система стала швидшою: запуск застосунків до 30% швидше, фото завантажуються до 70% швидше, AirDrop до 80% швидше. Звучить красиво, але тут як завжди хочеться спитати: швидше порівняно з чим? Це нам не розказали, тому просто вірте.

Також прокачали Search та індексацію. Кажуть, тепер результати будуть релевантнішими та в цілому буде щось знаходитись. Якщо Apple Search нарешті навчиться знаходити те, що я шукаю, а не лист з 2018 року від магазину шкарпеток, або хоча б в цілому хоч щось знаходити — це потужно. Бо у мене через їх криву індексацію іноді зовсім нічого не шукається. Я б сказав, настав момент історичної справедливості, але питання, чому фікс того, що повинно і так працювати, подають як «one more thing», не менше, я не розумію.

Apple Maps: красиві карти, якими знову будуть користуватися не всі

Ще показали покращений Flyover у Maps. Тепер Apple використовує aerial imagery і Visual Intelligence, щоб деталізованіше рендерити будівлі, дерева, архітектурні елементи і все інше.

Виглядає гарно. Реально гарно. Як HDR-фільтр з 20015 у інсті.

Питання тільки в тому, скільки людей за межами США та кількох великих міст будуть цим активно користуватися. Бо все ще Waze та Google Maps, то вибір нормальних пацанів та дівчат.

Siri AI: Джобс, пробач, ми все просрали

Головна зірка презентації — Siri AI. Не Apple Intelligence, не «оновлена Siri», а саме Siri AI. Назва звучить так, ніби маркетингова команда Apple подивилася на ChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity і сказала: «Все лайно, ніхто не розуміє, що це справжній AI, давайте просто додамо AI в назву, щоб люди точно зрозуміли».

Тепер Siri має бути більш розмовною, розуміти персональний контекст, бачити, що у вас на екрані, працювати з даними з листів, повідомлень, нотаток, фото, застосунків і загалом поводитися не як таймер з голосом, а як нормальний асистент.

На папері звучить дуже добре.

Siri зможе шукати фото з поїздок, знаходити старі листи, витягувати адреси з повідомлень, створювати події, писати тексти, давати відповіді з вебу, працювати з камерою, розуміти об’єкти навколо, допомагати там, де ви щось пишете, і навіть матиме окремий застосунок з історією діалогів.

Окремий застосунок Siri, так ви все почули вірно. Ура. Нарешті. Ми ж цього всі чекали, правда? Правда?

Я розумію логіку: Apple хоче зробити свій ChatGPT всередині екосистеми. Щоб користувач міг не відкривати окремий сервіс, а просто жити в Apple. Але сама ідея окремого Siri app виглядає трохи дивно. Siri завжди продавалася як асистент, який «скрізь». А тепер у неї ще й окремий застосунок. При цьому всі розуміють, що Siri до ChatGPT чи Claude, як до місяця пішки.

Але на Mac це може бути значно цікавіше. Якщо Siri AI справді буде нормально працювати системно, з контекстом, файлами, листами, вікнами, документами і всім, що відбувається на екрані, то для Mac це може бути не просто іграшка. Це може стати справді корисним шаром між користувачем і системою.

Але тут ключове слово — «якщо».

Бо під час демо Siri думала довго. Дуже довго. Прямо так довго, що за цей час людина на сцені встигала зробити маленький TED Talk, пояснити, що зараз має відбутися, пережити внутрішню кризу і ще раз посміхнутися в камеру.

Apple, звісно, робить це красиво. З музикою, паузами, анімаціями і новою іконкою, яка виглядає чи то як п’ятачок, чи то як прибулець, чи то як щось, що випадково втекло з лабораторії дизайну. А чому? Тому що через Liquid Glass та два віджети на екрані у круглої анімації зʼявляються дивні артефакти.

А ще тепер Siri можна прискорювати, типу х2 на youtube. І ні, не прискорити, скільки вона думає, а прискорити, як швидко вона буде спілкуватися. Дякуємо, це те, що ми чекали.

Google та Apple роблять революційний ШІ. Ха-ха-ха

Прямо із сцени нам кажуть: «У Google круті моделі, але у нас теж. Тому ми взяли все найкраще від Google та від нас та обʼєднали». Ну да, ну да, працювали, я і трактор.

Apple довго розповідала про приватність, власну архітектуру, Apple Intelligence, on-device, Private Cloud Compute, магію інтеграції, але всі ми розуміємо головне: у якийсь момент Apple побігли до Google та сказали: «Спасайте».

І це нормально. Не треба робити вигляд, що партнерства — це погано. Якщо Apple не встигає сама, а Google може допомогти, краще мати продуктивну інтеграцію, ніж ще два роки розповідати, що «це займає більше часу, ніж ми думали». Ми вже це чули з Apple Intelligence.

Apple Intelligence в застосунках: ще більше користі (ой, не можу я вже цього писати без усмішки)

Окрім Siri, Apple показала нові ШІ-функції в застосунках.

Photos отримує Spatial Reframing, Extend і покращений Clean Up. Тобто можна буде перекадровувати фото, розширювати зображення, прибирати більші об’єкти. Коротше, фоторедактор з генеративними функціями прямо в системі.

Ідея хороша. Але я вже уявляю, скільки буде артефактів на тих фото. Ну і чекаємо порівняння: «А у мене на Samsung ось як круто працює» від усіх наших техно-блогерів, кому Samsung занесли чемодан грошей. Ще чекаємо потім відосів на кшталт: «Ой, повертаюсь на Apple, тому що у мене перестав працювати Samsung, а я блогер, мені потрібно постійно пригати з девайсу на девайс», коли контракт з Samsung дійде до кінця.

Image Playground теж прокачали. Тепер обіцяють кращу якість, більше стилів, навіть фотореалізм. Бачив я той фотореалізм на прикладах на презентації, таке враження, що генератор картинок у них відстає на роки 2-3 і це в черипік-сценаріях, мені страшно уявити, як він працює в реальності.

Safari тепер зможе автоматично групувати вкладки за темами і моніторити сторінки через Notify Me, наприклад, якщо змінилася ціна або товар знову з’явився в наявності. Це круто! Прям дуже круто! Особливо для людей, як у мене, у яких відкрито 100500 вкладок, і вони щиро вірять, що «потім дочитають».

Passwords зможе попереджати про слабкі або скомпрометовані паролі і оновлювати їх. Тут плюс, теж прикольна історія.

Shortcuts тепер можна буде описувати природною мовою. І це теж дуже правильний напрямок, бо Shortcuts давно був потужним інструментом для людей, які або люблять автоматизацію, або мають зайвий вечір, терпіння і легку форму мазохізму. Якщо Siri AI зможе перетворити «коли я виходжу з роботи, напиши людині ось це» у нормальний shortcut — це вподобайка.

Call Context — ще одна цікава функція. Наприклад, коли ви телефонуєте в авіакомпанію, система може підтягнути код бронювання з Mail. Це саме той тип ШІ, який мені подобається: тихий та прикладний.

Child Safety: уф, у мене тільки собака та коти, але я трошки прифігів

Apple також серйозно оновила Child Safety і Screen Time. Батьки зможуть краще керувати тим, які застосунки доступні дитині, задавати часові ліміти по категоріях, налаштовувати розклад, а діти через Ask to Browse мають просити дозволу на нові сайти.

І отут починається прекрасне.

Хочеш відкрити новий сайт — спитай у мами. Хочеш дружити з кимось у повідомленнях — спитай у тата. Хочеш скинути підозрілий нюконтент Roblox-скрін — система подивиться на тебе так, ніби ти вже майже в дорослому інтернеті.

Також Communication Safety тепер втручатиметься не тільки в історії з нюконтентом, а й у випадках violence в зображеннях і відео. Ідея правильна, особливо з урахуванням того, що діти сьогодні бачать у месенджерах більше жахів, ніж середній модератор на відомому сайті.

Але Європа в прольоті. А ще й ліміти та підписка!

Найсмішніше — Siri AI спочатку буде доступна англійською і не буде доступна в EU на iOS та iPadOS. Тобто Apple показує головний ШІ-апдейт року, але користувачі в Європейському Союзі можуть поки дивитися на це як на красивий трейлер.

Дякуємо, регуляції. Дякуємо, Apple. Дякуємо всім учасникам цього чудового цирку.

Щодо можливих лімітів і монетизації. Будуть daily ліміти, треба більше — купуй Apple One Ultra Pro Max Family Intelligence Plus.

Для розробників

Для розробників теж є цікаві речі: нові SDK, сесії, оновлення API, більше можливостей для інтеграції Apple Intelligence, Visual Intelligence на більшій кількості платформ, ШI в Shortcuts і системні штуки, які можна буде використовувати в застосунках.

Тут я не буду сильно заглиблюватися, бо WWDC для розробників — це окремий пласт. Хайлайти дивляться всі, а справжня магія для девелоперів починається після, коли відкриваєш документацію і розумієш, що «coming this fall» у перекладі з Apple означає «перевірте ще раз після третьої бети».

Але потенціал є. Особливо якщо Apple справді дасть розробникам адекватні інструменти, а не тільки красиві слайди про приватність і персональний контекст.

Тім goodbye, ти був і легендою, і тим, хто просрав ШІ-революцію

І ще один важливий момент — це остання WWDC Тіма Кука в ролі CEO. З 1 вересня Apple очолить Джон Тернус, а Кук стане executive chairman.

Тут без сарказму: епоха Кука була величезною і водночас фатальною. Apple виросла в монстра з неймовірною екосистемою, сервісами, Apple Silicon, годинниками, AirPods, Vision Pro і всім тим, чим ми користуємося щодня, навіть коли бурчимо, що «Apple вже не торт».

Але символічно, що фінальна WWDC Кука — це презентація, де Apple намагається наздогнати ШІ-потяг, у який інші вже не просто сіли, а відкрили вагон-ресторан.

Тім, good bye. Було потужно. Але тепер цікаво, чи зможе Тернус зробити Apple не тільки стабільною і прибутковою, а ще й швидкою там, де світ уже попереду.

Підсумок

WWDC26 вийшла ще кумеднішою, ніж минулого року.

З одного боку, Apple нарешті зробила те, що мала зробити ще у 2024-2025 роках: показала Siri, яка схожа на ШІ-асистента, а не на голосовий інтерфейс для таймера. Дала більше ШІ в застосунки. Підкрутила систему. Визнала проблеми Liquid Glass не словами, а слайдером. Показала кілька справді корисних ідей для Safari, Passwords, Shortcuts, Call Context.

З іншого боку, майже все ключове має зірочки: beta, English first, compatible devices, not initially in EU, coming later this year, some features may not be available in all regions. Класика жанру. Apple продає майбутнє.

Apple все ще Apple. Красиво, дорого, іноді навіть геніально, а іноді так повільно і кумедно, що хочеться купити Android.

А вам як WWDC26? Це вже нормальний камбек Apple чи поки все ще стрьом?

@Zatishna_Galera

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

о! каким правильным слогом все написано!

Визнала проблеми Liquid Glass не словами, а слайдером.

я недавно взял в руки девайс на iOS 18 и аж заплакал насколько он приятнее выглядит.

I know that feeling, bro!

Підписатись на коментарі