Вийшли Claude Mythos 5 та Claude Fable 5 — найпотужніші моделі Anthropic
Anthropic випустила Claude Fable 5 та Claude Mythos 5 — нові найпотужніші моделі.
Fable 5 компанія називає моделлю класа Mythos, безпечною для загального використання. За словами Anthropic, це найсильніша модель Claude, яку компанія коли-небудь відкривала широкій аудиторії. Вона краще за попередні моделі працює з довгими та складними задачами, може планувати роботу на кілька етапів, делегувати частину задач субагентам і перевіряти власний результат.
Що відомо про Mythos
Claude Mythos Preview вперше презентували навесні, але не відкривали широкій аудиторії. Anthropic назвала її своєю найсильнішою frontier-моделлю на той момент та окремо зазначила потужні можливості (та ризики) в сфері кібербезпеки.
Під час тестів модель знаходила складні вразливості в операційних системах, браузерах, криптографічних бібліотеках та великих open-source-проєктах.
Із одного боку, Mythos позиціонували як великий крок уперед для пошуку вразливостей, підготовки патчів, аудиту коду та допомоги мейнтейнерам. Із іншого — ті самі здібності могли бути небезпечними, якщо модель використають для атак.
Тож спочатку доступ до неї мали лише близько 50 партнерів. Пізніше компанія додала ще приблизно 150 організацій, серед яких — компанії з критичної інфраструктури, охорони здоров’я, комунікацій, енергетики, водопостачання тощо.
Що вміють Claude Fable 5 та Claude Mythos 5
Особливі успіхи Fable 5 має у програмуванні. Наприклад, у базі Ruby обсягом 50 млн рядків модель виконала міграцію всієї кодової бази за день, що в іншому випадку зайняло б у цілої команди понад два місяці вручну.
Модель призначена для великих міграцій, складних реалізацій, багатоденних автономних сесій та роботи з великими кодовими базами. А ще вона може писати тести для перевірки власної роботи, працювати з макетами та порівнювати результат з початковою ціллю.
Fable 5 гарно показує себе у складних аналітичних завданнях — вона має найвищий бал у бенчмарку для оцінки моделей у фінансовій сфері. Також видає якісні результати у задачах, пов’язаних із зчитуванням — так, модель здатна відновлювати вихідний код веб-додатку лише зі скріншотів та пройшла гру Pokémon FireRed, лише спостерігаючи за екраном.
Через ризики Anthropic додала до Fable 5 деякі захисні механізми. Якщо запит стосується тем, де модель може бути використана небезпечно — наприклад, кібербезпеки, біології, хімії або спроб дистиляції можливостей моделі, — відповідь автоматично оброблятиме Claude Opus 4.8. У компанії кажуть, що такі обмеження можуть іноді спрацьовувати на безпечні запити, але в середньому це відбувається менш ніж у 5% сесій.
Fable 5 уже доступна через Claude API під назвою claude-fable-5, а також у Claude.ai та для частини корпоративних планів. Модель коштує $10 за мільйон вхідних токенів і $50 за мільйон вихідних токенів — це вдвічі більше, ніж вартість Opus 4.8.
Для користувачів Pro, Max, Team і Enterprise Fable 5 буде доступна без додаткової оплати до 22 червня. З 23 червня використання потребуватиме додаткових кредитів, а пізніше Anthropic планує повернути модель як стандартну частину підписок, коли дозволить доступна потужність.
Claude Mythos 5 — це та сама базова модель, що й Fable 5, але з частково знятими обмеженнями у деяких сферах. Доступ до неї поки отримають лише перевірені партнери. Anthropic називає Mythos 5 моделлю з найсильнішими кібербезпековими можливостями у світі та планує пізніше розширити доступ через окрему програму для довірених організацій.
Anthropic також запроваджує для моделей класа Mythos

Цікаво, що реліз відбувається на тлі нещодавнього заклику Anthropic зробити тимчасову паузу у розвитку AI. Компанія заявила, що моделі близькі до здатності самостійно створювати своїх наступників, а отже, лабораторіям треба сповільнитися, щоб людство встигло підготуватись.
Водночас ще на початку року компанія відступила від частини попередніх зобов’язань не випускати моделі, якщо не зможе гарантувати достатні заходи безпеки. А тепер ще випуск потенційно найпотужніших моделей на ринку 🤔
Чекали на нову модель від Anthropic? Які сподівання? Чи вже встигли потестити?
Апдейт: Крім запобіжників для запитів у сферах кібербезпеки, біології та хімії, Anthropic також передбачила обмеження для спроб використовувати Fable 5 у розробці нових frontier-моделей. Спершу компанія планувала непомітно знижувати якість відповіді для таких запитів, не пояснюючи це користувачу.
Після критики з боку AI-дослідників лабораторія змінила підхід. Тепер такі запити будуть видимо перенаправлятися на Claude Opus 4.8 або повертатимуть відмову з поясненням.
34 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівХотел посмотреть на занозу в пальце, заплатил миллион долларов за аренду STEM, вместо занозы вижу какие-то молекулы, теперь сижу анализирую.
Додала апдейт про обмеження розробки іншого ШІ на Fable 5
Це ж пиво
thegreekdeli.com/...0/07/DELI-BLOG-PIC-1.webp
не, спасибо.
после того, как я попробовал Codex, понял, что не хочу тратить время даже на тестдрайв продуктов Anthropic.
Сodex більш reliable результат тупо таке саме як Claude code. Нічим він не краще.
Результат такий самий, я маю на увазі що в клод код, що в кодекс отримаєш. Але я згоден. Але все одно вони на одному рівні мені. Але хайпа з клодом більше згоден
Ux нічим не краще. Тут смаки різні та і все.
Я попросив зробити code review, PR рефакторінгу файлу на 1к рядків, але цей файл використовується в механізмі синхронізації. Тобто він пов`язаний з багатьма іншими файлами.
1 годину лопатило, коштувавло 67$, щодо якості ще не зрозуміло, тепер сиджу аналізую
весь daily limit витратило
ще й виводе Europe/Kiev :(
звідки цікаво тяне?
Поняття не маю, в мене вінда та клод на англійській
це backward-compatibility alias
Це — точно не проблема Claude Code:
1к рядків дуже мало
в поміч
github.com/chopratejas/headroom
github.com/JuliusBrussee/caveman
Тут ще треба дослідити чи не падає якість
Интересно как он в сравнении с GPT 5.5 Pro. 5.5 Pro сильно дороже стоит по АПИ
Нє
Количество слопа в Linkedin выростет еще в два раза
У людей немає стільки грошей, аби пости в LinkedIn за допомогою цієї модельки писати
Бульку треба ж якось надувати.
Коли здується. Реквестую статтю коли здується бульбашка аі
Альтман також
Фух, тепер можна писати Todo App через mythos.
бізнес: економить на безпеці, через що стається аварія на фукусіме, роками розповідає про безпеку виробництва тефлону, боінг економить на технарях, виробництві.
клод: люди погані, вам обмежемо запити, приватний бізнес — все для вас без обмежень.
Згоден!
Це дуже неправильно! Пропоную створити ком’юніті white hackers як асоціацію з членами, які підписуються під зобов’язаннями та сплачують членські внески на ті самі токени!
Можу взяти таку штуку. Щоб стартанути — потрібно буде 2-4k $. Зроблю на волонтерських засадах.
Ціна топ, одну задачу закрити 100 і більше бачів
Перемудрили они с safety filters. Потестил, отваливается в авто моде вообще на каждый чих.
Вони кажуть, це щось винятково нове... Кілька тижнів тому був якійсь землетрус через те, що Місос знайшла вразливостей багатенько у звичайному десятки раз перевіреному коді операційних систем. Настала нова ера?