Робота з 9 до 18 — це вже просто міф?

Раніше овертайми здавалися чимось винятковим, наприклад коли людина реально застрягла на роботі через форс-мажор або дедлайни. Зараз навіть у моєму оточенні люди все частіше кажуть, що перепрацьовують регулярно. І деякі з них не тільки вечорами, а ще й на вихідних.

І найцікавіше тут те, що це вже чомусь не сприймається як проблема, а як база, як нова реальність. Причому межа між роботою та відпочинком стала такою умовною, що її вже майже не відчуваєш.

Не знаю, коли саме це стало нормою. Але, схоже, стало, і цікаво, як воно у вас.

Розкажіть, чи стикалися ви коли-небудь з овертайми? І особливо цікаво чи оплачували вам їх?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чем скорей начнет происходить отток инвест денег из AI, тем быстрей начнется приток инвест денег в другие IT-related области, больше начнут нанимать, снимут нагрузку с оставшихся. Нужно через это пройти. Сейчас в IT просто нет денег, все они лежат в AI

У мене зараз графік зовсім порізався в 3 періоди:
1) ранок: я ще не збираю дупля, тому дейлік/пошта аби їм всім добре було
— якийсь соло прокрастинований чіл з ютубами, десь свої справи типу банку
2) день: щось очевидне механічне
— дитина/вечеря разом і всяке таке
3) ніч: коли вони пішли спати розгрібаю всякий жестяк

Чи є в результаті 8 годин — хз, але все по факту закриваю що треба.

Ситуативно стикався. В усіх випадках це обговорювалось, оплачувалось і позиціонувалось як тимчасове виключення з правил для спільного блага, а не щось нормальне/регулярне. Також бували моменти, коли сам тупив і на задачу доводилось витрачати набагато більше часу, ніж не соромно залогати. Таке за овертайм не рахую ))

З комічних історій: одного разу довелось їхати в офіс після опівночі, бо НІЧОГО НЕ ПРАЦЮЄ (трохи роз’їхалась верстка на сайті, а вранці його мав дивитись хтось важливий)

де кордони проставите там вони і будуть

В залежності від співвідношення попиту і пропозиції на ринку праці кордони можете проставляти не ви ;)

Дуже сильно залежить від проекту та команди. Конкретно у моєму середовищі на моєму проекті (~8 останніх років) всі, включаючи мене, працюють по 10-14 годин на добу (причому частіше до верхньої межі). І ні, це не тому, що розробники тупі і проф непридатні нездари, а тому що керівництво з боку клієнта спеціально так вибудовує процес, щоб витискати всі можливі соки з ресурсу.
Тим часом, неодноразово чую від друзів та колишніх колег, що вони працюють по 3-4 години на добу, а решту часу плюють у стелю, п’ють пиво, дивляться відосіки на ютубі, та й загалом займаються приватними справами. Або хто більш жадібний до довгого долара, то тащить на собі два проекта, практично подвоюючи дохід.

Бажаю вам швидше грінку отримати і тікати звідти. Але як бізнес модель цілком собі робоча

Сумніваюсь. Практично неможливо з високим ккд так працювати тривалий час.
Можна якусь історію коммітів побачити та закритих тасок?) Бо трекати 14 годин на добу і працювати 14 годин на добу різні речі.
Це як людина, яка 80 на тиждень без під’йоыв могла пахати кажу)

Чи це ближче до історії про діда і жінку, які тричі на день можуть?)

Без доказів, назви компанії можна розказувати, що по 14-18 годин на добу працюють!
Що заважало за 8 років взяти більше людей щоб навантаження було 6-8 годин на добу на людину? Не вірю про 8 років праці по 10-14 годин на добу. мали б за 1-3 роки 99% команди вигоріти. Якщо приписки по годинам працюють 8, пишуть 14 годин. В це вірю.

Що заважало за 8 років взяти більше людей щоб навантаження було 6-8 годин на добу на людину?

Бюджет з боку клієнта. У них нема закладено додаткових фінансувань на більше людей. Мусять робити ті, хто вже є. Навіть більше скажу, за останні 4 роки відбулося вже декілька хвиль скорочень, і ми втратили 2/3 персоналу (з 100+ команди). Трішечки відродилися (ледве вибили), але це не рятує загальну ситуацію. Рецепт для тих, хто не хоче так працювати, на жаль, тільки один — міняти проект.

Без доказів, назви компанії можна розказувати, що по 14-18 годин на добу працюють!

Так а сенс обманювати? Щоб що? Аби оце тут прикинутися невдахою? Я й так розумію, що це було сміливо написати таку жорстку сувору правду про наш проект. Бачу, он мене ДОУ навіть зацитувало у соцмережах, тож став «зіркою» (не впевнений, чи у позитивному ракурсі). Керівництво навіть пожартувало, що тепер вся ІТ спільнота знає, як вам важко, бідолагам, але поки нічим не можемо зарадити.

мали б за 1-3 роки 99% команди вигоріти

Частина з них — справді ентузіасти своєї справи. Є у нас розробники з 20-25, і навіть 30(!)-річним досвідом. Вони справді затримуються біля весла до пізньої ночі не тому, що дядя з-за океану наказав (а то долара не дасть), а тому що справді отримують якусь порцію ендорфінів від того, що напродукують якесь value (навіть якщо в глобальних масштабах воно нічого не значить). Крім того, вечір і початок ночі для них — це ідеально зручний період для спокійної комунікації з американською частиною команди (так, є й таких декілька). Без отих нудних формалізованих мітингів, а коли можна справді обговорити щось по ділу, без спішки, без попихань в сраку. Та й більшість сидять вдома безвилазно з очевидних причин, тому більше нікуди себе приткнути, і енергія та ентузіазм спрямовуються туди. Хто сімейний, то звісно робить якусь вечірню паузу, дітей нагодував, дружині приділив увагу, та й назад до весла. Хтось хліб пече, хтось куховарить, хтось ще й пет проекти чи АІ ініціативи на власних каналах розвиває в паралелі, щоб кінцево кукухою не поїхати.
А решта просто терплять, стиснувши зуби, бо розуміють, що або помінять шило на мило, або взагалі лишаться біля розбитого корита на найближчий час. А їсти то хочеться щодня.

Так і ви так кажіть, нехай заздрять.

Звісно це міф. Уже фіг знає скільки років працюю приблизно 4 години на добу, full remote. Зараз, наприклад, у нас дейлік о 12:30, так працюю з 12 до приблизно 16, потім забираю малого зі школи/гуртка, та в основному до роботи вже в цей день не вертаюсь. Іноді, коли терміново, чи є натхнення, ще пару годин після 20 можу попрацювати, але то не частіше раза на тиждень. Частіше в цей час власні проекти пилю.

Теоретично міг би ще одну таку ж роботу знайти, і мати загалом $7-8k за повний 8-годинний робочий день, але мені і так норм. П’ятий десяток вже, треба і для себе пожити.

І найцікавіше тут те, що це вже чомусь не сприймається як проблема, а як база, як нова реальність. Причому межа між роботою та відпочинком стала такою умовною, що її вже майже не відчуваєш.

Здається я на якійсь іншій планеті живу. Якщо ж якісь овертайми і бувають, то тіки якщо мені потрібні гроші, то можу взяти. Та й коли беру, то працюю пару годин, щось там через агентів пофіксив за 1-2години, затрекав 8.

Безкоштовно — звісно ні. Та й зазвичай просто кажу «що не зможу, сорян», якщо просто лінь, або свої плани.
Ото ще надриватись працюючи без стоків/частки в бізнесі. Нащо)

Завжди завжди діє ось це: не думай що якщо ти будеш на годину довше колеги працювати то це тебе захистить. Ні!

Раніше овертайми здавалися чимось винятковим

Це коли?

Завжди треба було на вчора

Питання до вашого оточення, нащо вони це роблять) Дивився якось інтервью з якимось менеджером з Genesis. Він там прямо казав, що ні про який work-life balance не може йти мова. Він, звісно, уточнив, що в них тількі молоді працюють, і типу коли тобі 25 років, в тебе має бути тількі робота і ніякого особистого життя. Але я просто буду знати, де працювати не варто і нікому не раджу. Був ще на DOU Володимир один з ведучих нещодавно. Теж в ефірі розповідав, шо в нього в компанії всі мають постійно працювати. Ще і обурювався, як це так, ввечері взяти і піти до дому! А вихідні на свята? Так в країні війна! Які взагалі можуть бути вихідні?
Поки робітники терплять таке ставлення в компаніях, то менеджери і будуть цим користуватися. Особисто я ніколи систематично і, тим паче, безкоштовно не овертаймив. Поки що мені щастило з компаніями.

як воно у вас

Буває вибішує коли керівництво (звісно без сім’ї) першу половину дня відсипаються, роблять якісь свої особисті справи, а потім десь в з п’ятої години їх пробиває «активно» попрацювати.. бо як же так — цілий день майже пройшов, а ще нікого не чіпав в слаку.

Або бухають\нюхають пів тижня десь на яхтах, на них висять відкритті питання-блокери, а потім коли приходять в себе — дають відповіді (наприклад в суботу), а дедлайн — це понеділок ранок.

Саме такий кадр був в проекті. Він не на яхтах в просто *** якому тре показати що він потрібен проекту

Де б я не працював, овертаймів не було, окрім форс-мажорів раз на рік з подальшою компенсацією вільним часом. Думаю, це якось пов’язано з тим, що на співбесідах я запитував про ставлення до овертаймів.

імхо, коли віддаленка і гнучкі години, про овертайм говорити, ну трохи не прийнято, неформальне очікування (невербальний контракт, заплющення очей), що як треба — працівник сам заменеджить довші години (10% макс типу) і потім сам відбере їх на свої справи

це якщо офіційно не зареквестовано ці години і не підтверджено клієнтом звісно

і вочевидь формально сума залишається в рамках локального кодексу про працю

молодим такий тип співпраці зазвичай не доступний, треба формально набрати лояльності і вочевидь довіра менеджера і його особисті якості тут є ключом

але як на мене це є найкращим компромісом, бо максимізує дуже обмежений час, головну цінність яку витрачаємо (звісно бувають персональні контексти, де пріоритети інакше розставлені)

коли віддаленка і гнучкі години, про овертайм говорити, ну трохи не прийнято

Скажіть то девопсам чи супорту які роблять релізи в суботу.
Очевидно що таке має оплачуватись екстра.

неформальне очікування (невербальний контракт, заплющення очей), що як треба — працівник сам заменеджить довші години

Немає ніякого «неформального очікування». Ви собі овертайміть на здоров’я, але не треба писати що це норма.

Робочий день максмимум 8 годин

ну я описую реалії єврокорпо, там де овертайм плановий і є частиною ролі він добровільний (омовлений перед прийняттям ролі) і оплачуваний згідно з законодавством

неформальні очікування, це те, що мало кому пропонують, особливо формальним і «колючим», сенс там такий — ми не цікавимося, що ти там і як порушуєш, поки твоя зона відповідальності добре доглянута, в рамках подібного можна бути формально працевлаштованим 40годин, а в житті як фрілансер)

Зависит от проекта и потребностей. За 23 года работы в IT сталкивался с ними достаточно часто. Но это скорее разовые акции типа «чуваки, послезавтра демо с кучей хедов, нихрена не готово, давайте сделаем лялечку». Обычно компенсируются дей-оффами после демо :) Повышенную оплату, несмотря на наличие соответствующих полисей, зачастую выбить нелегко, стараются отдать дей-оффами, ибо так получается 1:1, а не 1:2, как написано в полиси, если брать баблом)
Знаю про существование проектов, где овертаймы — норма, но с такими стараюсь не связываться. Такие легко выявляются ещё на этапе собеса, если спросить в лоб, какая ситуация с овертаймами и намекнуть, что лошадью быть не планируешь — обычно по лицу интервьера всё становится понятно.

Редакція доу, ви не думали над тим що своїми статтями офрмуєте громадську думку?

Просто підсумок ваших останніх статей: треба працювати через Дія колгосп на мілтек безкоштовно день і ніч. А щоб не вигоріти треба регулярно проходити поліграф

allbible.info/bible/sinodal/ex/21
(2,5,6)
biblehub.com/exodus/21-6.htm

цікава річ — як майстерність вимагає от ті 10к годин, так і ослаблення відчуття травм (наприклад від смерті близької істоти), або «вростання» в інший тип життя і тд і тп відчувається як фундаментальний зсув в сприйнятті світу по 5 роках десь, мабуть верхній орієнтир буде в нормі 7-10 і максимально 15 (стільки вимагає повний анльорн опіатної залежності, але там є сильна біохімічна складова як кофактор)

от коли люди довго живуть в потоці (само-)пропаганди вони цілком щиро починають просто таки вимагати від інших відповідати своїм шаблонам

«так сказать малєнькіє трагєдіі», або якщо без подеревянщини то мабуть можна профдеформацію притягнути як пояснення, в тому числі і того забутого у віках автора (мабуть швидше таки інфлюенсера) біблійного тексту

Стикався, залежіть від проекту. Зазвичай оплачується погодинно. Драйран, деплой на прод, тощо. Або підтримка чогось критичного у неробочі години.

Працюю на галері, то насправді овертайми дуже рідко бувають, останній раз був тиждень овертаймів на початку 2025, а так, то з 9 по 6 норм працюється

Если нужно овертаймить, значит менеджмент нужно сократить за неэффективность.

Не знаю ни одного случая когда овертайм — это было что-то хорошее. Это всегда прикрытие косяков сверху — взяли больше работы чем наняли людей, докинули что-то и сломали спринт, навернулся прод и нет механизма как действовать в такой ситуации. А если еще и за это не доплачивают, то вы наверное работаете в компании «семейного» типа 😅

Если нужно овертаймить, значит менеджмент нужно сократить за неэффективность.

Дивись, ось у нас є тисячі відділень у десятках країн, це різні сервери і часто різні системи, різні бази даних. Щоб повністю оновити їм системи нам треба або працювати вечором або на вихідних, інакше ніяк. Це буває зазвичай раз на рік. Впевнений, ми далеко не одні такі. Та навіть звичайний реліз на прод, це робота вечором для когось, бо пайплайн-пайплайном, але перевірити все має людина.

Це вирішується командою в дві людини в іншому часовому поясі.

Визнаю що є окремі випадки, але то як edge cases. Про них треба знати але вони не можуть бути основою системи

Это абсолютно нормально и не является овертаймом если человек начинает работу в 4 вечера и заканчивает в 12 ночи + завтра у него половина дня выходного.

Для таких случаев должны быть что-то типа дежурств, тогда люди что должны вечером что-то делать не работают утром, это не овертайм.

Овертайм это когда ты отработал 8 часов и тебя оставили ещё сверху работать по какой-то причине.

У нас в командах есть дежурный, что меняется каждые 2 недели, у него нет особо задач в спринте, но его могут поднять в час ночи если упал прод. Может быть такое что за 2 недели у тебя ничего не упадет, да и задач не сделаешь ибо был на дежурстве, это так задумано. Зато человек знает чего ожидать, и менеджмент тоже спокоен, ведь есть ответственный, и его никто не грузит, ведь все знают что он на дежурстве.

И да, если тебя подняли в 2 ночи — утром можешь спокойно спать и не выходить на работу до обеда, что бы восстановить баланс.

ага, зате ФОП то редфлаг для автора

Я звик працювати за трудовою, тому вимога відкрити ФОП для початку роботи досі здається мені чимось дивним :/

Працювати як індивідуальний підприємець (ФОП) чи як найманий працівник (за трудовою книжкою, тобто КЗпП) — це про компроміс між слабким захистом, але низькими податками і відрахуваннями, або сильним захистом КЗпП, але високими податками і відрахуваннями. Працювати за КЗпП і при цьому вважати неоплачувані овертайми нормою — це найгірше з обох світів — високі податки і відрахування...але при цьому слабкий захист. Навіщо це?

КЗпП не дозволяє неоплачуваних овертаймів (62 стаття обмежує їх застосування до дуже обмеженого кола вийняткових ситуацій і до офісної роботи майже жодна не підходить і це максимум 120 годин в рік, тобто десь пів години в день. А 106 стаття зобовʼязує застосовувати до овертаймів подвійну оплату zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text).

а офертамймити задурно, це який флег?

У Вас в linkedin зазначено

I’m a fourth-year student at Vadym Hetman KNEU

Цікаво, коли ви вже встигли «звикнути» працювати за трудовою? А тим паче, коли Ви встигли почати вважати ФОП чимось дивним?)

О, OSINT пішов)
Розкажіть краще як вам поліграф, проходите щороку?)

всі овертайми з якими я стикався — оплачували.

я говорю про те коли фірма прийшла і сказала, що «у нас проблема, треба вийти на вихідних».

але я додам іншу сторону медалі тут, я «овертаймив» за власним бажанням і часто зустрічав свої «тім-мейтів» на вихідних в офісі. Ми собі тусувались, робили якісь тести, доробляли якісь задачі, експерементували і нас взагалі не напрягало, що ми це робимо на вихідних.

наш менеджер з UK — нам писав, щоб він нікого на вихідних не бачив і можна сказати навіть «забороняв» цим займатись.

але бізнес був цікавий, менеджери були круті, було багато речей на які можна було вплинути через якісь експеременти. Потім менеджерів позвільняли бо нашу компанію купили якись єб**ни, стратегія\цілі пропали, вплинути на речі стало майже нереально бо нових топів нічого не цікавить крім аналітичних звітів які їм генерує тепер АІ-шка)))) ну само собою, тепер вже ніхто не хоче овертаймити ні за гроші, ні за просто так, ні за власним бажанням «оф рекорд» приходити шось там потестувати.

п.с., з цим менеджером ми далі тримаємо контакт і спілкуємось хоча вже років 5-6 не працюємо разом.

Прикольний кейс. Шкода звичайно, що склалося так, як вже склалося

На великих поважних галерах овертайми завжди оплачувались. Останнім часом ситуація суттєво не змінилась.
Напевно ваше оточення працює в екосистемі Genesis :)

деякі з них не тільки вечорами, а ще й на вихідних

Вечорами і на вихідних часто зручно працювати, бо нічого не відволікає, є ще таке ессе:
www.paulgraham.com/makersschedule.html

Чоловік о 19:00 встає та збирається йти з роботи. Його колеги:
— Ну ти зовсім офігів!
— Хлопці, та я ж у відпустці!

Зараз навіть у моєму оточенні люди все частіше кажуть, що перепрацьовують регулярно

не береже вас Макс...

9 червня Kateryna Panchenko, Community Manager в DOU.ua
Як ви рятуєтесь від вигорання?
dou.ua/forums/topic/59997

10 червня Pavlo Trepytion, Technical Community Manager в DOU.ua
Робота з 9 до 18 — це вже просто міф?
dou.ua/forums/topic/60024

комʼюніті менеджерів походу більш за всіх...

Про «коли сталося» — я став помічати, що такий підхід до роботи почав нормалізуватися в ігродеві кілька років тому. В якись момент слово «кранч» стало відомим на весь світ, хех. Але дійсно, зараз багато хто з роботодавців, не тільки в ігродеві, сприймає овертайми як даність, і багато хто не вважає за потрібне за них щось платити. І це не дивно: я хочу нагадати, люди, що 8-годинний робочий день — це здобуток, який йшов через кров, початка 20 століття. До цього «нормальним» вважалося прауювати 10-12 годин на добу і більше.

Щодо власного досвіду, на минулому проєкті я провів більше 7 років, і овертайми нам завжди оплачували. Чи особисто я перепрацьовував? Час від часу на проєкті тряплялося велике і страшне Щось, що приводило до овертаймів низки спеціалістів, в тому числі і мене. Періоди регулярних овертаймів могли тривати від кількох тижнів до кількох місяців.

На одній з перших робіт був сформований культ овертаймів. Принцип що якщо ти не овертаймиш- ти не працюєш нормально. І вони завжди були не оплачувані. Працювали за ідею і «дякую». І були люди які самі це ініціалізовували, щоб здатися кращими перед начальством. Добре що вже тоді зʼявився ChatGPT3, так би пальці відпали🫠
В результаті трохи вигорів і змінив роботу, але залишилися неприємні спогади.

Не зрозумів вашу тезу як вам посприяв ChatGPT3, поясніть будьласка

Є таке, типу: Глянь як я вболіваю за проєкт.
Потім додається якась реальна оплачувана необхідність попрацювати більше, а працювати вже не вдається і та сама робота розтягується з 8 до 12 робочих годин.
Дехто не може сконцентруватися на коді, бо з ним постійно якісь деталі погоджують. На моїй практиці, коли ще був офіс і офлайн, один з відділів зробив розклад, коли до них можна приходити за погодженнями.
Овертайми мають мати виключно, тимчасовий характер, такий собі невеликий челендж для тіми.
Ще є питання, що багато хто перманентно закриває інщі питання: вдома генеральне прибирання кожної суботи, тому тіп звалює на роботу; треба займати дітьми і інше.

20 років назад я думав що ті хто працюють з 9 до 18 з понеділка по п’ятницю то невдахи
Тепер я заздрю цим людям

Цікаво, чому так змінилася ваша думка?

— Діду, а коли було краще, зараз чи при Сталіну?
— Звісно, при Сталіну.
— А чому?
— Бо при Сталіну в діда .... стояв.

Пойнятно

Від вашого коменту — сльози на очах: я не один такий)

Ніколи не було і знову :) Ще в доковідні часи (за часів стародавніх богів і царів) люди так працювали. У деяких компаніях навіть релізилися вночі (або рано-вранці). Усе залежить від культури компанії та особистого ставлення до роботи.

Колись я був таким трудоголіком, що навіть у відпустці працював за власною ініціативою. Зараз розумію, що краще так не робити.

Не знаю, не знаю. Ще на початку 2000 працював на одній дуже відомій українській компанії. Так от, якщо там піти з роботи раніше 7ї, на тебе дивилися, якби ти тікав. Це, в принципі стало однієї з причин, чому я звідти пішов.

Підписатись на коментарі