Не «чи хочу», а «що винен»: дві думки після інтерв’ю Портнікова на DOU Day
подивився інтерв’ю Портнікова на DOU Day 2026 та 2 фрази міцно засіли в голові:
1) «військовий — це не зміна професії, це — обов’язок»
Наймана праця по суті є транзакцією всередині системи.
Обидві сторони виходять з того, що система існує, і домовляються про обмін. Можна піти. Можна переобрати. Умови обговорюються.
В той час, коли обов’язок виникає щодо системи. Ти не укладаєш угоду з державою, бо вже є частиною конструкції, яка зробила можливими: мова, право, ринок, власність, контракти — все це існувало і працювало на тебе.
На мене це працювало, і за 20 років в бізнесі «будував» те, що зараз маю. І як у будь-якій праці, шлях був різним.
Тому неправильне питання: «Чи хочу воювати?». Бо воно нікуди по суті не приведе; а от питання, яке кудись веде: «Чи хочу я існувати всередині цієї конструкції?» — і коли відповідь «так», то ти їй зобов’язан за це. Це структура, зовсім не метафора.
2) «нам потрібно зберегти державу, і це завдання ще не виконане»
У бізнесі є 2 рівні:
— Операційний: ти робиш продукт, продаєш, масштабуєш
— Екзистенційний: ти забезпечуєш умови, за яких операційний рівень взагалі існує
Більшість людей ніколи не бачить другого рівня, бо він їм не потрібен, бо хтось інший його тримає. Знаю це з практики, побувавши у обох. Отож, якщо ширше подумати.
Держава є екзистенційною для всього іншого. Мій рахунок у банку є рядком у базі даних, яку захищає держава. Моя власність (рухома і нерухома) є концепцією, яку охороняє монополія на силу. Зникає держава, — то зникає не просто «гроші» чи «бізнес», зникає буквально «граматика», в якій речення «це моє» взагалі має сенс.
«завдання не виконане» має один сенс: ми не перейшли з екзистенційного рівня в операційний. Ми на етапі, де сама можливість існування досі під питанням. Ми нічого не перемогли й не забезпечили.
І поки це так, будь-який інший успіх є не просто вторинним. Він є умовним з неусвідомленим «якщо» в основі.
Тому варто сумлінно нести обов’язок.
Найкращі коментарі пропустити