Від HR до Human Capital: трансформація, яку не можна ігнорувати

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Що відбувається з корпоративною культурою, коли команда за кілька років виростає в рази, а її учасники працюють у різних країнах і часових поясах?

Мене звати Інна Грачова, я CHRO компанії WhiteBIT, яка за короткий період пройшла шлях від локального бізнесу до глобальної мультикультурної організації. Такий досвід змушує по-новому подивитися на роль людей у розвитку бізнесу. Коли компанія масштабується, стає очевидно, що її стійкість визначають не лише продукти чи технології, а й здатність накопичувати експертизу, розвивати команди та підтримувати ефективну взаємодію між ними.

У сучасному бізнесі недостатньо просто наймати, адаптувати й утримувати людей. Компаніям потрібно навчитися системно примножувати те, що робить їх справді сильними: знання, досвід, командну взаємодію, здатність швидко вчитися й ухвалювати якісні рішення в умовах невизначеності.

Саме це називають людським капіталом, тому поняття «HR» сьогодні стає занадто вузьким для ролі, яку виконує функція роботи з людьми в будь-якому бізнесі, а особливо у Web3.

Я працюю в сфері, де продукти запускаються швидше, ринки постійно змінюються, конкуренція стає жорсткішою, а рішення доводиться приймати ще до того, як з’являються всі необхідні дані. Це змінює вимоги не лише до бізнесу, а й до тих, хто відповідає за розвиток команд. Причому змінює системно: не окремі практики, а саму логіку роботи з людьми.

Саме тому сьогодні мені значно ближче поняття «людський капітал», ніж звичне «управління персоналом».

Люди — це не ресурс

У корпоративній мові досі часто використовують слово «ресурс». Воно зручне для планування: ресурси можна розподіляти, оптимізувати чи масштабувати. Але коли ми говоримо про людей, ця логіка швидко стає небезпечною.

Цінність фахівця не зводиться до посади чи набору навичок у резюме. З часом накопичується те, що складно замінити одним наймом: розуміння продукту, знання ринку, контекст внутрішніх процесів, довіра колег, здатність приймати рішення в конкретному бізнес-середовищі.

Саме це і є людським капіталом. Він формується роками через досвід, навчання, участь у складних проєктах, роботу з різними командами та професійні висновки, які людина робить на цьому шляху.

Тому втрата сильного спеціаліста — це не лише втрата людини на певній позиції. Це втрата контексту, знань, зв’язків, швидкості, іноді — цілої частини командної пам’яті.

Найдорожча частина людського капіталу — командна взаємодія

Коли говорять про цінність фахівця, зазвичай оцінюють індивідуальні параметри: досвід, hard skills, сертифікації, управлінський рівень, реалізовані проєкти. Це важливо, але цього замало.

Результат створюють не окремі сильні люди, а команди, які вміють ефективно взаємодіяти.

Я неодноразово бачила ситуації, коли команда з дуже сильними спеціалістами не давала очікуваного результату через слабку комунікацію, розмиту відповідальність або відсутність довіри. І навпаки: команди без «зіркового» складу могли працювати швидше й точніше, бо добре розуміли одне одного, відкрито обговорювали проблеми й не витрачали енергію на внутрішню конкуренцію.

Саме тому командну взаємодію я вважаю однією з найцінніших складових людського капіталу. Вона формується роками через спільний досвід, складні рішення, успішні запуски, помилки та конфлікти, які вдалося пройти конструктивно.

Недостатньо найняти сильного спеціаліста й провести якісний onboarding. Потрібно дивитися, як ця людина входить у команду, де виникають бар’єри у взаємодії, які ролі дублюються, де бракує відповідальності, як передається знання, хто фактично впливає на рішення, навіть якщо це не прописано в організаційній структурі.

Баланс між людьми та бізнесом

Одна з найпоширеніших дискусій у професії звучить так: HR має бути на стороні співробітника чи на стороні бізнесу?

Я вважаю це протиставлення хибним.

Сильний бізнес неможливо побудувати без сильних людей. Водночас розвиток людей не існує окремо від цілей бізнесу. Якщо компанія не зростає, не масштабується й не створює нової цінності, можливості для розвитку команди також поступово звужуються.

Тому я дивлюся на роль Human Capital значно ширше. Її завдання — створювати умови, у яких розвиток людей безпосередньо підсилює розвиток бізнесу.

Коли людина отримує нові компетенції, бере на себе складніші завдання, розширює відповідальність або переходить на вищу позицію, виграє не лише вона. Компанія також отримує нову експертизу, більшу гнучкість і здатність швидше реагувати на зміни ринку.

Саме тому сучасна функція роботи з людьми повинна добре розуміти не лише HR-процеси. Вона має розуміти продукт, бізнес-модель, ринок, фінансові обмеження та цілі компанії. Інакше складно оцінити, які компетенції будуть потрібні бізнесу завтра і як допомогти командам підготуватися до цих викликів.

Чому Web3 змінив правила гри

У Web3 це відчувається особливо гостро.

Тут недостатньо бути лише HR-фахівцем. Часто доводиться одночасно бути проєктним менеджером, аналітиком, комунікаційником, фасилітатором змін та людиною, яка допомагає бізнесу масштабуватися через розвиток команд.

Причина проста: швидкість змін значно вища, ніж у більшості традиційних індустрій. Нові напрями з’являються швидше, ніж формується експертиза на ринку. Команди масштабуються швидше, ніж встигають сформуватися сталі процеси. Частина рішень ухвалюється в умовах невизначеності, коли повної картини ще немає.

У таких умовах функція Human Capital вже не може обмежуватися рекрутингом, адаптацією чи розвитком персоналу в класичному розумінні. Вона повинна допомагати бізнесу відповідати на більш складні питання: яких компетенцій нам бракуватиме через рік, як швидко розвивати внутрішню експертизу, як зберігати знання під час стрімкого росту команд і як підтримувати ефективність у середовищі постійних змін.

Ще одна особливість Web3 полягає в тому, що багато компетенцій тут з’являються швидше, ніж формується ринок фахівців. У таких умовах компанії не можуть покладатися виключно на зовнішній найм. Все більшого значення набуває розвиток внутрішньої експертизи, обмін знаннями між командами та створення середовища, в якому люди можуть швидко освоювати нові ролі й напрями. Саме тому для мене Human Capital — це не лише про залучення талантів, а й про здатність компанії системно розвивати тих людей, які вже є всередині бізнесу.

Ось чому в Web3 особливо цінується здатність постійно навчатися. Оскільки знання швидко застарівають, а підходи, які працювали вчора, не завжди дають результат сьогодні.

Культура, де ініціатива — це норма

У багатьох компаніях люди швидко вчаться не проявляти ініціативу — особливо коли ідеї залишаються без відповіді або наражаються на бюрократичний опір. А я переконана, що саме ініціатива є одним із головних драйверів розвитку компанії та людського капіталу. Саме завдяки людям, які пропонують нові ідеї, ставлять під сумнів звичні процеси, шукають альтернативні рішення та готові брати відповідальність за зміни, бізнес залишається конкурентним у світі постійних трансформацій.

Це не означає, що кожна ідея має бути реалізована. Ініціатива без фокусу може створювати хаос, але люди повинні розуміти, що їхній досвід і спостереження мають значення.

Для мене це також частина людського капіталу. Компанія накопичує не лише знання та експертизу своїх людей, а й їхню здатність помічати можливості для змін і брати відповідальність за їхню реалізацію.

Висновок

За останні роки я дедалі частіше переконуюся: компанії конкурують не лише продуктами, технологіями чи бюджетами. У швидких індустріях вони конкурують здатністю навчатися, адаптуватися, приймати якісні рішення й перетворювати знання людей на результат.

Технології можна скопіювати. Процеси можна описати. Стратегії можна повторити. Значно складніше відтворити команду, яка має спільний досвід, довіру, глибоке розуміння продукту й готовність рухатися швидше за ринок.

Саме тому людський капітал стає одним із ключових факторів розвитку бізнесу.

Ми звикли говорити, що люди — головна цінність компанії. Але цінність створює не сама присутність людей у штаті, а все те, що вони накопичили й продовжують розвивати: знання, досвід, професійна зрілість, здатність працювати разом, уміння проходити через зміни та створювати нові рішення.

Компанії програють не лише тоді, коли їм бракує технологій або фінансування. Вони програють тоді, коли перестають розвивати своїх людей, втрачають внутрішню експертизу, не помічають демотивації сильних команд і сприймають людський капітал як даність.

Майбутнє буде за тими бізнесами, які навчаться не просто управляти персоналом, а системно примножувати людський капітал. Бо саме він визначає, наскільки швидко компанія може змінюватися, наскільки якісно вона ухвалює рішення і наскільки довго здатна залишатися сильною в середовищі, де стабільність уже давно перестала бути нормою.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі