10 трендів, у які JS/TS-розробнику варто вкласти час уже зараз
Сьогодні майже кожна стаття говорить про «агентний штучний інтелект», «агентні скіли» та «vibe coding» — коли людина накидує промпти у Cursor, а нейромережа все дописує й полірує код.
Згоден, для MVP нашвидкоруч це працює. Але спробуймо застосувати такий підхід до серйозного enterprise-клієнта з його legacy-кодом, мільйонними бюджетами та суворими аудитами — і все закінчиться ще на етапі архітектурного рев’ю.
Коротко про себе: Андрій Кучеренко, 24 роки досвіду в розробці програмного забезпечення та JavaScript-екосистемі, автор open-source-інструментів. Chief Software Engineer та архітектор.
Цей матеріал — мій робочий roadmap та особисті архітектурні ставки: напрямки, у які я вкладав би час уже зараз. Тут і глобальні індустріальні стандарти, й інструменти, які я створив, бо готових рішень не знайшов. Разом — 10 трендів, що вже змінюють роботу JS/TS-розробника: вибір технологій, проектування і навіть формат співбесід на Senior+ позиції.
Спойлер: справа не в черговій бібліотеці для промптів і точно не в «agentic whatever».
Справжній тренд № 1: MCP перестав бути експериментом
Anthropic відкрив Model Context Protocol наприкінці 2024 як спосіб під’єднувати AI-агентів до інструментів і даних. Звучало як технічна деталь. За рік MCP став де-факто стандартом, який підтримали OpenAI і Google.
Порівняння з USB-C вже встигло заїздитися по всіх статтях, але точнішого ніхто не вигадав: один роз’єм, через який агент під’єднується до будь-чого — вашої бази, вашого API, вашого dev-tool.
Якщо ваш продукт не вміє говорити мовою MCP, для агентів його просто не існує. А зараз саме агенти все частіше вирішують, який інструмент використати. Наприклад, для одного зі своїх dev-tools я зробив MCP-сервер — і тепер агенти викликають його напряму через MCP, отримуючи компактний звіт під свій контекст. Якщо у вас є dev-tool — подумайте про MCP-обгортку. Це найшвидший шлях зробити його «помітним» для агентів.
Підняти власний MCP-сервер на TypeScript — навичка рівня «вмію писати REST API» зразка
Джерело: modelcontextprotocol.io; anthropic.com/news/model-context-protocol
Справжній тренд № 2: Agent Skills
Через рік після MCP, у
Що це означає на практиці:
- Skill — це просто папка: файл SKILL.md з інструкцією плюс опціональні скрипти.
- Вона вчить агента, ЯК робити конкретну роботу: як провести код-рев’ю, як згенерувати звіт.
- Агент підвантажує skill, коли задача збігається з його описом.
- Працює кросплатформно: Claude Code, Codex, Gemini CLI, Cursor.
Різниця з MCP проста, якщо тримати в голові одну вісь:
- MCP — це доступ: типізований, керований канал до зовнішньої системи (база, API, внутрішній сервіс).
- Skill — це процедура: запакований workflow і планка якості, яку агент виконує сам.
MCP відповідає на питання «до чого агент під’єднаний». Skill — «як саме агент робить роботу».
MCP і Skills найкраще працюють у парі, залежно від мети задачі. Потрібен доступ до системи без кастомної інтеграції — MCP. Треба зафіксувати повторюваний процес і стандарт якості — Skill.
З практики: для одного інструмента я зробив і MCP-сервер (дає агенту доступ викликати його напряму), і Agent Skill (пакує сам процес: коли і як запускати перевірку, як читати звіт). Разом вони закривають і «доступ», і «процедуру». Сьогодні тенденція така: Skills навіть популярніші, адже їх простіше створити (це файл, а не сервер) і легше поширити в команді.
Якщо обирати стартову точку — почніть із SKILL.md за гайдлайнами Anthropic (опис, тригер, progressive disclosure, scoped tools). Це швидше за MCP-сервер і дає миттєвий ефект на консистентність агента.
Джерело: документація Agent Skills — docs.anthropic.com
Справжній тренд № 3: TypeScript займає широку нішу в агентних фреймворках
Спочатку трохи контексту. До 2025 побудова агентів майже завжди означала Python-стек: LangChain, LangGraph, CrewAI. У жовтні 2024 троє ex-Gatsby (Sam Bhagwat, Abhi Aiyer, Shane Thomas) запустили Mastra — open-source TypeScript-фреймворк для AI-агентів. У квітні 2026 проект закрив $22M Series A під лідерством Spark Capital, довівши загальне фінансування до $35M.
TypeScript-розробник дедалі частіше стає аудиторією агентних фреймворків. Бо саме TS-екосистема щільно зв’язана з frontend-агентами, MCP-серверами, генеративним UI.
Висновок простий: Python заради AI-агентів вчити не обов’язково. TS-стек тепер не «альтернатива», а повноцінний шлях у production-grade agentic-системи. Візьміть Mastra або Vercel AI SDK, побудуйте свій перший workflow з memory і tool-calling за вихідні — це найшвидший спосіб переключитися з пасивного споживача статей в активного інженера AI-систем.
Джерело: mastra.ai/blog/series-a; сам фреймворк — mastra.ai
Справжній тренд № 4: Vercel будує генеративний UI як новий дефолт
За 2025 рік Vercel зробив серію релізів, які разом читаються як декларація стратегії: AI SDK 5 (липень 2025), а також AI Elements (UI-компоненти під AI) і Streamdown (стрімінг розмітки), і вже AI SDK 6 під кінець 2025.
А в центрі цієї стратегії — Vercel AI SDK (ai-sdk.dev), бібліотека, яка стала однією з де-факто для роботи з LLM у JS/TS: єдиний інтерфейс до OpenAI, Anthropic, Google, стрімінг, tool-calling, генеративний UI з коробки.
CEO Vercel (він же творець Next.js) Guillermo Rauch публічно заявляє: наступна еволюція frontend-розробки — це побудова AI-агентів. Vercel робить ставку на те, що дефолтом для агентних UI стане JS-стек, не Python.
Важливий момент — «ephemeral apps», одноразові застосунки, які агент будує під конкретний запит користувача. v0 від Vercel уже працює саме так.
Що це міняє на практиці: класична схема «дизайнер малює макет, розробник кодить» поступово відходить для значної частини задач. Замість неї агент будує UI під запит, а розробник конструює «генератори UI», задає constraints, описує дизайн-систему як код.
Шлях входу: Vercel AI SDK (ai-sdk.dev) і поняття «generative UI». Документація і приклади там — найкоротший шлях у тему. Дисципліна нова, і конкуренції в ній поки мало.
Джерело: vercel.com/blog/ai-sdk-5, vercel.com/blog/ai-sdk-6; сам SDK — ai-sdk.dev
Справжній тренд № 5: Svelte раптом релевантний — через економіку токенів
Svelte 5 Rich Harris фіналізував із новою системою реактивності — runes ($state, $derived, $effect), compiler-augmented reactivity. Менше runtime, менше boilerplate.
Чому це стало важливо: коли агент читає кодову базу, щоб зрозуміти, як працює UI, він витрачає токени на кожен рядок. Менше коду на ту саму функціональність = менше токенів = дешевша робота агента.
Є і другий бік, не менш практичний: Svelte дає агенту менше простору для помилок. Менше boilerplate, менше рівнозначних шляхів вирішити ту саму задачу, менше пасток на кшталт dependency arrays і мемоізації — менше місць, де агент може щось зламати під час рефакторингу.
Вартість $/token вже впливає на технічні рішення — і питання про те, який стек дешевший для AI-агентів, поступово переходить із теорії в архітектурні рішення та співбесіди. Цю економіку вже рахують у реальних бюджетах.
Як зловити цю хвилю? Подивіться на Svelte 5 з практичного боку, особливо якщо будуєте невеликі агентні застосунки, де кожен токен має ціну. Тут Svelte цікавий передусім як спосіб зменшити рахунок за токени — а вже потім як DX.
Джерело: svelte.dev/blog; незалежний розбір Svelte vs React в агентну еру — zackwebster.com/blog/why-svelte-is-better-than-react-in-the-ai-era
Справжній тренд № 6: TanStack — екосистема для тих, хто хоче більше контролю
Сьогодні TanStack — це не лише Query для data fetching, а ціла екосистема: Router, Start (full-stack), Form, Store, DB та AI. Його автор давно і систематично будує альтернативу Next.js без server-first догми, де в основі модульність, type-safety end-to-end, client-first. Команди, які хочуть більше контролю і менше «магії фреймворка», обирають TanStack Start.
Для junior залишається Next.js, бо там найбільша екосистема і документація. А для досвідчених інженерів TanStack стає серйозним кандидатом на greenfield-проекти, бо у 2026 корпоративні клієнти формулюють запити інакше: «Нам потрібен компонент без Next.js — з повним контролем рендеру під AI-агентів». TanStack будується поверх React як шар контролю й експертизи.
Туторіал по TanStack Router і Start закривається за один вечір. А розуміння client-first архітектури зараз додає до CV більше, ніж чергова UI-бібліотека.
Джерело: tanstack.com
Справжній тренд № 7: Rust став прихованим стандартом тулінгу
Turbopack (Next.js), Bun (runtime + менеджер пакетів), Biome (linter + formatter), oxc (компілятор) — усе це Rust-based тулінг, який дедалі частіше стає вибором за замовчуванням у JavaScript-екосистемі.
JS-розробнику не обов’язково вчити Rust. Треба розуміти, що вибір швидкого тулу здебільшого = вибір Rust-based варіанту. Я ставлю на те, що devex для JS/TS значною мірою переїде на Rust — тести, бандлінг, лінтинг, форматування, package management.
Чому це б’є по гаманцю: пайплайни, які зараз займають 5 хвилин, можуть скорочуватися до ~30 секунд. Для команд, де AI-агент запускає pipeline на кожен PR, це критично — цикл зворотного зв’язку коротшає, витрати токенів падають.
До речі, це не абстракція для мене. Я щойно переписав engine свого jscpd з Node.js на Rust — і той самий скан, що займав 83 секунди на 900 MB кодовій базі, тепер триває 3.4. Startup overhead зник, задіяні всі ядра. Коли інструмент ганяється на кожен PR, ця різниця вирішує: чекати щоразу чи отримати результат миттєво.
Дія на цей тиждень: спробуйте перейти на Bun хоча б у pet-проектах. Biome замість ESLint + Prettier. Думаю, за рік це буде помітно поширеніше, і ті, хто адаптувався раніше, отримають перевагу.
Джерело: bun.sh, biomejs.dev, turbo.build, oxc.rs
Справжній тренд № 8: Сліпа зона сучасних фреймворків, або чому більшість агентів пишуть сміття
Одразу чесно: це найменш зрілий пункт у списку — радше напрямок, ніж готовий індустріальний стандарт. Але я вже бачу, як він економить години на переробці, тож ділюся.
Усі spec-driven фреймворки перевіряють код проти специфікації. Майже жоден не перевіряє саму специфікацію — чи піддали ідею критиці до того, як почали її будувати. Через це агент бездоганно реалізує погану ідею: код чистий, тести зелені, а архітектурно це глухий кут або security-діра, яку видно тільки на проді.
Звідси напрямок, який я вважаю недооціненим — фаза опонентного аналізу (adversarial scrutiny) ще до написання коду. Моя власна реалізація — The Grilling: дебатний раунд, де один агент пропонує рішення, другий зобов’язаний його атакувати (вразливості, regression risks, порушення constitution, межі масштабованості), третій інтегрує валідні заперечення у ревізію. Легітимний результат — не покращити ідею, а відкинути її повністю.
Ключова відмінність від звичайного multi-agent debate — умова зупинки. Дебати тривають не «поки минуло N раундів», а поки атакувальник не вичерпає валідні заперечення. Критерій ближчий до рівноваги, ніж до розкладу.
І ось що я зрозумів, поки це будував: спроектувати такі дебати — ролі, межі раундів, критерії виходу — це окрема інженерна компетенція, не теорія зі статті.
Джерело: розбір підходу — стаття «The Grilling».
Справжній тренд № 9: Специфікація — це Закон
Забудьте про «хаотичні» ітерації, де розробник коментує код у стилі «я так бачу». У світі, де код генерують машини, специфікація — це Закон. І це не метафора, а правило: якщо код розійшовся зі специфікацією — правлять специфікацію, потім код. Ніколи навпаки.
За останній рік навколо цієї ідеї виросла ціла поличка інструментів. Spec Kit і Kiro дисциплінують роботу над окремою фічею — розкладають намір на кроки і ведуть агента по них. OpenSpec заходить у вже існуючий проект і додає структуру, не ламаючи код. BMad веде продукт повним циклом, від ідеї до релізу. Tessl експериментує зі spec-as-source, де згенерований код прямо несе мітку про своє походження.
Куди вкласти час: не шукайте «найкращий» — беріть той, що закриває вашу задачу. Стек тут частіше комбінують, ніж обирають раз і назавжди.
Свій фреймворк, Gangsta Agents, я побудував саме тому, що не знайшов потрібного. Усі інструменти перевіряли код проти специфікації, але жоден не критикував саму ідею до того, як її почнуть будувати — ту сліпу зону з тренду № 8. Тому вбудував обов’язкову фазу опонентних дебатів і пам’ять рішень між сесіями. Ідея проходить допит, перш ніж стати кодом.
Експеримент на тиждень: візьміть наступний pet-проект і введіть одне правило — жодного рядка коду без затвердженої специфікації. Перші дні це дратує, потім входить у звичку. А десь за місяць помічаєш, що фічі більше не доводиться переробляти з нуля: хибна ідея тепер видна ще у специфікації, а не на проді.
Джерело: Spec Kit, Kiro, OpenSpec, BMad, Tessl; Gangsta Agents.
Справжній тренд № 10: Безпека AI-агентів — нова compliance-вимога
На початку 2026 з’явилася окрема категорія інструментів — платформи, що в реальному часі ловлять «тіньових» агентів. Це агенти, яких ніхто офіційно не підключав, але вони вже працюють усередині компанії і мають доступ до даних. Раніше такої загрози майже не існувало — тепер це окремий клас ризику, який служби безпеки ще вчаться закривати.
Сигнал того ж порядку: великі гравці почали вкладати гроші саме в безпеку AI-стеку. Це визнання простого факту — екосистема будується швидше, ніж встигає її захисний шар.
Показовий приклад я отримав на власному інструменті. Прогнав copy-paste detector по 49 репозиторіях, згенерованих AI. 45 із 49 містили дубльований код. Найгірше виглядали бібліотеки скілів для агентів: інструменти, які мають вчити AI писати чисто, самі на третину складалися з повторів. Йдеться про приховані залежності в коді, який ніхто не аудитував і який уже працює у проді.
Як я читаю найближче майбутнє: частина enterprise-замовників уже починає просити AI-security audit як частину compliance. Хто з ваших агентів має доступ до prod-даних. Як логуються їхні дії. Чи можете ви відтворити рішення агента, якщо дійде до розслідування.
Перший практичний крок: додайте audit-trail у свої агентні пайплайни вже зараз. Логуйте кожне рішення агента з контекстом. Це виглядає параноєю рівно до моменту, коли клієнт попросить пояснити, чому агент зробив саме так.
Джерело: дослідження дублювання — kucherenko.github.io/cpd-vibe-coding-report, підхід Anthropic до containment — anthropic.com/engineering/how-we-contain-claude
Резюме: чому вчитися прямо зараз
Якщо ви не хочете опинитися на узбіччі, коли хвиля простого «накидання коду промптами» спаде, ось куди я особисто вкладав би час:
🟢 Spec-First підходи. Жодного рядка коду без затвердженої специфікації.
🟢 MCP. TypeScript SDK, JSON-RPC, як підняти свій сервер.
🟢 Агентний фреймворк. Mastra або Vercel AI SDK. Перший production-ready workflow з memory і tool-calling.
🟢 Adversarial scrutiny. Спроектувати дебати між агентами до написання коду.
🟢 Економіка токенів. Svelte 5 релевантний не через DX, а через $/token.
🟢 Audit-trail. Безпека агентів як окрема дисципліна.
🟢 Rust-based тулінг. Bun, Biome, Turbopack.
Це багато. Але окремої «AI-ролі» під це не з’явиться — це нові базові вимоги до full-stack JS-інженера, які прийшли за останні 6 місяців.
Досить просто писати код. Час проектувати системи, які цим кодом керують.
P.S. Якщо тема відгукнулась — я регулярно розбираю агентні інструменти, спеки та реальні інженерні кейси у своєму Telegram-каналі Math.random(). Туди потрапляє те, що не дотягує до повноцінної статті, але економить години експериментів: свіжі релізи, замітки з практики, результати замірів.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯ заметил что вы не упоминаете Angular.
В тренде про экономику токенов он выглядит как контрпример, и в списке его нет, вы сделали это сознательно?
Честно говоря, параллельно с этой статьей я готовил статью про токеномику со сравнением фреймвоков, и там ангулар показал себя не в самом лучшем свете -t.me/mathrandomcommunity/943. В среднем картина выглядит так:
🟢 Svelte
🟡 React — +25%
🔴 Angular — +38%
Может, поэтому я не включил его в тренды, хотя за angular стоит google и очень вероятно, что они уже что-то планируют делать.
Дякую, про mcp прям відкрив для себе
по прежнему работают очень плохо.
начальство пытается через колено внедрить это повсеместно, но никто не пытается оценить реальное КПД, которое ниже плинутса. ты обрастаешь бесконечными слоп документами и спецификациями, от чтения которых тебя начинает тошнить спустя минуту. и любое требование из которых агент может проигнорировать даже не моргнув глазом. про бесконечную трату токенов на все эти флоу я даже не заикаюсь.
По моему мнению так происходит из-за того, что мало продумывают идею, промты типа «сделай, чтобы было все хорошо и не было плохо» ллм превращает в лапшу спецификаций, от которых тошнит. Классический вопрос — «а не фигню ли я делаю» не отменяется при работе с AI, а наоборот становится еще более актуальным. И тут помочь должна «прожарка» идеи, которую можно делать с AI, можно без (про grilling я в статье тоже писал)
тоже плохо работает.
потому что, те детали, которые рождается естественным путем при написании кода руками, невозможно предусмотрительно родить из себя сразу на этапе рождения спеки. и «прожарка» тут не является полноценной заменой.
Вот тут не соглашусь, давно и последовательно практикую TDD и привык думать о том, что пишу до написания кода, во время написания тестов — это говорит о том, что думать и писать код можно раздельно.
+1, поки не прикрутять увагу моделей до спеки, немає сенсу туди вкладатись.
Claude Code навіть часто не заглядає у власну пам’ять, що вже казати про спеки. LLM ще не готові повноцінно вирішувати задачі без постійного підштовхування.
На даний момент найбільш цікаве і корисне, що читав по ШІ для розробників
Дякую за відгук
Супер , Після фрази з
тепер в мене ’ не закритий Гельштад’ )
Гештальт!
Гельштад скоріше назва якогось німецького округу))
А .. точно .. з смартфону набирав мабуть автокорекція )
Корисно та цікаво, дякую за статтю!
Дякую!