Знак якості. Як підтвердити свій рівень володіння ШІ і до чого готуватись тим, хто планує пройти сертифікацію від Anthropic
«Сертифікація від Anthropic? Але ж вона ще не доступна для загалу», — скажете ви і будете праві. Водночас немає сумнівів, що невдовзі ця сертифікація буде відкрита кожному, а розпочати підготовку можна вже зараз. Тим паче, що я б назвав її однією з найскладніших на моїй пам’яті і абсолютно нетиповою — а я склав багато сертифікацій.
Мене звати Вадим Власенко, я ШІ директор в ЕРАМ Україна, займаюсь з командою R&D розробками ШІ-продуктів і рішень — зокрема EPAM AI/Run і Codemie. В цьому матеріалі розповім про процес підготовки до сертифікації від Anthropic і те, чому все ж таки вважаю за потрібне структурувати знання в галузі ШІ.
На початку 2026 року Claude Opus 4.6 стала лідером у рейтингу Artificial Analysis Intelligence Index. Це вкотре підкреслило: зараз модель є однією з найпоширеніших і актуальних для бізнесів та інженерів по всьому світу. AI-native компанії, що, як і ЕРАМ, роблять стратегічну ставку на ШІ, не оминають її увагою. Хоча вони працюють із з
Anthropic вже певний час працювала над набором курсів і тренінгів по власних продуктах і вирішила закріпити це формальним екзаменом. Адже такий іспит — це офіційне підтвердження рівня експертизи. Зараз вони на хвилі, їхній інструмент для кодингу є одним з найефективніших, і, як і інші вендори, вони розуміють: зараз ти на піку, а за місяць ситуація може кардинально змінитись. Достатньо подивитись на Perplexity — певний час їхні продукти користувались неабияким попитом, а зараз рівень зацікавленості дещо знизився. Тож вікно можливостей треба використовувати тоді, коли воно відкрите.
Наразі Anthropic надає можливість отримати офіційне підтвердження власних знань лише тим, хто працює в партнерських компаніях або тих, що претендують на цей статус. Як компанія-партнер, ми вже зараз маємо можливість поділитись лайфхаками з підготовки до сертифікації, яка згодом стане доступна всім. Адже в нашій команді вже понад 4400 сертифікованих фахівців — а це понад третина таких експертів глобально.
Іспит, де підготовка нетипова
Перше, що важливо зрозуміти: дуже багато людей підійшли до цієї сертифікації так само, як до знайомих іспитів — прочитали офіційний PDF-гайд на 40 сторінок, спробували практичний екзамен, пішли здавати... і провалились. Ставалося це навіть з досвідченими інженерами. Протягом першого місяця після відкриття реєстрації для ЕРАМ успішних складань у нас було близько 40%. Пізніше, коли ті, хто вже пройшов сертифікацію, систематизували знання і поділились своїми підходами, success rate виріс до 66%. Різниця виявилась саме у підготовці та розумінні структури екзамену.
Корисні джерела
Перший крок для тих, хто готується — Anthropic Academy. Це офіційний ресурс з курсами по всіх продуктах, і я б рекомендував їх пройти незалежно від того, чи плануєте ви сертифікуватись. Конкретні теми, які рекомендує сам Anthropic для підготовки до сертифікації: «Anthropic API», «Claude Code in Action», «Building with Claude API», «Introduction to Model Context Protocol». Це найважливіша основа.
Далі є той самий офіційний гайд. Він важливий не тому, що дає вичерпну інформацію, а тому що підкреслює патерни: показує, в яких сценаріях Anthropic буде перевіряти ваші знання. Наприклад, там чітко зазначено: якщо людина в чаті з контакт-центр агентом просить перевести на реального оператора — треба це робити. Це — суворе правило Anthropic. І тут виникає цікавий парадокс: якщо ви маєте реальний досвід розробки таких рішень, він може зіграти проти вас.
Я особисто будував рішення для контакт-центрів, і в реальності ми з командою завжди робили декілька ітерацій з агентом перед переведенням на людину — бо інакше нейтралізується сама суть ШІ-рішення. Але на екзамені правильна відповідь — за правилом Anthropic, а не за вашим реальним практичним досвідом. Це один з головних нюансів, про які варто знати заздалегідь.
Третій ресурс — CertSafari, де є практичні питання по доменах сертифікації. Далі рекомендую звернути увагу на Claude Certification Guide, де мало тексту, але він точний і фокусний: там зібрані типові «пастки» цього екзамену.
Власний досвід
Звісно, як ШІ директор я не міг оминути можливість скласти іспит. Моя особиста порада: якщо ви йдете на сертифікацію, то визначтесь з датою і зробіть марафон підготовки. Якщо розтягнути процес на тижні без щоденного занурення, можна почати забувати деталі. Тож прокрастинація в цьому випадку особливо шкодить, бо момент, коли ви почуваєтесь готовим, постійно відсувається. Краще виділити кілька інтенсивних днів і методично пройти матеріал. Я робив саме так — хоча з моїм графіком це було непросто.
Що стосується практичних тестів — здавайте їх доти, доки не досягнете рівня близько 900 балів з 1000. Прохідний бал реальної сертифікації — 720. Якщо на тренувальному практичному іспиті ви наберете 800 — ще рано заспокоюватись. Але є важливий нюанс: за словами тих, хто вже склав сертифікацію, лише
Ще один хороший інструмент і дуже ефективний спосіб перевірити себе — сократичний режим підготовки, коли Claude сам ставить вам запитання, проводить по доменах і допомагає знайти слабкі місця.
Сертифікація: як все відбувається
Формат іспиту: 60 питань, 2 години. Є шість доменів знань, але на конкретному іспиті рандомно випадають 4 з них — по 15 питань в кожному. Ось тут вас може спіткати доля: випаде домен, в якому ви менш за все впевнені. У мене було саме так.
Самі домени охоплюють реальні архітектурні сценарії. Наприклад, вже згаданий контакт-центр, Claude Code в контексті роботи з великими кодовими базами (скажімо, як найефективніше провести ресерч по невідомому коду або як правильно завершити довгу сесію). Мультиагентні системи для досліджень, де веб-ресерч агент, аналізатор і агент-самаризатор мають працювати в зв’язці, і треба знати, де і чому система може дати збій. Продуктивність розробника з Claude Code в CI/CD-процесах — автоматичне код-рев’ю і генерація тестів. Structured data extraction — як будувати ефективну архітектуру для парсингу документів різного формату, що з ними робити і коли рішення «з 90% точністю» достатньо для продакшну, а коли ні. Перелік неповний, але ви можете зрозуміти напрями.
Загалом — це іспит на архітектурне мислення, а не на знання документації. Більшість питань моделюють реальні сценарії прийняття рішень. Дехто з колег після іспиту казав: у своїх відповідях на вісім питань я впевнений, в ще тринадцяти — плюс-мінус, а решта — під питанням.
Технічно іспит проходить через застосунок-проктор. Вмикаються камера і запис екрану. Переходити між вкладками браузера не можна — це вважається підозрілим кейсом. В кімнату краще нікого не впускати. Результату доведеться чекати: хтось із колег отримував лист через годину, хтось — через 10 днів. Я отримав свій результат за тиждень. Щодо перевірки, то маємо припущення, що підозрілі кейси перевіряються вручну фахівцями Anthropic, а решту перевіряють автоматично.
Порада щодо часу: 2 години на 60 питань — це по 2 хвилини на питання. Якщо маєте сумніви щодо якогось із запитань — поставте прапорець і зможете повернутись до нього пізніше. Особисто я під час проходження сертифікації відмітив таким чином близько 15 запитань. Коли завершив весь перелік, то залишалось близько 45 хвилин на те, щоб перечитати ті, які викликали бажання трохи подумати. Зауважте, що деякі питання довгі, умови задачі займають аж до 5 рядків, а ключове слово для розуміння може бути одне і ховатись десь посередині. Уважність під час проходження цієї сертифікації критична.
Навіщо це все і кому варто проходити сертифікацію
Сертифікація Anthropic дійсна лише 6 місяців. Для багатьох це питання: навіщо готуватись до чогось, що застаріє за пів року? Відповідь проста: тому що ШІ-ринок змінюється ще швидше. Люди, які займаються ШІ-продуктами, уже давно не будують роадмапи на рік — планують хоча б на місяць. А прогнозувати більш ніж на 2 місяці в цій галузі майже неможливо. Anthropic самі часто оновлюють свої підходи і інструменти — ось чому сертифікація дійсна 6 місяців, а не рік.
Думки в спільноті розходяться: не всі хочуть проходити сертифікації і сприймають їх як додатковий тиск. Але я бачу по нашій команді: 99% людей, які готувались, задоволені цим досвідом — незалежно від результату іспиту. Цінна сама підготовка. Курси Anthropic Academy добре побудовані, матеріал актуальний, і навіть якщо у вас є досвід, ви систематизуєте знання і закриєте прогалини.
Є і зворотній бік. На позиції з ШІ я проводжу технічні інтерв’ю, і коли приходять люди з мінімальним практичним досвідом, але з теоретичною підготовкою до сертифікації, це одразу видно. Сертифікат без практики — це половина картини. Як і будь-який інший, він є знаком якості, але не заміною реальної роботи.
Кому варто складати цей іспит? На мою думку, всім, хто активно працює в ШІ-галузі — від мідлів до архітекторів. Кому не обов’язково, але буде корисно? Проєктним менеджерам і нетехнічним спеціалістам, якщо хочуть краще орієнтуватись у предметній області. Цікавий факт: в нашій компанії дехто з джуніорів теж успішно отримали сертифікацію — тобто тут дійсно важливий спосіб мислення, розуміння підходів до ШІ, загальних практик. І повторюся: якщо ви не занурені в тему щодня, то чим більше розтягуєте підготовку до іспиту, тим більше ризикуєте почати забувати деталі до моменту складання.
Тим, хто тільки починає, варто виділити декілька тижнів, пройти рекомендовані курси на Anthropic Academy, прочитати PDF-гайд дуже уважно, відпрацювати практичні тести до результату 900+ балів, вивчити типові «пастки» через спеціалізовані гайди, і не ігнорувати сократичний режим підготовки в Claude. Важливо не йти на сертифікацію суто на практичних знаннях, сподіваючись, що досвід сам по собі вас врятує. Він допоможе, але контекст питань може бути несподіваним.
Щодо майбутнього цієї сертифікації на українському ринку — я думаю, вона залишиться актуальною. Матеріал не надто специфічний: мова про базові принципи побудови агентів, найкращі практики агентських рішень, архітектуру мультиагентних систем — це знання, які користуватимуться попитом незалежно від того, яка модель буде на піку наступного року. Ми говоримо про ШІ-агентів вже два роки, але вони досі недостатньо поширені в продакшні. Цей напрямок буде розвиватися, і ті, хто розуміє його фундаментально, будуть на крок попереду.
Поділіться досвідом: чи проходили ви якісь ШІ-сертифікації? Які б порадили і чому?
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДякую за те, що поділилися досвідом!
А звідки ця інформація? Не можу знайти підтвердження
Радий що було корисно. Це вказано в офіційній документації Anthropic, та власне на самому сертифікаті
А що там за історія, що сертифікацію можна пройти тільки, якщо ти працюєш у компанії партнера Anthropic? Тобто просто здати як independent consultant неможливо?
Це early access policy самого Anthropic. anthropic-partners.skilljar.com/...oundations-access-request можна перевірити тут за посиланням, чи доступний екзамен
А ще є цирк з постійним ниттям про сертифікацію в листах Балаша. Але це нічого, від сьогодні все змінилося, бо тепер й Gemini сертифікація назначена класною! Ну з майлстоунами в тисячах тушок, звісно. Вадиме, поділіться досвідом чи проходили вже Gemini? Як допомогає
деліверити фічірепортити класні метрики?Gemini ще не проходив і знаю, що там поки купа проблем у гугла) Але можливо буду проходити також. Це додає знань та дійсно більш глибшого бачення як рухаються інші компанії. Чи додасть вам «балів» здавання сертифікації Anthropic — впевнений що так, бо будуть сто відсотків корисні моменти і бест практики яких ви не знали і зможете застосувати в роботі, або в майбутньому. Це так само, як і клауд — чи корисно здавати aws навіть працюючи з azure — на мій погляд однозначно ТАК (якщо є можливість і час)
Б-же, яка прутня... Цікаво, чи триггерне це нову хвилю теребонькання на сертифікатіки? Воно ж, ніби, підохололо все за останні років 10, бо наплодилося сертифікованих AWS, MCSE, etc. з рівнем володіння відповідними продуктами на рівні працівника відділення укрпошти.
почнемо знову згадувати цих «легендарних» індусів у яких 150 сертифікатів)
в нас були люди які здавали TOGAF за 10 днів підготовки, перед цим ніколи не чули за цей «стандарт» і в житті не були на жодному архітектурному мітингу.
я буду готуватись до цієї «сертифікації» бо нам її покриє офіс, але поки виглядає як стандартний money grab. А вікно у 6 місяців — це просто спосіб зтягувати касу кожні 6 місяців, а не як певні сертифікації коли їх дають на 1 рік або на 5 років або до повного оновлення на нову версію.
Щодо 6 місяців — питання ширше. З одного боку, це не подобається більшості (мені також) і може виглядати як додаткові витрати, але з іншого боку, сьогодні середовище дуже динамічне. Планувати більше ніж на декілька місяців вкрай важко, тому видавати сертифікат на декілька років може бути ризиковано.