After Action Review розмови DOU з Віталієм Портниковим: чому ця дискусія вийшла важливішою, ніж просто інтерв’ю

Namaste, мене звати Анатолій Шара. Я діючий військовослужбовець Збройних Сил України, зараз — «чілю» на Запорізькому напрямку. Також я дописувач DOU, колишній NLP Engineer і людина, яка добре розуміє цінність українського технологічного середовища в умовах війни з росією.

Саме тому я дивився розмову DOU з Віталієм Портниковим не як зовнішній спостерігач, не як людина, яка хоче когось «рознести», і не як фанат однієї зі сторін. Я дивився її як людина, якій болить і українська держава, і українська технологічна спільнота, і якість публічної розмови під час війни. Я далекий від того, щоб піддаватися емоціям і визначати переможця в цій дискусії — це занадто поверхневий, імпульсивний і повністю контрпродуктивний підхід. Моє головне враження таке: це була не просто складна дискусія. Це була зустріч двох дуже різних способів мислення. І саме тому вона вийшла нервовою, місцями незручною, але водночас дуже показовою. З одного боку — ведучий DOU, який представляє технологічне, раціональне, так би мовити, «просунуте» середовище. Це середовище звикло мислити категоріями ефективності, сервісів, продуктів, управлінських рішень, конкретних кейсів і вимірюваних змін. З іншого боку — Віталій Портников, який мислить категоріями державності, історичної тяглості, імперії, політичної культури, ідентичності та виживання нації. Це не просто різниця в темпераменті чи стилі. Це різниця в масштабі оптики сприйняття тих самих процесів. І саме в цій різниці, на мою думку, криється головна причина, чому Портников у цій розмові виглядав у загальному сенсі сильніше.

Портников не відповідав на питання — він змінював рівень (сенс) розмови

У хорошому інтерв’ю ведучий зазвичай контролює структуру процесу: ставить питання, змінює теми, веде співрозмовника від блоку до блоку. Формально так було і тут. Але змістовно центр розмови дуже швидко перейшов до Портникова. Причина в тому, що він майже ніколи не залишався в межах самого питання. Коли йшлося про конкретний політичний скандал, він говорив не лише про скандал, а про якість державного управління. Коли йшлося про технології чи цифровізацію, він говорив не лише про застосунки, а про пріоритети країни, яка воює за виживання. Коли йшлося про ідентичність, він не зводив це до культурної дискусії, а розкладав тему через імперську спадщину, меншовартість, історичну пам’ять і політичну суб’єктність.

Це дуже сильний прийом не тільки риторично, а й змістовно. Портников щоразу показував: за кожним окремим питанням стоїть більша проблема. За кожним поточним конфліктом — довший історичний процес. За кожною управлінською помилкою — певний тип політичної культури. І тут ведучому було складно. Бо коли ти ставиш питання на рівні конкретного кейсу, а тобі відповідають на рівні історичної моделі, тобі потрібно або мати таку ж сильну альтернативну модель, або дуже точно розбирати відповідь співрозмовника на частини. Інакше розмова починає рухатися за логікою гостя. У цій дискусії, на моє враження, саме це і сталося.

Ведучий ставив нормальні питання, але часто не дотискав їх

Я не вважаю коректним казати, що ведучий був «поганим» або що його питання не мали сенсу. Багато з них були цілком притомні, але загорнуті вони були в занадто спрощену обгортку (типу як текст на слайдах для pitchbook). Більше того, для аудиторії DOU такі питання природні: про роль технологій, про Федорова, про «Дію», про ефективність, про практичну користь, про те, як країна має модернізуватися. Проблема була не стільки в самих питаннях, скільки в тому, що після сильних відповідей Портникова часто бракувало другого, третього, четвертого уточнення.

У розмові з таким співрозмовником перше питання — це лише вхід. Портников надто досвідчений публіцист, щоб просто відповідати в заданому коридорі. Він швидко бере питання й розгортає його у власну рамку. Тому справжня робота інтерв’юера починається тоді, коли потрібно цю рамку перевірити.

Наприклад, якщо Портников говорить про слабкість державного управління, варто питати: яка саме модель управління була б кращою? Якщо він критикує надмірне захоплення цифровізацією, варто уточнювати: де межа між цифровізацією як сервісом і цифровізацією як частиною оборонної спроможності? Якщо він говорить про ідентичність, варто питати: як розвивати спільну ідентичність для України з чіткою регіоналізацією та значним впливом ментальної радянської спадщини? Саме таких точних follow-up, на мою думку, місцями бракувало. Це не робить ведучого некомпетентним. Але це показує, що розмова з Портниковим вимагає іншого рівня підготовки. З ним не можна просто йти за списком тем і вимагати чітких рамкових відповідей, як на coding interview. З ним потрібно йти з власною розгалуженою структурою, інакше він неминуче забере центр дискусії на себе.

Принципова різниця: технологічне мислення проти історико-державного

Для мене найважливіше в цій розмові — не конкретні суперечки, а принципова різниця між двома способами бачити Україну. Ведучий, як мені здалося, мислив Україну переважно як систему, яку треба модернізувати: зробити ефективнішою, технологічнішою, прозорішою, швидшою, зручнішою, менш радянською, більш орієнтованою на результат. Це питання типу, чи варто залишати цей проєкт як «моноліт», чи «різати на мікросервіси». Це дуже важливе мислення. Без нього ми не побудуємо нормальної сучасної держави. Нам потрібні цифрові сервіси, ефективні процеси, сильні інституції, менеджмент, продуктова логіка, технологічна культура, здатність швидко створювати рішення. Але штука в тому, що Портников мислить Україну не як систему сервісів, а як політичну націю в історичній боротьбі. Для нього держава — це не лише якість застосунків і не лише ефективність послуг. Держава — це пам’ять, армія, мова, політична культура, еліти, інституції, суб’єктність, здатність чинити опір імперії, здатність пережити війну й не розчинитися в чужому історичному проєкті. І ось тут виникає головна точка напруги. Технологічне середовище часто хоче бачити державу як IT-продукт, який можна «пофіксити». Так цьому середовищу звичніше і зрозуміліше, проте Портников чітко нагадує, що держава — це не тільки продукт, а дуже складна система, де більшість фіч невідома, і їхня вага постійно змінюється за непередбачуваними законами. Більше того, ще й в умовах перманентного історичного виживання народу.

На мою думку, Україні потрібні обидві оптики. Нам потрібна модернізація. Але модернізація без державницької рамки може перетворитися на набір зручних сервісів у країні, яка не усвідомлює власних історичних ризиків. Так само державницька риторика без управлінської ефективності може перетворитися на правильні слова без здатності виробляти результат. І саме тому ця розмова була такою важливою: вона показала не просто конфлікт ведучого й гостя, а глибший конфлікт двох українських мов опису реальності.

Особисте враження 1: чому Портников виглядав переконливіше

Портников виглядав сильніше не тому, що він у всьому автоматично правий. І не тому, що його позиції не можна критикувати. Їх можна і треба критикувати. У нього є своя категоричність, своя жорсткість, своя інтонація, яка не всім близька. Це — нормально. Але в цій розмові він мав три сильні переваги:

• Перша — масштаб. Він говорив не про окремі події, а про системи. Не про один скандал, а про політичну культуру. Не про один застосунок, а про пріоритети держави під час війни. Не про одну мовну чи культурну суперечку, а про наслідки імперської історії.
  • Друга — історична глибина. Портников майже кожну тему вбудовував у довший контекст. Це дає його аргументації вагу. З ним можна не погоджуватися, але важко сказати, що він мислить поверхово.
  • Третя — готовність говорити неприємне. Він не намагався сподобатися аудиторії DOU. І це, як на мене, важливо. Бо іноді спільнотам потрібні не тільки компліменти, а й незручні питання. Особливо під час війни.

Саме тому він і контролював розмову. Він не йшов за настроєм залу. Він змушував зал реагувати на свою рамку.

Особисте враження 2: у чому була слабкість ведучого

Слабкість ведучого, на мою думку, була не в тому, що він представляв іншу позицію. Інша позиція якраз була потрібна. Без неї розмова перетворилася б на монолог. Слабкість була в тому, що ця позиція не завжди була достатньо оформлена як цілісна контррамка.

Ведучий міг би сильніше захистити технологічну оптику. Наприклад, показати, що цифровізація — це не лише комфорт, а й інфраструктура довіри, прозорості, швидкості державних процесів. Що технологічна культура може бути частиною воєнної стійкості. Що IT-середовище — це не просто «сервіси», а люди, які донатять, волонтерять, створюють оборонні продукти, працюють з даними, автоматизацією, кібербезпекою, логістикою.

Це була потенційно сильна позиція. Але її треба було не просто відчувати, а чітко сформулювати та артикулювати. Замість цього, місцями складалося враження, що ведучий просто реагує на Портникова, але не перехоплює ініціативу. А в розмові з таким співрозмовником цього недостатньо.

Що ця дискусія показала про DOU-спільноту

Для мене, як дописувача DOU, ця розмова цікава ще й тим, що вона показала певну межу нашої спільноти. DOU — це сильне середовище. Воно критичне, раціональне, технологічне, часто має здоровий скепсис до пафосу, порожньої риторики й неефективності. Це середовище людей, які звикли ставити питання: «А як це працює?», «Який результат?», «Де метрики?», «Хто відповідальний?», «Що можна покращити?» Це величезна сила. Але ця сила має і свою сліпу зону. Не все в державі можна описати мовою продуктових метрик. Не все в історії можна розкласти як backlog. Не всі проблеми нації вирішуються банальною оптимізацією процесів. Є речі, які існують у довшій часовій перспективі: ідентичність, пам’ять, травма, імперська політика, політична культура, війна як боротьба за саме право на існування. Портников саме цю сліпу зону і зачепив. І, підозрюю, саме тому розмова багатьом була неприємною. Бо вона вивела технологічну аудиторію за межі звичного комфорту.

Що ця дискусія показала про Портникова

Портников у цій розмові був просто самим собою: різким, системним, з багатим використанням історичного контексту, іноді категоричним, але дуже послідовним у своїй логіці. Його сила — у здатності бачити Україну не як набір поточних подій, а як історичний процес. Його слабкість — у тому, що така оптика іноді може звучати для частини аудиторії як надмірний песимізм або навіть як знецінення конкретних практичних досягнень. Але я не думаю, що він справді знецінює технології чи модернізацію. Мені здається, він радше ставить питання пріоритетів: що є критичним для держави, яка воює за виживання? Чи не плутаємо ми інструменти з основами? Чи не підміняємо розмову про державну спроможність розмовою про зручність сервісів?

І ці питання, навіть якщо вони комусь неприємні, мають право бути поставлені.

Мій особистий висновок

Після цієї розмови я не вийшов із думкою, що одна сторона «добра», а інша «погана». Це було б занадто просто.

Мій висновок інший: ця дискусія показала, що українським технологічним спільнотам, у тому числі й DOU, дуже бракує здатності поєднувати дві оптики — технологічну й державницьку. Звісно, нам потрібні люди, які будують сервіси, продукти, системи, процеси, технології. Але нам також потрібні люди, які нагадують, що держава — це не тільки сервіс. Це історична відповідальність, політична воля, пам’ять, інституції, армія, мова, культура і здатність не програти імперії.

У цій конкретній розмові Портников виглядав сильніше, тому що прийшов із цілісною історико-політичною моделлю. Ведучий мав важливі питання, але не завжди мав достатньо сильну контрмодель, щоб утримати рівновагу дискусії. Це не персональна поразка ведучого, а радше показник того, наскільки складно вести розмову з гостем, який приходить не з набором тез, а з цілісною історико-політичною моделлю. Проте це й не привід для взаємного приниження. Це привід зробити висновки.

• Для DOU-спільноти — що технологічна компетентність не звільняє нас від необхідності глибше розуміти державу, історію, політику й війну.
  • Для публічних інтелектуалів — що технологічне середовище не варто зводити лише до сервісної логіки, бо воно вже давно є важливою частиною української стійкості.
  • А для всіх нас — що під час війни нам потрібні не комфортні розмови, а розмови, які змушують думати.

Ця дискусія була саме такою. Незручною, нерівною, місцями гострою. Але корисною.

Бо іноді найважливіші розмови — це не ті, після яких усі погодилися. А ті, після яких стає зрозуміло, де саме проходять наші інтелектуальні межі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось21
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Хтось хотів би працюваті в одній команді з людиною з таким рівнем софтскілів як у Портнікова? Коли на конкретне питання про думку стороннього експерта він відповідає — «плюньте в очі тому експерту». Яка реально роль у трансформації країни таких людей як Портніков? Так, у нього прекрасна память, він багато працює, читає і вивчає. Але будь-яке незручне питання для себе він миттево знецінює. Така людина ніколи не переконує опонента — він його морально знищує. Його дискусії — це софістика.

Портніков це звичайна медіаобслуга ФПГ. Він працює на каналі Еспресо Княжицького, тісно пов’язаний із Народним Фронтом, і зокрема постійно хвалить Авакова — навіть на цей раз. Такий собі Арєстовіч від НарФронту — тільки начитаніший і лояльний своїм хазяївам

Тому не дивно, коли на питання, «чи не вважаєте ви, що якісь зовнішні сили діють проти Зеленського» Портніков заістерив і почав видавати свою звичайну політичну агітацію. Вся суть його тез зводиться до такого: «Слуги» — пі... , Європейська Солідарность (а саме частина НарФронту в ній) — молодці (і окремо молодець Арсенборисич Аваков), я — самий розумний і красивий, а ви всі — тупі і бридкі.

Все решта — вода

Портніков все це саме торочить вже мінімум 7 років, ніяких одкровень не сталось — але на цей раз ще й з відвертим хамством щодо ведучого. Ну, персонально я не здивований

Дали балоболу трибуну і не дивно, що він скористався. Йому виступати, як дихати. Конкретики, дії, то інше

ок, от Портніков каже треба робити уряд національної єдності брати представників політичних сил і ліпити об’єднаний уряд. От я себе ставлю на місце людини яка має виконати це завдання. Як мені сформувати уряд наприклад з Тимошенко в якої ціль «грохнуть єто большинство»? єдиний вихід її задобрити відстібнути якусь галузь до якої вона може присосатись, і хто я в результаті, кого віддати в жертву?
Портніков живе в метафізиці і якихось працюючих команд із 10+ людей не робив і не менеджив, де ще й ти не маєш важелів впливу як заробітня плата а маєш ціннісно поєднувати ідейних і мажоритарників які за пару лямів пройшли у ВР і мають зараз їх відробити

Його сила — у здатності бачити Україну не як набір поточних подій, а як історичний процес.

Його сила у вмінні генерувати опінії. Все.
Я щось не чув, що він щось втілив, реалізував, дослідив...
Але навіть у своїх візіях і опініях він маніпулює фактами, бо епоха постправди на дворі, завжди знайдеться вдячна аудиторія

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вже друга стаття на ДОУ за тиждень, где хвалять цього чела. Походу комусь занесли пару чемаданчиків зелених.Не здивуюсь, якщо Портніков має намір стати президентом чи депутатом

і не як фанат однієї зі сторін. Я дивився її як людина, якій болить і

треба б поправити контрадикцію..

Балаболам властиво переходити на абстракції, узагальнення, стратегічне бачення: там менше конкретики, складніше перевірити слова й спіймати на помилці. менше фактів, менше шансів бути спростованим. Менше відповідальності за слова. Часто за рахунок такого і виїзджають. Виступати за все хороше і проти всього поганого — один з прикладів «успішної» стратегії — головне самому не приймати участь в виконанні та обмежуватись демагогією та повчанням інших, а в разі чого — я був правий, але виконавці виявились хренові — дивіться з ким доводиться працювати. Думаю багато хто з комʼюніті спостерігав таких стратегів.
Сам Портников начебто доволі комфортно почувався працюючи в Москві в той час як українці погано будували державність. І зараз доволі комфортно повчає українців, що військовий — то не професія, а обовʼязок — але сам напевно вище за це.

Але наркозалежну мавпу, яка все свідоме життя працювала на росії, ти обрав в президенти

change medications, я не голосував за Зеленського. Мій коментар вище не відображає мої політичні погляди взагалі. Не розумію де ти там щось побачив про Зеленського.

Вивчаючи на практиці досвід одного українського села на Полтавщині.... прийшов до таких висновків...

Дикі, примітивні та відсталі селяни, в більшості випадків (є рідкі виключення), ставляться до розумного, освіченого та розвиненого представника їхнього ж села як до білої ворони, як до ворога, як до подразника.

Поваги — мінімум, бажання прислухатися — мінімум, бажання брати приклад — мінімум.

Якщо буде бажання, можете ознайомитися з короткою біографією Катерина Білокур... геніальної, талановитою художниці, з якої сміялися, знущалися, цькували власні ж селяни-родичі та односельчани.

В 1990х порядного токаря, механіка чи інженера, який не розкрадав власний завод на якому працював ....сприймали як лоха, чужого, як суспільно неуспішного (бо жив лише на зарплату, яку ще й затримували).

Кожне суспільство заслуговує ту владу, яка в нього є... це реальність.

Якщо суспільство обирає керівником алкоголіка або наркомана — то воно, суспільство, деградувало в різний спосіб. Влада — це свого роду дзеркало суспільства.

Влада — хитра, зла, брехлива, егоїстична, пофігістична ... = суспільство (його більшість) — хитре, зле, брехливе, егоїстичне, пофігістичне.

Моє головне враження таке: це була не просто складна дискусія. Це була зустріч двох дуже різних способів мислення. І саме тому вона вийшла нервовою, місцями незручною, але водночас дуже показовою. З одного боку — ведучий DOU, який представляє технологічне, раціональне, так би мовити, «просунуте» середовище. Це середовище звикло мислити категоріями ефективності, сервісів, продуктів, управлінських рішень, конкретних кейсів і вимірюваних змін. З іншого боку — Віталій Портников, який мислить категоріями державності, історичної тяглості, імперії, політичної культури, ідентичності та виживання нації.

Гостя покликали на (!) ІТ-шний захід, де зібрались люди віком від 20 до 40. Питання задавались так, щоб їх могла сприймати і розуміти певна аудиторія. Відповідь очікувалась, очевидно, для тієї ж вибірки. Це була конференція про ІТ, а не про історичне майбутнє 6-ої республіки на тлі нац.об’єкту в рамках сторонніх імперських проєктів.
Уявіть собі конференцію умовних «портникових» і туди покликати Лінуса Торвальдса, який би на питання державотворення відповідав тирадою про створення ядра Лінукса.... ось так і Портников для ДОУ — просто взагалі не в касу.
Якщо ти не можеш тримати себе в рамках певного мікросоціуму, то просто не приймай запрошення.

Закид безглуздий — на заходах Доу були Грицак, Мараєв, Краснопьоров тощо. Те, що для вас це новина — не зрозуміло.

Ну це був доречний комантар, тому що треба або не кликати таких як Портніков на такі заклади або підбирати такого інтерв’ювера який знає як поводитись з портніковими і не нервуватися коли гість починає бикувати і бігати по сцені.

це просто стендап одного актора, це як би між допвідями заспівлв сердючка а тут Портников. ДОУ взагалі було пофігу що він на сцені буде робити чи співати, чи дискусію вести, чи монолог, чи політична агітація. Головне на рекламу додати буде Портніков і червона ікра приходьте.

Портніков це звичайна медіаобслуга ФПГ. Він працює на каналі Еспресо Княжицького, тісно пов’язаний із Народним Фронтом, і зокрема постійно хвалить Авакова — навіть на цей раз. Такий собі Арєстовіч від НарФронту — тільки начитаніший і лояльний своїм хазяївам

Тому не дивно, коли на питання, «чи не вважаєте ви, що якісь зовнішні сили діють проти Зеленського» Портніков заістерив і почав видавати свою звичайну політичну агітацію. Вся суть його тез зводиться до такого: «Слуги» — пі... , Європейська Солідарность (а саме частина НарФронту в ній) — молодці (і окремо молодець Арсенборисич Аваков), я — самий розумний і красивий, а ви всі — тупі і бридкі.

Все решта — вода

Портніков все це саме торочить вже мінімум 7 років, ніяких одкровень не сталось — але на цей раз ще й з відвертим хамством щодо ведучого. Ну, персонально я не здивований

Так це ти голосував за зелень?

Не вгадав
Спробуй ще раз

Так у тебе ж в коменті написано, що ти голосував за зелень, а зараз ви всі морозитесь.

Миколо, це називається інфантильність:"Мамо, то не я розбив тарілку, вона сама впала і розбилася."
73% таких інфантилів.

Ванька, перестань брехати

В тебе є докази, що я голосував за Зеленського? Немає? То чому ти брешеш?

Один раз спеціально для тебе
www.facebook.com/...​63KWTCe64z4xjgK6tGHrg6Eal

Ванька гниє на Донбасі, а я Іван. Зрозумів, Калян?
А якщо ти не голосував за Зе, то чого ти проти Портникова? Він десь бреше? Так, маніпулює, але не бреше...

маніпулює, але не бреше...

Цирк

Ти такий же, як і він

Набрехав сам, і його відбілюєш

Ну ти ж дав доказ свого неголосування, то дай доказ брехні Портникова. А може то я помиляюся?..

Я так запитаю: Аваков — чорт?

Портніков:
«Я думаю, що є абсолютно чіткі ідеологічні платформи. Ми знаємо ідеологічну платформу Європейської солідарності. Ми знаємо ідеологічну платформу Батьківщини. Ми знаємо ідеологічну платформу ОПЗЖ.»

Реальність:
Райнін, керівник ОПЗЖ (до того СДПУ-о) в Харківський області, очолював Офіс Президента Порошенка в 2016-2019 роках.

При цьому ОПЗЖ регулярно голосує у Верховній Раді України разом з Слугами народу. Десь є відео Михайла Ткача на якому тодішній керівник СБУ від Слуг Народу (Баканов) виступає в ролі носильника подарунків на ювілеї когось з ОПЗЖ.

Тобто ... ЄС, ОПЗЖ та СН — що одна ідеологічна контора?

На цьому тему з чіткістю ідеології ЄС та ОПЗЖ можна закривати, як і з Портнівською політичною експертизою.

І так по всьому інтерв’ю, якщо уважно (без емоцій та з критичним мисленням) пройтись по деталям / компонентам цього «шоу».

Пропагандист, нарцис, маніпулятор, інформаційний терорист, який регулярно погрожує українцям.

Ага, про ці «ідеологічні платформи» окремо посміявся. ЄС, яка насправді БПП, тобто іменний блок Петра Порошенка. Батьківщина, яка насправді БЮТ, тобто іменний блок Юльки Тимошенко. Ну і ОПЗЖ — мала б бути блоком владіміра путіна, але соромляться

ЄС, яка насправді БПП, тобто іменний блок Петра Порошенка

Вони намагалися уйти від цього, і перетворитися на справжню політичну партію з ідеологією, а не іменний блок. Навіть праймеріз проводили, за яким формували список кандидатів в депутати, а не просто на кого покаже пальцем голова партії.

Все одно це по суті партія Порошенка. Не буде порошенка — не буде Європейської Солідарності

Не факт. Саме ж в цьому була трансформація БПП -> ЄС, щоб жити без Порошенка.

Та як не факт — 100% факт

Партія, яка не партія, а об’єднання якихось середньої руки політиків навколо Порошенка — не може «просто так взяти» і трансформуватись в партію по цінностям. Тим більше що це і не від них одних залежить. Сам виборець в Україні не голосує по цінностям, а голосує за особистості.

Яка партія від самого початку сформувалась як партія по цінностям? Голос? Так і там відоме обличчя мусило бути, яке заведе людей в Раду — Вакарчук (який закономірно сам тут же пішов, як тільки виконав цю функцію). Свобода? Давно немає їх в політикумі і сліду, бо Тягнибок не осилив стати таким обличчям і злився під час Майдану («завтра всі будем сидіти в СІЗО»).

А партії, які одразу були блоками імені такого-то — вони ніколи не стануть ідейними. Бо їх виборці не через ідеї їх обирали.

Заберіть в партії «ЄС» Порошенка — і її рейтинг впаде до статистичної похибки, це ж очевидно

Якщо буде «ЄС» без Порошенка з бодай якимось рейтингом — тоді можна буде говорити, що це вже якась «ідеологічна платформа». Але зараз цього немає і близько, і я не вірю що це в принципі можливо

Час покаже. Ні у вас, ні у мене немає кришталевої кулі, щоб дізнатися, чи вдалося ЄС трансформуватися в цінносну партію, чи ні.

Яка партія від самого початку сформувалась як партія по цінностям?

Демократична сокира.

Час покаже. Ні у вас, ні у мене немає кришталевої кулі, щоб дізнатися, чи вдалося ЄС трансформуватися в цінносну партію, чи ні

А зараз вам що заважає подивитись на «ЄС»? Подивіться. Є Порошенко? Є. Скільки виборців «ЄС» взагалі можуть перелічити нардепів фракції, назвати когось крім Порошенка, Геращенко і якого-небудь Гончаренка? ДумайТЕ

Демократична сокира.

Молоді регіони від БПП. Як тільки вони як слід відколяться від БПП — буде видний їх справжній рейтинг, який наразі 0 без палички. Але при тому в них вже є свої особистості, на яких і орієнтуються — Гудименко з одного краю, Трєгубов з іншого.

Цікаве зауваження. На данний момент кваліфіковану більшість в ВР має партія, яка існує тільки завдяки перемозі Боневтіка на останніх виборах. До виборів її фактично не існувало.

100% так
Але до чого це? Це якось міняє те, що я сказав?

Я ж кажу, в нас практично всі партії не ідеологічні а іменні блоки. Батьківщина це БЮТ, колишня радикальна партія Ляшка — партія Ляшка. Колишній НарФронт — партія Яценюка з Турчиновим. Самопоміч — партія Садового. І тд

Ніт, на цьому паляться всі зелені. Абсолютно всі, бо ви не здатні осягнути, що підтримка Порошенка — це не його, як особистості. Не буде його — порохоботи нікуди не подінуться.
Це слуг вибирали по оголошенню.

Вчорашні порохоботи вже давно не підтримують Пороха — з тих, що адекватніші. Той же Трєгубов, наприклад. Але таких мало

Більшість виборців партії «ЄС» голосують саме за Порошенка (ну не за секретарку його Ірину Фріз же), і якщо його не буде в партії — в неї буде рейтинг нуль. Знову ж, ану по пам’яті назвіть склад фракції партії «ЄС» в Раді — зможете? А біографії коротко депутатів в цій фракції, чи хоча б якийсь опис, хто вони, звідки, чим прославились? Зможете?

Вчорашні порохоботи вже давно не підтримують Пороха

А кого підтримують натомість?

Нікого, не до політоти зараз

У вас аргументація сама собі суперечить.

Спочатку ви пишете, що «вчорашні порохоботи вже давно не підтримують Порошенка», а потім розповідаєте, що без Порошенка рейтинг «ЄС» буде нульовий. То визначтесь уже: виборці «ЄС» голосують за Порошенка чи все ж частина з них давно від нього відійшла?

Далі ще цікавіше. Ви пропонуєте перевіряти виборців на знання складу фракції. Тоді давайте чесно: скільки виборців «Слуги народу» можуть без Google назвати склад своєї фракції? Не п’ять гучних прізвищ, особливо знаменитих на розкраданні величезних коштів, а хоча б двадцять депутатів. А коротко пояснити, хто вони і чим відзначилися (крім розкрадання бюджету)?

Насправді це взагалі смішний критерій. Люди голосують за політичний курс, цінності та бачення майбутнього країни, а не складають напам’ять телефонний довідник Верховної Ради. Для багатьох підтримка ЄС — це підтримка проєвропейського курсу, армії, мови, євроатлантичної інтеграції та певного бачення держави. Інша справа, що Порошенко залишається найвідомішим представником цієї партії. За що голосували ви, коли привели «гигиги ебонітові палички» до влади? Яку ідеологію мали слуги? Я добре памʼятаю про просто пєрєстать стрєлять і рускіє тожє люді, ані нє хатят вайни.

вчорашні порохоботи вже давно не підтримують Порошенка

А де ви загубили:

з тих, що адекватніш

Не всі, а лише деякі — ті, що адекватніші.
Звісно, якщо розірвати твердження навпіл, і читати тільки половину — то воно не клеїться.

без Порошенка рейтинг «ЄС» буде нульовий

І наполягаю на цьому

То визначтесь уже: виборці «ЄС» голосують за Порошенка чи все ж частина з них давно від нього відійшла?

А які виборці?
В 2014-му за Порошенка було 54% явки, майже 10 мільйонів. А в 2019-му — трохи менше 5 мільйонів. Половина лишилась

В 2014-му за БПП проголосували три з половиною мільйони людей, а в 2019-му — трохи менше за мільйон двісті тисяч

Ті виборці, які досі голосують за патрію «ЄС» — вони голосують через Порошенка, так. Але багато таких, які голосували за нього раніше, і підтримували його в 15-му і 16-му роках — тепер вже не голосують за нього і не підтримують. Це що, новина якась? Я Америку відкрив вам?

Ви пропонуєте перевіряти виборців на знання складу фракції. Тоді давайте чесно: скільки виборців «Слуги народу» можуть без Google назвати склад своєї фракції?

А де я казав, що Слуги інші? Ви не читаєте, що я пишу. А я пишу, що в нас всі партії такі. Батьківщина, яку Портніков назвав ідеологічною платформою — теж нібіса не ідеологічна. Це іменна патрія Юлії Тимошенко. ОПЗЖ — мала б бути іменною партією путіна, якби були відверті. Самопоміч — Садовий. Партія Ляшка — зрозуміло.

Більш менш ідеологічними були Голос та Свобода, але Свобода втратила електорат, бо Тягнибок втратив авторитет під час Майдану («завтра всі будем сидіти в СІЗО»), а Голос електорату і не мав би, якби Вакарчук персонально не завів їх в Раду (після чого закономірно швидко пішов).

Немає в нас ідеологічних платформ, в нас всі партії іменні, Слуги особливо. Там без Зеленського вони всі ніхто і звать ніяк. Хтось там в Києві знав ресторан Тищенка може, а може і ні — але це зовсім не те.

Люди голосують за політичний курс, цінності та бачення майбутнього країни

Ага, прямо. А ще програми передвиборчі читають, скажіть :D А ви програму Порошенка 2014-го року читали? А що там було про судову реформу, і що вийшло — розкажете? Якщо ви за політичний курс голосували

підтримка ЄС — це підтримка проєвропейського курсу

А Голос чи Слуги чи хто там ще — хіба не мають такого самого проєвропейського вектору? Ну, крім ОПЗЖ, звісно. Те саме

армії, мови

Якби так було, ВО «Свобода» а не БПП в 14-му році взяли б всі голоси

За що голосували ви, коли привели «гигиги ебонітові палички» до влади?

:D
Спеціально для вас:
dou.ua/...​campaign=17062026#3090481

Більш менш ідеологічними були Голос

в чому була ідеологічність голосу якщо він був зліплений з різних людей з майже протилежними поглядами на державу та права людей, там частина взагалі із УГП(українська галиціька партія), такі як Піпа

в чому була ідеологічність голосу

А в чому ідеологічність П «ЄС», Батьківщини та ОПЗЖ?

В Голоса є програма, там розписано — це ліберальна проєвропейська партія

частина взагалі із УГП

І що, що з УГП?

те що самі члени партії в інтерв’ю кажуть про те що голос зліплений із різних людей з дуже різними поглядами і програма та до одного місця

Це вже тепер кажуть, після розколу Голосу на дві окремі частини, дякуючи Рудик?

20+ років радше..останні вже з істериками

В можете зараз знайти його спічі 20 річної давності, адресовані не росіянам і не на замирення із росіянами?

От я читаю його заяви 2008-го після російського вторгнення в Сакартвело
maidan.org.ua/...​/arch2008/1218801481.html

«Человек, обстреливающий собственное население из установок „Град“ — преступник. Мы говорили об этом в дни российских ковровых бомбардировок Грозного, так почему же должны врать сегодня?»

Як вам такий Портніков?

він мені ніяк, в мене імунітет

читав я його в нульових на різних vokintrop’ах, куди він позбирав і покопіював чимало текстів своїх попередніх часів

в часи відео я просто не в стані його сприймати, на цей метод подання «інформації» в мене теж імунітет, ще з 90их

написавши пригадав і заради обєктивності напишу (ну, субєктивне сприйняття обєктивного, якщо можна так сказати)

портніківські істерики стали просто нестерпними для спокійної людини спостерігати десь після травлі (гомосексуальність як ядро травлі), яку йому організували ще до повномасштабної ескалації, в рамках політичного процесу (роки не пригадаю вже, десяті якісь), до цього деяка істеричність іноді проскакувала, але не в такій магнітуді
безвідносно до його самого і всього іншого, після подібної херні мало хто ухитряється залишитись льодяним, чимало геть добрих людей (особливо в академ науці) в останні тридцять років в таке трапляли ..

Можливо

Але це не скасовує, що він по суті є медіаобслугою ФПГ. Аваков його улюбленець, але не тільки. Він навіть зараз коли критикує зелень — не просить вибори, а просить, щоб в «уряд нац єдності» взяли Тимошенко, Порошенка, Авакова і тп. Вислужується перед «сильними світу цього» по повній. Звісно, вибори йому не цікаві — бо хто зараз на виборах обере Авакова? :D

угу, він розумний і чутливий і адаптивний, як кращі з кращих серед цієї публіки у сусідів, ще й школа та сама

імхо може не такий цинічний покидьок як 90% в професії але з точки зору хоч гуманізму, хоч наівного патріотизму його діяльність є субверсивною

В можете зараз знайти його спічі 20 річної давності, адресовані не росіянам і не на замирення із росіянами?

От я читаю його заяви 2008-го після російського вторгнення в Сакартвело
maidan.org.ua/...​/arch2008/1218801481.html

«Человек, обстреливающий собственное население из установок „Град“ — преступник. Мы говорили об этом в дни российских ковровых бомбардировок Грозного, так почему же должны врать сегодня?»
Як вам такий Портніков?

20 років тому і Білецький виступав за кофедерацію із болотами. До чого це?

До того, що багато хто заявляє, що Портнікова треба було раніше читати. Так ми от і читали

І так, Білецькому 20 років тому було 26, а Портнікову в 2008-му було 40
Тому порівняння зовсім недоречне

До того, що багато хто заявляє, що Портнікова треба було раніше читати. Так ми от і читали

І так, Білецькому 20 років тому було 26, а Портнікову в 2008-му було 40
Тому порівняння зовсім
недоречне

До чого тут вік? Люді можуть помилятися, можуть визнавати помилки і змінювати думку.
Якщо оцінючи події 20 річній давніни виявився правий Ющенко, якого Портніков критукував, то це не означає що він не правай зараз.
А взагалі треба було уважно слухати Джохара Дудаєва у 1994, признати тоді незалежність Чечні та заключити із нею військовий союз. Бо Дудаєв у відомому інтревью казав, що напад болот на Україну це лише питання часу.

У Львові вулиця Дудаєва є з 1996-го року, якщо що

Дудаєвська чеченська республіка це ісламістське радикальне государство яке ніхто не визнав, з судами шаріату і іншою дичиною.
Ви щє з ІГІЛ союз запропонуйте тільки тому що вони воювали з рф

Дудаєвська чеченська республіка це ісламістське радикальне государство яке ніхто не визнав, з судами шаріату і іншою дичиною.

суди шаріату є у багатьох країнах світу, в тому числі наприклад і у Саудівській Аравії, що із того? кожен на своїй землі має право встановлювати свої закони
То ж ярликі болот на Чечню 1990х не треба вішати.
P.s дякую чеченським братам батальону шейха Мансура

Ну хоч вікіпедію почитайте, можна на англійській, тоді хоч може якісь запитання виникнуть в голові стосовно ярликів і Чечні

Дадада, це все погані американці винні. Зєлєнський взагалі ні при чому.
Федоренко хотів використати Портникова для відбілювання зє, намагався хоч якось виправдати, але ж не на того напав.
Що, це американці підкинули зє Міндіча, Шєфірів, Дмитрука та всіх інших брудних слуг (тобто, всіх слуг)?

Дадада, це все погані американці винні. Зєлєнський взагалі ні при чому.

В чому проблема була Портнікову відповісти в дусі «ні, це не амери — це Зеленський сам винен»? Йому дали слово, він міг говорити вільно, все що хотів

Федоренко хотів використати Портникова для відбілювання зє

Яким чином? Знову ж, Портнікову дали слово, він міг говорити вільно, все що хотів. Міг просто сказати — ні, це не амери, це зелені самі собі винні. В чому проблема? Йому вимикали мікрофон? Перебивали? Хамили? Ні. Це він перебивав і хамив, не зрозуміло тільки для чого

Ну от конкретно по найпершому дебільному питанню про поганих американців — воно задало тон. Воно, власне, показало, для чого Портникова запросили. При тому, що питання, які доу надіслали йому заздалегідь, були іншими. Я дозволю собі припустити, що він ознайомився з питаннями, знайшов їх прийнятними, прийшов. І перше ж питання, яке озвучили, була ахінея + нісенітниця. Віталій зразу так і сказав. Чи міг він ввічливо сказати «ні, що ви, пане, блекоти переїли?» міг, звісно. Розумію на 100 відсотків, чому відреагував саме так, а не поблажливим тоном. Бо заїбали.

Тон задало не питання, а Портніков. Питання про політику — ну а про що можна було Портнікова питати, про ШІ і ДжаваСкріпт? Він ні в зуб ногою в технологіях, що, власне, продемонстрував під час свого монологу

Воно, власне, показало, для чого Портникова запросили

Ні. Портнікова запросили, як потенційно цікавого спікера, щоб привернути увагу людей і зібрати гроші на збір, який там активно рекламували. У вас в голові дурниця про суцільну змову цілого світу за Зеленським і Слугами, де будь-що це «спроба похвалити Зеленського» чи щось таке. Це нонсенс

Вся суть запрошення цих спікерів на ДОУ — Мараєва раніше, Грицака і тд — в тому, щоб розкрутити збір на Сили Оборони

питання, які доу надіслали йому заздалегідь

З чого ви взяли, що йому питання мали присилати заздалегідь? о_О

перше ж питання, яке озвучили, була ахінея + нісенітниця

Ні, це не ахінея, і не нісенітниця. Ви в курсі, чому Зеленського прозвали деякі Моніка Зелінські? Погугліть.
Те, що Портніков не захотів відповідати, і встав в позу, ніяк не доводить, що питання було «ахінеєю». Просто ви не розумієте, про що воно взагалі було

Бо заїбали.

Це було ПЕРШЕ питання, ніхто його не зайобував
Заїбав Портніков з своїм Аваковим і НарФронтом

Я зараз буду як Портников. Бо ви точно так не готові до розмови, як і Федоренко.

З чого ви взяли, що йому питання мали присилати заздалегідь? о_О

ну тому що
www.facebook.com/...​0236945506951609/?app=fbl

Ви в курсі, чому Зеленського прозвали деякі Моніка Зелінські?

А ви в курсі, чому американці розвели війська у Золотому?

ну тому що
www.facebook.com/...0236945506951609/?app=fbl

Ах, бо шеф Портнікова нардеп Княжицький — абсолютно незацікавлена особа без конфлікту інтересів — заявила :D

А це, нічого, що це не питання взагалі а ТЕМИ. Цього ви не бачите?

«1. Українська ідентичність: суспільні розколи, групи з нечіткою самоідентифікацією, роль громадянського суспільства.» — це що, питання?

І тд. Там жоден пункт переліку не закінчується знаком питання

А ви в курсі, чому американці розвели війська у Золотому?

Американці? А американці самі в курсі, що це вони розвели?

Ой ні, ніколи такого не було, і от знову.

шеф Портнікова нардеп Княжицький

а якісь підтвердження на користь цього? Чи так, як завжди, аби щось вигадати? Щоб ви так про Міндіча галасували.

Там жоден пункт переліку не закінчується знаком питання

🤦‍♀️

Американці? А американці самі в курсі, що це вони розвели?

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ досить мені грати з голубом у шашки. Розумію Портникова ще більше.

а якісь підтвердження на користь цього? Чи так, як завжди, аби щось вигадати?

uk.wikipedia.org/wiki/Еспресо_TV

«Еспресо TV» — загальноукраїнський інформаційний телеканал, створений у листопаді 2013 року. Належить українському політику та журналісту Миколі Княжицькому.

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ досить мені грати з голубом у шашки. Розумію Портникова ще більше.

Оце ваш рівень — смайлики, гигиги як у зелених в стилі «ніколи такого не було, і от знову», а самі навіть Вікіпедію не читали

Портніков працює на Еспресо від самого заснування каналу, Княжицький і є засновником. Княжицький з НарФронту, і саме тому Портніков хвалить (в т.ч. в цьому виступі на ДОУ) НарФронт загалом і Авакова зокрема. Це його власники

Це називається «п***єть нє мєшкі ворочать». Портніков це людина яка не відповідає ні за що і ніде. Не розумію для чого брати в нього інтерв’ю і тим більше розтягувати то вже на 4 теми на доу

Цілком згоден! Взагалі не розумію сенсу його присутності на IT-шній тусі.

Він багато жив в Рашці, ерудований по совку та колишньому соц табору. Такий собі антрополог росіян для українців. Інтерв’ю вийшло невдалим. Біографія у нього цікава, як і динаміка його позиції щодо Кремля та список його роботодавців.

ерудований по совку та колишньому соц табору.

знати та розуміти — це дві величезні різниці.... Якщо ви хочете щось зрозуміти ... а не знати, тоді намагайтесь самі заглибитися в питання. Це важко та вимагає зусиль (часу, аналізу, критичного мислення).

Навіщо вам власні мізки, якщо ви споживаєте готові конструкти Портнікова? Портніков та його «знання» — це інтелектуальний МакДональдз ... для вашої власної ліні щось зрозуміти та усвідомити.

Портніков за будь-якої влади в СРСР, росії та Україні був на професійному коні. Не був вигнанцем. А був завжди в теплих та затишних професійних локаціях. Тобто він як журналіст був комфортний, вигідний та кон’юнктурний.

Портнікова ніхто не гнобив, ніхто не переслідував. Тобто нічого реального серйозного та важливого він не розказував і не розказує...

Якщо би розказував щось дійсно важливе та серйозне як журналіст, то він стабільно «отримував би серйозних прочуханів» від влади в найбільш корумпованій державі Європи.

Його сила — у здатності бачити Україну не як набір поточних подій, а як історичний процес.

Його сила у вмінні генерувати опінії. Все.
Я щось не чув, що він щось втілив, реалізував, дослідив...
Але навіть у своїх візіях і опініях він маніпулює фактами, бо епоха постправди на дворі, завжди знайдеться вдячна аудиторія

Який ШІ писав цей текст? :) це ж очевидно

Портніков йшов на тусовку айтішників. Що таке українські айтішники? Це люди 30 — 40 років, молодь за мірками Портникова. Це люди, яким хтось нашептав, що вони дуже розумні, хоча насправді це далеко не факт. Ці люди дуже сильно себе цінять і не надто переживають за долю країни (чудово жити можна і в будь-якій іншій країні).
Як донести до таких людей свою точку зору? Як протягом обмеженого часу змусити їх думати не тільки про дедлайни, а й про певні філософські, соціальні теми? Самий дієвий спосіб — підірвати їх, викликати скандал і вже потім, коли вони включились, можна пояснювати їм якусь базу політології.
Якось так.

1. Айтівці — розумні
2. Авдиторія підтримувала інтелектуальний махач, все, як на форумі

Це люди, яким хтось нашептав, що вони дуже розумні, хоча насправді це далеко не факт.

Не розумію такої самокритики. Ніхто на доу не рухав ідею, що в it самі розумні. Але давайте відверто — це доволі освідчені люди з доволі широким кругозором, люди що бачили світ та підтримували європейський шлях, люди що переважно читають англійською та споживають не тільки телевізор иа телемарафон. Ви впевнені що у нашому суспільстві інші зрізи можна сказати значно краще? Ніхто не відміняє, що є інші професії що намагаються йти в крок сучасності, але давайте не жити в ілюзіях та впадати в крайності самобічеванія.

Швиденько, по тексту,

це була не просто складна дискусія.

Ні, це було інтерв’ю. Не батл, не дискусія, а саме інтерв’ю. Є інтерв’юер, в нашому випадку — пан Юрко, і є респондент — людина у якої беруть інтерв’ю, в нашому випадку пан Віталій.

Ведучий ставив нормальні питання, але часто не дотискав їх

Ні, ведучий ставив відверто не коректні(дуже поверхневі) запитання. Це, те саме, щоб на обговорені ТЗ запитати, чому на вході у офіс, ручки на дверях круглої а не прямокутної форми?

Принципова різниця: технологічне мислення проти історико-державного

Ні. Це різниця рівня, що таке ООП і знання окремо взятого плагіну. Відчуваєте різницю і масштаб?

Особисте враження 2: у чому була слабкість ведучого

Непідготовленість і відсутність навіть бажання, бути в темі розмови, глибше двох абзаців, з чату GPT.

Що IT-середовище — це не просто «сервіси»

Так і є, це просто «сервіси». Не більше і не менше. За цими «сервісами» стоять люди. А, по вашому, за роботою міськводоканалу чи Укрзалізниці, хто стоїть?

Що ця дискусія показала про DOU-спільноту

Некомпетентність. Запросити, пана Віктора і виставити пана Юрка, це те саме, щоб у Марка Рубіо, чи Джорджії Мелоні, брав інтерв’ю рядовий працівник з Макдональдс. Горизонт мислення і хід думок — неспівставні.

Мій особистий висновок

Дуже сумний. Ви «топите» за «сервіси» і передові технології, не розуміючи, що корінь зла в невідповідності діючої влади, тим базовим принципам і поняттям, які закладані в їх основу. Ви що, думаєте, що Міндіч чи інші, представники горе влади, не користуються «сервісами» і передовими технологіями(крипта і таке інше)? НАБУ, ГПУ, і так далі, по списку. Все в них є найсучасніше, і що воно нам дає?

Це, те саме, щоб на обговорені ТЗ запитати, чому на вході у офіс, ручки на дверях круглої а не прямокутної форми?

Таке питання було б дивним, але ніяких істерик ні в кого б не визвало. На нього легко відповісти. Але питання до Портнікова не було аналогом цього. Ви хоч пам’ятаєте, що його запитали?

щоб у Марка Рубіо, чи Джорджії Мелоні, брав інтерв’ю рядовий працівник з Макдональдс

Це якраз їх рівень

Мелоні зокрема: www.instagram.com/reels/Ci7TMnqjsBm

ок, от Портніков каже треба робити уряд національної єдності брати представників політичних сил і ліпити об’єднаний уряд. От я себе ставлю на місце людини яка має виконати це завдання. Як мені сформувати уряд наприклад з Тимошенко в якої ціль «грохнуть єто большинство»? єдиний вихід її задобрити відстібнути якусь галузь до якої вона може присосатись, і хто я в результаті, кого віддати в жертву?
Портніков живе в метафізиці і якихось працюючих команд із 10+ людей не робив і не менеджив, де ще й ти не маєш важелів впливу як заробітня плата а маєш ціннісно поєднувати ідейних і мажоритарників які за пару лямів пройшли у ВР і мають зараз їх відробити

І так і ні, одночасно. Так, з Тимошенко, каші не звариш. Ні — не треба поєднувати ідейних і мажоритарників. Партія — це, в першу чергу ідея. Однопартійці — повинно бути синонімом однодумці. Якщо, діючи важелі, у владі, не працюють — треба їх міняти на дієві. Моє, особисте бачення діючої Верховної Ради, у складі двох депутатів, від кожної області і крапка. А тепер УВАГА, повний перехід ВР на цифровий документообіг. На зараз, по процедурі, перед прийняттям любого законопроекту, чи іншого законодавчого акту(документу), канцелярія ВР роздруковує, ще не прийнятий документ, до голосування для ознайомлення, у кількості всіх депутатів + всіх їх помічників. Як вам таке, люди з ІТ світу?

навіщо щось друкувати коли є гіт, заженіть закони туди + профільні не депутатські групи можуть коментувати/розробляти законопроекти, так адвокатська група набагато краще тикне в правову колізію, а автора одіозного рядка про доброзвичайність завжди буде видно в історії, ну і сульспіство може хоча б гнівних смайликів натикати під такими документами, не кажіть що розголос не працює, це вже проодили
гіт дає найчіткішу картину документа і колаборації тисяч людей,
але це кашешно потрібно мати десь рівень узурпації Аваков щоб таке протягнути

Так, це як розмова доменного експерта та девопса. Специфіка конкретного бізнеса та технічних архітектурних рішень. Може здаватися знецінення техничних рішень на фоні складності доменної моделі, але сінергетичний ефект у їх взаємодії.

Пояснюю для рожевих понів.
Ведучий питав:"Як нам переписати систему?"
А Портников відповідає:"А для, б***ь, ваша архітектура? Ви вже 30 років будуєте без архітектури, без ТЗ, без блідого поняття, що ви будуєте. Ви начитались і навчились крутих паттернів, але де базові документи по проекту?!!! Що ми будуємо? За 30 років не те що архітектуру не збудувала, а й ТЗ навіть не почала писати. У вас може бути дуже крута системи безпеки, але якщо навколо діра, то ця система безпеки вам ні до чого."
Так зрозуміло?

Ведучий питав:"Як нам переписати систему?«

Не питав

Ви вже 30 років будуєте без архітектури

Ви? Портніков сильно старший за ведучого, це Портніков 30 років «будував» і «збудував»
Тільки є нюанс — Портніков про 30 років не говорить, лише про 7 років як його шефи не при кориті

У цьому контексті мислення ІТ-спільноти виглядає пласко відносно складності задачі. Воно виходить з уявлення про державу як керовану систему, тоді як у цій розмові йдеться про державу як про історичний організм у стані виживання.

Ідея «розкласти все як задачу, описати й реалізувати» звучить привабливо, але реальність значно складніша.

Це не той випадок, де достатньо добре поставленого процесу чи структурованого підходу — і точно не те, що можна «дотягнути» звичними інструментами

Хтось хотів би працюваті в одній команді з людиною з таким рівнем софтскілів як у Портнікова? Коли на конкретне питання про думку стороннього експерта він відповідає — «плюньте в очі тому експерту». Яка реально роль у трансформації країни таких людей як Портніков? Так, у нього прекрасна память, він багато працює, читає і вивчає. Але будь-яке незручне питання для себе він миттево знецінює. Така людина ніколи не переконує опонента — він його морально знищує. Його дискусії — це софістика.

Яка реально роль у трансформації країни таких людей як Портніков?

Ніяка. Портніков за все життя зробив одне велике Н%УЯ! Беззаперечний скіл — перетасовування слів як колоди карт, стільки років в цій темі. Досі не розумію нахіба його кликали? Ну якщо просто наповнити івент контентом, ну то мабуть, треба було взяти в модератори того хто його буде тримати в руках. P.S. Не критикую пана Юрка, просто на мою суб’єктивну думку, Юрій звик вести бесіди з людми з ІТ тусовки. А з такими самозакоханими у власний голос, можуть бадатися тільки інші самозакохані.

Ви дивилися прямі етери за його участі, на суспільному?
Ви, хоча б раз, передивлялися передвиборчі теледебати, які він влаштовував?
Ви прочитали, хоча б одну статтю, в часи його роботи у Москві?
Три НІ, але так впевнено «Його дискусії — це софістика».
То чим ви кращі, за підготовку Юрка?
Віталій Портников — це глиба. Його роль, в становленні незалежності України, не можливо переоцінити. Він мав, особисті зустрічі, з першими особами держав. Він видає базу, яку ви вперто ігноруєте. Не має сенсу розмовляти, про Федорова чи ДІЯ, якщо ви не розумієте, як працює державний апарат, де чиї обов’язки і зона відповідальності.

Ви робите слабо обгрунтовані припущення про те що я не знайомий з медіа діяльністю Портнікова.

Я ніде не заперечував ані ерудицію Портнікова, ані його внесок як публіциста. І саме тому дивно бачити, що замість відповіді на конкретний фідбек ви пропонуєте мені перелік його заслуг та знайомств.
Моя теза була дещо вужча: стиль дискусії Портнікова. Я говорю не про те, скільки статей він написав і з ким зустрічався, а про те, як він поводиться з опонентами і незручними питаннями і про те — а який call to action випливає з такої дискусії.
Тому відповідь на мою критику могла б звучати приблизно так: «Ні, ви помиляєтесь, ось приклади, де він уважно вислуховував співрозмовника, змінював свою позицію або аргументовано відповідав на незручні питання». Це була б дискусія по суті.
Натомість ви пропонуєте мені визнати, що людина має рацію, тому що вона «глиба», знайома з першими особами держави і «видає базу». Але це саме апеляція до авторитету — простий і всім знайомий риторичний прийом, а не відповідь на мої аргументи.
І, до речі, я не ставлю собі за мету довести, що Портніков нічого не вартий. Я лише вважаю, що високий інтелект, ерудиція і великий досвід не скасовують необхідності мати культуру дискусії та повагу до співрозмовника. Саме ці якості я і називаю софтскілами.

Давайте, з прикладами. Ви, готуєтеся до важливого оферу, скажімо, до центрального офісу Samsung в Кореї. А на офері, з’ясовується, що ваш інтерв’юер, навіть не готувався до вашої зустрічі, і, в загалі не знає англійської, а для вас, через чат GPT, поспіхом, за вашої присутності, ці запити конвертує в англійську і передає вам.

Я нажаль не зрозумів: ви говорите про офер, а по контексту так наче про інтревю. Давайте зробимо припущення що це оффер, тоді мої дії наступні — справа вже зроблена, я їду в центральний офіс Samsung, «інтервьювер» затупив, треба дати йому фідбек і продовжити їхати робити свою справу, оскільки мені платять не тільки за хардскіли але і за софтскіли. Зробимо припущення що це інтервью — з таким інтервьювером буде легко зчітерити, але тоді це не буде роботою моєї мрії. Я би дав фідбек рекрутеру який організовував інтервью і далі діяв би по ситуації. Якщо це дійсно стиль проведення інтервью в Samsung — ця компанія не для мене.

Фідбек, від пана Віталія буде, я в цьому впевнений на всі 100%, повний ігнор наступних запрошень від DOU.

DOU переживе
Його і так не мали запрошувати на технічну конференцію, йому там просто нічого сказати

Власне він це довів на практиці — накидав політагітації за своїх шефів з НарФронту і Авакова зокрема, нахамив ведучому, повимахувався знанням мемуарів нікому не цікавих російських офіцерів 1-ї світової, які в цих мемуарах написали тони брехні, яку Портніков пережовує і вибльовує в наш інфопростір, і на цьому звалив в захід Сонця

Для чого таке на технічних конференціях? Арєстовіча вам було мало і Телемарафону?

Віталій Портников — це глиба. Його роль, в становленні незалежності України, не можливо переоцінити.

Треба більше пафосу, щє додайте тези про те що він діяч міжгалактичного масштабу і коли він щось каже, то в кожному закутку галактики інші лідери прислухаються до його величних думок

Там було обгрунтування, чому «експерт» не експерт. На жаль, ви знову щось пропустили.

Нажаль ви робите хибні припущення що я щось пропускаю. Справа не в тому чи експерт дійсно експерт, а в реакціїї пана Портнікова — навіть якщо ти бачиш що людина помиляється, ти маєш діяти інакше. Чужі помилки не виправдовують хамство людини, яка хоч і в шутку, претендує на національне лідерство і на плив на формування національної ідентичності українця.

«Якщо ти не можеш пояснити складну річ простими словами — значить ти сам в ній як слід не розбираєшся»

О так. Чудово було бачити, як Федоренко ляпнув про лібертаріанство, а коли Портников його спитав «а ви знаєте, що це таке», Юрко засунув язика в одне місце, бо він, звичайно, не знає. 😆 отакий рівень підготовки, потужний.

а коли Портников його спитав «а ви знаєте, що це таке»

А коли Портніков його ЗАПИТАВ, що це таке, і дав можливість відповісти? Коли це таке було? Бо в цій розмові такого НЕ БУЛО, у вас хибні спогади. Портніков сказав зовсім інакше, в формі твердження а не питання, що «тоді (зеленим) треба було спочатку пояснити виборцям, що таке лібертаріанство»

19:20 і він навіть відповів «нє, ну я, звісно, іронізую».

Так ви не зрозуміли відповіді навіть :D

Портніков мимоходом питає, чи в курсі плебс, що таке взагалі лібертаріанство — на що Федоренко відповідає, що ясно, що про лібертаріанство як таке мова не йде, фактично у зелених популізм. До речі, ви тут з Федоренком не згідні? :D
Але факт, він говорить про зелених, а не про лібертаріанство. І оце «нє, ну я звісно, іронізую», це не «ні, я не знаю, що таке лібертаріанство»

А от далі ви не послухали. А далі Портніков навалює, що зелені мали, постулуючи своє ніби-то лібертаріанство, ще вчити широкі маси тому, що таке взагалі це лібертаріанство.

Це смішно. Ви зараз захищаєте те, що, на вашу думку, він мав на увазі.
Якщо людина справді розуміє термін, яким оперує, то їй не потрібна армія коментаторів, які потім розшифровують її думки. Вона просто пояснює його сама.
А в тому фрагменті ми побачили класичний прийом: гучне слово прозвучало впевнено, а коли розмова наблизилася до змісту цього слова — почалися жарти, іронія та відступи вбік.
Можливо, він знає, що таке лібертаріанство. Можливо, ні. Але точно не той фрагмент є доказом того, що знає.

Портников і Федоренко — в різних командах. Не в одній. Портников нікому не продавався.

Я б хотіла. Напевно тому, що така сама. Тупі люди мене дратують і я не стримуюсь. Ніяких реверансів, ввічливості, нічого.

Просто ви припускаєте що він не вважатимке вас тупою. Але зачасту такий типаж людей так не робить.

Портников щоразу показував: за кожним окремим питанням стоїть більша проблема

типова демагогія — давайте робити нікуя бо там за тим ТАКІІІІ проблеми!!!

Давайте робити правильно, а не шонебудь аби робити.

ага... йожикі станьтє мєдвєдямі. інколи перед тим як почати робити правильно треба спочатку вийти з глухого кута зробивши хоть шось

Спочатку зламати працюючу не ідеальну систему, а потім робити «хоть щось». Це найгеніальніший план

Дали балоболу трибуну і не дивно, що він скористався. Йому виступати, як дихати. Конкретики, дії, то інше

Люди діляться на практиків і теоретиків. Теоретик не здатен робити практичні дії. Його користь саме в формулюванні і узагальненні. Це бісить практиків, проте доя чогось таки цих теоретиків тримають в суспільстві і не придумають ще в першому класі.

*придушують

люди діляться на практиків, теоретиків і 3.14*даболів :)
теоретики складають гіпотези і варіанти їх перевірки, практики використовуючи варіанти підтверджують або спростовують ці гіпотези.
якраз в інтерв’ю і задавались питання «практика» (від імені ІТ) до гостя: у тебе є гіпотези? скажи, що нам робити?
у відповідь нічого що можна використати на практиці.. бо питання ставилось не до теоретика, а до 3.14******

Після прочитаного в мене залишилось одне питання.

Роль кібербезпеки трохи перебільшена. [...] Ми їх звільнили і нічого не відбувалось протягом кількох місяців

— це який тип мислення: технологічний чи історико-державний?

якби почав сперечатися про щось із бабцею на вулиці, то в нас би була цікавіша дискусія 💁‍♂️

Яку останню книжку Ви прочитали з історії України, окрім підручника та художньої літератури? Копірайт Vox Veritatis.

Кожен вибирає опонента по інтересах

Підписатись на коментарі