After Action Review розмови DOU з Віталієм Портниковим: чому ця дискусія вийшла важливішою, ніж просто інтерв’ю
Namaste, мене звати Анатолій Шара. Я діючий військовослужбовець Збройних Сил України, зараз — «чілю» на Запорізькому напрямку. Також я дописувач DOU, колишній NLP Engineer і людина, яка добре розуміє цінність українського технологічного середовища в умовах війни з росією.
Саме тому я дивився розмову DOU з Віталієм Портниковим не як зовнішній спостерігач, не як людина, яка хоче когось «рознести», і не як фанат однієї зі сторін. Я дивився її як людина, якій болить і українська держава, і українська технологічна спільнота, і якість публічної розмови під час війни. Я далекий від того, щоб піддаватися емоціям і визначати переможця в цій дискусії — це занадто поверхневий, імпульсивний і повністю контрпродуктивний підхід. Моє головне враження таке: це була не просто складна дискусія. Це була зустріч двох дуже різних способів мислення. І саме тому вона вийшла нервовою, місцями незручною, але водночас дуже показовою. З одного боку — ведучий DOU, який представляє технологічне, раціональне, так би мовити, «просунуте» середовище. Це середовище звикло мислити категоріями ефективності, сервісів, продуктів, управлінських рішень, конкретних кейсів і вимірюваних змін. З іншого боку — Віталій Портников, який мислить категоріями державності, історичної тяглості, імперії, політичної культури, ідентичності та виживання нації. Це не просто різниця в темпераменті чи стилі. Це різниця в масштабі оптики сприйняття тих самих процесів. І саме в цій різниці, на мою думку, криється головна причина, чому Портников у цій розмові виглядав у загальному сенсі сильніше.
Портников не відповідав на питання — він змінював рівень (сенс) розмови
У хорошому інтерв’ю ведучий зазвичай контролює структуру процесу: ставить питання, змінює теми, веде співрозмовника від блоку до блоку. Формально так було і тут. Але змістовно центр розмови дуже швидко перейшов до Портникова. Причина в тому, що він майже ніколи не залишався в межах самого питання. Коли йшлося про конкретний політичний скандал, він говорив не лише про скандал, а про якість державного управління. Коли йшлося про технології чи цифровізацію, він говорив не лише про застосунки, а про пріоритети країни, яка воює за виживання. Коли йшлося про ідентичність, він не зводив це до культурної дискусії, а розкладав тему через імперську спадщину, меншовартість, історичну пам’ять і політичну суб’єктність.
Це дуже сильний прийом не тільки риторично, а й змістовно. Портников щоразу показував: за кожним окремим питанням стоїть більша проблема. За кожним поточним конфліктом — довший історичний процес. За кожною управлінською помилкою — певний тип політичної культури. І тут ведучому було складно. Бо коли ти ставиш питання на рівні конкретного кейсу, а тобі відповідають на рівні історичної моделі, тобі потрібно або мати таку ж сильну альтернативну модель, або дуже точно розбирати відповідь співрозмовника на частини. Інакше розмова починає рухатися за логікою гостя. У цій дискусії, на моє враження, саме це і сталося.
Ведучий ставив нормальні питання, але часто не дотискав їх
Я не вважаю коректним казати, що ведучий був «поганим» або що його питання не мали сенсу. Багато з них були цілком притомні, але загорнуті вони були в занадто спрощену обгортку (типу як текст на слайдах для pitchbook). Більше того, для аудиторії DOU такі питання природні: про роль технологій, про Федорова, про «Дію», про ефективність, про практичну користь, про те, як країна має модернізуватися. Проблема була не стільки в самих питаннях, скільки в тому, що після сильних відповідей Портникова часто бракувало другого, третього, четвертого уточнення.
У розмові з таким співрозмовником перше питання — це лише вхід. Портников надто досвідчений публіцист, щоб просто відповідати в заданому коридорі. Він швидко бере питання й розгортає його у власну рамку. Тому справжня робота інтерв’юера починається тоді, коли потрібно цю рамку перевірити.
Наприклад, якщо Портников говорить про слабкість державного управління, варто питати: яка саме модель управління була б кращою? Якщо він критикує надмірне захоплення цифровізацією, варто уточнювати: де межа між цифровізацією як сервісом і цифровізацією як частиною оборонної спроможності? Якщо він говорить про ідентичність, варто питати: як розвивати спільну ідентичність для України з чіткою регіоналізацією та значним впливом ментальної радянської спадщини? Саме таких точних follow-up, на мою думку, місцями бракувало. Це не робить ведучого некомпетентним. Але це показує, що розмова з Портниковим вимагає іншого рівня підготовки. З ним не можна просто йти за списком тем і вимагати чітких рамкових відповідей, як на coding interview. З ним потрібно йти з власною розгалуженою структурою, інакше він неминуче забере центр дискусії на себе.
Принципова різниця: технологічне мислення проти історико-державного
Для мене найважливіше в цій розмові — не конкретні суперечки, а принципова різниця між двома способами бачити Україну. Ведучий, як мені здалося, мислив Україну переважно як систему, яку треба модернізувати: зробити ефективнішою, технологічнішою, прозорішою, швидшою, зручнішою, менш радянською, більш орієнтованою на результат. Це питання типу, чи варто залишати цей проєкт як «моноліт», чи «різати на мікросервіси». Це дуже важливе мислення. Без нього ми не побудуємо нормальної сучасної держави. Нам потрібні цифрові сервіси, ефективні процеси, сильні інституції, менеджмент, продуктова логіка, технологічна культура, здатність швидко створювати рішення. Але штука в тому, що Портников мислить Україну не як систему сервісів, а як політичну націю в історичній боротьбі. Для нього держава — це не лише якість застосунків і не лише ефективність послуг. Держава — це пам’ять, армія, мова, політична культура, еліти, інституції, суб’єктність, здатність чинити опір імперії, здатність пережити війну й не розчинитися в чужому історичному проєкті. І ось тут виникає головна точка напруги. Технологічне середовище часто хоче бачити державу як IT-продукт, який можна «пофіксити». Так цьому середовищу звичніше і зрозуміліше, проте Портников чітко нагадує, що держава — це не тільки продукт, а дуже складна система, де більшість фіч невідома, і їхня вага постійно змінюється за непередбачуваними законами. Більше того, ще й в умовах перманентного історичного виживання народу.
На мою думку, Україні потрібні обидві оптики. Нам потрібна модернізація. Але модернізація без державницької рамки може перетворитися на набір зручних сервісів у країні, яка не усвідомлює власних історичних ризиків. Так само державницька риторика без управлінської ефективності може перетворитися на правильні слова без здатності виробляти результат. І саме тому ця розмова була такою важливою: вона показала не просто конфлікт ведучого й гостя, а глибший конфлікт двох українських мов опису реальності.
Особисте враження 1: чому Портников виглядав переконливіше
Портников виглядав сильніше не тому, що він у всьому автоматично правий. І не тому, що його позиції не можна критикувати. Їх можна і треба критикувати. У нього є своя категоричність, своя жорсткість, своя інтонація, яка не всім близька. Це — нормально. Але в цій розмові він мав три сильні переваги:
- Перша — масштаб. Він говорив не про окремі події, а про системи. Не про один скандал, а про політичну культуру. Не про один застосунок, а про пріоритети держави під час війни. Не про одну мовну чи культурну суперечку, а про наслідки імперської історії.
- Друга — історична глибина. Портников майже кожну тему вбудовував у довший контекст. Це дає його аргументації вагу. З ним можна не погоджуватися, але важко сказати, що він мислить поверхово.
- Третя — готовність говорити неприємне. Він не намагався сподобатися аудиторії DOU. І це, як на мене, важливо. Бо іноді спільнотам потрібні не тільки компліменти, а й незручні питання. Особливо під час війни.
Саме тому він і контролював розмову. Він не йшов за настроєм залу. Він змушував зал реагувати на свою рамку.
Особисте враження 2: у чому була слабкість ведучого
Слабкість ведучого, на мою думку, була не в тому, що він представляв іншу позицію. Інша позиція якраз була потрібна. Без неї розмова перетворилася б на монолог. Слабкість була в тому, що ця позиція не завжди була достатньо оформлена як цілісна контррамка.
Ведучий міг би сильніше захистити технологічну оптику. Наприклад, показати, що цифровізація — це не лише комфорт, а й інфраструктура довіри, прозорості, швидкості державних процесів. Що технологічна культура може бути частиною воєнної стійкості. Що IT-середовище — це не просто «сервіси», а люди, які донатять, волонтерять, створюють оборонні продукти, працюють з даними, автоматизацією, кібербезпекою, логістикою.
Це була потенційно сильна позиція. Але її треба було не просто відчувати, а чітко сформулювати та артикулювати. Замість цього, місцями складалося враження, що ведучий просто реагує на Портникова, але не перехоплює ініціативу. А в розмові з таким співрозмовником цього недостатньо.
Що ця дискусія показала про DOU-спільноту
Для мене, як дописувача DOU, ця розмова цікава ще й тим, що вона показала певну межу нашої спільноти. DOU — це сильне середовище. Воно критичне, раціональне, технологічне, часто має здоровий скепсис до пафосу, порожньої риторики й неефективності. Це середовище людей, які звикли ставити питання: «А як це працює?», «Який результат?», «Де метрики?», «Хто відповідальний?», «Що можна покращити?» Це величезна сила. Але ця сила має і свою сліпу зону. Не все в державі можна описати мовою продуктових метрик. Не все в історії можна розкласти як backlog. Не всі проблеми нації вирішуються банальною оптимізацією процесів. Є речі, які існують у довшій часовій перспективі: ідентичність, пам’ять, травма, імперська політика, політична культура, війна як боротьба за саме право на існування. Портников саме цю сліпу зону і зачепив. І, підозрюю, саме тому розмова багатьом була неприємною. Бо вона вивела технологічну аудиторію за межі звичного комфорту.
Що ця дискусія показала про Портникова
Портников у цій розмові був просто самим собою: різким, системним, з багатим використанням історичного контексту, іноді категоричним, але дуже послідовним у своїй логіці. Його сила — у здатності бачити Україну не як набір поточних подій, а як історичний процес. Його слабкість — у тому, що така оптика іноді може звучати для частини аудиторії як надмірний песимізм або навіть як знецінення конкретних практичних досягнень. Але я не думаю, що він справді знецінює технології чи модернізацію. Мені здається, він радше ставить питання пріоритетів: що є критичним для держави, яка воює за виживання? Чи не плутаємо ми інструменти з основами? Чи не підміняємо розмову про державну спроможність розмовою про зручність сервісів?
І ці питання, навіть якщо вони комусь неприємні, мають право бути поставлені.
Мій особистий висновок
Після цієї розмови я не вийшов із думкою, що одна сторона «добра», а інша «погана». Це було б занадто просто.
Мій висновок інший: ця дискусія показала, що українським технологічним спільнотам, у тому числі й DOU, дуже бракує здатності поєднувати дві оптики — технологічну й державницьку. Звісно, нам потрібні люди, які будують сервіси, продукти, системи, процеси, технології. Але нам також потрібні люди, які нагадують, що держава — це не тільки сервіс. Це історична відповідальність, політична воля, пам’ять, інституції, армія, мова, культура і здатність не програти імперії.
У цій конкретній розмові Портников виглядав сильніше, тому що прийшов із цілісною історико-політичною моделлю. Ведучий мав важливі питання, але не завжди мав достатньо сильну контрмодель, щоб утримати рівновагу дискусії. Це не персональна поразка ведучого, а радше показник того, наскільки складно вести розмову з гостем, який приходить не з набором тез, а з цілісною історико-політичною моделлю. Проте це й не привід для взаємного приниження. Це привід зробити висновки.
- Для DOU-спільноти — що технологічна компетентність не звільняє нас від необхідності глибше розуміти державу, історію, політику й війну.
- Для публічних інтелектуалів — що технологічне середовище не варто зводити лише до сервісної логіки, бо воно вже давно є важливою частиною української стійкості.
- А для всіх нас — що під час війни нам потрібні не комфортні розмови, а розмови, які змушують думати.
Ця дискусія була саме такою. Незручною, нерівною, місцями гострою. Але корисною.
Бо іноді найважливіші розмови — це не ті, після яких усі погодилися. А ті, після яких стає зрозуміло, де саме проходять наші інтелектуальні межі.

Найкращі коментарі пропустити