Чи треба заборонити соцмережі дітям?
Привіт, спільното!
З’явилася новина, що у Великій Британії збираються заборонити дітям соцмережі. Користувачам молодшим за 16 років стануть недоступними зокрема Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, Facebook, X тощо.
Також британський уряд планує обмежити для дітей прямі трансляції, спілкування з незнайомцями та деякі функції на ігрових платформах. Ще розглядають нічні обмеження для користувачів до 18 років. Але месенджери на кшталт WhatsApp поки що залишать. Таким чином хочуть «повернути дітям дитинство» — за заборону соцмереж виступили дев’ять із десяти опитаних батьків.
Схожі обмеження в різних варіаціях вже діють в Австралії, Індонезії та Малайзії. У Греції планують заборонити соцмережі дітям до 15 років з наступного року, а у Канаді, Франції, Данії та Норвегії серйозно розглядають відповідні правила.
На мій погляд, таке рішення виправдане лише частково. Я сама виросла без соцмереж та мала те саме дитинство, про яке, вочевидь, говорять британські урядовці. Я багато читала, спілкувалась та гуляла — тобто уявляю, що інформацію можна здобути і без соцмереж.
Але це було нормально для того часу, а тепер діти ростуть у цифровій епосі. Дивно ізолювати їх від інструмента, яким водночас користується весь світ. Бо крім бездумного скролінгу, це ще й звичайний для нинішніх підлітків спосіб соціалізуватися. Тому я скоріше за якісь безпечні режими для дітей та певний контроль, а не повне виключення дітей з цього контексту.
А які ваші думки з цього приводу?
Найкращі коментарі пропустити