Я хотів зробити portfolio template, а почав будувати редактор сайтів
Останні кілька тижнів я робив open-jamstack-portfolio.
Ідея була така: open-source portfolio template, який можна швидко розгорнути, відкрити адмінку, додати свої проєкти, досвід, фото, контакти — і отримати портфоліо, яке можна показувати рекрутерам. Без CMS, без окремого backend, без необхідності лізти в код заради кожної зміни. Тобто я хотів зробити не конструктор сайтів, а простий інструмент для людей, яким треба швидко зібрати нормальну сторінку про себе.
Почалось усе з того, що я дивився портфоліо інших людей і багато з них були просто поганими. Не тому, що люди нічого не вміють, а тому, що нормально презентувати себе в інтернеті — це окрема складна задача. Треба зрозуміти, що показати, як це структурувати, як написати про себе, як не зробити сайт перевантаженим або порожнім, як взагалі зібрати все це в щось цілісне.
І в якийсь момент мені стало прикро, бо за слабким портфоліо може стояти сильна людина, але її досвід погано упакований. Мене ніхто не просив це вирішувати. Я просто подумав, що це може бути корисно. Та в процесі розробки я поступово почав відходити від початкової ідеї.
Спочатку потрібні були секції, потім блоки, потім можливість змінювати порядок, потім drag and drop, потім вкладені layout-и. Потім сітки, списки, логіка вставки елементів, поведінка контейнерів, розтягування на всю сцену, controls для вкладених елементів.
І в якийсь момент стало видно, що я вже роблю редактор сайту — сама ідея поступово тягнула в цей бік. Я хотів, щоб людина могла взяти один template і зробити з нього щось своє. Але якщо кожна людина має свій досвід, свої акценти, свої проєкти й свою історію, то один template для всіх дуже швидко перестає працювати.
Щоб він справді підходив різним людям, йому треба дати багато свободи. А коли ти даєш багато свободи, template перетворюється на конструктор. Тобто я прийшов майже до протилежного від того, з чого починав.
Я хотів зробити інструмент, який спрощує створення портфоліо. А почав робити інструмент, де користувачу знову треба думати про структуру, layout, порядок блоків і поведінку елементів. Тому я вирішив зупинити розробку open-jamstack-portfolio в цьому напрямі.
Мені трохи шкода, бо початковий імпульс був дуже щирий. Я хотів допомогти людям, хоч мене про це ніхто не просив. Але зараз чесніше визнати, що в такому вигляді ідея почала вести не туди. Можливо, колись я повернуся до цієї теми з іншого боку. Не як до універсального template для всіх, а як до чогось набагато більш обмеженого, простого і конкретного.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯкісь дивні success stories у 2026 році.
Я так починав з невеликого проекту, умовного CRM в телеграм. Потім зʼявився сайт, потім зʼявилась генерація посилання на клієнта, проєкт майже доріс до продукту, але в самому кінці я вигорів, та вже не мав бажання продовжувати :(
Якось я хотів зробити автотести для пайплайну. Потім поспав і перехотів.