Vibe-дизайн vs Дизайн-мислення: чи зможе АІ замінити дизайнера і як я побудувала повноцінний продукт з Claude Code
Привіт, мене звати Яна, я Product / UX/UI Designer. Пишу цю статтю для інших дизайнерів, яким цікаво розбиратися в нових AI, та не AI інструментах (такі зараз є?). Котрі не панікують від того, що AI їх замінить — або ця стаття допоможе цього не робити.
Можливо, ця стаття буде цікавою і для розробників, яким завжди хотілося дізнатися більше про іншу сторону роботи.
Я опишу свій власний експеримент з АІ. В процесі зʼясую, де закінчується дизайн, Figma, мокапи і що починається після. Опишу процес, який мені вдалося побудувати в рамках цього експерименту. Поділюся своїм досвідом зміни процесів дизайну. Маю надію, що знання про мої кроки допоможуть комусь створити своє, дізнатися більше, або просто почати в усьому цьому розбиратися.
Ну і також, не хочеться, щоби така робота припадала десь пилом. Хочеться ділитися нею з іншими, обмінюватись знаннями, обговорювати. Ну, ви самі все знаєте.
Тут не буде багато про ресьорч, юзер флоу та ідеальні процеси. Більше я хочу розповісти саме про свою роботу з Claude Code та, як саме він допомагав мені інтегрувати інші сервіси в свій продукт.
Отож. Як все почалось
Я дизайнер на фрілансі, і якогось разу, коли я шукала різні бізнеси в Instagram, які не мають свого сайту, натрапила на такий та написала. Але виявилось, що сайт у них вже в розробці. І я майже одразу подумала: «А для чого мені клієнт? Може, я спробую зробити сайт сама?» Готовий сайт — як зараз кажуть, під ключ.
Так і вийшло.
На той момент я ще абсолютно нічого не розуміла про Claude Code, тільки читала щось у LinkedIn, бачила якісь каруселі, але й того було не так багато, як зараз.
І незважаючи на це, я дуже хотіла спробувати оволодіти наявними інструментами, протестувати їх на всю, подивитись, чи під силу це мені взагалі. І з’ясувати: де сучасний світ зараз знаходиться? Чи в ногу з ним я рухаюсь?
Одним із викликів було те, що я вирішила рухатися зовсім без Figma. Робити дизайн прямо в коді. І перед цією роботою мені потрібно було дуже добре розібратися із тим, як це працює, що за проект я буду створювати, поресьорчити, побудувати план роботи, документацію — і сам Claude Code мені в цьому дуже допоміг.
Я не хотіла гратися з купою інструментів і перекидувати свою Figma туди-сюди, хоч і часом це теж потрібно робити. Та чомусь я була впевнена, що зможу зробити дизайн таким, як я задумала. Мені вже було відомо, що якщо закласти якісний фундамент, то конструкція вистоїть. І я займалась цим. Мабуть, це найпростіше і найскладніше одночасно.
Що ж за проєкт
Концептуальний e-commerce магазин нішових китайських чаїв. Дала йому назву Söl Tea.
Це дослідницький проект про те, що відбувається, коли дизайнер з нульовим бекграундом в кодингу береться за повноцінний e-commerce разом з AI.
Нижче — детальний опис кожного етапу. Які рішення приймались, що було несподіваним, що стало зрозумілим тільки в процесі.

Одне з перших, що я зробила, — створила репозиторій на GitHub. Звучить як дрібниця, але це частина роботи, а саме та з якої варто починати.
Все задокументовано, всі версії зберігаються, що можна відкотитися до попередньої, коли це стає потрібно. А повірте, таке неодмінно станеться. Особливо коли працюєш з Claude Code — зміни відбуваються швидко, тому історія в цей момент прям рятує.

Етап 0. Бренд і продукт
До того як з’явився перший рядок коду, потрібно було зрозуміти, що це взагалі за магазин і як він виглядатиме. Назва, лого, товарна лінійка, класифікація — це все не взялось десь само. AI може запропонувати якийсь варіант, але найчастіше це буде недосконала та не дуже масштабована річ.
Söl Tea — нішові китайські чаї.
Те, що в моєму магазині будуть продаватися чаї — діло випадку, я і придумала і не придумала це сама. А от назва, візуальний стиль, логотип — все це вже було розроблено мною. Десь по ідеях, десь за допомогою AI, але головним для мене було не це, а саме продукт — e-commerce, який я в результаті хочу побудувати. Тому все натхнення на експерименти та розумову діяльність я в більшості залишала саме на ті етапи, де маю власні знання.
Асортимент я збирала одразу, розбитий на категорії: улун, пуер, сезонні збори, набір для знайомства, дошки, посуд, інші аксесуари. Кожна категорія має свою логіку подачі в каталозі. Вийшло 37 товарів, кожен з назвою, описом, варіантами ваги і ціни, своїм бекграундом на картці товару. Все це теж частина дизайнерської роботи, але не технічної.
Етап 1. Дизайн-система
Перший (майже) і найдовший етап — побудова всіх сторінок і компонентів. Але ще до першої сторінки я мучила себе питаннями: як зробити, щоб продукт був цілісним?
У Figma для цього є стилі і токени. В коді, як виявилось, — те саме, тільки назви інші. Це стало першим і, мабуть, найважливішим відкриттям цього проекту. Всі кольори, розміри тексту, відступи записані як змінні: —cream, —green-800, —text-h1. Жодне значення не хардкодиться. Зміна в одному місці — оновлення скрізь. Це той самий принцип, що й у Figma, тільки живе у файлі tokens.css.
Важливо! Перевіряйте Claude Code в цих питаннях по кілька разів — бо з точки зору коду та розробки це критично важливо.

Web Components у коді має ту ж саму логіку, що й компоненти у Figma. Один раз будуєш nav, footer, product-card — і вони однакові на всіх сторінках. Зміна компонента в одному файлі оновлює його скрізь, де він використовується. Саме тому, якщо вирішено змінити вигляд картки товару — міняється один файл, а не кожна сторінка окремо. І це теж треба по кілька разів перевіряти.
Дизайн-система — sol-design-system.html.
Сторінка, де я зібрала всі кольори, шрифти, варіанти кнопок, компоненти в різних станах. Відкриваєш у браузері — і одразу бачиш актуальний стан. Відкрити цю сторінку можна через кнопку Design System з самого низу сторінки.

Скажу правду, на початку в мене були окремі
Що потрібно пам’ятати в роботі з AI-інструментами? — потрібно постійно тримати їх в контексті. Claude Code може сам генерувати документацію, сам її оновлювати. Так, це пришвидшує роботу. Але, що саме в цій документації буде написано і для чого вона написана — вирішуєте тільки ви.
Робота з AI зараз схожа на диригентство. Багато різних інструментів, в кожного своє місце, але без управління цим всім — не вийде мелодії.
Офтоп. Мабуть, в кожній IT-професії важливо залишатися в темі того, що відбувається, слідкувати за новинами, не втрачати ентузіазму, щоби тестувати нове та розбиратися. І саме ця риса допомогла мені довести цей проект до кінця.
Я вирішила, що зроблю цей проект абсолютно по-іншому і з новим інструментом, але, як виявилось, що вміння, які були в іншому інструменті і поза ним так само можна застосувати і з АІ. Бо системність та креатив не можна набути штучно, а прискорити себе — цілком.
Сторінки
Над кожною сторінкою я працювала окремо. Не знаю, звідки я знала, як правильно розбивати роботу, але, мабуть, такого способу — не існує.
Десь я читала, чи слухала підкаст про те, що головні сторінки сайтів краще не робити на початку. А цю помилку часто допускають — всі.
Я зробила спочатку варіант, який закрив цю потребу в голові. «Щось є, але потім я до цього повернусь». І якраз тоді, коли вже майже весь сайт був готовий, я повернулась та переробила головну сторінку, вже спираючись на контекст тих сторінок, які були готові. Краще розуміючи, що за продукт я створила. І чи взагалі це те, що мало бути.
«Головна сторінка» — це як лендинг всередині e-commerce, воронка, де кожен крок проводить юзера до покупки. Дає можливість зрозуміти, що за продукт перед ним, краще ознайомитись.
Якщо знайомі — ось хіти продажів. Якщо не знайомі і не знаєш, що обрати — ось набір для знайомства, де є кілька чаїв у маленьких, дегустаційних порціях.
З кожного місця головної сторінки можна дістатися туди, де все одно кінцевою точкою буде покупка. Це важливо, і все ж це все одно потрібно тестувати, бо живий, працюючий продукт — це про розвиток та постійне тестування ідей, підходів.

Сторінка «Про нас» розповідає більше деталей для тих користувачів, яким важливо отримати цю інформацію. І власне, з цієї сторінки юзер може перейти до каталогу, як і з головної сторінки, щоби обрати для себе ті продукти, які в даний момент актуальні.

На сторінках «Кошик» та «Чекаут» — немає нічого, що би змусило повернутися назад, що би відштовхнуло. Все працює — як візуально в інтерфейсі, так і функціонально.
Але, ще раз наголошую, що кожне рішення все одно вимагає тестів на справжніх користувачах. Не можна тицьнути пальцем в небо і сказати, що ось це рішення буде працювати. На досвіді виникає більша кількість вдалих рішень, але головне тут не це, а те, як поводять себе користувачі, що вони про це думають. Для цього і існують різні інструменти для аналітики, про які я написала трохи нижче.

По сторінках. Додаткова сторінка із запитаннями важлива для всіх користувачів, а зокрема і тих, кому потрібно спочатку вивчити інформацію та дізнатися більше про сам сервіс.

Пошук доступний з будь-якої сторінки через nav. Відкривається оверлеєм, шукає по назві, інгредієнтах, описі. Сірим підсвічує літери, які користувач ввів, якщо це сходиться із назвами наявних товарів.

Сайт повністю адаптивний, про що теж варто турбуватися, коли щось створюєте. Тим паче, коли більшість користувачів відвідують інтернет-сторінки саме з такого типу девайсу.
Всі сторінки, від каталогу до чекауту — це верстка під мобільний екран: картки товарів, модалки, навігація, форми. І насправді це теж потрібно робити окремо та поправляти, бо AI не зробить все ідеально.

Медіа: 110+ зображень і системний підхід до генерації
Паралельно з технічними етапами була ще робота над медійною частиною. 37 товарів, по 3 зображення на кожен.
Вся генерація відбувалася в Krea AI. Системний підхід та цікавість — це те, що врятувало мою роботу в цьому процесі. Окреме слово для нодів у Krea, які допомагали мені тримати все цілісним. Я доволі багато писала про це у своїх сторітелінг-постах у LinkedIn, коли працювала над цим проектом. Там ціла ода для нодів.

Генерація всіх товарів була для мене одночасно творчою та монотонною. Працювати над першими товарами було доволі захоплюючо, але після двадцятого хотілося вже повернутись до інтерфейсів. Системний підхід тут не був про якусь зручність чи забаганку — а це був єдиний спосіб зберегти послідовність на такому обсязі роботи.
Може здаватися, що AI — це дуже просто, швидко та легко. Але насправді — по-перше, це точно дорого. Можливо, що мені не було б так монотонно робити ці зображення, якби я не бачила лічильник кредитів, але ми цього не дізнаємось. Єдине, що можу описати про цей етап — зробити еталон і рухатись із ним далі. Промпти напише AI, але ідея того, яка ця упаковка в цілому має бути, що і як на ній буде написано — це все ідея людини, або декількох людей, цілої команди, яка працює, якщо це вже існуюча продукція.
Навряд чи такі обсяги та стільки контексту AI зможе тримати в собі найближчим часом. І додатково, в людей він може постійно змінюватись, бо ми частина природи та живого світу, а AI, на жаль чи на щастя, — ні.
Етап 2–3. База даних
На першому етапі дані про товари жили у простому JSON-файлі — просто текст зі списком продуктів. Для прототипу — це, мабуть, цілком нормально. Для продукту, де потрібно змінювати ціни, бачити замовлення і відгуки в реальному часі — то вже не дуже. Тим паче, якщо я вже мала плани, як буде розростатися цей проект.
Перехід до Supabase став переходом від «макету з даними» до «системи з даними». Різниця одразу стала відчутна. Тепер є місце, де все зберігається, редагується і де видно, що відбувається.
Структура даних — це інформаційна архітектура, що дуже важливо для будь-якого продукту. Як продукт пов’язаний зі своїми варіантами (різна вага — різна ціна)? Як замовлення пов’язане з конкретними товарами? Як відгук прив’язаний до товару і до користувача, який його залишив? Це рішення, які визначають, як продукт поводиться. І це дизайнерський спосіб думати — насправді, просто у нових умовах, зі зміною ролей та відповідальністю за весь процес.

У мене вийшло 10 таблиць загалом: товари, варіанти, замовлення, позиції, відгуки, підписки, кошики, вішлісти, населені пункти і відділення Укрпошти.
Є один шаблон, і він наповнюється даними конкретного товару. Вибрав вагу — ціна оновилась. Немає варіанту в наявності — кнопка замінюється на відповідне повідомлення. Це не набір окремих сторінок, а один шаблон з підключеними даними.
Оформлення замовлення пише дані в базу: хто замовив, що, коли, яка доставка, який спосіб оплати. Для залогіненого — замовлення прив’язується до його акаунту. Для гостя — існує окремо, але може бути прив’язане потім, коли він зареєструється.
Етап 4. Авторизація і профіль
Один модальний компонент, але п’ять режимів: вхід в акаунт, реєстрація, відновлення пароля, Magic link — лист, що одразу логінить без пароля, і auth-gate — коли хтось хоче залишити відгук, не будучи авторизованим.
Модалка з’являється, пропонує увійти, і після цього повертає людину туди, де вона була. Все це в одному компоненті, між режимами — без перезавантаження сторінки.
Окремо виділю можливість авторизуватися через Google. Для мене це здавалося чимось надзвичайним, а виявилось доволі простим — якщо, звичайно, робити це з Claude Code.
Захист від ботів через Cloudflare Turnstile активується тільки тоді, коли користувач починає взаємодіяти з формою, а не одразу при відкритті сторінки.

Після входу — в навігації з’являється меню профілю. Звідти можна перейти до замовлень, відгуків, налаштувань або вийти.

У віджеті профілю є три вкладки: Замовлення, Відгуки, Налаштування.
В Налаштуваннях — зміна пошти і пароля, і два критичних сценарії: вихід з усіх пристроїв і видалення акаунту. Для деструктивної дії — окреме підтвердження, інший колір тексту. Де стоїть кнопка відносно інших, яке на ній формулювання — це все маленькі рішення, які насправді мають значення.

Етап 5. Адмін-панель: другий продукт всередині першого
Не просто «таблиця замовлень», чи дашборд із даними. Це окремий продукт з іншим типом користувача та іншими завданнями. Для покупця важливо знайти товар, купити, відстежити. Для адміна — бачити, що відбувається в реальному часі, керувати замовленнями, вирішувати по відгуках, розуміти, що продається. Різні люди, різні цілі, різний і дизайн.
Я хотіла замкнути коло в роботі над цим продуктом. Не хотіла зробити просто сайтик, навіть якщо це цілий e-commerce — хотіла відчути і спробувати, як воно власноруч побудувати рішення, яке може стати робочим.
Дашборд — це bento-сітка. Виручка, кількість замовлень, нові відгуки, топ-5 товарів, міні-графік за останній місяць.
На картках замовлень можна побачити інформацію про клієнта, доставку та оплату. Статус змінюється прямо на картці без переходу на іншу сторінку. Для людини, яка обробляє десятки замовлень на день, — найчастіше це важливо.

Модерація відгуків у три стани (Очікує, Опублікований, Відхилений) з відповідними діями для кожного. Звичайно, можна відповісти на відгук — відповідь покупець бачить під своїм коментарем на сторінці товару.

Етап 6. Кошик і вішліст: два стани одного користувача
Кошик — один з найважливіших елементів e-commerce. Що відбувається з ним, коли користувач закриває сторінку? Або коли він логіниться? Зараз ще одна невеличка відступка саме від інтерфейсів і того, як це виглядає на сторінках.
Кошик зберігається прямо в браузері навіть в гостьовому режимі. І це збільшує шанси на те, що людина купить щось. Закрив вкладку, відкрив знову — товари на місці, все локально. Коли користувач залогінився — кошик синхронізується з сервером, відкрив з телефону після того, як додавав з ноутбука — товари є.
А найцікавіший момент — це коли гість додав кілька товарів, потім залогінився. Що має відбутись? Злиття: гостьовий кошик і акаунтний об’єднуються без дублювання. Якщо один і той самий товар є в обох — кількості сумуються. Користувач не помічає жодного з цих кроків — кошик просто залишається повним. Те саме для вішліста.
Втілення та взагалі діалог про це відбулися в мене за допомогою того ж Claude Code. І це якраз той момент, де ви можете дискутувати та радитись. Але важливо не відпускати повністю контроль та не віддавати AI право вирішувати щось за вас. Той вільний час, який ми можемо отримати, тепер можна використати для того, щоби більш якісно думати про свої рішення.

Етап 7. Доставка
Вибір відділення доставки — одна з головних причин кинути кошик. Якщо потрібно вручну вводити назву міста і гадати, чи вона в базі — частина людей просто піде.
Тому я вирішила, що на сайті має бути реальна база, з реальними Новими поштами, які можна обирати, які будуть оновлюватися незалежно від того, як функціонує мій сайт. Які будуть самі по собі. І на цьому етапі я вже більше дізналась про API.
Шкода тільки, що в Укрпошти немає у відкритому доступі для пересічного користувача API, але я змогла знайти інформацію і побудувати з неї свою базу.
База Укрпошти (~23 000 населених пунктів, ~28 000 відділень) зібрана з відкритого датасету data.gov.ua і зберігається у Supabase — тому пошук швидкий, без залежності від зовнішніх API.

Етап 8. Оплата: redirect і три можливих стани після повернення
LiqPay — найпоширеніший платіжний сервіс в Україні. Принцип роботи: користувач натискає «Оплатити карткою», переходить на сторінку LiqPay, завершує оплату, повертається на сайт. Наразі на сайті працює тестове вікно, яке може підключити і запустити в себе, в принципі будь-хто. Маю на увазі, що для цього не потрібен ФОП, але при цьому все працює точно так, як би працювало насправді. Кошти не будуть зніматися, навіть якщо хтось введе свою справжню картку.

З дизайнерської точки зору тут є ключове питання: яким буде стан після повернення? Три варіанти. Успіх — оплата підтверджена, чітке позитивне повідомлення і деталі замовлення. Помилка — оплата не пройшла, зрозуміле пояснення і можливість спробувати ще раз. Невизначеність — підтвердження ще не прийшло, система перевіряє статус кілька разів, і якщо відповідь не прийшла — нейтральне повідомлення без зайвих слів: «оплата обробляється».
Третій стан — найважливіший. Банківські транзакції іноді затримуються. Показувати помилку в такому випадку — це хибний сигнал. Показувати успіх — доволі передчасно. Нейтральний стан — більш чесний.
Сам чекаут: дані отримувача, вибір перевізника і відділення, спосіб оплати (готівка або картка). Для залогіненого — частина полів заповнена автоматично. Для гостя — простий flow без примусової реєстрації.
Етап 9. Email і аналітика
Домен sol-tea.store коштував 50 гривень на рік. І завдяки цьому, всі листи приходять від [email protected]. Маленька деталь — але вона тримає бренд цілісним навіть у транзакційних листах.
Налаштування email відбувається за допомогою сервісу Resend.

Три типи листів: підтвердження замовлення (покупцю і адміну одночасно), зміна статусу замовлення, welcome при підписці на розсилку. Кожен лист оформлений у дизайні сайту — ті самі кольори, та сама типографіка.

Деплой — через Vercel. Спочатку я використовувала GitHub Pages — вбудований хостинг від GitHub. Але у безкоштовній версії Pages доступні тільки для публічних репозиторіїв. Коли проект розростався і даних ставало все більше, виникла потреба зробити репозиторій приватним. Тому перейшла на Vercel: push у main — і сайт оновлюється за хвилину автоматично. Так само, пізніше підключила і власний домен.

Три рівні аналітики. Vercel Analytics — трафік і швидкість завантаження. Microsoft Clarity — теплові карти і записи сесій. Видно, де люди клікають і де зупиняються. Google Analytics 4 — події і конверсії за кожним кроком воронки.

Окремо варто згадати Google PageSpeed Insights — інструмент, який тестує сайт за чотирма показниками: Performance, Accessibility, Best Practices і SEO.
У мене стабільно тримаються оцінки
Для e-commerce із таким обсягом динамічних даних мабуть це показники, якими варто пишатись. Але ще, важливо при створенні своїх продуктів взагалі перевіряти такі штуки, тому власне я і згадала про це тут.

Komora DS
В процесі роботи над дизайн-системою Söl Tea та самим проектом виникла ідея: що якби цей процес можна було відтворити швидко в будь-якому проекті? Мені допомогли в цьому люди та українське комʼюніті дизайнерів, чому дуже завдячую. Komora DS — публічний Claude Code skill, який генерує живу Design System сторінку на основі вже існуючого проекту. Не просто документ — а інтерактивна сторінка з усіма компонентами, токенами і правилами. Прям, як вийшло у мене, тільки це буде під кожен окремий проект.
Після цього проекту стало зрозуміло кілька речей.
Принципи не залежать від інструменту. Компоненти, токени, ієрархія, інформаційна архітектура — це спосіб мислення, а не Figma-інструментарій. Ті самі підходи живуть в іншому середовищі і вирішують ті самі завдання. Масштаб вимагає системності — 10 сторінок, 19 компонентів, 7 функцій на сервері, 37 товарів, 110+ зображень і 47 виправлених проблем. Так, можна проводити тестування прямо з Claude Code. І це неможливо зробити за один вечір. Без документації і чіткої структури проект розсипається. Це не буде працюючим рішенням без глибинного розуміння, як це працює для людей та що ми отримуємо від цього. Можливо, не все можна пояснити словами.
Наостанок
AI бере на себе реалізацію, але рамки — повністю на стороні дизайнера, чи будь-кого, хто узявся за виконання будь-якої роботи з AI. Не вийде гарного результату за один промпт. Це все — міф. AI став афігенно класним помічником в роботі будь-якого спеціаліста, щоби підсилювати ті зони відповідальності, в яких не вистачає експертизи, але не чарівною паличкою.
Ось що, на мою думку, сталося.
Маючи певну експертизу в дизайні, це видалося для мене дуже цікавим тріпом, де я змогла одночасно випробувати для себе багато ролей. Інтегрувати безліч сервісів, які стандартно потрібні для більшості продуктів. Не знаю, чи за звичайних умов, звичайного дизайну мені вдалося би це все протестувати та побудувати. Дуже класно мати цю можливість зараз.
Тому, можливо, моя оповідь надихне когось із вас спробувати, як щось інше з інтернету надихнуло мене, що саме я вже й не пам’ятаю. Та мені би хотілося, щоби ви мене пам’ятали.
Ще, я би дуже хотіла протестувати таке своє рішення, тому кожен, хто бажає, може зайти за посиланням, поклацати, оцінити, подивитись, зробити замовлення, лишити відгук, написати якийсь фідбек або запитання, особисто, чи в коментарях. Бо саме це впливає на те, яким продукт зрештою стає.
Далі це можна використовувати, як шаблон готового рішення, вдосконалювати, або на основі роботи над цим проектом зробити висновки та йти далі. Запрошую слідкувати за таким процесом.
Нижче ви можете переглянути всі актуальні посилання на інструменти, репозиторій на GitHub, де знаходиться скіл, який вийшло створити в рамках цього проекту та мій LinkedIn, де я у форматі сторітелу розповідала про цей шлях.
Дякую, що прочитали цю статтю!)
Посилання
- Живий магазин: sol-tea.store
- LinkedIn: linkedin.com/in/yananaaas
- GitHub: github.com/yananaaas
- Komora DS — Claude Code skill для генерації живої Design System сторінки
- Claude Code — AI-асистент, основний інструмент розробки
- Krea AI — генерація зображень товарів
- Vercel — хостинг
- Supabase — база даних, авторизація, Edge Functions
- LiqPay — оплата карткою
- Resend — email-нотифікації
- Cloudflare Turnstile — captcha
- Microsoft Clarity — поведінкова аналітика
- Google Analytics 4 — аналітика подій і конверсій
- Нова Пошта — служба доставки, API можна взяти там
- Укрпошта — служба доставки і відкритий датасет відділень
49 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ номінації найтоксичніше комюніті перемогу знову здобуває IT. Вітаємо переможців😉
Прийшов з лінку, щоб сказати, сайт чудовий і ви провели хорошу роботу. Продовжуйте і не зважайте на токсиків.
Дуже дякую, що підтримуєте 🤗💪🏻
Яна, дякую що поділились цим досвідом. Мені було дуже цікаво дізнатись, як хтось схожий на мене проходить цей шлях. На мою думку, наш час характеризується не тільки тим, що межі професій розмиваються, але й традиційні уявлення про інструменти також трансформуються (ми створюємо унікальні інструменти під себе, так що ринок saas вже починає нервувати). Виживуть тільки ті, хто як ви здатен до експериментів, без страху досліджує свої можливості, та розсуває межі власного мислення. На цю тему є чудова книга David Epstein. Why Generalists Triumph in a Specialized World.
AI вже зараз дуже добре вміє копіювати більшість діяльності, якій навились люди. Але відчуваю, що попереду ми разом з ним навчимось робити те, чого раніше не вміли.
Головне, що ви не просто довели цей проєкт до кінця, але й підсумували свій досвід і так детально поділились ним. А це означає, що ваш підхід достатньо системний. Нічого не бійтеся та продовжуйте.
Дуже дякую вам, що приділили час на те, щоби прочитати мою статтю, підтримали та написати такий приємний коментар. Нехай у вас із вашим проектом, над яким працюєте, все виходить якнайкраще. Бажаю вам отримати класний досвід та підтримку. А думки, які ви описали стосовно АІ — мені дуже близькі. Повністю підтримую ❤️🤟🏻
OpenDesign
opendesigner.io
Ну ще до появи llm знайти на github двигун магазину та захостити було не проблемою, причому були контейнери для докера теж. Тобто скопіював docker-compose.yaml, одна команда та воно полетіло. Ну там хіба що трохи платіжні плагіни сконфігурувати.
Головні проблеми такого магазину це звичайний бізнес, тобто актуальні ціни, антифрод, гарантія, доставка та повернення товару, юридичний супровід всього цього.
Для мене, як дизайнера, до появи llm, github — був чимось взагалі не зрозумілим, і я радію, що світ зараз розвивається таким чином, що кожен має виходити за рамки своєї сфери.
Ні в якому разі не хочу виглядати негативно, але UX/UI дизайнери не використовують github?
Особисто для мене це був такий перший досвід, але загалом більшість UX/UI дизайнерів, я певна, що використовують його в роботі. Зараз так точно)
Яно, дякую вам за класну статтю. Завжди цікаво слухати досвід інших дизайнерів.
Дякую і вам, що підтримуєте ❤️🙌🏻
Це доволі складна система (як мінімум складною вона раніше рахувалася, до появи ШІ). І те чим раніше займалися розробники, тепер може зробити UI/UX дизайнер. Хоча код буде точно посередній. І навпаки, розробник може зробити те саме (в тому числі дизайн), хоча дизайн буде посередній.
Абсолютно погоджуюсь, тому потрібно вивчати інструменти та їх можливості, заглядати трошки в інші сфери, аби розуміти базові речі)
Дякую за відповідь.
До того як штучний інтелект розвинувся до того рівня на якому він зараз, моїм основним напрямком було налаштування аналітики в GA4, Tag Manager, працював над створенням дашбордів. не основним, а додатковим ще було налаштовування і ведення реклами в Google Ads.
Зараз я відчуваю, що це вже н так сильно потрібно, і усе дуже сильно змінилося.
Колись я вивчав як верстати сайти і в моїй фігмі залишився макет недоверстаного сайту, який я просто робив для практики.
Нещодавно я випадково відкрив фігму, і вирішив погратися. Спробувати доробити той сайт, але вже не вручну, а за допомогою штучного інтелекту. І в мене не було цілі робити якийсь робочий проект.
Все закінчилось тим, що я зробив сайт. І навіть більше. І все було дуже схоже на те, що ви описали у вашій статті. Був використаний схожий стек технологій з якими я раніше не був знайомий (Supabase, Vercel, etc) . І схожі патерни.
Тоді я подумав, що я зробив щось унікальне. Але тепер розумію, що зараз багато хто може таке зробити.
Якщо цікаво то ось вебсайт, який я зробив. Можливо я ще продовжу займатися цим проектом.
unboundunion.com
Якщо-що то це не реклама)
Мені цікаво вша дизайнерська думка. Я думаю ви вже бачили щось схоже в просторах інтернету)
У вас вийшов непоганий сайт. Ви молодець, що вивчаєте актуальні інстурменти, шукаєте шляхи покращення та реалізації власних продуктів. Я старалась зробити те ж саме. Стосовно дизайну, можу дати мінімальні рекомендації, з точки зору естетики саме. Я вже точно не памʼятаю де, але десь бачила статтю, чи пост про «50 факторів, які видають, що ваш дизайн згенерила АІ-шка», і можете пошукати якісь такі штуки та попросити в Claude внести це, як правила. Мінімально там було вказано про дівайдери, капс текст для тегів, шрифт Інтер (хоча насправді він не такий вже і поганий). Дивіться багато різних сайтів, як референси для себе, а не для АІ-шки. Щоби на основі того, що ви побачили, що вам подобається в конкретному місці — ви могли конкретними словами дати АІ-шці запит про це. Якщо ви взагалі не дизайнер, то можете пошукати скіли, як наприклад frontend-design, чи інші. Ось цей, кажуть, що теж непоганий: www.skills.sh/...o-max-skill/ui-ux-pro-max. Загалом, багато нюансів є. Все залежить від того в яку сферу ви хочете зайти більш глибше.
Супер, дякую за доволі корисну відповідь. Використаю ваші рекомендації.
Загалом я не планую світчитися, а от знання основ дизайну було б непогано знати. Тому обов’язково пройдуся по усьому, що ви написали.
Класно, якщо вам буде корисно))
В цьому і був основний point мого висловлювання 🙌🏻
А ви правда дизайнер? Бо на скрінах я бачу стандартний ui від claude, якого мільярди примірників вже в мережі. Ви не робили референсів, не працювали со скілами, ви навайбкодили те, що самі взагалі не розумієте і написали про це статтю, але сенс у чому? Навчати такому інших не можна — дизайна немає, код тхне, користі в плані вивчення роботи з AI нуль.
Дуже шкода, що у вас склалась така думка. Бо для мене це був дійсно класний досвід, який на практиці з впевненістю можу сказати, що не досягнути за один промпт, чи скілами. Мій підхід був абсолютно іншим, про що я описала в статті і я вважаю його дійсно дизайнерським, де потрібно працювати з дрібницями. Жоден скіл не дасть цього результату, але можете спробувати, якщо бажаєте)
Давно вже спробував, але використовую в дизайні лише для вивчення ринку, складання ТЗ, перевірку теорій та шаблонний бойлерплейт для прототипів. Не даю йому задачі з чекання коли воно все само вирішить, бо часто рішення не оптимальне. Це інструмент, його треба правильно використовувати.
Щодо дрібниць — Figma MCP + Codex зараз дуже допомагає працювати над великою ERP системою, повірте там дрібниць значно більше. Але ж допомагає, а не створює те, що я потім не зрозумію.
-
Дивно, але чомусь тести від Гугл показали дещо інше. В будь-якому разі, дякую за ресурси)
як же ви заїбали зі своїм ai
А нащо ви читаєте цю статтю тоді?)
Читаю те, що є. А нащо ви відповідаєте на цей коментар?
Відповідаю всім, хто висловлюється тим, чи інакшим чином під моїм дописом)
Але ж ви не відповіли а запитали.
Таких статей «хтось зробив щось з допомогою ШІ» стає все більше і більше.
І я все більше переконуюсь що деви все ще потрібні. Це добре.
Дизайн гарний, видно що працював дизайнер а не бекендщик якийсь )
Експеримент вдався. Досвід отримали. Тому, думаю, що ви молодець! Успіхів!
Мені здається, що важливо цим досвід ділитись, щоби, як мінімум знаходити ті речі, які можна покращити, або навіть реальні помилки. У моєму випадку, так точно)
Класна стаття, завжди для мене було і є складним зробити класний дизайн. Зі статті можу сказати, що дизайн вийшов класний, особливо сподобалось увага до деталей і саме генерація товару через Krea AI. Почитав Ваш лінкедин і видно, що пішло не мало часу на створення дизайну та інтеграцію.
Трохи потикав вебзастосунок (2 години) і зробив невеликий технічний аналіз. Поділюся кількома непроханими порадами та спостереженнями. Пишу це для того, щоб дати конструктивний фідбек і підказати можливі напрямки для покращення.
Робота з картинками
AS IS: використовується img, який віддає файли у форматі images/*.webp.
Issue #1: більшість сучасних браузерів підтримують WebP, але не всі. Досі існують браузери та окремі версії, де підтримка відсутня, і в такому випадку користувач просто не побачить зображення. Рекомендую використовувати picture та source, щоб віддавати WebP там, де він підтримується, а для решти — PNG/JPG.
Issue #2: загалом не вважається best practice зберігати товарні зображення разом зі статикою проєкту. Для іконок чи дрібних фото це нормально, але не для основного контенту. На перспективу рекомендую використовувати об’єктні сховища, наприклад Cloudflare R2 або Amazon S3. Й бажано використовувати CDN: Cloudflare CDN для R2 або CloudFront для AWS. Це значно зменшить навантаження та витрати за рахунок кешування. Те саме стосується й файлів images/*.mp4.
Посилання
AS IS: головна сторінка відкривається як sol-tea.store/sol-tea.html.
TO BE: головна сторінка повинна відкриватися як sol-tea.store, а внутрішні маршрути не повинні містити .html у URL.
Не зміг зареєструватися, постійно отримував повідомлення: «Підтвердіть, що ви не робот, і спробуйте ще раз». Схоже, є проблема з інтеграцією Cloudflare або CAPTCHA.
Source Maps
Source Maps доступні публічно. Через це можна досить легко подивитися вихідний код фронтенду (що я, власне, і зробив) та значно спростити reverse engineering застосунку.
TO BE: вимкнути публічний доступ до source maps на production. На мою думку, це критичне зауваження.
Валідація форм
AS IS: застосунок покладається на те, що користувач сам введе коректні дані.
TO BE: додати клієнтську та серверну валідацію форм, особливо для email, телефонів та інших користувацьких даних.
Безпека та XSS
Рекомендую максимально уникати використання innerHTML. Якщо без нього ніяк , то використовувати санітизацію.
Перший же innerHTML, який я знайшов у коді, відкриває дуже серйозну XSS-вразливість із можливістю збереження шкідливого коду в Supabase. Не хочу публічно описувати конкретне місце, якщо цікаво, напишіть у приватні повідомлення, покажу проблемну частину коду.
З того, що побачив під час поверхневого аналізу, у проєкті є ще кілька місць, які можуть бути використані для атак. Частину з них потенційно можна використати навіть для отримання доступу до sol-admin.html.
Загальна рекомендація
Якщо дивитися стратегічно, я б рекомендував поступово мігрувати фронтенд на бібліотеки/фреймворки React або ще краще Next.js. Чистий html та Web Components до добра не доведуть.
Це не вирішить усі проблеми автоматично, але значно зменшить кількість потенційно небезпечного коду та допоможе впровадити практики безпеки. Зараз у кодовій базі є багато місць, через які можна досить боляче поламати продукт.
Я б не залишав це як є. Питання не в тому, чи спробують хакнути застосунок, а коли саме це станеться.
Ваааау, дуже дякую за такий детальний аналіз та фітбек. Для мене це прям дуже приємно та корисно. Я обовʼязково скористаюся всіма порадами та спробую зробити свій продукт якомога безпечнішим та якіснішим з точки зору коду.
хакери подвились і пішли магазин чаю хакати ))) чувакам реально від клода кришу зносить
Тільки що вони отримають з того — невідомо)
Ключове, це дизайн. Макет. Не повноцінний сайт.
Бо у вас не було знань та розуміння коду щоб валідувати генерацію нутрощів.
Я зараз віддав розробнику дизайн сайту який сам згенерував, віддав як макет, не як код.
У мене ніяких знань про дизайн нема, також в мене немає знань веб-розробки. Але мені вдалось згенерувати дизайн без дизайнера і результат як на мене дуже гарний вийшов.
Як сайт вийде в прод обовʼязково напишу про це статтю.
Нехай у вас все виходить із вашим проектом))
-
Оце вас криє, ви вже тут 100 повідомлень нагенерили за допомогою LLM 😀
Перед тим як просити AI щось оцінити, треба напевно подивитись на те що вийшло.
Ось що виходить коли людина делегує мозкову активність генератору текста LLM
Ооо, нарешті, дякую, що хтось окрім мене про це сказав))
На сайті багів — я не можу. Пошук працює як попало. Фільтра від «найдешевше — найдорожче» просто немає. URL взагалі як попало зроблені — SEO на вихід. Якщо натиснути «залишити відгук» на бекі вьорстка вийшла з чату, маємо артефакти. Гадаю якщо ще в коменатр SQL ін’єкцію бахнути — буде весело) Розраби — спіть спокійно)
Привіт)
В мене на меті ні в якому разі не було сказати, що для розробки сайту тепер не потрібен розробник. Це був мій експеримент, як дизайнера, який я вирішила публічно описати. Під час тестування, візуальних багів я не помічала, але звичайно, що в цьому проекті, як і в будь-якому іншому є що покращувати. А вам в будь-якому разі дякую за фітбек.
Нічого страшного
Якщо це приносить бабло — потім можна найняти синьйорів-помідорів і вони все пофіксують
Головне щоб платіжку не ламанули
Це, як ідея, дякую)
подивився на вайбкоджений сайт чаю і розпереживався)))) про своє майбутнє. Чим ви там таким займаєтесь цікаво, шо таке вам спати не дає.
Кому спати не дає?)
дропбокс написав спіть спокійно, разраби
Всі можуть спати спокійно, насправді. Просто світ змінюється і це норм)
Чай має заспокоювати) гарна гама, гарні кольори, мені сподобалась ваша робота, (20 років фронтенду) Не бачу загрози:)
Дякую вам величезне за підтримку і розуміння того, що я хотіла сказати))